33 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

- Advertisement -

 
Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση των ενισχύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, λογικού κόστους αλλά μεγάλης συμβολής στην άμυνα της χώρας.

Μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε την εξειδίκευσή τους, και να βρούμε τα “ψιλά” γράμματα πίσω από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε σε “καλό” δρόμο για όλα όσα είπε, αλλά έχουμε εξαιρετικά νέα, από αποκλειστικές δημοσιογραφικές μας πληροφορίες σχετικά με το τι εννοούσε μιλώντας για “αντιαρματικούς πυραύλους” αλλά και “όπλα για τα μαχητικά”. Το πρώτο πρόγραμμα, έχει σίγουρα ένα σημαντικό υποπρόγραμμα, ένα πραγματικό game changer για τον Έβρο αλλά και το Αιγαίο. Μιλάμε φυσικά για τους πυραύλους SPIKE NLOS, που έχοντας αρκετές πληροφορίες για το ελληνικό ενδιαφέρον, παρουσιάσαμε πριν περίπου ένα μήνα.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο


Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, η Ελλάδα θα αποκτήσει SPIKE NLOS για τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+, αλλά και εποχούμενους. Έτσι, μικρές ταχυκίνητες μονάδες, σε διασπορά κάπου στην “άκρη του πουθενά” θα μπορούν να πλήττουν στόχους, θωρακισμένους ή μη, επίγειους, θαλάσσιους, κινούμενους ή σταθερούς, ακόμη και ελικόπτερα σε αιώρηση, χωρίς προειδοποίηση σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ που βρίσκονται σε επιχειρησιακή απαξίωση, θα αποκτήσουν ένα τρομερό όπλο, που θα τα κάνει ικανά όχι μόνο να πλήττουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου, και να χτυπούν στόχους που θα έχουν πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες για την άμυνα του αντιπάλου (πχ αντιαεροπορικές συστοιχίες, σταθμούς ραντάρ, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κοκ).

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR


Βέβαια, αν και είμασταν οι πρώτοι που είχαμε γράψει για τον SPIKE NLOS, εντούτοις προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τα έξυπνα όπλα που ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Η χώρα μας βασίζεται σε έναν μεγάλο στόλο F-16C/D (σήμερα, στο μέλλον θα έχουμε ικανό αριθμό F-16V), αλλά το απόθεμα των έξυπνων όπλων (JSOW, JDAM) είναι αρκετά περιορισμένο για ένα πόλεμο που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τα SCALP EG, η ΠΑ δεν έχει κάποιο stand-off όπλο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα S400, αλλά και να πλήξει σημαντικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα (κυρίως αεροδρόμια, ραντάρ, αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων


Φυσικά υπάρχε και η λύση του JASSM (το JASSM-ER δεν είναι απλά υποστρατηγικό, αλλά στρατηγικό όπλο), αλλά η ΠΑ αναμένει να δει αν θα πιστοποιηθεί από κάποιον χρήστη στο F-16V. Επίσης το JASSM είναι υποηχητικό όπλο, τύπου πλεύσης, που θα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των πυραύλων αυτού του τύπου. Λογικά, η Τουρκία, ακόμη κι αν δεν έχει αποκτήσει TOR-M1/2, θα προστατεύει τις πολύτιμες πυροβολαρχίες των S400 με HISAR-A και Korkut. Και τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίζουν όπλα όπως οι JASSM και οι SCALP EG. Προσοχή, μην γίνει παρανόηση, δεν προτείνουμε τη μη αγορά των JASSM, ούτε το λέμε γιατί “κάποιοι” έγραψαν πως δεν μας τους δίνουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι JASSM όπως και άλλα όπλα, όπως οι SLAM-ER είναι απολύτως αποδεσμεύσιμοι για χώρες όπως η Ελλάδα. Όσα άλλα γράφονται, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ CLICKS. Επιστρέφουμε όμως στις ελληνικές ανάγκες.

Οριστική διάψευση των φημών περί άρνησης αποδέσμευσης των AGM-84 Harpoon για τα ελληνικά F-16


Όπλα σαν τους SCALP-EG αλλά και τους JASSM, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η απόκτησή τους σε μεγάλους αριθμούς για ευνόητους λόγους. Άρα, πολλοί στόχοι θα πρέπει να μείνουν είτε αλώβητοι, είτε θα πρέπει τα μαχητικά μας να πλησιάσουν αρκετά για να τους πλήξουν με βόμβες laser. Λογικά, αυτό το πρόβλημα το λύνουν συλλογές μετατροπής “χαζών” iron bombs σε έξυπνα όπλα ανεμοπορίας. Αλλά υπάρχει ένα “όριο” στις δυνατότητες αυτών των όπλων. Το θέμα όμως είναι πως χρειαζόμαστε ένα όπλο, μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, δύσκολα αντιμετωπίσιμο, και με χαμηλό κόστος. Υπάρχει τέτοιο όπλο; Ναι, και το έχει το Ισραήλ!

Πρώτη χρήση του Rampage από το Ισραήλ κατά στόχων στη Συρία;


Τα όπλα μακρού πλήγματος έχουν δυστυχώς πολύ υψηλό κόστος. Η δυνατότητα, τα αεροσκάφη μιας αεροπορίας να παραμένουν εκτός του εχθρικού συστήματος αεράμυνας, πληρώνεται ακριβά αν δεν την έχεις, σε αεροσκάφη αλλά και πιλότους, ενώ πληρώνεται επίσης ακριβά σε χρήματα για να την αποκτήσεις. Αυτό το ξέρει η Ισραηλινή Αεροπορία καλύτερα από όλους, που εκτελεί συνεχώς αποστολές εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων της Χεζμπολάχ, Χαμάς, αλλά και των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.

Rampage! Φωτογραφία της Ημέρας


Η όλη ιδεά για ένα χαμηλού κόστους stand off όπλο, με μεγάλη ταχύτητα (υπερηχητική) που θα κάνει την αναχαίτισή του από δύσκολη ως αδύνατη, με μεγάλη εμβέλεια, βασίζεται σε μια … ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς του πυροβολικού. Έτσι, δημιουργήθηκε το Rampage, που βασίζεται στην ρουκέτα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, EXTRA. Η EXTRA μετατράπηκε σε Rampage, και κατευθύνεται προς το στόχο είτε με GPS είτε με προηγμένη αδρανειακή ναυτιλία ακριβείας. Η EXTRA έχει εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, αλλά στην έκδοση που εκτοξεύεται από το έδαφος. Έτσι, εκτοξευόμενη από τον αέρα, από ένα κινούμενο σε υποηχητική ταχύτητα F-16 μπορεί να φτάσει πολύ μακρύτερα. Η τελική εμβέλεια του συστήματος δεν έχει αποκαλυφθεί, και το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως απλά είναι μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων.

Το όπλο πιστεύεται πως δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στη Συρία, χτυπώντας “σκληρούς” στόχους αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα. Η ρουκέτα επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες, και μπορεί να εκτοξευτεί “μαζικά” προς ένα στόχο ή προς περισσότερους. Η πτήση διαρκεί ελάχιστα, και μπορεί να φτάσει συνήθως σε λιγότερα από 5 λεπτά εκεί που πρέπει. Η προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάρριψής της είναι από δύσκολη ως αδύνατη, ενώ το μειονέκτημα της “μικρής” εκρηκτικής κεφαλής των 120 κιλών αντισταθμίζει η πολύ υψηλή κινητική ενέργεια που μεταφέρει στο στόχο.

Αεροεκτοξευόμενο από F-16 βαλλιστικό όπλο της IAI/ΙΜΙ, μια εξαιρετική λύση για τα ελληνικά F-16V


Ένας αριθμός 4 ή 6 F-16C/D με 16 ή 24 Rampage, μπορούν να σκορπίσουν το χάος σε ένα εχθρικό αεροδρόμιο, χωρίς καν να χρειαστεί να εμπλακούν με την εχθρική αεράμυνα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι έχουν πειστεί πως οι S400 μπορούν να καταρρίψουν τα F-16C/D Block52+Adv αμέσως με το απογειωθούν από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε καν αν απογειωνόντουσαν από τη Λήμνο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Γη δεν είναι επίπεδη, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι Τούρκοι θα παραλάβουν τους πυραύλους με την ονομαστική ακτίνα δράσης των 400 χιλιομέτρων.

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)


Τα περί “κλειδώματος του Αιγαίου από τους S400” είναι γελοιότητες που διακινούν συγκεκριμένα sites εντός Ελλάδος, και “απόψεις” αρέσκονται να πιστεύουν οι γείτονες και να συζητούν στα δικά τους sites. Συνεπώς, ακόμη και οι συστοιχίες των S400 θα μπορούν να γίνουν στόχος του συνδυασμού F-16/Rampage, και μάλιστα θα καταφέρουν να κορέσουν και την αεράμυνα της περιοχής, αν ταυτόχρονα φτάνουν στην περιοχή του στόχου SCALP EG από ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 ή/και τα Rafale.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι αλλάζει στο χάρτη των ελληνικών εξοπλισμών, και φαίνεται πως η χώρα μας επικεντρώνεται σε πολλαπλασιαστές ισχύος, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ισχύ, και ταυτόχρονα, έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Η αμυντική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων ελληνικών κομμάτων, αλλά έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

214 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
214 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Συγχαρητήρια για τα εξαιρετικά νέα. Είναι να μην αρχίσουμε. Και έρχονται και άλλα.

Gunner

Εξαιρετικά νέα. Μακάρι να κάνουμε κάτι και για το ΠΒ με το Ισραήλ. Οι Τούρκοι στον τομέα αυτό μας έχουν ξεπεράσει και μόνο με αγορές από το Ισραήλ μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτήν την υπεροχή. Μου κάνει εντύπωση που δεν ενδιαφέρεται το ΠΝ για τον Spike NLOS. Παλαιότερα υπήρχαν αναφορές που έλεγαν ότι ενδιαφερόμαστε να εξοπλίσουμε μικρά σκάφη με αυτόν.

ANTONIS

Να κάνω μια παρατήρηση γενικότερη. Τώρα που γυρίζει μήπως να ζητούσαμε και 3 – 4 μεταχειρισμένα αεροπλάνα εναέριου εφοδιασμού ? ( πχ DC-10 που κάνουν και για F16 και για Rafale , M2000)

epampapas

Δεν είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των ελληνικών κομμάτων αλλά η στρατηγική συνεργασία που είχε το Ισραήλ με την Τουρκία. Θα θυμάστε που “ψαρέψαμε” ισραηλινό πιλότο τουρκικού F-16 από το Αιγαίο υποθέτω.
Τέλος πάντων οι καιροί έχουν γυρίσματα αλλά το λάθος το κάνανε οι ισραηλινοί που βλέπανε τόσες δεκαετίες σαν σύμμαχο ένα τέτοιο κράτος και ερχόντουσαν σε αντιπαράθεση εμμέσως με εμάς. Τώρα επανήλθε η λογική στο μυαλό τους. Αλλά πρέπει να βοηθήσουν να χτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης. Να ξέρουμε πως μπορούμε να βασιστούμε στα όπλα τους. Μέχρι τώρα αγοράζουμε πολύ στοχευμένα από αυτούς για κάποιο λόγο. Δεν αγοράζουμε κανένα κρίσιμο σύστημα.
Με την ευκαιρία ξεχάσατε να μας ενημερώσετε για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στενού φίλου της Πτήσης, του αμερικανού πρέσβη στο Open.
Έχουμε και το θέμα των τούρκων χάκερς που έριξαν 2 εφημερίδες, οι ίδιοι που έχουν χακάρει το σάιτ της Βουλής και διαφόρων υπουργείων. Ο πρωθυπουργός είπε είναι προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια. Παρόλαυτα κανείς δεν ασχολείται στην Ελλάδα από τα μέσα ενημερώσης. Νομίζουμε ότι ο πόλεμος έχει μείνει τεχνολογικά στη δεκαετία του 90…
Επίσης δεν έχουμε ακούσει ΤΙΠΟΤΑ για εκσυγχρονισμό ρωσικών συστημάτων. Έχουμε S-300, Tor-M1, Ζubr, τουλάχιστον αυτά παίζουν ή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα μας. Θα τα αφήσουμε να σαπίσουν; Έτσι πετάμε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών; Στα γαλλικά πήραμε τακάκια για τα φρένα. Στα ρωσικά θα κάνουμε τουλάχιστον καμιά εργασία συντήρησης γιατί ακούγονται διάφορα περίεργα για την κατάσταση τους.
Επίσης ελάχιστα ασχολούμαστε και με το θέμα θητείας. Εντάξει υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα για τις ιδέες που επεξεργάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι πως πάμε σε 12 μήνες. Παρεπιπτόντως στην Τουρκία είναι 6 μήνες.

AC1

SPIKE NLOS, Rampage και Bora από Ισραήλ αμέσως!

AC1

Lora όχι Bora…

Antonis_Loukas

Χωρίς να φανώ κακοπροαίρετος, με τη πιστοποίηση του πυραύλου, τι παίζει; Άλλο συμβατός(compatible) όπως υποστηρίζει η εταιρεία και άλλο πιστοποιημένος… Δεν μιλάμε για ισραηλινά F-16I, αλλά για ελληνικά(πιθανότατα όχι μόνο τα -V), με διαφορετικά ηλεκτρονικά κλπ κλπ. Η LM, είναι ok με το ζήτημα;

Last edited 10 months ago by marion66p42
Scalp_eg

Αφού μας από δεσμεύετε ο jassm (αφήστε τον er, μας αρκεί ο απλός) με τα σχεδόν 400km εμβέλειας, γιατί πάμε σε ισραηλινό με 100km?
Επίσης μηπως ο τίτλος σας Ειναι υπερβολικος? Δεν βλέπω πουθενα αναφορά για τα 150km που λέτε, αλλά μόνο για 100km εμβέλειας, αλλά και τόσα που λέτε να είναι, πως τα ελληνικά f 16 θα μπουν σε απόσταση 120-130km από τους S 400 αμέριμνα?
Ενταξει δεν θα έχουν τους πυραύλους των 400km οι Τούρκοι, δεν θα έχουν των 280? Των 220? Των 165km? , έχει πυραύλους με ένα σωρό εμβέλειες το
σύστημα. Πως λοιπόν θα γίνουν ο φονεας των S 400 ακόμα και αν δεχτούμε την εμβέλεια των 150 km που λέτε?
Φυσικά και είναι τεράστια προσθήκη στη φαρέτρα των F 16, κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά μήπως να παίρναμε τους jassm αφού μας διαβεβαιωνετε
(με τις άριστες πληροφοριες που έχετε πάντα από την πρεσβεία) ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μας από δεσμεύονται?

Last edited 10 months ago by marquishhe
CKfurious

Θα θα θα θα θα θα
θα θα θα θα θα θα
Ο ένας εξαγγείλει εξοπλισμούς Θεσσαλονίκη και ο άλλος δηλώνει πως δεν θα κάνουμε κούρσα εξοπλισμών
Θα θα θα θα θα θα
θα θα θα θα θα θα
ο σανός πέφτει με το τριαξονικό!!
downvote by KOULIS!!

Steve

ΜΑΚΑΡΙ αλλά το θέμα είναι ότι πολλά ακούμε και τίποτα δεν κλείνει/έρχεται
Τορπίλες???

Nikolaos

Πώς κατευθύνεται; Μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό άρθρο για το όπλο αυτό, τα χαρακτηριστικά του, τη διαλειτουργικότητα με α/φ και τις δόκιμες τακτικές χρήσης του;

Steve

Αυτό με τις αποδεσμεύσεις έχει καταντήσει αστείο….
Μέχρι να έρθει το όπλο στην χώρα δεν ξέρουμε τι αποδεσμεύεται…

evaggelos

αν κ επιφυλακτικος μακαρι να γινει.

Mageiras

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όσοι λένε ότι οι Αμερικανοί δεν μας αποδεσμευουν όπλα… Από την στιγμή που ο jassm-er δεν φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει αποδεσμευτεί για την Πολωνία δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο δεν είναι αποδεσμευσιμος και για εμάς.
ΚΥΡΙΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ F-16 ΜΑΣ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ?
Επίσης τα υπουλα σχόλια τυπου είναι στρατηγικό όπλο (οποτε καταλαβαίνετε ότι είναι μάταιο να τα ζητήσουμε αλλά αυριο-μεθαυριο ευκολα θα μπορουμε να λέμε ότι μας τους έδιναν αλλά δεν τους ζητήσαμε), είναι ακριβοί, περιμένουμε να τα πιστοποιησει άλλος κτλ περισσότερο πανικο δείχνουν να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα παρα πειθουν.
Ο MdCN εχει βεληνεκές 1000+ χλμ ο jassm-er επίσης… Τον πρωτο αν πληρωναμε τον φορέα θα τον είχαμε, τον δευτερο έχουμε πληρωσει τον φορέα και δεν μας τον δίνουν…
Ο ορισμός της μη αποδέσμευσης όπλων δλδ.
Τελεία και παυλα!
Τώρα για τον rampage, καλως να έρθει αλλά είναι για στατικους στόχους κι’αυτό πλεον στο σημερινό πεδιο της μάχης έχει σοβαρά μειονεκτήματα.
Χρειαζόμαστε ένα stand off βλήμα με τερματικη καθοδήγηση όπωσδηποτε…

Last edited 10 months ago by alphonses63
ACHERON

Θα είναι πολύ ευχάριστο ἂν επιβεβαιωθεί ἡ είδηση,αλλά το αυτομαστίγωμα σχετικά με ελληνικές ευθύνες επειδή ««Η αμυντική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων ελληνικών κομμάτων»,εκτός από περιττό,είναι και άδικο.
Το 1990 αναβαθμίστηκαν οἱ διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο πρεσβευτών,αλλά το 1993 ήταν το Ισραήλ που έκανε (ουσιαστικά επανεπιβεβαίωσε) την επιλογή του,και αυτή ήταν ἡ Τουρκία.
Επιλογή που τώρα βέβαια γύρισε μπούμερανγκ,και το Ισραήλ φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.

MPAMPIS

Ο extra βγαίνει και σε 4απλο ναυτικο εκτοξευτη που σε μακέτα ήταν προσαρμοσμένος σε saar 72, παρουσίαση στην euronaval 2018…….

Digenis

Κατι λεγαμε πριν λιγο καιρο για τα Scalp Naval οτι ειναι λιγα και ακριβα για να χτυπαν αεροδρομια … Να τη η λυση για να ξηλωθούν και τα χορτάρια !!! Παντος ο ρολο των Scalp Naval συνεχιζει εχει τα θετικα του που ο Rampage δεν τα πιάνει .

kakaouskia

Καλησπέρα
Ωραία τα όπλα, αλλά τί γίνεται από στοχοποίηση / καθοδήγηση;
Έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα μέσα να κάνει στοχοποίηση ακριβείας σε υποστρατηγικές – ίσως και στρατηγικές – αποστάσεις;
Ελπίζω η συνεργασία με Γαλλία να επικεντρωθεί σε αυτό τον τομέα.
Και κάτι άλλο…το άρθρο σχολιάζει τα πλεονεκτήματα υπερηχητικών όπλων: δυσκολία στην ανάσχεση, κινητική ενέργεια κτλ.
Αφού έχουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, γιατί η εμμονή σε υποηχητικούς αντιπλοϊκούς;
Και μια thinking out of the box ειδησούλα: Ο Alexander Maksichev, συν-διευθυντής της κοινοπραξίας Brahmos ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία έχει υιοθετήσει πρόταση για μετατροπή του βλήματος σε έκδοση Α/Α με πρωταρχικό στόχο εχθρικά AWACS. Με δεδομένα ότι η Ινδία φέρεται να έχει δοκιμάσει τον Brahmos σε αποστάσεις 800 χιλιομέτρων και ότι ο τελευταίος αποτελεί εξαγωγική έκδοση των P-800 Oniks /Yakhont, αν τα καταφέρουν θα δημιουργηθεί πονοκέφαλος στους σχεδιαστές επιχειρήσεων. Λέτε να δούμε Ρώσικο Phoenix;
https://ria.ru/20200914/raketa-1577189064.html

KostisM

Θέτω ξανά την ίδια ερώτηση όπως τότε που γινότανε η φασαρία για τους harpoon και το αν μας αποδεσμεύονται, γιατί η αντιμετώπιση των S-400 είναι ένα από το κυριότερα μας προβλήματα επιχειρησιακά όπως και να το κάνουμε : Για τους νέους AARGM δεν ενδιαφερόμαστε ? Δεν είναι πιο κατάλληλα από οτιδήποτε άλλο γι’ αυτήν την απειλή ? Επιπλέον η έκδοση AGM-88B αναβαθμίζεται σε -88E ή πρέπει να πάρουμε καινούργιους ? Θα περιμένουμε λίγα χρόνια που θα βγει η έκδοση AARGM-ER με διπλάσια εμβέλεια (λέγεται >300 Km) ? Έχει γίνει τόση φασαρία για την απόκτηση των S-400 που αυτό το όπλο δε νομίζω ότι μπορούν να μας το αρνηθούν.

photographix

Το θεωρουσα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να συμβει ποτε, οτι δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα, σαν τα γραφεια και την υπαρξη του τεβε, τους δεκαδες τονους χαρτουρας στην πολεοδομια, την τρελη γραφειοκρατια των τ.εσπα, κλπ
Οτι ισως να γνωριζαν καποιοι την υπαρξη Spike, Rampage, Stunner, στην καλυτερη περιπτωση.
Λες ρε συ να δουμε και Stunner?….

Makis

και γιατί μόνο τα F-16? Eφόσον η άφεση γίνεται υποηχητικά υπάρχουν και άλλες ευφάνταστες λύσεις…

giannis82

Εχει και ναυτικη έκδοση του το ΤΡΙΓΚΟΝ που θεωρητικα μπορει να μεταμορφωσει μια σχετικα ακακη κανονιοφορο πχ… σε κατι υβριδικο, πολυ διαφορετικο για το αγαιο. To ΠΝ εχει πολλες κανονιοφορους…Στα φ16 φυσικα ειναι πολυ σημαντικο οπλο εαν κανει την δουλεια που υποσχεται. Και αν ειναι και φτηνο… ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

GeorgeP

Πολυ καλο νεο και μπραβο για την αποκλειστικοτητα.
Στον τομεα των UAV παιζει τιποτα?
Κανενα predator εστω…

GK_

Μια μικρη παρατηρηση σχετικα με τα οσα εξαιρετικα ενδιαφεροντα αναφερονται στο κειμενο:
Δεν ειναι οτι τα εχετε μπερδεψει λιγακι με τις εκδοσεις του “Spike” που θα αγοραστουν απο τον ΕΣ;
Εαν προκειται για να συμπληρωθουν/αναπληρωθουν τα αποθεματα και να αποκτηθουν αυξημενες δυνατοτητες διατρησης παθητικου θωρακα, το πιθανοτερο ειναι να αποκτηθει η εκδοση Spike-ER και οχι η Spike NLOS εξαιτιας του αυξημενου βαρους!
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_AH-64_Apache
https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire
https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)
Η αναφορα για το Rampage αποχταει ακομη μεγαλυτερη αξια εαν συνδιαστει και με μια αναβθμηση της βαφης RAM των αεροσκαφων F-16C/D/V που θα τα φερουν.
Για παραδειγμα, τα πρωτα F-16C της ANG οπως επισης και τα F-16CJ Block 50 της USAFE της 510th Fighter Squadron “Buzzards” στο Aviano φερουν την βελτιωμενη “HAVE GLASS V” με τουλαχιστον 1,2τμ RCS εαν οχι και λιγοτερο!
https://nationalinterest.org/blog/buzz/did-f-16-just-go-stealth-107806
https://fighterjetsworld.com/air/u-s-air-force-f-16c-receives-new-have-glass-v-paint-scheme/19647/
https://theaviationist.com/2020/07/01/heres-the-first-aviano-abs-f-16cm-in-have-glass-v-paint-scheme/

ANDREW

Μία χάρη θα ήθελα από τη Πτήση. Μήπως μπορείτε να μας γράψετε ένα άρθρο για το πως κλείνει μία παραγγελία. Δηλαδή τα στάδια της (βουλή, υπογραφες κλπ). Επειδή δεν τα γνωρίζω δεν μπορώ να καταλαβαίνω πότε μια αγορά είναι σίγουρη. Ας πούμε το θέμα των γερμανικώ τορπιλών και η αναβάθμιση των ρουκετών των rm 70 έχουν κλείσει ή περνάνε και από άλλα στάδια. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αλλάξει τον νόμο Βενιζέλου; Δεν έχει αργήσει για κάτι τόσο σημαντικό;

Bridger

Πολύ καλά νέα. Χρήσιμη και ευπρόσδεκτη προσθήκη στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να αποκτηθεί σε ικανούς αριθμούς ώστε να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η τιμή ίσως να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της επιλογής του, συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές. Δεν ξέρω αν ενδείκνυται για τους S400, αλλά για τα αεροδρόμια και τους ναυστάθμους είναι …tamam που θα έλεγαν κι οι γείτονες. Μήπως να δούμε και την επίγεια έκδοση των Extra, σαν απάντηση στα αντίστοιχα T-300 Kasirga των απέναντι;

Last edited 10 months ago by willakinder
George

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας….
Αργησε όχι λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων αλλά καθαρού αντισημιτισμού
Στην πραγματικότητα οι “ιδεολογικές αγκυλώσεις” ήταν πρόσχημα για το δεύτερο
(όπως αντίστοιχα ο αντιαμερικανισμός ήταν προκάλυμμα του ισχυρού ρεύματος αντιδυτισμού μέσα στην Ελληνική κοινωνίας που έχει ρίζες στον Μεσαίωνα και έφτασε στην αυγή της Αναγέννησης με τον φανατισμό που τον διακρίνει να επιλέγει….Μωάμεθ!! (Κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων, ή καλύπτραν λατινική)
Δυστυχώς του πέρασε….
Το ουσιαστικό είναι να δούμε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για επιβίωση από αυτή που επέλεξε το Ισραήλ που ναι μεν είναι μέσα στο στόμα του λύκου αλλά και εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε απόσταση ασφαλείας από αυτό…..

dimitrov

Αυτό μάλιστα. Αυτά είναι εξοπλισμοί.

AtenRa

Ο RAMPAGE δεν είναι όπλο για να αντιμετωπίσει συστήματα όπως το S-400 που είναι Mobile, εκτός και αν το δεύτερο είναι κάπου στάσιμο/αποθηκευμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ξέρεις τις συντεταγμένες. Το RAMPAGE είναι ένα φτηνό όπλο για καταστροφή σταθερών στόχων όπως αεροδρόμια, αποθήκες, επικοινωνίες κλπ που δεν μπορείς να μετακινήσεις εύκολα η καθόλου. 
Οι συντεταγμένες του στόχου είναι προγραμματισμένες (GPS/INS) στο όπλο πριν την άφεση από το αεροπλάνο φορέα οπότε πρέπει να ξέρεις από πριν την θέση του στόχου. Τα Α/Α συστήματα όπως το S-400 είναι κινητές πυροβολαρχίες όπως οι PATRIOT και δεν θα είναι συνέχεια εγκατεστημένες στο ίδιο σημείο, ακόμα και 100 μετρά να τις μετακινήσεις μετά που θα γίνει γνώστη η θέση τους από τον εχθρό, όπλα σαν το RAMPAGE δεν θα βρουν τον στόχο.
Αντίθετα το SCALP έχει και οπτικό αισθητήρα με βιβλιογραφία στόχων, όταν φτάνει κοντά στις συντεταγμένες του στόχου αρχίζει και ανιχνεύει την περιοχή για τον αρχικό στόχο που έχει προγραμματιστεί από πριν, αν αυτός έχει μετακινηθεί η καταστραφεί , τότε ο οπτικός αισθητήρας του SCALP ψάχνει να βρει δευτερεύοντες στόχους ευκαιρίας που έχει στην βιβλιογραφία του και να εμπλέξει κάποιον από αυτούς που θα βρει.
Άπλα ο RAMPAG είναι ένα όπλο φτηνό που θα μπορέσεις να καταστρέψεις τα απέναντι αεροδρόμια, σταθερά συστήματα Radar, τηλεπικοινωνίες, αποθήκες , βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Ναύσταθμους κλπ κοντά στις ακτές του Αιγαίου και σε βάθος 100-200 χιλ χωρίς να μπουν τα αεροπλάνα σου σε εχθρικό εναέριο χώρο. Λόγο του χαμηλού κόστους μπορείς να έχεις εκατοντάδες τέτοια όπλα και να προκαλέσεις μεγάλες ζημίες τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης χωρίς να βάλεις τα δικά σου αεροπλάνα σε εχθρικό εναέριο χώρο η να πλήξεις στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις με μειωμένο ρίσκο εμπλοκής/κατάρριψης των μαχητικών σου προκαλώντας κορεσμό της αντίπαλης αεράμυνας. 

Last edited 10 months ago by vfrcbvbfy
aris32

θετικα ολα αυτα και ευχομαι να γινουν συντομα οι παραγγελιες αλλα αυτο που δεν βλεπω ειναι μια παραγγελια για τους νεους harm και την αναβαθμιση των παλιων που εχουμε. θεωρω οτι θα πρεπει να κοιταξουμε περισσοτερο σε αυτον τον τομεα. την στρατηγικη κρουση ας την αναλαβουν τα ραφαλ και τα μ2000-5 και τα υπολοιπα τα φ16 που ειναι και ο κορμος του στολου.
καπου διαβασα για καταστροφη αεροδρομιων και αεροδιαδρομων. για αυτο δεν εχουμε το afds ή ειναι πλεον παλιο οπλο ;

ANDREW

Damen crossover. Πρέπει να το κοιτάξουμε και αυτό μαζι με τις πολλαπλό ρόλου που θα έχουν αυξημένες δυνατότητες AAW. Οι εκδόσεις XO 131 C πλοίου Μάχης (C: Combatant) και XO 139 CF Ταχέως πλοίου Μάχης (CF: Fast Combatant)

Thanos74

Το site της Rafael για το Spike NLOS εκτοξευομενο απο οχημα αναφερει ελεγχο εως 500 μετρα μακρυα απο το οχημα και μεγιστη εμβελεια 25 χιλιομετρα.
Αρα με βαση τα παραπανω ουτε 32 κμ εχει εμβελεια ουτε ελεγχο μετα απο 500 μετρα οποτε πληγμα απεναντι ειναι μαλλον δυσκολο.
Ισως με APACHE αλλα εποχουμενο μονο στο αμεσο πεδιο της μαχης πχ αποβασης.
Επαναλαμβανω οτι αυτα τα λεει η ιδια η Rafael……

thanos2

εξαιρετικα νεα,καλοδεχουμενα ολα τα καλουδια

christos_choris_a

Ένα F-16 φορτωμένο με 2 Rampage ( βαρύ και δυσκίνητο ) είναι εύκολος στόχος για τα Τουρκικά αεροσκάφη αναχαίτησης που θα πετούν σε μεγάλο ύψος μέσα στο φιλόξενο γι αυτά περιβάλλον των S-400. Εξ άλλου για να πετύχουν οι Rampage τη μέγιστή τους εμβέλεια θα πρέπει να εκτοξευτούν από μέγιστο ύψος πράγμα που είναι αδύνατον. Τα Τουρκικά Ε-7 θα τα αναθέσουν αμέσως σε αεροσκάφη αναχαίτησης. Χωρίς αεροσκάφη STEALTH αυτά τα όπλα είναι ημίμετρα. Κοινώς “ασπιρίνες”. Να μή σχολιάσω το αφελές σενάριο ένα AH-64 να πλησιάσει μια συστοιχία S-400 και να την καταστρέψει με Spike NLOS από 30 χιλιόμετρα. Η συστοιχία των S-400 δίνει την ευχαίρια στα F-16 και τα E-7 να ασχοληθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τους χαμηλά ιπτάμενους στόχους με ραντάρ APG-68(V)9 synthetic aperture. Οι υψηλά ιπτάμενοι στόχοι που θα απειλούσαν τα Τουρκικά F-16 και τα E-7 θα “εξαλείφονται” από τους S-400 σε συνεργασία “το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο…”. F-35 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ! Αφήστε τα ημίμετρα και την αφέλεια !

Last edited 10 months ago by Saul
NikolakiEfentis

Μερικές επισημάνσεις.
 
Καλό το Rampage αλλά όπως επισημάνθηκε από συμφορουμίτη είναι κυρίως για σταθερούς στόχους και τα στοιχεί εισάγονται στον πύραυλο προ πτήσης. Άλλωστε, για να τροφοδοτείται αυτόματα με στοιχεία στόχου από το ραντάρ πρέπει να ολοκληρωθεί στο F-16V πράγμα αδύνατο χωρίς την LM. Εκτός αν έχουν κάποια λύση οι Ισραηλινοί.
 
Ο Spike NLOS πρέπει να αποκτηθεί από ΠΝ και ΕΣ όμως είναι απαραίτητη η αύξηση των ΠΑΠ και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους. Αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα. Γι’ αυτό και όπως έχω αναφέρει ξανά, ο SpikeNLOS δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Helfire στα Apache, μόνο να τον συμπληρώσει. Ο υπερηχητικός Helfire σε συνδυασμό με τα σκοπευτικά του ε/π έχουν τις δικές τους αρετές και ρόλους. Ιδίως, τα ΑΗ-64 Ε με το αναβαθμισμένο ραντάρ Longbow (αύξηση εμβέλειας από 8 στα 16 km) με δυνατότητα πολλαπλής εξαπόλυσης AGM-114L κι αργότερα JAGM απλά «σκίζει»… Ορίστε λοιπόν, να παραγγελία στους Αμερικανούς, αντί LCS/MMSC…
 Αυτό που δεν ακούω είναι συνεργασία με το Ισραήλ για την αγορά ρουκετών για τα MLRS. Το Ισραήλ μπορεί ακόμη να πουλάει πυρομαχικά διασποράς βομβιδίων… 

stepa

Μια απορια προς ολους και την “Π”. πολυ κουβεντα και διαξιφισμοι περι jassm-er, scalp naval κλπ κλπ. Κατα ποσον ειναι εξαγωγιμα οπλα χαρακτηριζομενα σαν υποστρατηγικα , βασει διεθνων συνθηκων, που προβλεπουν απαγορευση εξαγωγων, για οπλα με εμβελειες ανω των 500Km?

Apostolis

Εξαιρετικα νεα αλλα θελω να τα δω να πραγματοποιουνται και να μην γινει οτι εγινε με τις συλλογες spice.Δυστυχως οι αναγκες σε οπλα ειναι τεραστιες.Δεν μπορει σε εναν στολο που αριθμει 230 αεροσκαφη αυτη την στιγμη ασχετα με το ποσα ειναι διαθεσιμα λογω fos,τακακια,κλπ να υπαρχουν μονο 90 scalp,40 AGM-154C JSOW,100 GBU-31A JDAM,50 GBU-50,70 AFDS και 37 Exocet.Oταν μαλιστα εχεις απεναντι σου τον δευτερο σε μεγεθος στρατο του ΝΑΤΟ με εκατονταδες στοχους,ειναι πραγματικα εγκληματικο να αγοραζεις αεροσκαφη και να μην παιρνεις τις ποσοτητες των οπλων που χρειαζεσαι για να κανεις οικονομια στο συμβολαιο και να τα αφηνεις για αργοτερα.Κατι που δεν εχουν καταλαβει απο οτι δειχνει η ιστορια οι πολιτικοι μας ειναι οτι και τα οπλα δεν ειναι αμεσα διαθεσιμα και θελουν χρονο για να κατασκευαστουν, ελπιζω στο συμβολαιο των rafale ολα τα οπλα να ειναι μεσα και να μην τα αφησουμε για αργοτερα ειδικα τα meteor.
Σημ.οι αριθμοι των οπλων δεν ειναι μυστικο μιας και αναφερονται σε συμβολαια δημοσιευμενα και ετησιες ανασκοπησεις πολλων περιοδικων.

geo79

μακαρι,και ελπιζω η συνεργασια με τους ισραηλινους να μην μεινει μονο εκει,ασχετα τις ιδεολογικες αντιληψεις οι ανθρωποι ειναι προτυπο οργανωσης και εξοπλισμου

SAAB

Εδώ έχει μία γενική περιγραφή των συστημάτων.
https://www.flash.gr/tech/1640365/ayti-einai-i-elliniki-korveta-themistoklis-vid-pic
Το πλοίο μάλλον πρέπει να το κατατάξουμε στις ελαφριές κορβέτες.
Να αποκτήσουμε Θεμιστοκλήδες χωρίς συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ έχουμε ήδη τις ΤΠΚ είναι πλεονασμός.
Όπως πλεονασμός είναι και το ελικόπτερο το οποίο πιστεύω τοποθετήθηκε επειδή κάποια-ες εταιρεία-ες θέλει-ουν να πουλήσει-ουν κάτι παραπάνω από κάποια μικροσυστήματα ή κάτι απ’ το τίποτα.
Το μέγεθος ενός ελικοπτέρου και οι υποδομές στην κατασκευή του πλοίου δεσμεύουν δυσανάλογα μεγάλο χώρο σε αντίθεση με την εγκατάσταση συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ο χώρος της πρύμης του σκάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εποικοδομητικά…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραύλου Akash-NG από την Ινδία

Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος Akash είναι μια ινδική σχεδίαση σε συνεργασία του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και του αμυντικού...

Και η Ρουμανία μπαίνει στην παραγωγή drones

Τη συνεργασία τους για την κατασκευή UAV ανακοίνωσαν η ρουμανική εταιρία Aerostar και η βρετανική U-TacS. Το κύριο έργο συναρμολόγησης θα αναλάβει η Aerostar...

«Πράσινο φως» για την κρατική ενίσχυση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εξαιτίας του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την ενίσχυση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση του...