30.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου 217 π.Χ. : Μάχη της Ραφίας, μάχες των “Επιγόνων” οι παγκόσμιοι πόλεμοι της Αρχαιότητας

- Advertisement -

[“4ος Συριακός” πόλεμος] – Με την αναμέτρηση μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου να συνεχίζεται, δύο μεγάλοι ελληνιστικοί στρατοί συγκρούονται στη Ραφία της Γάζας με έπαθλο την Κοίλη Συρία.
Ο ηγεμόνας της Αιγύπτου Πτολεμαίος Φιλοπάτωρ συγκέντρωσε 70,000 πεζούς, 5,000 ιππείς και 73 πολεμικούς ελέφαντες έναντι του Σελευκίδη ανταπαιτητή Αντιόχου του Μεγάλου, με 62,000 πεζούς, 6,000 ιππείς και 102 ελέφαντες.

Η παράταξη των δύο ισοδυνάμων, ουσιαστικά, στρατών έγινε με τον ίδιο τρόπο, με τη φάλαγγα των σαρισσοφόρων στο κέντρο, τα ελαφρά βοηθητικά σώματα στα πλάγιά της και το ιππικό στα άκρα κέρατα. Οι ελέφαντες παρατάχθηκαν μπροστά ως το όπλο που θα άνοιγε τη μάχη σκορπίζοντας αταξία στον αντίπαλο.
Οι δύο ηγεμόνες επιθεώρησαν τα τμήματά τους, έβγαλαν λόγους εμψυχωτικούς και έλαβαν θέσεις, ο Πτολεμαίος στο αριστερό και ο Αντίοχος στο δεξί απέναντί του. Στην αρχή, η μάχη δεν εξελίχθηκε καλά για τον Πτολεμαίο. Σύμφωνα με την περιγραφή του Πολυβίου, οι αφρικανικοί ελέφαντες του Πτολεμαίου τρόμαξαν στη θέα των πολύ μεγαλύτερων ινδικών ελεφάντων των Σελευκιδών και τράπηκαν σε φυγή κατακερματίζοντας τις θέσεις του ελαφρού πεζικού και των μισθοφόρων του στρατού του στο δεξί, που υποχώρησαν για να ανασυγκροτηθούν.
Εδώ παρατηρείται μια ανακολουθία. Ο μέσος αφρικανικός ελέφαντας της πεδιάδας είναι σημαντικά ψηλότερος και βαρύτερος των ινδικών ελεφάντων αλλά αρχαιολογικά στοιχεία και εξετάσεις DNA έχουν αποδείξει πως ο Πτολεμαϊκός στρατός παρέτασσε μια ποικιλία ελεφάντων της Βορείου Αφρικής, εξαφανισμένη σήμερα, που ήταν σημαντικά μικρότερου μεγέθους.
Εκμεταλλευόμενος το ρήγμα στις γραμμές των Πτολεμαίων, ο Αντίοχος επιτέθηκε εμπλεκόμενος σε μια ιππομαχία. Ο Πτολεμαίος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, διατάσσοντας επίθεση του κέντρου με τους Μακεδόνες και Αιγυπτίους φαλαγγίτες του. Η σύγκρουση της πτολεμαϊκής και σελευκιδικής φάλαγγας αντιβούησε στην κοιλάδα παραμένοντας για ώρα αμφίρροπη.
Στο μεταξύ, το πτολεμαϊκό ιππικό στο δεξί κατίσχυσε των αντιπάλων του τρέποντάς τους σε φυγή, ενώ η σύγκρουση στο κέντρο έκλινε υπέρ της πτολεμαϊκής φάλαγγας που έσπρωξε τους Σελευκίδες πίσω. Ο Αντίοχος είχε κατορθώσει να τρέψει σε φυγή το δεξί του Πτολεμαίου κερδίζοντας μια τοπική νίκη αλλά όλη η υπόλοιπη μάχη εξελισσόταν άσχημα.

Όταν το αντιλήφθηκε ήταν αργά. Ο στρατός του είχε αναστρέψει και υποχωρούσε άτακτα προς την πόλη της Ραφίας. Ο Πτολεμαίος τον καταδίωξε απηνώς. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν σε αυτή τη φάση. Ο Αντίοχος προσπάθησε να συγκρατήσει τον στρατό του και να οργανώσει στρατόπεδο έξω από τα τείχη της πόλης αλλά ήταν αδύνατον. Σε κατάσταση πανικού, οι Σελευκίδες βρήκαν καταφύγιο μέσα στην Ραφία.
Με τον στρατό διαλυμένο και καταρρακωμένο, ο Αντίοχος θα ζητήσει ανακωχή την επομένη ζητώντας, κατά τα ήθη της εποχής να θάψει τους νεκρούς του, αίτημα που ο Πτολεμαίος αποδέχθηκε. Ο Πτολεμαίος κέρδισε μια μεγάλη νίκη αλλά μόνο εφήμερη. Η κοίλη Συρία πέρασε στην κυριαρχία της Αιγύπτου μέχρι το 198 π.Χ. που ο Αντίοχος θα κατισχύσει του γιού του Πτολεμαίου, Πτολεμαίου του Επιφανούς, ανακτώντας την Κοίλη Συρία και την Ιουδαία.
Πιο σημαντική ήταν η άνοδος του Αιγυπτιακού στοιχείου στην ίδια την Αίγυπτο, όχι μόνο λόγω της καταλυτικής συμμετοχής του στη μάχη (μεγάλο μέρος της σαρισσοφόρου φάλαγγας αποτελείτο από Αιγυπτίους) αλλά και στην οικονομική του συμβολή στην κάλυψη των εξόδων του πολέμου, που μεταφράστηκε σε μεγάλες παραχωρήσεις στη διοίκηση, την οικονομία και τη θρησκευτική ελευθερία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Fake news η “συναινετική νηοψία” του Nautical Geo από τουρκικό πολεμικό σκάφος

Σύγχυση και οργή έχει προκαλέσει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό η είδηση πως το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που έχει μισθωθεί από την Ελλάδα για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

2
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1944: Χούρτγκεν – Σκληρές μάχες στα δάση του Ρήνου

Ξεκινά η μάχη στο δάσος Χούρτγκεν όπου δύο Αμερικανικές στρατιές θα υποβληθούν στη δοκιμασία μιας αδυσώπητης αμυντικής επιβραδυντικής μάχης που θα κρατήσει τρεις μήνες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1356: Μάχη του Πουατιέ, μια ακόμη μεγάλη ήττα των Γάλλων

Αν και δεν πρόκειται για την ομώνυμη μάχη του 732 κατά των Αράβων που σφράγισε τις τύχες της Ευρώπης, η δεύτερη αυτή μάχη του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1863: Μάχη της Τσικαμάουγκα στον Αμερικανικό Εμφύλιο

Σε αυτή τη διήμερη μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου, που έληξε με νίκη της Συνομοσπονδίας, οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν με λύσσα και τελικά οι Νότιοι...