25.1 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Πως το Rafale θα παραμείνει αξιόμαχο για τα επόμενα 50 χρόνια!

Πως το Rafale θα παραμείνει αξιόμαχο για τα επόμενα 50 χρόνια!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Γαλλία φιλοδοξεί να διατηρήσει ικανό το μαχητικό αεροσκάφος Rafale να πετά σχεδόν μέχρι το μακρινό 2070, μέσα από έναν οδικό χάρτη μελλοντικών αναβαθμίσεων.

Όπως μεταδίδει το «Jane’s», για τις αναβαθμίσεις αυτές είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην εκδήλωση «IQPC International Fighter», που έγινε Βερολίνο, ο Γάλλος αντιπτέραρχος Frederic Parisot.

Με βάση τον ίδιο, είναι στόχος το Rafale να υπηρετεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος δίπλα στο Μαχητικό Νέας Γενιάς (NFG), το οποίο αναπτύσσεται από τις Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία σαν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος FCAS.

Για να συμβεί αυτό θα υπάρξουν επιπλέον τέσσερις φάσεις αναβάθμισης του Rafale, πέρα από τη σημερινή διαμόρφωση F3R. Στην τελευταία, το αεροσκάφος έχει πιστοποιηθεί τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor και τη νεότερη έκδοση καθοδήγησης laser της κατευθυνόμενης βόμβας AASM, το ραντάρ AESA RBE2 AA, το ατρακτίδιο στοχοποίησης Talios, σύστημα Auto-GCAS, βελτιωμένο ατρακτίδιο εναέριου ανεφοδιασμού και βελτιώσεις στο σύστημα αυτοπροστασίας Spectra.

Η επόμενη διαμόρφωση F4 θα ενταχθεί σε υπηρεσία μεταξύ 2023 και 2030. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι βελτιώσεις στο RBE-2 AA, το ατρακτίδιο Talios και το ατρακτίδιο αναγνώρισης Areos, αναβαθμίσεις στη σουίτα επικοινωνιών, σύστημα HMD, νέα μονάδα ελέγχου κινητήρα M88 και ικανότητα μεταφοράς του πυραύλου αέρος-αέρος MICA NG και της έκδοσης AASM των 1.000kg.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

46 ΣΧΟΛΙΑ

46 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
neuromancer

Πολύ ατρακτίδιο ρε παιδί μου! Δεν έχει τίποτα μέσα?

ira-ant

Δεκαπέντε μέτρων αεροπλάνο,τι να χωρέσει μέσα.

Georgios

neuromancer neuromancer μπορεί και το Talios και το Areos να ενσωματωθούν στην άτρακτο το θέμα είναι ο πολλαπλασιασμός του κόστους και οι Γάλλοι δεν είναι Άραβες ώστε να έχουν λεφτά για πέταμα. Κατά απαίτηση τροποποιείται η άτρακτος και μπαίνουν μέσα οι αισθητήρες αν και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για κάτι τέτοιο π.χ. για την αεροδυναμική σήραγγα.

Brainp

Μικρή χώρα μεγάλα προβλήματα. Παραδοσιακά μετά την απελευθέρωση στην ναυμαχια του Ναυαρίνου το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήταν προσκολλημενο σε κάποια ξένη δύναμη. Ρωσικό κόμμα Αγγλικό κόμμα κτλπ… και τα τελευταία 65 χρόνια ανεβασμένη η χώρα στο Αμερικάνικο άρμα. Ισραήλ δεν θα γίνουμε ποτέ,οι Αμερικανοί πάντα θα έχουν την Τουρκία σε πρώτο πλάνο. Μόνο ρεαλιστικό σενάριο σε βάθος χρόνου για την ενίσχυση των ΕΔ και την επιβίωση μας ως κρατος η Γαλλία. Όλα Γαλλικά ,μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτες , υποβρύχια και φυσικα στρατηγικά όπλα. Δυστυχώς όμως οι Αμερικανοί ελενχουν απόλυτα το πολιτικό προσωπικό μας ,και φυσικά μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ, απόδειξη… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Θα χουν την Τουρκία γιατη ;;;;

FTS

[…Οι Γάλλοι είναι αθώες περιστερες στο θέμα αναβάθμισης των mirage; Η απάντηση είναι ότι ποτέ κανένας Έλληνας πολιτικός δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την αναβάθμιση των mirage λόγω Αμερικανικων πιέσεων…]

Αυτό το ξέρετε ή το υποθέτετε? Ποιος αμερικανός αξιωματούχος πιέζει ποιον έλληνα πολιτικό? Να μιλάτα με ονόματα αφού γνωρίζετε πράγματα και καταστάσεις. Ή όχι?

Spider

Δηλαδή εσείς τι προτείνετε? Να αλλάξουμε ..προσκόλληση? Γιατί? Είναι καλύτεροι οι Γάλλοι? Και αυτοί μόνο το συμφέρον τους κοιτάνε και μάλιστα σε πολλά είναι χειρότεροι από τους άλλους. Όλα γαλλικά Ε? Ούτε εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής πρεσβείας να ήσασταν.
Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι ποτέ μα ποτέ, δεν πρέπει να έχεις όλα σου τα χρήματα σε μία τσέπη….

Brainp

Ο Γάλλος πρέσβης δεν είμαι σίγουρα,το πρόβλημα είναι ότι πολλοί Έλληνες πολιτικοί λειτουργούσαν και λειτουργούν λες και είναι ο Αμερικανός πρέσβης. Α και μιας και το έφερε η κουβέντα για πειτε μας τις Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελληνική οικονομια την τελευταία δεκαετία. Στην πιο βαρυσήμαντη συνέντευξη Αμερικανού διπλωμάτη τα τελευταία χρόνια της κυριας eliott https://www.voria.gr/article/amerikanida-diplomatis-exisorropoume-ti-rosiki-epirroi-sti-v-ellada στο voria.gr διαβάζουμεε ότι το Αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης εξισορροπει την Ρωσικη επιρροή στην βόρεια Ελλάδα. Για πείτε μου τώρα γιατί δεν προχωρά η επένδυση της κοινοπραξίας που κέρδισε το διαγωνισμό για το λιμάνι Θεσσαλονίκης; Για πείτε μου και κάτι άλλο μεγαλομέτοχοι της κοινοπραξίας είναι Γάλλοι… Read more »

Athan

1.”Το Αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης εξισορροπει την Ρωσικη επιρροή στην βόρεια Ελλάδα”. Η Ρωσοφιλία για την Χώρα μας είναι αναπηρία. Ιστορικά την πληρώνουμε πολύ ακριβά, μόλις προσφάτως με την προσφυγή της Χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. Ορλωφικά, Καποδίστριας, Πανσλαβισμός, εν μέρει Πόλεμος του ’97, Μακεδονισμός, Βουλγαρικές “εκστρατείες”, εν μέρει Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος Πόλεμος, εν μέρει Κύπρος, θα έπρεπε να μας ανοίξουν τα μάτια, ακόμη και σήμερα όμως η “άρνηση” περί της Ρωσίας κτυπά διαμπερώς όλο το πολιτικό σκηνικό. Άρα την Ρωσική επιρροή πρέπει να την εξισορρροπήσουμε εμείς οι ίδιοι και δεν μας νοιάζει τί κάνει για τα συμφέροντά του ο κάθε… Read more »

Brainp

Για την ιστορια μέτοχοι στην ιστορία του λιμανιού Θεσσαλονίκης η Γερμανογαλλικη Deutsche Invest Equity Partners (47%), η Terminal Link, που είναι θυγατρική του γαλλικού ναυτιλιακού κολοσσού CMA CGM (33%), και η Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Ρωσική επιρροή στην βόρεια Ελλάδα μάλιστα μια αεροπορική εταιρεία και ένα ταξιδιωτικο γραφείο (Μουζενίδης ) Σουρωτή , Μακεδονια palace , ΠΑΟΚ , Έθνος και open εχουν έδρα Αθηνα (Σαββίδης). Με μεγάλη μας χαρά για να περιορίσουν την Ρωσικη επιρροή οι Αμερικανοί παράγοντες να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά στην βόρεια Ελλάδα και να δώσουν αληθινές δουλειές σε συνανθρώπους μας και όχι να αποσύρουν και την… Read more »

Athan

Την ανάγκη για αναβάθμιση των Μ την διαχειρίστηκε μία κατά κόρον “Αντιαμερικανική” Κυβέρνηση, αυτή του Κ.Καραμανλή, άρα μάλλον δεν ήταν αυτοί το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν πάντα τα χρήματα, αν και δεν τονίστηκαν ποτέ μικρές παρεμβάσεις που έγιναν σχεδόν εκ των ενόντων, όπως και το γεγονός πως τα EGM/BGM είναι αεροσκάφη που από το 1988 που παραγγέλθηκαν, πέρασαν κιόλας έναν “εκσυγχρονισμό” με το Πρόγραμμα Τάλως. Επίσης, συμφωνούμε πως η μοίρα των “παλιών” Μ σφραγίστηκε από την τακτική των Γάλλων, οι οποίοι ποτέ δεν ευνόησαν την αναβάθμισή τους, με την προοπτική ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ RAFALE. Δεν τους… Read more »

KEKW

Athan Athan
Πολυ απλο. Κρατας μονο ενα μονο επιδομα/μερισμα/δωρο (οπως θες πεστο) για τα ματια του κοσμου και ιδιωτικοποιεις τα παντα. Τα λεφτα βρισκονται. Η αμυνα δε φερνει ψηφους ομως. Ουτε εγω θελω τα λεφτα μου να πηγαινουν σε εξοπλισμους, αλλα δυστυχως εχουμε περιεργους γειτονες.

Athan

KEKW Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Σκέψου μόνον πως για να αλλάξεις κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο, πρέπει να συνεχίσεις να έχεις την Πολιτική Κυριαρχία για κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα, κι αυτό χρειάζεται γνώση, τέχνη και τύχη. Πάντως, οι Εξοπλισμοί θα μπορούσαν σε μία πραγματικά ελεύθερη Οικονομία να είναι Επενδύσεις και όχι Έλλειμα ή Χρέος. Μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό, θα μας βοηθούσε ακριβώς η σημερινή μας θέση στην Ε.Ε., ένα στοιχείο που οι περισσότεροι(;) Ανατολικώς ή απλά απλοϊκώς σκεπτόμενοι θεωρούν πως είναι το προπατορικό μας αμάρτημα. Μία απέραντη, ελεύθερη, γεμάτη ευκαιρίες συνεργασίας αγορά, με Συμμάχους που κατέχουν εδραιωμένες δεξιότητες και… Read more »

KEKW

Athan Athan

Μηπως μπορω να εχω ενα e-mail σας? Αφηνω ενα δικο μου:
[email protected]

Spider

Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να πετά το Rafale μέχρι το 2070 είναι να το αγοράσει μετά την Ινδία ΚΑΙ το Πακιστάν…
Πέρα από την πλάκα όμως, μάλλον είναι μία απέλπιδα προσπάθεια των Γάλλων να πείσουν υποψήφιους αγοραστές, ότι θα συνεχίσουν να το εξελίσσουν στο μέλλον για να πουλήσουν. Όποιος θέλει τους πιστεύει…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Σωστο

LAMBROS

Κανείς….

Greg575tpn

Ελπιζω να ειναι το επομενο αεροσκάφος της Ελλαδας και να συνδυαστεί με τις [email protected] για πιο οικονομική προσφορά!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Με τη θαλαμηγο θες να πεις και αεροσκάφος 4ης γενιάς όχι 5ης

Konstantinos_Zikidis

Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν αντικείμενο της υφιστάμενης διαμόρφωσης F3R, άντε το πολύ και της επόμενης F4, η οποία θα “παίξει” εντός της επόμενης δεκαετίας. Δεν αναφέρονται λειτουργίες και δυνατότητες πέραν του 2030… Παρ’όλ’αυτά, το Rafale σήμερα είναι το μόνο πλήρως πιστοποιημένο και ετοιμοπόλεμο αεροπλάνο, με πλήρεις λειτουργίες α-α και α-ε, την σήμερον ημέραν. Το Eurofighter έπεται (άντε με το καλό να βάλει ραντάρ AESA…), το F-35 δεν λέει να λύσει τα προβλήματά του (“Breaks Down Too Often”: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-13/lockheed-s-stealthy-f-35-breaks-down-too-often-pentagon-says, παραμένοντας 4ever σε “αρχική επιχειρησιακή δυνατότητα” IOC – Initial Operational Capability, απέχοντας από το FOC – Full Operational Capability), ενώ… Read more »

General LEE

Συμφωνώ.

gdmast

Δεν μπορούν να πουν κάτι για μετά το 2030, απλά γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και δεν μπορείς από τώρα να προβλέψεις τα πάντα. Κατά το 2027-28, θα δουν τι εξελίξεις θα υπάρχουν και θα κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Aias

Κύριε Ζηκιδη, για ακόμα μία φορά επισημάνω πως με βάση την λογική πρώτου βαθμού, κανείς σώφρων δεν διαφωνεί με το σχόλιο σας. Εννοείται πως το ραφαλ είναι εδώ και χρόνια μάλλον την καλύτερη επιλογή για μία δυνατή σύγχρονη ΠΑ. Το κόστος παραμένει πρόβλημα. Σε σχέση με την δική μας στενότητα. Από την άλλη βέβαια αυτή η στενότητα ισχύει για όποια αγορά. Οπότε υποθετικά ή θα μπαίνει σε όλες τις εξισώσεις ή σε καμία. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εμπορική στάση των Γάλλων, παραδοσιακά είμαστε πελάτες τους από την εποχή Τρικούπη, παραδοσιακά είναι ικανοί για το χειρότερο. Όλα αυτά είναι σχετικά, που… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, παρά την θετική μου άποψη για το Rafale, ποτέ δεν είπα ότι θα πρέπει να πάρουμε Rafale. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν είπα να πάρουμε αεροπλάνα, γενικώς. Εάν θέλουμε αεροπλάνα (εννοώ, να πετάνε, όχι απλά ως δύναμη), τότε καλό είναι να υποστηρίξουμε αυτά που έχουμε. Όλα. Δυστυχώς, ακόμα και τα 200 μαχητικά ως οροφή σε λίγο θα είναι όνειρο, καθώς από χθες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πώληση των Block 30: https://defencereview.gr/block30-lm/ http://www.proelasi.org/pros-ta-pou-paei-o-syschetismos-ischyos-me-tin-tourkia/ Προφανώς, διαφαίνεται ότι αυτό προκρίθηκε ως αναγκαστική λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, θεωρώ αστείο να συζητάμε… Read more »

Aias

Κύριε Ζηκιδη, δεν σας καταλογίζω τίποτα πέρα από άριστη γνώση των αεροπορικών θεμάτων. -Όντως την παρούσα στιγμή θεωρώ ουτοπική όποια συζήτηση για αγορά μαχητικού 5ης ή 4,5 γενιάς. Σε τεχνικά θέματα ανεπιφύλακτα συμφωνώ μαζί σας. Σε οικονομικά έχω άποψη και μπορώ να την στηρίξω με επιχειρήματα, η γραμμή σκέψης μου είναι πως οι δαπάνες της Άμυνας αποτελούν την μεγαλύτερη σπατάλη της ανθρωπότητας. Είναι όμως αναγκαίες για να μπορώ ανεμπόδιστα να το διαπιστώνω αυτό. Συνοψίζω στο είναι η πιο φθηνή και εύκολη λύση για να συνεχίσω την καθημερινότητα μου. Πολιτικά έχω άποψη, ως πολίτης και όχι κομματικά, δεν θέλω να σας… Read more »

KEKW

Konstantinos_Zikidis Konstantinos_Zikidis
Αναφερατε στην Προελαση οτι οι Αραβες τιμωρησαν τους Γαλλους επειδη γνωστοποιησαν την αγορα Rafale. Μηπως εχετε καποιες παραπανω πληροφοριες για αυτο το περιστατικο?

Konstantinos_Zikidis

Το θέμα το θυμάμαι αμυδρά και το είπα με επιφύλαξη. Το είχα διαβάσει προ ετών σε ένα γαλλικό περιοδικό. Μην με βάλετε να κατεβαίνω στην αποθήκη και να ψάχνω μέχρι αύριο το πρωί… Η ουσία (από ό,τι θυμάμαι) είναι αυτή που είπα, δηλαδή ότι Γάλλοι αξιωματούχοι βιάστηκαν να γνωστοποιήσουν την αναμενόμενη επιτυχία τους, πράγμα το οποίο δεν εκτιμήθηκε καθόλου από την άλλη πλευρά, η οποία ακύρωσε τα πάντα. Νομίζω ότι ήταν τα ΗΑΕ, καθώς διακαής πόθος των Γάλλων ήταν ανέκαθεν η πώληση Rafale στα ΗΑΕ. Ταιριάζει πάντως με την υπόθεση της αναβάθμισης των -9: εδώ και δύο χρόνια γνωστοποιήθηκε η… Read more »

KEKW

Konstantinos_Zikidis Konstantinos_Zikidis
“πράγμα το οποίο δεν εκτιμήθηκε καθόλου από την άλλη πλευρά”
Δε μου φαινεται πολυ σοβαρος λογος αυτος. Πως ακριβως μια τετοια δηλωση εκνευριζει εναν αγοραστη? Ειναι σα να λενε οι Γαλλοι οτι θα πουλησουν FDI στην Ελλαδα και εμεις μετα να ακυρωσουμε τις διαπραγματευσεις…

Δεν αμφισβητω τα λεγομενα σας, απλα ειναι λιγο περιεργο, παρολο που οντως ειναι deja vu!

Konstantinos_Zikidis

Αν θυμάμαι καλά το πνεύμα του άρθρου, ήταν επικριτικό προς την γαλλική πλευρά, η οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες επί των διαπραγματεύσεων, πριν την τελική υπογραφή της σύμβασης. Πιθανότατα βέβαια αυτό να ήταν απλά η αφορμή…

Athan

Αν και οι επισημάνσεις σου είναι γενικά σωστές, θα ήθελα να συμβάλλω στην ανάλυσή σου με τα εξής: 1ον. Δεν υφίσταται σύγκριση ανάμεσα σε Αεροσκάφη 4ης, ή ακόμη και 4.5ης γενιάς, με το F-35. Το F-35 είναι το μόνο Αεροσκάφος 5ης Γενιάς που έχει σήμερα έστω και Αρχική Επιχειρησιακή Ετοιμότητα. Είναι ένα System of Systems από μόνο του που θα οδηγήσει την όποια Αεροπορία το αποκτήσει, στην Εποχή της 4ης Επανάστασης (Internet of Things, 5G, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Cloud/Big Data Exploitation). 2ον. Για το ότι το Rafale δεν συγκρίνεται με το αξιοπρεπές μονοκινητήριο, άλλης επίσης κατηγορίας Gripen, νομίζω πως… Read more »

d.b

Δεν καταλαβα την χρησιμοτητα του αρθρου.

Για να μεινει σε υπηρεσια θα πρέπει να αναβαθμιστει…..

το ξέρουν και οι πετρες

Athan

Νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να μείνει “αξιόμαχο” για μισό αιώνα, θα ήταν να το εντάξουμε εμείς στην Π.Α.

General LEE

Πηγαίνεις στους Γάλλους που έχουν σούπερ τεχνολογία η οποία είναι διαθέσιμη σε εμάς και ποτέ στους Τούρκους και στην δίνουν σε λογικές τιμές και πας και τους κάνεις mega deal πετρελαίων, φυσικού αερίου και τεχνολογίας… Παίρνεις σούπερ τιμές και υποστήριξη καθώς και ένα σούπερ δάνειο με ευνοικούς όρους… 3ήμερο Μακρόν Μητσοτάκη με υπουργούς εξωτερικών και άμυνας και όποιον άλλον θέλουν. Επειτα πουλάς ότι δεν χρειάζεται και κάνεις τα χειρότερα στους απέναντι όταν είσαι έτοιμος. Εγώ ας πούμε θα ζητούσα πλήρη ΜΙΡΑΖ 2000, 50 Γαλλικά με 30 εκατ. το ένα, και λινκ 16 σε όλα. Στα 30 κομμάτια έχουν παρέλθει κατά… Read more »

adpanos

Αν είναι να πας για 80 κομμάτια Rafale, κάνε τα 100 και ζήτησε γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα και πιστοποίηση του εργοστασίου σαν κέντρο συντήρησης.
Ζήτησε και τα “κλειδιά” του Mirage ώστε να μπεις σε τροποποιήσεις φορώντας AESΑ κ.λ.π. κάνοντάς το μίνι Rafale.
Μετά πήγαινε σε πόλεμο των 5 ημερών ….. και γύρισε τους γείτονες 50 χρόνια πίσω ….

General LEE

Ωραίος. Υπάρχει και το ναυτικό που χρειαζόμαστε Γάλλους.

Συμφωνώ απόλυτα.

Thras

“War starts when you wish, but does not ends when you will…”

Georgios

General LEE υποτίθεται ότι επίσημα έχουμε λιγότερα από εκατό κομμάτια Scalp, μαζί με τον δοκιμαστικό ας πούμε ενενήντα εννιά. Δεν γνωρίζω τις πηγές σας αλλά μακάρι να είναι τριακόσιοι γιατί είναι υπερπολίτιμοι.

Konstantinos_Zikidis

Δεν διαψεύδω και δεν επιβεβαιώνω αλλά το wiki λέει 90 και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα,.. https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force
Βέβαια, έναν πύραυλο παίρνει κάθε αεροπλάνο στην κοιλιά του… και φυσικά μιλάμε για αυτά που πετάνε (ως γνωστόν, είναι πολύ λιγότερα από τα 24 συνολικά Μ2000-5)… Επομένως, τι 90, τι 300, το ίδιο μας κάνει… Όσα ρίξουμε με την πρώτη και μετά άντε γεια…

General LEE

300 θέλουμε αν πάρουμε Μιράζ μεταχειρισμένα η Ραφάλ F4.

Μπορούμε αφού τους λιανίσουμε κύριε Ζηκίδη να ξαναρίξουμε!

Scalp_eg

Μαζι με το F-15 τα καλύτερα αεροσκάφη για δύσκολες μακρινές αποστολές αέρος εδάφους.
Τα αιγυπτιακά Rafale έχουν ήδη πλάνο, (οι αιγύπτιοι έχουν εκτοξέυσει απειλές) να βομβαρδίσουν το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα της αιθιοπίας πετώντας πάνω απο το σουδάν. Eπίσης θα βομβαρδίσουν και όποια άλλη μακρινή χώρα (μέχρι κένυα και ουγκάντα )
εμποδίσει με φράγματα η έντονη άρδευση τη ροή του
νείλου που είναι ζωτικής σημασίας γι αυτούς.
Στα 24 που έχουν παραγγέιλει προσθέτουν και άλλα 12
το Rafale είναι το κατάλληλο γι αυτή τη δουλειά.

adpanos

To αεροσκάφος αυτό είναι η νούμερο ένα επιλογή για την Ελλάδα , αν θέλει να πάει σε πόλεμο και να κερδίσει !!!!
Οι Γάλλοι αποδεσμεύουν όλο του τον οπλισμό, οπότε θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολυεργαλείο.
Το αεροσκάφος είναι το πιο πλήρες και ώριμο της αγοράς.
Είναι δικινητήριο για να μας δώσει το δικαίωμα να δημιουργήσουμε επιτέλους το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Αν πάμε σε NMA, θα πρέπει να στραφούμε σε αυτό.

Ποιος δεν θα ήθελε απόσυρση των Mirage 2000 EGM/BGM, F4E, F16 B30 και αγορά σε αναλογία 1/1 Rafale F4 ; 😛 :beg:

Spirit

Η καλύτερη επιλογή για την Κρήτη, μαζί με τα όπλα του. Σίγουρο όμως ακριβό μπιχλιμπίδι.

LYK

Επαναλαμβάνω. Το ένα παιχνίδι είναι να πας και να κάνεις διαγωνισμό. Το άλλο παιχνίδι είναι να συγκεντρώσεις τα χρήματά σου και να πας σε έναν και να τους πεις ή όλα ή τίποτα. Μπορεί να γίνει συνδυασμός και των δύο και να βγεί κάτι optimal. Το άλλο παιχνίδι είναι το παιχνίδι στρατηγικής. Πάς και κάνεις μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και λες χρειάζομαι αυτά. Πουλάς τα πάντα ακόμα και 5ετίας για να συγκεντρώσεις πολύ χρήμα και παίρνεις νέα με χαμηλότερες τιμές. Πάς και κλειδώνεις από πριν τις τιμές των ανταλλακτικών για 30-40 χρόνια και τον εκσυγχρονισμό. Δεν πληρώνεις από την αρχή, αλλά όποτε… Read more »

LYK

λοιπόν των Kουκλήδων απέναντι τους ετοιμάζει μεγάλη έκπληξη ο Φωτεινούλης με τον Μακρή και τον Θαλή και ο Οδηγός και ο Κρύσταλλο… Project “Κινούμενη και Απαστράπτουσα Κουνουπιέρα” σε ραντάρ.

ΗΜΠ, Αεροδυναμικές, Υδροδυναμικές και νέα εξίσωση AESA.

Έτσι γιατί όταν ο Έλληνας και ο Φωτεινούλης πιει σωστό καφέ είναι ικανός για τα χειρότερα που ειδικοί επί χρόνια δεν μπορούν να βγάλουν άκρη…

General LEE

Και ο Δηλαδή…

General LEE

Θέλω Rafale F-4 με νέο ραντάρ DETENEO.

Θέλω ΜΙΡΑΖ 2000 να μπορούν να ρίξουν τουλάχιστον MICA IR αξιοπρεπώς και advanced exocet.

Θέλω ΜΙΡΑΖ -5 να έχουν link 16 και νέους MICA IR NG

Πηγαίνω για φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλακάτους στην DCNS και κάνω mega deal με μακρόν…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

258
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99 $

Related News

Το NATO εξετάζει τον εκσυγχρονισμό ναυτικής βάσης στην Αλβανία

Το NATO αξιολογεί πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ανακαίνιση της ναυτικής βάσης Πασά Λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αυλώνα.https://twitter.com/USEmbassyTirana/status/1281537142657880065Τη βάση...

Η Draken International προσλαμβάνει πιλότους και τεχνικούς μαχητικών αεροσκαφών

H αμερικανική εταιρεία Draken International δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής προηγμένων υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης και ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η αμερικανική Αεροπορία, η...

Το ΛΣ διαψεύδει πως τουρκικά σκάφη αλίευσαν εντός Ε.Χ.Υ.

"Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής...

Δυνατότητα ανεφοδιασμού εν πτήσει για τα ελικόπτερα της Γαλλικής Αεροπορίας

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποκτά ικανότητες επιχειρήσεων μακράς ακτίνας με ελικόπτερα μετά την επιχειρησιακή ένταξη σε υπηρεσία και του δεύτερου ιπταμένου τάνκερ KC-130J που...

620 εκατομμύρια για αναβαθμίσεις σε Patriot PAC-3 της Ταϊβάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή Πώληση με χρηματοδότηση FMS για λογαριασμό της Ταϊβάν, που θα αφορά αναβαθμίσεις για το αντιαεροπορικό...
- Advertisement -