24.9 C
Athens
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει κάθε ποδοσφαιρόφιλος. Αν αντικαταστήσουμε έναν ποδοσφαιριστή με έναν καλύτερο, τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ομάδα θα αποδώσει καλύτερα σαν σύνολο.  

Συνεπώς, η αντικατάσταση των Mirage 2000 με την έλευση των Rafale, δεν σημαίνει αυτομάτως πως η απόδοση της ΠΑ θα είναι ανώτερη.

Αν ένας γερανός φέρει αύριο ένα Rafale στον κήπο μου, δε νομίζω ότι θα τρομάξει κάποιος ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι από εμάς μάλιστα θα προβληματιστούν αρκετά μέχρι να βρουν πως θα μπουν στο κόκπιτ. Αν όμως συνοδεύεται από τον πιλότο του, το προσωπικό εδάφους, τους μηχανικούς του, το υπόστεγο του, τις αποθήκες με τα ανταλλακτικά, αναλώσιμα, καύσιμα και τον οπλισμό του… τότε μάλλον η εικόνα αρχίζει να αλλάζει…

Τα μοντέρνα αεροσκάφη, πέρα από πολύπλοκα συστήματα, είναι πλατφόρμες οπλικών συστημάτων. Η ερώτηση που δεχόμαστε “τι θα γίνει αν συναντηθεί ένα Rafale με ένα F-16” δεν έχει ιδιαίτερο πρακτικό νόημα. Πλέον δεν είμαστε στον Α΄ΠΠ που ένα Fokker θα μονομαχούσε με ένα Spad που έτυχε να συναντήσει πάνω από το μέτωπο. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις στις μέρες μας είναι πιο περίπλοκες. Επιπλέον, υποθέτοντας ότι έχουν παρόμοιων ικανοτήτων πιλότους, τι εξοπλισμό θα είχε το κάθε αεροπλάνο; Με τα πυροβόλα τους μόνο; Το F-16 με AMRAAM ενάντια σε Rafale με Magic 2 είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το F-16 με AIM-9L και το Rafale με Meteor και MICA. 

Εν πολλοίς, η αξία ενός μοντέρνου αεροσκάφους έχει να κάνει και με την ικανότητα του να μεταφέρει τα αντίστοιχων δυνατοτήτων όπλα, αλλά και με την ικανότητα του να δέχεται και να μοιράζεται πληροφορίες. Το Rafale έρχεται με την δυνατότητα να φέρει δύο όπλα που δεν υπάρχουν στην περιοχή και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ό ένας είναι ο πύραυλος κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp και ο άλλος είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor

Επειδή έχουν γραφτεί πολλές υπερβολές, δεν υπάρχουν υπερόπλα, εκτός ίσως από την ατομική βόμβα. Υπάρχουν όπλα που είναι καταλληλότερα από κάποια άλλα για την συγκεκριμένη αποστολή. Όλα έχουν περιορισμούς στη χρήση τους, και αυτοί δεν είναι μόνο οι αριθμοί των πυραύλων που μπορούν να εκτοξευτούν.

Ο Meteor έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος πύραυλος αέρος αέρος στον κόσμο, αλλά αυτό είναι μια υπεραπλούστευση, που δεν λαμβάνει υπόψη το αεροπλάνο φορέα, το αεροπλάνο στόχο, ούτε το επιχειρησιακό σενάριο. 

Όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι πύραυλοι, πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν πανάκεια. Οι αμερικάνοι επένδυσαν στη χρήση τους και εξέλιξαν τα αεροσκάφη και τις τακτικές τους αντίστοιχα. Στον πόλεμο του Βιετνάμ βρέθηκαν προ εκπλήξεων και αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν. Από τότε η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και οι πύραυλοι θεωρούνται πολύ πιο ικανοί και αξιόπιστοι. Και όχι μόνο οι πύραυλοι, αλλά επίσης τα συστήματα ραντάρ που μπορούν να ανιχνεύουν τον εχθρό σε μεγαλύτερες αποστάσεις, και τα συστήματα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF). Προφανώς σε μια εναέρια μάχη αυτός που βλέπει πρώτα τον αντίπαλο και έχει την δυνατότητα να χτυπήσει από πιο μακριά έχει το πλεονέκτημα. 

Πολλές φορές όμως το σενάριο είναι τέτοιο που απαιτείται πρώτα οπτική αναγνώριση και μετά εμπλοκή. Αν το αεροπλάνο έχει φτάσει σε απόσταση οπτικής αναγνώρισης,τότε ένας πύραυλος με βεληνεκές τα 60 και 100 χμ δεν προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, ο εχθρός είναι αδίστακτος και δεν θα διστάσει να πετάξει κάποιο αεροπλάνο της Turkish Airlines δίπλα στα ιπτάμενα ραντάρ τους ή τάνκερ τους. Από την άλλη τα δικά μας ιπτάμενα ραντάρ, και τα ραντάρ AESA των Rafale, F-16 αλλά και τα επίγεια και του ναυτικού με link 16 (θα) μπορούν να τροφοδοτούν τους πιλότους με την τακτική κατάσταση με μεγάλη ακρίβεια.

Ένα άλλο ερωτηματικό είναι το πως θα είναι η μορφή του αεροπορικού πολέμου, ποιες τακτικές θα δουλέψουν, ποιες όχι, ποια όπλα θα αποδώσουν και ποια θα απογοητεύσουν. Οι αερομαχίες είναι κάτι πολύ σπάνιο στις μέρες μες και όποτε συμβαίνουν είναι κάτι σποραδικό που δεν είναι αρκετό για να βγουν διδάγματα, όπως για παράδειγμα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 2019. Αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε σε υποθέσεις, εξομοιώσεις στον υπολογιστή και σε ασκήσεις. Όπως ξέρουμε όμως, τα φιλικά του καλοκαιριού δεν είναι πάντα μια ικανή ένδειξη για το τι θα δούμε στο πρωτάθλημα.

Ένα επιπλέον στοιχείο που δυσκολεύει τις εκτιμήσεις είναι το γεγονός ότι τα πραγματικά δεδομένα και οι ικανότητες των πυραύλων είναι επτασφράγιστα μυστικά. Ενδεικτικά για τον Meteor έχει γραφτεί ότι το βεληνεκές του είναι από 95χμ έως 200χμ… Το πως όμως πραγματικά λειτουργούν σε πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια, είναι το σημαντικό και όχι το τι γράφει το προσπέκτ, και η ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Το πως θα λειτουργήσει ο Meteor σε ορισμένα σενάρια, λόγω της νεότητας του, ίσως να είναι άγνωστο και στους χρήστες του. Σε αντίθεση ο ΑΜRAAM έχει εκτοξευθεί 4.000 φορές και έχει καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών στο ενεργητικό του. Ο Meteor έχει ακόμα μέλλον μπροστά του μέχρι να φτάσει τέτοια νούμερα, αν ποτέ τα φτάσει.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ο Meteor εξελίσσεται σχεδόν τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει ορισμένα εξαιρετικά και κορυφαία χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι κάποιο μαγικό όπλο, ούτε είναι η καλύτερη λύση για εμπλοκές πέραν του οπτικού πεδίου (BVR-beyond visual range) για όλα τα μαχητικά και για όλα τα σενάρια.

Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ξεκίνησαν την συνεργασία τους στα μέσα της δεκαετίας του 90 για να κατασκευάσουν την επόμενη γενιά BVR πυραύλων. Το αποτέλεσμα ήταν ο Meteor που έχει κορυφαίο βεληνεκές και κινητική απόδοση. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι ο κινητήρας του, ο οποίος δεν είναι ο τυπικός πυραυλοκινητήρας, αλλά Ramjet. Χρησιμοποιεί στέρεο καύσιμο και μπορεί να μεταβάλλει τη ροή του. Δηλαδή ο Meteor μπορεί να αυξομειώσει την ώση του, ενώ οι άλλοι πύραυλοι έχουν σταθερή ώση, μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα τους.  Αυτό δίνει στον Meteor τη δυνατότητα να καταδιώκει και να καταστρέφει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις

Ένας τυπικός πύραυλος αέρος-αέρος εκτοξεύεται και έχει σταθερή ώση για μία χρονική περίοδο, ανεξαρτήτως τακτικού σεναρίου. Αν φτάσει τον στόχο πριν εξαντληθούν τα καύσιμα του ή λίγο μετά (όσο έχει ακόμα κινητική ενέργεια), τότε θα μπορεί να ελιχθεί κατά την τερματική φάση και να πετύχει το στόχο. Αν ο στόχος είναι σε μεγάλη απόσταση, ο πύραυλος συνήθως παίρνει ύψος και στην τερματική φάση επιτίθεται σε βύθιση έχοντας τη βαρύτητα για σύμμαχο ώστε να αυξήσει την κινητική του ενέργεια και την ικανότητα ελιγμών του. Όσο πιο μακρινή είναι η βολή, τόσο λιγότερη θα είναι η ενέργεια του πυραύλου στην τερματική φάση και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του στόχου.

Ο Meteor με τον ramjet κινητήρα, αντί να κάψει όλο το καύσιμο του αμέσως με την εκτόξευση, μπορεί να αυξομειώσει την ώση και να κάνει οικονομία καυσίμου κατά την πτήση και να επιταχύνει κατά την τερματική φάση φτάνοντας τα 4,5 mach (1 mach=ταχύτητα του ήχου), με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και επιπλέον οι στόχοι αυτοί να έχουν λιγότερες πιθανότητες διαφυγής, αυξάνοντας σημαντικά το no escape zone του πυραύλου.

Συνεπώς, ο Meteor σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εκτός από κορυφαίους αισθητήρες έχει και έναν πιο έξυπνο τρόπο πρόωσης που αυξάνει τόσο το βεληνεκές του, όσο και την φονικότητα του

Mία κοινή παρανόηση είναι ότι οι πύραυλοι BVR γενικά και ο Meteor ειδικά είναι fire and forget, όπως στα computer games. Αν και μερικοί έχουν και τέτοια λειτουργία, δεν είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Ο Meteor έχει στην κεφαλή του ένα ραντάρ που λειτουργεί στη μπάντα X και το οποίο εγκλωβίζει τον στόχο και καθοδηγεί το βλήμα πάνω του κατά την τερματική φάση. Συνεπώς το αεροσκάφος φορέας δεν χρειάζεται να καθοδηγεί το βλήμα μέχρι αυτό να φτάσει στο στόχο του. 

Το αεροσκάφος φορέας εντοπίζει τον στόχο, στέλνει τα δεδομένα σκόπευσης στον πύραυλο και τον εκτοξεύει. Ο πύραυλος δέχεται τα στοιχεία αυτά, υπολογίζει που θα συναντηθεί με τον στόχο, και κατευθύνεται προς αυτή την περιοχή ακολουθώντας το δικό του σύστημα ναυτιλίας. Όταν φτάσει κοντά, το μικρό ραντάρ που έχει στην κεφαλή του, το οποίο έχει αρκετά μικρότερη εμβέλεια και διακριτική ικανότητα από αυτό του αεροπλάνου, ψάχνει να βρει τον στόχο. Αν τον βρει, τότε κατευθύνετε πάνω του. Το ραντάρ του πυραύλου ανιχνεύει έναν κώνο. Φυσικά το μέγεθος αυτού του κώνου είναι κάτι μη δημοσιεύσιμο για κάθε πύραυλο. Όσο πιο μεγάλος τόσο το καλύτερο. Αν ο στόχος έχει αλλάξει πορεία, είτε από τύχη, είτε από διαδικασία να αλλάζει κατεύθυνση τακτικά, είτε γιατί εντόπισε την παρουσία εχθρικής δραστηριότητας στην περιοχή, και δεν βρεθεί μέσα στον κώνο αυτό, τότε το βλήμα θα αστοχήσει. Ακόμα χειρότερα, μέσα σε αυτό τον κώνο μπορεί να βρεθεί ένα άλλο αεροσκάφος που θα εγκλωβιστεί και καταστραφεί το οποίο μπορεί να είναι φιλικό ή ουδέτερο.

Συνεπώς τέτοιες βολές γίνονται όταν το αεροπλάνο αμύνεται ή όταν η απόσταση του στόχου δεν είναι μεγάλη, οπότε ο χρόνος πτήσης του πυραύλου μέχρι να εντοπίσει το ραντάρ του τον στόχο είναι μικρός και οι πιθανότητες να βρεθεί ο στόχος εκεί που είχε αρχικά υπολογίσει ο πύραυλος και όχι εκτός του κώνου,να είναι μεγάλες.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες πλήγματος συνήθως οι πύραυλοι λαμβάνουν κατά την πτήση τους ανανεώσεις της θέσης και κατεύθυνσης του στόχου από το ραντάρ του αεροσκάφους που τον εκτόξευσε. Όσο μειώνεται η απόσταση από τον στόχο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σωστής πρόγνωσης του που θα βρίσκεται ο στόχος όταν θα βρεθεί στην εμβέλεια του ραντάρ του πυραύλου. Ιδανικά το αεροπλάνο θα στέλνει ανανεώσεις στον πύραυλο μέχρι το ραντάρ του τελευταίου να εγκλωβίσει τον στόχο και μετά να κινηθεί αυτόνομα προς τον στόχο.

Όμως αυτό αυξάνει το ρίσκο για το αεροπλάνο που κάνει την βολή. Σημαίνει πως θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς τον στόχο για όσο κρατάει αυτή η διαδικασία και να έχει ανοιχτό το ραντάρ του και να μεταδίδει δεδομένα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να το εντοπίσει ο εχθρός και να γίνει αυτό με τη σειρά του στόχος. 

Το μεγάλο βεληνεκές του Meteor σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το που θα είναι ο στόχος όταν ο πύραυλος θα φτάσει στο σημείο που το ραντάρ του θα πρέπει να τον εντοπίσει.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως ο Meteor δεν είναι απαραίτητο να καθοδηγηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το αεροσκάφος που το εκτόξευσε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και από κάποιο τρίτο μέσο, που μπορεί να είναι κάποιο άλλο αεροσκάφος, ιπτάμενο ραντάρ, ραντάρ εδάφους, ραντάρ φρεγάτας κτλ αρκεί να είναι διασυνδεδεμένοι αυτοί οι αισθητήρες σε ένα κοινό δίκτυο. Όσο πιο πολλοί αισθητήρες στο δίκτυο, τόσο πιο ολοκληρωμένη είναι η εικόνα του πεδίου της μάχης και τόσο πιο πολλές οι επιλογές. Μάλιστα δεν είναι καν απαραίτητο να χρησιμοποιήσει ο πιλότος το ραντάρ του δικού του αεροπλάνου για να εκτοξεύσει τον πύραυλο. Μπορεί για παράδειγμα να πετάει σε ένα τυφλό σημείο της εχθρικής αεράμυνας και να κρατάει το ραντάρ του κλειστό για να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία του, να λαμβάνει την τακτική κατάσταση από τους άλλους φίλιους αισθητήρες, να επιλέξει στόχο στην οθόνη του, να εκτοξεύσει και ο πύραυλος να λαμβάνει ανανεώσεις από κάποιο άλλο ραντάρ μέχρι ο ίδιος να εγκλωβίσει τον στόχο και να τον καταστρέψει. Το ραντάρ που θα κατευθύνει τον πύραυλο δεν είναι ανάγκη να έχει υψηλής πιστότητας ευκρίνεια, αρκεί να τον πάει κάπου αρκετά κοντά στον στόχο ώστε αυτός να εγκλωβιστεί από το ραντάρ του πυραύλου και να ξεκινήσει την τερματική φάση.

Η επικοινωνία με τον πύραυλο είναι αμφίδρομη, συνεπώς ο πιλότος όχι μόνο μπορεί να παρακολουθεί την κατανάλωση των καυσίμων του σε πραγματικό χρόνο αλλά και να αλλάξει στόχο κατά τη διάρκεια της πτήσης, και να αποφασίσει αν θα εκτοξεύσει και δεύτερο πύραυλο στον στόχο ή αν πρέπει να απεμπλακεί.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τέτοιες αποστολές και λήψεις δεδομένων δεν είναι αποκλειστικότητα του Meteor.

Είναι προφανές πως όσο περισσότεροι είναι οι διασυνδεδεμένοι αισθητήρες τόσο πιο πολλές είναι οι επιλογές, τόσο πιο περίτεχνα σχεδιασμένες οι αποστολές, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας και κυρίως τόσο λιγότερο το ρίσκο για τα πληρώματα. Για παράδειγμα τα Rafale με τους Meteor μπορούν να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στον στόλο πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς καν να χρειαστεί να βρεθούν κοντά τους, χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξουν τα ραντάρ τους. 

Είναι πολλοί οι επικριτές, που αναφέρουν ότι η οπτική αναγνώριση του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση, συνεπώς το μεγάλο βεληνεκές του Meteor είναι άχρηστο, και συνεπώς η τέχνη της κλειστής αερομαχίας είναι εδώ και θα μείνει. Τα ηλεκτροοπτικά συστήματα των αεροσκαφών 4ης γενεάς, είτε είναι ενσωματωμένα στο αεροπλάνο είτε σε ατρακτίδιο μπορούν να βοηθήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το βεληνεκές του πυραύλου. Αν όμως προς τα τέλη της δεκαετίας η Ελλάδα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 μια σειρά από νέες συναρπαστικές δυνατότητες μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Για παράδειγμα το F-35 θα μπορεί να πετάει ανενόχλητο πάνω από την εχθρική επικράτεια με κλειστό ραντάρ, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει ηλεκροοπτικά τους στόχους και τα Rafale από ασφαλή απόσταση να εκτοξεύουν πυραύλους Meteor οι οποίοι θα καθοδηγούνται από τα F-35. Να μη ξεχνάμε ότι τα F-35 φέρουν εσωτερικά μικρό αριθμό πυραύλων. Τα Rafale θα επιτρέπουν την παραμονή των F-35 κοντά στον στόχο, και ο συνδυασμός να είναι φονικός, ακόμα και αν δεν έχουν πια πυρομαχικά.  (Η μετάδοση δεδομένων από το F-35 θα αποκαλύψει την παρουσία του, αλλά δεν είναι αρκετό για να εγκλωβιστεί. Οι Meteor θα κάνουν τη δουλειά τους και μετά ένα άλλο F-35 μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά θα μπορούσε να αναλάβει και να συνεχίσει όσο το πρώτο θα πάει σε πιο ασφαλές μέρος).

Τον προκεχωρημένο ρόλο του F-35 θα μπορούν να εκτελέσουν τα F-16, τα οποία με το ισχυρό AESA ραντάρ θα μπορούν να εντοπίζουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, για τις οποίες δεν έχουν όπλα παρόμοια με το Meteor, και να κατευθύνουν τους Μeteor που θα εκτοξεύονται από τα λιγοστά Rafale τα οποία θα βρίσκονται πιο πίσω σε απόσταση ασφαλείας. Το ότι τα F-16 θα είναι πιο πολλά δε σημαίνει ότι πρέπει να τα θεωρούμε αναλώσιμα, για αυτό θα υπάρχουν πολλαπλοί σχηματισμοί. Το ανώτερο ραντάρ τους θα τους επιτρέπει να αποφεύγουν τον εχθρό και να επιστρέφουν σε ασφάλεια και κάποιος άλλος σχηματισμός θα αναλαμβάνει την καθοδήγηση των Rafale/Meteor. Η ΠΑ σίγουρα θα εξελίξει και θα δοκιμάσει πολύ πιο περίπλοκες και αποτελεσματικές τακτικές

Οι επικριτές του Meteor αναφέρουν ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι τόσο μεγάλα βεληνεκή δεν χρειάζονται στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Από την άλλη ποτέ πριν στην ιστορία δεν υπήρχαν αεροπορικά όπλα διαθέσιμα με τέτοιο βεληνεκές. O Meteor κουμπώνει ιδανικά στις δυνατότητες του Rafale και έχει το μεγαλύτερο βεληνεκές και no escape zone από κάθε άλλο πύραυλο αυτή την εποχή. Μπορεί να είναι αναντικατάστατος σε κάποια σενάρια, μπορεί να μην είναι απαραίτητος σε κάποια άλλα.

Αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα σε συνεργασία με το F-35, μοντέρνα ραντάρ AESA και ένα εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων τότε μπορεί να αποτελέσει έναν τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος και να αποδειχθεί ο θεμέλιος λίθος στην ανάπτυξη νέων τακτικών.

Ο Meteor πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναστατικός. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται καταιγιστικά και ο αεροπορικός πόλεμος αλλάζει, με την εισαγωγή αυτόνομων αεροσκαφών, σμηνών από drones αλλά και όπλων laser. Σε μερικά χρόνια μπορεί να θυμόμαστε τον Meteor ως το καλύτερο υπόδειγμα μιας παλαιότερης γενιάς όπλων και τρόπου πολέμου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

82 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
82 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Seagull

“Αν ένας γερανός φέρει αύριο ένα Rafale στον κήπο μου, δε νομίζω ότι θα τρομάξει κάποιος ιδιαίτερα”

Τους γείτονες τους ρωτήσατε!!!!

Last edited 13 days ago by Seagull
Lebowski

Το Rafale έρχεται με την δυνατότητα να φέρει δύο όπλα που δεν υπάρχουν στην περιοχή και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ό ένας είναι ο πύραυλος κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp και ο άλλος είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor. “
Ο Scalp δεν είναι σε κατοχή και χρήση από την πολεμική μας αεροπορία εδώ και χρόνια;

Fingolfin

Ναι, ωστόσο άλλο να ρίξεις σε μια έξοδο 24 scalp και άλλο να ρίξεις σε μια έξοδο 24 (Mirage)+36(Rafale)=60 scalp!

AlxPorto

Έχουμε ή θα έχουμε 60 scalp ώστε να τους ρίξουμε και μάλιστα σε μία έξοδο; μακάρι

ak73

Χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρος , και με πάσα επιφύλαξη , οι Scalp EG οι οποίοι έχουμε , είναι οι πρώτης γενιάς , και είναι χωρίς two way data link και με βεληνεκές γύρω στα 250 με 300 κλμ . Λειτουργούν μόνο ”κλειστοί΄΄ δηλαδή με GPS , INS , και terrain recognition , και για αυτό το βεληνεκές είναι μικρότερο , και το hit rate επίσης . Βέβαια ακόμα και με αυτούς , ναύσταθμοι στο Αιγαίο , και τα πιο κοντινά στην ακτή Τουρκικά αεροδρόμια απειλούνται άμεσα , η ακόμα και η αεράμυνα ( S400) , εάν μεταφερθεί δυτικά προς… Read more »

aris32

τα βληματα αυτα προγραμματιζονται πριν την πτηση και κατα την πτηση παιρνουν δεδομενα απο την αρτηρια μεσω gps για να ξερει το βλημα που βρισκεται και πια διαδρομη θα ακολουθησει. ηταν το μονο προβλημα για να πιστοποιηθει το βλημα στα egm/bgm οτι ο κεντρικος φορεας ηταν μονο για καυσικο και οχι για οπλο και οτι ο υπολογιστης του αεροσκαφους δεν ηταν καταλληλα προγραμματισμενος να στελνει τα δεδομενα του gps στο επεξεργαστη του βληματος. ΥΓ αν τοτε κατα την αναβαθμιση των 2000 σε -5 ειχαμε κανει την παραπανω τροποποιηση ισως τωρα να μην στελναμε σε προωρη αποσυρση τα egm/bgm μια και… Read more »

aris32

αλλα εμβελεια του βληματος ο κατασκευαστης δινει 500χλμ δεν υπαρχει πρωτη και δευτερη γενια. ισως στην νεοτερες κατασκευες το οπλο αντι να παιρνει δεδομενα gps να παιρνει δεδομενα και απο το galileo .

ak73

Δεν μιλάω για GPS , αλλά για interactive two way data link , σε περιβάλλον στρατιωτικού unix . Σίγουρα οι Scalp EG αυτοί οι οποίοι πωλούνται σήμερα έχουν : INS , GPS , TERPROM , DSMAC guidance , συνδιαστικά , αλλά , και two way data link , όπως είχε ζητηθεί Εδώ για το data link http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/58580/mbda-prepares-storm-shadow-upgrades-(jun-14).html Εδώ για την απόφαση το 2004 για την χρήση data link : https://www.flightglobal.com/upgrade-for-storm-shadow/scalp/55352.article Οι σημερινοί Scalp EG , και Scalp Naval έχουν 2 way data link , για τους λόγους που γράφω παραπάνω , και 500 και 1000 χλμ βεληνεκές αντίστοιχα , λόγω… Read more »

Pantelis82

Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με την ιδέα του τι πόρτες ανοίγονται. Σίγουρα θα χάσουν τον ύπνο τους πολλοί στην Τουρκία.

Scalp_eg

Σε σχέση με τον μετεορ, όλοι οι Aim120 έχουν μείνει στην εποχή του χαλκου. Να δω πως θα ξεγελάσει τα αντιμετρα και τις παρεμβολές του Spectra ακόμα και το πιο σύγχρονο αμβραμοπουλο. Το ραφαλ από τέτοιας τεχνολογίας πυραύλους είναι άτρωτο, και μαντέψτε ακόμα και τον ΚΟΥΒΑ τον βλέπει από τα 100km με το εξελιγμενο irst του και μετά meteor και no escape zone Για τον ΚΟΥΒΑ. Για τα τουρκικά F16 τι να πούμε, όσους πυραύλους ΑΑ έχει ένα ραφαλ τόσα τουρκικά θα καταρρίψει. 6 πυραυλοι αν είναι οπλισμένο για αποστολή ΑΑ μίξη meteor και mica NG και 6 μεμμετακια πάνε… Read more »

Last edited 13 days ago by Scalp_eg
DimitrisXr

Upvote γιατι μου εφτιαξες το βραδυ !

Bridger

Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω ότι το Rafale μπορεί να φέρει έως και 10 ΑΑ βλήματα, με την αξιοποίηση όλων των πυλώνων και χωρίς δεξαμενές.

Fu_Mantsu

Nαι αλλα δεν παιζει ενα τετοιο εργαλειο να παραμενει για το ελαχιστο δυνατο χρονικο διαστημα με μονο εσωτερικο καυσιμο εντος της περιοχης ενδιαφεροντος. Με τοσα λιγα α/φη διαθεσιμα και με τοσες δυνατοτητες ειναι λογικο να επιδιωχθει η οσο το δυνατον καλυτερη εκμεταλευση του φορεα. Επομενως στις περισσοτερες των περιπτωσεων θα δρα ως ιπταμενο πυροβολικο καταρριπτοντας HVA και ει δυνατον εχθρικα α/φη ανοιγοντας δρομο για το κυμα των επιθετικων α/φων ή σε αμυντικη θεση και διαταξη ελαφρυνοντας το αναγκαιο φορτο απογειωσεων προς αναχαιτηση των εισβολεων.Ξεσκαρταρισμα που λεμε. Δε μπορω να φανταστω τις δυνατοτητες και το διαβασμα που θα πεσει στις μοιρες… Read more »

aris32

8 mica +2 δεξαμενες 2 ακροπτερυγια 2 εσωτερικα 2 κοιλιακα και 2 στους πλευρικους σταθμους και μενουν 2 θεσεις για τις δεξαμενες. εντυπωσιακος φορτος . το καλυτερο δε ειναι οτι μπορεις να το σηκωσεις με 6 mica (μελλοντικα ng με επιδοσεις μεγιστης εμβελειας 90-100χλμ) 2 meteor και 2 δεξαμενες.

kK19641970

Όχι μόνο πιλάφι αλλά θέλουν και παρθένες, τρομάρα τους.

Gunner

Γειά κάντε ένα σενάριο κλειστής αερομαχίας μεταξύ F-16 με κάσκα και ΑΙΜ-9Χ εναντίον Rafale με MICA IR και κάσκα ή χωρίς αυτήν, αν δεν την έχουν τα ελληνικά.

Scalp_eg

Οπως ακριβως τα λες, οι πιλοτοι των ελληνικων ραφαλ δε θα φοράνε hmd κρανος, αλλα μπαντανα στο κεφάλι. E ρε τι ακουμε.
Δεν γεννηθηκε το αμβραμοπουλο που θα ξεγελασει το Spectra.
Ο mica ir αντιθετα δεν μπορει να μπερδευτεί,( και απο ξεπερασμενα συστηματα αυτοπροστασιας μαλιστα) θα ακολουθησει την τεραστια πηγη θερμοτητας του κινητηρα.

Georgios

Scalp_eg Scalp_eg για αυτό ρίχνουν θερμοβολίδες, ώστε με σπάσιμο/brake του μαχητικού κατά 70+ μοίρες να μπερδέψει την θερμική κεφαλή του πυραύλου και να αστοχήσει.

Gunner

Τα Γαλλικά αεροσκάφη που θα πάρουμε εμείς δεν έχουν HMD. Πριν μιλήσεις διάβασε και κάτι. Μόνο τα αεροπλάνα Κατάρ και Ινδίας έχουν αυτήν την δυνατότητα. Και πάλι όμως χωρίς τον κατάλληλο πύραυλο, δεν έχει και τόση σημασία.

https://www.youtube.com/watch?v=6YMSfg26YSQ

aris32

εχουν σκοπευτικο στην κασκα τα rafale και επειδη ειναι δελταπτερυγο δικινητηριο και με κασκα οπως λες στο πρωτο merge ειναι σιγουρο οτι θα στριψουν και πιο γρηγορα και θα στοχευσουν και πιο γρηγορα απο οτι το f16 αρα σιγουρο Kill. το ιδιο πλεονεκτημα εχουν και τα μ2000-5 για αυτο και για τις συνθηκες του αιγαιου το πιο σημαντικο δεν ηταν η αναβαθμιση του ρανταρ αλλα η εγκατασταση link16( η εστω ο τροπος που το εκαναν τα ΗΑΕ) και σκοπευτικο στο κρανος διοτι το πλεονεκτημα που εχει το m2000 σαν δελταπτερυγο ηταναυτο οτι στο πρωτο merge το δελταπτερυγο θα στριβει πιο… Read more »

DimitrisXr

Τι εκαναν τα ΗΑΕ που αναφερεις ?

aris32

τα m2000-5 εχουν idm που μπορουν να διασυνδεθουν 4 αεροσκαφη μαζι να στελνουν δεδομενα μεταξυ τους και μεταξυ ενος κομβου εδαφους. τα ΗΑΕ εβαλαν το link16 στο κομβο εδαφους. οποτε εμμεσα χωρις να βγαλεις τα αεροσκαφη απο το αεροδρομιο για να τα αναβαθμισεις σε καποιο εργοστασιο εχεις τις δυνατοτητες του Link16 σε οτι αφορα το τι βλεπουν τα αλλα ρανταρ και οπλικα συστηματα στην περιοχη. πχ εχεις μια 4αδα μ2000-5μκΙΙ που πεταει στο αιγαιο. ταυτοχρονα εχεις αλλες 2 4αδες f16viper και ενα ζευγαρι rafale ολα με Link16 .επισης εχεις τις πυροβολαρχιες patriot το ΣΑΕ και τα πλοια του ναυτικου που… Read more »

CKfurious

Το idm είναι αρχαίο δεκαετίας 80
Νομίζω πως τα -5 έχουν νεότερο ικανότερο

aris32

λογικο να εχουν καποιο νεωτερο αφου τα ΗΑΕ καταφεραν να το διασυνδεσουν με το υπολοιπο ΣΑΕ τους και ετσι τα μ2000-9 να εχουν τα δεδομενα σαν να εχουν Link16 πανω τους.

imelman

m2000 και f-16 έχουν παρόμοιο sustained turn rate στα 15000 πόδια. Τα m2000 έχουν καλύτερο nose authority σε low energy fights, αλλά αμα χάσουν ενέργεια δύσκολα την ανακτούν, οπότε δεν είναι απλά τα πράγματα σε ένα ενδεχόμενο merge

Gunner

Τα Γαλλικά αεροσκάφη που θα πάρουμε εμείς δεν έχουν HMD

christos_choris_a

Αν το F-16 θέλει περισσότερο από 90 μοίρες να βάλει στο ”σκοπευτικό’ του το Rafale τότε έχει χάσει από χέρι ακόμα και αν το Rafale είναι εξοπλισμένο με Magic II η υπεροχή του Rafale τόσο σε στιγμιαίο όσο και στον διατηρούμενο ρυθμό στροφής είναι συντριπτική.

CKfurious

Το έχει ψάξει κανένας πως δουλεύει το data link μεταξύ RAFALE και METEOR? 
Η μετάδοση δεδομένων στον πύραυλο γίνετε μέσω AESA/RBE2 η έχει άλλο εξοπλισμό για αυτό το σκοπό ?Μέσω ασυρματου? 
Απαιτείται    δορυφορικάlink? 
Είχε κάνει ένας φίλος ένα σχόλιο σχετικά με το data link στα aster των [email protected]
Και μάλλον δεν συζητήθηκε όσο έπρεπε 

Μήπως έχουμε τη ίδια κατάσταση με το meteor?

panos

Αυτό που ρωτάς είναι απόρρητο τουλάχιστον ως προς τις λεπτομέρειες, εγω δεν εχω βρει επίσημες αναφορές. Παρ’ολαυτα είναι “διάχυτη η αντιληψή” οτι για λογούς υλοποίησης απαιτήσεών δικτυοκεντρικού πεδίου μαχης στα “νεα” BVR βλήματα (εκτός των εξαγωγικών εκδόσεων AMRAAM) έχει αποσυνδεθεί ο φορέας άφεσης του βλήματος απο τον φορεα προσκτησης δεδομενων στοχοποιησης και τον φορεα επικοινωνίας με το βλήμα. Οι ύπαρξη LPI αμφίδρομων datalink είναι και ένας λόγος που ειναι τόσο ακριβά τα νεα bvr βλήματα. Με λίγα λόγια και χωρίς να μπορώ να στο αποδείξω, όχι ο meteor δεν κατευθύνεται κατ’αναγκη απευθείας από το ραντάρ του φορέα εκτόξευσης, αλλά μάλλον… Read more »

ak73

Περιγραφή λειτουργίας και σύγκριση με τον AIM 120

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4678/is-the-european-meteor-air-to-air-missile-really-the-best-in-the-world

CKfurious

Εξαιρετικό!

Πρέπει να το διαβάσουν όσοι νομίζουν πως πατάμε ένα κουμπί φεύγει ο πύραυλος και καταρρίπτει το στόχο στα 100km!!

Να καταλάβουν ότι σε τέτοιες αποστάσεις ΔΕΝ υπάρχει  fire & forget!

Ο πύραυλος θέλει target data update για να μην πάει στον γάμο του καραγκιόζη

Ένα άλλο σημείο που θέλει διευκρίνιση είναι πως ο METEOR μπορεί να λαμβάνει target data από άλλες πηγες 

Απαιτεί ειδικό transmitter /receiver οποτε σίγουρα λαμβάνει από αλλα RAFALE αλλα από άλλες πηγες (πλοία,AEW) πρέπει και αυτές να είναι εφοδιασμένες με το ειδικό transmitter?

ak73

The Meteor will be able to get those crucial mid-course guidance updates not just from the jet that fired it, but from “third party” sources as well. These can include other fighters, airborne early warning and control (AEW&C) aircraft, and land and sea-based radar and electronic surveillance systems that provide their own “sensor pictures” to the missile-firing aircraft via data-link. With many assets contributing to a common tactical network “picture” via common data-link waveform and language it provides information that anyone, including the Meteor-armed fighter and the Meteor itself, can exploit. In fact, the launching jet’s pilot may never have to… Read more »

George55

To έπιασες το νόημα.. δες εδώ ένα βίντεο με 3 ειδικούς Ινδούς να μιλάνε για τον συνδυασμό Rafale-Μετεορ και για τον δικό τους υποδεέστερο BVRAAM (Astra). Για τον meteor μιλάνε για no escape zone στα 60 km μηδενίζει το survivability rate, mid course corrections, targets-of-oportunity, new target designation, και… με air to ground δυνατότητες…Τα link είναι με πλοία, αεροπλάνα και αισθητήρες εδάφους. https://www.youtube.com/watch?v=VOq5GJ61xDw

Last edited 13 days ago by George55
aris32

ο μετεορ μπορει να κατευθυνεται και απο αλλα αεροσκαφοι ή συστηματα. γενικος το θεμα παει στο δικτυοκεντρικο για αυτο και απαιτειται ενα πλοιο σαν την belhara με το καλο ρανταρ για να μπορει να καθοδηγει τα μετεορ και f16c/d/ccip/aim9x/aim120c7/rapier/apg68v9 να πεφτουν σαν πουλακια απο τον ουρανο.

CKfurious

Από ότι διάβασα μιλάμε για Line of sight Transmission LOST
ο πομπός πρέπει να βλέπει τον δεκτη
Ένα radar/transmiter τοποθετημένο σε πλοίο έχει περιορισμένο ορίζοντα  radar και για LOST

Fu_Mantsu

Η αναφορασ στις μπελ για καθοδηγηση ειναι τουλαχιστον αναχρονιστικη οταν υπαρχουν ιπταμενα ρανταρ με λινκ 16 και πολυ μεγαλυτερη θεα στο οπλοστασιο.

CKfurious

Δεν χρησιμοποιείτε το link 16 ως data link για τους πυραυλους
Επίσης και το Link 16 είναι Line of Sight transmission

Πάλι εάν το transmiter είναι εγκαταστημένο σε φρεγάτα πάλι υπόκειται στους περιορισμούς του LOST και της καμπυλότητας της Γης

Πρέπει δηλαδή ο πομπός να βλέπει τον πύραυλο Δεδομένου του μεγιστου ύψους που μπορεί να τοποθετηθεί ο πομπός στο πλοίο ο πύραυλος πρέπει να είναι ψιλά για να λμβάνει σε μεγάλες αποστάσεις από το πλοίο

aris32

οποτε η καλυτερη λυση ειναι να αγορασουμε aim120c7 και να αναβαθμισουμε στο ccip προτυπο τον στολο των φ16. Αγορι μου μιλαμε για ενα οπλο που στην Αμερικη δεν εχουν αντιστοιχο τωρα φτιαχνουν. ειναι ακριβο αλλα ειναι θανατηφορο και εχει δοκιμαστει να παιρνει δεδομενα απο αλλα αεροσκαφη ή αλλα συστηματα ανιχνευσεις. το πλοιο οντως εχει ενα θεμα με τον οριζοντα αλλα μιλαμε για ενα αεροσκαφος που θα πεταει χαμηλα. Για τα αεροσκαφοι αναχαιτισεις που θα πετανε ψηλα θα τα βλεπει κανονικα χωρις κανενα προβλημα και ολα τα f16c/d/apg68v9/rapier/jhmcs/aim9x/aim120c7/ccip θα πηγαινουν στον αλλο κοσμο για ρυζι και 72 παρθενες

CKfurious

Αγοράκι.. Για το CCIP είναι άλλο θέμα δεν επεκταθώ Τουλάχιστον ως προς τις μέγιστες εμβέλειες σε σχέση με το APG89 μάλλον βγήκε μάπα το καρπούζι ! Διάβασε το reference που δίνει παραπάνω o AK73 Για βολή σε τέτοιες αποστάσεις ΔΕΝ υπάρχει fire&forget ιδιαίετερα σε περιβάλλον γεμάτο από μαχητικά του ιδιου τύπου και από πολλά πολιτικά αεροπλάνα Ο πύραυλος απαιτεί target data update που σημαίνει ότι το αεροσκάφος που το εκτοξυει πρέπει να μένει εντός συγκεκριμένης περιοχής για να μην χαθεί to Line of Sight Βεβαια οι απέναντι δεν θα κάτσουν να περιμένουν.. τα ρύζια και τις παρθένες αλλα θα πλησιάσουν όσο… Read more »

vbaltsiotis

Η στοχοποίηση γίνεται μέχρι και από δορυφόρο, το θέμα είναι ότι η 4 – 5 mach ταχύτητα του meteor δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης σε συνδυασμούς F 16 – amraam εντός του ορίου εμβέλειας του τελευταίου. Το ότι ο meteor έχει 110 χλμ εμβέλεια δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η απόσταση του στόχου του όταν εκτοξεύεται ή η απόσταση μεταξύ φορέα και πυραύλου αυτή είναι η μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει ο πύραυλος με τετράκις – πεντάκις την ταχύτητα του ήχου. Επίσης πρόβλημα lost σε εναέρια στόχευση μόνο αν κυνηγάς κρυμμένα Kiowa πίσω από λόφους ή πυραυλάκατους πίσω από… Read more »

CKfurious

Και οι AMRAAM μπορούν να κτυπήσουν ένα M=4
Αλλα τα μεγάλα πλεονεκτήματα του κινητήρα του METEOR

Εάν όταν ανοίξει τον ανιχνευτή του ο πύραυλος ο στόχος βρίσκετε εκτοςfield of view τότε πάλι lost είναι
για αυτό θέλει το data link ώστε να κάνει target data update και να κατευθύνεται προς τον στόχο έστω και εάν ο στόχος κάνει evasive manoeuvers

aris32

τα ειρωνικα σου σχολια επι του προσωπικου θα σε παρακαλεσω να μην τα χρησιμοποιησεις σε οτι αφορα εμενα.

CKfurious

Το έψαξα λίγο παραπάνω:
Από ότι καταλαβαίνω το data link μεταξύ αεροσκάφους και πυραυλου έχει ειδικό
πομποδέκτη (transmiter-receiver)
Δεν χρησιμοποιεί ασύρματο αεροπλάνου η το radar για data transmission
Εξακολουθεί να είναι Line of Sight transmission
οποτε το αεροσκάφος φορέας πρέπει να έχει συγκεκριμένη τοποθέτηση στο χώρο ώστε να δουλεύει το link
Ανάλογο data link έχει και ο AMRAAM βεβαίως
Έχουμε και στην ελλάδα ικανότητες για Missile data link

https://www.intracomdefense.com/customized-defense-electronics/missile-data-links/

evaggelos

ολα ειναι σεναρια απλα αυτο που μετρα ειναι ο πιλοτος φεραρι δεν μπορει να οδηγησει ο καθενας(f1) ετσι κ τα αεροσκαφη κ δοξα το θεο εχουμε ικανοτατους ιπταμενους κ μηχανικους. Απλα οταν εχεις κορυφαιο αεροσκαφος η ραφαλ η φ35 ε θες κ το ωραιο συνοδευτικο scalp/meteor καλως ο iron bomb αλλα το παστελακι ειναι τα αλλα δυο.

Koulis

Να ρωτήσουμε τους απέναντι αν θέλουν το Φίλιππο και το Ναθαναήλ στην ΠΑ ή στον κήπο τους.

CKfurious

Και θα σου απαντήσουν πως θέλουν τον κήπο μας!!!

Koulis

Ο κήπος μας δεν πωλείται. Να τους προσφέρεις το δικό σου.

CKfurious

Να στο πάρουν θέλουν οι γείτονες όχι να στον αγοράσουν!
Να αρχίσετε διαολογο πως θα τον μοιραστείτε

Koulis

Ο κήπος διευκρινίζω δεν πωλείται.
Εσύ που μιλάς ως τρίτος με ποιον γείτονα είσαι; Έχω ισχυρές αμφιβολίες.

Mirage

Μολις αρχισα να γκρεμιζω το σπιτι του διπλανου για να φτιαξω κηπο

Dakota

χαχαχαχαχα

npo

Για μένα πιο φονικοί είναι οι MICA IR – ειδικά στην νέα έκδοση NG. Οι METEOR είναι για υψηλής αξίας στόχους – ιπτάμενα τάνκερ, ΑΣΕΠΕ, αλλά και για να κρατάνε την αντίπαλη αεροπορία στο μαντρί της. Πολλάπλασιαστής ισχύος για τoυς METEOR είναι ένα καλό ΣΑΕ (Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου), φυσικά τα ΑΣΕΠΕ και φυσικά η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Τα F35 πάνω απ την εχθρική επικράτεια και μάλιστα με ανοιχτά τα ραντάρ τους και τις επικοινωνίες τους δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα, στέλθ είναι δεν είναι αόρατα. Τα F35 είναι αεροσκάφη κρούσης περισσότερο, παρά αεροπορικής υπεροχής. Όχι οτι δεν μπορούν να… Read more »

Pantelis82

Αν οι Τούρκοι βάλουν αεροσκάφος της Turkish Airways δίπλα στα ιπτάμενα ραντάρ τα ρίχνεις και τα δυο, κερδίζεις τον πόλεμο και πληρώνεις την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Sousourada

Απο που κι ως που αποζημίωση; Εκδίδεις μια ανακοίνωση οτι η περιοχή είναι πολεμική ζώνη και καμία αεροπορική δεν πετάει εκεί, όπως έγινε στην Ουκρανία μετά την κατάρριψη, που άρχισαν να την αποφεύγουν.

chriss8

Βασικά εδώ το άρθρο χωλαίνει (κατά τα άλλα είναι εξαιρετικό). Σε περίπτωση σύρραξης και τα δύο FIR θα είναι απαγορευμένη περιοχή. Όσο για την οπτική αναγνώριση ας μην τρελαθούμε τελείως. Ο λόγος που πετάς αεροσκάφη ΗΠ είναι για να καταγράφεις και να ιχνηλατείς εκπομπές ώστε να κάνεις τις ανάλογες ταυτοποιήσεις. Επίσης ας είναι καλά η συμμαχία που μας δίνει όλους την ευκαιρία να… ανταλλάσουμε Η/Μ ταυτότητες.

Fingolfin

Σε περίοδο πολέμου δε θα πετάνε εμπορικά αεροσκάφη στο θέατρο του πολέμου. Τώρα αν βάλουν τίποτα τζιχαντιστές να μαρτυρήσουν για τον Αλλάχ σε αεροσκάφος της Turkish Airlines δίπλα σε τουρκικά F-16, τότε η διεθνής κοινή γνώμη θα καταδικάσει την ενέργεια. Είναι σαν να μαζεύονται σε περιοχή γεμάτη με φρεγάτες και με δηλωμένες navtex για πραγματικά πυρά μερικά κρουαζιερόπλοια με επιβάτες και να κρύβονται οι φρεγάτες πίσω τους.

George

Ακόμη και να μην πετάει σε απαγορευμένη περιοχή δεν τρέχει μία
Βγάζεις μια ανακοίνωση ότι regret and distraught by loss αλλά προηγουμένως πετούσε στη περιοχή άλλο α/ε το οποίο ακολουθούσε επιθετική πορεία και δεν απαντούσε σε επανειλημμένες κλήσεις και προειδοποιήσεις. Εχεις δε δώσει εντολή να διερενηθεί πλήρως το ατύχημα και θα περιμένεις το πόρισμα πριν προβείς σε νέες δηλώσεις

kyrNG

Εξαιρετικό άρθρο, αναδεικνύει τις μελλοντικές ικανότητες της ΠΑ. Μακάρι να αποκτηθεί ο εν λόγω πύραυλος. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο

Voltron

Βρε πως αλλαζουν οι καιροι. Πριν απο οχι πολλα χρονια πονοκεφαλιαζαμε για τον πιθανο συνδιασμο F-35 A/B -METEOR των γειτονων . Τωρα αλλοι ψαχνουν για…παυσιπονα…

rrrrrrr

I don’t wanna be ‘that guy’, αλλά οι φίλοι Γάλλοι μπορεί να μας το δίνουν, μήπως χρειάζετε όμως και άδεια από όλες τις χώρες της συμπαραγωγής του πυραύλου για να το πάρουμε? Οι φόβοι μου έχουν να κάνουν περισσότερο με τους γερμανούς..

chriss8

Οι Γερμανοί μόνο για το κασέρι ενδιαφέρονται. Πλερώ και παίρνεις….

George55

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Μέχρι πρόσφατα οι γείτονες έκαναν εξοπλιστικά σχέδια με φ35 και meteor και εμείς μηχανευόμασταν τρόπους αντιμετόπισης με κλασικά μέσα. To δίδυμο rafale-meteor αλλάζει πίστα στο Αιγαίο και στην Αν Μεσόγειο, ας βρουν οι μεχμέτιδες τρόπο να φτιάξουν ανάλογα συστήματα δικτυο-κεντρικου πολέμου σε 5-10 χρόνια. Χρειαζόμαστε 2-3 Belades XL με 64 αστερ30 (χωρίς πια scalp) και πολλές ASW κορβέτες και δέσαμε τον γάιδαρο για 10-20 έτη

chriss8

Πολύ σωστός. Βγάλαμε το F35 “κουβά” μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουμε το ψυχολογικό σοκ ότι έληγε κάθε δυνατότητα αποτροπής μας.

Παρακαλείτε ο κύριος “κανένας” να ξαναβάλει την προτομή του μεγάλου μας ευεργέτη, Ερντογάν, που πέτυχε να τα κάνει όλα τούμπα. Με τα Rafale έχουμε ακυρώσει τελείως το αριθμητικό πλεονέκτημα των απέναντι, ενώ πλέον φρεγάτες AAW θα χρειάζονται αυτοί (εννοείται και εμείς χρειαζόμαστε φρεγάτες- άμεσα)….

Yiorgos

Αγαπητέ chriss8 chriss8

Συμφωνώ με όσα είπες. Οσο οι Τούρκοι θα έπαιρναν το F-35, ήταν κουβάς. Όταν το πάρουμε εμείς θα είναι το υπεροπλο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να φοβάσαι τον κουβά γιατί μπορεί να σε κάνει να ξυπνήσεις στο 1950 πριν το καταλάβεις.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Yiorgos

Αγαπητέ George55 George55

Για να το πάμε λίγο παραπέρα, το ιδανικό θα ήταν οι Τούρκοι να ασχοληθούν με το F-35 Meteor και με το Rafale Meteor πρόβλημα. Σπαζοκεφαλιά χωρίς λύση για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

George55

Το ραφαλ είναι πλατφόρμα συστημάτων, οι συνδυασμός τους μέσω του fusion, αλλάζει την “ποιότητα” που είναι χαρακτηριστικό του “παραδείγματος” έτσι παρότι ένα μικρό μέρος του συνολικού αμυντικού συστήματος μπορεί από μόνο του να αυξήσει κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ, αφού κατακρημνίζει το γινόμενο Μission Αttainmanent Μeasure * Survivability rate του επιτιθέμενου, και γι’αυτό τον λόγο είναι και value for money, γιατί επιτρέπει το στήσιμο μικρότερης και αποδοτικότερης αεράμυνας, έναντι ενός πολυπληθέστερου αντιπάλου. Θα ήθελα να δω αντί της αναβάθμισης των Block50 μια αγορά 100+ μετεορ, και αντίστοιχων VL-MICA

Last edited 13 days ago by George55
chriss8

Μια εύρωστη, αριθμητικά, αεροπορία είναι sine qua non. Θα πρέπει παράλληλα να αντισταθμίζει και την αριθμητική υπεροχή του εχθρού στο έδαφος, την οποία δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε λόγω πληθυσμού!

DimitrisXr

Να κανω και μια ακομα ερωτηση σε οποιον γνωριζει. Καπου πηρε το ματι μου οτι τα mirage mk3 θα μπορουσαν να χρησιμοποιουν τον Meteor, ισχυει ? Και αν ναι θα αξιζε μια τετοια αναβαθμιση ακομα και εαν δεν τον εκμεταλλευονταν πληρως, στα πλαισια του δικτυοκεντρικου πολεμου ?

Em.Ti

Είναι τόσο ακριβή που πραγματικά δεν αξίζει, από τη στιγμή που έχουν μπει στο προσκήνιο τα Rafale.

DimitrisXr

Μα απο mk2 σε mk3 δεν ηταν σημαντικα μικροτερο το κοστος ? Οσο για τα rafale, καλυτερα 40 φορεις meteor παρα 18

Mageiras

Εγω πιστευω και χωρίς F35 μια χαρά θα τα καταφέρνει το Ραφαλάκι…

Koulis

Το Ραφαλάκι θα έχει ροπαλάκι.

christos_choris_a

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Meteor, ένα Rafale μπορεί και χωρίς αυτόν να επιβληθεί απέναντι σ’ ένα Τουρκικό F-16V ( ας κάνουμε μια πρόβλεψη αναβάθμισης ) οπλισμένο με πυραύλους AIM-120C-8. Εχοντας καλύτερη ικανότητα ελιγμών μπορεί να αποφύγει τον πύραυλο μεγαλύτερης εμβέλειας του F-16 και μ’ έναν απλό MICA ( πολύ περισσότερο με το μοντέλο NG) να επιβληθεί. Στρίβοντας προς την κατεύθυνση κάθετη προς το εχθρικό F-16 αναγκάζει τον πύραυλό του να βάλει προπορεία ( ας πούμε δεξιά ) στρίβοντας έπειτα αριστερά και ενδιάμεσα αφού έχει εκτοξεύσει σε ΔΕΥΤΕΡΟ χρόνο τον πύραυλό του εξαντλεί τα καύσιμα του AIM-120C-8 και επιτρέπει… Read more »

Fu_Mantsu

Χρειαζομαστε νεα μεγαλυτερα καταφυγια στην 114.

Ted

Το flight global αναφέρει οτι περαν της αγοράς των ραφαλ, θα υπαρξει και αναβάθμιση 10 εκ των παλαιών Μιράζ σε 5 . Έχετε κάποια πληροφόρηση?

George

Τι κατσαρό νούμερο! Η 12 ή 16 για σύνολο 36 ή 40 θα είχε περισσότερη αληθοφάνεια

christos_choris_a

Καλό θα ήταν τα πεντάρια να φτάσουν έναν αριθμό ανάμεσα σε 32 και 36. Μιας και τα Rafale θα είναι λιγοστά, θα αναλάβουν το ρόλο της αεροπορικής υπεροχής, επομένως οι SCALP και οι Exocet θα πάνε στα πεντάρια. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και κατά 25% τους SCALP καθώς και να εξοπλίσουμε τα F-16 με Harpoon.

Kanenas

Καλά όλα αυτά αλλά πιστεύω ότι αυτό που δεν έχει αναφερθεί, είναι ο περαιτέρω εξοπλισμός της χώρας και μάλιστα με πυρηνικά ή/και χημικά-βιολογικά όπλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Τουρκία δεν έχει κρύψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Μην το αμελούμε γιατί πάλι αύριο-μεθαύριο θα λέμε ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύει με Φιλανδοποίηση.

x-m

Υπάρχει κανείς που να είναι προς το συμφέρον του η τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη. Θέλει. Θα μπορέσει;

chikichiki

Οσοδήποτε ασφυκτικοί κι αν είναι οι οικονομικοί περιορισμοί, η αγορά των Rafale ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η προμήθεια Meteor και η αναβάθμιση του συνόλου του στόλου (αν τελικά χρειάζεται) ώστε να εξοπλιστεί με αυτόν είναι επιβεβλημένη. Είναι όπλο τελευταίας γενιάς, με δυνητικά αυξημένη Pk λόγω ramjet και μεγάλο πλεονέκτημα εμβέλειας σε σχέση με τον AMRAAM. Εξίσου επιβεβλημένη θεωρώ και την προμήθεια κιτ πυραύλων AASM (οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και σε F-16, γεγονός που πιστεύω χρήζει εξέτασης από την ΠΑ) και φυσικά ατρακτιδίων στόχευσης. Και επειδή δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτό το θέμα, αν δεν υπάρχουν, σκοπευτικά επί κάσκας.… Read more »

Thanos74

Με δυο λογια Rafale+Meteor οποια σκεψη για αερπορικη απομονωση οποιουδήποτε σημειου.θα επιφερει πανολεθρια και σφαγη.
Και η ονειρωξη των απενατι για αεροπορικη υπεροχη ηταν που ηταν απιθανη ως αδυνατη τωρα απλα ειναι αδιανοητο μακρυνο ονειρο,

geo79

ο meteor μονο και μονο ψυχολογικα οτι υπαρχει στην φαρετρα σου κανει τους απεναντι να ιδρωνουν,στα πραγματικα τωρα mica και παλι mica με αυτους γινεται η δουλεια…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Όχι άλλη ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, θα σκάσουν τα καζάνιααααααα!

52
 Έχει χρειαστεί να γράψουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο, πριν χρόνια, εδώ στο site μας. Ήταν τότε, που ομάδα δημοσιογράφων, προσπαθώντας να εξωραϊσει την εικόνα...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

Συντριβή F-35B στις ΗΠΑ μετά από εναέρια σύγκρουση με KC-130J – πόσα έχουν χαθεί μέχρι σήμερα

Αεροσκάφος F-35B των Αμερικανών Πεζοναυτών χάθηκε σε ατύχημα όταν κατά την διάρκεια εναέριου ανεφοδιασμού συγκρούστηκε στον αέρα με αεροσκάφος KC-130J από το οποίο λάμβανε...

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η τουρκική απάντηση στα ελληνικά Rafale; Γιατί το Su-35 δείχνει να είναι η βασική λύση

 Η επίσημη ανακοίνωση στις 13 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό για την αγορά 18 μαχητικών τύπου Rafale από την ΠΑ, εκτός από κύμματα ενθουσιασμού στην...

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...
- Advertisement -