Σαν σήμερα, η πρώτη πτήση του Rafale M

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 12 Δεκεμβρίου 1991 πέταξε για πρώτη φορά το πρώτο πρωτότυπο ναυτικό μαχητικό Rafale M. Το αεροσκάφος σήμερα βρίσκεται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό και εξοπλίζει το μοναδικό ενεργό γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”.

 

Η ανάγκη δημιουργίας μιας ναυτικής έκδοσης του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού για χρήση από αεροπλανοφόρο ήταν μία από τις βασικές αιτίας εξόδου του Παρισιού από το πρόγραμμα Eurofighter και της ανάπτυξης του Rafale. Το Rafale M έχει 95% βαθμό ομοιοτυπίας με τις κλασικές εκδόσεις Rafale B/C, αλλά ξεχωρίζει επειδή είναι ελαφρά βαρύτερο και φέρει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για χρήση από αεροπλανοφόρα. Εντούτοις, το Rafale M συνηθίζεται να μεταφέρει μικρότερα φορτία από το Rafale B/C.

 

Με την είσοδο του Rafale M σε ενεργή υπηρεσία, και αφού προηγουμένως απορρίφθηκε η γαλλική αγορά μαχητικών F/A-18, αποσύρθηκαν τα αεροσκάφη F-8, Etendard και Super Etendard. Το Rafale M αποτελεί σήμερα το μόνο ναυτικό μαχητικό ευρωπαϊκής προέλευσης ικανό να επιχειρεί από αεροπλανοφόρο και έχει λάβει σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
chikichiki

Ίσως το καλύτερο ναυτικό μαχητικό σε υπηρεσία σήμερα, εξαιρουμένου του F-35C (λόγω στελθ και μόνο). Μοναδικό του μειονέκτημα (και πλεονέκτημα) το μάλλον μικρό μέγεθος, που περιορίζει κάπως την (γενικά σεβαστή) ακτίνα δράσης (αν ποτέ ασχοληθούν σοβαρά με εκείνες τις CFT, ποιος ξέρει…), ενώ με ξενίζει και ότι δεν τα έχουμε δει ποτέ να καταπελτώνονται με 2x AM-39, γεγονός ατυχές όταν της Armee de l’Air μπορούν να φέρουν 2x SCALP EG ΚΑΙ drop tanks. Έφυγαν τα SEM, αλλά η δυνατότητα anti-ship της γαλλικής ναυαρχίδας έμεινε ίδια…γενικά όμως, άξιο.

Konstantinos_Zikidis
Member

Το οποίο Rafale M επεβλήθη διά της βίας στο Γαλλικό ΠΝ, που προτιμούσε μάλλον το F-18 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα F-8. Ο χρόνος όμως επιβεβαίωσε την επιλογή αυτή της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς η ύπαρξη έκδοσης για αεροπλανοφόρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Rafale. Αν και στην παρούσα φάση οι Γάλλοι έχουν δεύτερες σκέψεις για το ίδιο το αεροπλανοφόρο…

chikichiki
Member
chikichiki

Συμπτωματικά, πρόσφατα είχα ξαναεπισκεφθεί την υπόθεση των γαλλικών F/A-18. Υπό τις συνθήκες νομίζω πως ήταν μια δύσκολη επιλογή για τον οποιονδήποτε, από τη μία τα Crusader πράγματι είχαν αχρηστευθεί σχεδόν εντελώς και έχρηζαν επείγουσας αντικατάστασης, από την άλλη τυχόν χρηματοδότηση ενδιάμεσου ΝΜΑ για το γαλλικό ΠΝ μπορεί να στερούσε πόρους από το ACX ή ακόμα χειρότερα, να οδηγούσε το Ναυτικό στο να συνηθίσει με το νέο του α/φος και να εγκαταλείψει το Rafale (slippery slope που οδηγεί κατευθείαν στο νεκροταφείο). Κρίμα πάντως, το F/A-18 στο μπλε της Aeronavale και φορώντας Super 530D (και MICA, γιατί όχι…) θα ήταν οπτασία!