15.2 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Ενθουσιαστήκαμε με το Rafale, αλλά…

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

To Rafale είναι ένα αεροσκάφος ανώτερο από οτιδήποτε υπάρχει αυτή την εποχή στην περιοχή μας και μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλάζοντας τις ισορροπίες. 
Πέρα από τα προφανή, που είναι η επιχειρησιακή αξία του και η σύσφιξη των Ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων, υπάρχει και το θέμα της τουρκικής αντίδρασης. Οι Τούρκοι φυσικά κάπως θα πρέπει να αντιδράσουν γιατί η ζυγαριά θα γείρει επικίνδυνα, και αυτή την εποχή οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, η εξής μία: προμήθεια από τη Ρωσία Sukhoi ή/και S-400. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. 
Σε διπλωματικό επίπεδο δηλαδή, ενδέχεται η προμήθεια των Rafale να αποτελέσει τον καταλύτη που θα επιταχύνει τις εξελίξεις.  
Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι η προμήθεια θα κλείσει. Γιατί πολλές φορές ήταν “κλεισμένη” υπόθεση, οι συντάκτες βιάστηκαν να μοιραστούν τη χαρά τους… και στο τέλος εκτέθηκαν, τόσο αυτοί όσο και τα μέσα τους. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει, από τις Belharra, τις Fremm, τα Eurofighter που είχαν πέσει και υπογραφές; Η λίστα είναι κυριολεκτικά τεράστια. 
Είναι δυνατόν να μην είναι κάποιος χαρούμενος που ένα τέτοιο αεροπλάνο θα ενταχθεί στην ΠΑ; Η προμήθεια του όμως δεν θα πρέπει να είναι ούτε συγχωροχάρτι ούτε η κάθαρση για το πως λειτουργεί διαχρονικά αυτή η χώρα. Γιατί το Rafale κάνει πρωτοσέλιδα και η κάθε κυβέρνηση θα κάνει μία τέτοια προμήθεια σημαία για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την άμυνα. 
Η άμυνα όμως δεν είναι 18 ή 20 ή 40 αεροπλάνα, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, και το μήνυμα που περνάει είναι ότι όλα γίνονται στο γόνατο, είναι πασαλείμματα, στο τέλος έχουν περισσότερο κόστος, που το πληρώνουμε όλοι. Ακόμα και αυτοί που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, γιατί ακόμα και αυτοί αγοράζουν έστω μια φραντζόλα ψωμί, που ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της αγοράς επιστρέφει στο κράτος. Ακόμα και ένας μαθητής του δημοτικού που αγοράζει τυρόπιτα στη καντίνα του σχολείου χρηματοδοτεί το κράτος και συνεπώς την άμυνα. Όλοι εμείς, οι χρηματοδότες, θα έπρεπε να απαιτούμε περισσότερο σεβασμό στο πως ξοδεύονται τα χρήματα μας.  
Επίσης, όλη αυτή η βιασύνη για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ποιο άλλο μήνυμα περνάει εκτός το ότι υπάρχουν ελλείψεις τις οποίες τόσο καιρό κρύβαμε κάτω από το χαλί με δηλώσεις περί ισχυρών ενόπλων δυνάμεων και αυστηρών μηνυμάτων;
Μήπως όμως την κοροϊδία αυτή την τραβάει ο οργανισμός μας; Μήπως μας βολεύει να κάνουμε τα στραβά μάτια; Γιατί το να πληροφορηθεί ο πολίτης την παλαιότητα των φρεγατών που τον προστατεύουν είναι κάτι πολύ εύκολο και με τα social media πλέον το να εγκαλέσει την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ επίσης. Μήπως είναι πιο βολικό να λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάξουμε νοσοκομεία και σχολεία παρά φρεγάτες; Και φιλενάδες θα βρίσκουμε πιο εύκολα και αυξάνονται οι πιθανότητες να προσληφθούμε σε κανένα από αυτά… Γιατί σιγά μη πάμε να δουλέψουμε σε φρεγάτα να θαλασσοπνιγόμαστε και να έχουμε τον Τούρκο να μας σημαδεύει…
Η νέα αγορά του αιώνα δεν θα ήταν απαραίτητη αν προφανώς όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάνανε τις προμήθειες ανά πενταετία που τους αναλογούσαν, τώρα απλά θα συνεχίζαμε το πρόγραμμα και δεν θα τρέχαμε πανικόβλητοι. Γιατί αυτό ακριβώς είναι, μια κίνηση πανικού. Πότε ήταν η τελευταία φορά στα παγκόσμια χρονικά που μία κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα και έκανε την επιλογή σε μερικές βδομάδες;
Δηλαδή, ποιο είναι το όραμα για την ΠΑ του μέλλοντος; Ποιοι είναι υπεύθυνοι να συντάξουν το όραμα και τη στρατηγική; Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι επιτελείς της αεροπορίας θα πρέπει να το κάνουν αυτό. Σίγουρα όμως θα πρέπει να έχουν μια συνεργασία με τους συναδέλφους τους του ναυτικού και του στρατού ξηράς, γιατί πολύ απλά θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους τι ανάγκες θα υπάρχουν μελλοντικά, ποιες από αυτές μπορούν να καλυφθούν από την ΠΑ και ποιες όχι, για να κανονίσουν και οι υπόλοιποι τις δικές τους προτεραιότητες. 
Η πολιτική ηγεσία φυσικά δεν γίνεται να είναι απούσα. Κάποιος πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο. Να δώσει κατεύθυνση στο στράτευμα. Για παράδειγμα, η πολιτική ηγεσία θα πει ότι το στράτευμα θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί στην Κύπρο, ή να είναι σε θέση να στείλει εκστρατευτικό σώμα στη Λιβύη και να κρατήσει το λιμάνι του Τομπρούκ. Επίσης θα πρέπει να θέσει και τα όρια του προϋπολογισμού, γιατί αν η ΠΑ ζητήσει 150 F-35 και το ΠΝ 15 FREMM… θα μείνουν με τα όνειρα…
Είναι βασικό, οι ένοπλες δυνάμεις να είναι νοικοκυρεμένες. Να είναι ξεκάθαρες οι οικονομικές δυνατότητες και αντίστοιχα να κινούνται. Αν τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα σε μια κούρσα εξοπλισμών, θα το κάνουμε μια φορά, άντε άλλη μία και μετά θα σκάσει η οικονομία και τότε θα έχουμε χάσει τον πόλεμο χωρίς να έχει πέσει σφαίρα
Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο και οι ανάγκες της είναι διαφορετικές. Οι οικονομικοί και δημογραφικοί περιορισμοί όμως είναι δεδομένοι, εμπρός λοιπόν πεδίο της δόξης λαμπρό να βρεθούν ασύμμετροι τρόποι αντιμετώπισης του κινδύνου. Αν η ΝΑΤΟική δομή και οργάνωση δεν μας βολεύει, μήπως θα είχε νόημα να σκεφτούμε κάτι άλλο; Νέες τεχνολογίες, νέο δόγμα, δομή, οργάνωση;
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν για προμήθειες! Με δεδομένο ότι η οικονομία έχει προβλήματα, αλλά είμαστε ακόμα μια πλούσια χώρα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως γίνεται αυτό το μαγικό. Μήπως είναι Greek Statistic; Βλέπουμε ότι η μερίδα του λέοντος πάει σε μισθοδοσίες. Μήπως χρεώνουμε έξοδα στον προϋπολογισμό της άμυνας που οι άλλες χώρες όχι; όπως για παράδειγμα σε συντάξεις που θα έπρεπε να χρεώνονται αλλού; μήπως κόστη πολιτικής προστασίας (αεροπυρόσβεση, αεροδιακομιδές) πρέπει να πάνε αλλού; Μήπως μόλις αναλύσουμε τους αριθμούς καλύτερα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να σχεδιάσουμε το μέλλον; Αν δεν μπορούμε να πληρώνουμε επαγγελματικό στρατό, τότε μήπως να εκπαιδεύσουμε την εφεδρεία και να μην είναι ικανή μόνο να καθαρίζει γόπες
Σε δέκα χρόνια, με τον ρυθμό που μειώνονται οι οροφές διεθνώς, η ΠΑ με 100 F-16 και 25 F-35 θα είναι μια από τις ισχυρότερες αεροπορίες στην Ευρώπη και θα έχει μόνο δύο τύπους μαχητικών να συντηρεί. Συνεπώς είναι ένα πολύ ορθολογικό σχέδιο.
Θα είναι όμως ικανή μια τέτοια αεροπορία να επικρατήσει της τουρκικής; Πώς θα είναι η τουρκική αεροπορία σε δέκα χρόνια; Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν αυτή την εκτίμηση και να πάρουν την ανάλογη ευθύνη.  
Το κύριο πρόβλημα με αυτόν τον σχεδιασμό είναι πως πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για μια ΝΑΤΟική αεροπορία, δηλαδή για να πλαισιώσει τα αμερικανικά F-22, F-15, B-2, B-21 κτλ σε μια ΝΑΤΟική εκστρατεία. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα η πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί ίσως χρειαστεί, τουλάχιστον το πρώτο καιρό, να πολεμήσουμε μόνοι μας.
Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το Rafale. H Ελλάδα έχει κάνει μία επένδυση σε πυραύλους κρουζ, Scalp, που τώρα φέρονται από τα λίγα Mirage 2000-5. O Scalp έκανε αυτά τα Mirage υπερ-πολύτιμα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποσυρθούν. Θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει αυτή η επένδυση των Scalp. Θα πεταχτεί, θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο ή θα γίνει προμήθεια νέων αεροπλάνων φορέων; 
Προφανώς το Rafale είναι μια πολύ καλή επιλογή, μεταφέρουν δύο πυραύλους αντί για έναν που φέρουν τα Mirage, και μπορούν να κάνουν τη δουλειά καλύτερα και με περισσότερη ασφάλεια για τα πληρώματα τους. Συνεπώς τα Rafale μπορούν να παίξουν το ρόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών μας, ρόλο που κανονικά θα αναλάμβαναν οι Αμερικάνοι. Περιττό είναι να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό, τόσο σε περίοδο επιχειρήσεων όσο και για αποτροπή. Κανένας στόχος στην τουρκική επικράτεια δεν είναι ασφαλής από τον συνδυασμό Rafale-Scalp (και της πρόσβασης στον κατασκοπευτικό δορυφόρο Helios 2 που ήδη έχουμε).

H επίθεση στη Συρία είχε χρώμα …SCALP (EG και Naval), και προφανώς ανησύχησε τους Τούρκους


Φυσικά δεν είναι η μοναδική επιλογή. Πολλές χώρες για παράδειγμα επενδύουν σε πυραύλους κρουζ που βάλλονται από το έδαφος… Εμείς μπορεί να αποφασίσουμε ότι καλύτερη λύση είναι να εκτοξεύουμε κρουζ από υποβρύχια ή φρεγάτες… Έτσι και αλλιώς οι οικονομικοί περιορισμοί είναι τέτοιοι, που μάλλον θα είναι πολυτέλεια να έχουμε πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων κρουζ από το πυροβολικό, τις φρεγάτες, τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα… Θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία…
To Rafale αν οπλιστεί με τον πύραυλο Meteor, τότε η ΠΑ αλλάζει εποχή και στη μάχη για την εναέρια επικράτηση. Πρόκειται για πύραυλο με μοναδικά χαρακτηριστικά που αλλάζει τις ισορροπίες. 
Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ότι είναι σχεδόν ετοιμοπαράδοτα. Φυσικά αυτό δεν είναι τόσο πλεονέκτημα, όσο παραδοχή ότι άλλη μια φορά κάνουμε τις δουλειές μας στο γόνατο. 
Στις 16 Ιανουαρίου 1996 παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω προβλημάτων υγείας, και δύο μέρες αργότερα ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης. Ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης. Στις προγραμματικές του δηλώσεις ανακοίνωσε περικοπές στην άμυνα. Μια περίεργη ανακοίνωση, ειδικά την δεδομένη στιγμή, γιατί ήδη τα Χριστούγεννα του 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Μικρή Ίμια. 
Λίγες μέρες αργότερα η Ελλάδα αγόραζε ότι οπλικό σύστημα ήταν άμεσα διαθέσιμο. Δεν αγόρασε ότι ταίριαζε καλύτερα στις ανάγκες, πλήρωσε κάτι παραπάνω και τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν τότε κάτι δευτερεύον γιατί καιγόμασταν… Δεν υπήρξαν καθόλου αντισταθμιστικά σε κάποιες αγορές, και όπου υπήρξαν ήταν αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο πως θα μπορούσαν να είναι αλληλο-συμπληρωματικά και να βάλουν τις βάσεις για μια αμυντική βιομηχανία.
Όλη αυτή η (αναγκαία) βιασύνη είχε ως συνέπεια και την στρέβλωση των διαδικασιών προμηθειών, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να πλουτίσουν. Ο τότε υπουργός Αμύνης μάλιστα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για αυτό τον λόγο.  
Τι έμαθε η Ελλάδα από την κρίση των Ιμίων; Ευχόμαστε ότι οι στρατιωτικοί κάτι έμαθαν. Σχετικά με τις προμήθειες όμως ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε οι πολίτες φαίνεται να έμαθαν κάτι. Υπάρχει παντού η νοοτροπία ότι κάπου υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ όπου μπορούμε να αγοράσουμε ότι χρειαστούμε, όποτε το χρειαστούμε. Και όταν έρθει η κρίση, γιατί στη γειτονιά μας είναι σίγουρο ότι η κρίση θα έρθει, όπως θα έρθει ο σεισμός, πέφτουμε από τα σύννεφα μόλις μας λένε ότι πρέπει να περιμένουμε τέσσερα-πέντε χρόνια…
Από τους σεισμούς έχουμε μάθει και έχουμε έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων δεν έχουμε μάθει. Έχουμε μια νομοθεσία που ουσιαστικά αποτρέπει τις προμήθειες! Και το πολιτικό σύστημα είναι βολεμένο και δεν την αλλάζει. Είναι βολεμένο γιατί κανείς δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε προμήθεια οπλικών συστημάτων.
Ο Έλληνας πολίτης μόλις ακούσει για αγορά όπλων αμέσως αρχίζει τη συνωμοσιολογία και τις κατηγορίες για μίζες, αντί να εγκαλεί την ηγεσία για ποιο λόγο το ρισκάρει και δεν κάνει τα αυτονόητα για την προστασία της πατρίδας που είναι συνταγματική υποχρέωση της. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει τόσα εκατομμύρια για αεροπλάνα και να μη πετάνε γιατί γραφειοκρατικά δεν μπορεί να γίνει αγορά ελαστικών και τακακίων για τα φρένα, απαξιώνοντας τόσο τα αεροπλάνα, αλλά και τους πιλότους που δεν πετάνε και δεν εκπαιδεύονται.
Φυσικά, ο ίδιος πολίτης μόλις στραβώσουν τα πράγματα θα απαιτεί κρεμάλες στους πολιτικούς που άφησαν τη χώρα απροστάτευτη και το ρισκάρισαν. Θα βρίζει τους πιλότους που δεν κατέρριψαν τους εχθρούς, και το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν πέταγαν, οι πιλότοι δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν, δεν έχουν εκπαιδευτικά αεροπλάνα, δεν έχουν πυρομαχικά κτλ θα τους είναι αδιάφορο.
Προφανώς υπάρχει μια έλλειψη κουλτούρας στην κοινωνία μας που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο και αν δεν υπήρχε η τουρκική προκλητικότητα να μας ξυπνάει κάθε δέκα χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα ήταν στα επίπεδα της Ιρλανδίας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι προκαλούν όταν και όποτε έχουν υπεροπλία και τότε δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την Ελληνική πλευρά. Είναι εύκολο να κατηγορηθεί μια κυβέρνηση για υποχωρητισμό και ηττοπάθεια, αλλά και αυτά είναι εύκολα όταν η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να εγγυηθεί στην κυβέρνηση νίκη και αρχίζει τα μισόλογα και τις ιστορίες για ηρωικές θυσίες… 
Τα Rafale σίγουρα θα προσδώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στην ΠΑ, και κανείς δεν θα έλεγε όχι αν του τα πρόσφεραν δωρεάν, αλλά αξίζουν το κόστος τους; Αν υποθέσουμε ότι το κόστος τους είναι γνωστό. Γιατί πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος εκπαίδευσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας και για τα ραντάρ, αισθητήρες, κινητήρες … Αυτά μπορεί να χρειαστούν χρόνια να οργανωθούν, και για μόνο 18 αεροπλάνα να είναι οικονομικά μια καταστροφή, ειδικά αν αναλογιστούμε τα προβλήματα με τα υπάρχοντα Μirage, που είναι και λιγότερο πολύπλοκα και με έναν κινητήρα αντί για δύο, και τα διαχρονικά προβλήματα με τους Γάλλους προμηθευτές. Μήπως με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο που θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική αμυντική δυνατότητα της χώρας; 
Αν τα Rafale είναι αναγκαία, τότε γιατί δεν τα είχαμε παραγγείλει πριν τη κρίση; Να είχαμε κάνει έναν φυσιολογικό διαγωνισμό, όπως τώρα οι Φινλανδοί ή και εμείς παλαιότερα όταν αγοράσαμε τα Leopard 2. Θα είχε γίνει ο διαγωνισμός και θα είχαν αποδείξει τις αρετές τους απέναντι στον ανταγωνισμό. Θα τα είχε καταφέρει τότε όμως; Το Eurofighter μπορεί να φέρει και αυτό Meteor και Storm Shadow που είναι η έκδοση του Scalp για τη Βρετανία, και τα F-35 που είναι στη διαδικασία πιστοποίησης του Meteor (μπορούν ήδη να φέρουν AIM-120D AMRAAM που είναι λίγο υποδεέστερος του Meteor), αλλά δεν έχουν πιστοποίηση για Scalp ή κάτι αντίστοιχο, έχουν όμως άλλες μεγαλύτερες αρετές αφού είναι 5ης γενεάς αεροπλάνο και όχι 4+, έχοντας επιπλέον και ανταγωνιστικό κόστος.  

Άρχισε η διαδικασία πιστοποίησης των Meteor και SPEAR στο F-35


Από αυτή τη διαδικασία θα είχε γίνει η καλύτερη οικονομοτεχνική επιλογή, τα αεροπλάνα θα ήταν εδώ τώρα και η βιομηχανία θα είχε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. 
Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, αντί να μας παρακαλάει η Dassault να πουλήσει, παρακαλάμε εμείς τους Γάλλους! Υπάρχει το σενάριο να αγοράσουμε μεταχειρισμένα αεροπλάνα που θα χρειαστούν αναβάθμιση για να έρθουν στο επίπεδο των υπολοίπων καινούργιων, που τελικά θα μας κοστίσουν στο τέλος της ζωής τους περισσότερο από ότι τα καινούργια, να κοστίσουν περισσότερο από F-35 και χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη… 
Η αφέλεια του “θα το ρισκάρουμε” και ο μη προγραμματισμός μας δηλαδή, θα μας κοστίσει, και αφού θα πληρώσουμε, τουλάχιστον να κάνουμε τη δουλειά σωστά. Αν είναι να έρθουν και να πετάνε με Magic 2, χωρίς κράνη σκόπευσης Targo, χωρίς Meteor, MICA, χωρίς δυνατότητα δικτύωσης με τα F-16 κτλ τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε το κονδύλι κάπου αλλού. Γιατί οι πονηριές με προμήθειες χωρίς FOS (συμβάσεις συντήρησης),  άρματα χωρίς πυρομαχικά, υποβρύχια χωρίς πυραύλους, αεροπλάνα χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας κτλ έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στόχων για τον εχθρό, αλλά… η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της .. αγόρασε αεροπλάνα. Αν τα αεροπλάνα αναγκαστούν να πάνε στη μάχη με βόμβες ελεύθερης πτώσης και τα πυροβόλα τους… είναι πρόβλημα κάποιων άλλων… Τα πυρομαχικά δεν φτιάχνουν πρωτοσέλιδα… 
Και δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά τους. Για να πετάξουν χρειάζονται πιλότους. Τώρα που είμαστε σε κρίση, προφανώς πιλότοι των Mirage θα πάνε στα Rafale μετά από μια ταχύρυθμη εκπαίδευση. Υποθέτουμε ότι θα πάνε στη Γαλλία, θα έρθει κάποιος simulator στην Ελλάδα, μπορεί να έρθουν και Γάλλοι στην Ελλάδα. Αλλά μακροπρόθεσμα; Μήπως θα είχε περισσότερο νόημα η αγορά εκπαιδευτικών αεροσκαφών παρά μαχητικών;  
Ο υπογράφων δεν είναι σε θέση να κρίνει την επάρκεια των πιλότων της ΠΑ. Από τη στιγμή που οι δεξιότητες τους δεν είναι θέμα DNA αλλά εκπαίδευσης, τότε προτιμώ έναν πολύ καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο πιλότο σε Phantom παρά έναν μέτριο σε Rafale. Δεν είναι τυχαίο το ότι η ΠΑ έκανε άλμα όταν τα πρώτα πληρώματα των Phantom εκπαιδεύτηκαν σε τακτικές μάχης στις ΗΠΑ από βετεράνους του Βιετνάμ. 
Μία αεροπορία που έχει πρόβλημα με τα εκπαιδευτικά της μέσα εδώ και πολλά χρόνια και με πιλότους που οι ώρες πτήσης τους είναι κλάσμα αυτών που είχαν οι ομοιόβαθμοι τους στη δεκαετία του 80 και 90, τότε είναι πιθανόν να έχει πρόβλημα και στις επιχειρήσεις. Η αγορά Rafale όμως θα δημιουργήσει κύμα ενθουσιασμού, ένα εκπαιδευτικό όχι…

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μια αεροπορία που δεν σέβεται τα στελέχη της θα έχει και προβλήματα επάνδρωσης. Οι πιλότοι της ΠΑ είναι άρρωστοι με τη δουλειά τους, μάλλον θα την έκαναν μόνο για ένα πιάτο φαΐ, διάολε θα πληρώνανε και από την τσέπη τους αν ήταν δυνατόν. Ξέρουν ότι είναι μέρος από το μικρό ποσοστό ανθρώπων που πραγματοποίησαν το παιδικό τους όνειρο. Και δεν είναι από άλλο πλανήτη, ξέρουν σε ποια χώρα ζουν. Ποια νομίζετε ότι θα είναι η γνώμη τους αν τη μία μέρα δεν έχουν αεροπλάνο διαθέσιμο να πετάξουν γιατί δεν ενδιαφέρθηκε η ηγεσία να αγοράσει ελαστικά, αν ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τον εχθρικό στόλο με βόμβες ελεύθερης πτώσης όπως στον Β΄ΠΠ και την άλλη μέρα τους αγοράζουν Rafale; 
Μήπως θα νιώσουν μια έλλειψη σεβασμού; Όλα τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια δεν υπήρχαν χρήματα και τώρα που άρχισαν τα ζόρια, μέσα στη κρίση του κορωνοιού μάλιστα βρέθηκαν; Ή έγινε κάποιο μαγικό ή κάποιος κοροϊδεύει κάποιον. Δεν έγινε φυσικά κάτι μαγικό, αλλά τα προεκλογικά επιδόματα είχαν πάντα προτεραιότητα. Οι ένοπλες δυνάμεις αποκτούν προτεραιότητα μόνο όταν βγάζουν ερευνητικό οι Τούρκοι, αλλά τότε είναι αργά… Ίσως αν είχαν προτεραιότητα στο ενδιάμεσο, και πιο φτηνά θα μας κόστιζε και οι Τούρκοι ίσως να μην έμπαιναν καν στον πειρασμό να βγάλουν ερευνητικό. 
Τα μνημόνια θα έπαιζαν ρόλο, αν τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν και πριν από αυτά. Αλλά και τότε, μέσα στα μνημόνια, όποτε χρειάστηκαν λεφτά (για 13η σύνταξη πχ) βρέθηκαν. Και τέλος πάντων στις περήφανες διαπραγματεύσεις ας φρόντιζαν να βάλουν μια ρήτρα για τα έξοδα της άμυνας, να εξηγήσουν και να επιμείνουν ότι είμαστε μια ειδική περίπτωση στα σύνορα της Ευρώπης και ας τους προσκαλούσαν να στείλουν και αυτοί αεροπλάνα εδώ να κάνουν αναχαιτίσεις στα άγνωστα ίχνη που πετάνε στο FIR Athens. Στο κάτω κάτω δεν θα ήθελε κανείς να πάθει τίποτα μια πτήση της Lufthansa και τα υποθηκευμένα στο υπερταμείο θα προστάτευαν…   
Κάποιοι πιλότοι που θα έχουν χορτάσει και μπουχτίσει θα φτιάξουν το βιογραφικό τους για άλλες πολιτείες. Και οι αντικαταστάτες τους, για τους λόγους που γράψαμε πιο πάνω, θα έχουν ακόμα λιγότερες ώρες πτήσης… Οι πιλότοι, όπως κάθε εργαζόμενος, έχουν ανάγκη σεβασμού. Και ο σεβασμός δεν είναι να τους κάνουμε μετά θάνατον ανδριάντα και να τους ονομάσουμε ήρωες, αλλά να τους προσφέρουμε την εκπαίδευση και τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους, ώστε μια εκπαιδευτική πτήση να μην έχει τίποτα το ηρωικό. Αν δεν πετάνε ή αν είναι ηρωικό το να πετούν με αεροπλάνα που το εκτινασσόμενο κάθισμα μπορεί να δουλεύει, μπορεί και να μη δουλεύει τότε θα πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους μας ότι κάποια μέρα θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα τα παιδιά τους και την οικογένεια τους και καλά θα κάνουν. 
Είναι λάθος η επιλογή της κυβέρνησης; Υπό τις συνθήκες ίσως αποδειχτεί κίνηση ΜΑΤ, αλλά μήπως αν αποφεύγαμε αυτές τις συνθήκες θα ήταν μια καλύτερη επιλογή;

  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

166 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
166 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270
Trusted Member
p270 (@p270)
1 month ago

Ένα άρθρο στην σωστή βάση, ούτε πανηγύρια ούτε πρόωρους ενθουσιασμους στην ουσια περιμένουμε να δουμε αν θα γίνει η αγορά και πως και μετά μπορούμε να το γλεντήσουμε αλλα να μην μείνουμε μόνον εκεί οπως λέει και ο κ.Μαρδυρης

Aris
Active Member
Aris (@aris)
1 month ago

Εύστοχοι όπως πάντα!!! Πιο σωστά δεν γίνεται. Η εκπαίδευση και η λογιστική υποστήριξη είναι εκ των ουκ άνευ αλλά οι πολιτικές ηγεσίες κωφεύουν με το να μην υπογράφουν FOS
Εκτός αν την λύση της εκπαίδευσης την λύσαμε με το Ισραήλ…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Aris

Ή με τον Καναδά.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago

Και ξερό ψωμί…comment image.
.
.
Αγαπητέ photographix photographix υπέκυψα στον πειρασμό και πείραξα την πειραγμένη σου φωτό…

Last edited 1 month ago by appo
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago

Κακώς είμαστε στην θέση που είμαστε.
Ο κήπος μας έχει αρχίσει να πιάνει φωτιά, στην γωνία, και εμείς συζητάμε αν θα πάρουμε τον πυροσβεστήρα του καλού μας γείτονα τώρα, ή αν θα έπρεπε να δεχθούμε προσφορές και απ άλλους.
Καιγόμαστε αν δεν το έχουμε καταλάβει.
Το ζητούμενο για εμένα όσον αφορά την προμήθεια των Rafale, ενός ωρίμου και ικανότατου μέσου, είναι αν η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου θα είναι αυτή που υπηρετεί στην Γαλλική ΠΑ ή κάποια άλλη εξαγωγική έκδοση.
Πιστεύω και ελπίζω οι φίλοι Γάλλοι όπως μας προμηθευσαν με την πλήρης εμβελείας και δυνατοτήτων έκδοση του scalp, το ίδιο θα κάνουν και με το spectra.
Επισεις πολλοί από εμάς ξεχνάμε πως με την αποδέσμευση ενός στρατηγικού όπλου για τα δεδομένα της περιοχής ( scalp) οι Γάλλοι μας αποδεσμευσαν και μια άλλη τεχνολογία, αυτή της στοχοποίησης, και πως σε περίπτωση ανάφλεξης κάνεις δεν θα εκπλαγεί αν η δυνατότητα αυτή γίνει real time με την βοήθεια των Γαλατών.
Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να περιμένει κάτι ανάλογο από τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago

Μην το λες… Εδώ περιμενουν ότι θα τους βομβαρδίσουν κιόλας…

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
1 month ago

Ιεροσυλία!

Alex2324
Member
Alex2324 (@alex2324)
1 month ago

ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα είπες όλα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago

Υπήρχε άλλη επιλογή για άμεση αγορά αλλού τύπου Α/Φ εκτός του Rafale; Μήπως το Eurofighter;
Όταν σε πιέζει ο χρόνος δεν μπορείς να κοιτάς τα εκπαιδευτικά Α/Φ (η λύση της εκπαίδευσης της ΠΑ στην ώρα της). Υπάρχει άλλη προτεραιότητα.
Και αν δεν γνωρίζουμε την ποιότητα των πιλότων της ΠΑ, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην γράφουμε άρθρα που αφορούν στην ΠΑ.
Εγώ προτιμώ έναν έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο πιλότο σε Rafale, όπως θα είναι οι Έλληνες πιλότοι.
Εύχομαι το άρθρο να μην το διαβάσει πιλότος της ΠΑ. Θα νιώσει απίστευτη ντροπή.
Τελικά κάποιοι δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι στην αγορά των Rafale.

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
1 month ago
Reply to  Koulis

Περιμενε να γίνει πρώτα η αγορά ,ακόμα στα λόγια είμαστε
Όταν τα λόγια γίνουν πράξη τότε θα ενθουσιαστουμαι όλοι η τουλάχιστον αυτοί που ενδιαφέρονται
Το κοντινό παρελθόν θα έπρεπε να σε είχε διδάξει πως πολλά από αυτά που λέγονται δεν γίνονται
Εγώ προσωπικά ελπίζω να γίνουν πράξεις τα λόγια τα οποία βέβαια δεν έχουν βγει από επίσημα χείλη αν δεν κάνω μεγάλο λαθος

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Koulis

Πάμε από την αρχή γιατί ξεκινάτε λάθος:
1. Το άρθρο λέει σαφώς, παρόλο που εσείς δεν συμφέρει να το δείτε, ότι το όλο θέμα σε μια σοβαρή χώρα είναι να μην χρειάζονται τόσο άμεσες και στο πόδι αγορές, παρά να υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο εξοπλιστικών κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της χώρας.
2. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα αγοράς εκπαιδευτικών. Αλλά “η ώρα τους” που αναφέρετε έχει παρέλθει και καμιά κυβέρνηση, προφανώς και αυτή που υποστηρίζετε εσείς, ή ηγεσία των ΕΔ δεν αγόρασε εκπαιδευτικά, με αποτέλεσμα οι πιλότοι που με τόσο συναισθηματικό λόγο αναφέρετε να μαθαίνουν σε εκπαιδευτικά περασμένων δεκαετιών και περιορισμένων δυνατοτήτων.
3. Μια χαρά γνωρίζει η σελίδα την ποιότητα των Ελλήνων πιλότων. Μην κάνετε φθηνούς λαϊκισμούς. Εδώ την αξία τους την ξέρουν διεθνώς και με αποδείξεις.
4. Για να είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος ένας πιλότος σε οποιονδήποτε τύπο αεροσκάφους, πρέπει να χει προπονηθεί σε ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό στην αρχή. Γυρνάμε δηλαδή πάλι στο 2. Μην φάσκετε και αντιφάσκετε παρακαλώ.
5. Πάω στοίχημα, χωρίς να ξέρω κάτι, ότι πολλοί πιλότοι συμφωνούν με όσα λέει το άρθρο γιατί δεν τρώνε σανό ούτε κοιτάζουν να βαράνε παλαμάκια στο εκάστοτε κόμμα αλλά επιθυμούν η δουλειά τους να λειτουργεί όπως και αυτοί, ΑΨΟΓΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.
6. Καταρχήν καθίστε να τα δούμε, μακάρι να έρθουν. Δεύτερον, καθίστε να δούμε πως και με τι όρους θα έρθουν. Τρίτον, μια χαρά ευχαρίστηση υπάρχει, νομίζω οι αρθρογράφοι έχουν δείξει κατ’ επανάληψη ότι έχουν υγρά όνειρα με τα Rafale, απλώς κάνουν σωστά την δουλειά τους. Είναι αντικειμενικοί και επαγγελματίες και όχι παρτάκηδες. Κάτι το οποίο προφανώς ξυνίζει σε κάποιους παρωπιδοφόρους σαν και εσάς.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Ποιός είπε ότι δεν παίζει ρόλο η εκπαίδευση στην ΠΑ; Και εκεί θα δοθεί λύση (οι ανακοινώσεις στην ώρα τους). Αποστολές στην Κύπρο χωρίς να σε παίρνει είδηση η αντίπαλη αεροπορία από αεροπορία μη εκπαιδευμένη απλά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για άμεσες λύσεις. Το να κλαιγομαστε για το τι δεν έγινε δεν έχει νόημα.
Ένας που γράφει ένα άρθρο δεν εκφράζει σε όλα που γράφει την Πτήση και μπορεί να κατηγορηθεί ότι προωθεί άλλο εκτός του Rafale προϊόν.
Τις απαντήσεις που πρέπει θα τις πάρεις μέχρι τις 12-13 του μηνός. Τότε θα αρχίσουμε να κάνουμε και συγκρίσεις.
Τον τελευταίο σου χαρακτηρισμό στον επιστρέφω.

Diogenis
Member
Diogenis (@diogenis)
1 month ago
Reply to  Koulis

πρωτοβάθμια , δευτεροβαθμια , τριτοβάθμια σε όλο τον κόσμο αυτοί που σέβονται την λογικά ανάδειξης καλων αεροπόρων .Ακομα και για τους δογματικους της ιδιωτικής παιδειας …. Δεν κτίζεις πανεπιστήμια χωρίς να εχεις δημοτικά . Ετσι για να μην ξεχνιωμαστε σε όσους ονειρεύονται (θα μου πεις δωρεαν ειναι ), γιατί ετσι μας επιτασουν .. Η τελευταία παραίτηση του Μοίραρχου της 332 Μοίρας ήταν μια ακόμα περίπτωση παραίτησης έμπειρου αξιωματικού ιπτάμενου της ΠΑ. Εισακτέοι στις Στρατιωτικές Σχολές 2019 (2010).Σχολή Ικάρων (ΣΙ): 66 (161).Οι Σχολές με την μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό εισακτέων είναι η  Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (-59,4%) και η Σχολή Ικάρων (-57,2%).https://amynagr.blogspot.com/2019/07/2009-2019-strativtikes-sxoles.html

Last edited 1 month ago by alissafuqua22
Apostolis
Active Member
Apostolis (@apostolis-2)
1 month ago
Reply to  Diogenis

Συμφωνω απολυτα φιλε Diogenis και ισως πρεπει να γινει απο την πτηση ενα αρθρο για την εκπαιδευση των Ικαρων αλλα και τον αριθμο των πιλοτων το ποτε αποστρατευονται,το αν φευγουν νωριτερα και γιατι.αν συμπηρωνουν τις ωρες που θετει το ΝΑΤΟ κλπ.Μην φτασουμε καποια στιγμη να εχουμε αεροσκαφη και να μην εχουμε πιλοτους οπως συνεβει στην τουρκια μετα τις εκκαθαρισεις του ερντογαν.Ο αριθμος των εισακτεων παντως ειναι τραγικος και αναρωτιεμε απο εκει βρηκαν να κανουν οικονομια οι υπευθυνοι;

vasilis78
vasilis78 (@vasilis78)
1 month ago

Από τη στιγμή που οι τελευταίες κυβερνήσεις τα έχουν κάνει μαντάρα στα εξοπλιστικά με εξαίρεση ίσως την αναβάθμιση των F 16 και δημιουργήθηκε η κρίση με τις προκλήσεις των Μογγόλων τι θα έπρεπε να κάνουμε σαν χώρα;Δύο περιπτώσεις υπάρχουν
1 Να τα γράψουμε στα @@ μας και να πούμε ότι κι αν γίνει ακόμα και πόλεμος πάμε με αυτά που έχουμε
2 Να ανακοινωθεί κάποιο εξοπλιστικό με τον τζόγο να πετάξουμε λεφτά όπως περιγράφεται στο άρθρο σας.
Από τα δύο θα προτιμούσα το δεύτερο γιατί έστω αγοράζεις χρόνο καθώς είναι σίγουρο ότι με αυτά που έχουμε ακούσει ότι μπορεί να αγοράσουμε θα κάνουν τις κότες οι Τούρκοι.Απο την άλλη θα μου πείτε ότι αν πετάξεις χρήμα θα κάψεις μελλοντικές εξοπλιστικές ανάγκες.Γιαυτο στις συμφωνίες που θα κάνουν τώρα να προνοησουν ώστε αυτές οι αγορές να έχουν υποστήριξη για αρκετά χρόνια ώστε να μην καταντήσουν σαν τα mirage .Πόσο δύσκολο μπορεί αν είναι αυτό;Ας ξυπνήσει λίγο μέσα μας το ανατολίτικο παζάρι και να μην είμαστε μια ζωή χαπατα

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
1 month ago

Τελικά τι πιστεύετε, να τα πάρουμε ή όχι ? Γιατί κριτικές αφ’υψηλού για το τι έγινε(δεν έγινε) τα προηγούμενα 10+ χρόνια, είναι εύκολο να κάνουμε. Όταν όμως έχει πιάσει φωτιά το σπίτι μας δεν είναι ώρα να λέμε what if/why we didn’t etc.
Είναι ώρα πράξεων και άμεσων ενεργειών. Είναι τα μόνα που έρχονται άμεσα -σε μερικούς μήνες υποθέτω- και μπορούν να μας δώσουν “ανάσα” στην διαμάχη με τον εχθρό.
Τα υπόλοιπα είναι για να τα συζητάμε αραχτοί σε κάνα καφέ για να περνά η ώρα.
Όσον αφορά τα F35 ακόμα και σήμερα να τα παραγγείλουμε, θα έρθουν μετά το 2028-30. Άρα αγορούν το μέλλον της ΠΑ και δεν έχουν άμεση θέση στις σημερινές συνθήκες.

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Nick

Ακριβώς το ότι συζητάμε αραχτοί σε κανένα καφέ τα λάθη του παρελθόντος και δεν τα εξετάζουμε, ώστε να μην συμβούν ξανά στο μέλλον, είναι αυτό που μας έφερε έως εδώ.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago

Από τα καλύτερα άρθρα που έχουν γραφεί στο περιοδικό τα τελευταία χρόνια για το εξοπλιστικό. Εύγε.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Αγαπητέ Νικόλαε, το άρθρο περιέχει ψήγματα ορθότητας… απλά έχει εφαρμογή σε έναν άλλον τόπο, έναν άλλον χρόνο και με πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, εξετάζει το θέμα μονομερώς, από την πλευρά των τυπικών διαδικασιών, αγνοώντας την συνήθη πρακτική των τελευταίων δεκαετιών και την ζέουσα πραγματικότητα, για να μην πω ότι είναι αλλού γι’ αλλού… Κάτι τον χαλάει τον Ηρακλή αλλά δεν το εκφράζει ευθαρσώς… Παρακαλώ να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια μου πιο κάτω.

dimitrov
Member
dimitrov (@dimitrov)
1 month ago

Πράγματι εξετάζει μονομερώς το θέμα αγαπητέ διότι μιλάει μόνο για τις ευθύνες των πολιτικών όσων αφορά τις παρούσες συνθήκες, τις “τυπικές” διαδικασίες (που είναι ουσιαστικές σε κάθε σοβαρό κράτος) δλδ τον μακροχρόνιο σχεδιασμό και την εφαρμογή του για να μην φτάνουμε ως συνήθως στο αμήν και να μην κάνουμε βεβιασμένες αγορές, την συνήθη πρακτική των τελευταίων δεκαετιών(ρεμούλας, μίζας και αρπαχτής) και την ζέουσα πραγματικότητα(στην οποια οδηγούμαστε ακριβώς εξαιτίας όλων των προηγούμενων. Για να είναι ολοκληρωμένο το άρθρο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις ευθύνες των στρατιωτικών τα τελευταία 40 χρόνια επί των εξοπλιστικών. Ή μήπως δεν έχουν;

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago

Δεν μπορώ να καταλάβω τι προσφερει αυτό το άρθρο την δεδομένη στιγμή… Όλα αυτά είναι χιλιοειπωμενα σε άρθρα και σε σχόλια και δεν νομίζω ότι υπάρχει σώφρων άνθρωπος που θα διαφωνούσε. Κάτω όμως από αυτά διαφαίνεται η προσπάθεια να γεννηθούν δευτερες σκέψεις για το αν αξίζει η προμήθεια των Rafale και η μετέπειτα επένδυση σε αυτά, κάτι που επίσης είναι εμφανές σε κάθε σώφρονα άνθρωπο ότι αξίζει.
Να πανε ολα καλά λοιπόν και να έρθουν στα χέρια των Ικάρων μας που είμαι σίγουρος ότι θα εκπλήξουν μέχρι και τους ίδιους τους Γάλλους στην αξιοποίηση τους!

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Δημιουργεί δεύτερες σκέψεις.
Προφανώς 18 ξερά αεροπλάνα είναι μια τρύπα στο νερό αλλά τις τελευταίες μέρες έχουμε βροχή δημοσιευμάτων με κεντρική ιδέα : επιτέλους χρήμα για τις Ε.Δ. (και όχι μόνο για τα Rafale).
Ή μήπως τελικά δεν είναι έτσι; Πάντως δεν έγραψαν οι αναγνώστες άρθρο με τίτλοΣτα σκαριά Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 1,5 + 1,5 δις ευρώ”.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  x-m

Υπομονή θα έχεις σε λίγο όλο το χρόνο να διαπιστώσεις την αλήθεια. Μάλλον στεναχώρια βλέπω.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Koulis

περιμένουμε όλοι εδώ μέσα να δούμε την υλοποίηση. Πρώτος εγώ θα σε συγχαρώ αν βγει η πρόβλεψή σου…..

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Νομίζω δεν αντιλαμβάνεστε το πνεύμα του άρθρου. Όλο αυτό το “what if”, δεν αφορά τόσο το τώρα, γιατί τώρα είμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, αλλά το τι θα έπρεπε και θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει στο μυαλό των ληπτών αποφάσεων.

vasilis78
vasilis78 (@vasilis78)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Φυσικά και αφορά και το τώρα καθώς πρέπει πάσα θυσία οι όποιες αγορές γίνουν τώρα να συνδυαστούν με υποστήριξη αρκετών χρόνων.Το ότι είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων δεν αναιρεί το ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά τους όρους αγοράς.

Kostasmirage
Member
Kostasmirage (@kostasmirage)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Έτσι ακριβώς !!!
Πολύ “μπλα μπλα” από τον κύριο αρθρογράφο και πολλά “αν”, τη στιγμή που η Χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Τα Ραφάλ είναι ξεκάθαρα η βέλτιστη επιλογή, και θα πρέπει σε λίγα χρόνια να ακολουθήσει και η δεύτερη φάση με την προσθήκη μιας (τουλάχιστο) ακόμη μοίρας στην έκδοση F4, και παράλληλη αναβάθμιση των F3 & F3R σε F4.
Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι αεροπόροι μας …

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 month ago

Αγαπητε κε Μαρδυρη, θεσατε το διαχρονικο δυστυχως ,προβλημα στην σωστη του διασταση. Θα συμπληρωνα οτι το εξοργιστικο στην ολη υποθεση, ειναι οτι μια χωρα σαν την δικη μας ,με περιορισμενες οικονομικες δυνατοτητες, αλλα και μια υπαρκτη απειλη διπλα της, θα περιμενε κανεις οτι θα φροντιζε τουλαχιστον να εκμεταλλευεται στο 101% τις δυνατοτητες των οποιων μεσων αμυνας διαθετει ηδη …..η στραβος ειν ο γυαλος η στραβα αρμενιζουμε, τελικα, με αποτελεσμα να τρεχουμε και να μην φτανουμε.Τα αιτια ειναι λιγο πολυ γνωστα, και δεν θελω να κουραζω με μακρηγοριες ….σε καθε περιπτωση εξαιρετη η τοποθετηση σας.

statzi
statzi (@statzi)
1 month ago

Ναι μεν αλλά, όχι….
Όχι, αλλά ναι βρε παιδάκι μου…
Απτά πιο ότι να είναι, ας τα πιάσουμε όλα…τα ενδεχόμενα…

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  statzi

Έτσι μπράβο, ας μην βαραίνουμε την σκέψη μας με τυχόν ενδεχόμενα. Βουρ στο πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε,βουρ στην τσαπατσουλιά και τις αποφάσεις/δράσεις στο και πέντε. Εύγε, αυτό είναι σκεπτικό που πάει μια χώρα μπροστά.

kchris
kchris (@kchris)
1 month ago

Ωχ κατι μου λεει οτι θα πεσουν τα μεγαλα μεσα βλεπε usa και rafale δεν θα δουμε αλλα μονο γαλλικες φρεγατες οποτε μαλλον πρεπει να κραταμε μικρο καλαθι.

Last edited 1 month ago by kchris
epampapas
Active Member
epampapas (@epampapas)
1 month ago

Παρακαλούμε πιο σύντομα άρθρα. Πιο περιεκτικά.
Κατά τα άλλα το λέω ξανά. Τώρα να πάρουμε Rafale και 2η μοίρα και F-35 σε αντάλλαγμα για τις βάσεις, τα της τουρκικής παραγγελίας ιδανικά. Η Τουρκία δεν έχει καμιά καλή επιλογή να απαντήσει με αντίστοιχη προμήθεια. Είναι μοναδική ευκαιρία να πάρουμε την απόλυτη αεροπορική κυριαρχία για τα επόμενα 20 χρόνια.

Last edited 1 month ago by martintorrens1
LuckyLuke
LuckyLuke (@luckyluke)
1 month ago

Ο αρθογράφος ξεχνάει ένα βασικό πράγμα. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι τόσο να αγοράσει όπλα (μαχητικά, φρεγάτες) όσο προστασία. Η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι χώρες που εξόπλιζαν την Ελλάδα (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες) είχαν μια σχετικά ουδέτερη στάση, τώρα θέλουμε να δώσουμε χρήματα σε κάποιον που δεν θα διστάσει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Θέλουμε ενεργή στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση Τουρκικής επίθεσης. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν δεν κάνεις διεθνή διαγωνισμό.
Από εκεί και πέρα ο μύθος των ελλήνων πιλότων που είναι καλύτεροι στο ΝΑΤΟ κλπ έχει αρχίσει να καταρρέει. Η οικονομική κρίση άφησε τα σημάδια της και στην Π.Α. με πολλά αξιόλογα στελέχη να παραιτούνται και με εκπτώσεις στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουν τα θέματα που αφορούν το αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης και ότι σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Αλλά συμφωνώ με τον αρθογράφο ότι δυστυχώς δεν είμαστε στο επίπεδο που είμασταν 10 ή 15 χρόνια πριν.

Last edited 1 month ago by adanwomble145
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  LuckyLuke

Ο μύθος των Ελλήνων πιλότων καταρρέει. Πού συμβαίνει αυτό στα επιχειρησιακά σχολεία του NATO TLP, στη blue flag στο Ισραήλ, στις ασκήσεις συνεργασίες με διάφορες αεροπορίες (Βελγίου, Γαλλίας , ΗΠΑ κλπ);

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
1 month ago
Reply to  Koulis

Στελνεις στις διεθνεις ασκήσεις 5-10 καλυτερα εκπαιδευμενους ή στέλνεις rookies? Οι αλλοι τι στέλνουν?
Δεν ειναι καποιος διαγωνισμος “καλυτεροτερου” έχω την εντύπωση…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  flatspin

Παρακαλώ για την επίσημη άποψη της Πτήσης επί του θέματος.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Koulis

Την ποια; για ποιο θέμα;

Antebellum
Antebellum (@antebellum)
1 month ago
Reply to  LuckyLuke

Δεν μπορω να πω οτι συμφωνω. Δεν ειμαι καν βεβαιος οτι σημερα που μιλαμε Γαλλοι πολιτες ειναι προθυμοι να πεθανουν για “δικαια της Ελλαδας”, ποσο μαλλον αυριο αν ο Μακρον αντικατασταθει απο καποιον αλλο στο τιμονι.
Εγω πιστευω οτι αν γινει κατι, το ζορι θα το τραβηξουμε μονοι μας.Και γιαυτο μπαλωνουμε τρυπες. Γιατι να το κρυψουμε οτι μπαλωνουμε τρυπες που εχουν μεινει εκει να χασκουν τα 10 χρονια της κρισης; Και ειναι κατα την αποψη μου καλυτερο να μπαλωθουν οι τρυπες, παρα να μεινουν ανοιχτες για αλλα 10 χρονια, οταν θα εχουμε αποφασισει τι ειναι καλυτερο και αυτο θα ειναι διαθεσιμο σε εμας.

dv1.gr
dv1.gr (@dv1-gr)
1 month ago
Reply to  LuckyLuke

κανεις ενα λαθος ..δεν υπαρχει καμια ουδετερη σταση …ξεκαθαρα ειναι υπερ της τουρκιας σε οποιο παραλογισμο της …γιατι? πολυ απλα εχουν εκει αναπτυγμενα τεραστεια συμφεροντα πολλων δις ευρω και δολαριων και μια προσβαση σε πανω απο 150εκ ισλαμικης-μουσουλμανικης αγορας μαζι με της υπολοιπες φιλιες προς την τουρκια χωρες που δεχονται επιρροη απο αυτη …τι να φτουρισει η ελλαδιτσα μπροστα σε αυτο …οποτε σιγοντο στην τουρκια κανουν …επι του πρακτεου και χαιδεμα στα δικα μας αυτια …κανεναν δισταγμο δεν θα εχουν να διαμελυσουν την ελλαδα καθως κατι τετοιο ειναι μηδενικου κοστους για αυτους και μονο κερδος προκυπτει …παραδειγματα τετοια πολλα …πχ. γιουγκοσλαβια ….

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  LuckyLuke

Το θέμα είναι ότι γενικά δεν κάνουμε διεθνείς διαγωνισμούς…

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 month ago

-Το rafale αγοράζει προστασία απο Γαλλία και διαφοροποιεί τις πηγές εξοπλισμού.
-Το rafale αξιοποιεί όπλα που ήδη έχουμε
-Το rafale ειναι ετοιμοπαράδοτο και κάποια αεροπλάνα θα δοθούν δωρεάν
-Το rafale μπορει να κυριαρχήσει στην Αν Μεσόγειο απο τις ακτές της Τυνησίας έως την Συρία (ειδικά απο Κρήτη,Κύπρο, σε συνδιασμο με ιπτάμενα τάνκερ και μετεορ)
-Το rafale δεν “σβήνει” οπως το F35 (ειμαι υποστηρικτής ειδικά στην έκδοση F35B)
-Το rafale ήδη έχει προκαλέσει πανικό στους Τούρκους και τους έκοψε μαγκιές του τύπου θα πάρουμε την Ρόδο….κακώς έδωσαν στην Ελλάδα το Καστελλόριζο κτλπ
-Το rafale θα αγοραστεί στις 10/9/2020 για την ένδοξη ΠΑ.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  MPAMPIS

μακάρι!!!

B-2SpiritPilot
B-2SpiritPilot (@b-2spiritpilot)
1 month ago

Το θέμα δεν είναι όλα αυτά, που γνωρίζουμε ότι έγιναν λάθος, αλλά μήπως ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα τεράστιο. Τα F4 θα χρειαστεί να αντικατασταθουν τα – 5 το ίδιο, αν βάλουμε τους αριθμούς κάτω έχουμε άλλα 60 που θα χρειαστεί να αντικατασταθουν . Μήπως λέω μήπως να υπάρξει option για συνέχεια σε βάθος 10 ετιας για άλλα 50 – 60.ετσι θα μείνουν 2 τύποι αεροσκαφών με τεράστιο κέρδος για την λογιστική υποστήριξη

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
1 month ago

Το θέμα είναι ότι ποτέ δε θέλαμε να έχουμε ένοπλες δυνάμεις επιχειρήσεων αλλά παρελάσεων ίσως γιατί οι αναμνήσεις της 21-4-67 μένουν ζωντανές μαζί με αυτές του εμφυλίου και της μικρασιατικής καταστροφής.
Αν βάλουμε και τη θητεία που έχει μετατραπεί εδώ και δεκαετίες σε χαμένο χρόνο με ειδικότητες που περιγράφονται καλύτερα χειριστής σφουγγαρίστρας ή αγγαρειομάχος παρά κληρωτός που προσφέρει στην Άμυνα της Χώρας. Και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να δουμε ένα υπολογιστικό φύλλο που ο στρατεύσιμος καταγράφει τις ώρες αγγαρειών σε σχέση με τις ώρες χρήσιμης εκπαίδευσης. Φυσικά η έλλειψη ουσιαστικής αφοσίωσης και προετοιμασίας για επιχειρήσεις επιτρέπει και στην πολιτική ηγεσία να φορτώνει το προσωπικό με καθήκοντα πολιτικής προστασίας και υπηρεσιών φιλοξενίας προς λαθρομετανάστες.
Και φυσικά κλείνουμε οι κυβερνήσεις ξέρουν πόσο καλύτερα είναι να παρουσιάζουν νέες αγορές παρά δαπάνες υποστήριξης που δεν εντυπωσιάζουν τόσο.
Μακάρι να αποφύγουμε την πολεμική αντιπαράθεση και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης δουλεύοντας από τη βάση (δομές, εκπαίδευση, υποστήριξη) πριν προχωρήσουμε σε νέες αγορές με στόχο πάντα την πιο αποτελεσματική χρήση των τεράστιων ποσών που τώρα σπαταλούμε.

Andreas
Active Member
Andreas (@andreas)
1 month ago

Εννοείται ότι το όριο των 180 ωρών κατ’ έτος είναι ζωτικό να τηρείται απαρέγκλιτα. Σε αυτό πέφτει ρόλος και σε εσας. Τα άρθρα σας διαβάζονται και εν τέλει κάθε πίεση στο τέλος αποδίδει.

ChristosG
ChristosG (@christosg)
1 month ago

Κουραστικό άρθρο τίποτα καινούριο γεμάτο ανασφάλεια.

dokimos
dokimos (@dokimos)
1 month ago

Από την στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση των ΡΑΦΑΛ έχω διαβάσει 10αδες Analysis Paralisis που λενε κοι οι αναλυτές στις χρηματαγορες
Κάποιος Ηρακλής τα λέει ετσι καποιος Νέδος κάπως αλλιώς ένας Παρης λίγο χειρότερα Ο Σάββας λίγο καλύτερα με λιγα λόγια ας αφήσουμε τους πραγματικα ειδικούς να κάνουν την δουλειά τους, ετσι όπως ήρθαν τα πραγματα περνουμε άτι βρίσκουμε για να χτυπήσουμε το Θεριο Τωρα τι εγεινε στο παρελθόν η τι υπολογίζουμε να γίνει στο μέλλον λίγο με ενδιαφέρει για την ώρα ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ η ΕΛΛΑΣ όπως έλεγε και ο Κ. Καραμανλής ο ΠΡΕΣΒΎΤΕΡΟΣ εννοώ

Last edited 1 month ago by noraspillman75
Psixraimia
Active Member
Psixraimia (@psixraimia)
1 month ago

Όπως τα λέει το άρθρο είναι. Εγώ θέλω να επιμείνω στο κομμάτι που λέει ότι χρειαζόμαστε άλλες τακτικές από αυτές του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο που έχει περισσότερους πόρους.

St13
St13 (@st13)
1 month ago

Εξαιρετικό άρθρο .
ΕΥΓΕ

Mitsos20002001
Mitsos20002001 (@mitsos20002001)
1 month ago

Το Rafale αν έρθει με όλα τα όπλα του θα μας δώσει υπεροχή.
Προσωπικά θα προτιμούσα να αυξήσουμε τον αριθμό τους με όσες περισσότερες μοίρες γίνεται παίρνοντας ταυτόχρονα όσες περισσότερες καινούργιες φρεγάτες γίνεται και κάνοντας παράλληλες συμφωνίες για τα ύδατα με την TOTAL, ώστε να τα πληρώσουμε.
Μακάρι να γίνει αυτό η κάτι παρόμοιο.
Τα ερωτήματα τα δικά μου είναι τα εξής:
α) Mέχρι να έρθουν τα Rafale, κατά πόσο θα είναι διατεθειμένοι Γαλλία και οι ΗAE, να χτυπήσουν τους Τούρκους αν αυτοί μας επιτεθούν; Διαφορετικά τι τους σταματάει να επιτεθούν τώρα ξέροντας ότι μετά δεν θα έχουν την δυνατότητα;
β) Όταν έρθουν θα τα χρησιμοποιήσουμε εμείς; και εννοώ να χτυπήσουμε πρώτοι. Αλλιώς πάλι τι νόημα έχει; πάλι θα κόβουν βόλτες στις θάλασσες μας.
γ) Όταν θα έρθουν και είναι εδώ, οι ΗΠΑ/Γερμανία/ΗΒ θα αποδεχτούν να έχουμε εμείς το πάνω χέρι ή θα εξοπλίσουν τους Τούρκους κι άλλο, οδηγώντας μας σε κούρσα εξοπλισμών; Από μόνοι τους οι Τούρκοι λογικά δεν θα καταφέρουν να κάνουν κάτι αξιόμαχο με το TFX άσε που θεωρώ ότι η MATTEL ή η HASBRO θα κάνουν καλύτερη δουλειά.
δ) Με την ΑΟΖ και τα 12 μίλια τι θα γίνει; θα αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται να τα ορίσουμε έτσι όπως θέλουμε εμείς η πάλι δεν θα είναι δυνατό και οι Γερμανοί/Αμερικανοί θα επιμένουν σε μοιρασιά;
ε) Οι Γάλλοι τώρα γιατί δεν μπορούν να επιβάλλουν στην ΕΕ την στρατηγική τους/μας; όταν θα έχουμε τα Rafale θα μπορούν;
στ) Θα φροντίσουμε να κρατήσουμε ή να αυξήσουμε την υπεροχή η θα αφήσουμε μόνοι μας να μας ξαναπιάσουν στο μέλλον;
ζ) Στην Κύπρο μελλοντικά θα πάρουμε πρωτοβουλίες έχοντας το πάνω χέρι ή θα τους αφήσουμε έτσι στον αιώνα τον άπαντα;
η) τα Rafale έρχονται. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε σελίδα και να πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας;
Θέλω να πιστεύω στην θετική έκβαση όλων των παραπάνω…

Paliouras
Active Member
Paliouras (@paliouras)
1 month ago

Εντελως αχρειαστο αρθρο, ακριβως ΠΡΙΝ την ανακοινωση της προμηθειας.
Και αν συσχετιστει με τα φιλογερμανικα (οχι λογω Βεμπερ, δυστυχως) προηγουμενα, γεννα αποριες…

GeorgeKofteros
GeorgeKofteros (@georgekofteros)
1 month ago
Reply to  Paliouras

….οι Γερμανοί είναι φίλοι μας! μη μου στενοχωρείτε τον χερ Ηρακλή! τραβάει καλό ζόρι με τα Rafale, δεν τον παίρνει να τα θάψει ευθέως…πετάει το υπονοούμενο πως βρε παιδί μου, υπάρχουν και μεταχειρισμένα Eurofighter…και στο τέλος, πετάει και την λαμπρή ιδέα οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι να πάνε σε….εκπαιδευτικά…!!!!!! και φυσικά όχι στα Rafale που άμεσα τσακίζουν άσχημα την ΤΗΚ, έστω και μία Μοίρα…τα συμπεράσματα δικά σας…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago

Εξαιρετική έκθεση των πεπραγμένων του παρελθόντος.Δεν μας λέει όμως κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη και δεν απαντάει στο τι (πρέπει να ) κάνουμε τώρα.
(Οι Τούρκοι φυσικά κάπως θα πρέπει να αντιδράσουν γιατί η ζυγαριά θα γείρει επικίνδυνα, και αυτή την εποχή οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, η εξής μία: προμήθεια από τη Ρωσία Sukhoi ή/και S-400. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε διπλωματικό επίπεδο δηλαδή, ενδέχεται η προμήθεια των Rafale να αποτελέσει τον καταλύτη που θα επιταχύνει τις εξελίξεις.
Άρα; Μήπως να μην τα παίρναμε για να μην ζορίσουν τα πράγματα……….;)

Last edited 1 month ago by Aldaron47
christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago

Τα Mirage-2000 πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2035 ως πλατφόρμες εκτόξευσης των SCALP-EG και των Exocet. Τα Rafale (18 όλα κι όλα ) να επικεντρωθούν στην αεροπορική υπεροχή με πυραύλους Meteor και MICA. Το αντίθετο θα ήταν παραδοξότητα. Ακόμη παραδοξότητα θα ήταν η αντικατάσταση των Mirage με 18 όλα κι όλα αεροσκάφη. Επιμένω οτι θα πρέπει να περιοριστούμε σε μεταχειρισμένα Rafale ώστε η απόκτησή τους να μην επιρρεάσει αρνητικά την απόκτηση των F-35 ( ούτε τον αριθμό τους αλλά ούτε και να μεταθέσει χρονικά την αγορά τους ). Για τα Rafale και τα F-35 ισχύει το γνωμικό “άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας”. Ας μην ξεχνάμε οτι επιλογή του ΓΕΑ αλλά και του ΓΕΕΘΑ είναι τα F-35.

Mirage
Member
Mirage (@mirage)
1 month ago

Ρε σεις μην γκρινιαζουμε με τα παντα. Δεν ειναι πως δεν εχετε δικιο αλλα τωρα εγινε αυτο που εγινε. Το σωστο θα ταν (για μενα) ΟΛΑ τα F-16 να γινουν Viper ΟΛΑ τα Mirage να γινουν -5 να αγορασουμε ανταλακτικα και οπλα για 3 ζωες να φυγουν τα PHANTOM (κλαψ) να βρεθει ο απαιτουμενος αριθμος χειριστων για να υπαρχει 100% διαθεσιμοτητα μεσων κι απο κει και περα με καθαρο μυαλο εξαντλητικος διαγωνισμος στα προτυπα του αρματος για ΝΜΑ. Τωρα εγινε αυτο που εγινε (να δουμε κιολας ποτε δεν ξερεις πως καταληγουν τα πραγματα) ας μην το καντεμιαζουμε. Μπορει να ειναι η αρχη για κατι καλο. Αν δεν αποβει μοιραιο για την εφοδιαστικη αλυσιδα των υπαρχοντων μαχητικων ειναι μια θετικη εξελιξη. Σιγα σιγα τα Rafale θα αναλαβουν απ τα Mirage. Δεν ειναι κακη περιπτωση. Κι οι τουρκοι δεν ειναι τελικα καμια υπερδυναμη. Αν ηταν θα το χαμε μαθει……

Last edited 1 month ago by Romanos
Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
1 month ago

Ενα πάρα πολυ καλο αρθρο. Ζητήματα που δεν πρεπει να σταματησουν να επαναλαμβάνονται. Η λυση των θεσμικών προβλημάτων της αμυνας θωρακίζει την χώρα πρακτικά γιατι μεταφραζεται σε τακακια που δεν λειψαν. Την εθνικη καταστροφή μπορει κανεις να την πάθει και καλα προετοιμασμένος να ναι αλλα βρε αδερφε οχι κοροιδιστικα.

Genesis
Member
Genesis (@genesis)
1 month ago

Δυστυχώς, το άρθρο είναι σωστό και αναφέρεται σε αλήθειες που πονάνε.
Ως πότε θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη?

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
1 month ago

Εκεί που αρχίσαμε να βρίσκουμε μία λογική βάση στα γραφόμενα του Κου Μαρδύρη, να’σου ένα καινούριο άρθρο που θυμίζει τον παλαιό του λόγο.
Χρησιμοποιώντας στερεότυπα και εκλογικευμένη ανάλυση του λέμε την μισή αλήθεια, αυτή που μας συμφέρει, δείχνει καθαρά προπαγανδαστικό άρθρο, και συγκρίνοντας με τα παλαιότερα καταλαβαίνουμε υπέρ ποίου χορηγού.
Πάμε στο κείμενο καθ’εαυτό.
Στερεότυπο 1. Μας λέει ότι δεν έχουμε τις ίδιες συνθηκές με το Βέλγιο, θέλντας να πεί ότι εμείς δίνουμε πολλά για την Άμυνα μας ενώ οι άλλοι,οι Ευρωπαίοι, το παράδειγμα των οποίων ακολουθούν και οι πολιτικοί, μπορούν να αποφύγουν τις σπατάλες για την Άμυνα.
Δυστυχώς για εσάς κύριε Μαρδύρη, οι αριθμοί λένε άλλα.
Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που μετά την Βουλγαρία και την Κύπρο!!!!!! ξοδεύουμε τα λιγότερα χρήματα κατά κεφαλή και τα λιγότερα χρήματα ανά στρατιώτη (25.000 ευρώ έναντι 40.000 ευρώ μέσο όρο).
Συνεπώς δεν είναι ότι οι πολιτικοί μας θέλουν να ξοδεύουν λιγότερα αλλά οι πολίτες δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν ισχυρές ΕΔ. Πόσοι εδώ μέσα, που καίγονται ντεμέκ για την Άμυνα της Πατρίδος θα δεχόταν 5% αύξηση φορολογίας;;;;;;
Στερεότυπο2. Δεν έχουμε τις συνθήκες της Ιρλανδίας για αυτό χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευμένο στρατό. Πάλι αυτά που λέτε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η Ιρλανδία, λόγω συνθηκών έχει ένα μικρό στρατό 3 ταξιαρχιών της τάξης των 9000 στρατιωτών. Λόγω των ίδιων συνθηκών έχει και επιπλέον στρατιώτες στα μεικτά βρετανικά συντάγματα. Από την άλλη όμως το 30% του στρατού της βρισκεται μονίμως σε εμπόλεμες ζώνες και μάχεται τόσο στην Αφρική, όσο και στην Μέση Ανατολή και στα τελευταία 50 χρόνια έχουν κερδίσει αρκετά εύσημα.
Δεν νομίζω ότι κανένας Έλληνας κληρωτός θα δεχόταν να βρισκεται στο κέντρο μαχών, ούτε καν για την εμπειρία. Πόσο μάλλον η Ελληνική κοινωνία. Συνεπώς ας κοιτάξουμε τα χάλια μας και ας καθήσουμε
Όσο για τις αποσπασματικές αγορές, αν και φαινομενικά έχετε δίκαιο ξεχνάτε βασικά πράγματα. Ναι καλό θα ήταν να γίνονταν αγορές ανά πενταετία, αλλά αυτό θα έπρεπε να έχει προϋπολογισμό για την Αμυνα της τάξης των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Όταν ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ κάθε χρόνο είναι ίσος με τα λειτουργικά έξοδα του Στρατού, ( μισθοί στελεχών, εργοδοτικές εισφορές Στρατιωτών, έξοδα τροφής, ένδυσης και στέγης Στρατιωτών κλπ ) και με φορολογικά έσοδα το ύψος των οποίων μόνο η Πυθεία μπορεί να προβλέψει, λόγω της Φοροκλοπής και της Φοροδιαφυγής των Ελλήνων, πώς κάποιος θα κάνει σοβαρά πενταετή προγράμματα;
Ποιός νοήμων θα έκανε αυτό που προτείνετε και θα έβαζε χέρι στα διαθέσιμα ασφαλείας (που προορίζονται για πυρομαχικά καύσιμα και τροφή σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο), για να αγοράσει καινούριο εξοπλισμό και χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα τα επανασυμπληρώσει;;;
Μόνο οι ηλίθιοι κάνουν τέτοιες σκέψεις.
Πιστεύετε ότι αν δεν καθόταν ένα χ ποσο λόγω Κορωνοιού από την ΕΕ θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις εξαγγελίες που κάναμε;
Όσο για την επιλογή του Rafale, που αφήνετε αιχμή ότι θα μας βγεί ο κούκος αηδόνι, και θα μπορούσαμε να είχαμε το F35 με λιγότερα λεφτά. συγνώμη άλλα νομίζω ότι εκφράζετε προσωπικούς ευσευείς πόθους και όχι την πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο ο συνδιασμός των όπλων και του αεροσκάφους που κάνει την διαφορά, είναι ότι πέρα από το ότι είναι ένα αεροσκάφος 11g σε όλους τους φορείς του και όχι 5G όπως το F16 ή 7G όπως το F35, η πραγματική του δύναμη είναι ηλεκτρονική του σουίτα που το κάνει αόρατο στους S400 και στους S500 αποδεδειγμένα σε πολεμικές συνθήκες, εν αντιθέση με το F35 που υποθέτουμε ότι λόγω stealth είναι αόρατο και έχει αποδειχθεί όμως ότι δεν είναι.
Ο μόνος υπέυθυνος για την θέση που βρισκόμαστε είμαστε εμείς και αν δεν αλλάξουμε μυαλά μάλλον σύντομα θα πάψουμε να υπάρχουμε σαν ελεύθερο κράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους πολιτικούς να προβάλουμε τα κρίματά μας σαν τους αποδιοπομπαίους τράγους.
Πόσοι εδώ μέσα πιστεύουν ότι καθήκον του Πολίτη είναι σε περιόδους Πολέμου να μάχεται όσο πιο καλά μπορεί για να εξασφαλίσει την νίκη στην Χώρα του και στην Περίοδο της Ειρήνης να κάνει ότι περνάει από το χέρι του να είναι ο πλέον παραγωγικός στον τομέα του, επιθετικά κερδοφόρος και να κάνει την Πατρίδα του Οικονομικά ισχυρή;;
Νομίζω κανένας και δικαιολογίες θα ακούσω εκατοντάδες που της ακούω τις ίδιες στα 50τοσα χρόνια της ζωής μου. Όλοι θα μου πούν πόσο κομμάντα και μαχίμια ήταν στο Στρατό, στους ελάχιστους μήνες της θητείας τους και μετά το καθήκον στην Πατρίδα πάει περίπατο.
Αντίθετα δεν βλέπεις το ίδιο σε χώρες όπως η Ν.Κορέα, η Σιγκαπούρη, το Ισραηλ αλλά και παραδόξως και η συγγενική πολιτισμικά με εμάς Τουρκία.
Ο μόνος που πρέπει να θεωρείται υπέυθυνος είναι ο μέσος Έλληνας πολίτης, τις επιθυμίες του οποίου κάνουν οι πολιτικοί και για αυτό είμαστε σε αυτό το χάλι που είμαστε.
Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago

Σωστές παρατηρήσεις, απλά πλέον το σπίτι καίγεται και κάπως πρέπει να το σβήσουμε. Επομένως, μία από τις άμεσες επιλογές είναι τα rafale. Επομένως το άρθρο θα πρέπει να έχει τίτλο ως εξής: “Θα είναι ο Μητσοτάκης ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν θα αφήσει το όπλο-φορέα χωρίς μακροχρόνια fos και νέα όπλα;”
ένας άλλος που θα αφορούσε άλλο άρθρο θα ήταν: “Θα σηκώσει ανάστημα ο Μητσοτάκης απέναντι στις ανεπαρκείς προτάσεις των Αμερικάνων για το ναυτικό ή οι mmsc θα βουλιάξουν τις [email protected];”
Όλοι ξέρουμε πως οι belharra είναι καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες από τις mmsc των 500εκ. χωρίς τα όπλα τους.
Πλέον εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να τα πάρουμε, αλλά σε έκδοση f3r + f4 και με επιλογή από τώρα η αναβάθμιση των f3 σε f4 να γίνει σε γαλλικές τιμές, το ίδιο και τα ανταλλακτικά τους και τα όπλα τους και οι επαναπιστοποιήσεις αυτών. Σαν δέλεαρ άλλα 20-30 rafale f4. Ισως θα ήταν καλύτερο από τώρα η παραγγελία να αφορά 40-50 rafale, για να μας έρθει ακόμα πιο οικονομικά.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago

Γενικώς, δεν το καταλαβαίνω το πνεύμα του άρθρου. Θεωρητικά είναι σωστό, σε μία ευνομούμενη πολιτεία, που είναι άνετη, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και θέλει χαλαρά να επιλέξει το επόμενο μαχητικό της. Σαν το Βέλγιο δηλαδή…
 
Εν Ελλάδι, καλοκαίρι του 2020 (α, συγγνώμη τελείωσε το καλοκαίρι, δεν το κατάλαβα, γιατί δεν πρόλαβα να πάρω την άδειά μου…), που τραβάμε ζόρι, τώρα μας έπιασε η τυπικότητα; Γιατί μιλάτε για διαγωνισμό; Πότε ολοκληρώσαμε έναν διαγωνισμό για μείζον οπλικό σύστημα τον τελευταίο μισό αιώνα; Εξ όσων γνωρίζω, όλα τα προγράμματα (τουλάχιστον μετά τα Ίμια) έγιναν με απευθείας ανάθεση, ακόμα κι αν είχε προηγηθεί κάποια σειρά δοκιμών ή έλεγχος, υποτυπώδης (π.χ., στα Υ/Β), στοιχειώδης (όπως στα Α/Φ) ή πιο πλήρης (στα άρματα μάχης). Δηλαδή, τώρα που διαφαίνεται ότι υπάρχει μία πολύ καλή περίπτωση, όπου ίσως πάρουμε κάποια σύγχρονα μαχητικά δωρεάν ή σε πολύ καλή τιμή (σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν Rafale F1 ή F2, καθώς όλα εκτιμάται ότι έχουν αναβαθμιστεί σε F3), τώρα μας έπιασε πρεμούρα για τυπικότητες και διαγωνισμούς; Ήμαρτον…
 
Και όλο τον προηγούμενο καιρό, γιατί δεν κάνατε λόγο, εσείς ή κάποιοι άλλοι τέλος πάντων, για τα εκπαιδευτικά Α/Φ, τα μεταγωγικά, τα Ε/Π, τα ραντάρ, ιπτάμενα και μη κλπ. Γιατί εγώ έκανα: https://www.ptisidiastima.com/santa-claus-and-f35/#comment-182290 Τώρα τα θυμηθήκατε;
 
Αναφέρεστε σε “πονηριές με προμήθειες χωρίς FOS (συμβάσεις συντήρησης)”. Το ρητορικό ερώτημα είναι το ίδιο: πότε αγοράσαμε κάτι με FOS μέσα στην τιμή; Εξ όσων γνωρίζω, ΠΟΤΕ. Τουλάχιστον τα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, αγοράσαμε Α/Φ χωριστά από τον κινητήρα και το σύστημα αυτοπροστασίας (ΡΧΙΙΙ). Το τελευταίο δε, το βάλαμε 15 χρόνια μετά την παραλαβή των Α/Φ. Η πρώτη φορά που η υποστήριξη (ελληνιστί, FOS) ήταν μέσα στην τιμή προμήθειας ήταν στις Μπελχάρες, όπου, ω του θαύματος, μας φάνηκαν τελευταία στιγμή ακριβές…
 
Αναφέρετε για τα F-35 ότι “μπορούν ήδη να φέρουν AIM-120D AMRAAM”. Όντως, μπορούν να φέρουν τη συγκεκριμένη έκδοση του αμρααμόπουλου, ενώ προσφάτως εκτέλεσαν και βολές: https://www.eglin.af.mil/News/Article-Display/Article/2289787/navy-joins-53rd-wing-for-weapons-system-evaluation/
Είναι όμως πιστοποιημένα; Εγώ υποστηρίζω ότι δεν είναι ακόμα πιστοποιημένα να φέρουν τον -120D. Αντιθέτως, υπάρχουν σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα ότι τα F-35 ακόμα το προσπαθούν με τους παλαιότερους: “The AIM-120C5 and AIM-120C7 are being integrated onto the F-35 Joint Strike Fighter” https://www.militaryaerospace.com/sensors/article/14074413/missiles-airtoair-radarguided 
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω ότι η φράση “μπορούν ήδη να φέρουν AIM-120D” είναι παραπλανητική. Μάλιστα, εάν ανατρέξετε σε παλαιότερα άρθρα της Πτήσης, θα δείτε ότι μόλις στο τέλος του 2017 ο AMRAAM D ξεκίνησε να πιστοποιείται στα F-22: https://www.ptisidiastima.com/f-22-to-equipped-with-aim-120d-2019/ 
Πάσα (τεκμηριωμένη) διάψευσις, δεκτή.
 
Κάπου λέτε “Συνεπώς τα Rafale μπορούν να παίξουν το ρόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών μας, ρόλο που κανονικά θα αναλάμβαναν οι Αμερικάνοι”. Τι εννοείτε; Από που κι ως που οι ΗΠΑ θα παίξουν τέτοιο ρόλο; Μήπως ζείτε στον Ψυχρό Πόλεμο; Δηλαδή υπονοείτε ότι μάλλον δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε τους Αμερικανούς να αναλάβουν “το ρόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών μας”; Εναντίον του εχθρού μας; Των Τούρκων; Όπως άλλωστε μας βοήθησαν το 1974 ή το 1996… Τι είναι αυτά που λέτε;
 
Τέλος, επισημαίνω την φράση σας “Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποσυρθούν”.
Σε τι αναφέρεστε κ. Μαρδύρη; Έχω την εντύπωση ότι μιλάτε για τα Mirage 2000-5 Mk2.
Είστε καλά; Γνωρίζετε πότε τα πήραμε; Πόσες ώρες έχουν βάλει; Για πότε μιλάτε, για μετά το 2040;
Γνωρίζετε πόσα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για αυτά τα αεροπλάνα; Γνωρίζετε τι μπορούν να κάνουν; Επί τούτου, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερα σχόλιά μου στην παρούσα ιστοσελίδα. Μην είστε λοιπόν τόσο large κ. Μαρδύρη, ώστε να αποσύρουμε σύντομα τα -5. Μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουμε την αξιοποίηση των παλαιών Μ2000 παρά να κάνουμε την οποιαδήποτε κουβέντα για απόσυρση των -5.
Όσον αφορά τους χρηματοδότες, δηλαδή εμάς, τον ελληνικό λαό, που “θα έπρεπε να απαιτούμε περισσότερο σεβασμό στο πως ξοδεύονται τα χρήματα μας”, ρίξτε μια (προσεκτική) ματιά στο ακόλουθο άρθρο, το οποίο είναι υπερβολικά ευγενικό σε σχέση με όσα λέει και όσα υπονοεί: https://belisarius21.wordpress.com/2020/08/21/η-αρχαία-γραία-η-ελλάς-graecia-greece-και-η-ιστορία/ 
 
Η γενική εντύπωση που μου δίδεται από το κείμενο σας κ. Μαρδύρη είναι ότι σας χαλάνε τα γαλλικά αεροπλάνα. Και δεν το λέτε ευθέως αλλά συγκεκαλυμμένα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να εκφράσω διαφορετική άποψη, δηλώνοντας ευθέως και εκ των προτέρων φιλικά διακείμενος στα γαλλικά αεροπλάνα, καθώς έχω υπηρετήσει κυρίως σε αυτά. Ίσως λοιπόν είμαι biased, όπως θα έλεγαν και οι σύμμαχοί μας που θα έπρεπε να περιμένουμε να βομβαρδίσουν τους εχθρούς μας… Πάντως, το 1996, στα Ίμια, εγώ άκουσα Μ2000 να σηκώνονται….
 
Τέλος, να σας πω ότι η κατάταξη των μαχητικών σε γενιές (3η, 4η, 4++, 5 παρά τέταρτο, 5η, 6η κλπ) δεν με συγκινεί, καθώς εκτιμώ ότι χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για εμπορική προώθηση. Άλλωστε, άλλος έχει το όνομα του δυσδιάκριτου κι άλλος βάρεσε στη Λιβύη και ακόμα τον ψάχνουν…

aris32
aris32 (@aris32)
1 month ago

αν θεωρουμε σκανδαλο την αγορα 20 rafale που αυτη την στιγμη ειναι το πιο συγχρονο αεροπλανο του δυτικου οπλοστασιου( ειναι πιο συγχρονη σχεδιαση απο τα φ16-φ18-φ15 το φ35 ειναι ioc το φ22 δεν πουλιεται και ουτε παραγεται πλεον και το typhoon ακομα να βαλει aesa ρανταρ και ψαχνεται για κονδυλια για την περαιτερω εξελιξη του) τοτε ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
1 month ago

+ +++Από εμένα.

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
1 month ago

“τώρα μας έπιασε πρεμούρα για τυπικότητες και διαγωνισμούς;”
Απο την στιγμη που πληρώνω απο την τσέπη μου, εμενα με ποιανουν “τυπικοτητες”.
Και το “ποτε εγινε το ενα ή το αλλο προηγουμένως για να γίνει τώρα”… δεν ειναι καν επιχειρημα. Να γίνουν τωρα για πρωτη φορα ετσι για αλλαγη. Οταν χώσαμε 300δις+ την χώρα μέσα απο κακοδιαχείριση και μίζες και το πληρώσαμε και θα πληρώνουμε για πολλες δεκαετίες…. θα περιμενε κανεις ότι θα έχουμε βγει καλυτεροι και σοφότεροι απο όλο αυτό. Η προσωπικη μου εμπειρια απο το δημοσιο και το πολιτικο προσωπικο ειναι οτι δεν μαθαμε ΤΙΠΟΤΑ.
Πάλι αντιδρούμε ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ χωρις κανενα προγραμματισμο. Απλά χώνουμε δις δεξια και αριστερα.
Δεν μεφμομαι την επιλογη του αεροσκάφους (η του πλοιου, κλπ), αλλα τον τροπο.

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  flatspin

Δεν θυμάμαι να αντιδράσατε ανάλογα όταν ο Πρωθυπουργός μας πήγε στην αρχή του τρέχοντος έτους στον Πρόεδρο Τραμπ και του είπε ότι προτιθέμεθα να προμηθευτούμε F-35. Παρά τις σημαντικές ικανότητες του εν λόγω τύπου Α/Φ και φυσικά χωρίς να κρίνω ή να κατακρίνω τις ενέργειες της Ηγεσίας, δεν θυμάμαι να είχε προηγηθεί διαγωνισμός ή κάποια άλλη ανάλογη διαδικασία επιλογής. Κι όμως, το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας των 20 F-35 είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που αναφέρεται για τα 18 Rafale, ενώ το κόστος υποστήριξης είναι υπερδιπλάσιο, όπως έχω υπολογίσει εδώ: http://e-amyna.com/χρόνια-πολλά-καλή-συνέχεια-και-καλή-δύ/#comment-5044924778 Δεν θυμάμαι να ζήτησε κανείς τυπικοτητες τότε. Γιατί στην μία περίπτωση είμαστε άνετοι και στην άλλη θα πρέπει να είμαστε τυπικοί;
Επίσης, δεν θυμάμαι να μας προσέφερε κανένας υπερσύγχρονα μεταχειρισμένα μαχητικά δωρεάν ή σε πολύ καλή τιμή κατά τα τελευταία 25 έτη (αναφέρομαι στα 8 Rafale F3 που φημολογείται ότι θα μας δώσουν οι Γάλλοι). Εάν θυμάμαι καλά, η τελευταία φορά που πήραμε δωρεάν κάποιο μείζον οπλικό σύστημα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, λόγω λήξης του ψυχρού πολέμου και συνεπακόλουθης μείωσης των οροφών, καθώς και για τη συμμετοχή μας στον 1ο πόλεμου του Κόλπου. Και μην μου πείτε για τα Kiowa… https://www.ptisidiastima.com/belhrra-vs-lcs-freedom-mmsc-frigate/#comment-199837
Παρακαλώ για βοήθεια στην ασθενή μου μνήμη…
Να με συγχωρήσετε για το ύφος του σχολίου, το οποίο δεν απευθύνεται ακριβώς σε εσάς, καθώς έχετε δίκιο επί της αρχής. Το σχόλιό μου απευθύνεται κατά βάση αλλού και ο νοών, νοείτω…

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
1 month ago
Reply to  flatspin

Αυτή η καραμέλα με τα 300δις και την κακοδιαχείρηση κάποτε θα πρέπει να σταματήσει γιατί αλλιώς δείχνει ‘οτι 10 χρόνια κρίσης δεν καταλάβαμε τίποτα.
Μπήκαμε μέσα 300 δις γιατί ο ΄ΝεοΈλληνας είναι ανίκανος να παράξει πλούτο. Ο Παραγωγικός ιδιωτικός τομέας απεδείχθει ανίκανος να επικρατήσει ακόμα και στην Εσωτερική Αγορά πόσο μάλλον στην Διεθνή Αγορά και βολεύτηκε στο να είναι ο μεσάζοντας το να στέλνει τον Πλούτο της Ελλάδος στους ξένους με το αζημείωτο ενώ ο μεσος Έλληνας θέλει απλώς να ξεπουλήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στον οιονδήποτε αντί να κουραστεί να τις εκμεταλευτεί.
Πρίν σηκώσουμε το δάκτυλο δείχνοντας τον οποιονδήποτε για την κατάντια μας καλό είναι να βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί και να του ρίχνουμε ένα καλό ξέχεσμα για τις ευθύνες μας.
Αλλιώς παραφράζοντας λίγο τον Κονδύλη, είμαστε οι χαρακτηριστηκοί πατριώτες που συγκαλύπτουν στον πατριωτισμό τους τον διακαή πόθο τους άλλοι να μας ταίζουν και να πληρώνουν τα γούστα μας γιατι το δικαιούμαστε (οι αγγλοσάξωνες έχουν τον όρο entitlement για να περιγράψουν αυτό), και άλλοι, ξένοι, να έρθουν να πολεμίσουν και να υπερασπιστούν τα σύνορα μας και τα δίκαιά μας.
Όσο για το αποσπασματικό της παρούσας συμφωνίας, άμα γίνει, ο Π/Θ βρήκε λέφτα λόγω κορωνοιού. Η θα τα έδινε σε παροχές που λόγω της παραπάνω ανικανότητας των νεοελλήνων, θα γυρίζαν όλα στην ΕΕ που μας τα έδωσαν και εμείς δεν θα είχαμε τίποτα ή θα έδινε ένα ποσό σε εξοπλισμούς που τους έχουμε άμεσα ανάγκη και πάλι τα λεφτα θα καταλήξουν στην ΕΕ αλλά τουλάχιστο θα μας μείνουν τα όπλα.
Θεωρώ την πιο συμφέρουσα για το κοινό καλό, την πολιτική απόφαση που πήρε ο Π/Θ, ανεξάρτητα του διαδικαστικού τρόπου που έγινε γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα για άλλο διαδικαστικό τρόπο.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago

Τα είπατε όλα κ. Ζηκιδη!

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Παραπάνω απο όλα !

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
1 month ago
Reply to  x-m

Όχι ακριβώς παραπάνω από όλα…
Είμαι βέβαιος ότι δέν θα τα αντέχαμε όλα,πόσο μάλλον τα «παραπάνω».

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
1 month ago

Nομιζω δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με το σχολιο σας! Θα μου επιτρεψετε να προσθεσω μιας κ αναφερθηκε το f35 κ ο aim 120d, κ να ειναι πιστοποιημενος που δεν ειναι, θεωρει κανεις οτι υπαρχει περιπτωση να μας τον αποδεσμευσουν οι αμερικανοι; Σε αντιθεση με τους γαλλους κ τον meteor

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  andreasmp412c

Ποιος D; Εδώ δεν βλέπω ούτε καινούργια “καμάκια”, ακόμα και για τα πλοία που είχαν παλαιότερα “καμάκια”… έτσι λένε οι φήμες τουλάχιστον…
Πάσα διάψευσις, δεκτή (γιατί όμως δεν με διαψεύδει κανείς;;;)
Κατά τα άλλα, ευελπιστούμε για νέα όπλα με τις “έχιδνες”: https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-ta-tria-nea-opla-po/
Μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε όρθιοι, ας κάτσουμε καλύτερα, γιατί θα κουραστούμε…

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago

Ακριβώς αυτό.
Στην αεροπορία όπως και στο ναυτικό,ο κύριος λόγος που πρέπει να επιλέξουμε Γαλλικά είναι η πλήρης αποδέσμευση τωρινών αλλά και μελλοντικών όπλων.
Σε αντίθετη περίπτωση βλέπω κάπου στο 2050 οι φρεγάτες μας να ρίχνουν ακόμα Sm2 και τα αεροσκάφη maverick….
Οι δυνατότητες του ραφαλ είναι γνωστές και θα το καταστήσουν κατά πάσα πιθανότητα το κορυφαίο μαχητικό της περιοχής.
Όσο αφορά το κόστος ότι πληρώνεις παίρνεις…τουλάχιστον στην περίπτωση της Γαλλίας…
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση μας βλέπω να πληρώνουμε δις σε αγορές και συντηρήσεις για να Ρίχνουμε βόμβες ελεύθερης πτώσης έτσι ώστε να μην στεναχωρηθεί ο γείτονας…

Patriot
Patriot (@patriot)
1 month ago

Σωστότατος !

Harry
Harry (@harry)
1 month ago

Εξαιρετικός αντίλογος, σε έντονο ύφος αλλά τεκμηριωμένος, κόσμιος και up to the point.
Με εκτίμηση

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 month ago

Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί υπάρχει μουρμούρα. Στο ερώτημα ένα άριστο πιλότο με ένα F4 ή ένα rookie (θα πω εγώ) με Rafale η σύγκριση είναι άσχετη και χαζή. Όποιος ιπτάμενος επιλεγεί να πετάξει με τον τύπο και του δωθεί μονοθέσιο αεροπλάνο rookie ή άσσος είναι το ίδιο πράγμα. Στις επιφυλακές δεν είναι μόνο οι άσσοι. Ο πιλότος όσο ικανός και να είναι δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φάκελο λειτουργίας των όπλων του.
Για την ποιότητα εκπαίδευσης και την μετάβαση στο Rafale πιστεύω πως είναι θέμα ελαχίστων μηνών να είναι άκρως επιχειρησιακό από χειριστές των Μ2000-5 μιας και η φιλοσοφία και πολλά όπλα είναι ίδια.
Στην παρούσα στιγμή άσχετα από συμμαχίες και πολιτικές είναι η σωστότερη επιλογή για άμεση χρήση μαχητικού εκτός και αν βρίσκαμε 2 μοίρες από Viper. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ μακριά από την υπάρχουσα φιλοσοφία και γνώση στην χρήση από τα υπάρχοντα μαχητικά.
Και εγώ θα προτιμούσα περισσότερη ομοιότητα, περισσότερη διασύνδεση αλλά η πληγή των 15 ετών στασιμότητας μπορεί να καλυφθεί μόνο από την παρούσα επιλογή αν και εφόσον γίνει.
Οτιδήποτε άλλο είναι ευχολόγια και ατέρμονες συζητήσεις σε υποθετικές βάσεις που δεν προσφέρουν τίποτε.
Τώρα για τους Έλληνες χειριστές η παρούσα επιλογή θα κάνει όλους στην Τανάγρα να πετάξουν από την χαρά τους και ίσως και να φέρει πίσω αρκετούς που ήδη έχουν φύγει αν υπάρχει αυτή η επιλογή που θα πρέπει να την εξετάσουν και να τους προταθεί. Οι εποχές είναι περίεργες και θα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Το να φέρουν χειριστές από οποιοδήποτε άλλο τύπο θα είναι κάκιστη διαχείριση προσωπικού.

aris32
aris32 (@aris32)
1 month ago
Reply to  AESA

αν σημερα αγορασθουν και αυριο ερθουν στην Ταναγρα τα πρωτα αεροπλανα τελος του ετους θα ειναι επιχειρησιακα ετοιμα.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 month ago
Reply to  aris32

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στους μηχανικούς παρά στους χειριστές. Μηχανικούς βρίσκεις εύκολα από τους Γάλλους. Στους χειριστές απλά δεν έχουμε πολλούς για την συγκρότηση 2 μοιρών, για αυτό είπα να προτείνουν σε αυτούς που έφυγαν πρόσφατα να επιστρέψουν, όχι για τα Rafale αλλά για τα M2000-5. Λίγες ώρες στο εξομειωτή και είναι έτοιμοι.

simos
Active Member
simos (@simos)
1 month ago

Τωρα αυτο που εχει προτεραιοτητα ειναι να καλυψουν οι ΕΔ το συντομοτερο τις αμμεσες αναγκες τους..δεν ειναι ωρα για αυτοκριτικη..μακαρι στο παρελθον να ειχαμε εναν καλυτερο προγραμματισμο..τωρα θα πρεπει να προσαρμοστουμε στις συνθηκες οι οποιες σιγουρα δεν ειναι ιδανικες..θα επιστρατευσουμε την εφευρετικοτητα μας και το ελληνικο δαιμονιο και τελικα θα μπορεσουμε να περασουμε τον καβο..ηδη απο τις αρχες του χρονου ειχαμε σημαντικες επιτυχιες..και οσον αφορα τα Rafale αυτα θα πρεπει να ειναι πανω απο 20..

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago

Καλησπέρα , θα παρακαλέσω κι εγώ να μην βάζετε τόσα πολλά θέματα, όχι γιατί κατά βάση διαφωνούμε με τα περισσότερα αλλά είναι πάρα πολλά και από που ν’ αρχίσεις… Ιεραρχώντας να πούμε ναι, καταρχήν υπάρχει πρόβλημα με την κυρίαρχη κουλτούρα που φωλιάζει στην κοινωνία και σχετίζεται με την επιδίωξη ή την χαμένη ευκαιρία μιας “επίπλαστης ευδαιμονίας” σαν αυτή που νομίζουμε ότι έχει π.χ. η Καλιφόρνια και το L.A. και βάζει στην άκρη οτιδήποτε έχει σχέση με την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ. (Η ιστορία που κάναμε στο σχολείο πήγε χαμένη κυριολεκτικά – άλλη μεγάλη υπόθεση …).
Προχωρώντας στα των αμυντικών θεμάτων μπαίνει το πολύ σημαντικό ερώτημα που απασχολεί και μένα και σκέφτομαι συνέχεια ποιο είναι το σωστό , να ακολουθήσουμε τη σωστή με τη λογική χρονική συνέχεια της 1ον αναβάθμισης των F-16 (κορμού της ΠΑ) και 2ον της προμήθειας των F-35 εννοείτε FOC-πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας ?
Ή μήπως ν’ αλλάξουμε ρότα και να εξοπλιστούμε με γαλλικά όπλα έστω και αν είναι λίγο υποδεέστερα (όχι τώρα αλλά όταν τ’ άλλα τα F-35 έχουν FOC εκτός του STEALTH) , αρκεί η άλλη πλευρά να ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ και να ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ότι στην κρίσιμη όταν θα τελειώσουν τα δικά μας αποθέματα σε πυραύλους, βλήματα κτλ. θα ΓΕΜΙΣΕΙ το αεροπλάνο που θα στείλουμε με αυτά που έχουμε ανάγκη. Μια ματιά στα αποθέματα που έχουμε εμείς και οι τούρκοι, θα μας πείσει ότι δεν έχουμε πάρα πολλά και μεταξύ περίπου ισοδύναμων πλευρών θα επικρατήσει αυτός που έχει τη δυνατότητα να σηκώνει αφη και να εξαπολύει βλήματα τελευταίος…
Οι αμερικάνοι μπορούν να το κάνουν αυτό ? Ο “φίλος” του προέδρου ταγίπ που κατά το σύμβουλο Μπόλτον έχει “ειδική” σχέση , αλλά και ο συμπαθής κατ’ τα άλλα Τζο Μπάιντεν , που έχει πρόβλημα μόνο με το σημερινό ηγέτη της τουρκίας και όχι με τους κεμαλιστές , αλλά και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ η στάση των ΗΠΑ (δε μιλάω καν για γερμανούς έτσι ? ) με πείθουν για το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Η στάση της γαλλίας αλλά και τα κοινά ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ οικονομικά και γεωπολιτικά ναι, με πείθουν.
Προσέξτε εγώ μιλάω όχι για απλές τακτικές κινήσεις αλλά για ουσιαστική εξοπλιστική αναδιαμόρφωση των βασικών μας όπλων σε ποσοστά ακόμα και 50-50. Υποστηρίζω π.χ. την συνολική αναβάθμιση των F-16 σε ανώτερο επίπεδο αλλά για τα επόμενα έτη την κύρια ενίσχυση σε γαλλικά όπλα και ότι άλλο μπορούμε και είναι συμβατό (π.χ, ισραηλινά και αραβικά-καταλαβαίνετε), όχι π.χ μόνο Rafale ακόμα και 2 μοίρες αλλά και M2K-5 (αναβάθμιση δικών μας ή μεταχειρισμένων ότι μπορούμε να πληρώνουμε-συντηρούμε).
Μιλώ στο παράδειγμα που ανέφερα για τη ΠΑ αλλά τα ίδια θα υποστήριζα και για ΠΝ και αλλού. Δεν καταλαβαίνω και τη λογική ότι αφού πήρε ο Α προμηθευτής τα τάδε όπλα, πρέπει ο Β να πάρει τα δείνα όπλα. Αυτή η λογική χρησιμοποιούνταν από τους τσοχατζόπουλους και τους φίλους του να δικαιολογήσουν την κάλπικη διπλωματία των εξοπλισμών για ιδιοτελείς σκοπούς. Αφού τώρα παίρνουν τα οικόπεδα προς εκμετάλευση οι ενεργειακές τους η EXXON MOBIL η CEVRON η TOTAL και λοιποί , πρέπει να ικανοποιήσουμε και συγκεκριμένες εταιρείες όπλων ? Ο λαός σίγουρα δεν έχει τέτοιες εξαρτήσεις , έχουν οι πολιτικοί ? Αν έχουν τότε καταλήγουμε στο ερώτημα , μήπως έχουμε έχουμε ΕΛΛΕΙΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ και όχι μόνο μέσων-όπλων ? Εγώ είμαι σίγουρος γι΄ αυτό, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα , εσείς ?
Σ.Σ. Δυστυχώς όλες οι προμήθειες -μεταπολεμικά τουλάχιστον- για την ΠΑ που θίγετε ήταν αποσπασματικές, χωρίς συνοχή ή αναγκαστικές της τελευταίας στιγμής , εκτός από μία : της προμήθειας των F-4 τη δεκαετία του ’70 που ήθελε και κυνηγούσε η ΠΑ από την προηγούμενη δεκαετία του ’60 για να περάσει σε μία νέα εποχή πέρα από τα έως τότε ψίχουλα των USAF/MAP. Τέτοια αναγκαστικά, μοιραία όπως σωστά εξηγείται λόγω εξοπλιστικής αποχής, θα είναι και η επόμενη. Ελπίζω όχι και η μεθεπόμενη επιτέλους, και οι άλλες…

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago

“Σε δέκα χρόνια, με τον ρυθμό που μειώνονται οι οροφές διεθνώς, η ΠΑ με 100 F-16 και 25 F-35” … Χμμ εγώ που είμαι … μαξιμαλιστής να αντιπροτείνω 122 F-16, 42 M2000-5 και 40 Rafale ?

JetFuel
Member
JetFuel (@jetfuel)
1 month ago

Ενα κείμενο με πάρα πολλά λόγια και πολλές αναφορές στο παρελθόν, με «αλλά» στον τίτλο αλλά χωρις να εξηγεί τι σημαίνει το «αλλά» στην πραγματικότητα.
Και τι ακριβώς θα μπορούσε να σημαίνει το «αλλά», αφου δεν υπάρχει άλλη τόσο καλή ευκαιρία ωστε να ενισχυθεί αμέσως η ΠΑ και να επιτευχθεί χωρις χρονοτριβή Αεροπορική Υπεροχή.

npo
npo (@npo)
1 month ago

σε μια ΝΑΤΟική εκστρατεία??
.. α Rafale μπορούν να παίξουν το ρόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών μας, ρόλο που κανονικά θα αναλάμβαναν οι Αμερικάνοι????
Τι έγινε ρε παιδιά, πάμε Μόσχα ???????????????? 
Συμφωνώ με διάφορα σημεία του άρθρου, και πράγματι αυτή η ιστορία με τα Ραφάλ θυμίζει την άλλη ιστορία με τα F35, αγορές χωρίς μελέτη και προγραμματισμό, κυριολεκτικά στο πόδι λες και είμαστε σε τσίρκο με τα παιδιά μας..
Πάντως μια που δεν αποφασίζουμε εμείς, αν ήμουν εγώ θα κοίταγα στο κοντινό μέλλον να έχω έναν στόλο μόνο με F16 και Ραφάλ, συν πολλαπλασιαστές ισχύος (ΑΣΕΠΕ, ραντάρ εδάφους, αεράμυνα, δυό τρία ιπτάμενα τάνκερ) και φυσικά με την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τους πιλότους. Τα F35 θα τα προσπερνούσα όχι γιατί δεν είναι καλά αεροπλάνα αλλά γιατί υποπτεύομαι πως θα πάρουμε 20 και θα πετάν τα 4. Τα Ραφάλ τουλάχιστον πετάνε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Last edited 1 month ago by carmausher4
George
Active Member
George (@george)
1 month ago

Μύθος ότι δίνουμε πολλά για την Αμυνα. Πέρα από μισθοδοσία είναι και οι συντάξεις σε αυτό το 2% του ΑΕΠ! Οποια πέτρα και να σηκώσεις στην Ελλάδα από κάτω βλέπεις δαπάνη για συντάξεις. Οταν μας το λέγανε ότι με 18% του ΑΕΠ (στα 170 δις τώρα!) σε συντάξεις έναντι 9-12% στις άλλες χώρες δεν πας πουθενά εμείς σφυράγαμε κλέφτικα
Τρέχουμε με μια τεράστια πέτρα αγκαλιά και λογικό που δεν μπορούμε.
Το χειρότερο είναι ότι καταστρέφει την οικονομία και επομένως στη συνέχεια θα έρθουν νέες μειώσεις, φαύλος κύκλος
Αν το νεοελληνικό όνειρο-που γίνεται όλο και μεγαλύτερος εφιάλτης, χρεοκοπία, ακήρυχτος πόλεμος και έπεται συνέχεια- του “και μετά θα καααάθομαι!” αντικατασταθεί από το “να συνεχίσει να υπάρχει Ελλάδα ρε γαμώτο” πάρα πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν
ΟΚ στο και πέντε αγοράζεις Rafale και προστασία. Ισως πάει το ρολόι λίγο πίσω.
Αλλά αν κάνεις πάλι τα ίδια, στα ίδια θα βρεθείς. Προστασία επ’ απειρο με 18 Rafale δεν υπάρχει!
Το λογικό να υπάρξει μια δεύτερη μοίρα με πώληση των dash 5 ή και επιπλέον μοίρες Μ-2000. 18 Rafale και 24 Μ-2000 δεν βγάζουν νόημα mid term (2020-2035)
Τα Rafale σε αυτό το δεύτερο σενάριο είναι ο αντικαταστάτης των F-4 και τον ρόλο που είχαν στα 70s και τα επιπλέον Μ-2000 ο αντικαταστάτης και συνεχιστής των F-1/M2000
Τα Viper ο συνεχιστής του αμερκάνικου ποδαριού της ΠΑ
Η πιθανή αντίδραση της TAF θα είναι η αγορά Tranche-1 από Ισπανία/Αγγλία/Ιταλία/Γερμανία ενώ πρέπει να πειμένουνε α/φ του Κατάρ στη Μεσόγειο ίσως και με Τουρκους χειριστές Δεν είναι μονο τα ΗΑΕ που μπορούν…..
Μιλάμε για ότι καλύτερο κυκλοφορεί έως πέμπτη γενιά. Που μας εξηγεί ότι πρέπει να πάμε εμείς σε αυτήν. Και F-35 επομένως. Μονόδρομος….

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  George

Τι ίδιο μπορεί εκτός του Κατάρ και το Ισραήλ, η ΣΑ, η Αίγυπτος και η Γαλλία.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago

Προτείνω σε ορισμένους τις ανακοινώσεις της άλλης εβδομάδας να τις παρακολουθήσουν κρατώντας καρφίτσες. Είμαι σίγουρος ότι θα τους χρειαστούν. Αναμένονται και εκπλήξεις.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Koulis

αναμένω με ενδιαφέρον….

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Koulis

Αμήν.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago
Reply to  Koulis

Από ανακοινώσεις έχουμε χορτάσει!
Από σανός έχουμε Σκάσει!
Υπενθυμίζω για παράδειγμα πως η fos των m2000 υπογράφηκε πέρασε από τη Βουλή πέρσι τον Δεκέμβριο και έχει κολλήσει στο Συμβούλιο Επικρατειας!
εάν είχαν ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας θα είχαν ΉΔΗ αλλάξει τον νομο προμηθειών του του Benito!
Αλλα το βλέπω να μένουμε με τις ανακοινώσεις! Once again!!

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
1 month ago

Άρχισε πάλι η μουρμούρα με τους Γάλλους!! Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο….ή μάλλον τον καταλαβαίνω και είναι μάλλον ο ίδιος με αυτόν με τις φρεγάτες Belharra για να οδηγηθούμε μετά από ένα χρόνο στην αγορά των MMSC και στον δανεισμό των πρώτων αποσυρόμενων LCS!!

  1. Η απευθείας ανάθεση δεν σε κάνει απαραίτητα κλέφτη κ.Μαρδύρη.!Το DNA σου σε κάνει.
  2. Τα M2000 είναι ένα εξαιρετικό αεροπλάνο και θα είναι τρέλα να το αφήσουμε στην τύχη του. Έχει πολλά χρόνια ακόμη να προσφέρει αρκεί να υπογράψουμε την σύμβαση για την υποστήριξη.
  3. Πέρα από την αγορά των 20 Rafale μήπως κ.Μαρδύρη αγοράζουμε και κάτι άλλο για πρώτη φορά?Και δεν ομιλώ για ένα χτύπημα στην πλάτη..κατανόησης!!

Το άρθρο ίσως γραμμένο σε άλλη χρονική στιγμή να με συγκινούσε! Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και έχοντας τίτλο την λέξη Rafale με αφήνει αδιάφορο.
Θα εκτιμούσα κάποια στιγμή να γράψετε τα λεφτά που έχουμε πετάξει δεξιά και αριστερά για να αγοράσουμε οπλικά συστήματα από Γερμανούς-Αμερικάνους και αν το ποσό αυτό είναι ανάλογο με την φράση ”βρείτε τα” που μας λένε.

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
1 month ago

Μια ερώτηση που τη σκέφτηκα αφού διάβασα τα σχόλια: το 1996 μας έλειπε κάτι και χάσαμε ή ακόμα κι αν είχαμε F-22, δυο αεροπλανοφόρα της κλάσης Νίμιτς μαζί με τις ομάδες μάχης και περισσότερα πυρηνικά από το Ισραήλ δε θα είχαμε την ικανότητα/ετοιμότητα να τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι δημιουργούνταν γκρίζες ζώνες;

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
1 month ago
Reply to  Tango.Alpha

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Δεν μας έλειπε τίποτα το 1996.
Και μπορώ να σου πώ, μετά φόβου γνώσεως, ότι εκείνο το βράδυ οι Τουρκοι πολιτικοί δεν κοιμηθήκαν αισθανόμενοι και πολύ ασφαλείς για την σωματική τους ακεραιότητα.
Το μόνο που μας έλειπε ήταν ΙΚΑΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, μιά και σαν ΓΕΕΘΑ είχαμε κάποιον που 12 μηνες πριν το ΚΥΣΕΑ είχε αποστρατεύσει σαν ΑΝΙΚΑΝΟ και τον επανέφερε η επόμενη κυβέρνηση για κομματικους λόγους και κομματική αποκατάσταση.
Η αδυναμία του ΓΕΕΘΑ να αντιληφθεί τους ΑΝΣΚ της Κυβέρνησης, και η αδυναμία του να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του προς επίτευξη των ΑΝΣΚ της Κυβέρνησης, λόγω των κομματικών του πιστεύω και της ανεπάρκειάς του, τον έκανε να πελαγοδρομεί και να μην μπορεί να χειριστεί την κατάσταση παρά μόνο εάν είχε σαφή διαταγή από τον πρωθυπουργό. Κάτι που ευτυχώς δεν βλέπουμε σε αυτή την κρίση, Ο Π/Θ δήλωσε τους ΑΝΣΚ του και μετά πήγε για μπάνιο, γνωρίζοντας ότι οι επιτελείς του ειναι ικανοί να επιτεύξουν τους πολιτικούς ΑΝΣΚ.

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
1 month ago
Reply to  Stratilatis

Άρα οριακά πολλές από τις αγορές του ΕΜΠΑΕ ήταν αχρείαστες, θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει και να μετάφεραν τα κονδύλια σε ανταλλακτικά και πυρομαχικά.

Simos.R.D.Plata
Simos.R.D.Plata (@simos-r-d-plata)
1 month ago

Γεια σας….Αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο στο site αν και πολύ καιρό μέλος και αναγνώστης….Και πραγματικά λυπάμαι που αυτό το σχόλιο μου θα είναι δεικτικό και ειρωνικό….Και εξηγώ….
1) Κύριε αρθρογράφε, ο τίτλος του άρθρου σας λέει: Ενθουσιαστήκαμε με το Rafale, αλλά…Αυτό το “αλλά” από μόνο του αναιρεί τον πρώτο πληθυντικό στο ρήμα “Ενθουσιαστήκαμε“….Προφανώς λοιπόν και δεν ενθουσιαστήκαΤΕ και τόσο…και εξηγείτε παρακάτω γιατί δεν ενθουσιαστήκατε βάση των προβληματισμών που ξεδιπλώνετε, οι οποίοι αναλογικά είναι πολύ περισσότεροι από τα θετικά που βρίσκετε στην επιλογή των Rafale …..
2) Κύριε αρθρογράφε, κλείνετε το άρθρο σας με την εξής παράγραφο: “Είναι λάθος η επιλογή της κυβέρνησης; Υπό τις συνθήκες ίσως αποδειχτεί κίνηση ΜΑΤ, αλλά μήπως αν αποφεύγαμε αυτές τις συνθήκες θα ήταν μια καλύτερη επιλογή;”
Συγγνώμη θα σας κάνω μια πολύ απλή ερώτηση….Εσείς κύριε αρθρογράφε τι ακριβώς προτείνετε??? Τι είναι για εσάς το σωστό ώστε αυτό να γίνει στην παρούσα φάση από την πολιτική ηγεσία??? Μιλάω για μία ξεκάθαρη απάντηση και όχι για ναι μεν αλλά….
3) Κύριε αρθρογράφε λέτε: “Ο υπογράφων δεν είναι σε θέση να κρίνει την επάρκεια των πιλότων της ΠΑ”
Αλήθεια….κύριε αρθρογράφε, εκτός από αρθρογράφος ήσασταν ποτέ αναγνώστης αυτού του περιοδικού και αυτής της σελίδας??? (Ήρεμα ρωτάω, γιατί αν το πάρω αλλιώς η παραπάνω φράση σας χρίζει ψυχιατρικής ανάλυσης….)
4) Κύριε αρθρογράφε…..λέτε: “Θα είναι όμως ικανή μια τέτοια αεροπορία να επικρατήσει της τουρκικής; Πώς θα είναι η τουρκική αεροπορία σε δέκα χρόνια; Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν αυτή την εκτίμηση και να πάρουν την ανάλογη ευθύνη. ”
Δεν θα σας απαντήσω βάση των λεγομένων σας…Θα σας απαντήσω ιστορικά ανάποδα….
Κύριε αρθρογράφε….Αν ο Κολοκοτρώνης, ο Ανδρούτσος, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης, ο Κουντουριώτης και όλοι οι άλλοι έπρεπε να κάνουν εκτίμηση το 1820 πως θα είναι η Οθωμανική αυτοκρατορία το 1830….. τώρα εσείς δεν θα γράφατε στην Πτήση αλλά στην ……Τζουμ Χουριέτ……..
Από τότε λειτουργεί έτσι αυτό το Κράτος……από τότε…..Με όλα τα καλά, τα κακά και τα ανάποδα του…..Αν θέλετε να το αλλάξετε αυτό τότε απλά….αλλάξτε πλευρό…….
Φιλικά……

Last edited 1 month ago by Nauhainene
kostask22
Active Member
kostask22 (@kostask22)
1 month ago

Παρότι πραγματικά πιστεύω οτι οι ΕΔ εχουν σχέδια Α,Β,C,D.. και αυτό φάνηκε απο την διαχείρηση των κρίσεων πρόσφατως, μια στρατηγική εξοπλισμών για να χρηματοδοτηθεί, προυποθέτει και μια παράλληλη στρατηγική στην εκβιομηχάνιση της χώρας, στην ενέργεια, τον εξορθολογισμο των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, την υπογενητικότητα. Οσο δεν προχωράει η χώρα συνολικά σε τέτοιες μεταρυθμίσεις, το μέλλον θα μας βρεί στην γωνία, με τον Σταϊκουρα μιλάει για τους εξοπλισμους ως “ασκηση προς επίλυση” εννοώντας να κοψει και να ράψει… ενα σοντούκο, που παίζουμε τεχνιέντος και ενίοτε οταν κινδυνεύουν ψηφαλάκια ή γίνεται προφανής η εθνική ανάγκη. Μακάρι να αλλάξουμε μυαλά..

flashg
Member
flashg (@flashg)
1 month ago

Άρχισαν οι διαμαρτυρίες από την lockheed ? Είτε σε rafale πάμε είτε σε f35 έτοιμα αεροσκάφη θα πάρουμε. Το μόνο αεροσκάφος που θα φέρει βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και θα δεσμεύσει την χώρα σε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό είναι το Gripen.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  flashg

Ο καθένας με τον πόνο του.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  flashg

λόγω των συγκεκριμένων γεωπολιτικών εξαρτήσεων της χώρας, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να δούμε σουηδικό Α/Φ στην Ελλάδα……….

Sifis
Sifis (@sifis)
1 month ago

Απλά καταπληκτικό άρθρο.

ak73
Member
ak73 (@ak73)
1 month ago

1) Φυσικά και το πρόβλημα με τους εξοπλισμούς ήταν και θα είναι η μισθοδοσία των Δ.Υ. για την οποία θέλουμε ακόμα και τώρα γύρω στα 22 δις τον χρόνο , και οι συντάξεις των Δ.Υ. που είναι γύρω στα 12 δις τον χρόνο ( όλοι οι υπόλοιποι 8 )
2)Θα ήθελα κάποιος από την σύνταξη να μου εξηγήσει πως ακριβώς νομίζει ότι τα M2000 , με ραντάρ 110 χλμ , χρησιμοποιούν για υποστρατηγική κρούση τους Scalp με 500 χλμ βεληνεκές …..
3) Τα Rafale έχουν και δυνατότητες τέτοιες τις οποίες για να χρησιμοποιήσουμε χρειαζόμαστε βελτιωμένους και περισσότερους δορυφόρους ψηφιοποίησης τερέν αλλά και satcom για να τους οδηγήσουμε via data link με ακρίβεια εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων
4) Το Rafale τα αγοράζουμε γιατί είναι το f16 της επόμενης γενιάς δηλαδή το κορυφαίο dog fight αεροσκάφος του κόσμου , και επίσης το κορυφαίο multi role , όπως ακριβώς αποδείχτηκε ότι ήταν το F16 .
Και το ένα και το άλλο είναι σχεδιασμένα σε negative stability , κέντρο βάρους πίσω από την μέση , και αυτό σε συνδυασμό με τα πιο μεγάλα φτερά , το μικρότερο βάρος , κάνουν αυτά τα δύο αεροπλάνα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάθε κίνηση της μανέτας και γενικότερα πιο ευέλικτα .
Ακόμα το κέντρο βάρους πίσω από την μέση κάνει την μύτη να σηκώνεται και έτσι είναι πιο γρήγορα στην άνοδο , στο turn rate και δεν ξοδεύουν ισχύ ( 10%) για να καταπολέμουν την τάση της μύτης να βουτάει όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα με το κέντρο βάρους από την μέση και μπροστά
5) Τα Rafale είναι ακόμη αεροσκάφη για τα οποία σχεδιάστηκε η Belharra . Πετώντας μαζί της είναι οπλισμός της , καθώς υπάρχει η δυνατότητα εντός του ρανταρ της , και να τα προστατεύει 100% , αλλά το κυριότερο οδηγεί 100% οποιαδήποτε βολή γίνει από αυτά τα αεροπλάνα , εάν χρειάζεται ( και για αυτό η Bel δεν είναι οπλισμένες όπως τα Αμερικανικά καταδρομικά ) .
6) Το θέμα και με τα Rafale και με τις Bel είναι ότι είναι ιδιαίτερα ηλεκτρονικά εξοπλισμένες π.χ. οι Bel θέλουν τους Syracuse Satcom σε λειτουργία , η κάποιον ανάλογο δορυφόρο της Boeing και της Thales , όπως αυτούς που αγόρασαν οι Αιγύπτιοι για τις Fremm τα Gowing , και τα Rafale που αγόρασαν .. .
7) Οι Syracuse satcoms οι αυτοί που θα αγοράσουμε η θα νοικιάσουμε από τους Γάλλους ( συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής ) , δημιουργούν τα αντίμετρα , αλλά ελέγχουν την τηλεμετρία των βολών , αεροπλάνων και πλοίων , βελτιώνοντας δραματικά την ευστοχία
8) Τα Rafale και οι Bel που θα αγοραστούν περνούν τον Ελληνικό στρατό σε άλλον αιώνα , από τα F16 , και τις Μεκο , και ευτυχώς φαίνεται ότι προς τα εκεί θα κινηθούμε

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  ak73

Σχετικά με το 2ο ερώτημά σας, ο πύραυλος SCALP πηγαίνει σε προτοποθετημένες συντεταγμένες, χωρίς να χρησιμοποιεί το ραντάρ του Α/Φ. Η εμβέλεια δε του πυραύλου είναι της τάξης των 300 km όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της ΠΑ, καθώς υπάρχουν περιορισμοί λόγω διεθνών συμβάσεων: https://www.haf.gr/arsenal/scalp-eg/ Τέλος, η εμβέλεια του ραντάρ RDY-2 είναι μεγαλύτερη από 110 km.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago

Καλημέρα σας
θα είχατε την καλοσύνη να μας στείλετε το email σας, στο mail,  ΠΤΗΣΗ.com">infoptisidiastima ΠΤΗΣΗ.com; Σας ευχαριστούμε πολύ

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

To δικό μου δεν το χρειάζεστε αγαπητή Πτήση;
Το γιατί θα το γράψω παρακάτω.

ak73
Member
ak73 (@ak73)
1 month ago

Σε προ τοποθετημένες συντεταγμένες πηγαίνουν με στρατιωτική ακρίβεια πύραυλοι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια .
Πύραυλοι όπως οι Scalp , Toma , αλλά ακόμα και μικρότερης εμβέλειας όπως Harpoon , Exocet , όταν μεγαλώνει το βεληνεκές θέλουν update μέσω data link διότι , GPS inertial , terain recognition δεν είναι ικανοί να τους οδηγήσουν με ακρίβεια μέτρων .
Επίσης η διαδρομή στο εχθρικό τερέν πρέπει να είναι προτοποθετημένη στο computer του πυραύλου από τον φορέα εκτόξευσης και οι υπολογιστές των Mirage δεν έχουν ούτε κατά διάνοια αυτή την δυνατότητα .
Δηλαδή πρέπει να περάσει η AWAC η δορυφόροι πάνω από την Τουρκία και να ψηφιοποίσουν την πορεία εντός Τουρκικής επικράτειας μέχρι τον στόχο , και μετά εάν η ψηφιοποίηση μπορεί να φορτωθεί στο computer του φορέα η βολή μπορεί να γίνει
Τα Mirage δεν έχουν αυτή την δυνατότητα , η Belharra την έχει και την παραέχει .
Αυτή την στιγμή πυραύλους Scalp , μπορούμε να στείλουμε μέχρι εκεί που φτάνουν Ελληνικά ραντάρ ( π.χ. 100 η 200 χλμ εντός Τουρκίας , π.χ. από μια φρεγάτα δίπλα στην Σάμο )
Ακόμα σε βολές anti ship , η anti air , υπάρχει το πρόβλημα , friend or enemy ,και το πρόβλημα της μετακίνησης του στόχου .
Πολύ σωστά η Αεροπορία μας λόγω της σύμβασης για τους βαλλιστικούς αναφέρει βεληνεκές 300 , αντί των 500+
Σας παρακαλώ διαβάστε για τους Syracuse Sat Coms , οι οποίοι ενώ είναι το core sat σύστημα του Γαλλικού στρατού , είναι ιδιοκτησίας και διεύθυνσης του Γαλλικού ναυτικού , και είναι απαραίτητοι τόσο για τις Βελ αλλά και για τις προηγούμενης τεχνολογίας Fremm αλλά ακόμα και για τα Gowing , αλλά και για τα Rafale .
Σε αυτά τα πλοία οι Syracuse , ελέγχουν , δημιουργούν , η κατευθύνουν αντίμετρα , αλλά το κυριότερο ελέγχουν την τηλεμετρία ΌΛΩΝ των βολών , αναχαίτισης και επίθεσης .
Για αυτό οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι οι Aster στις Bel θα έχουν hit rate 1:1 , και για αυτό οι Bel έχουν τιμή καταδρομικού αλλά μόνο 32 η 40 εκ τοξευτές ..
Ένα άρθρο για την Αίγυπτο η οποία αγόρασε πρώτα δορυφόρους από την Boeing και την Thales τύπου Syracuse , και μετά ξεκίνησε να αγοράζει Fremm , Gowing , και Rafale , θα εξηγούσε στους αναγνώστες και θα ξεκαθάριζε , τι ακριβώς πάει να κάνει η Ελλάδα μας .
H δε εμβέλεια το RDY είναι 140 χλμ max για εντοπισμό κανενός βομβαρδιστικού , αλλά οδηγεί πύραυλο στα 100 max , σε καμία σε περίπτωση 300 χλμ.
Ευχαριστώ για την απάντηση ένας παλιός φανατικός της πτήσης

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  ak73

Ο πύραυλος SCALP EG είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητος από τον φορέα (δηλ. το Μ2000-5). Η διαδρομή του είναι όντως προτοποθετημένη στον υπολογιστή του πυραύλου. Η όλη διαδικασία λήψης εικόνων, μοντελοποίησης στόχου, σχεδίασης αποστολής κλπ έχουν γίνει εκ των προτέρων. Ό,τι ισχύει για τις γαλλικές φρεγάτες ισχύει λίγο-πολύ και για τα αεροπλάνα-φορείς. Δεν υπάρχει σύγκριση με τους πυραύλους α-α ή με τις βόμβες (κατευθυνόμενες ή μη): δεν υπάρχει η έννοια υπόδειξης του στόχου με το ραντάρ του Α/Φ. Οι στόχοι είναι στρατηγικής αξίας και η όλη αποστολή του Α/Φ και η διαδρομή του πυραύλου έχουν σχεδιαστεί εκ των προτέρων. Δεν υπάρχει η έννοια του στόχου ευκαιρίας (target of opportunity).
 
Νομίζω ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο SCALP EG είναι ένα μοναδικό όπλο, με μεγάλη εμβέλεια και ιδιαίτερες δυνατότητες (διπλή πολεμική κεφαλή 1000 λιβρών, με μεγάλες δυνατότητες διάτρησης), χωρίς να υπάρχει κάτι ανάλογο στην ευρύτερη περιοχή. Υπό τις σημερινές συνθήκες, το γεγονός ότι έχουμε τόσους SCALP EG, με αυτές τις ικανότητες, ισοδυναμεί με θαύμα…

ak73
Member
ak73 (@ak73)
1 month ago

Μην φαντάζεστε πράγματα , τα M2000 δεν στέλνουν μόνα τους σωστά στον στόχο Scalp στα 500 χλμ , ούτε η Belharra στα 1000 , όπως σας εξηγώ με λεπτομέρεια είναι οι δορυφόροι – AWACS – ext. radars , που οδηγούν τους πυραύλους , όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε πύραυλο μεσαίο μεγάλου βεληνεκούς .
Αυτό όμως είναι το πλεονέκτημα που θα αποκτήσουμε έναντι των Τούρκων , εάν έχουμε / νοικιάσουμε / αποκτήσουμε την περίφημη ΄΄στρατιωτική συνδρομή ΄΄ στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπογράφουμε με τους Γάλλους εντός Σεπτεμβρίου .
Χρήση δορυφόρων + Rafale + Bel σημαίνει :
Άμυνα και απόλυτη συνεργασία πλοίων και αεροπλάνων , όπως σας έγραψα παραπάνω σε επίπεδο , το αεροπλάνο να θεωρείται όπλο του πλοίου ( όπως ένας εκτοξευτής , μόνο που αυτός πετάει και κάνει ελιγμούς ) , και επίσης προστετεύται από αυτό .
Τέλος χτυπήματα στην Τουρκική ενδοχώρα , μόνο με αυτά τα όπλα + δορυφορική βοήθεια .
Διαβάστε για τους Syracuse θα εκπλαγείτε

chikichiki
Active Member
chikichiki (@chikichiki)
1 month ago
Reply to  ak73
Last edited 1 month ago by adriannejorgense
Thras
Active Member
Thras (@thras)
1 month ago
Reply to  chikichiki

!!! Αυτά είναι βιογραφικά και ερευνητικό έργο.
Συγχαρητήρια Konstantinos_Zikidis!!!

ak73
Member
ak73 (@ak73)
1 month ago

Κάνετε λάθος εδώ , αλλά κυριακή πρωί , είχα την ευκαιρία να ρίξω μια εκτεταμένη ματιά σε διάφορα σχόλια σας και εξεπλάγην με την ορθότητα των απόψεών σας σε διάφορα θέματα , μπράβο .
Στο συγκεκριμένο (missile guidance ) , εμπιστευθείτε με , λόγω και σπουδών αλλά και λόγω επαγγελματικής εμπειρίας
Πάντως μπράβο , θα σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον αγαπητέ

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  ak73

Μπορείτε να μας υποδείξετε ένα άρθρο που να αναφέρει ότι το SYstem of RAdio-Communications Using a Satellite κάνει όλα αυτά που αναφέρετε (π.χ. καθοδηγεί πυραύλους) , δηλαδή όλα τα άλλα πέραν των τηλεπικοινωνιών;
Και τι σημαίνει “δορυφόροι τύπου Syracuse” ;

Last edited 1 month ago by Aldaron47
ak73
Member
ak73 (@ak73)
1 month ago
Reply to  x-m

Οι Syracuse είναι δορυφόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανάμεσα σε άλλα για Ka , και Χ band
https://www.intelligent-aerospace.com/satcom/article/14039598/military-telecommunications-syracuse-iv-satellites
Η Χband και η Ka είναι κατηγορίες microwaves τα οποία χρησιμοποιούνται και από τα συμβατικά ραντάρ για εύρεση στόχου και η xband για missile guidance , όπως π.χ. τους essm2 τώρα .
Δορυφόροι τύπου Syracuse είναι com δορυφόροι , της Boeing & της Thales οι οποίοι λειτουργούν σαν ραντάρ και πομποδέκτες χ band η ka band , δηλαδή όπως τα ρανταρ ελέγχου βολών των πλοίων ( ilummination κλπ)
https://www.edrmagazine.eu/the-new-generation-digital-native-fdi-belhrra-frigate
https://www.intelligent-aerospace.com/satcom/article/14039598/military-telecommunications-syracuse-iv-satellites
Φωτο με τα Syracuse sat coms :
http://www.navyrecognition.com/index.php/focus-ysis/naval-technology/6106-inverted-bow-warships-back-in-the-aegean-sea.html

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago

Είστε προσεκτικός ακόμα και στην ονομαστική εμβέλεια των SCALP και στα link που δίνετε. Ευχαριστούμε (πιστεύω ότι τα ίδια σκέπτονται και άλλοι εκτός από μένα) για τη συμβολή σας με τα σχόλια στην ενημέρωση μας , αλλά και κάποιων άλλων που υπηρετούν στο χώρο της άμυνα και γράφουν ανώνυμα. Συγχωρείστε μας που μερικές φορές είμαστε φορτικοί με τις ερωτήσεις μας.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago

RDY-2 110km εμβέλεια απέναντι σε τι RCS μεγέθους στόχου?
Για ένα C130/P-3 με RCS=5m2 maybe αλλα για ένα F16C με RCS=1.1 m2 ? 
Έχουνε βγει τα ακόλουθα νούμερα:
RDY (M2000-5)
For RCS 0.0001 m2 class target: 4~5 km+
For RCS 0.001 m2 class target: 7~8 km+
For RCS 0.1 m2 class target: 22~27 km+
For RCS 1.0 m2 class target: 40~47 km+
For RCS 5.0 m2 class target: 60~70 km+
For RCS 10.0 m2 class target: 70~84 km+
(f16 net – defence.pk )

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Οι τιμές αυτές δεν φίνονται και πολύ αξιόπιστες. Ίσως αναφέρονται στο αρχικό RDY και όχι στο RDY-2 που έχουν τα δικά μας -5 Mk2. Δεν μπορώ να αναφέρω την εμβέλεια του RDY-2 vs RCS, καθώς θεωρώ ότι είναι διαβαθμισμένη. Όμως, η μέγιστη εμβέλεια έναντι μαχητικών είναι της τάξης των 80 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 150 km.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago

OK
Ταιριάζει με ότι δίνετε εδώ:
https://defence.pk/pdf/threads/radar-ranges-of-different-fiters.94948/page-9
Το συγκεκριμένο forum δίνει πολλές πληροφορίες για πολλά radar

Aetios
Active Member
Aetios (@aetios)
1 month ago

Η Ελλαδα αντι να κανει 15ετη σοβαρο προγραμματισμο για την αμυνα ανοιγει λογαριασμους σε Αυστραλια και ισως και ΗΠΑ για να βαλουν το χερι στην τσεπη οι ομογεννεις. Εδω η το αρθρο σε εφημεριδα της Αυστραλιας : . https://www.tribune.gr/politics/news/article/688699/i-omogeneia-kaleitai-na-prosferei-mia-fregata-stin-ellada-anoigei-logariasmos-katatheseon.html . Αυτο που δεν “αποδεχεται” η καθε ελληνικη κυβερνηση ΟΜΩΣ ειναι ο ελεγχος των ομογεννων οτι τα λεφτα τους θα πανε για αυτο το σκοπο ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Συμφωνω με το αρθρο για τα πασαλειματα. Πριν οι ελληνικες κυβερνησεις ειχαν την δικαιολογια οτι τιποτα δεν φτιαχνεται στην Ελλαδα…Σημερα ομως δεν εχουν δικαιολογιες. Τα αρθρα για τα πλοια Als, τα συστηματα οπτικων, το εθνικο οχημα 4χ4 , το ΑΟΡ οπλο, τα συστηματα μαχης, ηλεκτρονικα παγκοσμιου φημης και εξαγωγων και τοσα αλλα. Αν αυτο το κρατος ειχε σοβαρες κυβερνησεις απο το 1974 και μετα σημερα θα ειχε μπει σε υπηρεσια η τριτη Als-100 και η τεταρτη θα ηταν στο 25% της κατασκευης της. Ετσι καμια χωρα δεν θα μας εκβιαζε για παροχη προστασιας (νταβατζιλικι) για 18 μονο αεροπλανα!

jackryan
Member
jackryan (@jackryan)
1 month ago

Εχω την εντυπωση οτι αντιγραψατε το σχόλιό μου σε άλλο άρθρο χεχε
Μα τί σας κανει εντυπωση; Ο προγραμματισμος στο πόδι; Μα αυτη δεν ειναι η Ελλαδα; Δειτε σε ολους τους τομεις. Συγκοινωνιες, εργα, παιδεια…
Κανενα μεσο/μακροπροθεσμο πλανο. Γιατι η αμυνα να διαφερει;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  jackryan

Η Ελλάδα έτσι ήταν.

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
1 month ago

Ο νόμος Βενιζέλου πρέπει να αλλάξει.
Η αγορά των Rafale πρέπει να γίνει.
To Ευρωμαχητικό δεν έγινε ποτέ κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική στο F-16.
Πρέπει να μάθουμε να προγραμματίζουμε τις αμυντικές μας προμήθειες με βάση σταθερό τεχνοκρατικό σχεδιασμό και όχι με βάση βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς εξωτερικής πολιτικής.
Χωρίς ναι μεν, αλλά…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

64
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99

Related News

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...

Επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Όλοι είναι κερδισμένοι (;)

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις αιτίες που ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον Καύκασο. Μερικές εβδομάδες...

Είναι τελικά τα τεθωρακισμένα “τροφή” για τα drones;

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών από τις συγκρούσεις στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν κάνει πολλούς σε Ανατολή και Δύση να ανασηκώνουν τους ώμους με δυσπιστία...