3.2 C
Athens
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

- Advertisement -

 

Η επαφή μας με τους αναγνώστες και φίλους του περιοδικού έχει γίνει τα τελευταία χρόνια άμεση χάρη στο blog αλλά και στα social media του περιοδικού. Δεν είναι βέβαια μυστικό, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς πως αυτό που απασχολεί όσους ενδιαφέρονται με τα αμυντικά θέματα στην Ελλάδα, είναι κατά κύριο λόγο η αγορά των F-35 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Το F-35 είναι σαφές πως θα φέρει ανατροπή στην όποια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς η ικανότητά του να μάχεται χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί από ραντάρ είναι αυτή την στιγμή μοναδική στην περιοχή. Τα ελληνικά μαχητικά αλλά και η αεράμυνα της χώρας θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στο μέλλον.

Για πολλοστή φορά θα πούμε πως η λύση στην αντιμετώπιση των τουρκικών F-35 δεν είναι η αγορά ελληνικών F-35. Το αεροσκάφος μπορεί και παραμένει μη εντοπίσιμο και από το ίδιο του το ραντάρ. Το μόνο που ίσως το διαφοροποιεί είναι πως το ολοκληρωμενο σύστημα IRST που διαθέτει, και οι δυνατότητες Fusion στις πληροφορίες που φτάνουν από τους αισθητήρες το κάνουν μοναδικό στην εναέρια μάχη. Αυτό φυσικά όπως θα ισχύει και για τα όσα συμβαίνουν και με τα F-35 του αντιπάλου.
Κάποια στιγμή η Πολεμική μας Αεροπορία θα χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Και τονίζουμε το “ενός”, καθώς όποτε είχε χρειαστεί να κάνουμε αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (κι όχι συμπληρωματικές παραγγελίες) είχαμε προχωρήσει στην αγορά Δυο τύπων. Τότε λοιπόν, οι επιτελείς της ΠΑ, αξιολογώντας τις απειλές στην “‘γειτονιά” μας, θα κληθούν να επιλέξουν ένα ΝΜΑ που θα συνεχίσει να δίνει πλεονεκτήματα στην Ελλάδα, και θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Μιας και η ΠΑ είναι ιστορικός πελάτης της Dassault, και θα έχει ήδη σε χρήση τα Mirage 2000-5Mk2, το Rafale θα είναι μια προφανής δυνητική επιλογή. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, πως η υπόθεση αυτή είναι απλά εργασίας, όλοι μας γνωρίζουμε πως η ΠΑ έχει σημαντικούς περιορισμούς, και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και για την κάλυψη βασικών κενών (όπλων και ανταλλακτικών για την υπάρχοντα μαχητικά). Απλά αποφασίσαμε, κάνοντας την υπόθεση πως αργά ή γρήγορα η χώρα μας θα αφήσει πίσω την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, και έχοντας πάντα στο μυαλό πως η γειτονική μας χώρα δεν θα πάψει την επεκτατική της πολιτική, πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το -έστω απώτερο- μέλλον.

Το Rafale δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές από τις σελίδες του περιοδικού. Το αεροσκάφος θεωρείται πλέον εξαιρετικά ώριμο, και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της AdlA, κι όχι μόνο, καθώς μπαίνει σε υπηρεσία με την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ. Η Αίγυπτος έχει με αυτό τον τρόπο το πλέον προηγμένο μαχητικό στην περιοχή, ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τα F-35 του Ισραήλ (καθώς οι δυο χώρες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι αντίπαλοι, και τώρα είναι εξαιρετικοί εταίροι αν όχι σύμμαχοι).
Η Ινδία θα κάνει χρήση των Rafale σαν αντιστάθμισμα στην απειλή των κινεζικών J-20. Τα τελευταία είναι μαχητικά 5ης γενιάς, που θεωρητικά θα είχαν σαν αντίπαλο τα ινδικά PAK FA ή Su-57 (στην ινδική τους παραλλαγή). Καθώς όμως τα τελευταία έχουν άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέλιξης, η ινδική επιλογή για γαλλικά Rafale ήταν μάλλον επιβεβλημένη.
 

 
Το Κατάρ από την πλευρά του αγοράζει τα Rafale ίσως και σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της αεροπορίας του σε σχέση με τα άλλα κράτη της περιοχής. Φυσικά τα F-15 του θα είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα και προηγμένα αεροσκάφη, αλλά τα Rafale είναι αυτά που θα φέρουν τους 160 Meteor (της παραγγελίας του Κατάρ), με δυνατότητα πραγματικά να “σκορπίσουν” τους αντιπάλους τους πολύ πριν φτάσουν σε απόσταση βολής κάποιου άλλου πυραύλου αέρος-αέρος. Επίσης, θα είναι αυτά που θα πρέπει να “αντιμετωπίσουν” μελλοντικά τα F-35 των ΗΑΕ (αν κι εφόσον αυτά τα αγοράσουν).
Αυτή την στιγμή το Rafale βρίσκεται σε μια φάση εξαιρετικής ωριμότητας στο επίπεδο F3R. Το F4 θεωρείται το επόμενο εξελιγκτικό “άλμα” για το γαλλικό μαχητικό. Οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται πως “υστερούν” σε σχέση με τους Αμερικανούς (F-22, F-35), τους Κινέζους (J-20, FC-31), αλλά και τους Ρώσους (αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εξέλιξη του Su-57). Πριν λοιπόν πάρουν την απόφαση για την εξέλιξη ενός μαχητικού 5ης ή 6ης γενιάς (ίσως σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους), αποφασίζουν πολύ λογικά να εξελίξουν την σχεδίαση του Rafale.
To τελευταίο μπορεί πλέον να κοιτά στα “μάτια” κάθε μαχητικό 4,5 ή 4,75 γενιάς, όπως το F-15 Silent Eagle, F/A-18XT, EF-2000 Typhoon, Su-35S αλλά και άλλα μονοκινητήρια υψηλών επιδόσεων (Saab Gripen E, F-16V). Παρόλαυτά δεν είναι σαφές τι μπορεί να προσφέρει στον αντιαεροπορικό αγώνα αντιμετώπισης μαχητικών 5ης γενιάς.

Rafale F4 (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Στην έκδοση λοιπόν F4 θεωρείται σίγουρο πως το μαχητικό θα λάβει νέο βελτιωμένο ραντάρ της Thales, πιθανότατα τεχνολογίας GaN, κάτι που θα του επιτρέψει την αύξηση της παραγόμενης ισχύος. Ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και ο αισθητήρας IRST, και γενικά ο πιλότος του θα μπορεί πια να έχει πολύ καλύτερη επίγνωση της κατάστασης γύρω του. Σε συνδυασμό με τα νέα του όπλα όπως ο MICA NG, Meteor, SCALP EG κοκ το Rafale θα προσφέρει σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να το κάνει ισάξιο μαχητικών όπως το F-35, αφού ήταν και παραμένει ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε σαν μαχητικό 4ης γενιάς. Επίσης, θα φέρει ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ αυτό που ήδη “φορά” θεωρείται από το κορυφαία παγκοσμίως.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale δεν είναι συμβατό με τα περισσότερα όπλα που αυτή την στιγμή διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Σημειώνουμε όμως πως αυτά τα όπλα μέχρι την πιθανή επιλογή του αεροσκάφους θα εξοπλίζουν τα ελληνικά F-16V. Απλά η Ελληνική ΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί οπλικά συστήματα για δυο διαφορετικούς τύπους μαχητικών, με ότι σημαίνει αυτό για την λογιστική της υποστήριξη.
To κόστος δε της απόκτησης δεν είναι τόσο “ελκυστικό”, καθώς η Ινδία για την αγορά 36 μαχητικών δαπάνησε σχεδόν 8 δις δολάρια, που σημαίνει ότι με αυτο το ποσό θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ίδιο αριθμό οποιουδήποτε αντίστοιχου μαχητικού (F-35, F-15 Silent Eagle, Typhoon κοκ). Συνεπώς το γαλλικό μαχητικό δεν έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, αλλά είναι απόλυτα λογικό για ένα μαχητικό με τις δυνατότητες του Rafale.

Εσείς τι πιστεύετε; μπορεί το Rafale, είτε στην έκδοση που υπηρετεί σήμερα (F3R), είτε σε μια μελλοντική του έκδοση (F4) να έχει θέση σε μια μελλοντική ΠΑ;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΘΕΜΑ. Σκοπός είναι να προάγουμε την διαδικτυακή συζήτηση μέσα από τα social media και το περιοδικό μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια θέματα (με Saab Gripen, Typhoon κοκ). Δεν έχει αλλάξει κάτι, η χώρα μας παραμένει στα Μνημόνια, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται συνεχώς, και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να υπογράψουμε την αναβάθμιση των F-16 σε F-16V, ενώ μάλλον τα Mirage 2000EGM/BGM θα αποσυρθούν χωρίς να αναβαθμιστούν. Το ΘΕΜΑ είναι μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να “πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.
Ελπίζουμε να μην κατηγορηθούμε εκ νέου για “αντιπρόσωποι” της Dassault (μετά την Lockheed Martin, Boeing etc), γιατί με τόσες αντιπροσωπείες που “μαζέψαμε” μάλλον δεν είμαστε πια περιοδικό αλλά το Farnborough! Ούτε πως υποσκάπτουμε την “προμήθεια των ελληνικών F-35, που το 2019 προσγειώνονται στον Άραξο!
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

78 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
78 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Νομιζω πως το α/φος που ταιριαζει στην ΠΑ ειναι το Advanced Super Hornet (με μετεορ).
Πολλαπλων ρολων, φθηνοτερο στην χρηση ΚΑΙ δικινητηριο, και το κυριοτερο ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ πολυ πραγμα.
Μου αρεσουν πολυ τα Ραφαλ και τα Ταιφουν, αλλα δεν ειναι για την τσεπη μας…
F-16 V + FA-18 ASH Ειναι οτι πρεπει για κορμος της ΠΑ…(100+50 ή ακομα και 100)
+ τα 25 Mirage μια χαρα θα ειμαστε..και με χρονο να παρακολουθησουμε τις εξελιξεις με τα 5ης. 6ης? γενιας

aris32

το ραφαλ κουβαλαει πιο πολλα….. και πιο μακρια ….

Giorgos

Αντε και το φτιαξαμε το συστημα χαχα
Απαντηση: Φυσικα και ειναι, εχουμε και λεμε:
– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design
– Εχουμε οπλα που μπορουν να χρησιμοποιηθουν
– Χρειαζομαστε 2 τυπους αεροσκαφους για απεξαρτιση απο εναν προμηθευτη (α ρε Αντρεα)…
– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design
– Ειναι το πιο σεξυ αεροπλανο σε design
αυτα…

stepa

….αν παραληφθουν τελικα τα F35 απο την Τουρκια ,πιστευω οτι ενας αριθμος F35 και απο την μερια μας ειναι μονοδρομος….οι λογοι προφανεις.
….αν για Χ λογους παγωσει η Τουρκικη προμηθεια τοτε τα δεδομενα αλλαζουν.
σε καμμια περιπτωση ομως δεν πρεπει να επαναληφθουν τα λαθη του παρελθοντος, το θεμα δεν ειναι τι θελουμε αλλα και τι μπορουμε να αντεξουμε..

Aris

Η ερώτηση μου είναι γιατί Rafale και όχι EF-2000;
Και τα 2 έχουν IRST και προσεχώς και AESA. Τα όπλα όπως είπαμε είναι πιστοποιημένα. Οπότε γιατί όχι Eurofighter;
Να πω την αλήθεια και εγώ το γουστάρω την γαλλιδούλα και όνειρο να ξαναδω τον Τάλω και την Σπάρτη και στην 133ΣΜ μάλιστα…..όπως και πολλοί που είναι ακόμα στο F1 και υπηρετούν εκεί και να μην αρχίσω να τους γράφω εδώ!!!!

ptisidiastima

Γράφουμε πως θα ακολουθήσει και αντίστοιχο άρθρο για το Typhoon…

sotbak

θεωρείς πραγματικά πιθανό ότι θα ξαναπάρουμες γερμανικά ή εν μέρει γερμανικά όπλα; Για να δούμε γιατί το δικό μου ταπεινό ένστικτο μου λέει ότι δεν θα ξαναπάρουμε ……..

NNNN

Σωστό ένστικτο έχεις! Γερμανικά οπλα καπουτ! Χαχα

ineth

Η διαθεσιμότητα και το κόστος πτήσης του EF2000 είναι τραγικά. Εκτιμώ πως θα πρέπει η ΠΑ να στραφεί στην αγορά για συστήματα ενεργ’ης ακύρωσης ίχνους και να διαθέσει τα 800.Μ που χρειάζονται για την αγορά 100 Νeuron που θα απαλλάξουν την ΠΑ τις πρώτες ώρες τόσο από τα ΑΑ συστήματα στις ακτές όπως και από την ανάγκη για μαζική χρήση επιθετικών ενεργειών όσο θα μάχεται στον αέρα.
Προσωπική μου απορία είναι πως και δεν έχουν προσπαθήσει να μετατρέψουν σε drones παλαιότερα αεροσκάφη όπως τα F5 F4 που θα μπορούσαν να αναλάβουν αποστολές αυτοκτονίας ή έστω κορεσμού εναέριου πολέμου.
Εκτιμώ πως η λογική που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΑ συμπυκνώνεται στην φράση. Δημιουργούμε ένα φτηνό πρόβλημα για κάθε τους ακριβή λύση. Αν πριν από εχθροπραξία κερδίσουμε τον οικονομικό πόλεμο έχουμε ήδη κερδίσει τον πόλεμο.

Nikolaos

Σχεδιάσεις σε αποδρομή …
Δεν είναι όμορφο να δίδεται η εντύπωση ότι καταφρονεί κάποιος την τιτάνια σχεδιαστική και βιομηχανική προσπάθεια της φίλης Γαλλίας, ούτε και είναι μικρό επίτευγμα ένα Strike Eagle σε κλίμακα 75%, αλλά είναι ακριβώς αυτό. Οι κινηματικές επιδόσεις (τόσο αλλαγής στάσεως όσο και αλλαγής θέσεως) δεν υπερτερούν ουσιωδώς της τρίτης γενεάς, υστέρουν του Su-35, και ακόμη περισσότερο του Typhoon. Τουναντίον υπερέχει και των δύο σε φορτίο/εμβέλεια (για το Su-35 δεν είμαι και σίγουρος). Το λειτουργικό κόστος σοφιστικέ δικινητήριου και η εισαγωγή νέου τύπου δεν δικαιολογείται από την πρόοδο έναντι του F-16C 52+ Adv. Αν ματαιωθεί δια παντός η προμήθεια του F-35 από την ΤΚΚ, η λύση είναι F-16/AESA/κινητήρας 32-35.000 λιβρών. Σίγουρα θα εμφανισθεί, ίσως και με sensor fusion εφαρμογές από F-35. Θα έλεγα και το Gripen E/F, αλλά υστερεί σε φορτίο/εμβέλεια, ουσιώδες για μας, ακόμη και για αεροπορική υπεροχή πάνω από τα νησιά. Χρειάζονται ΑΡΙΘΜΟΙ! Φυσικά αν πάρει η ΤΚΚ το Φ-35, είναι μονόδρομος και για μας … Δεν έχει σημασία που δεν μπορεί να αναχαιτίσει το όμοιο του, πρέπει να αναπτύξουμε τεχνικές αντιμετώπισής του, να το χρησιμοποιήσουμε σαν κόμβο εναερίου δικτύου μαχητικών, α/φ ηλεκτρονικού πολέμου και καταστολής αεράμυνας (αλλά και σαν αστάθμητο παράγοντα, μη ανασχέσιμο α/φ κρούσεως). Δυστυχώς έχει γίνει μονόδρομος. Ιδίως αν προσθέσουμε και την παράμετρο ότι μόνο οι ΗΠΑ είναι σε θέση να παράσχουν (σιωπηρώς) εγγυήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα απέναντι σε μια ολοένα και πιο απρόβλεπτη Τουρκία (αν το επιθυμούν φυσικά, δεν μπορεί να προεξοφληθεί … απλώς οι άλλοι και να θέλουν δεν μπορούν …)

sotbak

απόλυτα σωστός νομίζω……

chikichiki

Εγώ πάντως τα ξέρω λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ εξ’όσων γνωρίζω το Rafale έχει αξεπέραστο sensor fusion στην κατηγορία του, και μέχρι να γίνει αντίστοιχη αναβάθμιση στα F-16, το Rafale θα είναι στην κατά πολύ ανώτερη έκδοση F4 οπότε το F-16 πάλι πίσω μένει (και φυσικά ΑΝ προσφερθεί ποτέ τέτοιο πακέτο, αφού η LM σε βάθος χρόνου το F-16 θέλει να το αντικαταστήσει, όχι να το κάνει ανταγωνιστή του F-35). Για τις επιδόσεις επίσης τα ξέρω αλλιώς, αφού απ’ότι έχω διαβάσει το Rafale είναι τουλάχιστον ισάξιο αν όχι ανώτερο το Typhoon σε επιδόσεις, για το Su-35 δε ξέρω αλλά το δεύτερο το έχουμε θεοποιήσει λίγο εδώ πέρα οπότε εγώ θα κρατούσα μικρό καλάθι σ’αυτό το θέμα…σε κάθε περίπτωση ακόμα και να είναι ανώτερο, το Rafale είναι αρκετά ευέλικτο για να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Κατά τα άλλα πάντως συμφωνώ.

som1els
dimkam

το πρωτο προβλημα που πρεπει να λυσουμε ειναι να αγορασουμε συστηματα που βλεπουν το φ-35 ,αν γινει αυτο ολα τα αλλα ειναι ευκολα

Larisaios

Για να τα αγοράσουμε πρέπει πρώτα να υπάρχουν…

phantomakis

Γιατι πρεπει να παρουμε αεροπλανα για να υπερασπιστουμε τη ακεραιοτητα της χωρας…δεν μπορουμε να θωρακισουμε τη χωρα διαφορετικα ,το αεροπλανο εξαλλου ειναι καθαρα επιθετικο οπλο.

NIKOS

Ένα συνδυασμός πυκνού δυκτιου (Στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχες) ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων με αυτά των υψηλών μιας 10πλασιας ενεργειακής υσχιος σε σχέση με τα σημερινά. Ανίχνευση και στόχευση θα ήταν επιτρεπτή Κατά την απογείωση τω f35 η τουλάχιστον πριν προλάβουν να οπλίζουν σε μη αναφερόμενη απόσταση. Μην ξεχνάτε το φοβερό πλεονέκτημα που λέγεται Αιγαίο. Ναι μεν μπορούν μη ανίχνευσημα να χτυπήσουν νησιά από την ενδοχώρα τους. Αλλά με ένα παραμεθόριο δυκτιου ραντάρ και στα 50χμ από τα σύνορα να ανιχνεύουν ήδη μιλάμε για ακόμα 100δες χμ πριν την ενδοχώρα μας κα ακομη εκτός εμβέλειας των πυραύλων τους. Η θάλασσα μας είναι η δύναμη μας έστω και αν η προστασία των νησιών μας γίνεται δύσκολη. Το πλεονέκτημα τους όμως ενισχύεται για επίθεση στην βόρεια Ελλάδα με τα φ35. Και εκεί θα χτυπήσουν για να κόψουν την Θράκη.

sotbak

ενδιαφέρουσα τοποθέτηση

vasilisk

ΣΑΝ Α/Φ ΤΟ RAFALE ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ F16,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑ,ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΒΑΡΑΝΕ ΣΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ…….ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΟ SU35 ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ….. ΛΟΙΠΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ,ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΠΙΜΠΙΚΙΑ ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΡΩΣΣΙΚΟ Α/Φ…..MEΡΙΚΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ TO J20 KAI AN TO ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ,ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ Α/Φ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗΣ ΝΥΧΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΓΙΑ 500 ΧΡΟΝΙΑ[400 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΝΔΡΕΣ,ΣΗΜΕΡΑ?]

sotbak

εσύ τώρα πραγματικά πιστεύεις ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να αποκτήσει κινεζικό Α/Φ 5ης γενιάς υποτιθέμενα…….

Caspian

Το κόστος των γαλλικών ανταλλακτικών είναι ένα θέμα που το δημιουργούμε μόνοι μας όταν στις συμβάσεις προμήθειας αεροσκαφών τις οποίες υπογράφουμε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της συντήρησης των αεροσκαφών αυτών. Είναι προφανές πως από όποιον και να αγοράσεις, αν δεν τον “δέσεις” τη στιγμή που σε έχει αυτός ανάγκη (στη διαγωνιστική διαδικασία των Α/Φ), νομοτελειακά θα σε “κοπανήσει” αυτός όταν δε θα έχεις άλλη επιλογή για το από που θα προμηθεύεσαι τα ανταλλακτικά σου μέχρι τελευταίου μπουλονιού. Συνεπώς δεν είναι θέμα γάλλων.

Em.Ti

Δεν το δίνουν για εξαγωγή οι Κινέζοι J-20, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Αν και κανείς δεν είπε ότι κάποιο μη-Δητικής προέλευσης μαχητικό δεν είναι ικανό, πρέπει να αναλογιστούμε το τεράστιο κόστος δημιουργίας κατάλληλης υποδομής για την χρήση τους. Ακόμη και το καύσιμο αλλάζει για να καταλάβετε τί εννοούμε. Χώρια το πολιτικό αντίχτυπο (π.χ. ΝΑΤΟική χώρα να αγοράζει τελευταίας τεχνολογίας ρωσικό ή κινεζικό μαχητικό).

sotbak

σωστός

Antonis_Loukas

Το αντίκτυπο του να καθίσταται μια Νατοική χώρα, όμηρος μιας άλλης(Τουρκία) δεν το λαμβάνουμε υπόψιν? Επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή? Να φορτωθούμε πανάκριβες σαβούρες, που ΔΕΝ αντιμετωπίζουν την απειλή(τουλάχιστον όχι με φυσιολογικό κόστος)? Αν το αντίδοτο/α στο F-35, είναι ένα ρωσικό, κινέζικο ή βορειοκορεάτικο σύστημα, εμείς πρέπει να μην ασχοληθούμε? Και άντε, εμείς να είμαστε καλά παιδιά… Τα τσογλάνια από απέναντι που ΔΕΝ παίζουν με τους ίδιους κανόνες, ποιος θα τα μαζέψει? Έβγαλε κανείς κιχ για τις διαρκείς παραβιάσεις της MTCR από τη Τουρκία? Έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό σε σχέση με τους S-400? Γιατί εμείς θα πρέπει να φοβόμαστε και τη σκιά μας, σε περίπτωση που πάρουμε μη δυτικό οπλικό σύστημα, όταν δεν μας παρέχεται το αντίδοτο στα οπλικά συστήματα της Τουρκίας, από τη Δύση? Προσωπικά, είμαι κατά, οποιασδήποτε αγοράς μαχητικού, όπως και σφόδρα αντίθετος, στην έκταση(και κόστος) εκσυγχρονισμού των F-16, για να φάει καλά η LM που μας την έχει ‘φορέσει’ κανονικότατα… Είμαι υπέρ όπλων όπως βαλλιστικοί, cruise με ταυτόχρονη αγορά αντιαεροπορικών/αντιβληματικών για τη προστασία τους (πχ DF-11A/15/16 σε συνδυασμό με TOR-M2 ή Pantsir-SM). Συστήματα που ότι επιβιώσει από αυτά, θα προκαλέσουν τέτοιες καταστροφές στη Τουρκία, που εξαρχής θα την αποτρέψουν από οποιεσδήποτε σκέψεις πρώτου πλήγματος. Αν είχαμε σοβαρό κράτος, θα έπρεπε πχ η LM, να μη μπορούσε να πουλήσει στην Ελλάδα, ούτε λογότυπο! Όποια εταιρία προμηθεύει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα άνω από συγκεκριμένη αξία, θα έπρεπε να δέχονται και ρήτρα μη πώλησης στη Τουρκία. Αντίστοιχα, όποιες πουλάνε στη Τουρκία κρίσιμα συστήματα, να αποκλείονται από εμάς… Πόσο προδοτικό είναι, να πάρουμε στο μέλλον F-35, ενισχύοντας την τουρκική βιομηχανία?

sotbak

Καταρχήν το άρθρο είναι στοχευμένο και ουσιαστικό θέτοντας το ζήτημα στη σωστή του βάση. Συγχαρητήρια.
Περαιτέρω, η δική μου εκτίμηση είναι ότι η ΠΑ είναι ήδη σε φάση απόσυρσης από τα γαλλικά αεροπλάνα και προφανώς αυτό γίνεται γα λόγους αντιμετώπισης της πολυτυπίας, λαμβανομένου υπόψη ότι αφενός ο κύριος κορμός του στόλου είναι το Φ-16 και αφετέρου η διατήρηση πολλών τύπων στοιχίζει οικονομικά και εμείς είμαστε σε έλλειψη ρευστότητας. Άρα όταν επιλεγεί το ΝΜΑ το κριτήριο δεν θα είναι πολιτικό (Ελλάς-Γαλλία συμμαχία κλπ κλπ κλπ…) αλλά καθαρά επιχειρησιακό/οικονομικό, δηλαδή θα πρέπει να επιλεγεί αεροσκάφος που να πληροί τα ύψιστα τεχνικά/επιχειρησιακά πρότυπα της ΠΑ για την αντιμετώπιση της εξ ανατολών απειλής και ταυτόχρονα να είναι οικονομικά διαχειρίσιμο ως πρόγραμμα. Και ναι μεν ορθά αναφέρετασ το άρθρο ότι κριτήριο δεν είναι ότι οι Τούρκοι θα έχουν και αυτοί Φ-35, αλλά επαναλαμβάνω ότι η επιλογή αεροσκάφους 5ης γενιάς είναι μονόδρομος από κάθε άποψη (αποτροπή, δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων εντός της τουρκικής ενδοχώρας, επωφελέστερη διασύνδεση με τα Φ-16V της ΠΑ). Ενόψει των ανωτέρω δεδομένων και λαμβανομένου υπόψη ότι κανένα άλλο δυτικό αεροσκάφος δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις με πιστότητα/βεβαιότητα πλην του Φ-35, νομίζω ότι η μόνη επιλογή που έχει η ΠΑ είναι αναγκαστικά αυτή, καθόσον θα επιτύχει και τη μέγιστη εκμετάλλευση του ατού της συνύπαρξης στο στόλο της ΠΑ Φ-16V με Φ-35 , με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά. Σημειώνω ότι στη δεκαετία του ’70 και του ’80 ίσως να ήταν αναγκαία η επιλογή και γαλλικών αεροσκαφών για λόγους πολιτικούς υπό την έννοια ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, λόγω της προδοσίας της Κύπρου και της ανάμιξης της CIA και του αμερικανικού παράγοντα υπέρ των τουρκικών επιλογών σε περιφερειακό επίπεδο (South East Europe), δεν ήταν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να προσδίδει στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης την “ασφάλεια” της πρόσδεσης στο αμερικανικό άρμα επιρροής πλήρως. Σήμερα όμως, ενόψει της υπάρχουσας γεωπολιτικής σκακιέρας τα πράγματα σε περιφερειακό επίπεδο έχουν αναστραφεί ή τείνουν να αναστραφούν και η πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη. Συνεπώς, το μόνο πρόβλημα είναι το κόστος των Φ-35, το οποίο όμως στη φάση αγοράς του από εμάς (2030;;;) θα είναι περίπου όσο του Φ-16V, οπότε συνιστά αντιμετωπίσιμο μέγεθος. Τα ανωτέρω φρονώ ότι θα οφείλονται και σε έναν επιπλέον λόγο, τον οποίο διαπιστώνω μετά μεγάλης μου λύπης, βέβαια, γιατί θεωρώ ότι η Γαλλία και ο γαλλικός λαός είναι ο ευρωπαϊκός πόλος που είναι εγγύτερα στην Ελλάδα από κάθε άποψη (ακόμη και κοινωνική/πολιτιστική κλπ.), αλλά η χώρα(Γαλλία) είναι υπό γεωπολιτική έκλειψη, διατελούσα υπό τη γερμανική πλέον επιρροή και ως εκ τούτου, έχουσα απολέσει όλο το μεγαλείο των περιόδων Ντε Γκωλ,/Ζισκάρ Ντ’ Εστέν/Μιτεράν και τη δυνατότητα να διαδραματίσει ενεργητικό γεωπολιτικό ρόλο και στη δική μας περιοχή ώστε τούτο να αποτελεί για την Ελλάδα αναγκαίο όρο διασύνδεσης με τη γαλλική πολιτική επιρροή τουλάχιστον στο βαθμό που υφίστατο στο παρελθόν. Ενόψει των ανωτέρω δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα να προμηθευθεί το αναφερόμενο στο ενδιαφέρον άρθρο σας γαλλικό αεροσκάφος 4,5-4,75 γενιάς και πιθανότατα ούτε και 5ης γενιάς αν ποτέ κατασκευαστεί τέτοιο.
Σημειώνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι όπλα γαλλικά μπορεί να πάρουμε στο μέλλον και ως μερικό αντιστάθμισμα στην αμερικανική επιρροή αλλά τούτο είναι ίσως διαφορετικό, καθόσον συνιστά κλάσμα από κάθε άποψη σε σχέση με τα παραπάνω.

Φίλιππος

Κάπου το διάβασα και παραπάνω αλλά συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω πως στην Ελλάδα παρασυρόμαστε…θεωρώ πως είναι λάθος να επενδύουμε σε αεροσκάφη με πρώτη προτεραιότητα την αναχαίτιση…Η αεροπορική υπεροχή μπορεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό – με τις αντίστοιχες επενδύσεις σε επιπλέον εξοπλισμό – να εξασφαλιστεί απο το έδαφος και το νερό…Συμφωνώ πως κριτήριο της επιλογής ενός αεροσκάφους θα έπρεπε να είναι το πόσο “πολυχρηστική” είναι η πλατφόρμα του και το τι επιλογές όπλων προσφέρει.. Η πρόσβαση σε “εξοτικά” όπλα που δίνει η Γαλλική πλευρά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον, η εμβέλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όπως επίσης και η πιθανότητα απόκτησης κάποιου αριθμού ιπτάμενων τάνκερ..
Με όλα αυτά στο μυαλό, δεν μπορώ να κρίνω αν το Rafale είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση αλλά το F-35 σίγουρα δεν είναι μονόδρομος!

sotbak

και ολοκληρώνω για να μην κουράζω…..ενισχυτικό της ανωτέρω παρατεθείσας απόψεώς μου είναι αυτή ταύτη η επιλογή της αναβάθμισης των Φ-16 της ΠΑ. Αν η Ελλάς ήτο σε αποδρομή ως προς την αμερικανική επιρροή τούτο δεν θα συνέβαινε. Λογικά η αναβάθμιση θα συμπληρωθεί από τον αναγκαίο αριθμό Φ-35.

Caspian

Αν γνωρίζουμε κάτι με γεγονότα είναι πως:
α) Το F-35 δε δύναται να αναγνωρισθεί μετωπικά μέσω ραντάρ.
β) Το F-35 δε διαθέτει καμία ιδιαίτερη τεχνολογία απόκρυψης θερμικού ίχνους.
γ) Το F-35 δε διαθέτει ιδιαίτερα εντυπωσιακές κινηματικές δυνατότητες.
Συνεπώς αν ψάχνουμε Α/Φ το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει man-to-man το F-35, τότε ψάχνουμε ένα αεροσκάφος με δυνατότητες 4+ γενιάς το οποίο θα διαθέτει το πιο εξελιγμένo IRST, το οποίο θα πρέπει να του προσδίδει δυνατότητα αξιόπιστης ανίχνευσης σε απόσταση που θα υπερβαίνει την εμβέλεια των όπλων του F-35. Συν την αγορά 20 F-35 για να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Mπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω πως το IRST που φοράει η τελευταία έκδοση του Rafale είναι ότι πιο εξελιγμένο προς το παρόν.
Aκόμα και αν επιτευχθεί μία τέτοια εξέλιξη στα ευρωπαϊκά IRST (οι αμερικάνοι είναι πιο πίσω και ακόμα και αν το επιτύχουν δε νομίζω ότι θα αποδεσμεύσουν άμεσα ένα σύστημα που θέτει υπό αμφισβήτηση το βασικό πλεονέκτημα του μελλοντικού κορμού των μαχητικών τους) υπάρχει πάντα η πιθανότητα η ανίχνευση του F-35 να επιτυγχάνεται υπό συνθήκες που το ευνοούν στην εναέρια μάχη. Συνεπώς η λύση στο πρόβλημα της ανίχνευσής του ίσως αφορά περισσότερο το χτίσιμο ενός επιγείου συστήματος ραντάρ το οποίο θα εκμεταλλεύεται το γεγονός πως το F-35 δεν είναι τόσο “αόρατο” πλάγια/πλαγιομετωπικά. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης της εικόνας των επίγειων/εναέριων ραντάρ με τα μαχητικά, τα πρώτα θα μπορούσαν να στέλνουν δεδομένα στα δεύτερα για το έτι περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας.
Για την ελληνική περίπτωση μιλάμε φυσικά για χρήματα που είναι αμφίβολο αν θα διαθέταμε ακόμα και αν η “κρίση” δεν είχε περάσει ούτε από την αυλόπορτά μας και σήμερα διαθέταμε ΑΕΠ 300+ δις.

sotbak

Τα παραπάνω πάντως δεν αναιρούν τους λόγους που παρέθεσα για τους οποίους θα πάρουμε και μεις Φ-35…..

Caspian

Συμφωνούμε. Και στο δικό μου σχόλιο αναφέρω “Συν την αγορά 20 F-35 για να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε”. Ανέφερα έναν ενδεικτικό ελάχιστο αριθμό (20) αν και νομίζω πως για να έχει μεγαλύτερο νόημα και καλύτερο λόγο κόστους/οφέλους ο αριθμός θα έπρεπε να είναι 30-40. Πάντα ώς υπόθεση εργασίας που είναι και το πνεύμα του άρθρου.

ptisidiastima

Αν υπολογίσουμε πως τα 85 F-16V θα υπηρετούν τουλάχιστον μέχρι το 2050, τα F-35/Rafale μέχρι το 2060, θα έχουμε και Mirage 2000-5Mk2/ F-16 Blk52+Adv, μήπως το παρακάνουμε με την πολυτυπία; Πάντα όπως είπατε σαν υπόθεση εργασίας…

Caspian

Είναι προφανές πως 4 ή 5 διαφορετικοί τύποι δεν είναι διατηρήσιμο μέγεθος. Νομίζω πως η υπόθεση ΝΜΑ, πηγαίνει πακέτο με την προοδευτική αντικατάσταση οποιουδήποτε μέσου δε φοράει AESA. Εάν στο χρονικό αυτό σημείο τα μέσα αυτά ήταν σε κατάσταση που θα επέτρεπε την πώλησή τους, τόσο το καλύτερο. Συνεπώς η δική μου υπόθεση περιλαμβάνει ΝΜA/F-16V σαν βασικό σενάριο , συν προαιρετικά 1-2 μοίρες F-35.
Η γνώση για την αντιμετώπιση του F-35 θα μπορούσε να προέλθει και από τη στενότερη συνεκπαίδευση άλλων αεροποριών που θα το χρησιμοποιούσαν, πιθανώς σε βαθμό που θα έκανε ασύμφορο το λόγο κόστους/οφέλους απόκτησης του F-35.

Lefteris

Το σενάριο να αγοράσουμε ένα ικανό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών είναι εντελώς ουτοπικό, όσο συνεχίζεται αυτή η οικονομική και εθνική πολιτική (χαρίζω πλουτοπαραγωγικές πηγές και μόνο έσοδο η φορολόγηση των υπηκόων)
Το μόνο που προκρίνει την επιλογή των Rafale είναι αν παράλληλα γίνονταν αναβάθμιση των M2000 με κοινά υποσυστήματα και ραντάρ AESA και IRST (με τι όποιες δομικές ακόμα αλλαγές) και η συμπλήρωση του αριθμού τους από το γαλλικό στόλο.
100 F16V , 60 M2K και 40 Rafale συν καμιά 100στη nEUROn θα ήταν ωραίο και “βατό” σενάριο.
Εννοείται ότι εν συγκρίσει με F15 και F18, είναι ανώτερο τεχνολογικά. Ας μην μπαίνουμε στην λογική του ρακοσυλλέκτη και καταλήγουμε ότι αναβαθμισμένα F15 20++ ετίας είναι καλή λύση… Η μόνη απάντηση στην τουρκία είναι η ποιότητα, όχι “κάτι λίγο καλύτερο να κάνουμε την δουλειά μας”
Να πω κάτι να γελάσουμε; Και πολύ πιθανό να το κάνετε και προτοσέλιδο στο μέλλον:
Σε περίπτωση που οι Τούρκοι φάνε άκυρο για F35 λόγω S400, και ο σουλτάνος ρίξει μια παραγγελία για έναν αριθμό Su35 και συμμετοχή στο Su57 , τα όποια σενάρια αντιμετώπισης αυτής της προοπτικής θα έχουν χρώμα ροζ… ΧΧΧ

sotbak

ωραίο ακούγεται

Headache

http://www.aviatia.net/dassault-rafale-vs-saab-gripen/
Ξεκινάω με ένα διάγραμμα και ένα συλλογισμό. Βλέπετε πως και τα δύο έχουν METEOR και το 2ο (Gripen) έχει και MICA και IRIS-T. Πριν από όλα αυτά παρατηρήστε το operating cost των δύο και από κει και πέρα τα ρεαλιστικά συμπεράσματα είναι εύκολα.
Πραγματικά το RAFALE θα ήταν ένα Puzzle για τους Τούρκους όπως όλα τα Μ2000 αλλά και μια αίσθηση υπεροχής τλχστον μέχρι την (πιθανή) έλευση F35 από τη γείτονα. Αλλά το κόστος θα δεσμεύσει τεράστια ποσά από άλλα μέρη της άμυνας που χρειάζονται επειγόντως μάζεμα. (ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ/ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ)
Επειδή ψωνίζουμε και “πολιτικά” θα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να πάρουμε από τους Γάλλους για να μην υπάρχει στράβωμα.
To Gripen από την άλλη σαν ηλεκτρονικό πακέτο είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Αμφιβάλλω εάν υπολείπεται του ποσοστού του διαγράμματος σε θέμα ραντάρ. (Υπάρχουν αναφορές για το πως τα Gripen τακτοποιούν Rafale kai EF2000 στις διάφορες ασκήσεις- και το αντίθετο, τεχνικές υπάρχουν και θα υπάρξουν.) Το σύστημα διασύνδεσης μάχης που έχει όμως είναι ΑΡΙΣΤΟ και εφόσον έχουμε και EMB-145H Erieye θα μπορούσαμε με μια αναβάθμισή του να κάνουμε παπάδες μαζί και με τα 16V
Ο κινητήρας από την άλλη είναι ένα θέμα που χρήζει -και πολιτικά- έρευνας, καθώς είναι αμερικάνικος με όλα τα καλά και κακά για την διαθεσιμότητα του σε περιόδους κρίσης-αμφισβήτησης.
Επίσης κατά πόσο θα θα νιώσουν οι “φίλοι μας” ότι απομακρυνόμαστε από π.χ περισσότερα 16V ή F15 , F18.
Λογιστικά και από θέμα συντήρησης το Gripen είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι εξελίσσεται συνεχώς, και αριστεύει σε αυτούς τους τομείς.

sotbak

Τώρα πραγματικά πιστεύεις ότι θα μας επιτραπεί να πάρουμε σουηδικό ΝΜΑ. Και αν είναι έτσι γιατί δεν πήρε και ο Ανδρέας τη δεκαετία του 80 που είχε φίλο τον Ούλαφ Πάλμε;;;;;………………………τον θυμάται κανείς;;;

dimitrov

Αγαπητοί φίλοι … ο γρύπας θα ήταν πραγματικά η υπέρτατη αιρετική επιλογή. Κι όχι μόνο σαν E/F αλλά και σαν C/D αντί για -5μκ2, 52+,52Μ.
Δεν πλατιάζω αραδιάζοντας πλεονεκτηματα αλλά και μόνο που θα μας δίνανε οι Σουηδοί πηγαίους κώδικες φτάνει. Θα ήταν πραγματικά δικό μας.
Βέβαια αυτό που λέει ο sotbak είναι σωστό. Αλλά με μία καθαρή διαγωνιστική διαδικασία πιστεύω θα μας κλ@ν $ν& τα @$#/&.
Πραγματικό μειονέκτημα θα ήταν η έλλειψη συνέχειας. Πως θα εκσυγχρονίζαμε τα C/D δλδ;
Όσο για το μακαρίτη Πάλμε να είστε βέβαιος πως δεν πέρασε καν από το μυαλό του Ανδρέα.
Πέραν τούτου τα σουηδικά όπλα ήταν τότε πανάκριβα και πωλούνταν με πολλούς περιορισμούς. Αμφιβάλλω αν θα μας τα πωλούσε η Σουηδία.

Headache

Πολιτικά μιλώντας μάλλον δεν μας άφηναν (κυρίως οι Γάλλοι που είμαστε και “πελάτες” στις τραπεζές τους), αλλά σε ένα πιθανό διαγωνισμό θα το διατυμπάνιζα και θα το έφτανα μέχρι τέλους, ώστε να πάρω ανταγωνιστικότερη “αντιμετώπιση” καλύτερο πακέτο. Η αγορά ενός μαχητικού 5ης γενιάς ή έστω 4,5 είναι και ύψιστο θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης (και όχι αντιπαράθεσης που είμαστε ειδικοί) , και θα χρειαστεί τσαγανό αλλά και διάβασμα για να ψωνίσουμε και αεροσκάφος αλλά και να επενδύσουμε “πολιτικά”. Αλλά με το bulling που γίνεται στην boeing αλλά και που αυτή εξασκεί (βλέπε Canada) , δεν θα ήθελα να μπλέξουμε με F18 για παράδειγμα. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα όσο και εάν ζηλεύω χώρες που τα έκαναν θέσεις εργασίας και ξεκίνημα μια νέας τοπικής βιομηχανίας, εμένα στην Ελλάδα με ΦΟΒΙΖΟΥΝ. Μυρίζουν μίζες-λάδωμα και το χειρότερο , ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ και 0 αποτέλεσμα για την ΠΑ αλλά και για τα άλλα Σώματα. Και αυτό γιατί ο στρατός και οι εξοπλισμοί αυτού δεν έχουν MANAGER-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ανεξάρτητο-όσον αφορά τη πως λειτουργεί – ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, μην παρεξηγηθώ- που να βλέπει την ΠΑ σαν επιχείρηση- ίδρυμα που πρέπει να παράγει έργο και να είναι βιώσιμη, αλλά άμεσα εξαρτώμενο από τις επιταγές της εκάστοτε μικροπολιτικής. (Και εάν στην παρούσα φάση οι Αξιωματικοί και τα στελέχη τα καταφέρνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες -γιατί πρέπει να επιβιώσουν όπως και εμείς, σώνει το “λαδάκι” -και το μετρητό- της μακροημέρευσης). Χωρίς εξορθολογισμό πρώτα του τρόπου επιλογής, του χρόνου αλλά και του τρόπου πληρωμής, με διαφάνεια και γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας ότι και να πάρουμε λάθος θα είναι.
Αν ψώνιζα αποτρεπτικά και με το χέρι στην άλλη τσέπη, θα ήθελα GRIPEN + Ιron dome.
-Και εάν δεν ήθελε ο Ταγιπ να βούλιαζε το πλοίο που θα τα “φέρει” ανοικτά της Κρήτης- (π.χ όπως S300…), αλλά όνειρο θα μείνει… F16 (καλώς) λέω και κλαίω, και Patriot ότι μας δώσουνε…

sotbak

και τολμώ να συμπληρώσω και τα εξής. Από τις σκανδιναβικές, η Νορβηγία (κυρίως και πρώτιστα), αλλά και η Δανία και η Φινλανδία (σε 2ο φόντο επειδή είναι και μέλη της ΕΕ) τελούν υπό την πλήρη γεωπολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και καλά κάνουν διότι είναι δημοκρατίες δυτικού τύπου, προοδευτικές και πλησίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα). Η δε Σουηδία ήδη εισέρχεται σε αντίστοιχη σχέση με τις ΗΠΑ για τους ίδιους λόγους, εγκαταλείποντας αργά, αλλά σταθερά, μια πιο ουδετερόφιλη στάση. Υπό τα δεδομένα αυτά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που τελεί υπό την πλήρη γεωπολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και καλά κάνει τολμώ να πω γιατί ομοίως είναι ή προσπαθεί να γίνει ολοκληρωμένη δημοκρατία δυτικού τύπου, πιστεύει κανείς ότι δεν θα αγοράσει αμερικανικά Α/Φ 5ης γενιάς και στη θέση τους θα πάρει σουηδικό 4,5 γενιάς;;;. Εγώ πάντως δεν το νομίζω……..

dimitrov

Ωραία τα λέτε αγαπητοί συνομιλητές … αλλά από δέσιμο σε δέσιμο κι από βαρύτητα σε βαρύτητα υπάρχει διαφορά.
Η γωνιά αυτή της γης καίει και τσουρουφλάει τους Αμερικάνους και μας έχουν σβερκωμένους.
Οι σκανδιναβικές χώρες είναι άλλη περίπτωση ακόμα και τώρα που τα αναλύουμε.
Πιστεύω πως αν η χώρα δούλευε σωστά, έστω στο κομμάτι των εξοπλισμών κι έκανε διαγωνισμό αληθινό την δεκαετία του 90 και τον πήγαινε μέχρι τέλους … ε τότε κάτι καλό θα έβγαζε.
Εδώ λίγο είχε το γιουροφάιτερ να φαίνεται τελειωμένη υπόθεση και η Λόκχηντ έταζε εκσυγχρονισμούς δώρο με την αγορά έστω 25 φι16. Ακόμα θυμάμαι τον Νικολάκη τον Μπερνς, τότε πρέσβη των ΗΠΑ, να σκούζει για το φι35.
Άρα λοιπόν ακόμα κι έτσι θα κάναμε πολύ καλύτερες συμφωνίες. Αλλά Άκης, Σημίτης κλπ,κλπ,κλπ …..
Να είστε βέβαιοι άλλωστε πως αν όλοι κάνουν τη δουλειά σωστά …. στο τέλος όλοι θα πάρουν αυτό που πρέπει , θα ευχαριστηθούν όλοι και στο ποσοστό …. που πρέπει ….. πχ δεν χρειαζόταν τότε και Μ2000 και φι16. Μπορούσαν οι Αμερικάνοι με κανονικό διαγωνισμό να πάρουν φι16 και φι35 και να είχαμε μπουκάρει από τότε με δόξες και τιμές και οι Γάλλοι πάλι με διαγωνισμό ……. κροτάλ κι ελικόπτερα σούπερ πούμα για όλους τους κλάδους.
Κατά τα άλλα εννοείται πως φι16βάιπερ και φι35 στο μέλλον κι αν δεν είχαμε φαληρίσει από το 2009 κι ακόμα ζούσαμε ΠΑΣΟΚ θα τα είχε παραγγείλει τα ΦΙ35 ο ΓΑΠ από το 2010.
Μετά τιμής κύριοι.

Pavlos

Πιστευω πως αν η Γαλλικη απαντηση σε 5ης η 6ης γεννιας αεροσκαφη ειναι το Rafale οπως το ξερουμε με ελαχιστες τροποποιησεις, τοτε ουτε γιατην Γαλλια κανει.
Η Γαλλια ειναι πυρηνικη δυναμη, ενω και η Τουρκια εκει στοχευει. Η δυνατοτητα πληγματος μιας πυρηνικης δυναμης ισοσταθμιζει αλλα δεδομενα, οπως η μη αντιστοιχη εξελιξη σε τεχνολογια stealth αεροσκαφων νεωτερης γεννιας.
Επειδη η αγορα νεου μαχητικου αεροσκαφους γινεται με δεδομενο να αντεξει τεχνολογικα οσο γινεται σε μεγαλυτερο μελλοντικο χρονικο διαστημα και να ικανοποιει οσο το δυνατο μεγαλυτερες αναγκες, δεν νομιζω πως οποιοδηποτε αεροσκαφος 4ης+ γεννιας εχει αξια να αγοραστει.
Εαν δεν ειχαμε την Τουρκια ως αμεση απειλη, και ειχαμε ικανες σχεσεις με Ηπα, θα ελεγα να μπουμε απο τωρα σε προγραμμα 6ης γεννιας αεροσκαφους, εφοσον απο Ευρωπη δεν φαινεται καποιο συλογικο η ατομικης εταιρειας-χωρας παραγωγο. Επειδη ομως αυτο ισως να ειναι απιθανο ειτε για τεχνολογικους ειτε για εμπορικους ειτε για πολιτικους ειτε για οικονομικους κλπ αλλους λογους(τεχνολογια αιχμης κλπ)τοτε οι λυσεις μας περιοριζονται.
Κατ αρχην φαινεται μονοδρομος η ανaβαθμιση των f16, αλλα γενιεται το εξης ερωτημα, αν τα νορβηγικα F35 μεταδιδουν τα δεδομενα των αεροσκαφων αυτων στις ΗΠΑ, το ιδιο πιθανα θα συμβαινει και με τα αναβαθμισμενα ηλεκτρονικα συστηματα των F16.
Ετσι εδω επανερχεται το θεμα των Rafale ειτε οποιοδηποτε νεωτερου συστηματος, πχ επανδρωμενα nEuron τα οποια θα πετουν μαζι με τα rafale και με την προυποθεση οτι θα μπορουσαν να κανουν τα καθηκοντα των F35 (μεταξυ των οποιων η διασυνδεση με ολο τον αεροπορικο στολο), και συγχρονως να υπαρχουν και μη επανδρωμενα nEuron, τα οποια προωθημενα θα κατευθυνονται απο τα επανδρωμενα. Ακομη και αν δεν αποκτηθουν rafale, η λυση στο προβλημα μας ακουει στο ονομα επανδρωμενο nEuron, KAI αμεση αναβαθμιση των mirage σε μια λυση πακετο με τα nEuron.
Αυτη η λυση θα εδινε χρονο για να αποκτηθει αεροσκαφος 6ης γεννιας, προσπερνωντας τα 5ης και τα 4ης, εφοσον τα οικονομικα, και συνθηκες επιτρεπουν.
Τοπροβλημα ειναι οτι επισημα δεν εχουν κατασκευασθει επανδρωμενα nEuron ουτε εχουν προταθει, αφου το marcketing σπρωχνει συγκεκριμενα ‘προιοντα’.
Δεν μπορει να δοθει καταληλη απαντηση στο τιχρειαζομαστε(περαν των οικονομικων περιορισμων), διοτι δεν εχουμε διαβαθμισμενα δεδομενα που να εξηγουν αν μπορει αμεσα να πραγματοποιηθει κατι τετοιο, ενω στην περιπτωση των rafale, F35 κλπ ειναι σε γραμμη παραγωγης. Αν ομως η ερωτηση ειναι τι μας συμφερει τεχνολογικα, με προυποθεσεις να μπορει να λαβει meteor, να μοιραζει δεδομενα, να ειναι stealth, κλπ να μετεχουμε στην κατασκευη του (και αν ειναι δυνατον να ελεγχουμε πηγιαιους κωδικες που θαβχρησιμοποιει η δυγκεκριμενη εκδοση για τη χωρα μας κλπ) τοτε η απαντηση κατα τη γνωμη μου ειναι ενα βελτιωμενο (2 κινητηρες νεας τεχνολογιας, νεωτερης γεννιας ηλεκτρονικα , νεωτερα συστηματα ελεγχου διευθυνσης επιφανειων σκαφους κλπ) επανδρωμενο nEuron.
——————————————————comment image

sotbak

συμφωνώ, αλλά για το ΝΕΥΡΩΝ όλοι εδώ γράφουνε ότι είναι πλατφόρμα τεχνολογικής επίδειξης και δεν θα μπει σε παραγωγή, πάντως θα μπορούσαμε να μπούμε με τους Γάλλους σε συμπαραγωγή UCAV τύπου ΝΕΥΡΩΝ μαζί και με άλλους Ευρωπαίους ώστε να ικανοποιούμε ταυτόχρονα και τους Ευρωπαίους και την κοινή υποτίθεται άμυνα για την οποία ξαφνικά περί τα πολλά τυρβάζουν

js

Για χρηματοδότηση θα μπορούσαμε να δώσουμε όλα τα Μ2000, να πάρουμε 20 μεταχειρισμένα και 20 καινούρια.
Στη σμφωνία βεβαια θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η αναβάθμιση των μεταχειρισμένων, μετά την παραλαβή των καινούριων, ώστε να έρθουν κάποια στιγμή όλα στο ιδιο επίπεδο.

GK_

Γεια σας, δεν ξερω τι απογινε το ρποηγουμενο σχολιο μου.
Δυο κουβεντες σε περιτπωση που χαθηκε.
Το διδυμο F16V/F35A απο καθε αποψη αποδεικνειεται ανωτερο.
Τα ΗΑΕ ειχαν ζητησει ηδη βελτιωμενο ρανταρ RBE2/AESA στα Rafale κατα 40-43% σε ανωτερη ισχυ σηματος.
Το Rafale F4 κερδιζει το χαμενο εδαφος σε μεγαλο βαθμο σε οτι αφορα την τεχνολογια.
Απο οικονομικη αποψη, με βαση την υπαρχουσα πληροφορηση η ΠΑ μαλλον θα εχει συνολικα διαθεσημα 2,4 δις € μεχρι το 2027. Αργοτερα, αγνωστο.
Χωρις καποιον «σπονσορ» πολυ δυσκολα θα μπορεσει να αποκτησει Rafale F4, ελεω ΕΕ. Πολυ ποιο ευκολα εαν προσπαθησει να εκσυγχρονισει τα Μ2000 χρησιμοποιοντας υποσυστηματα απο το F4 αυτουσια ή με μεγαλο βαθμο συγγενειας. Το 2027 τα Μ2000-5 θα εχουν και αυτα περιπου 20 χρονια και αρα θα χρειαστουν εκσυγχρονισμο.
Λογικο ειναι οτι το ενδιαφερον της ΠΑ, δεν πρεπει μονο να εστιαστει στα ανταλλακτικα των Μ2000 για τα επομενα 20-25 χρονια, αλλα και για το μελλον τους μεχρι το 2045-2050 περιπου. Ισως μπορεσει η ΠΑ να αποκτησει ορισμενα απο τα αρχικα Μ2000-5F για να αντικαταστησει καποια απο τα Μ2000Ε/RDM.
Σε καθε περιπτωση το Μ2000-5 χρειαζεται και αυτο ενα IRST (https://www.ptisidiastima.com/how-to-detect-stealth-aircraft/#comment-56317).

Em.Ti

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση και το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα α/φ που θα παρουσιαστούν, άλλωστε το καθένα έχει να επιδείξει κάποια πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων.
Δυστυχώς, το θέμα θα εξακολουθεί να είναι οικονομικό/πολιτικό για πολλά χρόνια ακόμα, αυτό που περνά η ελληνική οικονομία θα έχει μακροχρόνια επίπτωση, ενώ η ανάγκη για το ΝΜΑ της Π.Α. θα γίνει πρόσδηλη κάποια στιγμή στο μέσο της επόμενης δεκαετίας (πολύ πιο κοντά απ’ότι φανταζόμαστε).
Ως εκ τούτου λοιπόν, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το διαθέσιμο κονδύλι θα είναι μικρότερο του πραγματικά αναγκαίου και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εναλλακτικής χρηματοδότησης άμεσης (δηλ. πιστώσεις) ή έμμεσης (δηλ. λοιπά ανταλλάγματα). Αυτά είναι αποτελέσματα διακρατικών συμφωνιών και άρα βαρύνουσα σημασία στην όλη διαδικασία της επιλογής θα έχουν αυτά τα κριτήρια και -δυστυχώς- όχι τόσο οι πραγματικές ανάγκες της Π.Α.
Καλό λοιπόν το Rafale (και το EF2k και το JAS39 ή το F-35) και υπέροχη η εξέταση των χαρακτηριστικών του και η ονειροπόληση με ένα τέτοιο με ελληνική παραλλαγή και εθνόσημα, αλλά το θέμα είναι δυστυχώς ότι οποιοδήποτε κι αν είναι, την τελική εξέταση του φακέλου θα την κάνει ο Υπ.Ο. μαζί με τον Υπ.Εξ. και όχι ο Υπ.Εθ.Α.

efstathios

σε προσφατη νατοικη ασκηση νομιζω υπηρξε συμετοχη F-35 κ Rafale, Eurofighter(κ τα δυο ευρωπαικα με τα πλεον προηγμενα IRST κ ρανταρ) )στην οποια το F-35 εγραψε πολλες καταριψεις με μηδενικες απωλειες,εαν κατι τετοιο ισχει κ δεν ειναι θεμα μαρκετινκ ειναι ενα θεμα που πρεπει να μας προβληματισει κ να εξεταστει αναλυτικα κατα ποσο τα προηγμενα συστηματα IRST κ aesa προσφερουν ικανοποιητικες λυσεις αντιμετοπισης F-35

Defencegreece

Καταλαβαίνεις ότι τα Rafale/Eurofighter ήταν σε ρόλο Blue Force?
Οι μόνοι αντίπαλοι του F-35 ¨ηταν αεροσκάφη F-16/F-15

Gilan

Νομίζω ότι σαν χρονική επιλογή είναι λάθος να αγοράσουμε Rafale, καλύτερη λύση ήταν όταν μας προτείνανε οι γάλοι να γίνει ανταλλαγή των Mirage με το ανωτέρω μαχητικό. Η πλέων σοφή επιλογή είναι η αγορά F-35 λόγω του ότι είναι stealth και έχει αλλάξει των τρόπο που διεξάγονται οι επιχειρήσεις. Η Π.Α. πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις.

sotbak

συμφωνώ καλώς ή κακώς η λογική αυτό επιτάσσει και ειδικά για μία ΠΑ που κατ’ ουσίαν πολεμά στον αέρα κάθε μέρα, με ό,το αυτό συνεπάγεται.

aris32

η εκδοση του ραφαλ φ4 μας δινει την δυνατοτητα :
1) να μην πεταξουμε στα σκουπιδια την επενδυση στα οπλα μικα σκαλπ .
2) παιρνει μετεορ
3) παιρνει σναιπερ
4) παιρνει σκοπευτικο στο κρανος ταργκο
5) θα εχει καλυτερο ρανταρ και καλυτερο irst
6) εχει το καλυτερο συστημα αυτοπροστασιας
7) εχει μεγαλη εμβελεια
8) μπορει να παρει πολλα οπλα
9) ειναι τρομερα ευελικτο
10) ειναι δικηνητηριο
11) ευχης εργο να παρει και συμμορφες δεξαμενες
επιλογος . ειναι η καλυτερη λυση για την αντικατασταση των μ2000 . τα φ35 δεν το βλεπω για ελλαδα και ο λογος ειναι οτι η συντηρηση των κινητηρων θα ειναι στην Τουρκια .
τα εφ2000 αντιθετος ειναι ενα αεροπλανο αεροπορικης υπεροχης . το ραφαλ ειναι το καλυτερο αεροπλανο πολλαπλων ρολων . για τα ελληνικα δεδομενα θα ηθελα αλλα 40-50 φ16V η αληθεια ειναι .

sotbak

λίγο από όλα να μαζέψουμε δλδ, αλλά φοβάμαι ότι το κόστος για αυτά που προτείνεις είναι δυσθεώρητο. Κάποιος φίλος πιο πάνω είπε ότι σε νατοϊκή άσκηση το Φ-35 ούτε που το είδαν τα ραφάλ/εφ2000…….εκτός αν είναι προπαγάνδα…….

AIRMAN

Τα 12 χρονια σχολικης πλυσης εγκεφαλου με το παρελθον μας κανουν να ονειρευόμαστε ραφαλ/εφ2000/γριπεν/φ18/φ15 παληατζουρες σχεδια προ στηλθ/αεσα/φουζιον εποχης.
Ριχτε μια ματια και στο καινουργιο στηλθ αιρμπας.

Crt

F-35 ή Su-35s με οποιοδήποτε κόστος ! Τα υπόλοιπα είναι μεσοβέζικες λύσεις.

aris32

su-35 και θα μας βγει με περισσοτερο κοστος απο οτι το φ35 . θυμιζω τα προβληματα που εχουν οι ινδοι με τα su30 . ανεπαρκεια κινητηρων . αφερεγγυοτα στην γραμμη αλυσιδας ανταλλακτικων κτλ κτλ . + νεες υποδομες + νεα οπλα για ενα αεροπλανο . αστο καλυτερα να φερω σε ενεργο υπηρεσια τα φ1 και να τα αναβαθμισω .

stefan

Αν το θέμα ετίθετο απο καθαρά οικονομοτεχνική σκοπιά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί οτι στην τιμή ενός rafale (4.75 έστω γενεάς) αγoράζει κανείς 2 ή 3 F16 block 70! Συγκρίνωντας δε το F35 με οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους (rafale, eurofighter) , συγκρίνει ουσιαστικά ανόμοια πράγματα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένα F-35 (5ης γενεάς) μπορεί να “κάνει πλάκα” με ένα εξελιγμένο F15, mirage, F16 κοκ. Όμως εαν η αναμέτρηση πραγματοποιηθεί σε μια δικτυωμένη περιοχή όπως το Αιγαίο ή η Θράκη, και ο αντίπαλος επιτιθέμενος(F-35) γνωρίζει οτι έχει να κάνει με μια δυσμενή αναλογία αμυνόμενων virer 1:2 ή 1:3, συν την αντιαεροπορική κάλυψη, συν τα Erieye, το πράγμα αλλάζει. Συν το οτι η αγορά block70 μπορεί να γίνει τμηματικά μετά την αναβάθμιση των υπαρχόντων σε viper και την ενδεχόμενη πώληση των block30. Οικονομοτεχνικά, η λύση βρίσκεται στο F16, χωρίς κανείς να αποκλείει την αγορά μιας μοίρας F35 όταν κι αν τα πράγματα βελτιωθούν για την οικονομία της χώρας. Με βάση την παραπάνω σκέψη, δεν θα τεθεί ουσιαστικά ποτέ το θέμα του ΝΜΑ το προσεχές διάστημα αλλα θα μπορούσε η ΠΑ να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου της, με τμηματικές αγορές ίδιου τύπου α/φων (σαφώς αναβαθμισμένης έκδοσης) ανα τετραετία. Αν με ένα ποσό, όσο το κόστος αναβάθμισης των F16, μπορούμε να εντάξουμε 30 νέα κομμάτια σε βάθος τετραετίας και ανεξαρτήτως κυβερνητικής απόχρωσης, τότε (δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας που δε θα ‘στρώσει’ εύκολα) το F16 είναι μονόδρομος. Ο αντίλογος (ισχυρος και σεβαστός) πηγάζει απο το παράδειγμα των mirage και φέρει πολιτική χροιά. Χωρίς mirage στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα έμπαιναν μέσω Γαλλίας ποιοτικά όπλα που οι ΗΠΑ, για δικούς τους λόγους, δεν απελευθέρωναν προς τη χώρα μας. Όμως η διαφορά κόστους rafale (το mirage πέθανε) – F16 και η δυσμενής συγκυρία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιλογής στο άμεσο-ορατό μέλλον. Και τέλος, ποτέ δε πρέπει να λησμονουμε πως η οποια επιλογή αγοράς αεροσκαφών, θα πραγματοποιηθεί υπο τη σκέπη της Συμμαχίας, συνεκτιμώντας τη θέση της χώρας μας και των όπλων της στο Νοτιοανατολικό αμυντικό βραχίονα του ΝΑΤΟ.

peaceful warrior

Ενα καλο αεροπλανο με θετικο την ηδη εξοικειωση των πιλοτων μας με γαλλικα συστηματα απο τα Mirage. Το μεγαλο προβλημα αυτου του αεροπλανου οπως και ολων των ευρωπαικων ειναι το υψηλο κοστος αγορας του – χωρια τα οπλα που τον συνοδευουν. Η τιμη του καθισταται απαγορευτικη για μια οικονομια σαν της Ελλαδας ακομα και για καλες εποχες οταν τα λεφτα επεφταν στα εξοπλιστικα με το τσουβαλι. Με τιποτα δεν μπορει μια οικονομια σαν της Ελλαδας να παρει και να αγοραση και να αντιπαραθεσει μεγαλους αριθμους Rafale χωρια του οτι οι Γαλλοι ειναι πολυ επιφυλακτικοι σε θεματα συμπαραγωγης μοιρασματος τεχνογνωσιας κλπ/. Η μονη ρεαλιστικη λυση ειναι αυτη που ακολουθησε η ΠΑ το 2009 και ακολουθει και τωρα δηλαδη αναβαθμιση του στολου των f16. Κατα την αποψη του γραφοντος το F 35 δεν το πολεμας με f35 αλλα με su35 αλλα αυτα ειναι προς το παρον ονειρο θερινης νυκτος.

aris32

και αλλος με το su35 .. ρε παιδι μου μανια . ειπαμε το αναλυσαμε δεν κανει …. ας ειμαστε ρεαλιστες ….. επιτελους . τι να το κανεις το su35 ; επειδη κανει ωραιους ελιγμους ; επειδη στα διαφορα σοου κανει την καλυτερη πτητικη επιδειξη ; προτιμω φ16 με link16 aesa παρα ενα αεροπλανο που κατασκευαζεται απο μια χωρα που ειναι πισω 1 δεκαετια στα ηλεκτρονικα συστηματα – στην τεχνολογια των κινητηρων – στην δικτυωση .αν δεν το εχετε καταλαβει ενα αεροπλανο για να επιβιώσει σημερα πρεπει να μπορει να δικτυωθει με ολο το συστημα ( στρατος αεροπορια ναυτικο) να λαμβανει και να παιρνει δεδομενα .

peaceful warrior

1) Ποιος σου ειπε οτι ειναι μια δεκαετια οι Ρωσοι στα ηλεκτρονικα? Ακομα και αν ειναι ετσι-που δε3ν ειναι-μπορουμε να κανουμε κατι αντιστοιχο με αυτο που κανανε οι Ινδο και να βαλουμε συστηματα δυτικου τυπου. Το αεροπλανο αυτο εχει συστηματα 5ης γενεας και ειναι το μονο αυτη την στιγμη που μπορει να δει το F35 χωρια το οτι θα προσεφερε μεγαλυτερο ευρος επιχειρησεων(βλ. Κυπρος) χωρια την αδιαμφισβητητη ικανποτητα του στις αερομαχιες κλοπ. Βεβαια η τυχον αποκτηση su 35 ειναι ενα δυνητικο σεναριο και μη εφαρμοσιμο με τα ισχυοντα οικονομικα αλλα και γεωπολιτικα δεδομενα. Οπως προανεφερα η μονη ρεαλιστικη προοπτικη για την ΠΑ ειναι η αναβαθμιση του στολου της..

chikichiki

Απλά λυπάμαι που δε μπορούν περισσότεροι σουχοϊόφιλοι να δουν αυτό το σχόλιο για να καταρριφθούν οι ψευδαισθήσεις αυτές μια και καλή:
-Πρώτοι πύραυλοι αέρος-αέρος: ΗΠΑ (οι Σοβιετικοί έπρεπε να αντιγράψουν τον AIM-9B)
-Πρώτος σύγχρονος πύραυλος αερομαχίας: ΗΠΑ (AIM-95 Agile, ο R-73 ήρθε 10 χρόνια μετά)
-Πρώτος κινητήρας μαχητικού με combat-useful supercruise: ΗΠΑ (F-119, YF-120)
-Πρώτο PESA: ΗΠΑ
-Πρώτο AESA: ΗΠΑ
-Πρώτο στελθ αεροπλάνο: ΗΠΑ
-Πρώτη εφαρμογή sensor fusion: ΗΠΑ
-Πρώτο airborne datalink: ΗΠΑ (F-14-Hawkeye)
-Πρώτο αεροσκάφος με κατευθυνόμενα ακροφύσια: ΗΠΑ
-Πρώτο lead-cumputing gunsight: ΗΠΑ (F-86)
Αλλά εγώ πρέπει να πιστέψω ότι μια χώρα που συνεχώς ήταν πίσω σε όλα αυτά, και υπέστη και οικονομική κατάρρευση (να θυμίσω σε τι σαπίλα είχαν περιπέσει μέχρι και τα MiG-31, η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αεράμυνας;), ξαφνικά εξισώθηκε με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη;
Όσο για το συγκεκριμένο παράδειγμα του Su-35, δε διαθέτει τίποτα απολύτως που δε μπορούμε να το βρούμε και σε πιο συμβατά με εμάς αεροπλάνα. Όσο για τα δυτικά συστήματα, ας πούμε απλά ότι αυτά συμβαίνουν σε αεροπλάνα δεκαετιών, και όχι σε ολοκαίνουρια σχέδια. Αλλιώς απλά θα αγοράζαμε σκαριά Su-27SK και θα τα γεμίζαμε εμείς με ό,τι θέλαμε…

Κωστής

Πολύ καλή ευκαιρία για διάλογο. Εγώ θα σταθώ στο θέμα της ανομοιοτυπίας που σχεδόν όλοι μας έχουμε δαιμονοποιήσει. Ας σκεφτούμε λοιπόν μια ΠΑ χωρίς τα Μ2000. Θα είχαμε σήμερα περίπου 60 επιπλέον f16 των παλαιότερων block. Αν υποθέσουμε πως τα αεροσκάφη-φορείς είναι ισάξια (f16-Μ2000), φανταστείτε το έλλειμα αποτροπής χωρίς scalp, AM39, mica. Και ακόμα και αν υποθετικά οι ΗΠΑ αποδέσμευαν αντίστοιχα όπλα από το 2010 και μετά, πως θα τα αγοράζαμε μέσα στην κρίση; Θεωρώ λοιπόν πως η Ελλάδα σε τόσο κρίσιμους τομείς (ΠΑ, αλλά και ΠΝ) ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη από μια χώρα και ΚΥΡΙΩΣ από τις ΗΠΑ. Και αν σε αυτή τη συγκυρία φαίνεται πως τα συμφέροντά μας συγκλίνουν, ποιος μας εγγυάται ότι σε μερικά χρόνια δε θα μας “πουλήσουν” πάλι για χάρη της Τουρκίας (με Ερντογάν ή κάποιον άλλο) ; Και δυστυχώς ή ευτυχώς, μια από τις λίγες χώρες που τα συστήματά της δεν εξαρτώνται στο ελάχιστο από τις ΗΠΑ είναι η Γαλλία…

zapata

Καταληγουμε λοιπον στο οτι η Ελλαδα πρεπει να εχει Αμερικανους ‘εργατες’ για την καθημερινη τριβη με την τουρκια και της υποχρεωσεις της στο ΝΑΤΟ και ‘αλλα’ εργαλεια που κανουν την διαφορά.
Το προβλημα ομως ειναι, και συγχωρηστε μου που δεν ειμαι σαν τους υπολοιπους τους ‘καραισκακηδες’ αλλα οι Αμερικανοι μας εχουν στο χερι.
1ον μας πουλανε μονο οτι συμφερει αυτους και..
2ον αν αγοραζουμε απο αλλου και γενικα δεν συμμορφωνομαστε, μας τιμωρουν αγρια και χωρις αναστολες με ο΄τι τροπο εχουν διαθεσιμο.
Εαν η Ελλαδα εκανε αυτα που κανει η Τουρκια θα ειχε Προεδρο ….τον Μουγκαμπε τωρα και ο οποιος καταλαβε, καταλαβε..
Μ’αρεσει που συζηταμε το αν θα πρεπει να παρουμε F-35. Και ποιος σας λεει οτι θα αποδεσμευτουν στην Ελλαδα οταν και εαν το αποφασισουμε.
Καλο θα ειναι να ξανακοιταξουμε ολοι την ερμηνεια της λεξεως ”Δεσμιος” στο λεξικο.

dimitrov

Δεν την έχουμε δαιμονοποιήσει εμείς αλλά τα οικονομικά της άμυνας. Αν δεν είχαμε γενικώς τα Μ2000 θα είχαμε 30-40 μαχητικά περισσότερα στην αγορά του αιώνα και την βραδιά των Ιμίων. Επίσης δεν θα είχαμε τη δεκαετία του 90 6-7 τύπους μαχητικών αλλά 4. Φυσικά τότε θα μπορούσαμε να είχαμε τα Μ2000 και όχι τα εφ16 θεωρητικά. Στη συνέχεια είχαμε αγορές Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή.
Για να μην πλατιάζω 225 μαχητικά με κόστος αγοράς 325+ και χωρίς να παράγεται κανένα εδώ. Αυτό είναι το κόστος της πολυτυπίας. Κι αν βάλουμε και τα κόστη χρήσης ……. αν μπορούσαμε να τα υπολογίσουμε επακριβώς …… θα κλαίγανε μανούλες.
Διαφοροποίηση δεν είναι η αγορά ενός γαλλικού, ενός γερμανικού κι ενός ολλανδικού υποβρυχίου. Διαφοροποίηση θα ήταν ας πούμε να αγοράζαμε τότε π.χ. 150 εφ16 και κρατώντας 100 περίπου μαχητικά 2ης γενιάς και στη συνέχεια 60 ραφάλ, αποσύροντας πλέον όλα τα μαχητικά 2ης γενιάς.

Κωστής

Συμφωνώ απόλυτα ότι η υπερβολική πολυτυπία ήταν και είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Το ιδανικό θα ήταν αυτό που περιγράφεις στο τέλος, με 2 τύπους, f16 και ένα γαλλικό. Ευκαιρίες για μείωση της πολυτυπίας υπήρξαν, όπως με την απόφαση αναβάθμισης των f4 (μπορούσαμε να τα αποσύρουμε και να αγοράσουμε πρόσθετα f16) και με την απόφαση εκσυγχρονισμού μέρους και όχι όλων των Μ2000 EGM. Τώρα θα είχαμε ήδη 2 τύπους λιγότερους και πιο ικανά αεροσκάφη.
Πάντως, μια ιδανική σύνθεση του στόλου της ΠΑ περί το 2025-2030 κατά τη γνώμη μου θα ήταν η εξής:
~ 85 f16 V
~ 40 f16 bl 52+ adv
~ 60 Mirage 2000 V ( στα πρότυπα του f16V, με AESA, link 16, σκοπευτικό επί κράνους κλπ)
– έναρξη παραδόσεων 40 f35 προς αντικατάσταση των f16 bl52+ adv
– συμμετοχή της ΠΑ σε πρόγραμμα συμπαραγωγής UCAV (με τη Γαλλία ή πανευρωπαικό).
Με τα σημερινά δεδομένα βέβαια μια τέτοια διαμόρφωση είναι αδύνατη για πολλούς λόγους, αλλά είπαμε, τα σενάρια είναι δωρεάν….

dimitrov

Τώρα “χτυπάς” σε 2 άλλα σημεία που με …. πονάνε …… δλδ τι ωραία που θα ήταν να ήμασταν πιο τυχεροί τότε και πιο σβέλτοι και να “τσιμπάγαμε” τα φι16α και βου που μας πούλαγε η ούσαφ και να τα κάναμε εμελγιού ε;
Με τα φράγκα των εφ4 αγορά κι εκσυγχρονισμός 40 φι16Α/Β εμελγιού …… μετά αγορά 50 μπλοκ 50+ και τα φράγκα της οψιόν +10 …. στον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων Μ2000 σε συμφωνία 35+15. Εεεεεε?
Και τι ωραία που θα κούμπωνε εδώ ο Καραμανλής να αρπαζε τα 28 ολλανδικά το 2005 και με τα φράγκα των 52Μ ….. εκσυγχρονισμός 30, 50, 50+ σε 52Μ. Κι εννοείται απόσυρση άρον άρον όλης της παλιατζούρας και συνέχιση αναβαθμίσεων εμελγιού.
Οπότε θα ήταν πλέον όλο το πακέτο στο νέο α/φος.
Αλλά όπως είπαμε, τα σενάρια είναι δωρεάν, ειδικά για τα θέματα αυτά που έχουμε τη στερνή γνώση.

aris32

στα ιμια τα μονα που πετουσαν ηταν τα φαντομ και τα μιραζ γιατι ηταν τα μονα που ειχαν συστημα αυτοπροστασιας και πυραυλους bvr . τα φ16 ηταν καθηλωμενα στο εδαφος;

GOODBYE
PROMAXOS1

Εξαιρετική παρουσίαση, αναλύει όσα έχω πει κατά καιρούς για το F35 και τη σύγκρισή του με μαχητικά 4ης++ και 5ης γενιάς. Οι σχετικά χαμηλές του κινηματικές ικανότητες σημαίνει ότι για να εξαπολύσει τα όπλα του θα πρέπει να έρθει αρκετά κοντα στα αντίπαλα μαχητικά, λόγω της μειωμένης εμβέλειας που θα έχουν οι πυραύλοι του απέναντι σε ένα μαχητικό που θα πετά πιο γρήγορα, πιο ψηλά και θα έχει καλύτερη επιτάχυνση, ευελιξία και βαθμό ανόδου. Παράλληλα, το F35 θα λαμβάνει στοιχεία από ιπτάμενα ραντάρ για να μην αναγκαστεί να ανοίξει το ραντάρ του κι αποκαλύφθεί έγκαιρα από το Ραφάλ, ιδίως το Ραφάλ F4 που θα διαθέτει ακόμα πιο προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας.
Όμως, αφού θα αναγκαστεί να πλησιάσει, θα το δει το σύστημα του IRST του Ραφάλ από ικανή απόσταση, ιδίως το Ραφάλ F4 που θα διαθέτει ακόμα πιο προηγμένο σύστημα IRST (και ραντάρ GaN). Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά και το πολύ μεγαλύτερο υπέρυθρο ίχνος που θα έχει το F35 λόγω κινητήρα και χρήσης μετάκαυσης στις υψηλές υποχητικές και διηχητκές ταχύτητες, ενόσω μάλιστα το Ραφάλ έχει αξιόλογη ικανότητα supercruise). Άρα το τελευταίο θα έχει πλεονέκτημα στην αερομαχία σε αντίθεση με την άποψη του παρόντος άρθρου.
Επομένως, θα είναι μια καλή λύση για το απώτερο μελλον της ΠΑ. Σημειωτέων, θα παρουσιάζει πολύ καλυτερη διαθεσιμότητα και περισσότερες εξόδους ανά ημέρα επιχειρήσεων.
Σημειώτέων επίσης, ότι ένα πραγματικό πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 θα δημιουργούσε, στην ίδια ως άνω κατεύθυνση πολλούς πονοκεφάλους στο F35, αν και ηπιότερης φύσης. Τα ΗΑΕ θα δώσουν για την αναβάθμιση 74 Block 60 1,6 δις, όταν εμείς σχεδιάζουμε να δώσουμε 1,1 για την αναβάθμιση 85 Block 52+/52+ adv. σε V και την παραλληλη αναβάθμιση 37 Block 50 σε Block 52+ adv.
Είναι προφανές ότι τα ΗΑΕ θα τοποθετήσουν ραντάρ GaN, IRST στην άτρακτο, θα αναβαθμίσουν το σύστημα αυτοπροστασίας και ίσως και τον κινητήρα. Θα έπρεπε κι εμείς να υιοθετήσουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με τέτοιες και άλλες βελτιώσεις (κιτ αναβάθμισης κινητήρων, ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης, νέο επίπεδο επικάλυψης στα επίπεδα του ινδικου V και οχι στην δική μας υποβαθμισμένη εκδοχή του κλπ) μια και προτιθέμεθα να διατηρήσουμε τα μαχητικά αυτά μέχρι το 2050.

chikichiki

Να σημειώσω εδώ (το είχα σχολιάσει, αλλά απ’ότι φαίνεται τα σέρβερ της Π&Δ δέχονται συστηματική επίθεση από τον κοντό άντρα του Κρεμλίνου – σας είπα εγώ, μη το φτύνετε το Σουχόι θα Τον τσατίσετε…), ότι ο Picard είναι οπαδός της fighter mafia και το blog του είναι γεμάτο ψέματα, μαγειρεμένες στατιστικές, υπεραπλουστεύσεις κι επιλεκτική χρήση πηγών…

Δημήτρης

Ενδιαφέρον άρθρο με την εγκυρότητα της Πτήσης αλλά και πολλά ενδιαφέροντα σχόλια. Καλά είναι τα υποθετικά σενάρια και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την απόκτηση α/φους 5ης γενιάς από την Π.Α. (αν και αυτό αγγίζει μάλλον την επιστημονική φαντασία με δεδομένο το οικονομικό μας χάλι), ας δούμε όμως κάτι που φαίνεται εφικτό. Καταρχάς όλοι συμφωνούμε πως η πρόσφατα ανακοινωμένη αναβάθμιση των F-16 είναι ένα θετικό βήμα και μακάρι να πραγματοποιηθεί. Η Ελλάδα όμως μπορεί να έχει ένα ατού στην υπόθεση που λέγεται αντιμετώπιση των F-35, το οποίο πρέπει να καλλιεργήσει στο έπακρο… αναφέρομαι στην στρατιωτική συνεργασία μας με το Ισραήλ. Η χώρα αυτή έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα F-35 τα οποία βέβαια δεν έχουν περάσει ακόμη σε επιχειρησιακό στάδιο. Καλό θα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει ακόμα στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ όσον αφορά τις κοινές ασκήσεις ώστε κάποια στιγμή σε αυτές να συμμετέχουν και τα ισραηλινά F-35. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε την πολύτιμη εμπειρία που θα αποκομίζαμε εάν τα ελληνικά μαχητικά και τα συστήματα αεράμυνας αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο α/φος και μάλιστα με χειριστές της κλάσης των ισραηλινών. Εννοείται πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά κυρίως από τη διάθεση των Ισραηλινών να εκθέσουν το F-35 σε κοινές ασκήσεις με μια ξένη δύναμη… σίγουρα όμως θα πρέπει η ηγεσία της Π.Α. αλλά και η πολιτική ηγεσία να το επιδιώξει.

x-m

Άσχετο με το θέμα αλλά…έχει ακούσει κανείς οι πελάτες των διαφόρων SU να είναι τόσο ικανοποιημένοι; Δε νομίζω. ( Ρώσικα με ελληνικά εθνόσημα μόνο σε εξώφυλλα περιοδικού.Ακόμα και αν ήταν άψογα, όταν θα βγάλει ο ήλιος κέρατα……). Την εποχή που εμείς θα αγοράσουμε νέο αεροσκάφος, το Rafale θα είναι βήμα στο παρελθόν.

Spyros

Βρε παιδιά τι γίνεται με τα σχόλια; Να γράφουμε ή όχι;

ptisidiastima

Υπήρξε πρόβλημα και χάθηκαν πολλά άρθρα και πολλά σχόλια. Δουλεύουμε από το πρωί για να αποκαταστήσουμε την ζημιά

sotbak

xaxaxax!!!! kalo!!!!

Konstantinos_Zikidis

[Το σχόλιο αναρτάται εκ νέου, καθώς το προηγούμενο σχόλιό μου δεν υπάρχει πλέον]
Το Rafale είναι ένα ώριμο οπλικό σύστημα, με τεράστια δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (9,5 t.), με ισχυρό ραντάρ AESA, πλήρες ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (IRST – FLIR – TV – Laser, το οποίο θα αναβαθμιστεί στο Standard F4), φέρει τον ικανότερο πύραυλο α-α (Meteor), πέραν των MICA EM/IR-SCALP-EXOCET, και διαθέτει το πολύ εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, το SPECTRA, με δυνατότητα active cancellation (αναφέρεται και ως ενεργητικό stealth). Επίσης, επιτρέπει μεγάλο shortie rate σε συνθήκες έντασης (μπορεί κανείς να ρωτήσει χρήστες Γαλλικών Α/Φ, όπως τους Ινδούς, οι οποίοι σε παλαιότερες διενέξεις με το Πακιστάν, βασίστηκαν κυρίως στα Μ2000, γι’ αυτό και τα αναβαθμίζουν άλλωστε). Τέλος, δεν χρειάζεται ALIS για να πετάξει (ALIS? Who the f**k is ALIS? Δείτε το ακόλουθο και μην μου πει κανείς ότι είναι αναξιόπιστο: https://sputniknews.com/military/201711241059396935-norway-fighter-jet-data-sharing/ )…
Μεταξύ των δυνατοτήτων του SPECTRA, εκτιμώ ότι περιλαμβάνεται η δυνατότητα cross-eye jamming, η οποία επιτρέπει την αποτελεσματική παρεμβολή πυραύλων με ραντάρ AESA (βλέπε AMRAAM). Αν και η τεχνική αυτή είναι γνωστή από παλιά, δεν είχε βρει πρακτική εφαρμογή (ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε), λόγω τεχνικών δυσκολιών. Επί του θέματος υπήρξε προ εξαμήνου ένα άρθρο στο e-amyna: https://web.archive.org/web/20170627182731/http://e-amyna.com/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%AE%CE%B3/ (ευχαριστώ θερμά τον chikichiki για το link, γιατί το αρχικό post δεν υπάρχει πλέον). Να υπενθυμίσω βέβαια ότι το F-35 δεν διαθέτει παρεμβολέα.
Εν ολίγοις, ένας σημαντικός περιορισμός του F-35 είναι το περιορισμένο οπλικό φορτίο που μπορεί να φέρει σε διαμόρφωση stealth. Οι 2 JDAM και οι 2 AMRAAM δεν θα κάνουν τη διαφορά σε έναν πόλεμο. Ένα καλό SHORAD μπορεί να αναχαιτίσει τις βόμβες (ακόμα κι αν δεν δει το Α/Φ-φορέα), ενώ το αμρααμόπουλο ίσως αντιμετωπίζεται τελικά, με τις κατάλληλες τεχνικές…
Τέλος, αναφορικά με την αντιμετώπιση απειλών stealth (όχι μόνο του F-35), επισημαίνω για μια ακόμα φορά τη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ θα ήθελα να παραπέμψω σε σχόλιό μου, σε πρόσφατο άρθρο της Πτήσης:
https://www.ptisidiastima.com/how-to-detect-stealth-aircraft/#comment-56354

ptisidiastima

Λόγω τεχνικού προβλήματος διαγράφηκαν αρκετά άρθρα αλλά και σχόλια. Ζητούμε την κατανόησή σας, και εργαζόμαστε να μην ξανασυμβεί. Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Antonis_Loukas

Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να μας απασχολεί θέμα ΝΜΑ. Δεν υπάρχει σάλιο για οποιοδήποτε μαχητικό, αλλά όταν βρεθούν κονδύλια, τότε το ΝΜΑ(αν και εφόσον αποδειχτεί ότι χρειάζεται), ΔΕΝ μπορεί να είναι το F-35. Θα εξηγήσω τους λόγους… Δεν είναι θέμα αν είναι μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Είναι ζήτημα του δόγματος που εξυπηρετεί. Πρώτο πλήγμα! Θα το κάνουμε ποτέ εμείς? Όχι… Εξυπηρετεί έστω, σενάριο MAD? Φυσικά και όχι! Η Τουρκία είναι 6-7 φορές μεγαλύτερη από εμάς και αναλογικά, έχει και πολύ περισσότερους ‘σοβαρούς’ στόχους που θα έπρεπε να καταστρέψουμε, για να πληγεί καίρια… Δεν μπορεί να υπάρξει αποτροπή ή ανταπόδοση πληγμάτων, όταν ο αντίπαλος, εκτός από πολλαπλάσια αντοχή σε ενδεχόμενα πλήγματα σου, έχει και πολλαπλάσια εργαλεία να επιφέρει πλήγματα σε εσένα(100+F-35 vs 20-40). Από τη στιγμή λοιπόν που ενδεχόμενη απόκτηση F-35, δεν εξουδετερώνει τα F-35 του αντιπάλου(αδυναμία αναχαίτισης του εαυτού του, αδυναμία να επιφέρει ισοδύναμα πλήγματα λόγο αριθμών/έκτασης της Τουρκίας) και θα απομυζήσει τεράστια κεφάλαια χωρίς τα αντίστοιχα αποτελέσματα(δηλ. αποτροπή…), αυτή δεν πρέπει να γίνει! Επιπρόσθετα, θα πρέπει να είμαστε διανοητικά καθυστερημένοι να δώσουμε χρήματα για αγορά μαχητικού, μέρος των οποίων θα πάει στη μείωση κόστους ανά μονάδα των προς προμήθεια τουρκικών F-35, καθώς και την ενίσχυση της τουρκικής βιομηχανίας/οικονομίας! Η Τουρκία πρόλαβε να γίνει βιομηχανικός εταίρος του προγράμματος του F-35. Εμείς καλώς ή κακώς(καλώς για εμένα) όχι. Η ζωή συνεχίζεται και χωρίς να συντηρούμε τους κινητήρες των α/φων μας στη Τουρκία……. Το rafale τώρα, με όλα τα καλούδια που πιθανότατα θα προσφέρει η έκδοση F4, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ΠΑ. 2 μοίρες από αυτά, μαζί με τα -5αρια(όλα μαζί στη Τανάγρα), θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν f-4 και απλά δίλιτρα(μαζί με 30αρια). Επειδή όμως, η τελική αξιολόγηση κάθε αγοράς, πρέπει να γίνεται στη βάση του πόση αποτροπή αγοράζεις για συγκεκριμένα χρήματα, θεωρώ πως πιθανότατα τα λεφτά μας θα έπιαναν περισσότερο ‘τόπο’, μέσω προμήθειας πυραύλων cruise/βαλλιστικών(πέραν των ορίων της MTCR), συνεπικουρούμενων από αντιαεροπορικά επιπέδου SHORADS και επάνω, με αυξημένες ικανότητες πλήγματος όπλων Α-Ε. Τα τελευταία, θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή επιβιωσιμότητα των πρώτων και κατ’επέκταση, την ανταπόδοση οποιουδήποτε πρώτου χτυπήματος…

aris32

η ουσια ειναι οτι η ΠΑ μελλοντικα θα εχει 2 τυπους μαχητικων . η οροφη σιγουρα θα ειναι περιπου στα 180 με 220 αεροπλανα . ο ενας τυπος αεροπλανου ειναι το φ16 . με 123 μοναδες . ο αλλος ποιος θα ειναι δεν ξερουμε; σιγουρα τα μ2000-5 θα υπηρετησουν αρκετα χρονια ακομα .αλλα ποιος θα ειναι ο δευτερος τυπος ειναι μια αποφαση που θα παρει η πολιτικη ηγεσια και οχι η ΠΑ . η ΠΑ θα προτεινει ποιο αλλα η τελικη αποφαση θα ειναι της κυβερνησης και αυτο θα εξαρτηθει απο τα χρηματα , απο την γεωστρατηγικη ( με ποιον θα τα εχουμε καλα) . σιγουρα το μοναδικο αεροπλανο 4.5 γενιας που ταιριαζει γαντι στην ΠΑ ειναι το f16V και αν θα μπορουσε θα ηθελε αλλα 40 απο αυτα και εκσυχρονισμο ολου του στολου σε αυτο το επιπεδο . απο εκει και περα το ραφαλ μας προσφερει καποια πραγματα που χασαμε με την αποσυρση των α7 . μεγαλη εμβελεια και μεγαλος φορτος οπλισμου . σιγουρα προσφερει περισσοτερα αλλα οχι τοσα περισσοτερα ωστε να δικαιολογει μια αγορα του απο την στιγμη που εχουμε το f16V . θα δειξει στο μελλον . για εμενα παιζουν ολα τα αεροπλανα επι ισοις οροις ποιο θα αγορασουμε μελλοντικα . ειτε φ35 ειτε ξανα φ16 ειτε ραφαλ ειτε εφ2000

NNNN

Λοιπόν για να μη το κουράζουμε! Είμαι ο άνθρωπος από το μέλλον! Και σας λέω θα πάρουμε 18 rafale για αρχή στη διαμόρφωση F3R με πυραύλους meteor και πλήρη FOS Ενώ προσπαθούμε και για f35 ! Οι απέναντι εχουνβπαθει Κολούμπρα και μουσκεψη τα κοντοβρακια τους ! Σκεπτικήσμος επικρατη έως ηττοπάθεια!!! Αυτά… κουράγιο αδέρφια νικάμε… ξαναγυρίζω στο μέλλον γιατί οι εξέλιξης τρέχουν!!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Upd: Για να συγκρίνουμε όμοιες Ενδιάμεσες Λύσεις… Αντί των AB/Tico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν LCF, Type 45 και FREMM-DA ή Horizon

 Το πρόγραμμα των φρεγατών, προχωρά υπό συνθήκες άκρας εμπιστευτικότητας, έντονων συζητήσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων και ατελείωτων αναλύσεων κάθε είδους. Το ΠΝ δεν πρέπει να αγοράσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Β.Νέδος στην Κ: Μετά τα «Rafale», η σειρά του Ναυτικού για...

10
Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49

Related News

Το Boeing 737 MAX αναμένεται και πάλι στους ευρωπαϊκούς αιθέρες από την επόμενη εβδομάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τον Καναδά, η Ευρώπη θα επιτρέψει «την επόμενη εβδομάδα» την επανάληψη των πτήσεων του αεροπλάνου Boeing 737...

Upd: Για να συγκρίνουμε όμοιες Ενδιάμεσες Λύσεις… Αντί των AB/Tico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν LCF, Type 45 και FREMM-DA ή Horizon

 Το πρόγραμμα των φρεγατών, προχωρά υπό συνθήκες άκρας εμπιστευτικότητας, έντονων συζητήσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων και ατελείωτων αναλύσεων κάθε είδους. Το ΠΝ δεν πρέπει να αγοράσει...

Ο Ναβάλνι οδηγήθηκε σε δικαστήριο, η Μόσχα λέει στη Δύση να κοιτάει τη δουλειά της

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε σήμερα εσπευσμένα σε δικαστική ακροαματική συνεδρίαση μέσα σε αστυνομικό τμήμα, μία ημέρα αφού συνελήφθη σε αεροδρόμιο της...