ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

77
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η επαφή μας με τους αναγνώστες και φίλους του περιοδικού έχει γίνει τα τελευταία χρόνια άμεση χάρη στο blog αλλά και στα social media του περιοδικού. Δεν είναι βέβαια μυστικό, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς πως αυτό που απασχολεί όσους ενδιαφέρονται με τα αμυντικά θέματα στην Ελλάδα, είναι κατά κύριο λόγο η αγορά των F-35 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Το F-35 είναι σαφές πως θα φέρει ανατροπή στην όποια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς η ικανότητά του να μάχεται χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί από ραντάρ είναι αυτή την στιγμή μοναδική στην περιοχή. Τα ελληνικά μαχητικά αλλά και η αεράμυνα της χώρας θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στο μέλλον.

Για πολλοστή φορά θα πούμε πως η λύση στην αντιμετώπιση των τουρκικών F-35 δεν είναι η αγορά ελληνικών F-35. Το αεροσκάφος μπορεί και παραμένει μη εντοπίσιμο και από το ίδιο του το ραντάρ. Το μόνο που ίσως το διαφοροποιεί είναι πως το ολοκληρωμενο σύστημα IRST που διαθέτει, και οι δυνατότητες Fusion στις πληροφορίες που φτάνουν από τους αισθητήρες το κάνουν μοναδικό στην εναέρια μάχη. Αυτό φυσικά όπως θα ισχύει και για τα όσα συμβαίνουν και με τα F-35 του αντιπάλου.

Κάποια στιγμή η Πολεμική μας Αεροπορία θα χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Και τονίζουμε το “ενός”, καθώς όποτε είχε χρειαστεί να κάνουμε αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (κι όχι συμπληρωματικές παραγγελίες) είχαμε προχωρήσει στην αγορά Δυο τύπων. Τότε λοιπόν, οι επιτελείς της ΠΑ, αξιολογώντας τις απειλές στην “‘γειτονιά” μας, θα κληθούν να επιλέξουν ένα ΝΜΑ που θα συνεχίσει να δίνει πλεονεκτήματα στην Ελλάδα, και θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Μιας και η ΠΑ είναι ιστορικός πελάτης της Dassault, και θα έχει ήδη σε χρήση τα Mirage 2000-5Mk2, το Rafale θα είναι μια προφανής δυνητική επιλογή. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, πως η υπόθεση αυτή είναι απλά εργασίας, όλοι μας γνωρίζουμε πως η ΠΑ έχει σημαντικούς περιορισμούς, και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και για την κάλυψη βασικών κενών (όπλων και ανταλλακτικών για την υπάρχοντα μαχητικά). Απλά αποφασίσαμε, κάνοντας την υπόθεση πως αργά ή γρήγορα η χώρα μας θα αφήσει πίσω την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, και έχοντας πάντα στο μυαλό πως η γειτονική μας χώρα δεν θα πάψει την επεκτατική της πολιτική, πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το -έστω απώτερο- μέλλον.

Το Rafale δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές από τις σελίδες του περιοδικού. Το αεροσκάφος θεωρείται πλέον εξαιρετικά ώριμο, και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της AdlA, κι όχι μόνο, καθώς μπαίνει σε υπηρεσία με την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ. Η Αίγυπτος έχει με αυτό τον τρόπο το πλέον προηγμένο μαχητικό στην περιοχή, ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τα F-35 του Ισραήλ (καθώς οι δυο χώρες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι αντίπαλοι, και τώρα είναι εξαιρετικοί εταίροι αν όχι σύμμαχοι).

Η Ινδία θα κάνει χρήση των Rafale σαν αντιστάθμισμα στην απειλή των κινεζικών J-20. Τα τελευταία είναι μαχητικά 5ης γενιάς, που θεωρητικά θα είχαν σαν αντίπαλο τα ινδικά PAK FA ή Su-57 (στην ινδική τους παραλλαγή). Καθώς όμως τα τελευταία έχουν άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέλιξης, η ινδική επιλογή για γαλλικά Rafale ήταν μάλλον επιβεβλημένη.

 

 

Το Κατάρ από την πλευρά του αγοράζει τα Rafale ίσως και σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της αεροπορίας του σε σχέση με τα άλλα κράτη της περιοχής. Φυσικά τα F-15 του θα είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα και προηγμένα αεροσκάφη, αλλά τα Rafale είναι αυτά που θα φέρουν τους 160 Meteor (της παραγγελίας του Κατάρ), με δυνατότητα πραγματικά να “σκορπίσουν” τους αντιπάλους τους πολύ πριν φτάσουν σε απόσταση βολής κάποιου άλλου πυραύλου αέρος-αέρος. Επίσης, θα είναι αυτά που θα πρέπει να “αντιμετωπίσουν” μελλοντικά τα F-35 των ΗΑΕ (αν κι εφόσον αυτά τα αγοράσουν).

Αυτή την στιγμή το Rafale βρίσκεται σε μια φάση εξαιρετικής ωριμότητας στο επίπεδο F3R. Το F4 θεωρείται το επόμενο εξελιγκτικό “άλμα” για το γαλλικό μαχητικό. Οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται πως “υστερούν” σε σχέση με τους Αμερικανούς (F-22, F-35), τους Κινέζους (J-20, FC-31), αλλά και τους Ρώσους (αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εξέλιξη του Su-57). Πριν λοιπόν πάρουν την απόφαση για την εξέλιξη ενός μαχητικού 5ης ή 6ης γενιάς (ίσως σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους), αποφασίζουν πολύ λογικά να εξελίξουν την σχεδίαση του Rafale.

To τελευταίο μπορεί πλέον να κοιτά στα “μάτια” κάθε μαχητικό 4,5 ή 4,75 γενιάς, όπως το F-15 Silent Eagle, F/A-18XT, EF-2000 Typhoon, Su-35S αλλά και άλλα μονοκινητήρια υψηλών επιδόσεων (Saab Gripen E, F-16V). Παρόλαυτά δεν είναι σαφές τι μπορεί να προσφέρει στον αντιαεροπορικό αγώνα αντιμετώπισης μαχητικών 5ης γενιάς.

Rafale F4 (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Στην έκδοση λοιπόν F4 θεωρείται σίγουρο πως το μαχητικό θα λάβει νέο βελτιωμένο ραντάρ της Thales, πιθανότατα τεχνολογίας GaN, κάτι που θα του επιτρέψει την αύξηση της παραγόμενης ισχύος. Ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και ο αισθητήρας IRST, και γενικά ο πιλότος του θα μπορεί πια να έχει πολύ καλύτερη επίγνωση της κατάστασης γύρω του. Σε συνδυασμό με τα νέα του όπλα όπως ο MICA NG, Meteor, SCALP EG κοκ το Rafale θα προσφέρει σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να το κάνει ισάξιο μαχητικών όπως το F-35, αφού ήταν και παραμένει ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε σαν μαχητικό 4ης γενιάς. Επίσης, θα φέρει ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ αυτό που ήδη “φορά” θεωρείται από το κορυφαία παγκοσμίως.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale δεν είναι συμβατό με τα περισσότερα όπλα που αυτή την στιγμή διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Σημειώνουμε όμως πως αυτά τα όπλα μέχρι την πιθανή επιλογή του αεροσκάφους θα εξοπλίζουν τα ελληνικά F-16V. Απλά η Ελληνική ΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί οπλικά συστήματα για δυο διαφορετικούς τύπους μαχητικών, με ότι σημαίνει αυτό για την λογιστική της υποστήριξη.

To κόστος δε της απόκτησης δεν είναι τόσο “ελκυστικό”, καθώς η Ινδία για την αγορά 36 μαχητικών δαπάνησε σχεδόν 8 δις δολάρια, που σημαίνει ότι με αυτο το ποσό θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ίδιο αριθμό οποιουδήποτε αντίστοιχου μαχητικού (F-35, F-15 Silent Eagle, Typhoon κοκ). Συνεπώς το γαλλικό μαχητικό δεν έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, αλλά είναι απόλυτα λογικό για ένα μαχητικό με τις δυνατότητες του Rafale.

Εσείς τι πιστεύετε; μπορεί το Rafale, είτε στην έκδοση που υπηρετεί σήμερα (F3R), είτε σε μια μελλοντική του έκδοση (F4) να έχει θέση σε μια μελλοντική ΠΑ;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΘΕΜΑ. Σκοπός είναι να προάγουμε την διαδικτυακή συζήτηση μέσα από τα social media και το περιοδικό μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια θέματα (με Saab Gripen, Typhoon κοκ). Δεν έχει αλλάξει κάτι, η χώρα μας παραμένει στα Μνημόνια, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται συνεχώς, και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να υπογράψουμε την αναβάθμιση των F-16 σε F-16V, ενώ μάλλον τα Mirage 2000EGM/BGM θα αποσυρθούν χωρίς να αναβαθμιστούν. Το ΘΕΜΑ είναι μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να “πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.

Ελπίζουμε να μην κατηγορηθούμε εκ νέου για “αντιπρόσωποι” της Dassault (μετά την Lockheed Martin, Boeing etc), γιατί με τόσες αντιπροσωπείες που “μαζέψαμε” μάλλον δεν είμαστε πια περιοδικό αλλά το Farnborough! Ούτε πως υποσκάπτουμε την “προμήθεια των ελληνικών F-35, που το 2019 προσγειώνονται στον Άραξο!

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Paliouras
Member
Paliouras

Νομιζω πως το α/φος που ταιριαζει στην ΠΑ ειναι το Advanced Super Hornet (με μετεορ).
Πολλαπλων ρολων, φθηνοτερο στην χρηση ΚΑΙ δικινητηριο, και το κυριοτερο ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ πολυ πραγμα.
Μου αρεσουν πολυ τα Ραφαλ και τα Ταιφουν, αλλα δεν ειναι για την τσεπη μας…
F-16 V + FA-18 ASH Ειναι οτι πρεπει για κορμος της ΠΑ…(100+50 ή ακομα και 100)
+ τα 25 Mirage μια χαρα θα ειμαστε..και με χρονο να παρακολουθησουμε τις εξελιξεις με τα 5ης. 6ης? γενιας

aris32
Member
aris32

το ραφαλ κουβαλαει πιο πολλα….. και πιο μακρια ….

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Αντε και το φτιαξαμε το συστημα χαχα

Απαντηση: Φυσικα και ειναι, εχουμε και λεμε:

– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design
– Εχουμε οπλα που μπορουν να χρησιμοποιηθουν
– Χρειαζομαστε 2 τυπους αεροσκαφους για απεξαρτιση απο εναν προμηθευτη (α ρε Αντρεα)…
– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design
– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design

αυτα…

stepa
Guest
stepa

….αν παραληφθουν τελικα τα F35 απο την Τουρκια ,πιστευω οτι ενας αριθμος F35 και απο την μερια μας ειναι μονοδρομος….οι λογοι προφανεις. ….αν για Χ λογους παγωσει η Τουρκικη προμηθεια τοτε τα δεδομενα αλλαζουν. σε καμμια περιπτωση ομως δεν πρεπει να επαναληφθουν τα λαθη του παρελθοντος, το θεμα δεν ειναι τι θελουμε αλλα και τι μπορουμε να αντεξουμε..

Aris
Member
Aris

Η ερώτηση μου είναι γιατί Rafale και όχι EF-2000;
Και τα 2 έχουν IRST και προσεχώς και AESA. Τα όπλα όπως είπαμε είναι πιστοποιημένα. Οπότε γιατί όχι Eurofighter;
Να πω την αλήθεια και εγώ το γουστάρω την γαλλιδούλα και όνειρο να ξαναδω τον Τάλω και την Σπάρτη και στην 133ΣΜ μάλιστα…..όπως και πολλοί που είναι ακόμα στο F1 και υπηρετούν εκεί και να μην αρχίσω να τους γράφω εδώ!!!!

sotbak
Member
sotbak

θεωρείς πραγματικά πιθανό ότι θα ξαναπάρουμες γερμανικά ή εν μέρει γερμανικά όπλα; Για να δούμε γιατί το δικό μου ταπεινό ένστικτο μου λέει ότι δεν θα ξαναπάρουμε ……..

ineth
Guest
ineth

Η διαθεσιμότητα και το κόστος πτήσης του EF2000 είναι τραγικά. Εκτιμώ πως θα πρέπει η ΠΑ να στραφεί στην αγορά για συστήματα ενεργ’ης ακύρωσης ίχνους και να διαθέσει τα 800.Μ που χρειάζονται για την αγορά 100 Νeuron που θα απαλλάξουν την ΠΑ τις πρώτες ώρες τόσο από τα ΑΑ συστήματα στις ακτές όπως και από την ανάγκη για μαζική χρήση επιθετικών ενεργειών όσο θα μάχεται στον αέρα. Προσωπική μου απορία είναι πως και δεν έχουν προσπαθήσει να μετατρέψουν σε drones παλαιότερα αεροσκάφη όπως τα F5 F4 που θα μπορούσαν να αναλάβουν αποστολές αυτοκτονίας ή έστω κορεσμού εναέριου πολέμου. Εκτιμώ πως… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Σχεδιάσεις σε αποδρομή … Δεν είναι όμορφο να δίδεται η εντύπωση ότι καταφρονεί κάποιος την τιτάνια σχεδιαστική και βιομηχανική προσπάθεια της φίλης Γαλλίας, ούτε και είναι μικρό επίτευγμα ένα Strike Eagle σε κλίμακα 75%, αλλά είναι ακριβώς αυτό. Οι κινηματικές επιδόσεις (τόσο αλλαγής στάσεως όσο και αλλαγής θέσεως) δεν υπερτερούν ουσιωδώς της τρίτης γενεάς, υστέρουν του Su-35, και ακόμη περισσότερο του Typhoon. Τουναντίον υπερέχει και των δύο σε φορτίο/εμβέλεια (για το Su-35 δεν είμαι και σίγουρος). Το λειτουργικό κόστος σοφιστικέ δικινητήριου και η εισαγωγή νέου τύπου δεν δικαιολογείται από την πρόοδο έναντι του F-16C 52+ Adv. Αν ματαιωθεί δια παντός… Read more »

sotbak
Member
sotbak

απόλυτα σωστός νομίζω……

chikichiki
Member
chikichiki

Εγώ πάντως τα ξέρω λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ εξ’όσων γνωρίζω το Rafale έχει αξεπέραστο sensor fusion στην κατηγορία του, και μέχρι να γίνει αντίστοιχη αναβάθμιση στα F-16, το Rafale θα είναι στην κατά πολύ ανώτερη έκδοση F4 οπότε το F-16 πάλι πίσω μένει (και φυσικά ΑΝ προσφερθεί ποτέ τέτοιο πακέτο, αφού η LM σε βάθος χρόνου το F-16 θέλει να το αντικαταστήσει, όχι να το κάνει ανταγωνιστή του F-35). Για τις επιδόσεις επίσης τα ξέρω αλλιώς, αφού απ’ότι έχω διαβάσει το Rafale είναι τουλάχιστον ισάξιο αν όχι ανώτερο το Typhoon σε επιδόσεις, για το Su-35 δε ξέρω αλλά το… Read more »

som1els
Guest
som1els
dimkam
Guest
dimkam

το πρωτο προβλημα που πρεπει να λυσουμε ειναι να αγορασουμε συστηματα που βλεπουν το φ-35 ,αν γινει αυτο ολα τα αλλα ειναι ευκολα

Larisaios
Member
Larisaios

Για να τα αγοράσουμε πρέπει πρώτα να υπάρχουν…

Phantomakis
Guest
Phantomakis

Γιατι πρεπει να παρουμε αεροπλανα για να υπερασπιστουμε τη ακεραιοτητα της χωρας…δεν μπορουμε να θωρακισουμε τη χωρα διαφορετικα ,το αεροπλανο εξαλλου ειναι καθαρα επιθετικο οπλο.

Nikos
Guest
Nikos

Ένα συνδυασμός πυκνού δυκτιου (Στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχες) ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων με αυτά των υψηλών μιας 10πλασιας ενεργειακής υσχιος σε σχέση με τα σημερινά. Ανίχνευση και στόχευση θα ήταν επιτρεπτή Κατά την απογείωση τω f35 η τουλάχιστον πριν προλάβουν να οπλίζουν σε μη αναφερόμενη απόσταση. Μην ξεχνάτε το φοβερό πλεονέκτημα που λέγεται Αιγαίο. Ναι μεν μπορούν μη ανίχνευσημα να χτυπήσουν νησιά από την ενδοχώρα τους. Αλλά με ένα παραμεθόριο δυκτιου ραντάρ και στα 50χμ από τα σύνορα να ανιχνεύουν ήδη μιλάμε για ακόμα 100δες χμ πριν την ενδοχώρα μας κα ακομη εκτός εμβέλειας των πυραύλων τους. Η θάλασσα μας είναι… Read more »

sotbak
Member
sotbak

ενδιαφέρουσα τοποθέτηση

vasilisk
Member
vasilisk

ΣΑΝ Α/Φ ΤΟ RAFALE ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ F16,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑ,ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΒΑΡΑΝΕ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ…….ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΟ SU35 ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ….. ΛΟΙΠΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ,ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΠΙΜΠΙΚΙΑ ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΡΩΣΣΙΚΟ Α/Φ…..MEΡΙΚΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ TO J20 KAI AN TO ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ,ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ Α/Φ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΓΙΑ 500… Read more »

sotbak
Member
sotbak

εσύ τώρα πραγματικά πιστεύεις ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να αποκτήσει κινεζικό Α/Φ 5ης γενιάς υποτιθέμενα…….

Caspian
Guest
Caspian

Το κόστος των γαλλικών ανταλλακτικών είναι ένα θέμα που το δημιουργούμε μόνοι μας όταν στις συμβάσεις προμήθειας αεροσκαφών τις οποίες υπογράφουμε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της συντήρησης των αεροσκαφών αυτών. Είναι προφανές πως από όποιον και να αγοράσεις, αν δεν τον “δέσεις” τη στιγμή που σε έχει αυτός ανάγκη (στη διαγωνιστική διαδικασία των Α/Φ), νομοτελειακά θα σε “κοπανήσει” αυτός όταν δε θα έχεις άλλη επιλογή για το από που θα προμηθεύεσαι τα ανταλλακτικά σου μέχρι τελευταίου μπουλονιού. Συνεπώς δεν είναι θέμα γάλλων.

Em.Ti
Member
Em.Ti

Δεν το δίνουν για εξαγωγή οι Κινέζοι J-20, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αν και κανείς δεν είπε ότι κάποιο μη-Δητικής προέλευσης μαχητικό δεν είναι ικανό, πρέπει να αναλογιστούμε το τεράστιο κόστος δημιουργίας κατάλληλης υποδομής για την χρήση τους. Ακόμη και το καύσιμο αλλάζει για να καταλάβετε τί εννοούμε. Χώρια το πολιτικό αντίχτυπο (π.χ. ΝΑΤΟική χώρα να αγοράζει τελευταίας τεχνολογίας ρωσικό ή κινεζικό μαχητικό).

sotbak
Member
sotbak

σωστός

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το αντίκτυπο του να καθίσταται μια Νατοική χώρα, όμηρος μιας άλλης(Τουρκία) δεν το λαμβάνουμε υπόψιν? Επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή? Να φορτωθούμε πανάκριβες σαβούρες, που ΔΕΝ αντιμετωπίζουν την απειλή(τουλάχιστον όχι με φυσιολογικό κόστος)? Αν το αντίδοτο/α στο F-35, είναι ένα ρωσικό, κινέζικο ή βορειοκορεάτικο σύστημα, εμείς πρέπει να μην ασχοληθούμε? Και άντε, εμείς να είμαστε καλά παιδιά… Τα τσογλάνια από απέναντι που ΔΕΝ παίζουν με τους ίδιους κανόνες, ποιος θα τα μαζέψει? Έβγαλε κανείς κιχ για τις διαρκείς παραβιάσεις της MTCR από τη Τουρκία? Έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό σε σχέση με τους S-400? Γιατί εμείς θα… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Καταρχήν το άρθρο είναι στοχευμένο και ουσιαστικό θέτοντας το ζήτημα στη σωστή του βάση. Συγχαρητήρια. Περαιτέρω, η δική μου εκτίμηση είναι ότι η ΠΑ είναι ήδη σε φάση απόσυρσης από τα γαλλικά αεροπλάνα και προφανώς αυτό γίνεται γα λόγους αντιμετώπισης της πολυτυπίας, λαμβανομένου υπόψη ότι αφενός ο κύριος κορμός του στόλου είναι το Φ-16 και αφετέρου η διατήρηση πολλών τύπων στοιχίζει οικονομικά και εμείς είμαστε σε έλλειψη ρευστότητας. Άρα όταν επιλεγεί το ΝΜΑ το κριτήριο δεν θα είναι πολιτικό (Ελλάς-Γαλλία συμμαχία κλπ κλπ κλπ…) αλλά καθαρά επιχειρησιακό/οικονομικό, δηλαδή θα πρέπει να επιλεγεί αεροσκάφος που να πληροί τα ύψιστα τεχνικά/επιχειρησιακά πρότυπα… Read more »

Φίλιππος
Guest
Φίλιππος

Κάπου το διάβασα και παραπάνω αλλά συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω πως στην Ελλάδα παρασυρόμαστε…θεωρώ πως είναι λάθος να επενδύουμε σε αεροσκάφη με πρώτη προτεραιότητα την αναχαίτιση…Η αεροπορική υπεροχή μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό – με τις αντίστοιχες επενδύσεις σε επιπλέον εξοπλισμό – να εξασφαλιστεί απο το έδαφος και το νερό…Συμφωνώ πως κριτήριο της επιλογής ενός αεροσκάφους θα έπρεπε να είναι το πόσο “πολυχρηστική” είναι η πλατφόρμα του και το τι επιλογές όπλων προσφέρει.. Η πρόσβαση σε “εξοτικά” όπλα που δίνει η Γαλλική πλευρά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον, η εμβέλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όπως επίσης και η πιθανότητα απόκτησης… Read more »

sotbak
Member
sotbak

και ολοκληρώνω για να μην κουράζω…..ενισχυτικό της ανωτέρω παρατεθείσας απόψεώς μου είναι αυτή ταύτη η επιλογή της αναβάθμισης των Φ-16 της ΠΑ. Αν η Ελλάς ήτο σε αποδρομή ως προς την αμερικανική επιρροή τούτο δεν θα συνέβαινε. Λογικά η αναβάθμιση θα συμπληρωθεί από τον αναγκαίο αριθμό Φ-35.

Caspian
Guest
Caspian

Αν γνωρίζουμε κάτι με γεγονότα είναι πως: α) Το F-35 δε δύναται να αναγνωρισθεί μετωπικά μέσω ραντάρ. β) Το F-35 δε διαθέτει καμία ιδιαίτερη τεχνολογία απόκρυψης θερμικού ίχνους. γ) Το F-35 δε διαθέτει ιδιαίτερα εντυπωσιακές κινηματικές δυνατότητες. Συνεπώς αν ψάχνουμε Α/Φ το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει man-to-man το F-35, τότε ψάχνουμε ένα αεροσκάφος με δυνατότητες 4+ γενιάς το οποίο θα διαθέτει το πιο εξελιγμένo IRST, το οποίο θα πρέπει να του προσδίδει δυνατότητα αξιόπιστης ανίχνευσης σε απόσταση που θα υπερβαίνει την εμβέλεια των όπλων του F-35. Συν την αγορά 20 F-35 για να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Τα παραπάνω πάντως δεν αναιρούν τους λόγους που παρέθεσα για τους οποίους θα πάρουμε και μεις Φ-35…..

Caspian
Guest
Caspian

Συμφωνούμε. Και στο δικό μου σχόλιο αναφέρω “Συν την αγορά 20 F-35 για να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε”. Ανέφερα έναν ενδεικτικό ελάχιστο αριθμό (20) αν και νομίζω πως για να έχει μεγαλύτερο νόημα και καλύτερο λόγο κόστους/οφέλους ο αριθμός θα έπρεπε να είναι 30-40. Πάντα ώς υπόθεση εργασίας που είναι και το πνεύμα του άρθρου.

Lefteris
Member
Lefteris

Το σενάριο να αγοράσουμε ένα ικανό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών είναι εντελώς ουτοπικό, όσο συνεχίζεται αυτή η οικονομική και εθνική πολιτική (χαρίζω πλουτοπαραγωγικές πηγές και μόνο έσοδο η φορολόγηση των υπηκόων) Το μόνο που προκρίνει την επιλογή των Rafale είναι αν παράλληλα γίνονταν αναβάθμιση των M2000 με κοινά υποσυστήματα και ραντάρ AESA και IRST (με τι όποιες δομικές ακόμα αλλαγές) και η συμπλήρωση του αριθμού τους από το γαλλικό στόλο. 100 F16V , 60 M2K και 40 Rafale συν καμιά 100στη nEUROn θα ήταν ωραίο και “βατό” σενάριο. Εννοείται ότι εν συγκρίσει με F15 και F18, είναι ανώτερο τεχνολογικά. Ας μην… Read more »

sotbak
Member
sotbak

ωραίο ακούγεται

Headache
Member
Headache

http://www.aviatia.net/dassault-rafale-vs-saab-gripen/ Ξεκινάω με ένα διάγραμμα και ένα συλλογισμό. Βλέπετε πως και τα δύο έχουν METEOR και το 2ο (Gripen) έχει και MICA και IRIS-T. Πριν από όλα αυτά παρατηρήστε το operating cost των δύο και από κει και πέρα τα ρεαλιστικά συμπεράσματα είναι εύκολα. Πραγματικά το RAFALE θα ήταν ένα Puzzle για τους Τούρκους όπως όλα τα Μ2000 αλλά και μια αίσθηση υπεροχής τλχστον μέχρι την (πιθανή) έλευση F35 από τη γείτονα. Αλλά το κόστος θα δεσμεύσει τεράστια ποσά από άλλα μέρη της άμυνας που χρειάζονται επειγόντως μάζεμα. (ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ/ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ) Επειδή ψωνίζουμε και “πολιτικά” θα πρέπει να δούμε τι… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Τώρα πραγματικά πιστεύεις ότι θα μας επιτραπεί να πάρουμε σουηδικό ΝΜΑ. Και αν είναι έτσι γιατί δεν πήρε και ο Ανδρέας τη δεκαετία του 80 που είχε φίλο τον Ούλαφ Πάλμε;;;;;………………………τον θυμάται κανείς;;;

dimitrov
Member
dimitrov

Αγαπητοί φίλοι … ο γρύπας θα ήταν πραγματικά η υπέρτατη αιρετική επιλογή. Κι όχι μόνο σαν E/F αλλά και σαν C/D αντί για -5μκ2, 52+,52Μ. Δεν πλατιάζω αραδιάζοντας πλεονεκτηματα αλλά και μόνο που θα μας δίνανε οι Σουηδοί πηγαίους κώδικες φτάνει. Θα ήταν πραγματικά δικό μας. Βέβαια αυτό που λέει ο sotbak είναι σωστό. Αλλά με μία καθαρή διαγωνιστική διαδικασία πιστεύω θα μας κλ@ν $ν& τα @$#/&. Πραγματικό μειονέκτημα θα ήταν η έλλειψη συνέχειας. Πως θα εκσυγχρονίζαμε τα C/D δλδ; Όσο για το μακαρίτη Πάλμε να είστε βέβαιος πως δεν πέρασε καν από το μυαλό του Ανδρέα. Πέραν τούτου τα… Read more »

Headache
Member
Headache

Πολιτικά μιλώντας μάλλον δεν μας άφηναν (κυρίως οι Γάλλοι που είμαστε και “πελάτες” στις τραπεζές τους), αλλά σε ένα πιθανό διαγωνισμό θα το διατυμπάνιζα και θα το έφτανα μέχρι τέλους, ώστε να πάρω ανταγωνιστικότερη “αντιμετώπιση” καλύτερο πακέτο. Η αγορά ενός μαχητικού 5ης γενιάς ή έστω 4,5 είναι και ύψιστο θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης (και όχι αντιπαράθεσης που είμαστε ειδικοί) , και θα χρειαστεί τσαγανό αλλά και διάβασμα για να ψωνίσουμε και αεροσκάφος αλλά και να επενδύσουμε “πολιτικά”. Αλλά με το bulling που γίνεται στην boeing αλλά και που αυτή εξασκεί (βλέπε Canada) , δεν θα ήθελα να μπλέξουμε με F18 για… Read more »

sotbak
Member
sotbak

και τολμώ να συμπληρώσω και τα εξής. Από τις σκανδιναβικές, η Νορβηγία (κυρίως και πρώτιστα), αλλά και η Δανία και η Φινλανδία (σε 2ο φόντο επειδή είναι και μέλη της ΕΕ) τελούν υπό την πλήρη γεωπολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και καλά κάνουν διότι είναι δημοκρατίες δυτικού τύπου, προοδευτικές και πλησίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα). Η δε Σουηδία ήδη εισέρχεται σε αντίστοιχη σχέση με τις ΗΠΑ για τους ίδιους λόγους, εγκαταλείποντας αργά, αλλά σταθερά, μια πιο ουδετερόφιλη στάση. Υπό τα δεδομένα αυτά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που τελεί υπό την πλήρη γεωπολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και καλά… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Ωραία τα λέτε αγαπητοί συνομιλητές … αλλά από δέσιμο σε δέσιμο κι από βαρύτητα σε βαρύτητα υπάρχει διαφορά. Η γωνιά αυτή της γης καίει και τσουρουφλάει τους Αμερικάνους και μας έχουν σβερκωμένους. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι άλλη περίπτωση ακόμα και τώρα που τα αναλύουμε. Πιστεύω πως αν η χώρα δούλευε σωστά, έστω στο κομμάτι των εξοπλισμών κι έκανε διαγωνισμό αληθινό την δεκαετία του 90 και τον πήγαινε μέχρι τέλους … ε τότε κάτι καλό θα έβγαζε. Εδώ λίγο είχε το γιουροφάιτερ να φαίνεται τελειωμένη υπόθεση και η Λόκχηντ έταζε εκσυγχρονισμούς δώρο με την αγορά έστω 25 φι16. Ακόμα θυμάμαι τον… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Πιστευω πως αν η Γαλλικη απαντηση σε 5ης η 6ης γεννιας αεροσκαφη ειναι το Rafale οπως το ξερουμε με ελαχιστες τροποποιησεις, τοτε ουτε γιατην Γαλλια κανει. Η Γαλλια ειναι πυρηνικη δυναμη, ενω και η Τουρκια εκει στοχευει. Η δυνατοτητα πληγματος μιας πυρηνικης δυναμης ισοσταθμιζει αλλα δεδομενα, οπως η μη αντιστοιχη εξελιξη σε τεχνολογια stealth αεροσκαφων νεωτερης γεννιας. Επειδη η αγορα νεου μαχητικου αεροσκαφους γινεται με δεδομενο να αντεξει τεχνολογικα οσο γινεται σε μεγαλυτερο μελλοντικο χρονικο διαστημα και να ικανοποιει οσο το δυνατο μεγαλυτερες αναγκες, δεν νομιζω πως οποιοδηποτε αεροσκαφος 4ης+ γεννιας εχει αξια να αγοραστει. Εαν δεν ειχαμε την Τουρκια… Read more »

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ, αλλά για το ΝΕΥΡΩΝ όλοι εδώ γράφουνε ότι είναι πλατφόρμα τεχνολογικής επίδειξης και δεν θα μπει σε παραγωγή, πάντως θα μπορούσαμε να μπούμε με τους Γάλλους σε συμπαραγωγή UCAV τύπου ΝΕΥΡΩΝ μαζί και με άλλους Ευρωπαίους ώστε να ικανοποιούμε ταυτόχρονα και τους Ευρωπαίους και την κοινή υποτίθεται άμυνα για την οποία ξαφνικά περί τα πολλά τυρβάζουν

js
Guest
js

Για χρηματοδότηση θα μπορούσαμε να δώσουμε όλα τα Μ2000, να πάρουμε 20 μεταχειρισμένα και 20 καινούρια.
Στη σμφωνία βεβαια θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η αναβάθμιση των μεταχειρισμένων, μετά την παραλαβή των καινούριων, ώστε να έρθουν κάποια στιγμή όλα στο ιδιο επίπεδο.

GK_
Member
GK_

Γεια σας, δεν ξερω τι απογινε το ρποηγουμενο σχολιο μου. Δυο κουβεντες σε περιτπωση που χαθηκε. Το διδυμο F16V/F35A απο καθε αποψη αποδεικνειεται ανωτερο. Τα ΗΑΕ ειχαν ζητησει ηδη βελτιωμενο ρανταρ RBE2/AESA στα Rafale κατα 40-43% σε ανωτερη ισχυ σηματος. Το Rafale F4 κερδιζει το χαμενο εδαφος σε μεγαλο βαθμο σε οτι αφορα την τεχνολογια. Απο οικονομικη αποψη, με βαση την υπαρχουσα πληροφορηση η ΠΑ μαλλον θα εχει συνολικα διαθεσημα 2,4 δις € μεχρι το 2027. Αργοτερα, αγνωστο. Χωρις καποιον «σπονσορ» πολυ δυσκολα θα μπορεσει να αποκτησει Rafale F4, ελεω ΕΕ. Πολυ ποιο ευκολα εαν προσπαθησει να εκσυγχρονισει τα Μ2000… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση και το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα α/φ που θα παρουσιαστούν, άλλωστε το καθένα έχει να επιδείξει κάποια πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Δυστυχώς, το θέμα θα εξακολουθεί να είναι οικονομικό/πολιτικό για πολλά χρόνια ακόμα, αυτό που περνά η ελληνική οικονομία θα έχει μακροχρόνια επίπτωση, ενώ η ανάγκη για το ΝΜΑ της Π.Α. θα γίνει πρόσδηλη κάποια στιγμή στο μέσο της επόμενης δεκαετίας (πολύ πιο κοντά απ’ότι φανταζόμαστε). Ως εκ τούτου λοιπόν, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το διαθέσιμο κονδύλι θα είναι μικρότερο του πραγματικά αναγκαίου και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εναλλακτικής χρηματοδότησης άμεσης (δηλ. πιστώσεις)… Read more »

efstathios
Guest
efstathios

σε προσφατη νατοικη ασκηση νομιζω υπηρξε συμετοχη F-35 κ Rafale, Eurofighter(κ τα δυο ευρωπαικα με τα πλεον προηγμενα IRST κ ρανταρ) )στην οποια το F-35 εγραψε πολλες καταριψεις με μηδενικες απωλειες,εαν κατι τετοιο ισχει κ δεν ειναι θεμα μαρκετινκ ειναι ενα θεμα που πρεπει να μας προβληματισει κ να εξεταστει αναλυτικα κατα ποσο τα προηγμενα συστηματα IRST κ aesa προσφερουν ικανοποιητικες λυσεις αντιμετοπισης F-35

Defencegreece
Guest

Καταλαβαίνεις ότι τα Rafale/Eurofighter ήταν σε ρόλο Blue Force?
Οι μόνοι αντίπαλοι του F-35 ¨ηταν αεροσκάφη F-16/F-15

Gilan
Member
Gilan

Νομίζω ότι σαν χρονική επιλογή είναι λάθος να αγοράσουμε Rafale, καλύτερη λύση ήταν όταν μας προτείνανε οι γάλοι να γίνει ανταλλαγή των Mirage με το ανωτέρω μαχητικό. Η πλέων σοφή επιλογή είναι η αγορά F-35 λόγω του ότι είναι stealth και έχει αλλάξει των τρόπο που διεξάγονται οι επιχειρήσεις. Η Π.Α. πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις.

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ καλώς ή κακώς η λογική αυτό επιτάσσει και ειδικά για μία ΠΑ που κατ’ ουσίαν πολεμά στον αέρα κάθε μέρα, με ό,το αυτό συνεπάγεται.

aris32
Member
aris32

η εκδοση του ραφαλ φ4 μας δινει την δυνατοτητα : 1) να μην πεταξουμε στα σκουπιδια την επενδυση στα οπλα μικα σκαλπ . 2) παιρνει μετεορ 3) παιρνει σναιπερ 4) παιρνει σκοπευτικο στο κρανος ταργκο 5) θα εχει καλυτερο ρανταρ και καλυτερο irst 6) εχει το καλυτερο συστημα αυτοπροστασιας 7) εχει μεγαλη εμβελεια 8) μπορει να παρει πολλα οπλα 9) ειναι τρομερα ευελικτο 10) ειναι δικηνητηριο 11) ευχης εργο να παρει και συμμορφες δεξαμενες επιλογος . ειναι η καλυτερη λυση για την αντικατασταση των μ2000 . τα φ35 δεν το βλεπω για ελλαδα και ο λογος ειναι οτι η συντηρηση… Read more »

sotbak
Member
sotbak

λίγο από όλα να μαζέψουμε δλδ, αλλά φοβάμαι ότι το κόστος για αυτά που προτείνεις είναι δυσθεώρητο. Κάποιος φίλος πιο πάνω είπε ότι σε νατοϊκή άσκηση το Φ-35 ούτε που το είδαν τα ραφάλ/εφ2000…….εκτός αν είναι προπαγάνδα…….

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Τα 12 χρονια σχολικης πλυσης εγκεφαλου με το παρελθον μας κανουν να ονειρευόμαστε ραφαλ/εφ2000/γριπεν/φ18/φ15 παληατζουρες σχεδια προ στηλθ/αεσα/φουζιον εποχης.
Ριχτε μια ματια και στο καινουργιο στηλθ αιρμπας.

Crt
Guest
Crt

F-35 ή Su-35s με οποιοδήποτε κόστος ! Τα υπόλοιπα είναι μεσοβέζικες λύσεις.

aris32
Member
aris32

su-35 και θα μας βγει με περισσοτερο κοστος απο οτι το φ35 . θυμιζω τα προβληματα που εχουν οι ινδοι με τα su30 . ανεπαρκεια κινητηρων . αφερεγγυοτα στην γραμμη αλυσιδας ανταλλακτικων κτλ κτλ . + νεες υποδομες + νεα οπλα για ενα αεροπλανο . αστο καλυτερα να φερω σε ενεργο υπηρεσια τα φ1 και να τα αναβαθμισω .

stefan
Guest
stefan

Αν το θέμα ετίθετο απο καθαρά οικονομοτεχνική σκοπιά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί οτι στην τιμή ενός rafale (4.75 έστω γενεάς) αγoράζει κανείς 2 ή 3 F16 block 70! Συγκρίνωντας δε το F35 με οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους (rafale, eurofighter) , συγκρίνει ουσιαστικά ανόμοια πράγματα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένα F-35 (5ης γενεάς) μπορεί να “κάνει πλάκα” με ένα εξελιγμένο F15, mirage, F16 κοκ. Όμως εαν η αναμέτρηση πραγματοποιηθεί σε μια δικτυωμένη περιοχή όπως το Αιγαίο ή η Θράκη, και ο αντίπαλος επιτιθέμενος(F-35) γνωρίζει οτι έχει να κάνει με μια δυσμενή αναλογία αμυνόμενων virer 1:2 ή 1:3, συν την αντιαεροπορική… Read more »

peaceful warrior
Guest
peaceful warrior

Ενα καλο αεροπλανο με θετικο την ηδη εξοικειωση των πιλοτων μας με γαλλικα συστηματα απο τα Mirage. Το μεγαλο προβλημα αυτου του αεροπλανου οπως και ολων των ευρωπαικων ειναι το υψηλο κοστος αγορας του – χωρια τα οπλα που τον συνοδευουν. Η τιμη του καθισταται απαγορευτικη για μια οικονομια σαν της Ελλαδας ακομα και για καλες εποχες οταν τα λεφτα επεφταν στα εξοπλιστικα με το τσουβαλι. Με τιποτα δεν μπορει μια οικονομια σαν της Ελλαδας να παρει και να αγοραση και να αντιπαραθεσει μεγαλους αριθμους Rafale χωρια του οτι οι Γαλλοι ειναι πολυ επιφυλακτικοι σε θεματα συμπαραγωγης μοιρασματος τεχνογνωσιας κλπ/.… Read more »

aris32
Member
aris32

και αλλος με το su35 .. ρε παιδι μου μανια . ειπαμε το αναλυσαμε δεν κανει …. ας ειμαστε ρεαλιστες ….. επιτελους . τι να το κανεις το su35 ; επειδη κανει ωραιους ελιγμους ; επειδη στα διαφορα σοου κανει την καλυτερη πτητικη επιδειξη ; προτιμω φ16 με link16 aesa παρα ενα αεροπλανο που κατασκευαζεται απο μια χωρα που ειναι πισω 1 δεκαετια στα ηλεκτρονικα συστηματα – στην τεχνολογια των κινητηρων – στην δικτυωση .αν δεν το εχετε καταλαβει ενα αεροπλανο για να επιβιώσει σημερα πρεπει να μπορει να δικτυωθει με ολο το συστημα ( στρατος αεροπορια ναυτικο) να λαμβανει… Read more »

peaceful warrior
Guest
peaceful warrior

1) Ποιος σου ειπε οτι ειναι μια δεκαετια οι Ρωσοι στα ηλεκτρονικα? Ακομα και αν ειναι ετσι-που δε3ν ειναι-μπορουμε να κανουμε κατι αντιστοιχο με αυτο που κανανε οι Ινδο και να βαλουμε συστηματα δυτικου τυπου. Το αεροπλανο αυτο εχει συστηματα 5ης γενεας και ειναι το μονο αυτη την στιγμη που μπορει να δει το F35 χωρια το οτι θα προσεφερε μεγαλυτερο ευρος επιχειρησεων(βλ. Κυπρος) χωρια την αδιαμφισβητητη ικανποτητα του στις αερομαχιες κλοπ. Βεβαια η τυχον αποκτηση su 35 ειναι ενα δυνητικο σεναριο και μη εφαρμοσιμο με τα ισχυοντα οικονομικα αλλα και γεωπολιτικα δεδομενα. Οπως προανεφερα η μονη ρεαλιστικη προοπτικη για… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Απλά λυπάμαι που δε μπορούν περισσότεροι σουχοϊόφιλοι να δουν αυτό το σχόλιο για να καταρριφθούν οι ψευδαισθήσεις αυτές μια και καλή: -Πρώτοι πύραυλοι αέρος-αέρος: ΗΠΑ (οι Σοβιετικοί έπρεπε να αντιγράψουν τον AIM-9B) -Πρώτος σύγχρονος πύραυλος αερομαχίας: ΗΠΑ (AIM-95 Agile, ο R-73 ήρθε 10 χρόνια μετά) -Πρώτος κινητήρας μαχητικού με combat-useful supercruise: ΗΠΑ (F-119, YF-120) -Πρώτο PESA: ΗΠΑ -Πρώτο AESA: ΗΠΑ -Πρώτο στελθ αεροπλάνο: ΗΠΑ -Πρώτη εφαρμογή sensor fusion: ΗΠΑ -Πρώτο airborne datalink: ΗΠΑ (F-14-Hawkeye) -Πρώτο αεροσκάφος με κατευθυνόμενα ακροφύσια: ΗΠΑ -Πρώτο lead-cumputing gunsight: ΗΠΑ (F-86) Αλλά εγώ πρέπει να πιστέψω ότι μια χώρα που συνεχώς ήταν πίσω σε όλα αυτά,… Read more »

Κωστής
Guest
Κωστής

Πολύ καλή ευκαιρία για διάλογο. Εγώ θα σταθώ στο θέμα της ανομοιοτυπίας που σχεδόν όλοι μας έχουμε δαιμονοποιήσει. Ας σκεφτούμε λοιπόν μια ΠΑ χωρίς τα Μ2000. Θα είχαμε σήμερα περίπου 60 επιπλέον f16 των παλαιότερων block. Αν υποθέσουμε πως τα αεροσκάφη-φορείς είναι ισάξια (f16-Μ2000), φανταστείτε το έλλειμα αποτροπής χωρίς scalp, AM39, mica. Και ακόμα και αν υποθετικά οι ΗΠΑ αποδέσμευαν αντίστοιχα όπλα από το 2010 και μετά, πως θα τα αγοράζαμε μέσα στην κρίση; Θεωρώ λοιπόν πως η Ελλάδα σε τόσο κρίσιμους τομείς (ΠΑ, αλλά και ΠΝ) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη από μια χώρα και ΚΥΡΙΩΣ από τις… Read more »

zapata
Guest
zapata

Καταληγουμε λοιπον στο οτι η Ελλαδα πρεπει να εχει Αμερικανους ‘εργατες’ για την καθημερινη τριβη με την τουρκια και της υποχρεωσεις της στο ΝΑΤΟ και ‘αλλα’ εργαλεια που κανουν την διαφορά. Το προβλημα ομως ειναι, και συγχωρηστε μου που δεν ειμαι σαν τους υπολοιπους τους ‘καραισκακηδες’ αλλα οι Αμερικανοι μας εχουν στο χερι. 1ον μας πουλανε μονο οτι συμφερει αυτους και.. 2ον αν αγοραζουμε απο αλλου και γενικα δεν συμμορφωνομαστε, μας τιμωρουν αγρια και χωρις αναστολες με ο΄τι τροπο εχουν διαθεσιμο. Εαν η Ελλαδα εκανε αυτα που κανει η Τουρκια θα ειχε Προεδρο ….τον Μουγκαμπε τωρα και ο οποιος καταλαβε,… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Δεν την έχουμε δαιμονοποιήσει εμείς αλλά τα οικονομικά της άμυνας. Αν δεν είχαμε γενικώς τα Μ2000 θα είχαμε 30-40 μαχητικά περισσότερα στην αγορά του αιώνα και την βραδιά των Ιμίων. Επίσης δεν θα είχαμε τη δεκαετία του 90 6-7 τύπους μαχητικών αλλά 4. Φυσικά τότε θα μπορούσαμε να είχαμε τα Μ2000 και όχι τα εφ16 θεωρητικά. Στη συνέχεια είχαμε αγορές Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή. Για να μην πλατιάζω 225 μαχητικά με κόστος αγοράς 325+ και χωρίς να παράγεται κανένα εδώ. Αυτό είναι το κόστος της πολυτυπίας. Κι αν βάλουμε και τα κόστη χρήσης ……. αν μπορούσαμε να τα υπολογίσουμε επακριβώς… Read more »

Κωστής
Guest
Κωστής

Συμφωνώ απόλυτα ότι η υπερβολική πολυτυπία ήταν και είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Το ιδανικό θα ήταν αυτό που περιγράφεις στο τέλος, με 2 τύπους, f16 και ένα γαλλικό. Ευκαιρίες για μείωση της πολυτυπίας υπήρξαν, όπως με την απόφαση αναβάθμισης των f4 (μπορούσαμε να τα αποσύρουμε και να αγοράσουμε πρόσθετα f16) και με την απόφαση εκσυγχρονισμού μέρους και όχι όλων των Μ2000 EGM. Τώρα θα είχαμε ήδη 2 τύπους λιγότερους και πιο ικανά αεροσκάφη. Πάντως, μια ιδανική σύνθεση του στόλου της ΠΑ περί το 2025-2030 κατά τη γνώμη μου θα ήταν η εξής: ~ 85 f16 V ~ 40 f16 bl 52+… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Τώρα “χτυπάς” σε 2 άλλα σημεία που με …. πονάνε …… δλδ τι ωραία που θα ήταν να ήμασταν πιο τυχεροί τότε και πιο σβέλτοι και να “τσιμπάγαμε” τα φι16α και βου που μας πούλαγε η ούσαφ και να τα κάναμε εμελγιού ε; Με τα φράγκα των εφ4 αγορά κι εκσυγχρονισμός 40 φι16Α/Β εμελγιού …… μετά αγορά 50 μπλοκ 50+ και τα φράγκα της οψιόν +10 …. στον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων Μ2000 σε συμφωνία 35+15. Εεεεεε? Και τι ωραία που θα κούμπωνε εδώ ο Καραμανλής να αρπαζε τα 28 ολλανδικά το 2005 και με τα φράγκα των 52Μ ….. εκσυγχρονισμός… Read more »

aris32
Member
aris32

στα ιμια τα μονα που πετουσαν ηταν τα φαντομ και τα μιραζ γιατι ηταν τα μονα που ειχαν συστημα αυτοπροστασιας και πυραυλους bvr . τα φ16 ηταν καθηλωμενα στο εδαφος;

GOODBYE
Member
GOODBYE
PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Εξαιρετική παρουσίαση, αναλύει όσα έχω πει κατά καιρούς για το F35 και τη σύγκρισή του με μαχητικά 4ης++ και 5ης γενιάς. Οι σχετικά χαμηλές του κινηματικές ικανότητες σημαίνει ότι για να εξαπολύσει τα όπλα του θα πρέπει να έρθει αρκετά κοντα στα αντίπαλα μαχητικά, λόγω της μειωμένης εμβέλειας που θα έχουν οι πυραύλοι του απέναντι σε ένα μαχητικό που θα πετά πιο γρήγορα, πιο ψηλά και θα έχει καλύτερη επιτάχυνση, ευελιξία και βαθμό ανόδου. Παράλληλα, το F35 θα λαμβάνει στοιχεία από ιπτάμενα ραντάρ για να μην αναγκαστεί να ανοίξει το ραντάρ του κι αποκαλύφθεί έγκαιρα από το Ραφάλ, ιδίως το… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Να σημειώσω εδώ (το είχα σχολιάσει, αλλά απ’ότι φαίνεται τα σέρβερ της Π&Δ δέχονται συστηματική επίθεση από τον κοντό άντρα του Κρεμλίνου – σας είπα εγώ, μη το φτύνετε το Σουχόι θα Τον τσατίσετε…), ότι ο Picard είναι οπαδός της fighter mafia και το blog του είναι γεμάτο ψέματα, μαγειρεμένες στατιστικές, υπεραπλουστεύσεις κι επιλεκτική χρήση πηγών…

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

Ενδιαφέρον άρθρο με την εγκυρότητα της Πτήσης αλλά και πολλά ενδιαφέροντα σχόλια. Καλά είναι τα υποθετικά σενάρια και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την απόκτηση α/φους 5ης γενιάς από την Π.Α. (αν και αυτό αγγίζει μάλλον την επιστημονική φαντασία με δεδομένο το οικονομικό μας χάλι), ας δούμε όμως κάτι που φαίνεται εφικτό. Καταρχάς όλοι συμφωνούμε πως η πρόσφατα ανακοινωμένη αναβάθμιση των F-16 είναι ένα θετικό βήμα και μακάρι να πραγματοποιηθεί. Η Ελλάδα όμως μπορεί να έχει ένα ατού στην υπόθεση που λέγεται αντιμετώπιση των F-35, το οποίο πρέπει να καλλιεργήσει στο έπακρο… αναφέρομαι στην στρατιωτική συνεργασία μας με… Read more »

x-m
Member
x-m

Άσχετο με το θέμα αλλά…έχει ακούσει κανείς οι πελάτες των διαφόρων SU να είναι τόσο ικανοποιημένοι; Δε νομίζω. ( Ρώσικα με ελληνικά εθνόσημα μόνο σε εξώφυλλα περιοδικού.Ακόμα και αν ήταν άψογα, όταν θα βγάλει ο ήλιος κέρατα……). Την εποχή που εμείς θα αγοράσουμε νέο αεροσκάφος, το Rafale θα είναι βήμα στο παρελθόν.

Spyros
Member
Spyros

Βρε παιδιά τι γίνεται με τα σχόλια; Να γράφουμε ή όχι;

sotbak
Member
sotbak

xaxaxax!!!! kalo!!!!

Konstantinos_Zikidis
Member

[Το σχόλιο αναρτάται εκ νέου, καθώς το προηγούμενο σχόλιό μου δεν υπάρχει πλέον] Το Rafale είναι ένα ώριμο οπλικό σύστημα, με τεράστια δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (9,5 t.), με ισχυρό ραντάρ AESA, πλήρες ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (IRST – FLIR – TV – Laser, το οποίο θα αναβαθμιστεί στο Standard F4), φέρει τον ικανότερο πύραυλο α-α (Meteor), πέραν των MICA EM/IR-SCALP-EXOCET, και διαθέτει το πολύ εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, το SPECTRA, με δυνατότητα active cancellation (αναφέρεται και ως ενεργητικό stealth). Επίσης, επιτρέπει μεγάλο shortie rate σε συνθήκες έντασης (μπορεί κανείς να ρωτήσει χρήστες Γαλλικών Α/Φ, όπως τους Ινδούς, οι οποίοι σε παλαιότερες διενέξεις με… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να μας απασχολεί θέμα ΝΜΑ. Δεν υπάρχει σάλιο για οποιοδήποτε μαχητικό, αλλά όταν βρεθούν κονδύλια, τότε το ΝΜΑ(αν και εφόσον αποδειχτεί ότι χρειάζεται), ΔΕΝ μπορεί να είναι το F-35. Θα εξηγήσω τους λόγους… Δεν είναι θέμα αν είναι μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Είναι ζήτημα του δόγματος που εξυπηρετεί. Πρώτο πλήγμα! Θα το κάνουμε ποτέ εμείς? Όχι… Εξυπηρετεί έστω, σενάριο MAD? Φυσικά και όχι! Η Τουρκία είναι 6-7 φορές μεγαλύτερη από εμάς και αναλογικά, έχει και πολύ περισσότερους ‘σοβαρούς’ στόχους που θα έπρεπε να καταστρέψουμε, για να πληγεί καίρια… Δεν μπορεί να υπάρξει αποτροπή ή ανταπόδοση πληγμάτων,… Read more »

aris32
Member
aris32

η ουσια ειναι οτι η ΠΑ μελλοντικα θα εχει 2 τυπους μαχητικων . η οροφη σιγουρα θα ειναι περιπου στα 180 με 220 αεροπλανα . ο ενας τυπος αεροπλανου ειναι το φ16 . με 123 μοναδες . ο αλλος ποιος θα ειναι δεν ξερουμε; σιγουρα τα μ2000-5 θα υπηρετησουν αρκετα χρονια ακομα .αλλα ποιος θα ειναι ο δευτερος τυπος ειναι μια αποφαση που θα παρει η πολιτικη ηγεσια και οχι η ΠΑ . η ΠΑ θα προτεινει ποιο αλλα η τελικη αποφαση θα ειναι της κυβερνησης και αυτο θα εξαρτηθει απο τα χρηματα , απο την γεωστρατηγικη ( με ποιον… Read more »

trackback

[…] ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ; […]