8.9 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

- Advertisement -

Photo Dassault Aviation

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν κάποιες από τις πληροφορίες που υπήρχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτές για τα μαχητικά Rafale,αλλά άφησαν προς το παρόν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και δημιούργησαν άλλα.
Αναφορικά με τα Rafale, οι πληροφορίες μας λένε ότι το επικρατέστερο σενάριο θα περιστρέφεται γύρω από την προμήθεια 12 αεροσκαφών από τα αποθέματα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και 6 νεοκατασκευασμένων μονάδων. Η επιλογή αυτή εξυπηρετεί την δυνατότητα ταχείας συγκρότησης μιας Μοίρας Rafale, κατά τα φαινόμενα μέσω μετάπτωσης της 332Μ στην 114ΠΜ, όσο όμως και στη συμπίεση του τελικού κόστους στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αγορά.
Με συντονισμένες προσπάθειες Armee de l’Air και ΠΑ θα ήταν δυνατή η μετεκπαίδευση χειριστών και τεχνικών και δημιουργία υποδομών ώστε η ελληνική Μοίρα Rafale να αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (δηλαδή να διεξάγει κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων) με 12 αεροσκάφη τόσο σύντομα όσο ένα χρόνο από σήμερα. Η ικανότητα αυτή θα ολοκληρωθεί σταδιακά, στη συνέχεια, για πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ θα προστεθούν τελικά και τα 6 αεροσκάφη νέας κατασκευής.
Photo Dassault Aviation

Η απόκτηση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας από τη Μοίρα Rafale, θα οδηγήσει σε αποδέσμευση των υπαρχόντων Mirage 2000EGM/BGM, για τα οποία υπάρχει η πληροφορία ότι –στο πλαίσιο του συνολικού «πακέτου» της προμήθειας- θα εξαγοραστούν από την κατασκευάστρια εταιρία Dassault Aviation. Η αξία των 30χρονων αυτών μαχητικών (που δεν έχουν υποστεί κάποιο ουσιαστικό εκσυγχρονισμό ώστε να επεκταθεί το όριο ζωής τους) έχουν μικρή μεταπολιτική αξία, εάν το επιχειρούσε η ίδια η ΠΑ. Για την κατασκευάστρια εταιρία όμως θα αποτελέσει απόθεμα, το οποίο μετά από εκσυγχρονισμό, θα μπορούσε να διατεθεί σε κάποιο πελάτη.
Ενδιαφέρον θα έχει η επιλογή των μεταχειρισμένων μαχητικών από τα γαλλικά αποθέματα. Ως γνωστόν η Γαλλική Αεροπορία, άρχισε να παραλαμβάνει Rafale σημαντικά αργότερα από το Γαλλικό Ναυτικό, από το καλοκαίρι του 2006. Τα αρχικά αυτά μαχητικά έφεραν το ραντάρ PESA (Passive Electronic Scanning Array) RBE2, ένα ενδιάμεσο υποσύστημα έναντι του RBE2 ΑΑ AESA (Active Electronic Scanning Array) με πλήρη διαμόρφωση στοιχειοκεραίας ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης. Οι δυο εκδόσεις έχουν διαφορές επιδόσεων, με το PESA RBE2, να υπολείπεται σημαντικά σε εμβέλεια αποκάλυψης/ιχνηλάτησης στόχων και πιθανότατα και σε διαμορφώσεις λειτουργίας. Από όσο είναι γνωστό αυτά τα (27) αρχικά αεροσκάφη, για λόγους κόστους δεν αναβαθμίστηκαν ποτέ στο πλήρες πρότυπο με το RBE2 ΑΑ, το οποίο άρχισε να μπαίνει σε υπηρεσία από το 2012-2013. Πιστεύεται ότι τα αεροπλάνα με το ραντάρ PESA (αλλά ίσως και άλλες ελλείψεις έναντι των μεταγενέστερων) έχουν προσφερθεί κατά καιρούς σε διάφορους διαγωνισμούς αεροποριών για νέα μαχητικά αεροσκάφη, όπου οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι, όπως αυτός που «τρέχει» την περίοδο αυτή στην Κροατία. Είναι άγνωστο εάν ελληνική προμήθεια αφορά κάποια από αυτά τα αρχικά αεροσκάφη, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κακή επιλογή με δυσμενή αποτελέσματα για την ΠΑ, αφού εκτός των υποδεέστερων ικανοτήτων θα δημιουργούσε έναν ανομοιογενή στόλο Rafale στους κόλπους μιας Μοίρας. Πληροφορίες στη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν βέβαια ότι η αναβάθμιση του PESA RBE2  σε RBE2 AA, είναι εφικτή με την αντικατάσταση κάποιων μεγάλων συγκροτημάτων του. Το κόστος όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι άγνωστο.
Photo Dassault Aviation

Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα θα είναι η τελική επιλογή μονοθέσιων Rafale C και διθέσιων Rafale B, με τα τελευταία να αποτελούν όχι μόνο επιχειρησιακά μαχητικά πλήρων ικανοτήτων (και όχι διθέσια εκπαιδευτικά), αλλά να υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα (λόγω του διμελούς πληρώματος) την διεξαγωγή αποστολών κρούσης, βαθείας διείσδυσης, όσο και αυτών με όπλα μακρού πλήγματος όπως οι Scalp. Μια ιδανική αναλογία θα ήταν να αποκτηθούν τουλάχιστον έξι Rafale B, αν και η έκδοση αυτή είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Γαλλική Αεροπορία, αφού έχει αποκτηθεί σε μικρότερους αριθμούς από τα Rafale C και συγκροτεί τις Μοίρες πυρηνικής κρούσης της Armee de l’Air. Άρα, εάν επιδιωχθεί μια τέτοια αναλογία, τα περισσότερα διθέσια θα προέλθουν από νεοκατασκευές.
Photo Dassault Aviation

Αναφορικά με το οπλοστάσιο των Rafale, ένα από τα πλεονεκτήματα της προμήθειας, που έχουν «απολαύσει» παλαιότερα και οι προμήθειες παρτίδων F-16, είναι η δυνατότητα χρήσης του υπάρχοντος οπλοστασίου των Mirage 2000. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι πύραυλοι MICA RF/IR (ο αριθμός των οποίων προφανώς θα πρέπει να ενισχυθεί) και τα βλήματα κρουζ Scalp, για τα οποία ανακοινώθηκε πρόγραμμα επαναπιστοίηση για την επέκταση του ορίου ζωής τους. Το οπλοστάσιο της Τανάγρας (εκτός των MICA και Scalp) περιλαμβάνει και AM.39 Exocet για ναυτική κρούση κατά πλοίων, που αξιοποιούνται από τα Mirage 2000EGM, οι οποίοι πιθανότατα (μετά από επαναπιστοποίηση) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στα Mirage 2000-5 Mk2, είτε ακόμη και στα Rafale, αν και τα τελευταία στην ναυτική τους έκδοση Rafale M αξιοποιούν μια προηγμένη «ψηφιακή έκδοση» του AM.39.
Istres (Bouches-du-Rhone), le 15 janvier 2014 (Photo Sebastien Rande / Dassault Aviation)

To μεγάλο ατού των Rafale στον πόλεμο Αέρος-Αέρος είναι φυσικά οι πύραυλοι πολύ μεγάλης εμβέλειας MBDA Meteor, που αποτελούν τα όπλα αυτής της κατηγορίας (από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί) με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο δυτικό οπλοστάσιο, αλλά και τα υψηλότερα χαρακτηριστικά φονικότητας (αδυναμία διαφυγής του στόχου) λόγω του προωστικού συστήματος που διαθέτει, έως και τριπλάσια έναντι των βλημάτων αέρος-αέρος με απλό πυραυλοκινητήρα. Η απόκτησή τους θα προσδώσει ένα κορυφαίο πλεονέκτημα στην ΠΑ, που από μόνο του θα δικαιολογούσε την αγορά των Rafale. Το κόστος όμως των Meteor  με τιμές που διαμορφώθηκαν αρχικά στα μερικά εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα (στις αρχικές γαλλικές αγορές) και αποκλιμακώθηκαν στη συνέχεια, αν και το κόστος τους παραμένει πολύ υψηλό, πιθανότατα άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος, ακόμη και η Γαλλική Αεροπορία, επιδιώκει την αγορά μικρών σχετικά αριθμών για την εξουδετέρωση των αποκαλούμενων «στόχων υψηλής αξίας» όπως αεροσκαφών AWACS/AEW&C  και ιπτάμενων τάνκερ, αποκτώντας μεγαλύτερους αριθμούς βελτιωμένων MICA για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες.
Επιπροσθέτως, εάν τα Rafale θα υπηρετήσουν όλες τις δυνατότητες πολλαπλών ρόλων που έχουν, το οπλοστάσιό τους θα πρέπει να ενισχυθεί και με συστήματα όπως τα ατρακτίδια στόχευσης Damocles και αναγνώρισης TALIOS, όπως επίσης και όπλων αέρος-εδάφους της οικογένειας AASM-Hammer.
Η Ομάδα της «Πτήσης», τόσο –κυρίως- στη έντυπη έκδοσή της, όσο και στην ηλεκτρονική έχει παρακολουθήσει διαχρονικά την εξέλιξη του Rafale από την δεκαετία του 90, με τους αναγνώστες μας να έχουν ενημερωθεί για το γαλλικό μαχητικό και τις πραγματικές του δυνατότητες μέσα από δεκάδες άρθρα, σε «ανύποπτο» χρόνο και φυσικά θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτή την υποχρέωσή μας και στο μέλλον, ήδη από το προσεχές τεύχος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

130 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
130 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Η Ελλάδα με την χρήση αυτών των όπλων ( Mica , Meteor , και των καινούργιων Exocet 39 Mod2 ) , όταν εκτοξεύονται από αυτόν τον φορέα αποκτά πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί , πέραν της κλασσικής χρήσης , και όταν επιλεγεί :
1) Αμέσως μετά την βολή γίνονται ανεξάρτητα του φορέα , και έτσι μπορούν να οδηγούνται από εξωτερικά ραντάρ άλλων μέσων , και συνδυαστικά , αλλά και σε συνέχεια ( π.χ. Kort , Meko , SV)
2) Η βολή , άκουσον άκουσον , μπορεί να γίνει με κλειστό το ραντάρ του αεροσκάφους , χωρίς την καθοδήγηση από άλλο ραντάρ , αλλά χρησιμοποιώντας μόνο τα data link , από το αεροπλάνο η άλλα μέσα , τα οποία λόγω δυνατοτήτων εύρους , ανοιγοκλείνουν για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα προκειμένου να γίνουν updates ( καινούργια στοιχεία στόχου , διόρθωση πορείας ) .
3) Η υψηλού επιπέδου καθοδήγηση, διαδοχική , από data link μόνο ( όχι ραντάρ ) , επιτρέπει πια ”επικίνδυνες” βολές σε κορεσμένα περιβάλλοντα .
Εφόσον ο πύραυλος μιλάει με σύστημα που έχει πληροφορία ενημερωμένη για την θέση πλοίων η αεροπλάνων όπως πλησιάζει στον στόχο , μπορεί να αγνοήσει φίλια πλοία η αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο ( friend on enemy rec) , δίνοντας δυνατότητες υποστήριξης και συνδυασμών που πολύ λίγες χώρες στον πλανήτη έχουν
4) Fire and forget , βολές από τα Rafale , με κλειστό ραντάρ , λόγω της καθοδήγησης από άλλα μέσα . Τα Rafale είναι αποδεδειγμένα τα αεροσκάφη τα οποία στην πραγματικότητα / δοκιμασμένα έχουν το χαμηλότερο στίγμα στα ενεργητικά , ραντάρ ( αφήνω κατά μέρος το ανέκδοτο που λέγετε F35 και μετά από 22 χρόνια από τον σχεδιασμό του δεν επιχειρεί ακόμα ) , με αυτή την δυνατότητα βολής με κλειστό ραντάρ , γίνονται αόρατα και στα παθητικά.
Το επόμενο βήμα είναι να αγοραστούν Bel , οι οποίες εντός του τεράστιου κλωβού ελέγχου τους ( 500χλμ) , μπορούν να χρησιμοποιούν τα Rafale ( βάσει των παραπάνω , αλλά και άλλων δυνατοτήτων ) , σαν φορητά / ιπτάμενα όπλα , της .
Εάν όλα πάνε κατ ευχήν σε πολύ λίγο καιρό , 60 με 70 χιλιόμετρα , γύρω από τα πλοία μας , θα απαγορεύουμε την οποιαδήποτε κίνηση …
Με γεια μας και εις ανώτερα

f.karaiosifidis

Σχετικά με τις [email protected] είχαμε υποστηρίξει σθεναρά στην ΠΤΗΣΗ (με πολλαπλά άρθρα στο έντυπο) από την αρχή την απόκτησή τους κυρίως με γνώμονα την επιδίωξη του ΠΝ να αποκτήσει (επιτέλους) φρεγάτες με ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (AAW). Ευχόμαστε η επιδίωξη αυτή να μην εγκαταλειφθεί με την νέα προσπάθεια.
Από την άλλη (με το κόστος των Meteor) μην περιμένετε να γεμίσουν οι αποθήκες. Αμφιβάλουμε εάν ποτέ αποκτηθούν περισσότεροι από 30-40 και αυτό σε βάθος χρόνου. Βέβαια αρκεί ο αντίπαλος να γνωρίζει ότι τους έχεις, έστω και σε μικρούς αριθμούς.

Alexandros

Νομίζω ότι αν πάρουμε 20 θα είμαστε ευχαριστημένοι, φοβάμαι όμως ότι δεν θα αξιοποιήσουμε το αεροσκάφος με τα συστήματά που δικαιολογούν την απόκτηση των Rafale, όπως του Damocles που αναφέρατε, ελπίζω να διαψευστώ

Σωστά , και όπως το γράφετε στο άρθρο , δυσκολότεροι η υψηλής αξίας στόχοι με τους meteor , και γενική χρήση των mica , με τον ίδιο τρόπο ( d/l guidance )

Vas

Η λογική λέει τουλάχιστον 2 METEOR για κάθε Rafale, δλδ 36, πες 40 θα χρειαζόμασταν σίγουρα. Δηλαδή σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής το Rafale λογικά θα φέρει 6 MICA και 2 METEOR, αν και μπορεί να φορτώσει περισσότερα όπλα, αμφιβάλλω αν το κάνουν για λόγους βάρους-ευελιξίας.

kK19641970

Στο χέρι μας είναι να πάνε όλα καλά , να είμαστε γεροί να τα χαρούμε, μεμέτια ας προσέχατε.

EagleAviation

Καλημέρα! Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις πάνω στο θέμα του ραντάρ. Πάνω στο θέμα της απόκτησης διθέσιων επιχειρησιακών να τονίσω πως η Π.Α. δεν διαθέτει επίσημο δόγμα αξιοποίησης εξειδικευμένου χειριστή WSO. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται στις Μοίρες που διαθέτουν διθέσια επιχειρησιακά αεροσκάφη όπως για παράδειγμα F-16D block52+ & M κατά περίπτωση βάσει των απαιτήσεων της αποστολής και με πρωτοβουλία των Ιπταμένων. Κατά τις πληροφορίες μου τα νέα αεροσκάφη θα τα παραλάβει η 331Μ. Με το σκεπτικό πως το προσωπικό της 331 έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στα κοινά όπλα και τα εξελιγμένα avionics θα είναι πιο έυκολο να αφομιώσει τα νέα μαχητικά. Η 332 θα δεχθεί τα Mirage 2000-5.

f.karaiosifidis

Καλημέρα!
Σωστή παρατήρηση για το θέμα του ΧΟΣ στα F-16D block52+ & M και είναι αστοχία ότι δεν έχει αναπτυχθεί τέτοιο δόγμα και έχει θιγεί πολλές φορές στην αθρογραφία σου στην ΠΤΗΣΗ. Θα γίνει όμως υποχρεωτικά, τόσο με τα Rafale όσο και -κυρίως- με τα F-16V, αφού αυτά θα έχουν σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες missionized διθέσιων, με την ικανότητα του ΧΟΣ να ενεργεί εντελώς ανεξάρτητα από τον πιλότο λόγω των ιδιοτήτων του ραντάρ AESA.

Manolis

Η ειδοποιος διαφορα που θα επιφερει η αποκτηση Ραφαλ στη μεχρι τωρα χρηση γαλλικων μαχητικων στην ΠΑ, δεν ειναι ουτε οι Μετεορ -αν αποκτηθουν- ουτε οι Scalp που ηδη υπαρχουν. Θα (πρεπει) να ειναι η αποκτηση ειδικευμενων οπλων αερος – εδαφους και των καταλληλων αισθητηρων για την πληρη αξιοποιηση τους. Η αποκτηση μιας μοιρας Ραφαλ μονο για ΑΑ ρολους, αντε και ως φορεις εκτοξευσης Scalp, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΚΕΤΗ. Τα μαχητικα πρεπει να αξιοποιηθουν ΠΛΗΡΩΣ σε ολους τους ρολους που μπορουν, στα στιβαρα χερια των ελληνων πιλοτων. Και ενας απο τους ρολους αυτους, θα ειναι η προκληση καταστασης αυπνιας (insomnia) σε παρα πολλους στην ανατολικη συμμαχο χωρα, περιλαμβανομενης της ηγετικης της συμμοριας, εεεε, ομαδας.

f.karaiosifidis

Ποιά θα ήταν τα “ειδικευμένα όπλα αέρος-εδάφους”; Και τα F-16V το ρόλο θα έχουν τότε; 18 αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα…

GATA

Κατα την δικη μου αποψη τα APACHE AP . Μια αναφορα και σε αυτο το οπλο και τις δυνατοτητες του θα ηταν λουκουμι.Πηξαμε στα SCALP EG μεχρι και φραγματα στην ΝΑ Τουρκια βαλαμε στο ματι . Ενα σεναριο χωρις αεροδιαδρομους για λιγες ωρες στα παραλιακα στρατιωτικα αεροδρομια πως θα πηγαινε?

f.karaiosifidis

Από όσο θυμάμαστε το Apache έχει εγκαταλειφθεί

Costas6

Γι αυτό το σενάριο δεν χρειαζόμαστε ούτε νέα αεροσκάφη ούτε νέα πυρομαχικά. Τα φτάνουμε κι έτσι.
Στη ΝΑ Τουρκία όμως;

GATA

Βεβαια τα φτανουμε παρολα αυτα ο βαθμος δυσκολιας αυξανεται κατακορυφα,ειδικα εαν επιχειρησεις να φτασεις Balikesir/Bandirma με AFDS.Εκει βρισκεται και ολο το “ζουμι”.Δεν ειναι ακριβως “παραλιακα” και τα AFDS δεν εχουν κινητηρα αρα μειωνεται δραματικα η εμβελεια απο χαμηλο υψος.
Δεν χρειαζεται να φτασεις ΝΑ Τουρκια, εαν κανεις μεγαλη ζημια στις 2 παραπανω εχει γειρει η ζυγαρια υπερ σου κατακορυφα.

Costas6

Προσωπικά πιστεύω πως οι Τούρκοι θα έπαιζαν στις μακρινές και μεγαλύτερες βάσεις τους με εναέριο εφοδιασμό.
Σε κάθε περίπτωση το επιπλέον πυρομαχικό αν αποκτηθεί μόνο πλεονέκτημα θα είναι.

Manolis

Tο ελαχιστο που πρεπει να γινει ειναι να δουμε ποιες απο τις υπαρχουσες LGB στο οπλοστασιο της ΠΑ ειναι αμεσα συμβατες με τον υπολογιστη του Ραφαλ, σε συνδυασμο με αποκτηση μικρου αριθμου targeting pod, συμβατου με τα γαλλικα α/φη. Εαν το Ραφαλ προκειται να ειναι το μαχητικο με τη μεγαλυτερη εμβελεια και μεταφορικη ικανοτητα στην ΠΑ , τοτε οι σκαλπ δεν ειναι αρκετοι για την πληρη αξιοποιηση του, ειδικα οσον αφορα σε αποστολες στην Κυπρο. Επειτα απο τα βασικα που αναφερθηκα, υπαρχουν τα οπλα της οικογενειας HAMMER, εαν κρινει η ΠΑ οτι χρειαζονται. Τα brimstone μαλλον δεν θα χρειαστουν εαν αποκτηθουν απο τις ΕΔ Spike NLOS oπως λεγεται. Τελος, η αποκτηση μικρου αριθμου ατρακτιδιων εναεριου ανεφοδιασμου , οπως ειχα προτινει και για τα Μιραζ-2000, θα ηταν ευχης εργον, ειδικα με το φορτιο καυσιμων που μπορει να φερει το Ραφαλ. Οι προτασεις αυτες, θα μπορουσαν να επεκταθουν πλεον ΚΑΙ επ’ωφελεια των Μ2000-5Mk-2, δημιουργωντας 2 νεες μοιρες πολλαπλων ρολων στην ΠΑ !!!

EagleAviation

Εγώ θα διαφωνήσω. Τα Rafale θα πρέπει να αξιοποιηθούν στους ρόλους των -5 συν την αποστολή κρούσης επιφάνειας. Τα F-16 ειδικότερα τα V που θα έρθουν σε 4-5 χρονια είναι κατεξοχήν πλατφόρμες σύγχρονων οπλων αέρος έδαφους. Εξάλλου η εμπειρία των πληρωμάτων των Mirage 200 από όπου θα προέρχονται και οι χειριστές των Rafale είναι μηδαμινή πάνω στο αντικείμενο. Rafale σε ρόλο air superiority και F-16V σε ρόλους offensive counter air.

f.karaiosifidis

Έχουμε την εντύπωση ότι ο Manolis εννοούσε άλλα “Ειδικά όπλα”…

Costas6

Εσύ καλά τα λες, το θέμα όμως είναι τα πυρομαχικά που θα μπορούσαν να φέρουν τα φ16ν δεν τα έχουμε.
Θεωρώ πως το (τα) πυρομαχικό κρούσης που θα αποκτήσουμε θα καθορίσει και το ποιά αεροπλάνα θα αναλάβουν το ρόλο.

Dimitris

Δυστυχώς τα ΗΑΜΜΕR, το γαλλικό αντίστοιχο των JDAM έχει υψηλό κόστος.
https://en.wikipedia.org/wiki/Armement_Air-Sol_Modulaire
Αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να προμηθευτούμε μια ποσότητα που θα επιτρέπει στα Rafale πλήγματα εναντίον στόχων εδάφους με σχετική ασφάλεια και ακρίβεια. Θα είναι ένα καλό συμπλήρωμα στις αντίστοιχες δυνατότητες των F-16V.

Gilan

Συμφωνώ μαζί σου Μανώλη, μια τέτοια πλατφόρμα δεν μπορεί να μείνει μόνο με SCALP για κρούση, έχει μεγάλη ακτίνα δράσης, είναι δικινητήριο, και καλή επιβιωσημότητα (βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα) με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει. Οπωσδήποτε ατρακτίδια στόχευσης και επαρκή οπλισμό για τις αποστολές κρούσης (να περιλαμβάνει διάφορες εκδόσεις βάρους, όχι μόνο 1000 lb).
Αλλά όπως λέει και Φαίδων μόνο 18 δεν φτάνουν, κάντα 100 (αν μπορείς) και λύθηκε το θέμα!!!
Υ.Γ. προς Φαίδων: Στο τεύχος Οκτωβρίου να περιλαμβάνεται αφίσα με Rafale και σχέδιο του πίνακα οπλισμού τι μπορεί να αναρτηθεί σε κάθε πυλώνα, καθώς επίσης πιθανά σχέδια camo, ξέρεις εσύ!!!!

f.karaiosifidis

Και πάλι, έχουμε την εντύπωση ότι ο Manolis άλλα όπλα εννοούσε (γιατί αυτά τα έβγαζαν εφιάλτες…). Monolis?
Επιπλέον όπως το αντιλαμβανόμαστε (πέρας την “εδραίωσης” της ελληνογαλλικής συνεργασίας) τα Rafale συνεχίζουν τον “γαλλικό” κλάδο της ΠΑ (με όλα τα πλεονεκτήματα και τα κόστη), είναι “ενδιάμεση” λύση έως την συγκρότηση (και οπλισμό) Μοιρών F-16V και… στο βάθος F-35 (για να μην ξεχνιόμαστε).

Alexandros

Οταν λέτε ενδιάμεση λύση μέχρι βα έρθουν τα F-16V και F-35 τι εννοείτε; Ότι θα πουλήσουμε τα γαλλικά όπλα για να κρατήσουμε μόνο το αμερικανικό δίδυμο;

f.karaiosifidis

Ενδιάμεση λύση σημαίνει ότι -κατά την άποψη των αρμοδίων- η ΠΑ χρειαζόταν μια ενίσχυση έως ότου αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα των F-16V. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η απόσυρση των F-4 AUP. Άλλη επιλογή θα ήταν η αναβάθμιση των Mirage 2000EGM/BGM που έχει κριθεί ασύμφορη. Η απόκτηση των 18 Rafale και μάλιστα, όπως φαίνεται με κατεπείγουσες διαδικασίες φαίνεται να γίνεται ώστε να μην υπάρξει “χάσμα μαχητικών” την περίοδο 2022-2024. Βέβαια ο προηγούμενος ΑΓΕΑ είχε αρνηθεί ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν πουλάμε τίποτε. Απλά στο βάθος υπάρχει F-35

chriskri

Το μόνο που μένει είναι αυτό που δεν θα δώσουν ποτέ.(επίσημα το έχουν μόνο 8 χώρες), κατάλαβα λάθος?

f.karaiosifidis

🙂

Alexandros

Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε με τα F-1GR και τα μη εκσυγχρονισμένα M2000, πρέπει όλα τα Rafale να φτάσουν στο πρότυπο F3R και με τους meteor και micaNG Exocet Damocles και όπλα ακρίβειας για επιχειρήσεις προσβολής εδάφους, αν χρειαστεί και έξτρα scalp. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά τα όπλα και συστήματά κοστίζουν όσο μια αεροπορία αλλά πιο το νόημα να πάμε σε ένα νέο όπλοσύστημα με όλα τα έξτρα έξοδα σε συντήρηση κινητήρων και ηλεκτρονικών! Αν είναι έτσι να αγοράζαμε καμία 20αρια F-16 blk 70-72 και μια χαρά…

chriskri

Συμφωνώ απόλυτα.Το σχόλιο μου αφορούσε τα “άλλα όπλα” του Manolis

Costas6

Πώς να το φτάσουν;
Αφού 3αρια είναι έτσι κι αλλιώς.

christos_choris_a

Με 18 όλα κι όλα αεροσκάφη τα Rafale θα περιοριστούν στο ρόλο αέρος-αέρος. Συμφωνώ με την πιστοποίηση όλων των Rafale στους Meteor και τους MICA-NG όσον αφορά τους παραπανίσους SCALP γι αυτούς θα πρέπει ν΄αποκτηθούν άλλα 8 Mirage-2000-5 και τα 2 η 3 διθέσια EGM να αναβαθμιστούν σε -5. Για τα Mirage καλό θα ήταν να παίρναμε και 8-12 Damocles.

Koulis

Το βάθος μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο.

Alex2324

ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ F-35

dimitrisx

Να τολμήσω να περιγράψω ένα “πιθανό” σενάριο; Μεταφορά και αποθήκευση μερικών κεφαλών στην Τανάγρα. Όχι για εμάς, αλλά για τους Γάλλους που θα μπορούν χρησιμοποιούν τη βάση στα πλαίσια της αμυντικής συμφωνίας. Αλλά θα προσφερθεί και εκπαίδευση στους Έλληνες πιλότους και θα υπάρχει δυνατότητα να φορτωθούν στα Ελληνικά rafale με του κωδικούς ενεργοποίησης στα Γαλλικά χέρια. Μέσο κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας θα ενημερώνονταν οι γείτονες, ώστε να το έχουν υπόψιν τους.

Dimitris

Και ιδού τα πρώτα αποτελέσματα…
https://www.skai.gr/news/world/o-erntogan-mazepse-to-orouts-reis-eftase-stin-attaleia
τα οποία δεν ήταν και τα αναμενόμενα…
https://www.skai.gr/news/greece/filis-skai-ta-3-senaria-liksi-tourkikis-navtex-synomilei-erntogan
Καλώς να έρθουν τα νέα αεροσκάφη μας. Νομίζω ότι πρέπει να μην επιμείνουμε στους απόλυτους αριθμούς αλλά στον ολοκληρωμένο εξοπλισμό τους. SCALP, Exocet, Meteor, Damocles πρέπει να έρθουν μαζί με τα νέα μαχητικά και όχι μετά από χρόνια. Όχι πάλι υποβρύχια χωρίς τορπίλες.
Και να μην ξεχνάμε και τα ASTAC. Αυτά ποιο αεροσκάφος φορέας τα εκμεταλλεύεται τώρα;

f.karaiosifidis

Προφανώς τα όσα έγιναν και γίνονται με τους Τούρκους αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμιά σχέση με τις εξαγγελίες για τους εξοπλισμούς. Πως να είχαν άλλωστε. 🙂 Έχουν όμως σχέση με τα όσα θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια

My_name_is_Nobody

Κάποιοι χθες το βράδυ , ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε, πανηγύριζαν εν εξάλλω στην πλατεία Συντάγματος.
.comment image
.
Καλημέρα.

f.karaiosifidis

Καλημέρα!!!
🙂

photographix

Παρακαλω και ενα στιγμιοτυπο απο το Βελιγραδι

My_name_is_Nobody

Ενώ σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους…comment image

photographix

😀 😀 😀 Ετσι !!! Ξημερωματα νωρις-νωρις Στην Κνεζ Μιχαηλα μην μας μπαγλαρωσει η Σερβικη αστυνομια που δεν αστειευεται 😛 😛 . ΠΕΖΩ – ΡΕΝΩ – Σ Ι Τ Ρ Ο ΕΝ. ΠΕΖΩ – ΡΕΝΩ – Σ Ι Τ Ρ Ο Ε Ν.

kK19641970

Έλεος ,γελάω σαν χαζός και με δουλεύουν τα παιδιά και η γυναίκα μου. Η έφηβη κόρη έχει μυηθεί και με νοιώθει ευτυχώς.Έχω μεταδώσει το μικρόβιο και σε δεύτερο μέλος της οικογενείας. Το πρώτο είναι εξαφανισμένο με τους “αθόρυβους” μήνες.

George

Μια αγορά 12 μεταχειρισμένων PESA και 6 νέων AESA είναι αποσπασματική και εξόχως προβληματική αν μείνει εκεί
Προσθέτει 2 τύπους σε πολύ μικρούς αριθμούς σε μια ΠΑ που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συντήρηση αυτών που ήδη έχει
Μια ανταλλαγή των 24 dash 5 είτε στην εταιρεία είτε με τη συνεργασία της σε πώληση στα ΗΑΕ/Ινδία ή αλλού με τα υπόλοιπα 15 Rafale, αναβάθμιση όλων των PESA σε AESA και συμπλήρωση με λίγα ακόμη νέα θα έδινε 36-40 α/ε στο νεότερο πρότυπο, ένα τύπο Rafale που θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις αναβαθμίσεις που θα κάνει η Armee de l’Air ενώ θα συνέβαλε στη μείωση της πολυτυπίας μια και εκτός από τους δύο τύπους M-2000 θα μπορούσαν να αποσυρθούν και τα F-4
Η ΠΑ θα έχει πολύ δουλειά στο να ορθολογικοποιήσει την αγορά που γίνεται στη (παρα)λογική της διπλωματίας των εξοπλισμών και από το αποτέλεσμα θα κριθεί η ηγεσία της

Costas6

Εγώ διαβάζω γαλλικά δημοσιεύματα για 12 “μεταχειρισμένα” RF3 από τα τελευταία που παραδόθηκαν, όλα με αεσα.
Εσύ που διάβασες τις διαμορφώσεις που αναφέρεις και θες και να τις αναβαθμίσεις;
Μήπως η ΠΑ έχει κάνει ήδη πολύ δουλειά και εξορθολογισμό χρειάζονται κάποιοι ασόβαροι σχολιαστές;

photographix

Tο πιο αποτελεσματικο απο ολες τις αποψεις προγραμμα εκσυγχρονισμου μαχητικων που θα εχει υλοποιησει ποτε η ΠΑ 😛

christos_choris_a

Το πρότυπο F3 μπορεί να επιτευχθεί με την προμήθεια των πρώτων 12 Rafale με ραντάρ PESA και την τοποθέτηση σ’ αυτά ραντάρ RBE-2AA. Τα 6 καινούρια μονάχα θα έχουν το πρότυπο F3R.

photographix

Εννοω οτι τα EGM απο καταδικασμενα, και με την καλυτερη προταση που δεχτηκαν (που απορριφθηκε κιολας) να αφορα την αναβαθμιση τους σε -5 Μk3 (χωρις ΑΕSA, χωρις Μeteor, χωρις Link16, χωρις HMCS) με κοστος …1 δις, αναβαθμιζονται σε Rafale F3 με …1.5 δις ΚΑΙ
• με υλοποιηση εν ριπη οφαλμου (ασυγκριτη-χαοτικη διαφορα χρονου υλοποιησης σε σχεση με πιθανο σεναριο -5 Μk3)
• με ολα τα παραπανω που δεν προσφερε το -5 Μk3
• με ασυγκριτη-εμβελεια ακομα και σε συγκριση με τα F-16M/52+
• με εντυπωσιακη βελτιωση κινηματικων επιδοσεων
• με super cruise
• με ασυγκριτη διαρκεια παραμονης σε υπηρεσια και προοπτικης συνεχων αναβαθμισεων
• με αυξημενη ασφαλεια πανω απο θαλασσιο περιβαλλον (+1 κινητηρας)
• με μειωμενο ιχνος ρανταρ
• με δυνατοτητα ηλεκτρονικης κρουσης
win-win λεμε

IliasSkaltsas

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!! Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Ο ήλιος είναι λαμπρότερος, ο αέρας έχει ξεχωριστή οσμή, ο ήχος ουράνιος ερχόμενος από την άλλη πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθα δίνει την αίσθηση του Snecma M88.

AESA

Για τον αέρα συμφωνώ. Ο Ανατολικός δε άνεμος έχει εξελιχθεί σε ανυπόφορη δυσοσμία για τα νησιά μας, και τον Έβρο.

Diogenis

Καλώς να έλθουν καλές ,ασφαλείς , και αποτελεσματικές πτήσεις να έχουν στα Ελληνικά χέρια και ειναι σίγουρο οτι οι Ελληνες πιλότοι ξέρουν πααααααρα πολύ καλα τι μπορουν κανουν .Άλλωστε με το 2000 έχουν δείξει τι μπορούν και στο Αιγαίο και σε διεθνής ασκησεις . Μια μικρή απορια ανησυχία έχω.Οι αριθμοί βγαίνουν ,αποσυροντε παλια 2000 τα Φαντομ δεν ξερά μέχρι πότε θα ειναι μαζι μας .Σιγουρα η ποιοτητα εχει την αξια της αλλα και η ποσότητα παίζει το ρόλο της , γιατί πρακτικά δεν θα μπορουμε να εχουμε 100% διαθεσιμότητα . ΜΕ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

EagleAviation

Τα F-4E θα συνεχίσουν να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή αποτροπής ως τα μοναδικά μαχητικά της ΠΑ με σύγχρονο ατρακτιδιο σκόπευσης μέχρι την έλευση των Viper. Απόσυρση των F-4 τώρα σημαίνει ΠΑ με μειωμένες δυνατότητες προσβολής στόχων εδάφους. Θυμίζω πως η αξία των LITENING είναι τεράστια παρέχοντάς πολύ καλύτερες δυνατότητες προσβολής από το αντίστοιχο LANTRIN. Καλές και οι JDAM αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε κινούμενους στόχους.

photographix

Καπου πηρε το ματι μου νομιζω οτι F3+ ειναι πιστοποημενα και για Litening. AΝ ισχυει ισως να εχει καποιο νοημα σε πιθανη επομενη παρτιδα Ραφαλ, περα απο τα F-16V

f.karaiosifidis

Το Καράρ είχε ζητήσει την πιστοποίηση με Sniper. Δεν θυμόμαστε μήπως έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο οι Ινδοί.

christos_choris_a

Τα Lightening II είναι πλήρως συμβατά με τα F-16. Δεν θα πληρώνουμε για τη συντήρηση μουσειακών κομματιών, 2 χειριστές και αναλογικά με τους άλλους τύπους, περισσότερους μηχανικούς. Αρκετά με τις σπατάλες. Οι εξοικονομίσεις κλίμακος παρέχουν τη δυνατότητα νέων αγορών.

Gunner

Για να δούμε τι θα δούμε.

f.karaiosifidis

Κρατώντας (όπως πάντα΄) και μικρό καλάθι για να μην συνεχίσουμε το “εθνικό άθλημα” των πτώσεων από τα σύννεφα (κάτι βέβαια στο οποίο συνεπικουρούν και οι φαντασιώσεις, τα fake news και ειδικά οι “αποκλειστικές πληροφορίες” μερικών). 🙂

Koulis

Το καλάθι θα μεγαλώσει είτε αρέσει σε μερικούς είτε δεν αρέσει.

photographix

ΚΑΙ τον Φαιδωνα βρε Koulis?

Koulis

Δεν αναφέρομαι στον Φαίδωνα.

Gunner

Αυτό φοβάμαι κι εγώ. Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι.

IDK

Καλημέρα σας!
1. Ποιο από τα Rafale / F-16V (με cft) έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια;
2. Επιχειρησιακά τα Rafale μήπως εξυπηρετεί καλύτερα η Κρήτη (Κύπρος – Αν. Μεσόγειος) με μετακίνηση των F-16 στη Τανάγρα;
3. Τα shelter της ΠΑ μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Rafale ή απαιτείται κατασκευή;

EagleAviation

Χωρίς να γνωρίζω τις επιδόσεις του Rafale στον τομέα της εμβέλειας ο συνδυασμός F-16 CFT καλύπτει άνετα την Κύπρο. Υποψιάζομαι πως θα υπερέχει του Rafale. Η Σούδα εξυπηρετεί F-16 και θα ήταν ασύμφορο να στηθεί από την αρχή υποστήριξη για άλλο τύπο αεροσκάφους.

Vas

Το Rafale έχει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια που ξεπερνά κατά πολύ το συνδυασμό F-16/CFT, μεγαλύτερη ακόμα και από το F-15.

EagleAviation

Από το F-15 λίγο δύσκολο! 22.000 λίβρες καύσιμο χωρίς CFT! Θα μελετήσω πίνακες με φορτία καυσίμου και κατανάλωση και θα επανέλθω. Πάντως ο συνδυασμός F-16 & CFT προσφέρει πολύ ανταγωνιστική εμβέλεια.

BravoZulu

Νομίζω οτι τα Ραφαλ έχουν περί τις 10.000 λίβρες εσωτερικό καύσιμο

Costas6

Την καλύπτει άνετα εκτός κι αν χρειαστεί να επιστρέψει..

CKfurious

Έχουμε να κάνουμε με μια 100% πολιτκή απόφαση που θα έχει ΑΡΝΗΤΙΚΈΣ συνέπειες στη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα της αεροπορίας.
Θα ρουφήξει ότι διαθέσιμα κονδύλια υπάρχουν με αποτέλεσμα οι άλλες ανάγκες για όπλα εκπαίδευση συστήματα Radar,C4I, αεράμυνας και fos να μείνουν πίσω
Τη γλίτωσε το Ναυτικό και τη πάτησε η Αεροπορία!!
επί του RADAR:
Ο meteor έχει πιστοποιηθεί στην έκδοση του F3R με AESA RBE2 το πέρσι τον Δεκέμβριο
Οι Γάλλοι έχουν περί τα 140 RAFALE σε επίπεδο F3 με PESA τα όρOια θα φέρουν σε επίπεδο με πρόγραμμα κόστους 1 billion euros
References:
https://www.defenseworld.net/news/23639/France_to_Upgrade_144_Rafale_Fighter_Jets_to_F3_R_Standard__Same_as_Export#.X1o_h-fitPY
The French Directorate General of Armament (DGA) recently approved the Rafale’s new F3-R standard for French Air Force and Navy which has two key features: combination of the new Meteor long-range air-to-air missile and the RBE2 active electronic scanning radar; the new TALIOS pod that enhances day/night target detection, recognition and identification.
tp://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/198658/maiden-flight-for-first-rafale-to-latest-f3_r-standard.html
Awarded in December 2013, the contract for this new standard will mainly allow Rafale to operate the long-range Meteor air-to-air missile,
https://www.defenseindustrydaily.com/frances-rafale-05991/
Rafale F3Rs features software enhancements to make full use of the RBE2-AA radar, Meteor long range air-to-air missile integration, SBU-64 dual mode laser/GPS AASM smart bomb integration, improvements to Thales SPECTRA self-defence system, an Identification Friend or Foe interrogator/transponder with full Mode-5/ Mode-S-compatibility.
https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/rafale-f3-r-standard-qualified-dga/
https://www.defenseworld.net/news/23639/France_to_Upgrade_144_Rafale_Fighter_Jets_to_F3_R_Standard__Same_as_Export#.X1o2jOfitPY
The European Meteor long-range air-to-air missile produced by MBDA. 
https://theaviationist.com/2019/12/16/upgraded-rafale-f3-r-achieves-initial-operational-capability-with-the-french-air-force/
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/02/french-navy-rafale-m-fires-mbda-meteor-bvraam-for-the-1st-time/
The French Navy fighter used for the test was highly likely the (for now unique) Rafale M F-3R aircraft which was delivered in December 2018. F-3R is the latest standard of the Rafale, bringing a number of new capabilities including the integration of the METEOR missile.

f.karaiosifidis

Μικρή σημείωση. Τα Rafale της AdlA με PESA δεν είναι 140. Με την… τελευταία καταμέτρηση ήταν λιγότερα από τρεις δεκάδες.

CKfurious

Θέλει ψάξιμο!
Η σύγχυση μου ξεκινάει με αφορμή το ακόλουθο άρθρο:
https://www.defenseindustrydaily.com/frances-rafale-05991/
The Rafale’s radar took a quantum leap forward as of Rafale #C137, with Thales’ RBE2-AA AESA radar replacing the mechanically-scanned RBE2 array on previous aircraft
Note that older Rafales don’t currently have AESA radars, but they’re expected to see upgrades under a EUR 1+ billion F3R program.
Το άρθρο είναι πολύ πρόσφατο: 31 aUG 2020
Αναφέρει πως η αλλαγή από PESA σε AESA έγινε από C137 υποθέτω το αεροσκάφος παραγωγής 137o??!
Υποθέτω πως το1 billion @ older rafales αφορά τα παλιότερα pro 137 με PESA και όχι μονο τα  #λιγότερα από τρεις δεκάδες#??!!
Επίπεδο f3 γύρω στα 140 
Το METEOR έχει πιστοποιηθεί στο επίπεδο F3R  
https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/rafale-f3-r-standard-qualified-dga/
Οποτε και F3 να μας δώσουν πάλι θα υπάρχει πρόβλημα στη χρησιμοποίηση των METEOR η στη χρησιμοποίηση στο 100% των δυνατοτήτων τους

CKfurious

Στο παρακάτω η κατάσταση των περιγράφεται καλύτερα:
https://www.airforce-technology.com/news/newsfrench-dga-receives-first-tranche-four-rafale-fighters/
Το 1o RBE2 AESA παραδόθηκε για το 121o RAFALE παραγωγής τον Σεπτέμβριο του 2013
Το ερώτημα ποσα από τα προηγούμενα 120 έχουν αλλάξει από PESA σε AESA

Koulis

Μπορείς να ζήσεις το δράμα σου. Αν δεν αγοράζαμε τα Rafale θα έγραφες γιατί δεν τα παίρνουμε.

CKfurious

Το δράμα  της Αεροπορίας θα το ζήσουμε όλοι!!
Εάν προχωρήσει τελικά η συμφωνία!
Μην μας γίνουν και αυτά +BelhRes++
!!!
Η μην αρχίσουν κάναν ανταγνιστικο διαλογο για τη προμήθεια τους κατά τον Νομο βενιζέλου που ΔΕΝ αλλάξανε!!
Με τα F16 και τα M2000 μια χαρά ήμασταν μέχρι το με κάποιες επιπλέον αγορές οπλων ατρακτιδίων και FOS!!!
Αλλα θέλαμε να κάνουμε εξωτερική πολιτκή με εξοπλισμούς!
ΞΥΔA’ΚI !!!

Ted

Με τα F16 και τα M2000 μια χαρά ήμασταν….
Αυτό ακριβώς !!!
Η αγορά των Rafale δεν γίνεται ώστε να νιώθουμε απλά “μια χαρά”
Γίνεται ώστε να πάρουμε κεφάλι
Διαβάζω καιρό τους προβληματισμούς που βάζεις, που παρά την αντιπολιτευτική διάθεση που βγάζεις, έχουν συχνά βάση.
Αλλά αυτή τη φορά κάνεις λάθος
Καταρχήν τόσο καιρό μιλούσες για αδράνεια, για “πληροφορίες”, για όπλα που όλο έρχονται και ποτέ δεν φτάνουν.
Τώρα, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία, ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη και αντί να εξαγγείλει – σκίζω τα μνημόνια – διαγράφω χρέη – δίνω αυξήσεις , μιλάει και προγραμματίζει για την Εθνική Άμυνα
Βλέπεις ότι το πακέτο που ανακοινώθηκε αλλά και όσα έχουν αρχίσει να κουνιούνται, δείχνουν ότι το βάρος πέφτει όχι μόνο σε νέους εξοπλισμούς αλλά και στην αξιοποίηση του υπάρχοντος υλικού (εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, τορπίλες για υποβρύχια, εκσυγχρονισμός AH-64)
Ναι, πρόκειται για πολιτική απόφαση
Μία πολιτική απόφαση που όλοι οι προηγούμενοι δυσκολεύτηκαν και ποτέ δεν τόλμησαν να πάρουν !!

Koulis

Ζει σε φαντασιακό κόσμο.

CKfurious

Η Αεροπορία με αγορές οπλων ατρακτιδίων και FOS ήταν σε εξαιρετική κατάσταση απέναντι στους γείτονες εφόσον δεν αποκτήσουν F35
Το Ναυτικό σε τι κατάσταση είναι?
το 70%του στόλου πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 030 @THE LATEST!
Ξεκινήσαμε από [email protected] και καταλήξαμε σε [email protected]
και διαγωνισμό για φρεγάτες
Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή!!
Τα 18 RAFAKE θα απορροφήσουν κοντά στα 4 billion (PROTO ΘΈΜΑ) οποτε όλα τα αλλα προγράμματα σε τέλμα !
Όχι μονο της Αεροπορίας!!!

XsrX

Να είσαι σερβιτόρος σε ταβέρνα, και να σου έρθει ο CK πελάτης…
Μη τύχει ούτε στον εχθρό σου.

Last edited 3 months ago by anaharper708
Koulis

Ο νόμος θα αλλάξει και τότε να δούμε ποιός θα πιεί το ξίδι. Ευχαριστημένος από το σανό;

CKfurious

θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα 
θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα 
θα θα θα θα θα θα θα θα 
θα θα θα θα θα θα θα 
θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα θα 
Μην βιάζεσαι θα εκτεθείς!!!!!!!!!!!!

christos_choris_a

Αφού τα Rafale απομακρύνουν την προοπτική απόκτησης των F-35, η προμήθειά τους είναι επιζήμια για τη χώρα. Πάντοτε στο παρελθόν η Ελλάδα προχωρούσε σε αεροπορικούς εξοπλισμούς ανάλογα με τις εξοπλιστικές κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό το πρότυπο το έσπασε πρώτη η κυβέρνηση των “εκσυγχρονιστών’ το 1996-2004 με τις πολυθρύλητες μίζες. Τώρα πάλι γίνονται αποσπασματικές ενέργειες που παρεκκλίνουν από την προσήλωση των επιτελών στα αεροσκάφη STEALTH και την 5η γενιά αεροσκαφών.

Costas6

Σε τι αναφέρεσαι;
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.
Βγάλαν καρπούς τα λεφτόδεντρα;
Θα κόψουν από άλλο υπουργείο; από την παιδεία; την υγεία;
ΔΕΝ έχουμε λεφτά λέμε, τίποτα δε θα αγοραστεί.
Κάτσε στη σπηλιά σου κλαίγοντας σε εμβρυακή στάση και άσε εμάς να είμαστε χαρούμενοι με τις “αρνητικές” συνέπειες.
Α μα πιά, αν καλύπταμε τις υπόλοιπες ανάγκες θα γκρίνιαζες πάλι που δεν πήραμε ραφάλ. Γι αυτό και δεν έχεις κάνει ΠΟΤΕ μια πρόταση, τι θα έπρεπε να αποκτήσουμε κατά τη γνώμη σου. Για να έχεις πάντα κάτι να γκρινιάζεις.
Μήπως σου κάνουν τα όπλα αλλά τα θες με άλλη κυβέρνηση;
ΥΓ 0,60 το κομμάτι πληρώνεσαι κι εσύ; σου δίνω τα διπλά για κάθε σχόλιο που ΔΕΝ θα κάνεις…

CKfurious

Προτάσεις έχω κάνει αλλα δεν τις έχεις διαβάσει!!
Προφανώς είσαι κομματικό-κρατικοδίαιτος διότι με αυτά που γραφεις δεν ξέρεις σε τι κατάσταση είναι η οικονομία!
Aντε να χαρούμε και τα RAFAKE καθηλωμένα και αυτά σε μερικά χρονια λόγω έλλειψης FOS opvs τα M2000-F4E-C130-C27-SUPER PUMA-NH90-T2-T6 και δεν συμμαζεύεται!!
Πολιτκή απόφαση!!

Costas6

Που τις έκανες, στον καθρέπτη σου;
Εσύ που ξέρεις σε τι κατάσταση είναι, μας τα έχεις κάνει τσουρέκια με το “λεφτά δεν υπάρχουν”.
Ακόμα και όταν βρώμαγε ο τόπος πως θα ενισχυθεί η άμυνα εσύ το χαβά σου, πάλευες να μας πείσεις πως όλα είναι ένα ψέμα.
Τώρα τρως τάπα 10 δις και ήρθες να πεις τι;
Πως δε θα τα ξοδέψουν σωστά;
Πως σε 10 χρόνια θα έχουμε τα ίδια προβλήματα;
Άσε μας κουκλίτσα μου… Την ελάχιστη δυνατή αξιοπρέπεια να είχες θα εξαφανιζόσουν. Έχεις γελοιοποιηθεί εντελώς…
Αντ αυτού, ήρθες να μας πεις πως κακώς τα αγοράζουν γιατί σε 10 χρόνια θα χρειαστούν συντήρηση. Αληθινός φωστήρας, χαμένος πας. Γιατί δε στέλνεις ένα μέιλ στο υπουργείο με τις απόψεις σου, να γελάσουνε κι αυτοί;
Μας αραδιάζεις θα, ακριβώς όπως ο Κούλης. Μόνο που αυτός πέφτει μέσα, εσύ όχι. Κοίτα λοιπόν πόσο έχεις εκτεθεί εσύ και άστον αυτόν.
Γράφεις μόνος σου, το ναυτικό θέλει ΑΜΕΣΑ ενίσχυση. Και ταυτόχρονα κράζεις που πάμε σε διαγωνισμό ο οποίος περιλαμβάνει ενδιάμεση λύση.
Κράζεις την ιδανική λύση στο πρόβλημα που γνωρίζεις πως υπάρχει. Δλδ, τρέλα πουλάς. Γκρίνια για την γκρίνια.
Όπως βλέπεις, όλο και λιγότεροι σε παίρνουν στα σοβαρά.
ΥΓ πολιτική απόφαση, ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;
Σωστή/μη σωστή μας ενδιαφέρει αν είναι. Εμάς.
Εσένα προφανώς σε καίει το ποιά κυβέρνηση την πήρε τη σωστή απόφαση;
Θα ήθελες να είναι υπουργός το αφεντικό σου;

AESA

Δανείζετε με λιγότερο από 1% στο 10ετές και είμαστε στην ΒΒ+ με θετική προοπτική. Αποπληρώνει δάνεια με 4 και 5% και του περισσεύουν πόσα; Έχει γίνει η επιστροφή από τα κέρδη της ΕΚΤ; Όχι. Εσύ τι λες να μην έχουμε επιτήρηση; Δεν ρώτησε; Οι άλλοι δεν έκαναν τις πράξεις.

Panos70

Νομίζω καταντά κουραστικό να βρίσκεις προβλήματα στην κάθε επιλογή.

Costas6

Ο τύπος αναγνωρίζει πως πρέπει να ανανεωθεί ο στόλος μέχρι το 2030 και ταυτόχρονα δηλώνει δυσαρέσκεια που ξεκινάμε διαγωνισμό για 4 φρεγάτες + ενδιάμεση λύση.
Σε αντίφαση με τον εαυτό του έρχεται προκειμένου να γκρινιάξει.
Ή παίρνει βαριά ψυχοφάρμακα ή πρέπει να αρχίσει επείγοντος να τα παίρνει.

Aetios

Ολα ωραια , τα ραφαλ , οι νεες φρεγατες που προυποθεση για σημετοχη στο διαγωνισμο ειναι η προσφορα πλοιων ενδιαμεσης λυσης αλλα…. Δεν ακουσα τιποτα (ελπιζω σημερα να ακουσω) για το τριτο τρυπτιχο ισχυος που εθεσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια δηλαδη. Θα ακουσουμε για εθνικο τυφεκιο, για εγχωρια ηλεκτρονικα και ηλεκτροπτικα, για εθνικο 4×4 θωρακισμενο οχημα και τοσα αλλα “εθνικα”? ‘η το μενου θα περιλαμβανει την παραχωρηση ΞΑΝΑ ολων των ελληνικων πατεντν σε ξενες εταιρειες και εισαγωγη τους ως ξενα οπλικα συστηματα με την αναλογη μιζα? Δυστηχως ολες οι κυβερνησεις μας εχουν εθισει σε αυτη την αναξιοπιστια με δικη τους ευθυνη.

f.karaiosifidis

Όπως μπορείτε να διαβάστε και στο τρέχον τεύχος μας ΕΘΝΙΚΟ δεν σημαίνει απαραίτητα και “ΕΛΛΗΝΙΚΟ” ή τουλάχιστον όπως το εννοούν κάποιοι. Για ποιές ελληνικές πατέντες αναφέρεστε αλήθεια;

Steve

Ευχάριστα όλα αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία…
Τι πιθανότητες θα δίνατε στην αγορά φρεγατών μεταξύ Bel/ mmsc /ή κάποια ολλανδική ?

Flanker

Με εντυπωσιαζει η επιμονη πολλων να θεωρουν δεδομενη την αποκτηση Φ35.
Κατα την γνωμη μου η ΠΑ δεν πρεπει να αποκτησει αυτο το αεροσκαφος,αντιθετα να επικεντρωθει σε Ραφαλ και Φ16.
Τηνη στιγμη που μιλαμε, μεσα 2020 το αεροσκαφος δεν εχει ολοκληρωσει την επιχειρησιακη του αξιολογηση.
εκατονταδες ποβληματα παραμενουν αλυτα η “λυνονται” με την μεταπτωση τους απο σοβαρα σε ησσονα,στα χαρτια.
Το συστημα ολοκληρωμενης υποστηριξης ALIS απετυχε και η αμερικανικη ΠΑ ψαχνει αντικαταστατη. Το πυροβολο ειναι αστοχο, το κρανος και η ολκληρωμενη απεικονιση δεν δουλευουν. η αξιοπιστια χαμηλη, ο βαθμος εξυπηρετησης εφιαλτικος.
Καποιο ελαφρα την καρδια λενε “οταν θα ξεπερασει τα προβληματα του”.
Δεν υπαρχει καμια διαβεβαιωση οτι θα τα ξεπερασει ποτε.
Οταν και εαν το αποκτησουμε η τεχνολογια στελθ του και τα υλικα ραμ και το σχημα του αεροσκαφους θα ειναι ξεπερασμενα. Θα ειναι 30 χρονων.
Τα ρωσικα επιγεια ρανταρ θα το βλεπουν οπως το βλεπουν ηδη στην Συρια με αποτελεσμα χρονια μετα την εισοδο του σε υπηρεσια με το Ισραηλ ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΡΟΥΣΗΣ.
Αντιθετα να χρησιμοποιουνται βληματα Α/Ε και Ε/Ε τα οποια εκτοξευονται εξω απο την ακτινα δρασης των ΑΑ.
Το ρωσικο EOTS των Φλανκερ απο το 2000 εως την εισοδο σε υπηρεσια του Σου35 αυξησε την ακτινα του κατα 100%. Εως το 2030?
Η εισοδος σε υπηρεσια του Σου57 θα αναγκασει την δυτικη αμυντικη βιομηχανια να εισαγει αισθητηρες γιατην αποκαλυψη ιχνων στελθ.
Με αλλα λογια το προγραμμα του Φ35 πνεει τα λοισθια ,οσοι την πατησαν την πατησαν.
Το Ισραηλ απομακρυνεται και παει σε Φ15 ,η Ιαπωνια σε εγχωριες ισορροπημενες σχεδιασεις ,οι Γαλλοι θα κρατησουν το ραφαλ μεχρι το 2070.
Οχι ελαφρα την καρδια αποκτηση ενος αεροσκαφους ,χωρις διαγωνισμο,χωρις τεστ ,με μηδαμινη αξιοπιστια με κοστος δις.

ikaros

“Με αλλα λογια το προγραμμα του Φ35 πνεει τα λοισθια ,οσοι την πατησαν την πατησαν.
Το Ισραηλ απομακρυνεται και παει σε Φ15 ,η Ιαπωνια σε εγχωριες ισορροπημενες σχεδιασεις”
Όντως οι Ιάπωνες αφού υπέγραψαν πριν 1 μήνα για άλλα 105 και με τα 42 που έχουν υπό παραλαβή θα φτάσουν τα 147 και θα γίνουν ο 2ος χρήστης παγκοσμίος μετά τις ΗΠΑ, είπαν να δουν και τίποτα εγχώριες σχεδιάσεις. Παρομοίος και το Ισραήλ που θέλει 75 και ίσως τώρα με τις συμφωνίες ειρήνης πάει για περισσότερα το εγκαταλείπει για τον Αετό.

Spyros

Απομακρύνεται το Ισραήλ από το F-35; Επειδή αγοράζει και F-15;

Yiorgos

Αγαπητέ Flanker Flanker
Το Rafale είναι ένα υπέροχο α/φ και θα κάνει καλή δουλειά για την ΠΑ αρκεί να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα όπλα. Ως ένα α/φ 4,5+ γενεάς είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε.
Όμως το Rafale δεν είναι το μέλλον στην αεροπορική τεχνολογία, είναι το παρόν και σε λίγα χρόνια το παρελθόν. Το κοντινό μέλλον είναι το F-35 το οποίο έχει κατασκευαστεί για διαφορετικές αποστολές και στόχους. Ως 5ης γενεάς α/φ είναι leaps and bounds ahead από άλλα α/φ και για την Αεροπορία είναι το σύστημα που φέρνει την επανάσταση στις επιχειρησιακες και στο στρατηγικό επίπεδο. Για την Ελλάδα θα είναι το οπλικο σύστημα που θα αλλάξει άρδην την ισορροπία στην περιοχή. Εαν το δικό μάς Επιτελείο δεν ήθελε να έχει να αντιμετωπίσει το F-35, μπορείς να φανταστείς πώς νοιώθει το Τουρκικό Επιτελείο.
Προσωπικά, θα προτιμούσα ταυτόχρονα με την αγορά των 18 Rafale, την ανακοίνωση αγοράς και 12-24 F-35. Η μόνο την αγορά των F-35 σε 24-36 μονάδες. Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει τούς Ισραηλινούς να πείσουν την Αμερική να παίρναμε τα Τουρκικά, αντί να τα πάρουν οι ΗΑΕ.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Flanker

Καλημερα σας.
Θα προσπαθησω να απαντησω σε ολυς σε ενα ποστ.
Σπυρο και Ικαρε, οι δυο χωρες Ισραηλ και Ιαπωνια ειναι ιδιαζουσες περιπτωσεις.
Η Ιαπωνια ειναι ακομη και σημερα υπο αμερικανικη στρατιωτικη προστασια ,με συνταγματικες υποχρεωσεις απεναντι στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνια δεν προκειται να αγορασει ποτε απο αλλου.
Το δε Ισραηλ παιρνει τα Φ35 δωρεαν κυριολεκτικα.Απο τα 35 δις την δεκαετια,δωρεαν- και οχι δανεια- αμερικανικη στρατιωτικη βοηθεια.Παρολα αυτα ,εχει περιοριστει στην προμηθεια μονο 25 Λαιτνινγκ και πλεον κοιτα προς νεεες εκδοσεις του Φ15.
Γιωργο:
Παρασυρεσαι απο ταμπελες. Πεμπτη γενια ,τεσεεραμιση και ουτω καθεξης.
Μεγαλη κουβεντα ,ας μεινουμε στο οτι δεν υπαρχει επιτροπη να καθοριζει τα χαρακτηριστικα της καθε γενεας. Για παραδειγμα οταν υπηρχε μονο το Φ22 ,απαραβατο και απαρεγκλιτο χαρακτηριστικο της πεμπτης γενεας ηταν η δυνατοτητα σουπερκρουζ. Επειδη το φ35 δεν την εχει,στα επομενα χρονια στα διαφημιστικα σλαιντ της ΛΜ αυτο το χαρακτηριστικο απαλειφθηκε.
Οι γενικολογοι χαρακτηρισμοι που εδωσε στο ΑΦ μοιαζουν περισσοτερο απο ορους μαρκετινγκ ,παρα ουσιας.
Ποια ειναι η ουσια?
Το “επαναστατικο αεροσκαφος” φερει ενα ρανταρ ΑΕΣΑ τεχνολογιας τελων δεκαετιας 90. Δεν φερει ΙΡΣΤ.Δεν φερει ακροφυσια κατευθυνομενης ωσης. Εχει σχετικα μικρη ακτινα.Δεν φερει ενεργα συστηματα απαλειφθης θερμοτητας.Καμια αναβαθμιση ουσιας στον ηλεκτρονικο του εξοπλισμο απο την σχεδιαση αυτου.
Ο κωνος ρανταρ του αεροσκαφους ειναι απαραδεκτα μικρος. Οι εσωτερικες του αποθηκες δεν επιτρεπεουν την μεταφορα βαρεων οπλων Α/Α.
Οι κινηματικες του επιδοσεις ειναι απαραδκετες για ενα μαχητικο αεροσκαφος του κοστους του και συμφωνα με πληθος αμερικανων αναλυτων κυμαινονται μεταξυ Φ105, Φ4 η βαρυφορτωμενου Φ16. Πικ γιορ ποισον.
Το σχημα στελθ του ειναι βελτιστοποιημενο για διεισδυση σε χωρους καλθπτομενους απο τα ρωσικα ρανταρ αεραμυνας του 90.Οταν θα το παρουμε εμεις υα εχει φτασει το σωτηριο ετος 2030.
Οι ρωσοι εχουν πλεον προσβαση σε επεξεργαστες υψηλης ισχυος ,το διαχρονικο τους μειονεκτημα στον ψυχρο πολεμο.
Η πιστη οτι ενα αεροσκαφος σχεδιασμενο για κρουση ,θα μπορεσει 30 χρονια μετα την σχεδιαση του να μεινει ανεντοπιστο απο συστηματα εντοπισμου τα οποια θα εχουν υπολογιστικη ισχυ εκατονταδω φορων απο την εποχη σχεδιασης,ειναι παρακινδεδεμενη.
Περα απο ολα αυτα οπως ανεφερα το αερσοκαφος ακομη δεν εχει επιτυχει τα βασικα.
Πληρη φακελο πτησης ,πυροβολο,αξιοπιστια κτλ. Εχουμε 2020.
Το αεροσκαφος απετυχε. Για οικονομικους και πολιτικους λογους θα συνεχισει να παραγεται ,ενω παρασκηνιακα οι αμερικανοι θα βασιζονται στα UAV και σε βιντατζτ σχεδιασεις με πολυηχητικα οπλα.
Οταν το Ισραηλ χρησιμοποιησει το αεροσκαφος σε αποστολες διεισδυσης στην Συρια με χρηση LGB απενταντι σε δυκτιοκεντρωμενη ρωσικη Α/Α το ευχαριστως να ανακαλεσσω.Αλλα μεχρι στιγμης χρονια μετα την εισοδο του σε υπηρεσια ,παραμενει στα χανγκαρ ,ενω Φ16 κανουν την δουλεια ΕΞΩ απο την ακτινα δρασης των S200/300.

Spyros

!!!
Το Ισραήλ δεν παίρνει μόνο 25.
Και το ότι δεν έχει το αεροσκάφος IRST, ξαναδείτε το.

ikaros

Μου κάνει εντύπωση που το 90% των σχολίων δείχνει ότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε μια αεροπορική έξαψη και περιμένουν πως και πως να δουν έστω και 4 Rafale πρώιμης παραγωγής στην 114 ΠΜ. Αδιαφορώντας για το μέλλον. Προφανώς τόσα και τόσα άρθρα σε περιοδικό και blοg για το πόσους τύπου ελικοπτέρων έχουμε, οχημάτων, ΑΑ συστημάτων κτλ μάλλον κάποιοι δεν τα διαβάζετε.
ΟΧΙ. Δεν θέλω στο μέλλον να διαβάζω άρθρα για λάθη στην επιλογή των Rafale. Για μαχητικά 2 ταχυτήτων που χρήζουν ασύμφορης αναβάθμισης. Πόσοι προβληματιστήκατε ότι τα 12 μεταχειρισμένα θα προέρχονται από την δεξαμενή των 27 αρχικών που έχουν PESA RBE2 ? Αυτά τα 12 τι πραγματικά θα προσφέρουν στην ΠΑ σε σχέση με το υπάρχων δυναμικό και εν αναμονή των F-16V ? Αν όντως μιλάμε για ενδιάμεση λύση δηλ. άρα και απόσυρση όταν θα τεθεί το θέμα αναβάθμισης ? γιατί κάποια στιγμή η Dassault θα ενημερώσει μετά από 5-10 χρόνια ότι επειδή είναι τα παλαιότερα σταματά την υποστήριξη κρίσιμων απαρτίων. Πιθανότατα αυτά τα 27 αρχικής έκδοσης να έχουν μόνο δυνατότητες ΑΑ με τους υπάρχοντες MICA. Άρα η κουβέντα για Meteor, Damocles, Hammer,Exocet κτλ. πάει στο βρόντο ή αφορά μόνο τα καινούργιας κατασκευής.Μπορούμε να φανταστούμε από τώρα την ελληνική Μοίρα Rafale με 12 Rafale F1 και 6 Rafale F3R. Θα είναι ο εφιάλτης λογιστικής υποστήριξης της ΠΑ.
Νομίζω το κεφάλαιο ΅Ελληνικά Rafale” που ξεκίνησε επίσημα χθες, έχει πολύ μέλλον και μένει να δούμε αν τελικά θα καταλήξει σε γάμο και δεν τορπιλιστεί όπως οι belharres.

Jimmy

Νομιζω οτι δεν υπαρχουν Φ1 . Αυτο που εχει γραφτει ειναι οτι ολα ειναι τουλαχιστον Φ3, ενω τα καινουρια ειναι φ3ρ

Costas6

Σημασία έχει που μπορεί αυτός να το φανταστεί.
Άσε μας τώρα κι εσύ με την πραγματικότητα σου..

Costas6

Προσωπικά δεν προβληματίζομαι με προβλήματα που δεν υπάρχουν. Κάνω λίγο υπομονή ώστε να ξέρω για ποιο πράγμα μιλάω και να μη γράφω μπούρδες βγαλμένες από τη φαντασία μου.
Αν το έκανες κι εσύ τώρα θα διάβαζες γαλλικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε 12 RF3 με ΑΕΣΑ και εμείς θα διαβάζαμε ένα ανόητο σχόλιο λιγότερο.

George

Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις μετά από την περιήγηση επί 15ετίας στην εξοπλιστική έρημο
Μόλις φτάσαμε σε όαση. Οι πιο πολλοί θα πανηγυρίσουν κάποιοι (λιγότεροι) θα ανησυχήσουν για την ποιότητα του νερού
Απο εκεί και πέρα αν και οι προβληματισμοί που βάζεις έχουν ουσία μπορεί υπό συνθήκες να αντιμετωπιστούν

A.K.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πλευρά των συμφωνιών με τους Γάλλους που μέχρι στιγμής δεν βλέπω να έχει τύχει της ανάλογης προσοχής.
Είναι γνωστή η λεκτική απαξίωση του ΝΑΤΟ από τον Μακρόν τα τελευταία χρόνια όπως και οι προτάσεις του για Ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Μια πιθανή αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος Γαλλίας και Κύπρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα “κύτταρο” που θα πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα μετά το Brexit. Πιθανολογώ επίσης πως μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε και τις Ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες σε μια στενότερη συνεργασία με οτι συνεπειες εχει αυτο για τους “εξωτερικους” προμηθευτες και την γεωπολιτικη επιρροη τους.
Έχω την υποψία πως αυτή η πιθανή εξέλιξη δεν ενθουσιάζει τους “Ατλαντικούς”. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο χαρτί μας.

kgiar

Καλά τα νέα για τα 18 Rafale αλλά στην 114 θα δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη κατάσταση όπου η ιδια ΜΣΒ θα χρειαστει να υποστηρίξει δύο τελείως διαφορετικούς τύπους αφων με οτι αυτο σημαίνει σε εγκαταστάσεις (π.χ διπλα δοκιμαστήρια κινητήρων? διπλά κτήρια simulator?) και εξοπλισμό υποστήριξης. Εκτός και αν στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι η 114 να γίνει βάση δύο μοιρών Rafale (ίσως κομμάτι της στρατηγικής συμφωνίας για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφορία).
Τώρα με τα Rafale και την έλευση των F-16V η ΠΑ δείχνει να φεύγει από το αμυντικό δόγμα και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ικανότητα υποστρατιγικής κρούσης. Το ερώτημα είναι…με την έλευση των Rafale (πολύ ικανότερα απο τα -5 άρα λογικά θα γίνει μεταφορά οπλισμού στην νεότερη πλατφόρμα), ποιόν ρόλο θα καλύψουν τα -5?

vtheofilis

Με χαρά διάβασα, ότι αν και κατεπειγόντως, προχωρήσαμε σε μια ορθολογική επιλογή. Το αεροπλάνο είναι αφενός η διάδοχη κατάσταση για το Mirage 2000, αφετέρου είναι δικινητήριο. Κερασάκι στην τούρτα η έκδοση Μ.
Με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε μόνοι μας μαχητικό, έστω και με προμήθεια κρίσιμων συγκροτημάτων από άλλες χώρες, και επιλέγοντας να μην έχουμε μεν ένα μόνο κράτος ως προμηθευτή, αλλά να είναι “δυτική” χώρα, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Εκτός των ΗΠΑ, μαχητικά υψηλών επιδόσεων έχουν μόνο η Γαλλία, η Σουηδία, και η κοινοπραξία Eurofighter. Το Gripen έχει όμως αρκετά υποσυστήματα από τις ΗΠΑ, και δεν ξέρουμε τι ορέξεις μπορεί να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση στην Σουηδία. Επιπροσθέτως, είναι μονοκινητήριο, και δεν έχει τις επιχειρησιακές περγαμηνές του Rafale. Το Eurofighter, παραμένει κατά βάσει αεροπλάνο αεροπορικής υπεροχής, με δευτερεύοντα ρόλο κρούσης, και αυτό, με λιγότερη αξιοποίηση σε επιχειρήσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειάζονταν και νέες προμήθειες όσον αφορά τον οπλισμό.

MPAMPIS

Η Πτήση φέρει ευθύνη για την παρολίγον πατατια με την αγορά μπελαρα και κακός τόσο ένθερμα την υποστηρίζατε……
Αν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε εχτες την απόκτηση δυο μπελαρα Hel ( και μάλιστα σε διπλάσια τιμή )την ίδια χαρα θα κάναμε;;;;
Είσαστε ενα ιστορικό περιοδικό που διαμορφώνει άποψη στην κοινή γνώμη (και αυτή ψηφίζει)……
Βέβαια τώρα ειναι αλήθεια οτι τα δεδομένα άλλαξαν, σε συνδιασμο με ραφαλ-μετεορ η απόκτηση seafire-Αστέρ 30 παρουσιάζει ενα ειδικό ενδιαφέρον……..

ptisidiastima

!!!!!!!!
We rest our case! Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι άλλο! Ειλικρινά!

MPAMPIS

Ναι είσαστε τυχεροί…..
Η πατάτα έχει πλέον αξιώσεις…..
Κακά ομως τα ψέματα η απόφαση για τις φρεγάτες θα ειναι πολιτική και οχι επιχειρησιακή…….αλλα περιμένουμε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα απο εσάς για σχολιάσουμε……

Vas

Γνωρίζει η ΠΤΗΣΗ αν τα SCALP θα εκσυγχρονιστούν ή μόνο επαναπιστοποίηση θα γίνει; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα AM-39 Exocet blk II, αναβάθμιση στην blk 2 mod 2 έκδοση ή απλά επαναπιστοποίηση;
Επίσης σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια επιπλέον SCALP με την αγορά των Rafale(τουλάχιστον 100 ακόμα το θεωρώ απαραίτητο); Γιατί με μόλις 90 βλήματα δεν είναι και σοβαρό απόθεμα. Εδώ οι Αμερικάνοι έριξαν το 2017 σε μία μόνο συριακή αεροπορική βάση 59 Tomahawk, τα 2/3 του αποθέματος SCALP που διαθέτουμε για ένα και μόνο στόχο.
Εμείς απέναντι έχουμε την Τουρκία που έχει πολύ περισσότερους και σημαντικότερους στόχους από ότι η Συρία. Επίσης θα χρειαστούν και τακτικά φύσεως έξυπνα βλήματα όπως τα AASM αλλά αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με ατρακτίδιο σκόπευσης όπως το TALIOS.
Επίσης σίγουρα θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του λογισμικού των Mirage 2000-5Mk2 σε SEG 53(αν θυμάμαι καλά) για την πιστοποίηση των Exocet. Δεν γίνεται τα μόλις 18 Rafale να αναλάβουν και αυτό το ρόλο του TASMO, τι να πρώτο κάνουν αεροπορική υπεροχή, βομβαρδισμό ή TASMO επιχειρήσεις. Επίσης καλό θα ήταν στα 2000-5 να τους έβαζαν και link 16 για να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα με τα Rafale και τα F-16 Viper.

ptisidiastima

Να εκσυγχρονιστούν γιατί; θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στα πλαίσια αντίστοιχου γαλλικού προγράμματος

Koulis

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών των ΕΔ.

Vas

Και πότε θα γίνει αυτό δεν μας είπες, γιατί ήταν για μέσα στο καλοκαίρι να γίνει. Πόσο καιρό επιτέλους χρειάζεται, αφού υποτίθεται είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Koulis

Σύντομα. Πετάει η ομάδα.

Panagiotisss

Έχω μπερδευτεί.. Ποια θα πάρουμε εμείς; τα F3 ή F2? Ποιο radar θα έχουν; Αν καταλαβαίνω καλά, το SPECTRA θα είναι game changer?

XHMIKOS

Η αγορά Ραφάλ θεωρώ ότι κλείνει την πόρτα για προμήθεια Φ-35.
Εξηγούμαι:

  1. Η Τουρκία δεν παίρνει Φ-35. Άρα οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο (τήρηση ισσοροπιών) να το δώσουν στην Ελλάδα.
  2. Η ΠΑ είναι λογικό να επενδύσει στο Ραφάλ, αντικαθιστώντας σε βάθος χρόνου (2027-2030;) και τα υπόλοιπα Μιράζ (Θα είναι τότε 20-25 ετών και θα θέλουν εκσυγχρονισμό). Μέχρι τότε τα Μιράζ (μαζί με τα Φ-16/30 θα σηκώνουν το βάρος των αναχαιτήσεων.
  3. Πιθανόν τα Φ-4 να αντικατασταθούν και αυτά από Ραφάλ
  4. Τελικά στο τέλος της δεκαετίας ο στόλος θα έχει περίπου 140 Φ-16 (με αναβάθμιση και των φ-16/50 ή με αγορά νέων) και 60 Ραφάλ.

Τροφή για σκέψη!
Ένας παλιός (προ του 1980).

photographix

Ειναι μια πιθανοτητα με αρκετη βαση. Οσον αφορα τα F-35 πιστευω ολα θα εξαρτηθουν πλεον απο τις κινησεις της Τουρκιας στα επομενα 1-2 χρονια. Και το τι θα γινει με επιπλεον Ραφαλ θα εξαρτηθει μαλλον απο το τι θα γινει με τα… F-35…

Thras

Η λογική λέει ότι η ιδανική ΠΑ κοντά στο 2030 πρέπει να έχει
84/38 F16V/M
40 Rafale
40 F35
Σχετικά με τα F35, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ. Όταν τα παρήγγειλε η Τουρκία, θα τα παρέδιδαν κανονικά (αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τους S400 και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας) παρόλο που δεν τα είχε η ΠΑ και θα προκαλούσαν άμεση ανατροπή της ισορροπίας.
Αν λοιπόν μπορούμε να αποκτήσουμε τέτοιο ξεκάθαρο πλεονέκτημα, θα είναι κρίμα να μην το επιδιώξουμε. Πραγματικά τεράστια ευκαιρία!
ΥΓ: Αντιλαμβάνομαι ότι το κόστος για 40 Rafale και 40 F35 είναι περί τα 8 δις, αλλά θα αποτελούσε την ιδανική εξέλιξη επιχειρησιακά.

Scalp_eg

Αν και σας κράζω συνέχεια, ειστε οι πρωτοι και οι μονοι που γραψατε για 12 μεταχειρισμενα και 6 καινουργια.
Πετυχημένο ρεπορτάζ, σας το αναγνωρίζω.
Μια άτυπη ρεβάνς απο τα ΑΒ του μαίου?
Κάντε μας τώρα και μια πρόβλεψη (όχι τι θέλετε, ξέρουμε οτι θέλετε τα αλουμινόχαρτα)
αλλά ποιές πιστέυετε πως θα είναι οι 4 φρεφάτες πολλαπλού ρόλου που αναφέρθηκε ο
πρωθυπουργός?
Θα ανεβάσετε άρθο σύντομα?

ptisidiastima

Ρίξτε μια ματιά στην ΠΤΗΣΗ που κυκλοφορεί…

zap

Στην κατασταση που βρισκομαστε, η προσθηκη των Rafale οποιας εκδοσης και να ειναι, ειναι ανασα ζωης. Και αυτο ειναι το δυστυχημα. Ναι μπορει να δυσκολευτει η ΠΑ λογιστικα, αλλα πρεπει να το κανει γιατι δεν υπαρχει αλλος τροπος να διατηρησουμε ενα πλεονεκτημα. Αξιζουν πολλα μπραβο και ευχαριστω και στους Γαλλους. Ελπιζω να λυγισουν και να δωσουν ως ενδιαμεση λυση 1-2 Fremm και 1-2 La Fayete η συνδυασμο αυτων για να δωσουν το παραδειγμα και στους Αμερικανους μηπως και ερθει απο εδω και κανενα ΑΒ ή Τικο.

flashg

Μας βρήκαν στην ανάγκη και μας ρούφηξαν το αίμα οι Γάλλοι. Θα μας δώσουν τα σαπάκια τους τα οποία έχουν μεγάλο κόστος να εκσυγχρονιστούν σε τιμή καινούργιου. Σε πέντε χρόνια που τα υποσυστήματα δεν θα υποστηρίζονται τι θα κάνουμε. Θα τα εγκαταλήψουμε σε κανένα υπόστεγο να σκουργιάζουν ή θα πληρώσουμε κανένα δις για να τα εκσυγχρωνίσουμε? Η ΕΑΒ πάει για κλείσιμο αφού πάλι δεν παίρνει το παραμικρό έργο. Θα έχουμε διεθνή πρωτοτυπία μία μοίρα να έχει δύο διαφορετικές εκδόσεις αεροσκαφών. Καλύτερα να παίρναμε και τα 27 μεταχειρισμένα και κανένα καινούργιο. Επίσης ο mica καλός πυραύλος αλλά χάνει κατά κράτος από τις καινούργιες εκδόσεις του amraam. Τα 12 παλιότερα δεν θα μπορούν να εκτοξεύσουν τον meteor. Έτσι ενώ τα rafale έχουν καλύτερο ραντάρ και κινητικές επιδόσεις θα πρέπει να πλησιάσουν πολύ τα f16. Οι παραγγελίες στο πόδι μακροπρόθεσμα στοιχίζουν και οικονομικά και επιχειρησιακά. Οι Τούρκοι θα έχουν πρόσβαση στο rafale λόγω της στενής συνεργασίας με το Κατάρ. Εγώ πάντως είμαι κατά του τρόπου που γίνεται αυτή η αγορά. Πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα έχει αρνητικά αποτέλεσματα για την ΠΑ.

Koulis

Εσύ πού είδες ότι η ΕΑΒ πάει για κλείσιμο;

flashg

Και τι έργο θα πάρει? Τα rafale δεν δίνουν τίποτα. Το ίδιο και τα f35. Ακόμα και τα fcas με τι τεχνογνωσία θα μπει στο πρόγραμμα. Θα έχει λεφτά το κράτος για να πάρει συμμετοχή? Μετά Γάλλοι, Γερμανοί και Ισπανοί δεν θέλουν κανέναν άλλο να συμμετάσχει. Γι αυτό και οι Ιταλοί πάνε στο Tempest. Άρα έργο μηδέν για την ΕΑΒ. Γι αυτό έπρεπε να κλείσουμε συμφωνία με τους Σουηδούς να παράγουμε το Gripen και να μπαίναμε έστω και με ένα μικρό ποσοστό στο Tempest. Αλλά αυτά τα κάνουν κράτοι σοβαρά που ξέρουν από προγραμματισμό.

Costas6

Σαπάκια τα προπέρσινα 3αρια με το αεσα;
Δε θα μπορούν να εκτοξεύσουν τι;
Και σε τι ακριβώς θα πρέπει να τα εκσυγχρονίσουμε;
Πρέπει να γίνει κάποια στιγμή κατανοητό, σχολιάζουμε επικαιρότητα. Πραγματικότητα.
Όχι προσωπικές φαντασιώσεις.

NikosP

Διχασμένος είμαι , με ανάμεικτα συναισθήματα .
Φυσικά ΔΕΝ κρύβεται η χαρά για την έλευση αυτού του μαχητικού-πλατφόρμας με όλα τα καλούδια του . Είναι η επιτομή του “form follows function” ή αλλοιώς , “κόψε φάτσα και πες μου” .
Από την άλλη όμως , είχα μείνει με την εντύπωση οτι ως και μεσοπρόθεσμα η ΠΑ είχε άλλες ανάγκες (ΑΜΕΣΕΣ) σχετικές με διαθεσιμότητες,επαναπιστοποιήσεις και εμπλουτισμό οπλοστασίου και πως θα διατηρούσε την ποιοτική της υπεροχή σε έμψυχο δυναμικό και θα αύξανε σταδιακά και αυτήν σε μέσα (F16 -V) .Άρα , αν τα χρειαζόμαστε τόσο πολύ άμεσα , σημαίνει οτι τόσο καιρό μπορούσαμε να κάνουμε ΜΟΝΟ αναχαιτήσεις . . .
Πίστευα οτι το ΠΝ ,λογικά και δικαιωματικά , θα ήταν το επίκεντρο της προσπάθειας επανεξοπλισμού με μέσα που θα έδιναν ποιοτική ( όχι ποσοτική) υπεροχή έναντι των γειτόνων .Αν λοιπόν αγοράζουμε αυτά τα αεροσκάφη ως αντιστάθμισμα της ΜΗ αγοράς από τους Γάλλους πλοίων με ικανότητες (όχι φόρτους όπλων . . . ) ανώτερες των όσων έχουν ή ετοιμάζουν οι Τούρκοι, θεωρώ οτι κάνουμε λάθος.
Ειλικρινά ελπίζω να κάνω λάθος εκτίμηση , τόσο για το παρόν της ΠΑ όσο και για το μέλλον του ΠΝ ! ! !

zap

Και 100% δικιο να εχετε, ηταν αναγκαιο να γινει κατι τετοιο. Ακομα και αν δεν ειναι μακροχρονη επενδυση και αποσυρθουν αε 15 χρονια, μα ειναι αναγκαια, με ο,τι και αν σημαινει αυτο.

Ian_

SPECTRA?γιατι ο συντάκτης δεν αναφέρεται στο πιο σημαντικό σύστημα του αεροσκάφους ?οι δικές μου πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 ολοκαίνουργια και 8 μεταχειρισμένα, από την άλλη θα μου πείτε ποιος είσαι εσυ ρε μεγάλε?

Last edited 3 months ago by Ian_
XsrX

Υπέροχα νέα, θα χαιρόμουν περισσότερο αν ήξερα πως θα αποφύγουμε τα PESA που έχουν ξεμείνει, και θα είναι όλα με AESA.
Ίσως το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για μέσα του 21 να στηρίζεται σε αυτή την επιλογή. Διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα άμεσα;

Costas6

Όλα με αεσα θα είναι και από τα τελευταίως παραδομένα.
Έχουμε 9ο του 2020.
Πόσο πιό άμεσα τα θες απο μέσα του 21;

Larisaios

Με παραξενεύει που λέτε ότι οι Meteor είναι τοσο ακριβοί. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα https://www.defenseworld.net/news/24912/MBDA_Bags____200M_Meteor_Missile_Deal_for_Brazilian_Gripen_NG_Jets#.X15xey2w3m2
η Βραζιλία αγόρασε 100 για 200 εκ. ευρώ το 2019. Σε αυτό το άρθρο https://www.nationalheraldindia.com/opinion/rafale-and-meteors-are-fine-but-at-what-price αναφέρονται 2,5 εκ. Ευρώ ανά πύραυλο για την Ινδική Αεροπορία και παρόμοιες τιμές για την Luftwaffe το 2013. Οπότε μια αγορά 100-150 πυραύλων δε φαίνεται εκτός των δυνατοτήτων μας.

evaggelos

οποτε ραφαλ αντι μιραζ,φ35 αντι φ4 κ φ16v/m κ γκρινιαζουμε κιολας για το αν ειναι καλα τα ραφαλ,το μονο που με ανησυχει ειναι η πιθανοτητα μειωσεως της οροφης αεροσκαφων.

A.K.

Ίσως να ήταν χρήσιμο να γίνει και κάποιο άρθρο για το θέμα της κυβερνοάσφαλειας.

thanos2

εξαιρετικα νεα,μικρα βηματα προς τη σωστη κατευθηνση….
1]Ραφαλ[κουκλι],υποθετω οτι ειναι η πρωτη φουρνια…κ ακολουθει η αντικατασταση ολων των μιραζ,να φτασουμε +48 α/φ…ευχομαι να γινει σωστα,ενας τυπος,και σε ευλογο χρονικο διαστημα,ολα φ4 με τα αναλογα οπλα
2]Οπλα-αναβ/σεις-πιστοποιησεις-αγορα κ για τους 3 κλαδους,μακαρι σημερα
3]15000 προσληψεις,ευγε,εχουμε αναγκη τα μονιμα στελεχη
4]Ελευσινα,αντε να δουμε……
5]αναβ/ση ψηφιακης τεχ/γιας,να εχουμε ‘ματια’ παντου κ να τα ‘λεμε’ χωρις να μας ακουνε
6]Π.Ν,θελουμε 10,θα παρουμε 4….ισως κ ‘παλτο’ με λιγο τυρακι[αν παρουμε τυρακι] 35 ετων ωριμανσης!!!γιατι?παρε 10 τυπε 23,βαλτες στο καρναγιο μαζι με τις μεκο ανα 2,να κερδισουμε χρονο για νεα πλοια.με 2 δις εχουμε 14 φ/γ…..κ με τα ρεστα,βρες μια κορβετα ‘εθνικο πλοιο’ τουμπανο με 3χ8 κελια++++++,παρε κ 4 LPD να χασουνε τη μπαλα….
7]Σκαραμαγκας,εχουμε καταλαβει οτι η Σαλαμινα εχει περιορισμο χωρου/μηκους?σημερα να παει στο Π.Ν
8] Για τα 50αρια δεν ακουσαμε τπτ…βαλτα μαζι με τ αλλα,να γουσταρουμε!!!122 βαιπερ+30αρια+ραφαλ,++++,θα κεντανε…
9]Η αμυντικη βιομηχανια δεν ειναι για πουλημα ειναι προς αξιοποιηση κ καληψη αναγκων των Ε.Δ.
10]αυξηση θητειας ποτε?καλοι οι μονιμοι αλλα θελουμε κ αλλο κοσμο
11]μονιμα εσοδα στις Ε.Δ για τα εξοπλιστΙκα?
12]Κουλη διαβαζε ΠΤΗΣΗ τα λενε ολα κ καλα
ΥΓ
Ο μεγαλυτερος φιλελληνας,ειναι ο κακος βεζυρης,το νου σας μη τον χασουμε!!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

Αν και οτιδήποτε έχει σχέση με την γείτονα και τα ΜΜΕ/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πρέπει να διπλοελέγχεται (και πάλι να αμφισβητείται), μάλλον θα «σκάσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει...

12
 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29

Related News

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει καλά το 2021)

 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

Αναβάθμιση εκατομμυρίων για τα σόναρ των αυστραλιανών ‘Collins’

Με ένα συμβόλαιο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, η Thales Australia πρόκειται να αναβαθμίσει τα σόναρ των έξι υποβρυχίων κλάσης 'Collins' του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας.https://www.ptisidiastima.com/new-repair-technique-may-zero-submarines-visits-to-shipyards/Τα...