33 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει κάθε ποδοσφαιρόφιλος. Αν αντικαταστήσουμε έναν ποδοσφαιριστή με έναν καλύτερο, τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ομάδα θα αποδώσει καλύτερα σαν σύνολο.  
Συνεπώς, η αντικατάσταση των Mirage 2000 με την έλευση των Rafale, δεν σημαίνει αυτομάτως πως η απόδοση της ΠΑ θα είναι ανώτερη.
Αν ένας γερανός φέρει αύριο ένα Rafale στον κήπο μου, δε νομίζω ότι θα τρομάξει κάποιος ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι από εμάς μάλιστα θα προβληματιστούν αρκετά μέχρι να βρουν πως θα μπουν στο κόκπιτ. Αν όμως συνοδεύεται από τον πιλότο του, το προσωπικό εδάφους, τους μηχανικούς του, το υπόστεγο του, τις αποθήκες με τα ανταλλακτικά, αναλώσιμα, καύσιμα και τον οπλισμό του… τότε μάλλον η εικόνα αρχίζει να αλλάζει…
Τα μοντέρνα αεροσκάφη, πέρα από πολύπλοκα συστήματα, είναι πλατφόρμες οπλικών συστημάτων. Η ερώτηση που δεχόμαστε “τι θα γίνει αν συναντηθεί ένα Rafale με ένα F-16” δεν έχει ιδιαίτερο πρακτικό νόημα. Πλέον δεν είμαστε στον Α΄ΠΠ που ένα Fokker θα μονομαχούσε με ένα Spad που έτυχε να συναντήσει πάνω από το μέτωπο. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις στις μέρες μας είναι πιο περίπλοκες. Επιπλέον, υποθέτοντας ότι έχουν παρόμοιων ικανοτήτων πιλότους, τι εξοπλισμό θα είχε το κάθε αεροπλάνο; Με τα πυροβόλα τους μόνο; Το F-16 με AMRAAM ενάντια σε Rafale με Magic 2 είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το F-16 με AIM-9L και το Rafale με Meteor και MICA. 
Εν πολλοίς, η αξία ενός μοντέρνου αεροσκάφους έχει να κάνει και με την ικανότητα του να μεταφέρει τα αντίστοιχων δυνατοτήτων όπλα, αλλά και με την ικανότητα του να δέχεται και να μοιράζεται πληροφορίες. Το Rafale έρχεται με την δυνατότητα να φέρει δύο όπλα που δεν υπάρχουν στην περιοχή και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ό ένας είναι ο πύραυλος κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp και ο άλλος είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor

Επειδή έχουν γραφτεί πολλές υπερβολές, δεν υπάρχουν υπερόπλα, εκτός ίσως από την ατομική βόμβα. Υπάρχουν όπλα που είναι καταλληλότερα από κάποια άλλα για την συγκεκριμένη αποστολή. Όλα έχουν περιορισμούς στη χρήση τους, και αυτοί δεν είναι μόνο οι αριθμοί των πυραύλων που μπορούν να εκτοξευτούν.
Ο Meteor έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος πύραυλος αέρος αέρος στον κόσμο, αλλά αυτό είναι μια υπεραπλούστευση, που δεν λαμβάνει υπόψη το αεροπλάνο φορέα, το αεροπλάνο στόχο, ούτε το επιχειρησιακό σενάριο. 
Όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι πύραυλοι, πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν πανάκεια. Οι αμερικάνοι επένδυσαν στη χρήση τους και εξέλιξαν τα αεροσκάφη και τις τακτικές τους αντίστοιχα. Στον πόλεμο του Βιετνάμ βρέθηκαν προ εκπλήξεων και αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν. Από τότε η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και οι πύραυλοι θεωρούνται πολύ πιο ικανοί και αξιόπιστοι. Και όχι μόνο οι πύραυλοι, αλλά επίσης τα συστήματα ραντάρ που μπορούν να ανιχνεύουν τον εχθρό σε μεγαλύτερες αποστάσεις, και τα συστήματα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF). Προφανώς σε μια εναέρια μάχη αυτός που βλέπει πρώτα τον αντίπαλο και έχει την δυνατότητα να χτυπήσει από πιο μακριά έχει το πλεονέκτημα. 
Πολλές φορές όμως το σενάριο είναι τέτοιο που απαιτείται πρώτα οπτική αναγνώριση και μετά εμπλοκή. Αν το αεροπλάνο έχει φτάσει σε απόσταση οπτικής αναγνώρισης,τότε ένας πύραυλος με βεληνεκές τα 60 και 100 χμ δεν προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, ο εχθρός είναι αδίστακτος και δεν θα διστάσει να πετάξει κάποιο αεροπλάνο της Turkish Airlines δίπλα στα ιπτάμενα ραντάρ τους ή τάνκερ τους. Από την άλλη τα δικά μας ιπτάμενα ραντάρ, και τα ραντάρ AESA των Rafale, F-16 αλλά και τα επίγεια και του ναυτικού με link 16 (θα) μπορούν να τροφοδοτούν τους πιλότους με την τακτική κατάσταση με μεγάλη ακρίβεια.
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι το πως θα είναι η μορφή του αεροπορικού πολέμου, ποιες τακτικές θα δουλέψουν, ποιες όχι, ποια όπλα θα αποδώσουν και ποια θα απογοητεύσουν. Οι αερομαχίες είναι κάτι πολύ σπάνιο στις μέρες μες και όποτε συμβαίνουν είναι κάτι σποραδικό που δεν είναι αρκετό για να βγουν διδάγματα, όπως για παράδειγμα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 2019. Αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε σε υποθέσεις, εξομοιώσεις στον υπολογιστή και σε ασκήσεις. Όπως ξέρουμε όμως, τα φιλικά του καλοκαιριού δεν είναι πάντα μια ικανή ένδειξη για το τι θα δούμε στο πρωτάθλημα.
Ένα επιπλέον στοιχείο που δυσκολεύει τις εκτιμήσεις είναι το γεγονός ότι τα πραγματικά δεδομένα και οι ικανότητες των πυραύλων είναι επτασφράγιστα μυστικά. Ενδεικτικά για τον Meteor έχει γραφτεί ότι το βεληνεκές του είναι από 95χμ έως 200χμ… Το πως όμως πραγματικά λειτουργούν σε πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια, είναι το σημαντικό και όχι το τι γράφει το προσπέκτ, και η ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Το πως θα λειτουργήσει ο Meteor σε ορισμένα σενάρια, λόγω της νεότητας του, ίσως να είναι άγνωστο και στους χρήστες του. Σε αντίθεση ο ΑΜRAAM έχει εκτοξευθεί 4.000 φορές και έχει καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών στο ενεργητικό του. Ο Meteor έχει ακόμα μέλλον μπροστά του μέχρι να φτάσει τέτοια νούμερα, αν ποτέ τα φτάσει.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ο Meteor εξελίσσεται σχεδόν τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει ορισμένα εξαιρετικά και κορυφαία χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι κάποιο μαγικό όπλο, ούτε είναι η καλύτερη λύση για εμπλοκές πέραν του οπτικού πεδίου (BVR-beyond visual range) για όλα τα μαχητικά και για όλα τα σενάρια.

Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ξεκίνησαν την συνεργασία τους στα μέσα της δεκαετίας του 90 για να κατασκευάσουν την επόμενη γενιά BVR πυραύλων. Το αποτέλεσμα ήταν ο Meteor που έχει κορυφαίο βεληνεκές και κινητική απόδοση. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι ο κινητήρας του, ο οποίος δεν είναι ο τυπικός πυραυλοκινητήρας, αλλά Ramjet. Χρησιμοποιεί στέρεο καύσιμο και μπορεί να μεταβάλλει τη ροή του. Δηλαδή ο Meteor μπορεί να αυξομειώσει την ώση του, ενώ οι άλλοι πύραυλοι έχουν σταθερή ώση, μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα τους.  Αυτό δίνει στον Meteor τη δυνατότητα να καταδιώκει και να καταστρέφει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις
Ένας τυπικός πύραυλος αέρος-αέρος εκτοξεύεται και έχει σταθερή ώση για μία χρονική περίοδο, ανεξαρτήτως τακτικού σεναρίου. Αν φτάσει τον στόχο πριν εξαντληθούν τα καύσιμα του ή λίγο μετά (όσο έχει ακόμα κινητική ενέργεια), τότε θα μπορεί να ελιχθεί κατά την τερματική φάση και να πετύχει το στόχο. Αν ο στόχος είναι σε μεγάλη απόσταση, ο πύραυλος συνήθως παίρνει ύψος και στην τερματική φάση επιτίθεται σε βύθιση έχοντας τη βαρύτητα για σύμμαχο ώστε να αυξήσει την κινητική του ενέργεια και την ικανότητα ελιγμών του. Όσο πιο μακρινή είναι η βολή, τόσο λιγότερη θα είναι η ενέργεια του πυραύλου στην τερματική φάση και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του στόχου.
Ο Meteor με τον ramjet κινητήρα, αντί να κάψει όλο το καύσιμο του αμέσως με την εκτόξευση, μπορεί να αυξομειώσει την ώση και να κάνει οικονομία καυσίμου κατά την πτήση και να επιταχύνει κατά την τερματική φάση φτάνοντας τα 4,5 mach (1 mach=ταχύτητα του ήχου), με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και επιπλέον οι στόχοι αυτοί να έχουν λιγότερες πιθανότητες διαφυγής, αυξάνοντας σημαντικά το no escape zone του πυραύλου.
Συνεπώς, ο Meteor σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εκτός από κορυφαίους αισθητήρες έχει και έναν πιο έξυπνο τρόπο πρόωσης που αυξάνει τόσο το βεληνεκές του, όσο και την φονικότητα του
Mία κοινή παρανόηση είναι ότι οι πύραυλοι BVR γενικά και ο Meteor ειδικά είναι fire and forget, όπως στα computer games. Αν και μερικοί έχουν και τέτοια λειτουργία, δεν είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Ο Meteor έχει στην κεφαλή του ένα ραντάρ που λειτουργεί στη μπάντα X και το οποίο εγκλωβίζει τον στόχο και καθοδηγεί το βλήμα πάνω του κατά την τερματική φάση. Συνεπώς το αεροσκάφος φορέας δεν χρειάζεται να καθοδηγεί το βλήμα μέχρι αυτό να φτάσει στο στόχο του. 
Το αεροσκάφος φορέας εντοπίζει τον στόχο, στέλνει τα δεδομένα σκόπευσης στον πύραυλο και τον εκτοξεύει. Ο πύραυλος δέχεται τα στοιχεία αυτά, υπολογίζει που θα συναντηθεί με τον στόχο, και κατευθύνεται προς αυτή την περιοχή ακολουθώντας το δικό του σύστημα ναυτιλίας. Όταν φτάσει κοντά, το μικρό ραντάρ που έχει στην κεφαλή του, το οποίο έχει αρκετά μικρότερη εμβέλεια και διακριτική ικανότητα από αυτό του αεροπλάνου, ψάχνει να βρει τον στόχο. Αν τον βρει, τότε κατευθύνετε πάνω του. Το ραντάρ του πυραύλου ανιχνεύει έναν κώνο. Φυσικά το μέγεθος αυτού του κώνου είναι κάτι μη δημοσιεύσιμο για κάθε πύραυλο. Όσο πιο μεγάλος τόσο το καλύτερο. Αν ο στόχος έχει αλλάξει πορεία, είτε από τύχη, είτε από διαδικασία να αλλάζει κατεύθυνση τακτικά, είτε γιατί εντόπισε την παρουσία εχθρικής δραστηριότητας στην περιοχή, και δεν βρεθεί μέσα στον κώνο αυτό, τότε το βλήμα θα αστοχήσει. Ακόμα χειρότερα, μέσα σε αυτό τον κώνο μπορεί να βρεθεί ένα άλλο αεροσκάφος που θα εγκλωβιστεί και καταστραφεί το οποίο μπορεί να είναι φιλικό ή ουδέτερο.
Συνεπώς τέτοιες βολές γίνονται όταν το αεροπλάνο αμύνεται ή όταν η απόσταση του στόχου δεν είναι μεγάλη, οπότε ο χρόνος πτήσης του πυραύλου μέχρι να εντοπίσει το ραντάρ του τον στόχο είναι μικρός και οι πιθανότητες να βρεθεί ο στόχος εκεί που είχε αρχικά υπολογίσει ο πύραυλος και όχι εκτός του κώνου,να είναι μεγάλες.
Για να αυξηθούν οι πιθανότητες πλήγματος συνήθως οι πύραυλοι λαμβάνουν κατά την πτήση τους ανανεώσεις της θέσης και κατεύθυνσης του στόχου από το ραντάρ του αεροσκάφους που τον εκτόξευσε. Όσο μειώνεται η απόσταση από τον στόχο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σωστής πρόγνωσης του που θα βρίσκεται ο στόχος όταν θα βρεθεί στην εμβέλεια του ραντάρ του πυραύλου. Ιδανικά το αεροπλάνο θα στέλνει ανανεώσεις στον πύραυλο μέχρι το ραντάρ του τελευταίου να εγκλωβίσει τον στόχο και μετά να κινηθεί αυτόνομα προς τον στόχο.
Όμως αυτό αυξάνει το ρίσκο για το αεροπλάνο που κάνει την βολή. Σημαίνει πως θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς τον στόχο για όσο κρατάει αυτή η διαδικασία και να έχει ανοιχτό το ραντάρ του και να μεταδίδει δεδομένα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να το εντοπίσει ο εχθρός και να γίνει αυτό με τη σειρά του στόχος. 
Το μεγάλο βεληνεκές του Meteor σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το που θα είναι ο στόχος όταν ο πύραυλος θα φτάσει στο σημείο που το ραντάρ του θα πρέπει να τον εντοπίσει.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως ο Meteor δεν είναι απαραίτητο να καθοδηγηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το αεροσκάφος που το εκτόξευσε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και από κάποιο τρίτο μέσο, που μπορεί να είναι κάποιο άλλο αεροσκάφος, ιπτάμενο ραντάρ, ραντάρ εδάφους, ραντάρ φρεγάτας κτλ αρκεί να είναι διασυνδεδεμένοι αυτοί οι αισθητήρες σε ένα κοινό δίκτυο. Όσο πιο πολλοί αισθητήρες στο δίκτυο, τόσο πιο ολοκληρωμένη είναι η εικόνα του πεδίου της μάχης και τόσο πιο πολλές οι επιλογές. Μάλιστα δεν είναι καν απαραίτητο να χρησιμοποιήσει ο πιλότος το ραντάρ του δικού του αεροπλάνου για να εκτοξεύσει τον πύραυλο. Μπορεί για παράδειγμα να πετάει σε ένα τυφλό σημείο της εχθρικής αεράμυνας και να κρατάει το ραντάρ του κλειστό για να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία του, να λαμβάνει την τακτική κατάσταση από τους άλλους φίλιους αισθητήρες, να επιλέξει στόχο στην οθόνη του, να εκτοξεύσει και ο πύραυλος να λαμβάνει ανανεώσεις από κάποιο άλλο ραντάρ μέχρι ο ίδιος να εγκλωβίσει τον στόχο και να τον καταστρέψει. Το ραντάρ που θα κατευθύνει τον πύραυλο δεν είναι ανάγκη να έχει υψηλής πιστότητας ευκρίνεια, αρκεί να τον πάει κάπου αρκετά κοντά στον στόχο ώστε αυτός να εγκλωβιστεί από το ραντάρ του πυραύλου και να ξεκινήσει την τερματική φάση.
Η επικοινωνία με τον πύραυλο είναι αμφίδρομη, συνεπώς ο πιλότος όχι μόνο μπορεί να παρακολουθεί την κατανάλωση των καυσίμων του σε πραγματικό χρόνο αλλά και να αλλάξει στόχο κατά τη διάρκεια της πτήσης, και να αποφασίσει αν θα εκτοξεύσει και δεύτερο πύραυλο στον στόχο ή αν πρέπει να απεμπλακεί.
Εδώ να σημειώσουμε ότι τέτοιες αποστολές και λήψεις δεδομένων δεν είναι αποκλειστικότητα του Meteor.
Είναι προφανές πως όσο περισσότεροι είναι οι διασυνδεδεμένοι αισθητήρες τόσο πιο πολλές είναι οι επιλογές, τόσο πιο περίτεχνα σχεδιασμένες οι αποστολές, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας και κυρίως τόσο λιγότερο το ρίσκο για τα πληρώματα. Για παράδειγμα τα Rafale με τους Meteor μπορούν να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στον στόλο πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς καν να χρειαστεί να βρεθούν κοντά τους, χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξουν τα ραντάρ τους. 
Είναι πολλοί οι επικριτές, που αναφέρουν ότι η οπτική αναγνώριση του στόχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση, συνεπώς το μεγάλο βεληνεκές του Meteor είναι άχρηστο, και συνεπώς η τέχνη της κλειστής αερομαχίας είναι εδώ και θα μείνει. Τα ηλεκτροοπτικά συστήματα των αεροσκαφών 4ης γενεάς, είτε είναι ενσωματωμένα στο αεροπλάνο είτε σε ατρακτίδιο μπορούν να βοηθήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το βεληνεκές του πυραύλου. Αν όμως προς τα τέλη της δεκαετίας η Ελλάδα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 μια σειρά από νέες συναρπαστικές δυνατότητες μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Για παράδειγμα το F-35 θα μπορεί να πετάει ανενόχλητο πάνω από την εχθρική επικράτεια με κλειστό ραντάρ, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει ηλεκροοπτικά τους στόχους και τα Rafale από ασφαλή απόσταση να εκτοξεύουν πυραύλους Meteor οι οποίοι θα καθοδηγούνται από τα F-35. Να μη ξεχνάμε ότι τα F-35 φέρουν εσωτερικά μικρό αριθμό πυραύλων. Τα Rafale θα επιτρέπουν την παραμονή των F-35 κοντά στον στόχο, και ο συνδυασμός να είναι φονικός, ακόμα και αν δεν έχουν πια πυρομαχικά.  (Η μετάδοση δεδομένων από το F-35 θα αποκαλύψει την παρουσία του, αλλά δεν είναι αρκετό για να εγκλωβιστεί. Οι Meteor θα κάνουν τη δουλειά τους και μετά ένα άλλο F-35 μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά θα μπορούσε να αναλάβει και να συνεχίσει όσο το πρώτο θα πάει σε πιο ασφαλές μέρος).
Τον προκεχωρημένο ρόλο του F-35 θα μπορούν να εκτελέσουν τα F-16, τα οποία με το ισχυρό AESA ραντάρ θα μπορούν να εντοπίζουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, για τις οποίες δεν έχουν όπλα παρόμοια με το Meteor, και να κατευθύνουν τους Μeteor που θα εκτοξεύονται από τα λιγοστά Rafale τα οποία θα βρίσκονται πιο πίσω σε απόσταση ασφαλείας. Το ότι τα F-16 θα είναι πιο πολλά δε σημαίνει ότι πρέπει να τα θεωρούμε αναλώσιμα, για αυτό θα υπάρχουν πολλαπλοί σχηματισμοί. Το ανώτερο ραντάρ τους θα τους επιτρέπει να αποφεύγουν τον εχθρό και να επιστρέφουν σε ασφάλεια και κάποιος άλλος σχηματισμός θα αναλαμβάνει την καθοδήγηση των Rafale/Meteor. Η ΠΑ σίγουρα θα εξελίξει και θα δοκιμάσει πολύ πιο περίπλοκες και αποτελεσματικές τακτικές

Οι επικριτές του Meteor αναφέρουν ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι τόσο μεγάλα βεληνεκή δεν χρειάζονται στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Από την άλλη ποτέ πριν στην ιστορία δεν υπήρχαν αεροπορικά όπλα διαθέσιμα με τέτοιο βεληνεκές. O Meteor κουμπώνει ιδανικά στις δυνατότητες του Rafale και έχει το μεγαλύτερο βεληνεκές και no escape zone από κάθε άλλο πύραυλο αυτή την εποχή. Μπορεί να είναι αναντικατάστατος σε κάποια σενάρια, μπορεί να μην είναι απαραίτητος σε κάποια άλλα.
Αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα σε συνεργασία με το F-35, μοντέρνα ραντάρ AESA και ένα εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων τότε μπορεί να αποτελέσει έναν τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος και να αποδειχθεί ο θεμέλιος λίθος στην ανάπτυξη νέων τακτικών.
Ο Meteor πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναστατικός. Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται καταιγιστικά και ο αεροπορικός πόλεμος αλλάζει, με την εισαγωγή αυτόνομων αεροσκαφών, σμηνών από drones αλλά και όπλων laser. Σε μερικά χρόνια μπορεί να θυμόμαστε τον Meteor ως το καλύτερο υπόδειγμα μιας παλαιότερης γενιάς όπλων και τρόπου πολέμου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

82 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
82 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Seagull

“Αν ένας γερανός φέρει αύριο ένα Rafale στον κήπο μου, δε νομίζω ότι θα τρομάξει κάποιος ιδιαίτερα”
Τους γείτονες τους ρωτήσατε!!!!

Last edited 10 months ago by aleishakisch3
Lebowski

Το Rafale έρχεται με την δυνατότητα να φέρει δύο όπλα που δεν υπάρχουν στην περιοχή και συνεπώς μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ό ένας είναι ο πύραυλος κρουζ (υπο)στρατηγικής κρούσης Scalp και ο άλλος είναι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor. “
Ο Scalp δεν είναι σε κατοχή και χρήση από την πολεμική μας αεροπορία εδώ και χρόνια;

Pantelis82

Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με την ιδέα του τι πόρτες ανοίγονται. Σίγουρα θα χάσουν τον ύπνο τους πολλοί στην Τουρκία.

Scalp_eg

Σε σχέση με τον μετεορ, όλοι οι Aim120 έχουν μείνει στην εποχή του χαλκου.
Να δω πως θα ξεγελάσει τα αντιμετρα και τις παρεμβολές του Spectra ακόμα και το πιο σύγχρονο αμβραμοπουλο.
Το ραφαλ από τέτοιας τεχνολογίας πυραύλους είναι άτρωτο, και μαντέψτε ακόμα και τον ΚΟΥΒΑ τον βλέπει από τα 100km με το εξελιγμενο irst του και μετά meteor και no escape zone Για τον ΚΟΥΒΑ.
Για τα τουρκικά F16 τι να πούμε, όσους πυραύλους ΑΑ έχει ένα ραφαλ τόσα τουρκικά θα καταρρίψει.
6 πυραυλοι αν είναι οπλισμένο για αποστολή ΑΑ μίξη meteor και mica NG και 6 μεμμετακια πάνε για πιλαφακι.

Last edited 10 months ago by marquishhe
Gunner

Γειά κάντε ένα σενάριο κλειστής αερομαχίας μεταξύ F-16 με κάσκα και ΑΙΜ-9Χ εναντίον Rafale με MICA IR και κάσκα ή χωρίς αυτήν, αν δεν την έχουν τα ελληνικά.

CKfurious

Το έχει ψάξει κανένας πως δουλεύει το data link μεταξύ RAFALE και METEOR? 
Η μετάδοση δεδομένων στον πύραυλο γίνετε μέσω AESA/RBE2 η έχει άλλο εξοπλισμό για αυτό το σκοπό ?Μέσω ασυρματου? 
Απαιτείται    δορυφορικάlink? 
Είχε κάνει ένας φίλος ένα σχόλιο σχετικά με το data link στα aster των [email protected]
Και μάλλον δεν συζητήθηκε όσο έπρεπε 
Μήπως έχουμε τη ίδια κατάσταση με το meteor?

evaggelos

ολα ειναι σεναρια απλα αυτο που μετρα ειναι ο πιλοτος φεραρι δεν μπορει να οδηγησει ο καθενας(f1) ετσι κ τα αεροσκαφη κ δοξα το θεο εχουμε ικανοτατους ιπταμενους κ μηχανικους. Απλα οταν εχεις κορυφαιο αεροσκαφος η ραφαλ η φ35 ε θες κ το ωραιο συνοδευτικο scalp/meteor καλως ο iron bomb αλλα το παστελακι ειναι τα αλλα δυο.

Koulis

Να ρωτήσουμε τους απέναντι αν θέλουν το Φίλιππο και το Ναθαναήλ στην ΠΑ ή στον κήπο τους.

Mirage

Μολις αρχισα να γκρεμιζω το σπιτι του διπλανου για να φτιαξω κηπο

npo

Για μένα πιο φονικοί είναι οι MICA IR – ειδικά στην νέα έκδοση NG.
Οι METEOR είναι για υψηλής αξίας στόχους – ιπτάμενα τάνκερ, ΑΣΕΠΕ, αλλά και για να κρατάνε την αντίπαλη αεροπορία στο μαντρί της.
Πολλάπλασιαστής ισχύος για τoυς METEOR είναι ένα καλό ΣΑΕ (Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου), φυσικά τα ΑΣΕΠΕ και φυσικά η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.
Τα F35 πάνω απ την εχθρική επικράτεια και μάλιστα με ανοιχτά τα ραντάρ τους και τις επικοινωνίες τους δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα, στέλθ είναι δεν είναι αόρατα. Τα F35 είναι αεροσκάφη κρούσης περισσότερο, παρά αεροπορικής υπεροχής. Όχι οτι δεν μπορούν να πάιξουν κι αυτό τον ρόλο.
Τώρα, αν το F35 μπορέσουν να εκτοξεύουν ΑΑ πύραυλο δεχόμενα δεδομένα απο άλλη πλατφόρμα (πχ ΑΣΕΠΕ) – ακόμα κι αν χρειάζεται αυτά να καθοδηγούν τον πύραυλο ως την τερματική του φάση, ναι θα είναι πολύ φονικά. Αλλά νομίζω αυτή την δουλειά σύντομα θα την κάνουν ανεπάνδρωτα, πολύ ασφαλέστερα και πολύ φτηνότερα.

Pantelis82

Αν οι Τούρκοι βάλουν αεροσκάφος της Turkish Airways δίπλα στα ιπτάμενα ραντάρ τα ρίχνεις και τα δυο, κερδίζεις τον πόλεμο και πληρώνεις την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

kyrNG

Εξαιρετικό άρθρο, αναδεικνύει τις μελλοντικές ικανότητες της ΠΑ. Μακάρι να αποκτηθεί ο εν λόγω πύραυλος. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο

Voltron

Βρε πως αλλαζουν οι καιροι. Πριν απο οχι πολλα χρονια πονοκεφαλιαζαμε για τον πιθανο συνδιασμο F-35 A/B -METEOR των γειτονων . Τωρα αλλοι ψαχνουν για…παυσιπονα…

rrrrrrr

I don’t wanna be ‘that guy’, αλλά οι φίλοι Γάλλοι μπορεί να μας το δίνουν, μήπως χρειάζετε όμως και άδεια από όλες τις χώρες της συμπαραγωγής του πυραύλου για να το πάρουμε? Οι φόβοι μου έχουν να κάνουν περισσότερο με τους γερμανούς..

George55

Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Μέχρι πρόσφατα οι γείτονες έκαναν εξοπλιστικά σχέδια με φ35 και meteor και εμείς μηχανευόμασταν τρόπους αντιμετόπισης με κλασικά μέσα. To δίδυμο rafale-meteor αλλάζει πίστα στο Αιγαίο και στην Αν Μεσόγειο, ας βρουν οι μεχμέτιδες τρόπο να φτιάξουν ανάλογα συστήματα δικτυο-κεντρικου πολέμου σε 5-10 χρόνια. Χρειαζόμαστε 2-3 Belades XL με 64 αστερ30 (χωρίς πια scalp) και πολλές ASW κορβέτες και δέσαμε τον γάιδαρο για 10-20 έτη

George55

Το ραφαλ είναι πλατφόρμα συστημάτων, οι συνδυασμός τους μέσω του fusion, αλλάζει την “ποιότητα” που είναι χαρακτηριστικό του “παραδείγματος” έτσι παρότι ένα μικρό μέρος του συνολικού αμυντικού συστήματος μπορεί από μόνο του να αυξήσει κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ, αφού κατακρημνίζει το γινόμενο Μission Αttainmanent Μeasure * Survivability rate του επιτιθέμενου, και γι’αυτό τον λόγο είναι και value for money, γιατί επιτρέπει το στήσιμο μικρότερης και αποδοτικότερης αεράμυνας, έναντι ενός πολυπληθέστερου αντιπάλου. Θα ήθελα να δω αντί της αναβάθμισης των Block50 μια αγορά 100+ μετεορ, και αντίστοιχων VL-MICA

Last edited 10 months ago by LarryCit
DimitrisXr

Να κανω και μια ακομα ερωτηση σε οποιον γνωριζει. Καπου πηρε το ματι μου οτι τα mirage mk3 θα μπορουσαν να χρησιμοποιουν τον Meteor, ισχυει ? Και αν ναι θα αξιζε μια τετοια αναβαθμιση ακομα και εαν δεν τον εκμεταλλευονταν πληρως, στα πλαισια του δικτυοκεντρικου πολεμου ?

Mageiras

Εγω πιστευω και χωρίς F35 μια χαρά θα τα καταφέρνει το Ραφαλάκι…

christos_choris_a

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Meteor, ένα Rafale μπορεί και χωρίς αυτόν να επιβληθεί απέναντι σ’ ένα Τουρκικό F-16V ( ας κάνουμε μια πρόβλεψη αναβάθμισης ) οπλισμένο με πυραύλους AIM-120C-8. Εχοντας καλύτερη ικανότητα ελιγμών μπορεί να αποφύγει τον πύραυλο μεγαλύτερης εμβέλειας του F-16 και μ’ έναν απλό MICA ( πολύ περισσότερο με το μοντέλο NG) να επιβληθεί. Στρίβοντας προς την κατεύθυνση κάθετη προς το εχθρικό F-16 αναγκάζει τον πύραυλό του να βάλει προπορεία ( ας πούμε δεξιά ) στρίβοντας έπειτα αριστερά και ενδιάμεσα αφού έχει εκτοξεύσει σε ΔΕΥΤΕΡΟ χρόνο τον πύραυλό του εξαντλεί τα καύσιμα του AIM-120C-8 και επιτρέπει στον MICA να χτυπήσει το F-16 που θα έχει εκτοξεύσει δεύτερο πύραυλο σε δεύτερο χρόνο. Ο στιγμιαίος ρυθμός στροφής είναι υπέρ του Rafale όσο μεγαλώνει το ύψος της εμπλοκής.

Fu_Mantsu

Χρειαζομαστε νεα μεγαλυτερα καταφυγια στην 114.

Ted

Το flight global αναφέρει οτι περαν της αγοράς των ραφαλ, θα υπαρξει και αναβάθμιση 10 εκ των παλαιών Μιράζ σε 5 . Έχετε κάποια πληροφόρηση?

Kanenas

Καλά όλα αυτά αλλά πιστεύω ότι αυτό που δεν έχει αναφερθεί, είναι ο περαιτέρω εξοπλισμός της χώρας και μάλιστα με πυρηνικά ή/και χημικά-βιολογικά όπλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Τουρκία δεν έχει κρύψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Μην το αμελούμε γιατί πάλι αύριο-μεθαύριο θα λέμε ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύει με Φιλανδοποίηση.

chikichiki

Οσοδήποτε ασφυκτικοί κι αν είναι οι οικονομικοί περιορισμοί, η αγορά των Rafale ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η προμήθεια Meteor και η αναβάθμιση του συνόλου του στόλου (αν τελικά χρειάζεται) ώστε να εξοπλιστεί με αυτόν είναι επιβεβλημένη. Είναι όπλο τελευταίας γενιάς, με δυνητικά αυξημένη Pk λόγω ramjet και μεγάλο πλεονέκτημα εμβέλειας σε σχέση με τον AMRAAM. Εξίσου επιβεβλημένη θεωρώ και την προμήθεια κιτ πυραύλων AASM (οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και σε F-16, γεγονός που πιστεύω χρήζει εξέτασης από την ΠΑ) και φυσικά ατρακτιδίων στόχευσης. Και επειδή δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτό το θέμα, αν δεν υπάρχουν, σκοπευτικά επί κάσκας. Αν δεν υπάρξουν ΣΥΝΤΟΜΑ δεσμεύσεις για αυτές τις κρίσιμες προσθήκες ώστε να καταστούν απρόσβλητες σε πολιτικό επίπεδο από αδράνεια ή αναθεωρητισμούς, η αβεβαιότητα του μέλλοντος θέτει ολόκληρη την επένδυση σε κίνδυνο μακροπρόθεσμης απαξίωσης. Αναμένουμε ΠΑ και ΥΠΕΘΑ να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Thanos74

Με δυο λογια Rafale+Meteor οποια σκεψη για αερπορικη απομονωση οποιουδήποτε σημειου.θα επιφερει πανολεθρια και σφαγη.
Και η ονειρωξη των απενατι για αεροπορικη υπεροχη ηταν που ηταν απιθανη ως αδυνατη τωρα απλα ειναι αδιανοητο μακρυνο ονειρο,

geo79

ο meteor μονο και μονο ψυχολογικα οτι υπαρχει στην φαρετρα σου κανει τους απεναντι να ιδρωνουν,στα πραγματικα τωρα mica και παλι mica με αυτους γινεται η δουλεια…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 2.29

Related News

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Προκλητικές, αβάσιμες και ανιστόρητες δηλώσεις Λαβρόφ κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης

Δεν αποτελεί μυστικό πως η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Πίστη για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερα όσον αφορά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, το...

Smartphones: Η δυνητική ψηφιακή “Κερκόπορτα” των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πόλεμος στις μέρες μας δεν διεξάγεται μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στο ψηφιακό. Έχοντας ως αφορμή το χθεσινό μας άρθρο, που πραγματεύεται...