33 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

- Advertisement -

Photo Dassault Aviation

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν κάποιες από τις πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτές για τα μαχητικά Rafale,αλλά άφησαν προς το παρόν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και δημιούργησαν άλλα.
Αναφορικά με τα Rafale, οι πληροφορίες μας λένε ότι το επικρατέστερο σενάριο θα περιστρέφεται γύρω από την προμήθεια 12 αεροσκαφών από τα αποθέματα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και 6 νεοκατασκευασμένων μονάδων. Η επιλογή αυτή εξυπηρετεί την δυνατότητα ταχείας συγκρότησης μιας Μοίρας Rafale, κατά τα φαινόμενα μέσω μετάπτωσης της 332Μ στην 114ΠΜ, όσο όμως και στη συμπίεση του τελικού κόστους στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αγορά.
Με συντονισμένες προσπάθειες Armee de l’Air και ΠΑ θα ήταν δυνατή η μετεκπαίδευση χειριστών και τεχνικών και δημιουργία υποδομών ώστε η ελληνική Μοίρα Rafale να αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (δηλαδή να διεξάγει κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων) με 12 αεροσκάφη τόσο σύντομα όσο ένα χρόνο από σήμερα. Η ικανότητα αυτή θα ολοκληρωθεί σταδιακά, στη συνέχεια, για πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ θα προστεθούν τελικά και τα 6 αεροσκάφη νέας κατασκευής.
Photo Dassault Aviation

Η απόκτηση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας από τη Μοίρα Rafale, θα οδηγήσει σε αποδέσμευση των υπαρχόντων Mirage 2000EGM/BGM, για τα οποία υπάρχει η πληροφορία ότι –στο πλαίσιο του συνολικού «πακέτου» της προμήθειας- θα εξαγοραστούν από την κατασκευάστρια εταιρία Dassault Aviation. Η αξία των 30χρονων αυτών μαχητικών (που δεν έχουν υποστεί κάποιο ουσιαστικό εκσυγχρονισμό ώστε να επεκταθεί το όριο ζωής τους) έχουν μικρή μεταπολιτική αξία, εάν το επιχειρούσε η ίδια η ΠΑ. Για την κατασκευάστρια εταιρία όμως θα αποτελέσει απόθεμα, το οποίο μετά από εκσυγχρονισμό, θα μπορούσε να διατεθεί σε κάποιο πελάτη.
Ενδιαφέρον θα έχει η επιλογή των μεταχειρισμένων μαχητικών από τα γαλλικά αποθέματα. Ως γνωστόν η Γαλλική Αεροπορία, άρχισε να παραλαμβάνει Rafale σημαντικά αργότερα από το Γαλλικό Ναυτικό, από το καλοκαίρι του 2006. Τα αρχικά αυτά μαχητικά έφεραν το ραντάρ PESA (Passive Electronic Scanning Array) RBE2, ένα ενδιάμεσο υποσύστημα έναντι του RBE2 ΑΑ AESA (Active Electronic Scanning Array) με πλήρη διαμόρφωση στοιχειοκεραίας ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης. Οι δυο εκδόσεις έχουν διαφορές επιδόσεων, με το PESA RBE2, να υπολείπεται σημαντικά σε εμβέλεια αποκάλυψης/ιχνηλάτησης στόχων και πιθανότατα και σε διαμορφώσεις λειτουργίας. Από όσο είναι γνωστό αυτά τα (27) αρχικά αεροσκάφη, για λόγους κόστους δεν αναβαθμίστηκαν ποτέ στο πλήρες πρότυπο με το RBE2 ΑΑ, το οποίο άρχισε να μπαίνει σε υπηρεσία από το 2012-2013. Πιστεύεται ότι τα αεροπλάνα με το ραντάρ PESA (αλλά ίσως και άλλες ελλείψεις έναντι των μεταγενέστερων) έχουν προσφερθεί κατά καιρούς σε διάφορους διαγωνισμούς αεροποριών για νέα μαχητικά αεροσκάφη, όπου οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι, όπως αυτός που «τρέχει» την περίοδο αυτή στην Κροατία. Είναι άγνωστο εάν ελληνική προμήθεια αφορά κάποια από αυτά τα αρχικά αεροσκάφη, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κακή επιλογή με δυσμενή αποτελέσματα για την ΠΑ, αφού εκτός των υποδεέστερων ικανοτήτων θα δημιουργούσε έναν ανομοιογενή στόλο Rafale στους κόλπους μιας Μοίρας. Πληροφορίες στη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν βέβαια ότι η αναβάθμιση του PESA RBE2  σε RBE2 AA, είναι εφικτή με την αντικατάσταση κάποιων μεγάλων συγκροτημάτων του. Το κόστος όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι άγνωστο.
Photo Dassault Aviation

Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα θα είναι η τελική επιλογή μονοθέσιων Rafale C και διθέσιων Rafale B, με τα τελευταία να αποτελούν όχι μόνο επιχειρησιακά μαχητικά πλήρων ικανοτήτων (και όχι διθέσια εκπαιδευτικά), αλλά να υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα (λόγω του διμελούς πληρώματος) την διεξαγωγή αποστολών κρούσης, βαθείας διείσδυσης, όσο και αυτών με όπλα μακρού πλήγματος όπως οι Scalp. Μια ιδανική αναλογία θα ήταν να αποκτηθούν τουλάχιστον έξι Rafale B, αν και η έκδοση αυτή είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Γαλλική Αεροπορία, αφού έχει αποκτηθεί σε μικρότερους αριθμούς από τα Rafale C και συγκροτεί τις Μοίρες πυρηνικής κρούσης της Armee de l’Air. Άρα, εάν επιδιωχθεί μια τέτοια αναλογία, τα περισσότερα διθέσια θα προέλθουν από νεοκατασκευές.
Photo Dassault Aviation

Αναφορικά με το οπλοστάσιο των Rafale, ένα από τα πλεονεκτήματα της προμήθειας, που έχουν «απολαύσει» παλαιότερα και οι προμήθειες παρτίδων F-16, είναι η δυνατότητα χρήσης του υπάρχοντος οπλοστασίου των Mirage 2000. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι πύραυλοι MICA RF/IR (ο αριθμός των οποίων προφανώς θα πρέπει να ενισχυθεί) και τα βλήματα κρουζ Scalp, για τα οποία ανακοινώθηκε πρόγραμμα επαναπιστοίηση για την επέκταση του ορίου ζωής τους. Το οπλοστάσιο της Τανάγρας (εκτός των MICA και Scalp) περιλαμβάνει και AM.39 Exocet για ναυτική κρούση κατά πλοίων, που αξιοποιούνται από τα Mirage 2000EGM, οι οποίοι πιθανότατα (μετά από επαναπιστοποίηση) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στα Mirage 2000-5 Mk2, είτε ακόμη και στα Rafale, αν και τα τελευταία στην ναυτική τους έκδοση Rafale M αξιοποιούν μια προηγμένη «ψηφιακή έκδοση» του AM.39.
Istres (Bouches-du-Rhone), le 15 janvier 2014 (Photo Sebastien Rande / Dassault Aviation)

To μεγάλο ατού των Rafale στον πόλεμο Αέρος-Αέρος είναι φυσικά οι πύραυλοι πολύ μεγάλης εμβέλειας MBDA Meteor, που αποτελούν τα όπλα αυτής της κατηγορίας (από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί) με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο δυτικό οπλοστάσιο, αλλά και τα υψηλότερα χαρακτηριστικά φονικότητας (αδυναμία διαφυγής του στόχου) λόγω του προωστικού συστήματος που διαθέτει, έως και τριπλάσια έναντι των βλημάτων αέρος-αέρος με απλό πυραυλοκινητήρα. Η απόκτησή τους θα προσδώσει ένα κορυφαίο πλεονέκτημα στην ΠΑ, που από μόνο του θα δικαιολογούσε την αγορά των Rafale. Το κόστος όμως των Meteor  με τιμές που διαμορφώθηκαν αρχικά στα μερικά εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα (στις αρχικές γαλλικές αγορές) και αποκλιμακώθηκαν στη συνέχεια, αν και το κόστος τους παραμένει πολύ υψηλό, πιθανότατα άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος, ακόμη και η Γαλλική Αεροπορία, επιδιώκει την αγορά μικρών σχετικά αριθμών για την εξουδετέρωση των αποκαλούμενων «στόχων υψηλής αξίας» όπως αεροσκαφών AWACS/AEW&C  και ιπτάμενων τάνκερ, αποκτώντας μεγαλύτερους αριθμούς βελτιωμένων MICA για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες.
Επιπροσθέτως, εάν τα Rafale θα υπηρετήσουν όλες τις δυνατότητες πολλαπλών ρόλων που έχουν, το οπλοστάσιό τους θα πρέπει να ενισχυθεί και με συστήματα όπως τα ατρακτίδια στόχευσης Damocles και αναγνώρισης TALIOS, όπως επίσης και όπλων αέρος-εδάφους της οικογένειας AASM-Hammer.
Η Ομάδα της «Πτήσης», τόσο –κυρίως- στη έντυπη έκδοσή της, όσο και στην ηλεκτρονική έχει παρακολουθήσει διαχρονικά την εξέλιξη του Rafale από την δεκαετία του 90, με τους αναγνώστες μας να έχουν ενημερωθεί για το γαλλικό μαχητικό και τις πραγματικές του δυνατότητες μέσα από δεκάδες άρθρα, σε «ανύποπτο» χρόνο και φυσικά θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτή την υποχρέωσή μας και στο μέλλον, ήδη από το προσεχές τεύχος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

130 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
130 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Η Ελλάδα με την χρήση αυτών των όπλων ( Mica , Meteor , και των καινούργιων Exocet 39 Mod2 ) , όταν εκτοξεύονται από αυτόν τον φορέα αποκτά πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί , πέραν της κλασσικής χρήσης , και όταν επιλεγεί :
1) Αμέσως μετά την βολή γίνονται ανεξάρτητα του φορέα , και έτσι μπορούν να οδηγούνται από εξωτερικά ραντάρ άλλων μέσων , και συνδυαστικά , αλλά και σε συνέχεια ( π.χ. Kort , Meko , SV)
2) Η βολή , άκουσον άκουσον , μπορεί να γίνει με κλειστό το ραντάρ του αεροσκάφους , χωρίς την καθοδήγηση από άλλο ραντάρ , αλλά χρησιμοποιώντας μόνο τα data link , από το αεροπλάνο η άλλα μέσα , τα οποία λόγω δυνατοτήτων εύρους , ανοιγοκλείνουν για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα προκειμένου να γίνουν updates ( καινούργια στοιχεία στόχου , διόρθωση πορείας ) .
3) Η υψηλού επιπέδου καθοδήγηση, διαδοχική , από data link μόνο ( όχι ραντάρ ) , επιτρέπει πια ”επικίνδυνες” βολές σε κορεσμένα περιβάλλοντα .
Εφόσον ο πύραυλος μιλάει με σύστημα που έχει πληροφορία ενημερωμένη για την θέση πλοίων η αεροπλάνων όπως πλησιάζει στον στόχο , μπορεί να αγνοήσει φίλια πλοία η αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο ( friend on enemy rec) , δίνοντας δυνατότητες υποστήριξης και συνδυασμών που πολύ λίγες χώρες στον πλανήτη έχουν
4) Fire and forget , βολές από τα Rafale , με κλειστό ραντάρ , λόγω της καθοδήγησης από άλλα μέσα . Τα Rafale είναι αποδεδειγμένα τα αεροσκάφη τα οποία στην πραγματικότητα / δοκιμασμένα έχουν το χαμηλότερο στίγμα στα ενεργητικά , ραντάρ ( αφήνω κατά μέρος το ανέκδοτο που λέγετε F35 και μετά από 22 χρόνια από τον σχεδιασμό του δεν επιχειρεί ακόμα ) , με αυτή την δυνατότητα βολής με κλειστό ραντάρ , γίνονται αόρατα και στα παθητικά.
Το επόμενο βήμα είναι να αγοραστούν Bel , οι οποίες εντός του τεράστιου κλωβού ελέγχου τους ( 500χλμ) , μπορούν να χρησιμοποιούν τα Rafale ( βάσει των παραπάνω , αλλά και άλλων δυνατοτήτων ) , σαν φορητά / ιπτάμενα όπλα , της .
Εάν όλα πάνε κατ ευχήν σε πολύ λίγο καιρό , 60 με 70 χιλιόμετρα , γύρω από τα πλοία μας , θα απαγορεύουμε την οποιαδήποτε κίνηση …
Με γεια μας και εις ανώτερα

EagleAviation

Καλημέρα! Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις πάνω στο θέμα του ραντάρ. Πάνω στο θέμα της απόκτησης διθέσιων επιχειρησιακών να τονίσω πως η Π.Α. δεν διαθέτει επίσημο δόγμα αξιοποίησης εξειδικευμένου χειριστή WSO. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται στις Μοίρες που διαθέτουν διθέσια επιχειρησιακά αεροσκάφη όπως για παράδειγμα F-16D block52+ & M κατά περίπτωση βάσει των απαιτήσεων της αποστολής και με πρωτοβουλία των Ιπταμένων. Κατά τις πληροφορίες μου τα νέα αεροσκάφη θα τα παραλάβει η 331Μ. Με το σκεπτικό πως το προσωπικό της 331 έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στα κοινά όπλα και τα εξελιγμένα avionics θα είναι πιο έυκολο να αφομιώσει τα νέα μαχητικά. Η 332 θα δεχθεί τα Mirage 2000-5.

Manolis

Η ειδοποιος διαφορα που θα επιφερει η αποκτηση Ραφαλ στη μεχρι τωρα χρηση γαλλικων μαχητικων στην ΠΑ, δεν ειναι ουτε οι Μετεορ -αν αποκτηθουν- ουτε οι Scalp που ηδη υπαρχουν. Θα (πρεπει) να ειναι η αποκτηση ειδικευμενων οπλων αερος – εδαφους και των καταλληλων αισθητηρων για την πληρη αξιοποιηση τους. Η αποκτηση μιας μοιρας Ραφαλ μονο για ΑΑ ρολους, αντε και ως φορεις εκτοξευσης Scalp, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΚΕΤΗ. Τα μαχητικα πρεπει να αξιοποιηθουν ΠΛΗΡΩΣ σε ολους τους ρολους που μπορουν, στα στιβαρα χερια των ελληνων πιλοτων. Και ενας απο τους ρολους αυτους, θα ειναι η προκληση καταστασης αυπνιας (insomnia) σε παρα πολλους στην ανατολικη συμμαχο χωρα, περιλαμβανομενης της ηγετικης της συμμοριας, εεεε, ομαδας.

Dimitris

Και ιδού τα πρώτα αποτελέσματα…
https://www.skai.gr/news/world/o-erntogan-mazepse-to-orouts-reis-eftase-stin-attaleia
τα οποία δεν ήταν και τα αναμενόμενα…
https://www.skai.gr/news/greece/filis-skai-ta-3-senaria-liksi-tourkikis-navtex-synomilei-erntogan
Καλώς να έρθουν τα νέα αεροσκάφη μας. Νομίζω ότι πρέπει να μην επιμείνουμε στους απόλυτους αριθμούς αλλά στον ολοκληρωμένο εξοπλισμό τους. SCALP, Exocet, Meteor, Damocles πρέπει να έρθουν μαζί με τα νέα μαχητικά και όχι μετά από χρόνια. Όχι πάλι υποβρύχια χωρίς τορπίλες.
Και να μην ξεχνάμε και τα ASTAC. Αυτά ποιο αεροσκάφος φορέας τα εκμεταλλεύεται τώρα;

My_name_is_Nobody

Κάποιοι χθες το βράδυ , ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε, πανηγύριζαν εν εξάλλω στην πλατεία Συντάγματος.
.comment image
.
Καλημέρα.

George

Μια αγορά 12 μεταχειρισμένων PESA και 6 νέων AESA είναι αποσπασματική και εξόχως προβληματική αν μείνει εκεί
Προσθέτει 2 τύπους σε πολύ μικρούς αριθμούς σε μια ΠΑ που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συντήρηση αυτών που ήδη έχει
Μια ανταλλαγή των 24 dash 5 είτε στην εταιρεία είτε με τη συνεργασία της σε πώληση στα ΗΑΕ/Ινδία ή αλλού με τα υπόλοιπα 15 Rafale, αναβάθμιση όλων των PESA σε AESA και συμπλήρωση με λίγα ακόμη νέα θα έδινε 36-40 α/ε στο νεότερο πρότυπο, ένα τύπο Rafale που θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις αναβαθμίσεις που θα κάνει η Armee de l’Air ενώ θα συνέβαλε στη μείωση της πολυτυπίας μια και εκτός από τους δύο τύπους M-2000 θα μπορούσαν να αποσυρθούν και τα F-4
Η ΠΑ θα έχει πολύ δουλειά στο να ορθολογικοποιήσει την αγορά που γίνεται στη (παρα)λογική της διπλωματίας των εξοπλισμών και από το αποτέλεσμα θα κριθεί η ηγεσία της

photographix

Tο πιο αποτελεσματικο απο ολες τις αποψεις προγραμμα εκσυγχρονισμου μαχητικων που θα εχει υλοποιησει ποτε η ΠΑ 😛

IliasSkaltsas

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!! Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Ο ήλιος είναι λαμπρότερος, ο αέρας έχει ξεχωριστή οσμή, ο ήχος ουράνιος ερχόμενος από την άλλη πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθα δίνει την αίσθηση του Snecma M88.

Diogenis

Καλώς να έλθουν καλές ,ασφαλείς , και αποτελεσματικές πτήσεις να έχουν στα Ελληνικά χέρια και ειναι σίγουρο οτι οι Ελληνες πιλότοι ξέρουν πααααααρα πολύ καλα τι μπορουν κανουν .Άλλωστε με το 2000 έχουν δείξει τι μπορούν και στο Αιγαίο και σε διεθνής ασκησεις . Μια μικρή απορια ανησυχία έχω.Οι αριθμοί βγαίνουν ,αποσυροντε παλια 2000 τα Φαντομ δεν ξερά μέχρι πότε θα ειναι μαζι μας .Σιγουρα η ποιοτητα εχει την αξια της αλλα και η ποσότητα παίζει το ρόλο της , γιατί πρακτικά δεν θα μπορουμε να εχουμε 100% διαθεσιμότητα . ΜΕ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Gunner

Για να δούμε τι θα δούμε.

IDK

Καλημέρα σας!
1. Ποιο από τα Rafale / F-16V (με cft) έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια;
2. Επιχειρησιακά τα Rafale μήπως εξυπηρετεί καλύτερα η Κρήτη (Κύπρος – Αν. Μεσόγειος) με μετακίνηση των F-16 στη Τανάγρα;
3. Τα shelter της ΠΑ μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Rafale ή απαιτείται κατασκευή;

CKfurious

Έχουμε να κάνουμε με μια 100% πολιτκή απόφαση που θα έχει ΑΡΝΗΤΙΚΈΣ συνέπειες στη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα της αεροπορίας.
Θα ρουφήξει ότι διαθέσιμα κονδύλια υπάρχουν με αποτέλεσμα οι άλλες ανάγκες για όπλα εκπαίδευση συστήματα Radar,C4I, αεράμυνας και fos να μείνουν πίσω
Τη γλίτωσε το Ναυτικό και τη πάτησε η Αεροπορία!!
επί του RADAR:
Ο meteor έχει πιστοποιηθεί στην έκδοση του F3R με AESA RBE2 το πέρσι τον Δεκέμβριο
Οι Γάλλοι έχουν περί τα 140 RAFALE σε επίπεδο F3 με PESA τα όρOια θα φέρουν σε επίπεδο με πρόγραμμα κόστους 1 billion euros
References:
https://www.defenseworld.net/news/23639/France_to_Upgrade_144_Rafale_Fighter_Jets_to_F3_R_Standard__Same_as_Export#.X1o_h-fitPY
The French Directorate General of Armament (DGA) recently approved the Rafale’s new F3-R standard for French Air Force and Navy which has two key features: combination of the new Meteor long-range air-to-air missile and the RBE2 active electronic scanning radar; the new TALIOS pod that enhances day/night target detection, recognition and identification.
tp://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/198658/maiden-flight-for-first-rafale-to-latest-f3_r-standard.html
Awarded in December 2013, the contract for this new standard will mainly allow Rafale to operate the long-range Meteor air-to-air missile,
https://www.defenseindustrydaily.com/frances-rafale-05991/
Rafale F3Rs features software enhancements to make full use of the RBE2-AA radar, Meteor long range air-to-air missile integration, SBU-64 dual mode laser/GPS AASM smart bomb integration, improvements to Thales SPECTRA self-defence system, an Identification Friend or Foe interrogator/transponder with full Mode-5/ Mode-S-compatibility.
https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/rafale-f3-r-standard-qualified-dga/
https://www.defenseworld.net/news/23639/France_to_Upgrade_144_Rafale_Fighter_Jets_to_F3_R_Standard__Same_as_Export#.X1o2jOfitPY
The European Meteor long-range air-to-air missile produced by MBDA. 
https://theaviationist.com/2019/12/16/upgraded-rafale-f3-r-achieves-initial-operational-capability-with-the-french-air-force/
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/02/french-navy-rafale-m-fires-mbda-meteor-bvraam-for-the-1st-time/
The French Navy fighter used for the test was highly likely the (for now unique) Rafale M F-3R aircraft which was delivered in December 2018. F-3R is the latest standard of the Rafale, bringing a number of new capabilities including the integration of the METEOR missile.

Aetios

Ολα ωραια , τα ραφαλ , οι νεες φρεγατες που προυποθεση για σημετοχη στο διαγωνισμο ειναι η προσφορα πλοιων ενδιαμεσης λυσης αλλα…. Δεν ακουσα τιποτα (ελπιζω σημερα να ακουσω) για το τριτο τρυπτιχο ισχυος που εθεσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια δηλαδη. Θα ακουσουμε για εθνικο τυφεκιο, για εγχωρια ηλεκτρονικα και ηλεκτροπτικα, για εθνικο 4×4 θωρακισμενο οχημα και τοσα αλλα “εθνικα”? ‘η το μενου θα περιλαμβανει την παραχωρηση ΞΑΝΑ ολων των ελληνικων πατεντν σε ξενες εταιρειες και εισαγωγη τους ως ξενα οπλικα συστηματα με την αναλογη μιζα? Δυστηχως ολες οι κυβερνησεις μας εχουν εθισει σε αυτη την αναξιοπιστια με δικη τους ευθυνη.

Steve

Ευχάριστα όλα αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία…
Τι πιθανότητες θα δίνατε στην αγορά φρεγατών μεταξύ Bel/ mmsc /ή κάποια ολλανδική ?

Flanker

Με εντυπωσιαζει η επιμονη πολλων να θεωρουν δεδομενη την αποκτηση Φ35.
Κατα την γνωμη μου η ΠΑ δεν πρεπει να αποκτησει αυτο το αεροσκαφος,αντιθετα να επικεντρωθει σε Ραφαλ και Φ16.
Τηνη στιγμη που μιλαμε, μεσα 2020 το αεροσκαφος δεν εχει ολοκληρωσει την επιχειρησιακη του αξιολογηση.
εκατονταδες ποβληματα παραμενουν αλυτα η “λυνονται” με την μεταπτωση τους απο σοβαρα σε ησσονα,στα χαρτια.
Το συστημα ολοκληρωμενης υποστηριξης ALIS απετυχε και η αμερικανικη ΠΑ ψαχνει αντικαταστατη. Το πυροβολο ειναι αστοχο, το κρανος και η ολκληρωμενη απεικονιση δεν δουλευουν. η αξιοπιστια χαμηλη, ο βαθμος εξυπηρετησης εφιαλτικος.
Καποιο ελαφρα την καρδια λενε “οταν θα ξεπερασει τα προβληματα του”.
Δεν υπαρχει καμια διαβεβαιωση οτι θα τα ξεπερασει ποτε.
Οταν και εαν το αποκτησουμε η τεχνολογια στελθ του και τα υλικα ραμ και το σχημα του αεροσκαφους θα ειναι ξεπερασμενα. Θα ειναι 30 χρονων.
Τα ρωσικα επιγεια ρανταρ θα το βλεπουν οπως το βλεπουν ηδη στην Συρια με αποτελεσμα χρονια μετα την εισοδο του σε υπηρεσια με το Ισραηλ ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΟΥΣΗΣ.
Αντιθετα να χρησιμοποιουνται βληματα Α/Ε και Ε/Ε τα οποια εκτοξευονται εξω απο την ακτινα δρασης των ΑΑ.
Το ρωσικο EOTS των Φλανκερ απο το 2000 εως την εισοδο σε υπηρεσια του Σου35 αυξησε την ακτινα του κατα 100%. Εως το 2030?
Η εισοδος σε υπηρεσια του Σου57 θα αναγκασει την δυτικη αμυντικη βιομηχανια να εισαγει αισθητηρες γιατην αποκαλυψη ιχνων στελθ.
Με αλλα λογια το προγραμμα του Φ35 πνεει τα λοισθια ,οσοι την πατησαν την πατησαν.
Το Ισραηλ απομακρυνεται και παει σε Φ15 ,η Ιαπωνια σε εγχωριες ισορροπημενες σχεδιασεις ,οι Γαλλοι θα κρατησουν το ραφαλ μεχρι το 2070.
Οχι ελαφρα την καρδια αποκτηση ενος αεροσκαφους ,χωρις διαγωνισμο,χωρις τεστ ,με μηδαμινη αξιοπιστια με κοστος δις.

ikaros

Μου κάνει εντύπωση που το 90% των σχολίων δείχνει ότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε μια αεροπορική έξαψη και περιμένουν πως και πως να δουν έστω και 4 Rafale πρώιμης παραγωγής στην 114 ΠΜ. Αδιαφορώντας για το μέλλον. Προφανώς τόσα και τόσα άρθρα σε περιοδικό και blοg για το πόσους τύπου ελικοπτέρων έχουμε, οχημάτων, ΑΑ συστημάτων κτλ μάλλον κάποιοι δεν τα διαβάζετε.
ΟΧΙ. Δεν θέλω στο μέλλον να διαβάζω άρθρα για λάθη στην επιλογή των Rafale. Για μαχητικά 2 ταχυτήτων που χρήζουν ασύμφορης αναβάθμισης. Πόσοι προβληματιστήκατε ότι τα 12 μεταχειρισμένα θα προέρχονται από την δεξαμενή των 27 αρχικών που έχουν PESA RBE2 ? Αυτά τα 12 τι πραγματικά θα προσφέρουν στην ΠΑ σε σχέση με το υπάρχων δυναμικό και εν αναμονή των F-16V ? Αν όντως μιλάμε για ενδιάμεση λύση δηλ. άρα και απόσυρση όταν θα τεθεί το θέμα αναβάθμισης ? γιατί κάποια στιγμή η Dassault θα ενημερώσει μετά από 5-10 χρόνια ότι επειδή είναι τα παλαιότερα σταματά την υποστήριξη κρίσιμων απαρτίων. Πιθανότατα αυτά τα 27 αρχικής έκδοσης να έχουν μόνο δυνατότητες ΑΑ με τους υπάρχοντες MICA. Άρα η κουβέντα για Meteor, Damocles, Hammer,Exocet κτλ. πάει στο βρόντο ή αφορά μόνο τα καινούργιας κατασκευής.Μπορούμε να φανταστούμε από τώρα την ελληνική Μοίρα Rafale με 12 Rafale F1 και 6 Rafale F3R. Θα είναι ο εφιάλτης λογιστικής υποστήριξης της ΠΑ.
Νομίζω το κεφάλαιο ΅Ελληνικά Rafale” που ξεκίνησε επίσημα χθες, έχει πολύ μέλλον και μένει να δούμε αν τελικά θα καταλήξει σε γάμο και δεν τορπιλιστεί όπως οι belharres.

A.K.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πλευρά των συμφωνιών με τους Γάλλους που μέχρι στιγμής δεν βλέπω να έχει τύχει της ανάλογης προσοχής.
Είναι γνωστή η λεκτική απαξίωση του ΝΑΤΟ από τον Μακρόν τα τελευταία χρόνια όπως και οι προτάσεις του για Ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Μια πιθανή αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος Γαλλίας και Κύπρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα “κύτταρο” που θα πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα μετά το Brexit. Πιθανολογώ επίσης πως μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε και τις Ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες σε μια στενότερη συνεργασία με οτι συνεπειες εχει αυτο για τους “εξωτερικους” προμηθευτες και την γεωπολιτικη επιρροη τους.
Έχω την υποψία πως αυτή η πιθανή εξέλιξη δεν ενθουσιάζει τους “Ατλαντικούς”. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο χαρτί μας.

kgiar

Καλά τα νέα για τα 18 Rafale αλλά στην 114 θα δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη κατάσταση όπου η ιδια ΜΣΒ θα χρειαστει να υποστηρίξει δύο τελείως διαφορετικούς τύπους αφων με οτι αυτο σημαίνει σε εγκαταστάσεις (π.χ διπλα δοκιμαστήρια κινητήρων? διπλά κτήρια simulator?) και εξοπλισμό υποστήριξης. Εκτός και αν στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι η 114 να γίνει βάση δύο μοιρών Rafale (ίσως κομμάτι της στρατηγικής συμφωνίας για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφορία).
Τώρα με τα Rafale και την έλευση των F-16V η ΠΑ δείχνει να φεύγει από το αμυντικό δόγμα και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ικανότητα υποστρατιγικής κρούσης. Το ερώτημα είναι…με την έλευση των Rafale (πολύ ικανότερα απο τα -5 άρα λογικά θα γίνει μεταφορά οπλισμού στην νεότερη πλατφόρμα), ποιόν ρόλο θα καλύψουν τα -5?

vtheofilis

Με χαρά διάβασα, ότι αν και κατεπειγόντως, προχωρήσαμε σε μια ορθολογική επιλογή. Το αεροπλάνο είναι αφενός η διάδοχη κατάσταση για το Mirage 2000, αφετέρου είναι δικινητήριο. Κερασάκι στην τούρτα η έκδοση Μ.
Με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε μόνοι μας μαχητικό, έστω και με προμήθεια κρίσιμων συγκροτημάτων από άλλες χώρες, και επιλέγοντας να μην έχουμε μεν ένα μόνο κράτος ως προμηθευτή, αλλά να είναι “δυτική” χώρα, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Εκτός των ΗΠΑ, μαχητικά υψηλών επιδόσεων έχουν μόνο η Γαλλία, η Σουηδία, και η κοινοπραξία Eurofighter. Το Gripen έχει όμως αρκετά υποσυστήματα από τις ΗΠΑ, και δεν ξέρουμε τι ορέξεις μπορεί να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση στην Σουηδία. Επιπροσθέτως, είναι μονοκινητήριο, και δεν έχει τις επιχειρησιακές περγαμηνές του Rafale. Το Eurofighter, παραμένει κατά βάσει αεροπλάνο αεροπορικής υπεροχής, με δευτερεύοντα ρόλο κρούσης, και αυτό, με λιγότερη αξιοποίηση σε επιχειρήσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειάζονταν και νέες προμήθειες όσον αφορά τον οπλισμό.

MPAMPIS

Η Πτήση φέρει ευθύνη για την παρολίγον πατατια με την αγορά μπελαρα και κακός τόσο ένθερμα την υποστηρίζατε……
Αν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε εχτες την απόκτηση δυο μπελαρα Hel ( και μάλιστα σε διπλάσια τιμή )την ίδια χαρα θα κάναμε;;;;
Είσαστε ενα ιστορικό περιοδικό που διαμορφώνει άποψη στην κοινή γνώμη (και αυτή ψηφίζει)……
Βέβαια τώρα ειναι αλήθεια οτι τα δεδομένα άλλαξαν, σε συνδιασμο με ραφαλ-μετεορ η απόκτηση seafire-Αστέρ 30 παρουσιάζει ενα ειδικό ενδιαφέρον……..

Vas

Γνωρίζει η ΠΤΗΣΗ αν τα SCALP θα εκσυγχρονιστούν ή μόνο επαναπιστοποίηση θα γίνει; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα AM-39 Exocet blk II, αναβάθμιση στην blk 2 mod 2 έκδοση ή απλά επαναπιστοποίηση;
Επίσης σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια επιπλέον SCALP με την αγορά των Rafale(τουλάχιστον 100 ακόμα το θεωρώ απαραίτητο); Γιατί με μόλις 90 βλήματα δεν είναι και σοβαρό απόθεμα. Εδώ οι Αμερικάνοι έριξαν το 2017 σε μία μόνο συριακή αεροπορική βάση 59 Tomahawk, τα 2/3 του αποθέματος SCALP που διαθέτουμε για ένα και μόνο στόχο.
Εμείς απέναντι έχουμε την Τουρκία που έχει πολύ περισσότερους και σημαντικότερους στόχους από ότι η Συρία. Επίσης θα χρειαστούν και τακτικά φύσεως έξυπνα βλήματα όπως τα AASM αλλά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με ατρακτίδιο σκόπευσης όπως το TALIOS.
Επίσης σίγουρα θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του λογισμικού των Mirage 2000-5Mk2 σε SEG 53(αν θυμάμαι καλά) για την πιστοποίηση των Exocet. Δεν γίνεται τα μόλις 18 Rafale να αναλάβουν και αυτό το ρόλο του TASMO, τι να πρώτο κάνουν αεροπορική υπεροχή, βομβαρδισμό ή TASMO επιχειρήσεις. Επίσης καλό θα ήταν στα 2000-5 να τους έβαζαν και link 16 για να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα με τα Rafale και τα F-16 Viper.

Koulis

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών των ΕΔ.

Panagiotisss

Έχω μπερδευτεί.. Ποια θα πάρουμε εμείς; τα F3 ή F2? Ποιο radar θα έχουν; Αν καταλαβαίνω καλά, το SPECTRA θα είναι game changer?

XHMIKOS

Η αγορά Ραφάλ θεωρώ ότι κλείνει την πόρτα για προμήθεια Φ-35.
Εξηγούμαι:

  1. Η Τουρκία δεν παίρνει Φ-35. Άρα οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο (τήρηση ισσοροπιών) να το δώσουν στην Ελλάδα.
  2. Η ΠΑ είναι λογικό να επενδύσει στο Ραφάλ, αντικαθιστώντας σε βάθος χρόνου (2027-2030;) και τα υπόλοιπα Μιράζ (Θα είναι τότε 20-25 ετών και θα θέλουν εκσυγχρονισμό). Μέχρι τότε τα Μιράζ (μαζί με τα Φ-16/30 θα σηκώνουν το βάρος των αναχαιτήσεων.
  3. Πιθανόν τα Φ-4 να αντικατασταθούν και αυτά από Ραφάλ
  4. Τελικά στο τέλος της δεκαετίας ο στόλος θα έχει περίπου 140 Φ-16 (με αναβάθμιση και των φ-16/50 ή με αγορά νέων) και 60 Ραφάλ.

Τροφή για σκέψη!
Ένας παλιός (προ του 1980).

Scalp_eg

Αν και σας κράζω συνέχεια, ειστε οι πρωτοι και οι μονοι που γραψατε για 12 μεταχειρισμενα και 6 καινουργια.
Πετυχημένο ρεπορτάζ, σας το αναγνωρίζω.
Μια άτυπη ρεβάνς απο τα ΑΒ του μαίου?
Κάντε μας τώρα και μια πρόβλεψη (όχι τι θέλετε, ξέρουμε οτι θέλετε τα αλουμινόχαρτα)
αλλά ποιές πιστέυετε πως θα είναι οι 4 φρεφάτες πολλαπλού ρόλου που αναφέρθηκε ο
πρωθυπουργός?
Θα ανεβάσετε άρθο σύντομα?

zap

Στην κατασταση που βρισκομαστε, η προσθηκη των Rafale οποιας εκδοσης και να ειναι, ειναι ανασα ζωης. Και αυτο ειναι το δυστυχημα. Ναι μπορει να δυσκολευτει η ΠΑ λογιστικα, αλλα πρεπει να το κανει γιατι δεν υπαρχει αλλος τροπος να διατηρησουμε ενα πλεονεκτημα. Αξιζουν πολλα μπραβο και ευχαριστω και στους Γαλλους. Ελπιζω να λυγισουν και να δωσουν ως ενδιαμεση λυση 1-2 Fremm και 1-2 La Fayete η συνδυασμο αυτων για να δωσουν το παραδειγμα και στους Αμερικανους μηπως και ερθει απο εδω και κανενα ΑΒ ή Τικο.

flashg

Μας βρήκαν στην ανάγκη και μας ρούφηξαν το αίμα οι Γάλλοι. Θα μας δώσουν τα σαπάκια τους τα οποία έχουν μεγάλο κόστος να εκσυγχρονιστούν σε τιμή καινούργιου. Σε πέντε χρόνια που τα υποσυστήματα δεν θα υποστηρίζονται τι θα κάνουμε. Θα τα εγκαταλήψουμε σε κανένα υπόστεγο να σκουργιάζουν ή θα πληρώσουμε κανένα δις για να τα εκσυγχρωνίσουμε? Η ΕΑΒ πάει για κλείσιμο αφού πάλι δεν παίρνει το παραμικρό έργο. Θα έχουμε διεθνή πρωτοτυπία μία μοίρα να έχει δύο διαφορετικές εκδόσεις αεροσκαφών. Καλύτερα να παίρναμε και τα 27 μεταχειρισμένα και κανένα καινούργιο. Επίσης ο mica καλός πυραύλος αλλά χάνει κατά κράτος από τις καινούργιες εκδόσεις του amraam. Τα 12 παλιότερα δεν θα μπορούν να εκτοξεύσουν τον meteor. Έτσι ενώ τα rafale έχουν καλύτερο ραντάρ και κινητικές επιδόσεις θα πρέπει να πλησιάσουν πολύ τα f16. Οι παραγγελίες στο πόδι μακροπρόθεσμα στοιχίζουν και οικονομικά και επιχειρησιακά. Οι Τούρκοι θα έχουν πρόσβαση στο rafale λόγω της στενής συνεργασίας με το Κατάρ. Εγώ πάντως είμαι κατά του τρόπου που γίνεται αυτή η αγορά. Πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα έχει αρνητικά αποτέλεσματα για την ΠΑ.

NikosP

Διχασμένος είμαι , με ανάμεικτα συναισθήματα .
Φυσικά ΔΕΝ κρύβεται η χαρά για την έλευση αυτού του μαχητικού-πλατφόρμας με όλα τα καλούδια του . Είναι η επιτομή του “form follows function” ή αλλοιώς , “κόψε φάτσα και πες μου” .
Από την άλλη όμως , είχα μείνει με την εντύπωση οτι ως και μεσοπρόθεσμα η ΠΑ είχε άλλες ανάγκες (ΑΜΕΣΕΣ) σχετικές με διαθεσιμότητες,επαναπιστοποιήσεις και εμπλουτισμό οπλοστασίου και πως θα διατηρούσε την ποιοτική της υπεροχή σε έμψυχο δυναμικό και θα αύξανε σταδιακά και αυτήν σε μέσα (F16 -V) .Άρα , αν τα χρειαζόμαστε τόσο πολύ άμεσα , σημαίνει οτι τόσο καιρό μπορούσαμε να κάνουμε ΜΟΝΟ αναχαιτήσεις . . .
Πίστευα οτι το ΠΝ ,λογικά και δικαιωματικά , θα ήταν το επίκεντρο της προσπάθειας επανεξοπλισμού με μέσα που θα έδιναν ποιοτική ( όχι ποσοτική) υπεροχή έναντι των γειτόνων .Αν λοιπόν αγοράζουμε αυτά τα αεροσκάφη ως αντιστάθμισμα της ΜΗ αγοράς από τους Γάλλους πλοίων με ικανότητες (όχι φόρτους όπλων . . . ) ανώτερες των όσων έχουν ή ετοιμάζουν οι Τούρκοι, θεωρώ οτι κάνουμε λάθος.
Ειλικρινά ελπίζω να κάνω λάθος εκτίμηση , τόσο για το παρόν της ΠΑ όσο και για το μέλλον του ΠΝ ! ! !

Ian_

SPECTRA?γιατι ο συντάκτης δεν αναφέρεται στο πιο σημαντικό σύστημα του αεροσκάφους ?οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 ολοκαίνουργια και 8 μεταχειρισμένα, από την άλλη θα μου πείτε ποιος είσαι εσυ ρε μεγάλε?

Last edited 10 months ago by Svetlanaahe
XsrX

Υπέροχα νέα, θα χαιρόμουν περισσότερο αν ήξερα πως θα αποφύγουμε τα PESA που έχουν ξεμείνει, και θα είναι όλα με AESA.
Ίσως το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για μέσα του 21 να στηρίζεται σε αυτή την επιλογή. Διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα άμεσα;

Larisaios

Με παραξενεύει που λέτε ότι οι Meteor είναι τοσο ακριβοί. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα https://www.defenseworld.net/news/24912/MBDA_Bags____200M_Meteor_Missile_Deal_for_Brazilian_Gripen_NG_Jets#.X15xey2w3m2
η Βραζιλία αγόρασε 100 για 200 εκ. ευρώ το 2019. Σε αυτό το άρθρο https://www.nationalheraldindia.com/opinion/rafale-and-meteors-are-fine-but-at-what-price αναφέρονται 2,5 εκ. Ευρώ ανά πύραυλο για την Ινδική Αεροπορία και παρόμοιες τιμές για την Luftwaffe το 2013. Οπότε μια αγορά 100-150 πυραύλων δε φαίνεται εκτός των δυνατοτήτων μας.

evaggelos

οποτε ραφαλ αντι μιραζ,φ35 αντι φ4 κ φ16v/m κ γκρινιαζουμε κιολας για το αν ειναι καλα τα ραφαλ,το μονο που με ανησυχει ειναι η πιθανοτητα μειωσεως της οροφης αεροσκαφων.

A.K.

Ίσως να ήταν χρήσιμο να γίνει και κάποιο άρθρο για το θέμα της κυβερνοάσφαλειας.

thanos2

εξαιρετικα νεα,μικρα βηματα προς τη σωστη κατευθηνση….
1]Ραφαλ[κουκλι],υποθετω οτι ειναι η πρωτη φουρνια…κ ακολουθει η αντικατασταση ολων των μιραζ,να φτασουμε +48 α/φ…ευχομαι να γινει σωστα,ενας τυπος,και σε ευλογο χρονικο διαστημα,ολα φ4 με τα αναλογα οπλα
2]Οπλα-αναβ/σεις-πιστοποιησεις-αγορα κ για τους 3 κλαδους,μακαρι σημερα
3]15000 προσληψεις,ευγε,εχουμε αναγκη τα μονιμα στελεχη
4]Ελευσινα,αντε να δουμε……
5]αναβ/ση ψηφιακης τεχ/γιας,να εχουμε ‘ματια’ παντου κ να τα ‘λεμε’ χωρις να μας ακουνε
6]Π.Ν,θελουμε 10,θα παρουμε 4….ισως κ ‘παλτο’ με λιγο τυρακι[αν παρουμε τυρακι] 35 ετων ωριμανσης!!!γιατι?παρε 10 τυπε 23,βαλτες στο καρναγιο μαζι με τις μεκο ανα 2,να κερδισουμε χρονο για νεα πλοια.με 2 δις εχουμε 14 φ/γ…..κ με τα ρεστα,βρες μια κορβετα ‘εθνικο πλοιο’ τουμπανο με 3χ8 κελια++++++,παρε κ 4 LPD να χασουνε τη μπαλα….
7]Σκαραμαγκας,εχουμε καταλαβει οτι η Σαλαμινα εχει περιορισμο χωρου/μηκους?σημερα να παει στο Π.Ν
8] Για τα 50αρια δεν ακουσαμε τπτ…βαλτα μαζι με τ αλλα,να γουσταρουμε!!!122 βαιπερ+30αρια+ραφαλ,++++,θα κεντανε…
9]Η αμυντικη βιομηχανια δεν ειναι για πουλημα ειναι προς αξιοποιηση κ καληψη αναγκων των Ε.Δ.
10]αυξηση θητειας ποτε?καλοι οι μονιμοι αλλα θελουμε κ αλλο κοσμο
11]μονιμα εσοδα στις Ε.Δ για τα εξοπλιστΙκα?
12]Κουλη διαβαζε ΠΤΗΣΗ τα λενε ολα κ καλα
ΥΓ
Ο μεγαλυτερος φιλελληνας,ειναι ο κακος βεζυρης,το νου σας μη τον χασουμε!!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Τέταρτη κορβέτα Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Στις 24 Ιουλίου έγινε στις εγκαταστάσεις της Navantia η καθέλκυση της τέταρτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με το «Monch», η τέταρτη...

Δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραύλου Akash-NG από την Ινδία

Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος Akash είναι μια ινδική σχεδίαση σε συνεργασία του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και του αμυντικού...

Και η Ρουμανία μπαίνει στην παραγωγή drones

Τη συνεργασία τους για την κατασκευή UAV ανακοίνωσαν η ρουμανική εταιρία Aerostar και η βρετανική U-TacS. Το κύριο έργο συναρμολόγησης θα αναλάβει η Aerostar...