4.5 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

- Advertisement -

 
Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση των ενισχύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, λογικού κόστους αλλά μεγάλης συμβολής στην άμυνα της χώρας.

Μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε την εξειδίκευσή τους, και να βρούμε τα “ψιλά” γράμματα πίσω από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε σε “καλό” δρόμο για όλα όσα είπε, αλλά έχουμε εξαιρετικά νέα, από αποκλειστικές δημοσιογραφικές μας πληροφορίες σχετικά με το τι εννοούσε μιλώντας για “αντιαρματικούς πυραύλους” αλλά και “όπλα για τα μαχητικά”. Το πρώτο πρόγραμμα, έχει σίγουρα ένα σημαντικό υποπρόγραμμα, ένα πραγματικό game changer για τον Έβρο αλλά και το Αιγαίο. Μιλάμε φυσικά για τους πυραύλους SPIKE NLOS, που έχοντας αρκετές πληροφορίες για το ελληνικό ενδιαφέρον, παρουσιάσαμε πριν περίπου ένα μήνα.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο


Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, η Ελλάδα θα αποκτήσει SPIKE NLOS για τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+, αλλά και εποχούμενους. Έτσι, μικρές ταχυκίνητες μονάδες, σε διασπορά κάπου στην “άκρη του πουθενά” θα μπορούν να πλήττουν στόχους, θωρακισμένους ή μη, επίγειους, θαλάσσιους, κινούμενους ή σταθερούς, ακόμη και ελικόπτερα σε αιώρηση, χωρίς προειδοποίηση σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ που βρίσκονται σε επιχειρησιακή απαξίωση, θα αποκτήσουν ένα τρομερό όπλο, που θα τα κάνει ικανά όχι μόνο να πλήττουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου, και να χτυπούν στόχους που θα έχουν πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες για την άμυνα του αντιπάλου (πχ αντιαεροπορικές συστοιχίες, σταθμούς ραντάρ, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κοκ).

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR


Βέβαια, αν και είμασταν οι πρώτοι που είχαμε γράψει για τον SPIKE NLOS, εντούτοις προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τα έξυπνα όπλα που ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Η χώρα μας βασίζεται σε έναν μεγάλο στόλο F-16C/D (σήμερα, στο μέλλον θα έχουμε ικανό αριθμό F-16V), αλλά το απόθεμα των έξυπνων όπλων (JSOW, JDAM) είναι αρκετά περιορισμένο για ένα πόλεμο που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τα SCALP EG, η ΠΑ δεν έχει κάποιο stand-off όπλο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα S400, αλλά και να πλήξει σημαντικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα (κυρίως αεροδρόμια, ραντάρ, αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων


Φυσικά υπάρχε και η λύση του JASSM (το JASSM-ER δεν είναι απλά υποστρατηγικό, αλλά στρατηγικό όπλο), αλλά η ΠΑ αναμένει να δει αν θα πιστοποιηθεί από κάποιον χρήστη στο F-16V. Επίσης το JASSM είναι υποηχητικό όπλο, τύπου πλεύσης, που θα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των πυραύλων αυτού του τύπου. Λογικά, η Τουρκία, ακόμη κι αν δεν έχει αποκτήσει TOR-M1/2, θα προστατεύει τις πολύτιμες πυροβολαρχίες των S400 με HISAR-A και Korkut. Και τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίζουν όπλα όπως οι JASSM και οι SCALP EG. Προσοχή, μην γίνει παρανόηση, δεν προτείνουμε τη μη αγορά των JASSM, ούτε το λέμε γιατί “κάποιοι” έγραψαν πως δεν μας τους δίνουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι JASSM όπως και άλλα όπλα, όπως οι SLAM-ER είναι απολύτως αποδεσμεύσιμοι για χώρες όπως η Ελλάδα. Όσα άλλα γράφονται, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ CLICKS. Επιστρέφουμε όμως στις ελληνικές ανάγκες.

Οριστική διάψευση των φημών περί άρνησης αποδέσμευσης των AGM-84 Harpoon για τα ελληνικά F-16


Όπλα σαν τους SCALP-EG αλλά και τους JASSM, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η απόκτησή τους σε μεγάλους αριθμούς για ευνόητους λόγους. Άρα, πολλοί στόχοι θα πρέπει να μείνουν είτε αλώβητοι, είτε θα πρέπει τα μαχητικά μας να πλησιάσουν αρκετά για να τους πλήξουν με βόμβες laser. Λογικά, αυτό το πρόβλημα το λύνουν συλλογές μετατροπής “χαζών” iron bombs σε έξυπνα όπλα ανεμοπορίας. Αλλά υπάρχει ένα “όριο” στις δυνατότητες αυτών των όπλων. Το θέμα όμως είναι πως χρειαζόμαστε ένα όπλο, μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, δύσκολα αντιμετωπίσιμο, και με χαμηλό κόστος. Υπάρχει τέτοιο όπλο; Ναι, και το έχει το Ισραήλ!

Πρώτη χρήση του Rampage από το Ισραήλ κατά στόχων στη Συρία;


Τα όπλα μακρού πλήγματος έχουν δυστυχώς πολύ υψηλό κόστος. Η δυνατότητα, τα αεροσκάφη μιας αεροπορίας να παραμένουν εκτός του εχθρικού συστήματος αεράμυνας, πληρώνεται ακριβά αν δεν την έχεις, σε αεροσκάφη αλλά και πιλότους, ενώ πληρώνεται επίσης ακριβά σε χρήματα για να την αποκτήσεις. Αυτό το ξέρει η Ισραηλινή Αεροπορία καλύτερα από όλους, που εκτελεί συνεχώς αποστολές εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων της Χεζμπολάχ, Χαμάς, αλλά και των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.

Rampage! Φωτογραφία της Ημέρας


Η όλη ιδεά για ένα χαμηλού κόστους stand off όπλο, με μεγάλη ταχύτητα (υπερηχητική) που θα κάνει την αναχαίτισή του από δύσκολη ως αδύνατη, με μεγάλη εμβέλεια, βασίζεται σε μια … ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς του πυροβολικού. Έτσι, δημιουργήθηκε το Rampage, που βασίζεται στην ρουκέτα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, EXTRA. Η EXTRA μετατράπηκε σε Rampage, και κατευθύνεται προς το στόχο είτε με GPS είτε με προηγμένη αδρανειακή ναυτιλία ακριβείας. Η EXTRA έχει εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, αλλά στην έκδοση που εκτοξεύεται από το έδαφος. Έτσι, εκτοξευόμενη από τον αέρα, από ένα κινούμενο σε υποηχητική ταχύτητα F-16 μπορεί να φτάσει πολύ μακρύτερα. Η τελική εμβέλεια του συστήματος δεν έχει αποκαλυφθεί, και το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως απλά είναι μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων.

Το όπλο πιστεύεται πως δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στη Συρία, χτυπώντας “σκληρούς” στόχους αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα. Η ρουκέτα επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες, και μπορεί να εκτοξευτεί “μαζικά” προς ένα στόχο ή προς περισσότερους. Η πτήση διαρκεί ελάχιστα, και μπορεί να φτάσει συνήθως σε λιγότερα από 5 λεπτά εκεί που πρέπει. Η προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάρριψής της είναι από δύσκολη ως αδύνατη, ενώ το μειονέκτημα της “μικρής” εκρηκτικής κεφαλής των 120 κιλών αντισταθμίζει η πολύ υψηλή κινητική ενέργεια που μεταφέρει στο στόχο.

Αεροεκτοξευόμενο από F-16 βαλλιστικό όπλο της IAI/ΙΜΙ, μια εξαιρετική λύση για τα ελληνικά F-16V


Ένας αριθμός 4 ή 6 F-16C/D με 16 ή 24 Rampage, μπορούν να σκορπίσουν το χάος σε ένα εχθρικό αεροδρόμιο, χωρίς καν να χρειαστεί να εμπλακούν με την εχθρική αεράμυνα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι έχουν πειστεί πως οι S400 μπορούν να καταρρίψουν τα F-16C/D Block52+Adv αμέσως με το απογειωθούν από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε καν αν απογειωνόντουσαν από τη Λήμνο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Γη δεν είναι επίπεδη, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι Τούρκοι θα παραλάβουν τους πυραύλους με την ονομαστική ακτίνα δράσης των 400 χιλιομέτρων.

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)


Τα περί “κλειδώματος του Αιγαίου από τους S400” είναι γελοιότητες που διακινούν συγκεκριμένα sites εντός Ελλάδος, και “απόψεις” αρέσκονται να πιστεύουν οι γείτονες και να συζητούν στα δικά τους sites. Συνεπώς, ακόμη και οι συστοιχίες των S400 θα μπορούν να γίνουν στόχος του συνδυασμού F-16/Rampage, και μάλιστα θα καταφέρουν να κορέσουν και την αεράμυνα της περιοχής, αν ταυτόχρονα φτάνουν στην περιοχή του στόχου SCALP EG από ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 ή/και τα Rafale.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι αλλάζει στο χάρτη των ελληνικών εξοπλισμών, και φαίνεται πως η χώρα μας επικεντρώνεται σε πολλαπλασιαστές ισχύος, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ισχύ, και ταυτόχρονα, έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Η αμυντική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων ελληνικών κομμάτων, αλλά έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

214 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
214 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Συγχαρητήρια για τα εξαιρετικά νέα. Είναι να μην αρχίσουμε. Και έρχονται και άλλα.

GinodeLama

Πραγματικά εξαιρετικά νέα. Κάνετε καλή δουλειά.
Ρε λες……

Jimmy

Με τις φρεγατες τι θα γινει προεδρε? Εγω θελω φρεμ η LFC . Και t23 για ενδιαμεση λυση

CKfurious

Πρόσεχε τι ζητάς γιατί μπορεί να μας έρθει καμια lafapommes
ξέρεις από αυτές τις stealth!!!

Koulis

Θα σου φέρω τον κατάλογο να παραγγείλεις!!!!

CKfurious

Να τον στείλεις πρώτα στον Σταϊκούρα γι έγκριση και να του ζητήσεις ποσα να διαθέσω
Μην την πατήσουμε παλι οπως με τις [email protected] και εκτεθούμε!!!

Koulis

Θα δούμε στο τέλος ποιός θα εκτεθεί.

Koulis

Είναι εγκεκριμένος

Gunner

Εξαιρετικά νέα. Μακάρι να κάνουμε κάτι και για το ΠΒ με το Ισραήλ. Οι Τούρκοι στον τομέα αυτό μας έχουν ξεπεράσει και μόνο με αγορές από το Ισραήλ μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτήν την υπεροχή. Μου κάνει εντύπωση που δεν ενδιαφέρεται το ΠΝ για τον Spike NLOS. Παλαιότερα υπήρχαν αναφορές που έλεγαν ότι ενδιαφερόμαστε να εξοπλίσουμε μικρά σκάφη με αυτόν.

chriss8

Θα ήταν πολύ καλό αυτές οι “Θεμιστοκλής” να έχουν Spike-NLOS…

flatspin

Σε τετοιο σκάφος βάζεις harpoon/exocet. Αν μιλούσαμε για κάποιο κλασης Osprey HSY56A οπως ο Μαχητης, εκει ναι.

chriss8

Οι Spike δεν είναι anti ship missiles. Εννοείται βάζεις harpoon ή NSM. Τα πλοία έχουν και αλλά πυραυλικά και οπλικά συστήματα. Οι Freedom έχουν hellfire για μικρότερους στόχους.
δες και το βίντεο σε αυτή την σελίδα, να δεις τί όπλα, πιθανώς, θα φέρει η Θεμιστοκλής
https://themistoclescorvette.com/

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
Gunner

Οι Spike NLOS χρησιμοποιούνται και από πλοία αλλά και από ναυτικά ελικόπτερα.
https://www.youtube.com/watch?v=OLGoc7xKsXM
https://www.youtube.com/watch?v=evfy2-0FpmE&t=24s
Το ίδιο και ο Spike-ER
https://www.youtube.com/watch?v=XciGjduBRWc

Gunner

Θα μπορούσαν να εξοπλίσουν και ΤΠΚ ως δευτερεύον οπλισμός και για προσβολή στόχων στην θάλασσα, πχ ΣΑΠ και στόχους στο έδαφος στα πλαίσια υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων μικρής (ειδικών επιχειρήσεων) ή μεγάλης κλίμακας.

ANTONIS

Να κάνω μια παρατήρηση γενικότερη. Τώρα που γυρίζει μήπως να ζητούσαμε και 3 – 4 μεταχειρισμένα αεροπλάνα εναέριου εφοδιασμού ? ( πχ DC-10 που κάνουν και για F16 και για Rafale , M2000)

aris32

παιζει δυνατα το σεναριο αυτο για 2-3 dc-10 απο αυτα που θα αποσυρει η usaf.

Gunner

Έχει ακουστεί κάτι;

ETS

Ο Κουλης ξερει.

ETS

Κινηση ΜΑΤ θα ηταν..

Apostolis

Αυτη θα ηταν πραγματικη ενισχυση,ενας πολλαπλασιαστης ισχυος για την Π.Α.μας και μεγαλος πονοκεφαλος για τους τουρκους απο την στιγμη μαλιστα που κανει για ολα τα αεροσκαφη μας.

epampapas

Δεν είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των ελληνικών κομμάτων αλλά η στρατηγική συνεργασία που είχε το Ισραήλ με την Τουρκία. Θα θυμάστε που “ψαρέψαμε” ισραηλινό πιλότο τουρκικού F-16 από το Αιγαίο υποθέτω.
Τέλος πάντων οι καιροί έχουν γυρίσματα αλλά το λάθος το κάνανε οι ισραηλινοί που βλέπανε τόσες δεκαετίες σαν σύμμαχο ένα τέτοιο κράτος και ερχόντουσαν σε αντιπαράθεση εμμέσως με εμάς. Τώρα επανήλθε η λογική στο μυαλό τους. Αλλά πρέπει να βοηθήσουν να χτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης. Να ξέρουμε πως μπορούμε να βασιστούμε στα όπλα τους. Μέχρι τώρα αγοράζουμε πολύ στοχευμένα από αυτούς για κάποιο λόγο. Δεν αγοράζουμε κανένα κρίσιμο σύστημα.
Με την ευκαιρία ξεχάσατε να μας ενημερώσετε για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του στενού φίλου της Πτήσης, του αμερικανού πρέσβη στο Open.
Έχουμε και το θέμα των τούρκων χάκερς που έριξαν 2 εφημερίδες, οι ίδιοι που έχουν χακάρει το σάιτ της Βουλής και διαφόρων υπουργείων. Ο πρωθυπουργός είπε είναι προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια. Παρόλαυτα κανείς δεν ασχολείται στην Ελλάδα από τα μέσα ενημερώσης. Νομίζουμε ότι ο πόλεμος έχει μείνει τεχνολογικά στη δεκαετία του 90…
Επίσης δεν έχουμε ακούσει ΤΙΠΟΤΑ για εκσυγχρονισμό ρωσικών συστημάτων. Έχουμε S-300, Tor-M1, Ζubr, τουλάχιστον αυτά παίζουν ή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα μας. Θα τα αφήσουμε να σαπίσουν; Έτσι πετάμε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών; Στα γαλλικά πήραμε τακάκια για τα φρένα. Στα ρωσικά θα κάνουμε τουλάχιστον καμιά εργασία συντήρησης γιατί ακούγονται διάφορα περίεργα για την κατάσταση τους.
Επίσης ελάχιστα ασχολούμαστε και με το θέμα θητείας. Εντάξει υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα για τις ιδέες που επεξεργάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι πως πάμε σε 12 μήνες. Παρεπιπτόντως στην Τουρκία είναι 6 μήνες.

ptisidiastima

Πείτε μας δυο πράγματα και για την Area 51…
Άκου ψαρέψαμε ισραηλινό πιλότο από το Αιγαίο. Αναρωτιόμαστε που κυκλοφορούν αυτά…

Captain_Kal

By Your Commandcomment image?itemid=14566708

AstirKeno

Ο συμφορουμίτης προφανώς αναφέρετε στην πτώση τουρκικού F-16D στις 8/10/1996 Δυτικά της Χίου λόγω μηχανικής βλάβης, σε συνέχεια αναχαίτισης του από ελληνικό Mirage 2000EGM, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ο πιλότος του (Οσμάν Σεσεκλί) διεσώθη από ελληνικό UH-1H που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Χίου και από εκεί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού, ενώ ο συγκυβερνήτης του ( Ναίλ Ερντογάν) δεν βρέθηκε ποτέ.
Πήγαινα ακόμα σχολείο τότε, αλλά θυμάμαι αρκετά καλά το περιστατικό σαν μόνιμος κάτοικος του νησιού και επειδή ήταν λίγο μετά τα Ίμια. Είναι το ίδιο περιστατικό που “πιστώνεται” σε κατάρριψη του F-16 από τον Έλληνα χειριστή με χρήση Magic II.
Η φημολογία περί “Ισραηλινού” ή “Αμερικανού” πιλότου προέρχεται από τοπικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΛΗΘΕΙΑ TV και πιο συγκεκριμένα του δημοσιογράφου Γιάννη Τ……. Ο Κυρ Γιάννης, δημοσιογράφος, εκδότης και καναλάρχης τοπικών μέσων είχε αρχίσει να έχει επαφές από τις αρχές της δεκαετίας του 90 με “συναδέλφους” του από τον Τσεσμέ και την Σμύρνη και πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Τουρκία συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις με θέμα την Ελληνοτουρκική φιλία και την Ειρήνη. Λόγω των παραπάνω έμαθε και Τουρκικά.
Στις 8/10/1996 όταν μαθεύτηκε η πτώση του τουρκικού F-16 και ότι ο πιλότος του διασώθηκε από ελληνικό ελικόπτερο και μεταφέρετε στο αεροδρόμιο της Χίου, όλοι οι δημοσιογράφοι τοπικών μέσων έσπευσαν στο αεροδρόμιο να τον “υποδεχτούν”. Μόλις τον κατέβασαν από το ελικόπτερο και τον έβαλαν στο φορείο, οι δημοσιογράφοι τον κύκλωσαν με πρώτο τον Κυρ Γιάννη, που ως “τουρκομαθής” ξεκίνησε να του κάνει ερωτήσεις στα Τουρκικά (τον ρωτούσα αν είναι καλά αν θυμάμαι καλά). Ακόμα θυμάμαι τον Τούρκο(?) σαστισμένο να τον κοιτάει και να του απαντάει στα αγγλικά (αυτά τα καταλάβαινα). Ο Κυρ Γιάννης το χαβά του ξανά στα Τούρκικα και ο Τούρκος ξανά στα Αγγλικά. Θυμάμαι ότι τις επόμενες μέρες, κράζαμε τον Κυρ Γιάννη στο νησί, ότι τσάμπα τα λεφτά που έδινε στα μαθήματα και τα τόσα ταξίδια. Μετά το θέμα ξεχάστηκε. Δεν κατάφερα να βρω το συγκεκριμένο βίντεο στο Ίντερνετ (αν το βρω θα το ανεβάσω). Ότι βίντεο υπάρχει είναι από την έξοδο του πιλότου από το νοσοκομείο (όπου απαντάει σε άπταιστα Αγγλικά) πριν πάρει εξιτήριο και μεταφερθεί με ελληνικό C-130 από τη Χίο στη Σμύρνη.
Ο Κυρ Γιάννης επανήλθε και υποστήριζε ότι βάση έρευνας που έκανε δεν υπήρχε κανένας Οσμάν Σεσεκλί στην επετηρίδα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης ανέφερε ότι όταν ανακρίθηκε από Τουρκομαθή αξιωματικό της 96 ΑΔΤΕ συνέχισε να απαντά στα Αγγλικά. Στα αγγλικά επίσης επικοινώνησε και η σύζυγος του πιλότου με τον δημοσιογράφο,ενώ φέρεται να αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφωνήματα Τούρκων δημοσιογράφων.
Θυμάμαι ότι την ιστορία αναπαρήγαγαν και μη τοπικά μέσα αργότερα.
Ήταν οι εποχές που η Τουρκο-Ισραηλινή συνεργασία ήταν στα καλύτερα της και η Ισραιλινή πολεμική αεροπορία έκανε συνεκπαιδευσεις με τους Τούρκους όπως κάνει με την Ελληνική στις μέρες μας.
Τώρα να οι αιτιάσεις του Κυρ Γιάννη έχουν βάση ας το κρίνει ο καθένας. Ερευνητής δεν είμαι απλά μεταφέρω το συμβάν όπως το ζήσαμε εδώ.
Φιλικά Αντώνης

Yannis

+ για τις λεπτομερειες και την αντικειμενικη αναφορα.

Last edited 3 months ago by garnete3363
Kostasmel

Και τα αγγλικά του ίδιου του Osman Cicekli ήταν εξαιρετικά…όπως και η προφορά του.
Υπάρχουν όμως πρόσφατα βίντεο του σε συνεντεύξεις στην τουρκική τηλεόραση.

Mitsos_Mantzos

Πολύ ωραία τα έγραψες φίλε μου, ευχαριστούμε για τις έξτρα πληροφορίες που δεν θα μαθαίναμε ποτέ.

chriss8

Ελπίζω τουλάχιστον να κατάλαβες ότι ο Κυρ Γιάννης ήταν ένας παπατζας που κατάφερε να φτιάξει fake news χωρίς καν να έχει Ίντερνετ!

epampapas

Ακριβώς. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι…
Το περιστατικό το θυμάμαι πολύ καλά γιατί είχε κάνει αίσθηση στον ειδικό και μη τύπο. Μάλλον γέρασα και το προσωπικό του περιοδικού ανανεώθηκε με νεότερους.
Πέρα τούτου γενικότερα εκείνη την εποχή οι Ισραηλινοί βοηθούσαν όπως μπορούσαν το τότε ‘υπόδειγμα δημοκρατίας στον ισλαμικό κόσμο’, όπως το προμόταραν και οι αμερικάνοι (τα ξεχάσαμε και αυτά).
Δεν ήταν μόνο οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων, αλλά και οι διαρκείς συνεκπαιδεύσεις και η πολιτική υποστήριξη, μέχρι και το εβραικό λόμπι ήταν φουλ φιλοτουρκικό στις ΗΠΑ.
Οι αμερικάνοι θέλανε η Τουρκία να υποστήριξει το Ισραήλ, θέλανε το Ισραήλ να υποστήριξει το δημοκρατικό πρότυπο μιας ισλαμικής χώρας που φέρεται ως δυτική, οι Ισραηλινοί θέλανε πλάτες και να τους φύγει η ρετσινιά των φανατικών αντισλαμιστών, οι Τούρκοι που είχαν και το μικρότερο κίνητρο χάλασαν τελικά τον γάμο των τριών.

chriss8

Ελπίζω τουλάχιστον να κατάλαβες ότι ο Κυρ Γιάννης ήταν ένας παπατζας που κατάφερε να φτιάξει fake news χωρίς καν να έχει Ίντερνετ.

Mikros-hroas

Στην Κύπρο το 1974 καταρρίψαμε αεροσκάφη και συλλάβαμε πιλότους ένα εβραίο και ένα άγγλο.
Στον Αττίλα 2 ποιός πετούσε τα F-4 των τούρκων;
Μόλις είχαν πάει για εκπαίδευση στην Αμερική πριν τον Αττίλα 1 με τα χίλια ζόρια κατάφερναν να τα πετούν αν θυμάμαι καλά.
Γιατί ήταν και δικοί μας πιλότοι εκεί και μου το ανέφεραν!
Υπάρχει φωτογραφεία αγγλική εφημερίδας που δείχνει F-4 με Τουρκικά εθνόσημα να βομβαρδίζει την Κύπρο!

ptisidiastima

Θεωρίες συνομωσίας εδώ δεν τις θέλουμε. Έχουμε δείξει απεριόριστη κατανόηση σε όσα μας γράφετε κατά καιρούς, αλλά εδώ είναι η ΠΤΗΣΗ.
Μιας και ρωτήσατε, τα τουρκικά F-4 στον Αττίλα τα πετούσαν οι ίδιοι που πετούσαν τα τουρκικά F-14 και F-15, καθώς και NCC-1701- TR.

Mikros-hroas

Αγαπητέ αυτά τα έλεγαν οι μόνιμοι όταν υπηρετούσα την θητεία μου
στην πολεμική αεροπορία.
Ο άγγλος πιλότος ανασύρθηκε από την θάλασσα.
Αν θες σου περιγράφω την μάχη που άκουσα που έγινε στην Κύπρο που χτύπησαν το ραντάρ 3 τουρκικά αεροσκάφη.
Έλληνες ήταν εκεί και το έλεγε ο υπαξιωματικός που πολέμησε.
Στο ραντάρ υπηρέτησα την θητεία μου.
Πιλότος ήταν αυτός που το έλεγε για τα F-4!
Τώρα αν ήταν ψέμα το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας δεν μπορώ να το πω. Πάντως ήταν πρωτοσέλιδη η φωτογραφία.
Μπροστά ήμουν στο Α-7 που του έσβησε-χάλασε ο κινητήρας και σταμάτησε ακριβώς στο ραντάρ GCA.
Τρία έπεσαν εκείνη την περίοδο από σαμποτάζ στους κινητήρες δεν το αποκάλυψα παρά μόνο όταν το έγραψε η Πτήση.
Τι έγινε και πως το ανακαλύψαμε δυο έφεδροι το ξέρουν, ο ένας είχε έρθει από Αμερική να υπηρετήσει την θητεία του μηχανικός αεροσκαφών είχε σπουδάσει. Συντηρούσαν τα F-101 της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ και ήξερε πιο πολλά από τους δικούς μας μηχανικούς που έβγαιναν από την ΣΤΙΑ τότε!
Τα υπόλοιπα ας μην τα γράψω θεωρίες συνωμοσίας θα πείτε!

Koulis

Σε περιοδικού για το ψάρεμα.

Koulis

Λάθος σε περιοδικό για το ψάρεμα.

Yannis

Το ζήτημα είναι ποτε θα γίνει η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραηλ (όταν φύγει ο Ερντογάν;) και αν θα προσπαθεί τότε να κρατά τις ισορροπίες στα όπλα που εξάγει. Τέλος, θα πρέπει να αναπτύξουμε και την εθνική βιομηχανία, τουλάχιστο στις βόμβες και τους πυραύλους και ηλεκτρονικά, ώστε να μην εξαρτωμαστε μόνιμα από την εξωτερική πολιτική άλλων χωρών.

Kostasmel

Μπορείς να βρεις πρόσφατο βίντεο του Osman Cicekli στην Τουρκία.
Σίγουρα τα άπταιστα αγγλικά του,όπως και η προφορά του προκάλεσαν τα σενάρια.
Πραγματικά ακούγοντας τις δηλώσεις του στο Ελληνικό νοσοκομείο δεν τον κάνεις για τούρκο.

AC1

SPIKE NLOS, Rampage και Bora από Ισραήλ αμέσως!

AC1

Lora όχι Bora…

i0las

Μέσα στα ψώνια βάλε και μερικές Spice να βρίσκονται…

gdmast

Πας που πας, βάλε και καμιά 10αριά συστοιχίες Iron Dome.

jw4799

Να περιμένουμε καλύτερα την black friday;

ETS

Kαι 2 El/M 2080 Green Pine B ..Οι τσιγγουνιες μας φαγανε.

Antonis_Loukas

Χωρίς να φανώ κακοπροαίρετος, με τη πιστοποίηση του πυραύλου, τι παίζει; Άλλο συμβατός(compatible) όπως υποστηρίζει η εταιρεία και άλλο πιστοποιημένος… Δεν μιλάμε για ισραηλινά F-16I, αλλά για ελληνικά(πιθανότατα όχι μόνο τα -V), με διαφορετικά ηλεκτρονικά κλπ κλπ. Η LM, είναι ok με το ζήτημα;

Last edited 3 months ago by marion66p42
Scalp_eg

Αφού μας από δεσμεύετε ο jassm (αφήστε τον er, μας αρκεί ο απλός) με τα σχεδόν 400km εμβέλειας, γιατί πάμε σε ισραηλινό με 100km?
Επίσης μηπως ο τίτλος σας Ειναι υπερβολικος? Δεν βλέπω πουθενα αναφορά για τα 150km που λέτε, αλλά μόνο για 100km εμβέλειας, αλλά και τόσα που λέτε να είναι, πως τα ελληνικά f 16 θα μπουν σε απόσταση 120-130km από τους S 400 αμέριμνα?
Ενταξει δεν θα έχουν τους πυραύλους των 400km οι Τούρκοι, δεν θα έχουν των 280? Των 220? Των 165km? , έχει πυραύλους με ένα σωρό εμβέλειες το
σύστημα. Πως λοιπόν θα γίνουν ο φονεας των S 400 ακόμα και αν δεχτούμε την εμβέλεια των 150 km που λέτε?
Φυσικά και είναι τεράστια προσθήκη στη φαρέτρα των F 16, κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά μήπως να παίρναμε τους jassm αφού μας διαβεβαιωνετε
(με τις άριστες πληροφοριες που έχετε πάντα από την πρεσβεία) ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μας από δεσμεύονται?

Last edited 3 months ago by marquishhe
Nikolaos

Εύλογες απορίες. Φυσικά τα $$$ είναι το βασικό θέμα. Ήδη οι … συνώνυμοί σας μπορούν να πλήξουν τους S-400 εκτός του βεληνεκούς τους με μεγάλη άνεση, και ανεξαρτήτως των διαθεσίμων στους Τούρκους τύπων βλημάτων. Το θέμα είναι ότι προϋποτίθεται γνωστή η θέση τους για στοχοποίηση. Αν μετακινηθούν, πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει, κοντά σε όλα αυτά, να δούμε και το AGM-88E AARGM και ό,τι άλλη εξέλιξη έχουμε στο θέμα όπλων που εγκλωβίζουν την πηγή εκπομπής η/μ ακτινοβολίας. Δυστυχώς, η Γαλλία στο θέμα αυτό δεν έχει πλέον παρουσία στη διεθνή αγορά. Ο επιτυχημένος στο Τσαντ Martel βρήκε διάδοχο τον όμοιας διαμόρφωσης ARMAT, με τεράστια κεφαλή και εμβέλεια αλλά υποηχητική ταχύτητα, κατάλληλο κυρίως για πλήγματα σε μεγάλα ραντάρ επιτήρησης, και αυτοκτονικό για “μονομαχίες” αεροσκάφους-συστοιχίας SAM του είδους που είδαμε στο Βιετνάμ (με κλασική case study την αποστολή που χάρισε στον Estocin μετά θάνατον το MoH …), Yom Kippur κλπ. Θα ήταν ευχής έργο να έχουμε από το περιοδικό ένα άρθρο αφιέρωμα σε όπλα καταστολής αεράμυνας, για το AGM-88E δεν έχουμε καν υποψία για το πού κυμαίνεται η εμβέλεια και η ταχύτητα …

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
Koulis

Να είναι καλά οι πληροφορίες από Γαλλία και Ισραήλ.

Nikolaos

Διερωτώμαι αν η ύπαρξη συστημάτων SAM τόσο μεγάλου βεληνεκούς, η πιθανή κινητικότητά τους και ο όλος προβληματισμός περί τη στοχοποίηση (πειστικότατα δολώματα που ο δορυφόρος θεωρεί στόχους και δίδει συντεταγμένες στο SCALP) οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναβίωση loitering όπλων anti-radiation, όπως το βρετανικό ΑLARM και το πειραματικό αμερικανικό AGM-136 Tacit Rainbow για τα B-52G … Φυσικά όχι αυτούσιων, αλλά της αυτής λογικής: Θα τα εξαπολύεις, και αυτά θα ερευνούν σιωπηλά για εκπομπές … Θέμα είναι βέβαια ότι αν πετούν ψηλά θα καταρριφθούν πρώτα από το στόχο τους (δεν έχουν σπουδαίες κινηματικές επιδόσεις …), αν πετούν χαμηλά θα μπορούν να εντοπίζουν εκπομπές σε πολύ περιορισμένο ορίζοντα …

Iomar

Καλημέρα,
Νομίζω ότι στο τέλος του σχολίου σας δίνετε μόνος σας την απάντηση γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναβιώσουν τα loitering ARM.

Scalp_eg

Με την προσθηκη των ραφαλ, η δυνατοτητα κρουσης με σκαλπ, υπερδιπλασιαστηκε,
δηλαδη τα 24 μιραζ 2-5, απο ενα σκαλπ αρα 24 αλλα τα 18 ραφαλ απο 2 σκαλπ (Μπορουν και 3 αλλα η εμβλελεια τους θα ειναι ανεκδοτο) αρα 36, συνολο 24+36=60
πυραυλοι αμεσα ετοιμοι για βολη. Αρα εχοντας και 100 περιπου σκαλπ αποθεμα, κλεισαμε απο θεμα μακρου βεληνεκους εδαφους.
Τεραστια αναβαθμιση να παμε απο 24 σε 60 αμεσα ετοιμους.
Τωρα ομως φευγοντας τα απλα διλιτρα μιραζ,υπαρχει η “τρυπα” οτι τα ραφαλ πρεπει να καλυψουν και τον αντιπλοοικο ρολο και να ριχνουν και τους 40 εξοσετ,
Θα ειναι τεραστιο λαθος να αναλαβουν και αυτο το ρολο και να μειωθει η ικανοτητα μας να εκτοξευουμε πολλους σκαλπ ταυτοχρονα.
Εδω ειναι που υπαρχει η αναγκαιοτητα για τους χαρπουν (o jsm απο οσο ξερω δεν εχει πιστοποιηθει ακομα στα f16) αρα μας μενει μονο ο χαρπουν.
Ειναι πανακριβος 5-6 εκατομμυρια το κομματι αλλα πραγματικα το να δωσουμε 200 εκατομμυρια εστω για 40 κομματια θα ηταν η καλυtερη επενδυση που καναμε ποτε.
Οι τουρκοι αγορασανε τον “αδερφο” Slam er, που εχει διτο ρολο και για πλοια και για ξηρα, αλλα αν τον πηραν για πλοια μαλλον κανανε μεγάλη βλακεια, καθως ο συγκεκριμενος σε αντιθεση με τον χαρπουν δεν κανει sea skimming.
Μηπως λοιπον τα λεφτα του rampage να πηγαινανε για Harpoon?
Που ευτηχως ειναι και της Boeing και οχι της Lockheed.
Φυσικα αν εχουμε λεφτα ας αγοραστουν και οι 2, αλλα οπως προανεφερα πολυ καλος ο πυραυλος αλλα δεν ειναι ο ρολος του ο “φονεας” των S 400, αυτο το ρολο τον ειχαμε (σκαλπ)
και με την προσθηκη των ραφαλ τον υπερδιπλασιαζουμε σε ετοιμοτητα βολης.
Υ.Γ
Οι εξοσετ που μας μενουν μετα την αποσυρση των διλιτρων μιραζ, και αν τα ραφαλ επικεντρωθουν μονο στους σκαλπ, αρκετα ευκολα μπορουν να τους ριξουν τα
12 ελικοπτερα super puma, καθως το κανουν σε πολλες χωρες.
Με την προσθηκη των ραφαλ, η δυνατοτητα κρουσης με σκαλπ, υπερδιπλασιαστηκε,
δηλαδη τα 24 μιραζ 2-5, απο ενα σκαλπ αρα 24 αλλα τα 18 ραφαλ απο 2 σκαλπ (Μπορουν και 3 αλλα η εμβλελεια τους θα ειναι ανεκδοτο) αρα 36, συνολο 24+36=60
πυραυλοι αμεσα ετοιμοι για βολη. Αρα εχοντας και 100 περιπου σκαλπ αποθεμα, κλεισαμε απο θεμα μακρου βεληνεκους εδαφους.
Τεραστια αναβαθμιση να παμε απο 24 σε 60 αμεσα ετοιμους.
Τωρα ομως φευγοντας τα απλα διλιτρα μιραζ,υπαρχει η “τρυπα” οτι τα ραφαλ πρεπει να καλυψουν και τον αντιπλοοικο ρολο και να ριχνουν και τους 40 εξοσετ,
Θα ειναι τεραστιο λαθος να αναλαβουν και αυτο το ρολο και να μειωθει η ικανοτητα μας να εκτοξευουμε πολλους σκαλπ ταυτοχρονα.
Εδω ειναι που υπαρχει η αναγκαιοτητα για τους χαρπουν (o jsm απο οσο ξερω δεν εχει πιστοποιηθει ακομα στα f16) αρα μας μενει μονο ο χαρπουν.
Ειναι πανακριβος 5-6 εκατομμυρια το κομματι αλλα πραγματικα το να δωσουμε 200 εκατομμυρια εστω για 40 κομματια θα ηταν η καλυυερη επενδυση που καναμε ποτε.
Οι τουρκοι αγορασανε τον “αδερφο” Slam er, που εχει διτο ρολο και για πλοια και για ξηρα, αλλα αν τον πηραν για πλοια μαλλον κανανε μεγάλη βλακεια, καθως ο συγκεκριμενος σε αντιθεση με τον χαρπουν δεν κανει sea skimming.
Μηπως λοιπον τα λεφτα του rampage να πηγαινανε για Harpoon?
Που ευτηχως ειναι και της Boeing και οχι της Lockheed.
Φυσικα αν εχουμε λεφτα ας αγοραστουν και οι 2, αλλα οπως προανεφερα πολυ καλος ο πυραυλος αλλα δεν ειναι ο ρολος του ο “φονεας” των S 400, αυτο το ρολο τον ειχαμε (σκαλπ)
και με την προσθηκη των ραφαλ τον υπερδιπλασιαζουμε σε ετοιμοτητα βολης.
Υ.Γ
Οι εξοσετ που μας μενουν μετα την αποσυρση των διλιτρων μιραζ, και αν τα ραφαλ επικεντρωθουν μονο στους σκαλπ, (και γινει και το θαυμα να αγοραστουν χαρπουν για τα f-16 φυσικα) αρκετα ευκολα μπορουν να τους ριξουν τα
12 ελικοπτερα super puma, καθως το κανουν σε πολλες χωρες.

Last edited 3 months ago by marquishhe
Kostasmel

Οι Exocet θα πρέπει,και πιστεύω θα γίνει,να πιστοποιηθούν στα 2000-5.

Costas6

Τους σκαλπ τους έχουμε πολλά χρόνια πριν αποκτήσουν σ-400 οι Τούρκοι, άρα για αλλού προορίζονται

GeorgeE

Ρωτάτε πως τα ελληνικά αεροσκάφη θα γίνουν ο φονέας των S400.
Απαντώ: όπως πήγαν και γύρισαν από την Κύπρο χωρίς να πάρουν είδηση οι μπούφοι…
Έχετε εμπιστοσύνη στην ΠΑ μας!

x-m

Εμείς προσφέρουμε στον αντίπαλο γνώση όλου του εύρους των δυνατοτήτων μας ή τον αφήνουμε να υποθέτει κιόλας;

chriss8

Διότι ο Rampage είναι υπερηχητικός.
Ο JASSM είναι υποηχητικός πύραυλος. Δηλαδή το ίδιο με τον ακόμα καλύτερο scalp των 1.000 km. Εάν έχεις συνδυασμό διαφορετικών μέσων, μπορείς να πετύχεις να διασπάσεις πλήρως οργανωμένες άμυνες.
Ούτε και ο spike είναι τόσο game-changer από μόνος του, αν δεν εξασφαλιστεί ότι δεν θα ρίχνει ανενόχλητο το εχθρικό πυροβολικό.
Η κλάψα με την αποδέσμευση όπλων έχει κουράσει. Δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται που δεν αποδεσμεύτηκαν patriot στην Τουρκία, παρά μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Φυσικά φταίει και η Πτήση γιατί αναφέρει όπλα της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης που γνώρισε ο πλανήτης….
Αν δεν σου αποδεσμεύουν τεχνολογία και όπλα (στις τιμές που θες), αναπτύσσεις δικιά σου τεχνολογία και φτιάχνεις δικά σου όπλα.
Όπως δηλαδή προσπαθεί να κάνει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, ξέροντας ότι θα συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα. Όταν συζητάς για αγορά ΒΜΠ-3, δυο μέρες μετά την εισβολή στην Γεωργία, ειλικρινά περιμένεις να ενδιαφερθεί κάποιος για την ασφάλεια σου και να σε σώσει = χαρίσει υψηλή τεχνολογία?
Σήμερα η Ελλάδα είναι το καλό παιδί για την Δύση και η Τουρκία συγκρούεται μετωπικά με τα Γαλλικά και Ισραηλινά συμφέροντα. Αυτή η πρόταση σε 2 λέξεις γράφεται RAFALE, SPIKE.
***Για τα βεληνεκή βρήκα αυτό. https://nationalinterest.org/blog/buzz/rampage-missile-might-be-israels-new-super-weapon-57267. Εδώ λέει ότι χτυπήθηκε στόχος που προστατεύονταν από S-300PM-2s βεληνεκούς 190 Km.

Steve

“Δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται που δεν αποδεσμεύτηκαν patriot στην Τουρκία”
Μην ξεχνάμε τα 100 F35 όμως… άσχετα αν τους έχασαν μόνοι τους…
Για φαντάσου 100 f35 στην τουρκία… τι να τα κάνουν τα patriot αν σηκώσουν 100 φ35 και δεν σου μείνει αεροδρόμιο ??

Costas6

Με πρόχειρη ανάγνωση του άρθρου διαβάζει κανείς πως το ισραηλινό προσφέρει χαμηλό κόστος, δύσκολη ανάσχεση, μεγάλη φορητότητα.
Οπότε ειλικρινά απορώ ποιός ο σκοπός της ερώτησης.

Vas

Γιατί προφανώς ο Rampage είναι αρκετά φθηνότερος όπως οι ίδιοι οι Ισραηλινοί λένε και μπορεί να φορτώσει περισσότερα βλήματα, σε βίντεο το έδειχνε τουλάχιστον 4 ενώ το JASSM με κόστος περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια το ένα δεν μπορεί να αγοραστεί σε μεγάλους αριθμούς, άσε που το βάρος του JASSM δεν επιτρέπει στο F-16 να φέρει περισσότερα από 1-2 τέτοια βλήματα.
Όσο αφορά τους S-400, οι Τούρκοι σίγουρα δεν έχουν τον 40Ν6 των 400χλμ αφού μόλις πρόσφατα μπήκε σε πλήρη επιχειρησιακή χρήση στην Ρωσία.
Αλλά θα έχουν είτε τον 48N6E2 των 200χλμ ή το 48N6E3 των 250χλμ. Όμως το ότι ένας πύραυλος έχει τέτοια εμβέλεια δεν σημαίνει ότι μπορεί να χτυπήσει ένα στόχο ντε και καλά σε τέτοια απόσταση. Λόγω της καμπυλότητας της Γης τέτοιες πολύ μακρινές εμβέλειες είναι για να εμπλέκουν στόχους σε μεσαία-μεγάλα ύψη. Άσε βέβαια που θα έχει χάσει όλη την ενέργεια του σε τέτοια απόσταση.Το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το ραντάρ εμπλοκής. Επίσης βάλε μέσα και τα διάφορα φυσικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν και εσύ να τα εκμεταλλευτείς, όπως βουνά, κοιλάδες κλπ που μπλοκάρουν το σήμα των ραντάρ, δλδ υπάρχουν τυφλοί τομείς.
Το άλλο με τα τουρκικά S-400 είναι ότι δεν είναι διασυνδεδεμένα με το υπόλοιπο δυτικό/νατοικό δίκτυο αεράμυνας και C4I. Τα αντιεαροπορικά συστήματα γίνονται πραγματικά αποτελεσματικά όταν επιχειρούν σε ένα ενιαίο δίκτυο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τα τουρκικά S-400 με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα και να έχουν αρκετούς τυφλούς τομείς, θα υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να καταρρίψουν και δικά τους μαχητικά.

ETS

Το αρθρο το διαβασες η μπα?

George55

Οι ισραηλινοί λένε ότι ο rampage είναι φθηνός, γρήγορος >1,5 mach, και τους είναι απαραίτητος, παρότι η ΙΑF έχει ανάλογες λύσεις μακρού πλήγματος και πολύ μεγαλύτερου κόστους. Υπό συνθήκες ένα f16 (nap of the earth) θα μπορούσε να κανονίσει και s400 από ασφαλή απόσταση;

CKfurious

Θα θα θα θα θα θα
θα θα θα θα θα θα
Ο ένας εξαγγείλει εξοπλισμούς Θεσσαλονίκη και ο άλλος δηλώνει πως δεν θα κάνουμε κούρσα εξοπλισμών
Θα θα θα θα θα θα
θα θα θα θα θα θα
ο σανός πέφτει με το τριαξονικό!!
downvote by KOULIS!!

ptisidiastima

Τώρα φταίνε οι υπόλοιποι;

CKfurious

Aδικο έχω?

Koulis

Μάντης είσαι;

Costas6

Ρωτάς αν έχεις άδικο, σε τι;
Δεν είπες κάτι, απλά χολή έβγαλες.

Koulis

Για θεραπεία σου προτείνω παρακολούθηση καθημερινά στο YouTube των Rafale, spike n los, rampage κλπ. Δε θα σου υπενθυμίσω τι θα τρως και τι θα πίνεις γιατί γνωρίζεις πολύ καλά.
Και όπως λέει μια παλαιά διαφήμιση,
Νόστιμο ξίδι για του CK το σανό, είναι μονάχα το ξίδι τ@π!!!!

CKfurious

Θα μείνουμε με τα videakia στο youtube!!
Που είναι η σύμβαση για τις τορπίλες? Χάθηκε στο δρόμο για τη Βουλή?
Η Αλλαγή του Νομου Βενιζέλοι ?
Που πήγε η Διαταγή από Μαξίμου να αλλάξει μέχρι τέλη αυγούστου
Χάθηκε και αυτή στο Δρόμο?
Από σανός άλλο τίποτα!!!

ptisidiastima

Για τις τορπίλες λίγη υπομονή

Gilan

Πόση υπομονή ποια; Εδώ πόλεμος θα ξεκινήσει σε λίγο, όπως λέτε και εσείς όλος ο στρατός είναι έξω.

Koulis

Παρακαλώ να μην τον στεναχωρείτε.

ETS

Οι απεναντι θα μας περιμενουν λετε;

Koulis

Όλα έρχονται προς μεγάλη σου στεναχώρια.

Vas

Τώρα πέρα από την πλάκα γιατί έχεις καταντήσει εκνευριστικός με την κομματική τύφλωση που έχεις. Σε αυτά που έγραψε ο CK πιο πάνω έχει άδικο; Τα λόγια είναι εύκολα, οι συμβάσεις που είναι όμως. Ακόμα δεν ξέρουμε αν έχει γίνει σύμβαση για τις τορπίλες παρόλο την έγκριση από την Βουλή, ΚΥΣΕΑ και παρόλο την δέσμευση του ποσού.
Πόσα όπλα έχουν ανακοινωθεί αλλά καμιά σύμβαση εδώ και μήνες, το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες ήταν να γίνει μέσα στο καλοκαίρι ναι ή όχι; Και μάλιστα με μορφή κατεπείγοντος, έγινε ή όχι; ΌΧΙ.
Γιατί λοιπόν τσινάς και προσπαθείς ντε και καλά να υπερασπιστείς τα νουδούλια σου όταν μέχρι στιγμής όσα έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν προχωρήσει στην τελική φάση;
Αυτό το αόριστο “θα γίνει”, “κοντεύει”, “μέσα στο χρόνο” μας τελείωσε, βαρεθήκαμε να το ακούμε. Εδώ λέγαμε για τις FDI που ήταν κλεισμένες και με τους Γάλλους γενικός που συζητάμε 12χρόνια για γαλλικά σκάφη και μία ήταν κλεισμένες οι FREMM και μετά μία τις αλλάξαμε σε FDI και πάλι κλεισμένες. Και που καταλήξαμε στο τέλος; Διαγωνισμό για νέα σκάφη και έτσι όλη αυτή η κουβέντα και οι διαπραγματεύσεις έγιναν για το τίποτα.
Που μην παρεξηγηθώ, συμφωνώ με τον διαγωνισμό, θα φέρει περισσότερο ανταγωνισμό, θα πέσουν οι τιμές και θα υπάρξουν καλύτερα πακέτα και προσφορές. Αλλά έπρεπε να είχε γίνει ένα χρόνο πριν, έστω αρχές του έτους. Τώρα πόσους μήνες θα γίνεται αυτό, μετά συζητήσεις με τον νικητή του διαγωνισμού θα πάρει κάμποσο ακόμα καιρό και προβλέπω υπογραφή σύμβασης για νέα σκάφη(αν γίνει και αυτό τελικά) σε 2 χρόνια το καλύτερο.
Θέλουμε επιτέλους χειροπιαστά αποτελέσματα, συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, πχ τέλος του μήνα υπογράφεται το Rafale, πχ μέχρι Νοέμβριο θα επιλεχθεί η νέα φρεγάτα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η υπογραφή τους, πχ Παρασκευή 25 του Σεπτέμβρη η υπογραφή για τις τορπίλες κλπ.

Koulis

Υπομονή όλα θα γίνουν.

Vas

Ε ρε μεγάλε αυτό σου λεω και πιο πάνω, δεν υπάρχει άλλη υπομονή, μόλις στο έγραψα πιο πάνω και τώρα εκνευριστικά απαντάς αυτό που δεν θέλουμε να ακούμε πια. Δηλαδή αοριστίες. Ότι να ναι…

Koulis

Vasτα και θα τα δεις όλα.

Vas

Καλά κούλα ότι να ναι είσαι. Ξεκόλα με το κομματικό οπαδιλίκι. Για πες μου θα τα δω μέσα στο έτος αυτό; Εννοώ τις συμβάσεις.

Costas6

Συμφωνώ πως κουράζει με την κομματική του προσήλωση.
Δε μπορώ να μην προσέξω όμως πως η αναγγελία έγινε πριν 10 μέρες.
Τι νομίζεις πως είναι οι τορπίλες, τσιμουχάκια για το φιατ; σήμερα παραγγέλνω μεθαύριο τα έχω;

Vas

Δεν με κατάλαβες, δεν είπα να έρθουν σε μια βδομάδα ή ένα μήνα ή 6 μήνες, δεν μίλησα για παραδόσεις. Χαζός δεν είμαι ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τα αμυντικά θέματα. Εννοώ τις συμβάσεις όλων αυτών των προγραμμάτων πότε επιτέλους θα γίνουν γιατί από εξαγγελίες χορτάσαμε. Από το 2018 έχει εγκριθεί το πρόγραμμα για τις τορπίλες. Πόσα χρόνια θέλει επιτέλους για να γίνει σύμβαση ένα πρόγραμμα αξίας 100 εκατομμυρίων που αφορά απλά τορπίλες, πυρομαχικά δηλαδή, όχι κάτι περίπλοκο. Δηλαδή αν κάνουμε τόσο καιρό για αυτό, τότε για τα σκάφη που είναι ένα πολύ δαπανηρό και αρκετά πιο πολύπλοκο πόσο ακόμα(ήδη μετράμε 12 χρόνια).

Costas6

Είναι πολύ τραβηγμένο να μη γίνουν σχετικά άμεσα οι διαδικασίες όταν αναναγγέλθηκαν με τόση φανφάρα.
Αν υπάρχει μυστική κινητικότητα το βρίσκω δικαιολογημένο..

GeorgeE

“Είπανε ότι θα επανεξοπλιστούμε το απόγευμα και μέχρι το βράδυ θέλω να τα δω επιχειρησιακά…”

GeoMoust

Αν εγώ περιμένω πρώτα να δω και μετά να πιστέψω γιατί κάτι λόγια Κούλιδων τα ακούω βερεσέ, διαφωνώ μαζί σας. Εσείς πιθανόν θέλετε να φέρνουμε ότι χρειαζόμαστε αυθημερόν, όμως τα πράγματα δεν δουλεύουν έτσι. Υπάρχουν διαδικασίες επί διαδικασιών που δεν αφορούν μόνο την δική μας, βραδυκίνητη, γραφειοκρατία και οι οποίες δεν κοιτάνε επείγουσες καταστάσεις ή μη. Να είμαστε και κάπως πραγματιστές ε;

Koulis

Σε λίγο καιρό θα ακούς καλύτερα τα λόγια των Κούλιδων και τότε να δω τι θα λες.

GeoMoust

Καλά, το λίγος καιρός ήδη έχει γίνει μήνες. Κρατήστε μικρό καλάθι γιατί στα καλά μιλάτε αλλά στα άσχημα…θα σας ψάχνουμε 😉

Koulis

Θα δούμε ποιός θα ψάχνει ποιόν. Μη ξεχνάμε και την υγειονομική κρίση. Ο Πομπέο έρχεται για τον καιρό της Κρήτης;

Vas

Δηλαδή τι θα κάνει ο Πομπέο; Θα μας δώσει A.Burke/Tico, JASSM και F-35;

harval

Θα φερει το Ινσιρλικ στη Σουδα. Ο Τραμπ φευγει 31`/12/2020.

jw4799

Με το θα δεν φτώχυνε ποτέ κανείς όμως μην ξεχνάς 🙂

Last edited 3 months ago by jw4799
Steve

ΜΑΚΑΡΙ αλλά το θέμα είναι ότι πολλά ακούμε και τίποτα δεν κλείνει/έρχεται
Τορπίλες???

Koulis

Τον γάιδαρο το φάγαμε στην ουρά θα κολλήσουμε;

CKfurious

Ο γάιδαρος μπορεί να φαιέ πολύ σανός
Ρίξε με το τριαξονικό!!!

Koulis

Διακρίνω μία ταραχή (φαιέ πολύ σανός). Φάτε μαζί με τον γάιδαρο.

jw4799

Μόνο με την παροχή σανού τα πάει καλά αυτή η χώρα!
Εκεί …”το έχουμε”!

Koulis

Θα σε καλέσει ο CK σε γεύμα.

Vas

Η ουρά έχει κολλήσει από το 2018 που έχει εγκριθεί το πρόγραμμα, ποιον κοροϊδεύεις ήθελα να ξέρα. Τόσο καιρό δηλαδή που κολλάει το θέμα πες μου αφού είμαστε την ουρά όπως λες για πάνω από 1 χρόνο. Πόσο δηλαδή χρειάζεται ακόμα και για ένα απλό πρόγραμμα σχετικά χαμηλού κόστους να τελειώσει.

Koulis

Έχει τελειώσει.

ETS

Οταν παραληφθουν οπλα και γινουν επιχειρησιακα τοτε τελειωνει ενα προγραμμα να ξερεις.

jw4799

Ναι, πως λέμε “ετελείωσε”, θρυλικός βουλευτής Καλοχαιρέτας 🙂

Last edited 3 months ago by jw4799
Nikolaos

Πώς κατευθύνεται; Μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό άρθρο για το όπλο αυτό, τα χαρακτηριστικά του, τη διαλειτουργικότητα με α/φ και τις δόκιμες τακτικές χρήσης του;

CKfurious

Το γραφει:
#Η EXTRA μετατράπηκε σε Rampage, και κατευθύνεται προς το στόχο είτε με GPS είτε με προηγμένη αδρανειακή ναυτιλία ακριβείας#
Το  GPS το ξεχνάμε ιδιαιτερα στη περιοχή στόχων μεγάλης αξιας όπως οι S400
Για το INS θέλει ψαξιμο στο τι ακρίβεια εξασφαλίζεται σε τέτοιες αποστάσεις
Υπόψη η μικρή κεφαλή 
θραυσματογονο είναι?
Διότι εάν βασίζεται σε DIRECT HIT με INS σε τέτοιες αποστάσεις σε στόχους μεγέθους κεραίας η εκτοξευτή μάλλον δύσκολο η πολύ τυχερό

Steve

Αυτό με τις αποδεσμεύσεις έχει καταντήσει αστείο….
Μέχρι να έρθει το όπλο στην χώρα δεν ξέρουμε τι αποδεσμεύεται…

evaggelos

αν κ επιφυλακτικος μακαρι να γινει.

Mageiras

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όσοι λένε ότι οι Αμερικανοί δεν μας αποδεσμευουν όπλα… Από την στιγμή που ο jassm-er δεν φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει αποδεσμευτεί για την Πολωνία δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο δεν είναι αποδεσμευσιμος και για εμάς.
ΚΥΡΙΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ F-16 ΜΑΣ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ?
Επίσης τα υπουλα σχόλια τυπου είναι στρατηγικό όπλο (οποτε καταλαβαίνετε ότι είναι μάταιο να τα ζητήσουμε αλλά αυριο-μεθαυριο ευκολα θα μπορουμε να λέμε ότι μας τους έδιναν αλλά δεν τους ζητήσαμε), είναι ακριβοί, περιμένουμε να τα πιστοποιησει άλλος κτλ περισσότερο πανικο δείχνουν να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα παρα πειθουν.
Ο MdCN εχει βεληνεκές 1000+ χλμ ο jassm-er επίσης… Τον πρωτο αν πληρωναμε τον φορέα θα τον είχαμε, τον δευτερο έχουμε πληρωσει τον φορέα και δεν μας τον δίνουν…
Ο ορισμός της μη αποδέσμευσης όπλων δλδ.
Τελεία και παυλα!
Τώρα για τον rampage, καλως να έρθει αλλά είναι για στατικους στόχους κι’αυτό πλεον στο σημερινό πεδιο της μάχης έχει σοβαρά μειονεκτήματα.
Χρειαζόμαστε ένα stand off βλήμα με τερματικη καθοδήγηση όπωσδηποτε…

Last edited 3 months ago by alphonses63
ptisidiastima

Που να μην γράφαμε και το αντίθετο, έτσι;

GeorgeE

Πραγματικά απορώ με την υπομονή σας με όλα αυτά που σας γράφουν…

Mageiras

Για πες μας τι τους γράφουμε?
Τι αναφέρει το άρθρο ότι αποδεσμευεται ο jasmm ή ο jassm-er?

GeorgeE

5η παράγραφος στο άρθρο: “Ξέρουμε πολύ καλά πως οι JASSM όπως και άλλα όπλα, όπως οι SLAM-ER είναι απολύτως αποδεσμεύσιμοι για χώρες όπως η Ελλάδα. Όσα άλλα γράφονται, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ CLICKS”
Βλέπω ότι 8 ώρες πριν απαντήσεις σε μένα ρωτώντας τι γράφει το άρθρο για την αποδέσμευση του jassm ή του jassm-er, απάντησες στην πτήση ότι το άρθρο πράγματι γράφει ότι αποδεσμεύεται ο jassm (παρέλειψες το “όπως και άλλα όπλα”) αλλά εσύ γράφεις για τον jassm-er. Άρα τι ρωτάς;; Και κάνεις και dislike. Έτσι για να πεις κάτι…

Last edited 3 months ago by GeorgeE
Mageiras

Γράφω για jasmm-er και μου βάζεις την αναφορά για τα απλά jasmm…
Πάρε πρωτα πίσω εσυ τα δυο dislike και οταν μάθεις τις διαφορές ξαναπες μου…

GeorgeE

Μάλιστα Dr. Mageiras. Στις διαταγές μέγα διδάσκαλε. Για την εξέταση των γνώσεων μου μπορώ οποιαδήποτε ώρα να σας φωνάξω;
(θα ήθελες μήπως η πτήση να τα ονομάσει ένα ένα τα όπλα που αποδεσμέυουν για σε καλύψουν; Γιατί βλέπω το “όπως και άλλα όπλα” δεν σου αρκεί. Θέλεις να γράψεις κάτι οποσδήποτε.)

Mageiras

Εννοείται…μπορώ να σε διδάξω να σέβεσαι τους συνομιλητές σου για αρχή και μετά ότι το κουμπάκι με το downvote μπορούν να το πατάνε και οι άλλοι, δεν το έχεις προνόμιο…
(Αρκούν από τα “άλλα όπλα” δύο μόνο ονομαστικά: JASSM-ER και AARGM-88E)

GeorgeE

Eσύ το ξεκίνησες με το “Για πες μας τι τους γράφουμε?” και μάλιστα ώρες αφού είχες παραδεχτεί σε άλλη σου απάντηση νωρίτερα προς την Πτήση ότι όντως το έγραφε το άρθρο αυτό που αμφισβητούσες. Εγώ αρχικά απάντησα στην Πτήση, όχι σε εσένα…. απλά δεν σου άρεσε και ήθελες να πεις κάτι λόγω εγωισμού.
Είναι πάρα πολύ απλό το θέμα. Θες να το συνεχίσουμε κι άλλο;; Cool. Εδώ θα γράφουμε μέχρι να πάρουμε τους Jassm και τους Jassm-er.
Πάτα όσο θες…. από τα 17 downvote μου τα 15 είναι δικά σου σημερινά….

Last edited 3 months ago by GeorgeE
Mageiras

Λοιπόν για να τελειώνουμε…
Δεν παραδέχτηκα κάτι γιατί εγώ ποτέ δεν μίλησα για τον απλό Jasmm. Διευκρίνηση έκανα…Το ποστ μου το αρχικό είναι εκεί. Ξαναδιάβαστο…
Όσο για τα Downvotes εσύ το ξεκίνησες, μην μας το παίζεις και θύμα τώρα…

GeorgeE

Εγώ απάντησα στην Πτήση και εσύ μου απάντησες αυτό: “Τι αναφέρει το άρθρο ότι αποδεσμευεται ο jasmm ή ο jassm-er?”. Ξαναδιάβαστο εσύ το 1ο σου σχόλιο και σε τι ακριβώς σου απάντησα.
Συμφωνώ λοιπόν, τώρα τελειώσαμε.

Mageiras

Απάντησες στην Πτήση η οποία απάντησε στο σχόλιο μου…Γιαυτό κι εγώ σου απάντησα…Ας έγραφες κατευθείαν στην ροή σχόλιο και θα έβλεπες αν θα ασχολιόμουν μαζί σου…
Απαντήθηκε η απορία σου?

GeorgeE

Δεν είχα κάποια απορία προς απάντηση από εσένα. Έκανα μια ρητορική ερώτηση προς την πτήση σχετικά με την υπομονή τους για σχόλια σαν το δικό σου, μετά από αυτά που λέει το άρθρο.

ETS

Γιατι ζητησες επισημα για να σου δωσουν;
Ποσα χρονια πριν ζητηθηκαν ενω ησαν σε αναπτυξη και μας ειπαν οχι..
Σημερα ζητηθηκαν;
Εισαι σιγουρος οτι τους θελει η ΠΑ λογω μεγαλου κοστους;

Mageiras

Ναι είναι μεγάλο το κόστος να σπαταλήσεις 200εκ για να ακυρώσεις μια επένδυση 2+ δις του αντιπάλου και το κύριο (αν όχι μοναδικό) αντιεροπορικό του σύστημα αξιώσεων…
Μπορείς όμως πάντα να σκάσεις 3 δις για να πάρεις τα αεροσκάφη που θα το κάνουν αυτό και τα οποία (ώ τι έκπληξη) μας τα αποδέσμευαν απο την φάση ανάπτυξης, ξέραμε ότι μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε πολύ πριν κατατεθεί οποιοδήποτε επίσημο (sic!) αίτημα και αν θέλαμε (ή είχαμε τα χρήματα) θα είχαμε μπει και ως συμπαραγωγοί…

Mageiras

Λέτε ότι αποδεσμευεται ο jassm κι εγώ γράφω για τον jassm-er.
Jasmm: 370 χλμ κόστος 1.300.000$
Jassm-er: 930 χλμ κόστος 1.500.000$
Τιμές για την αμερικανική ΠΑ αλλά αναλογικά η διαφορά για εμάς θα είναι η ίδια.
Θέλω να δω ποιος ΑΓΕΑ θα αγοράσει jassm αντι για jassm-er και πως αυτό θα δικαιολογηθεί…

Costas6

Ένας τρόπος υπάρχει ΜΟΝΟ για να μάθουμε αν αποδεσμεύεται.
Να το ζητήσουμε και να βγάλει απόφαση το κογκρέσο.
Μέχρι τότε, όλα τα άλλα είναι μπούρδες. Μην ψωνίζετε σανό.

Mageiras

Ακριβώς! Την αποδέσμευση την κάνει το Κογκρέσο… Ουτε ο πρεσβης από το τουίτερ ουτε καν ο ίδιος ο Potus.
Αλλά από ότι φαίνεται κάποιοι ξέρουν ήδη τι θα ψηφίσει ο κάθε γερουσιαστής. Κι έχουμε κι εκλογές εν όψει…

Costas6

Να σου πω, τρελίτσα δε θα πουλάς σε μένα. Ούτε παιδάκι είμαι, ούτε φιλαράκι σου να κοροϊδευόμαστε.
Γράφεις επί λέξει:
“Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όσοι λένε ότι οι Αμερικανοί δεν μας αποδεσμευουν όπλα… Από την στιγμή που ο jassm-er δεν φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει αποδεσμευτεί για την Πολωνία δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο δεν είναι αποδεσμευσιμος και για εμάς.”
Που κολλάει τώρα το “ακριβώς” και το “φαίνεται κάποιοι ξέρουν ήδη τι θα ψηφίσει ο γερουσιαστής”, μόνο εσύ το ξέρεις.
Εσύ είσαι αυτός που φαίνεται να ξέρει τι θα ψηφίσει ο κάθε γερουσιαστής, αφού βάπτισες το όπλο “Μη αποδεσμευσιμο”.
Σε κάθε περίπτωση, αλλού το κουτόχορτο. Εγώ δε το μασάω.

Mageiras

Καμία τρελίτσα δεν σου πούλησα…
Το “ακριβώς” το έγραψα επειδή αυτή είναι η τυπική, επίσημη, διασικασία…
Απο κει και πέρα όμως υπάρχουν “κανάλια” απο τα οποία μαθαίνουμε εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα…όπως πχ ότι τα F-35 μας δίνονταν πολύ πριν κάνουμε επίσημο αίτημα, ενόσω ήταν σε φάση ανάπτυξης και παρόλο που δεν είχαμε φράγκο…Από τα ίδια “κανάλια” ξέρουμε ότι φάγαμε πόρτα τότε με τους Jassm, τους Harpoon (τότε), τους SM2(τότε),εγώ θα πω και τους Javelin και πάει μακρύς ο κατάλογος…
Και για να σε προλάβω τα ίδια “κανάλια” προφανώς έχουν ενημερώσει ότι αποδεσμεύεται πλέον ο Jassm όπως και ο Harpoon, αλλά δεν γίνεται περί αυτών ο λόγος.
Οπότε φυσικά και επιβεβαιώνονται όσοι λένε ότι δεν μας αποδεσμεύονται ελευθέρας ΟΛΑ τα όπλα (και ξαναλέω δεν μιλάμε για πυρηνικά) από την έντεχνη αποφυγή αναφοράς ρητώς στον Jasmm-er παρά μόνο στον jasmm και την υποσημείωση περί στρατηγικού όπλου, λες και ο MdCN δεν είναι…
Προς το παρόν πάντως, όσο οι αμερικανοί αποδεσμεύουν όπλα εμείς ψάχνουμε να ψωνίσουμε απο Ισραήλ…
Τώρα για το κογκρέσο, εγώ να ξέρεις έχω το κληρονομικό χάρισμα και σου λέω ότι Jassm-er των 1000χλμ μπορεί να δούμε μετά από 50 χρόνια.
Κληρονομικό χάρισμα είναι! Ούτε βασισμένο σε γεγονότα, ούτε σε γεωπολιτική, ούτε σε αξιόπιστες παρατηρήσεις…
Σε κάθε περίπτωση κι εγώ σανό του τύπου δεν μας ζητήσατε γιαυτό δεν σας δώσαμε δεν το μασάω…
ΥΓ Ζήτησε κανείς MMSC?

Last edited 3 months ago by alphonses63
Makis

μήπως γιατί δεν το ζητήσαμε? λέμε τώρα…

Yannis

Μηπως δεν το ζητησαμε διοτι απο ανεπισημα καναλια πληροφορηθηκαμε οτι υπαρχουν πιθανοτητες να μην αποδευμευτει; Ζητας κατι επισημα μονο οταν το διπλωματικο/τεχνικο προσωπικο εχει κανει την απαραιτητη προεργασια (εννοειται μακρια απο τα φωτα της δημοσιοτητας) και εχει προχωρησει το θεμα περα απο αμφιβολιες. Ποτε δε θες να φας μια δημοσια αρνηση. Θα ηταν πολυ ζημιογονο στο διπλωματικο τομεα.

Last edited 3 months ago by garnete3363
chriss8

Δεν το ζητήσαμε γιατί μόλις τώρα βγήκαμε στην λαϊκή για ψώνια. Μέχρι τώρα ούτε το FOS δεν πληρώναμε.
Να προσπαθούν ορισμένοι, με το στανιό, να φτιάξουν λίστα με μη αποδέσμευσιμα όπλα, είναι κουραστικό. Όταν κάποια μέρα σχεδιάσουμε τις ΕΔ του αύριο, και όταν φτιάξουμε πλήρη λίστα με τα οπλικά σύστηματα που ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε, τότε ΑΝ μας πουν, ξεχάστε το Χ, Ψ όπλο, όσο απαραίτητο και βασικό και αν είναι, τότε ΜΟΝΟ έχουμε ένα μη αποδεσμευσιμο όπλο. Τα «ρώτησα, μου είπαν, τα φαντάστηκα» δεν αποτελουν κάποιο γεγονός ή δεδομένο με το οποίο θα ορίζουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Costas6

Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο όλο αυτό δεν έγινε την προηγούμενη φορά;
Το διπλωματικό τεχνικό προσωπικό βαριόταν να μας ενημερώσει πως έχει τεχνικό πρόβλημα;
Γιατί μοιράσανε δημόσια άρνηση σε κάμποσους υποψήφιους πελάτες…
Τελικά μήπως μας κυβερνάνε οι ανουνάκι;
Μήπως οι Ελ θα σώσουν την ελλάδα;
Μήπως οι ερπετοειδής θένε το κακό μας;
Μήπως να χρησιμοποιείς το μπλιμπλίκι που κρατάς για ενημέρωση και όχι για μήπως θεωρίες συνομωσίας;

Mageiras

Κοντός ψαλμός…

GATA

Μην μας συγκρινεις με τους Πολωνους το ετος 2020, θα απογοητευτουμε ολοι μαζι.Τι παει να πει ειμαστε το ιδιο εφοσον και οι 2 αγορασαμε F-16?Ολος ο πλανητης εχει αγορασει F-16.
Οι τυποι ειναι απο τους πιο ενεργους αντι-Ρωσικους θυλακες της Ευρωπης και συνορευουν με Λευκορωσια(διαβαζεις τι χοντρο παιχνιδι παιζει εκει) και Καλινινγκραντ
“έχει αποδεσμευτεί για την Πολωνία δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο δεν είναι αποδεσμευσιμος και για εμάς.”
Θα σου απαντησω σε αυτο που ρωτας με ερωτησεις
1.Γιατι υπηρχαν πυρηνικες βομβες B61 στην Ελλαδα?
2.Γιατι κατασκευαζεται Aegis Ashore στο Redzikowo με BMD 5.1 & SM3BLKIIA ?Μιλαμε για κομματι του European Phased Adaptive Approach (EPAA) , NATO Ballistic Missile Defense Operational Capability (BMDOC) και διασυνδεσεις (C2BMC) Command Control Battle Management Communications.Κοστος 1 Δις περιπου.3.Εχουν μεταφερεθει ISKANDER-M με πυρηνικη κεφαλη στο Kaliningrad ,και ποτε?Ποτε μεταφερθηκαν εξτρα ISKANDER-M ? Προσοχη δεν μιλαμε για τα σαπακια ISKANDER που πουλανε οι Ρωσοι δεξια-αριστερα αλλα για την πληρη-ρωσικη εκδοση ISKANDER-M
4.Tι ακριβως συμβαινει με την Λευκορωσια/Λουκασενκο?
5.Ποτε μεταφερθηκε η πρωτη πυροβολαρχια s-400 στο Καλινινγραντ, ποτε η δευτερη και φερουν 40N6E?Ποτε τοποθετηθηκαν Bal/Bal-E “SSC-6 ‘Sennight'” και BAstion? Ποτε υπεγραψε τους PAtriot $4.75 billion η Πολωνια και ποτε τους NSM?
6.Οι Buyan-class της Βαλτικης φερουν πλεον Kalibr με δυνατοτητα πυρηνικης κεφαλης?
7.Τι αλλαγες εφερε στις Ρωσικες δυναμεις της περιοχης η αναδιαμορφωση/αναδιαρθρωση του 2008?Πως διαμορφωνεται ο συσχετισμος δυναμεων?Γιατι απεκτησε jassm-er η ακριβως απεναντι Φινλανδια?
8.Εχουν καμια σχεση τα παραπανω με το Aegis Ashore στο Deveselu,Romania?Ειναι μια κλιμακουμενη ψυχροπολεμικη κατασταση του στυλ ποιος τον εχει μεγαλυτερο τον πυραυλο και την εμβελεια?? Χρονικα μπορει καποιος να βαλει τα παραπανω σε σειρα? Οι Αμερικανοι πως δικαιολογουν την πωληση jassm er στους Πολωνους? Ηταν η πρωτη χωρα στον κοσμο που τους απεκτησε μετα απο τους Αμερικανους?Λενε:

The US authorities stress the fact that selling the missiles could be interpreted as a contribution to the implementation of the foreign policy goals, and would be an element which bolsters the US security, through provision of support for the NATO ally. The release suggests that Poland is still seen an important player, when it comes to the political stability and economic development in the central part of Europe.

The information published also indicates that JASSM-ER missiles will enhance the Poland’s ability to act against potential threats posed by present and future ground based and airborne weaponry. Here, the US officials are probably referring to the long range missiles, which are being gradually deployed within the Kaliningrad Oblast area.

Ναι η Ελλαδα μας ειναι στρατηγικα τοποθετημενη στο σταυροδρομι Ανατολης-Δυσης οπως μας ελεγαν οι δασκαλοι στο δημοτικο ,αυτο ισχυει ακομα και σημερα και για παντα. Αλλα να μην ξεχναμε πως η 39th Air Base Wing (39 ABW) της USAF ειναι τοποθετημενη στο Incirlik (ακομα-προς το παρον) και το AN/TPY-2 στο Kürecik , κατι θα σημαινει και αυτο, δεν μπορει.

Mageiras

Αδερφέ όλα αυτά που μου λες είναι συμφέροντα των αμερικανών κι αυτοί πολύ καλά κάνουν ότι κάνουν αλλά εμένα με αφήνουν παγερά αδιάφορο.Εγώ είμαι με την Ελλαδίτσα,και η Ελλαδίτσα χρειάζεται κάποια όπλα για να τα βγάλει πέρα με τους απέναντι. Αν δεν μου τα δίνουν λοιπόν αυτοί, εγώ θα πρέπει να ψάξω να τα βρω απο αλλού, κι αφού οι φορείς των μου μένουν χωρίς αυτά δεν έχω κανένα λόγο να σκάω τα δις σαν στραγάλια για να παίρνω τους συγκεκριμένους φορείς. Θα πάρω τους φορείς που ρίχνουν τα όπλα που θέλω και μου δίνονται…
Απλά…

chriss8

Mην Μου στεναχωριέσαι! Δεν έχουμε δις για να αγοράσουμε αλλά Φ16 😛

Mageiras

Φ16 όχι αλλά για κάτι Φ35 και MMSC χαμούλης γίνεται… 😉

x-m

Προφανώς δεν μπορούμε να συγκριθούμε με την Πολωνία. Αν έρθει η ώρα δεν την σώζουν ούτε οι jassm-eeeeeeer , ούτε οτιδήποτε άλλο. Θα πέσει πάνω όλο το ΝΑΤΟ. Εμείς όμως είμαστε ΜΟΝΟΙ.

Last edited 3 months ago by Aldaron47
Koulis

Μην είσαι πολύ σίγουρος για το τελευταίο.

geodim

Μακάρι,αγαπητέ Koulis !

ACHERON

Θα είναι πολύ ευχάριστο ἂν επιβεβαιωθεί ἡ είδηση,αλλά το αυτομαστίγωμα σχετικά με ελληνικές ευθύνες επειδή ««Η αμυντική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων ελληνικών κομμάτων»,εκτός από περιττό,είναι και άδικο.
Το 1990 αναβαθμίστηκαν οἱ διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο πρεσβευτών,αλλά το 1993 ήταν το Ισραήλ που έκανε (ουσιαστικά επανεπιβεβαίωσε) την επιλογή του,και αυτή ήταν ἡ Τουρκία.
Επιλογή που τώρα βέβαια γύρισε μπούμερανγκ,και το Ισραήλ φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.

GeorgeE

Καθόλου περιττό και πολύ περισσότερο καθόλου άδικο το υπονοούμενο του άρθρου.
Ξεχνάτε τις άπειρες διαδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, με τους βουλευτές μας με τις καφίγιες, υπέρ της Παλαιστίνης (που ευχαρίστως θα υπέγραφε αοζ με την Τουρκία όπως δήλωσαν πρόσφατα https://www.tovima.gr/2020/06/22/world/tourkia-kai-palaistini-etoimes-gia-oriothetisi-aoz/). Περιμένατε όλοι αυτοί να σκεφτούν στρατηγικά σχετικά με το που έπρεπε να κινηθεί η χώρα μας και οι συμμαχίες τις;;

Last edited 3 months ago by GeorgeE
Jimmy

Οχι δεν περιμεναμε να σκεφτουν στρατηγικα, αλλα ακριβως επειδη προκειται για γιδια δεν εχουν και δεν ειχαν και καμια διπλωματικη αξια οσες καφιγιες και να βαλουν στο κεφαλι κι οσα ποστερ του αραφατ και να κρατουσαν. Εν ολιγοις συμφωνω με τους υπολοιπους οτι αλλου ηταν το προβλημα κι οχι στους ψεκασμενους με τις καφιγιες

Berserker

Μερικώς ακριβές.
Πρεσβευτή στην Ιερουσαλήμ είχε ήδη στείλει το καθεστώς των συνταγματαρχών διατηρώντας όμως την αναγνώριση σε χαμηλότερο της πρεσβείας επίπεδο. Υποβάθμιση των σχέσεων έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου υπέρ Παλαιστινίων, Καντάφι κλπ
Το Ισραήλ γνώριζε ασφαλώς ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ανεβάθμιζε τις σχέσεις σε επίπεδο πρεσβειών όταν θα ανελάμβανε την εξουσία, όπως και έκανε το Μάϊο του 1991, αλλά πράγματι επέλεξε να στηρίξει τους Τούρκους για διαφόρους λόγους, με πολύ σημαντικούς μεταξύ αυτών τους οικονομικούς και το θέμα του κρίσιμου για το Ισραήλ νερού – υπολόγιζαν σε ένα τεράστιο υποθαλάσσιο αγωγό που θα τους προμήθευε νερό από το Μαναβγκάτ κοντά στην Αττάλεια – όποιος έχει πάει εκεί θα έχει δει την υδατική αφθονία και τους καταρράκτες του Μέλανα ποταμού πού πηγάζει από τον Ταύρο.
Δεν υπάρχουν πλην Ανδρέα ιδιαίτερες Ελληνικές ευθύνες – το αντίθετο.
Γενικότερα θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Νετανιάχου είναι μόνιμοι.

Yannis

Πολυ σωστα. Ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Νετανιάχου είναι μόνιμοι. Ας ειμαστε προσεκτικοι.

zap

Σε βαθος χρονου ειμαστε καμενο χαρτι. Αναλογιστειτε τις σταθερες του Συστηματος.

  1. Γεωγραφικα Τουρκια
  2. Πληθυσμιακα Τουρκια
  3. Μεγεθος οικονομιας Τουρκια
  4. Βιομηχανικα Τουρκια

Με το δεδομενο οτι η κυβερνηση της Τουρκιας δεν θα ειναι για παντα εκει, και επειδη δεν εγινε ισλαμικη επανασταση οπως στο Ιραν, τα πραγματα δεν θα αργησουν να αλλαξουν. Εκτος αν πιστευει κανεις οτι συμφερει το Ισραηλ και τις ΗΠΑ να τα εχουν χαλασμενα με την Τουρκια του μελλοντος. Και με δεδομενο την ακλονητη εξωτερικη πολιτικη της Τουρκιας, πισω εχει η αχλαδα την ουρα για εμας τελικα.

Koulis

Θα διαψευστείς πανηγυρικά.

zap

Σε τι ακριβως;
Θα αλλαξει θεση στον παγκοσμιο χαρτη η Τουρκια;
Θα μειωθει τοσο ο πληθυσμος της που θα ειμαστε περισσοτεροι;
Θα εχουμε μεγαλυτερο ΑΕΠ απο μια χωρα 8 φορες μεγαλυτερη;
Θα εχουμε μεγαλυτερη βιομηχανια απο την Τουρκια;
Κουλη, μας δουλευεις νομιζω..

Koulis

Δε διαφωνώ στα προφανή που ανέφερες. Διαφωνώ στο ότι είμαστε καμμένο χαρτί.
Όταν ο επικεφαλής της Μοσάντ θεωρεί νούμερο ένα αντίπαλο την Τουρκία και έχει τόσες χώρες απέναντι (Γαλλία, Ισραήλ, ΣΑ, ΗΑΕ, Αίγυπτο) ναι δε συμφωνώ στα πιστεύω σου.

zap

Δεν ξερω κατα ποσο ειναι ακριβες οτι η Μοσαντ θεωρει την Τουρκια νουμερο ενα αντιπαλο. Αλλα και να ειναι, ειναι ΤΩΡΑ. Δεν ειναι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Ενω τα προβληματα μας με την Τουρκια θα ειναι.

Koulis

Ποτέ μη λες ποτέ.

Jimmy

Για αυτο ισως θα πρεπει να εκμεταλευτουμε τη συγκυρια και μεγαλομανια ερντογαν προς ωφελος μας. Να πεισουμε το Ισραηλ και ΗΠΑ οτι ειναι ενας Σανταμ Χουσειν που πρεπει να μπει στη θεση του. Και η Τουρκια να εχει την καταληξη του Ιρακ

chriss8

Ακριβώς. Οι συμμαχίες είναι Ντε φακτο προσωρινές. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες στο 1000%

x-m

Η κυβέρνηση της τουρκίας δεν θα είναι εκεί αλλά ίσως η στροφή δεν είναι ερντογανική πολιτική , που σημαίνει ότι όταν αυτός φύγει δεν θα επανέλθουν τα πράγματα στον “ίσιο” δρόμο. Η αντιπολίτευση εκεί είναι εντελώς μουγκή και ίσως όχι γιατί φοβάται. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει γίνει όντως επανάσταση.

zap

Ισως. Το θεωρω παντως επικινδυνο να θεωρησουμε οτι και στο μελλον τα πραγματα θα ειναι οπως τωρα.

Koulis

Πίσω έχει η αχλάδα τη ουρά λένε αρκετές χώρες για την Τουρκία.

ACHERON

Την επιλογή του το Ισραήλ δέν την έκανε το 1990 για τον θρυλούμενο υδραγωγό.
Την είχε κάνει πολύ πρίν,κάποιοι πιστεύουν ήδη με την ίδρυση του το 1948,καθώς ὁ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν θεωρείτο προσανατολισμένος προς την Τουρκία.

chriss8

Επί δεκαετίες η Ελλαδα υποστήριζε τους Παλεστινίους. Αλλά φυσικά και να μην το κάναμε, ήταν αυτοκτονικό κάποιος να επέλεγε την Ελλάδα αντί για την ισχυροτερη Τουρκία. Επομένως, ναι, δεν φταίμε μόνο εμείς.

MPAMPIS

Ο extra βγαίνει και σε 4απλο ναυτικο εκτοξευτη που σε μακέτα ήταν προσαρμοσμένος σε saar 72, παρουσίαση στην euronaval 2018…….

Digenis

Κατι λεγαμε πριν λιγο καιρο για τα Scalp Naval οτι ειναι λιγα και ακριβα για να χτυπαν αεροδρομια … Να τη η λυση για να ξηλωθούν και τα χορτάρια !!! Παντος ο ρολο των Scalp Naval συνεχιζει εχει τα θετικα του που ο Rampage δεν τα πιάνει .

Gunner

Το καθένα έχει την χρήση του. Δεν είναι ανταγωνιστικά.

kakaouskia

Καλησπέρα
Ωραία τα όπλα, αλλά τί γίνεται από στοχοποίηση / καθοδήγηση;
Έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα μέσα να κάνει στοχοποίηση ακριβείας σε υποστρατηγικές – ίσως και στρατηγικές – αποστάσεις;
Ελπίζω η συνεργασία με Γαλλία να επικεντρωθεί σε αυτό τον τομέα.
Και κάτι άλλο…το άρθρο σχολιάζει τα πλεονεκτήματα υπερηχητικών όπλων: δυσκολία στην ανάσχεση, κινητική ενέργεια κτλ.
Αφού έχουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, γιατί η εμμονή σε υποηχητικούς αντιπλοϊκούς;
Και μια thinking out of the box ειδησούλα: Ο Alexander Maksichev, συν-διευθυντής της κοινοπραξίας Brahmos ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία έχει υιοθετήσει πρόταση για μετατροπή του βλήματος σε έκδοση Α/Α με πρωταρχικό στόχο εχθρικά AWACS. Με δεδομένα ότι η Ινδία φέρεται να έχει δοκιμάσει τον Brahmos σε αποστάσεις 800 χιλιομέτρων και ότι ο τελευταίος αποτελεί εξαγωγική έκδοση των P-800 Oniks /Yakhont, αν τα καταφέρουν θα δημιουργηθεί πονοκέφαλος στους σχεδιαστές επιχειρήσεων. Λέτε να δούμε Ρώσικο Phoenix;
https://ria.ru/20200914/raketa-1577189064.html

George55

Έχουμε Helios 2B συνεταιρικά με τους Γάλλους και μύρια άλλα που μας παρέχουν σε συμμαχικό πλαίσιο.

Yannis

“Αφού έχουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, γιατί η εμμονή σε υποηχητικούς αντιπλοϊκούς;”
Διοτι οι υπερηχητικοι δεν μπορουν αν πετουν σε χαμηλα υψη και να περνουν απαρατηρητοι.

KostisM

Θέτω ξανά την ίδια ερώτηση όπως τότε που γινότανε η φασαρία για τους harpoon και το αν μας αποδεσμεύονται, γιατί η αντιμετώπιση των S-400 είναι ένα από το κυριότερα μας προβλήματα επιχειρησιακά όπως και να το κάνουμε : Για τους νέους AARGM δεν ενδιαφερόμαστε ? Δεν είναι πιο κατάλληλα από οτιδήποτε άλλο γι’ αυτήν την απειλή ? Επιπλέον η έκδοση AGM-88B αναβαθμίζεται σε -88E ή πρέπει να πάρουμε καινούργιους ? Θα περιμένουμε λίγα χρόνια που θα βγει η έκδοση AARGM-ER με διπλάσια εμβέλεια (λέγεται >300 Km) ? Έχει γίνει τόση φασαρία για την απόκτηση των S-400 που αυτό το όπλο δε νομίζω ότι μπορούν να μας το αρνηθούν.

Mageiras

Εννοείται πως χρειαζόμαστε όπως και δη ποτέ AARGM-88E!

photographix

Το θεωρουσα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να συμβει ποτε, οτι δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα, σαν τα γραφεια και την υπαρξη του τεβε, τους δεκαδες τονους χαρτουρας στην πολεοδομια, την τρελη γραφειοκρατια των τ.εσπα, κλπ
Οτι ισως να γνωριζαν καποιοι την υπαρξη Spike, Rampage, Stunner, στην καλυτερη περιπτωση.
Λες ρε συ να δουμε και Stunner?….

Makis

και γιατί μόνο τα F-16? Eφόσον η άφεση γίνεται υποηχητικά υπάρχουν και άλλες ευφάνταστες λύσεις…

giannis82

Εχει και ναυτικη έκδοση του το ΤΡΙΓΚΟΝ που θεωρητικα μπορει να μεταμορφωσει μια σχετικα ακακη κανονιοφορο πχ… σε κατι υβριδικο, πολυ διαφορετικο για το αγαιο. To ΠΝ εχει πολλες κανονιοφορους…Στα φ16 φυσικα ειναι πολυ σημαντικο οπλο εαν κανει την δουλεια που υποσχεται. Και αν ειναι και φτηνο… ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

GeorgeP

Πολυ καλο νεο και μπραβο για την αποκλειστικοτητα.
Στον τομεα των UAV παιζει τιποτα?
Κανενα predator εστω…

GK_

Μια μικρη παρατηρηση σχετικα με τα οσα εξαιρετικα ενδιαφεροντα αναφερονται στο κειμενο:
Δεν ειναι οτι τα εχετε μπερδεψει λιγακι με τις εκδοσεις του “Spike” που θα αγοραστουν απο τον ΕΣ;
Εαν προκειται για να συμπληρωθουν/αναπληρωθουν τα αποθεματα και να αποκτηθουν αυξημενες δυνατοτητες διατρησης παθητικου θωρακα, το πιθανοτερο ειναι να αποκτηθει η εκδοση Spike-ER και οχι η Spike NLOS εξαιτιας του αυξημενου βαρους!
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_AH-64_Apache
https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire
https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)
Η αναφορα για το Rampage αποχταει ακομη μεγαλυτερη αξια εαν συνδιαστει και με μια αναβθμηση της βαφης RAM των αεροσκαφων F-16C/D/V που θα τα φερουν.
Για παραδειγμα, τα πρωτα F-16C της ANG οπως επισης και τα F-16CJ Block 50 της USAFE της 510th Fighter Squadron “Buzzards” στο Aviano φερουν την βελτιωμενη “HAVE GLASS V” με τουλαχιστον 1,2τμ RCS εαν οχι και λιγοτερο!
https://nationalinterest.org/blog/buzz/did-f-16-just-go-stealth-107806
https://fighterjetsworld.com/air/u-s-air-force-f-16c-receives-new-have-glass-v-paint-scheme/19647/
https://theaviationist.com/2020/07/01/heres-the-first-aviano-abs-f-16cm-in-have-glass-v-paint-scheme/

ptisidiastima

Λέτε να τα μπερδεύαμε τόσο εύκολα; Όχι μην ανησυχείτε, είναι έτσι όπως γράφουμε

ANDREW

Μία χάρη θα ήθελα από τη Πτήση. Μήπως μπορείτε να μας γράψετε ένα άρθρο για το πως κλείνει μία παραγγελία. Δηλαδή τα στάδια της (βουλή, υπογραφες κλπ). Επειδή δεν τα γνωρίζω δεν μπορώ να καταλαβαίνω πότε μια αγορά είναι σίγουρη. Ας πούμε το θέμα των γερμανικώ τορπιλών και η αναβάθμιση των ρουκετών των rm 70 έχουν κλείσει ή περνάνε και από άλλα στάδια. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αλλάξει τον νόμο Βενιζέλου; Δεν έχει αργήσει για κάτι τόσο σημαντικό;

tousername

+1000 για το άρθρο για τα διαδικαστικά

Bridger

Πολύ καλά νέα. Χρήσιμη και ευπρόσδεκτη προσθήκη στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να αποκτηθεί σε ικανούς αριθμούς ώστε να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η τιμή ίσως να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της επιλογής του, συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές. Δεν ξέρω αν ενδείκνυται για τους S400, αλλά για τα αεροδρόμια και τους ναυστάθμους είναι …tamam που θα έλεγαν κι οι γείτονες. Μήπως να δούμε και την επίγεια έκδοση των Extra, σαν απάντηση στα αντίστοιχα T-300 Kasirga των απέναντι;

Last edited 3 months ago by willakinder
George

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας….
Αργησε όχι λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων αλλά καθαρού αντισημιτισμού
Στην πραγματικότητα οι “ιδεολογικές αγκυλώσεις” ήταν πρόσχημα για το δεύτερο
(όπως αντίστοιχα ο αντιαμερικανισμός ήταν προκάλυμμα του ισχυρού ρεύματος αντιδυτισμού μέσα στην Ελληνική κοινωνίας που έχει ρίζες στον Μεσαίωνα και έφτασε στην αυγή της Αναγέννησης με τον φανατισμό που τον διακρίνει να επιλέγει….Μωάμεθ!! (Κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων, ή καλύπτραν λατινική)
Δυστυχώς του πέρασε….
Το ουσιαστικό είναι να δούμε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για επιβίωση από αυτή που επέλεξε το Ισραήλ που ναι μεν είναι μέσα στο στόμα του λύκου αλλά και εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε απόσταση ασφαλείας από αυτό…..

jw4799

Ο οποίος αντιδυτισμός όπως τον αποκαλείς ανανεώθηκε φυσικά εδώ και μια δεκαετία, όταν εκδηλώθηκε η οικονομική επίθεση σε βάρος της χώρας μας, εκ μέρους της δύσης και πλάκωσε η φτώχεια και η υποτέλεια των μνημονίων…πάντα οι δυτικοί μας υπενθυμίζουν με τις ενέργειες τους το ότι δεν μας θεωρούν αυτοί πρώτοι κομμάτι της δύσης (και δεν είμαστε φυσικά, ο Ελληνισμός, η Ρωμιοσύνη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό ευτυχώς).

dimitrov

Αυτό μάλιστα. Αυτά είναι εξοπλισμοί.

AtenRa

Ο RAMPAGE δεν είναι όπλο για να αντιμετωπίσει συστήματα όπως το S-400 που είναι Mobile, εκτός και αν το δεύτερο είναι κάπου στάσιμο/αποθηκευμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ξέρεις τις συντεταγμένες. Το RAMPAGE είναι ένα φτηνό όπλο για καταστροφή σταθερών στόχων όπως αεροδρόμια, αποθήκες, επικοινωνίες κλπ που δεν μπορείς να μετακινήσεις εύκολα η καθόλου. 
Οι συντεταγμένες του στόχου είναι προγραμματισμένες (GPS/INS) στο όπλο πριν την άφεση από το αεροπλάνο φορέα οπότε πρέπει να ξέρεις από πριν την θέση του στόχου. Τα Α/Α συστήματα όπως το S-400 είναι κινητές πυροβολαρχίες όπως οι PATRIOT και δεν θα είναι συνέχεια εγκατεστημένες στο ίδιο σημείο, ακόμα και 100 μετρά να τις μετακινήσεις μετά που θα γίνει γνώστη η θέση τους από τον εχθρό, όπλα σαν το RAMPAGE δεν θα βρουν τον στόχο.
Αντίθετα το SCALP έχει και οπτικό αισθητήρα με βιβλιογραφία στόχων, όταν φτάνει κοντά στις συντεταγμένες του στόχου αρχίζει και ανιχνεύει την περιοχή για τον αρχικό στόχο που έχει προγραμματιστεί από πριν, αν αυτός έχει μετακινηθεί η καταστραφεί , τότε ο οπτικός αισθητήρας του SCALP ψάχνει να βρει δευτερεύοντες στόχους ευκαιρίας που έχει στην βιβλιογραφία του και να εμπλέξει κάποιον από αυτούς που θα βρει.
Άπλα ο RAMPAG είναι ένα όπλο φτηνό που θα μπορέσεις να καταστρέψεις τα απέναντι αεροδρόμια, σταθερά συστήματα Radar, τηλεπικοινωνίες, αποθήκες , βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Ναύσταθμους κλπ κοντά στις ακτές του Αιγαίου και σε βάθος 100-200 χιλ χωρίς να μπουν τα αεροπλάνα σου σε εχθρικό εναέριο χώρο. Λόγο του χαμηλού κόστους μπορείς να έχεις εκατοντάδες τέτοια όπλα και να προκαλέσεις μεγάλες ζημίες τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης χωρίς να βάλεις τα δικά σου αεροπλάνα σε εχθρικό εναέριο χώρο η να πλήξεις στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις με μειωμένο ρίσκο εμπλοκής/κατάρριψης των μαχητικών σου προκαλώντας κορεσμό της αντίπαλης αεράμυνας. 

Last edited 3 months ago by vfrcbvbfy
zap

Και ειναι ενα οπλο που καλλιστα θα μπορουσαμε να εχουμε αναπτυξει και μονοι μας.

Yannis

Αυτο ειναι το πρωτο που θα επρεπε να ειχε αναφερθει στο αρθρο.

Last edited 3 months ago by garnete3363
aris32

θετικα ολα αυτα και ευχομαι να γινουν συντομα οι παραγγελιες αλλα αυτο που δεν βλεπω ειναι μια παραγγελια για τους νεους harm και την αναβαθμιση των παλιων που εχουμε. θεωρω οτι θα πρεπει να κοιταξουμε περισσοτερο σε αυτον τον τομεα. την στρατηγικη κρουση ας την αναλαβουν τα ραφαλ και τα μ2000-5 και τα υπολοιπα τα φ16 που ειναι και ο κορμος του στολου.
καπου διαβασα για καταστροφη αεροδρομιων και αεροδιαδρομων. για αυτο δεν εχουμε το afds ή ειναι πλεον παλιο οπλο ;

Bridger

Τα afds επιχειρούν επί του παρόντος με τα F-4 (νομίζω παλιότερα και τα A-7), και βέβαια θα πρέπει σιγά-σιγά να περάσουν στα F-16. Όμως καμία σχέση το βεληνεκές τους των ~25km με αυτό των Rampage, που λογικά θα περνάει άνετα τα 200km. Επίσης τα Αfds είναι υποηχητικά πλεύσης και διασπείρουν βομβίδια, τα Rampage υπερηχητικά κ.ο.κ. Γενικά είναι όπλα εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας, τα οποία ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Vas

Σωστά όπως τα λες. Έχω απορία πάντως αν τα AFDS είναι πιστοποιημένα στα F-16 και αν δεν είναι, αν έχουν σκεφτεί οι δικοί μας να το κάνουν γιατί τα F-4 σύντομα θα πρέπει να πάνε για παλιοσίδερα αν και το APG-65 ραντάρ τους αντέχει ακόμα αλλά η πλατφόρμα είναι πολύ παλιά, βγάζει όλο ζημιές και μεγάλο το κόστος συντήρησης.
Βέβαια όπως είπες τα AFDS έχουν μια εμβέλεια 25 περίπου χιλιομέτρων, πολύ δύσκολο να επιβιώσει σήμερα ένα μαχητικό για φτάσει να το ρίξει. Καλό είναι σαν εναλλακτική κίνηση για το βομβαρδισμό διαδρόμων απογείωσης/προσγείωσης η Π.Α. να κοιτάξει το APACHE AP(πρόδρομος του SCALP) όπου φέρει 10 βαριά 50κιλών υποπυρομαχικά και έχει εμβέλεια 100-140 χλμ(αναλόγως την πηγή).

ANDREW

Damen crossover. Πρέπει να το κοιτάξουμε και αυτό μαζι με τις πολλαπλό ρόλου που θα έχουν αυξημένες δυνατότητες AAW. Οι εκδόσεις XO 131 C πλοίου Μάχης (C: Combatant) και XO 139 CF Ταχέως πλοίου Μάχης (CF: Fast Combatant)

Thanos74

Το site της Rafael για το Spike NLOS εκτοξευομενο απο οχημα αναφερει ελεγχο εως 500 μετρα μακρυα απο το οχημα και μεγιστη εμβελεια 25 χιλιομετρα.
Αρα με βαση τα παραπανω ουτε 32 κμ εχει εμβελεια ουτε ελεγχο μετα απο 500 μετρα οποτε πληγμα απεναντι ειναι μαλλον δυσκολο.
Ισως με APACHE αλλα εποχουμενο μονο στο αμεσο πεδιο της μαχης πχ αποβασης.
Επαναλαμβανω οτι αυτα τα λεει η ιδια η Rafael……

ANDREW

μήπως εννοεί ότι ο έλεγχος του ξεκινά από τα 500μ μέχρι τα 25 χλμ?

ANDREW

The SPIKE Family includes SPIKE NLOS (Non-Line-of-Sight) ‒ engaging targets at a distance of up to 30 km and weighing 75kg, SPIKE ER2 (Extended Range) ‒ engaging at up to 16 km and weighing 34kg, and SPIKE LR2 (Long Range), engaging at up to 6.5 km, with 2 advanced warhead configurations and weighing 13.4kg.
Από το site της rafael σχετικά με τον οπλισμό των ελικοπτέρων. Λογικά θα ισχύει η εμβέλεια που δίνει η πτήση. Έτσι κι αλλιώς πολλές φορές οι πύραυλοι φτάνουν λίγο παραπάνω. Δεν ξέρω εάν έχουν ενημερώσει για την πραγματική εμβέλεια, αλλά στο κάτω κάτω γιατί να το κάνουν. Ας το μαντέψουν οι αντίπαλοι δια των επαναλήψεων.

Last edited 3 months ago by alfonzoweis0
Thanos74
Koulis

Η μέγιστη εμβέλεια είναι ανάλογη της κεφαλής.

AstirKeno

” …το Spike NLOS εκτοξευομενο απο οχημα αναφερει ελεγχο εως 500 μετρα μακρυά από το όχημα …” Ξαναδιάβασε το. Τα 500 μέτρα είναι η μέγιστη απόσταση από το όχημα που μπορεί να μεταφερθεί το τερματικό εκτέλεσης βολής του συστήματος (εκτός οχήματος), με σκοπό την προστασία του πληρώματος. Η σύνδεση τέτοιων τερματικών με τον εκτοξευτή γίνεται ενσύρματα σε μικρές αποστάσεις από το όχημα-εκτοξευτή ή με χρήση ραδιόζευξης σε μεγαλύτερες. Είναι σύγχρονη τάση η ύπαρξη δυνατότητας απομακρυσμένου ελέγχου τέτοιων συστημάτων, καθώς το όχημα-εκτοξευτή μπορείς να το αντικαταστήσεις άμεσα, ένα εκπαιδευμένο πλήρωμα όχι.
Δεν υπάρχει νόημα ή λογική στο να κατευθύνεται ένα βλήμα NLOS εμβέλειας 25χλμ μόνο στα 500 πρώτα μέτρα της βολής του και μετά να συνεχίζει στα τυφλά.

Thanos74

και εμενα αυτο μου εκανε μεγαλη εντυπωση και αν ειναι οπως λες τοτε το εχουν εκφραση λαθος διοτι ξερω τι διαβασα μια που τα αγγλικα μου ειναι απταιστα

AstirKeno

Δεν βρήκα καμία αναφορά στα 500μ στο site της Rafael (έχει δύο μπροσούρες που αναφέρουν μεταξύ άλλων μέγιστη εμβέλεια 30χλμ για το NLOS), αλλά στο βίντεο που ανέβασες στο 3:16 φαίνεται καθαρά το τερματικό.

thanos2

εξαιρετικα νεα,καλοδεχουμενα ολα τα καλουδια

Koulis

Και αυτά και τα άλλα. Θα CKάσουν μερικοί από το κακό τους.

CKfurious

Μπα 
μάλλον από το πολύ BLUE σανό θα σκάσουνε όσοι τα μασάνε ακόμα!!

Koulis

Γιατί έσκασες;

Koulis

Gunner εσύ θα είσαι από τους πρώτους.

christos_choris_a

Ένα F-16 φορτωμένο με 2 Rampage ( βαρύ και δυσκίνητο ) είναι εύκολος στόχος για τα Τουρκικά αεροσκάφη αναχαίτησης που θα πετούν σε μεγάλο ύψος μέσα στο φιλόξενο γι αυτά περιβάλλον των S-400. Εξ άλλου για να πετύχουν οι Rampage τη μέγιστή τους εμβέλεια θα πρέπει να εκτοξευτούν από μέγιστο ύψος πράγμα που είναι αδύνατον. Τα Τουρκικά Ε-7 θα τα αναθέσουν αμέσως σε αεροσκάφη αναχαίτησης. Χωρίς αεροσκάφη STEALTH αυτά τα όπλα είναι ημίμετρα. Κοινώς “ασπιρίνες”. Να μή σχολιάσω το αφελές σενάριο ένα AH-64 να πλησιάσει μια συστοιχία S-400 και να την καταστρέψει με Spike NLOS από 30 χιλιόμετρα. Η συστοιχία των S-400 δίνει την ευχαίρια στα F-16 και τα E-7 να ασχοληθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τους χαμηλά ιπτάμενους στόχους με ραντάρ APG-68(V)9 synthetic aperture. Οι υψηλά ιπτάμενοι στόχοι που θα απειλούσαν τα Τουρκικά F-16 και τα E-7 θα “εξαλείφονται” από τους S-400 σε συνεργασία “το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο…”. F-35 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ! Αφήστε τα ημίμετρα και την αφέλεια !

Last edited 3 months ago by Saul
Koulis

Στο συλλογισμό σου δε διακρίνω τα Rafale με τους Meteor. Για τάβλι θα έχουν πάει;

christos_choris_a

Τα Rafale είναι εξαιρετικά αεροπλάνα. “Παίζουν” με τα F-16 όπως η γάτα με το ποντίκι, Όμως το domain τους είναι τα μεγάλα ύψη. Εκεί ψηλά αξιοποιούν τη μέγιστη εμβέλεια των Meteor και ακόμα και χωρίς Meteor με εξαιρετική ευελιξία λόγω και χαμηλού πτερυγικού φόρτου αποφεύγουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς και “παίρνουν την ουρά” των F-16. Εκεί ψηλά όμως εγκλωβίζονται από τα ραντάρ των S-400 και λαμβάνουν την ένδειξη στο RWR ή ακόμα και οτι έχει εκτοξευτεί πύραυλος. Τα Rafale θα κάνουν τη δουλειά τους αφού θα έχουμε βγάλει τους S-400 Εκ.Εν..

Koulis

Μήπως η δουλειά των Rafale θα είναι η καταστροφή των S 400;

AstirKeno

Έχουν αναπτύξει και εγκαταστήσει οι Τούρκοι δικό τους σύστημα IFF για τα αεροσκάφη τους και τους S-400, που θα επιτρέψει στα Τουρκικά F-16 να θεωρούν φιλόξενο περιβάλλον τον τομέα σάρωσης των S-400? Από όσο είναι γνωστό τα F-16 χρησιμοποιούν IFF με Νατοικά πρωτόκολλα τα οποία είναι ασύμβατα με τα Ρωσικά που χρησιμοποιούν τα S-400. Επίσης από όσο έχει ανακοινωθεί τα S-400 δεν μπορούν να διασυνδεθούν με τα ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας, οπότε πως ακριβώς θα μεταφέρουν και θα λαμβάνουν εικόνα από και προς τα E-7 και τα F-16? Να σου θυμίσω επίσης ότι πριν λίγες μέρες τα δικά μας 52+ μια χαρά κατάφεραν να περάσουν από το συνδυασμό Ε-7 F-16 και να φτάσουν αθέατοι στην Κύπρο.
Αν οι S-400 μπορούν να “εξαλείψουν” τόσο εύκολα σε μεγάλο ύψος τα Ελληνικά F-16, για ποιο λόγο τα ιπτάμενα σε μεγάλο ύψος Τουρκικά F-16 να μην μπορούν να “εξαλειφθούν” το ίδιο εύκολα από Ελληνικά Rafale με χρήση Meteor υπό την καθοδήγηση Erieye και υπό το φιλόξενο περιβάλλον κάλυψης των Patriot με τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να διασυνδεθούν? Δεν αμφισβητώ την αξία συστημάτων SAM αλλά δεν είναι πανάκεια. Προσωπικά αν ήμουν πιλότος Τουρκικού F-16 σε περίπτωση ευρείας σύρραξης, σε ένα τόσο κορεσμένο περιβάλλον σε ιπτάμενα μέσα και μέσαEW, όπως αυτό του Αιγαίου και των απέναντι παραλίων, δεν θα ένιωθα καθόλου άνετα να πετάξω σε ένα τομέα που θα κινδυνεύω με κατάρριψη από ένα σύστημα που δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα φίλια και εχθρικά αεροσκάφη.
Έχω την εντύπωση ότι στη διαμόρφωση synthetic aperture, η οποία στην ουσία είναι λειτουργία χαρτογράφησης και εντοπισμού ( και κινούμενων) στόχων στο έδαφος, επειδή ακριβώς το ραντάρ κοιτάει προς τα κάτω, σαρώνει πολύ μικρό τομέα οπότε δε νομίζω ότι ενδεικνύεται για εντοπισμό αεροσκαφών που διεισδύουν σε μικρό ύψος.Επιπλέον όταν το APG-68(V)9 λειτουργεί σε αυτή τη διαμόρφωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχονα σε διαμόρφωση αεράμυνας άρα και να εξάγει παραμέτρους βολής για AMRAAM (Look down, Shoot Down). Μόνο σύγχρονα ραντάρ AESA όπως αυτά που θα φορέσουν τα V μπορούν να λειτουργούν σε πολλαπλές διαμορφώσεις ταυτόχρονα.
Για το “αφελές” σενάριο εξουδετέρωσης SAM από ελικόπτερο, ρώτα τους Ιρακινούς και τους Αμερικανούς. Και οι πρώτοι φαντάζομαι τα Stealth F-117 φοβοντουσαν κατά κύριο λόγο, αλλά οι δεύτεροι με Apache, helfire και τις ταπεινές μη κατευθυνόμενες Hydra τους έκαναν κόσκινο την αεράμυνα βάλλοντας πολύ κάτω από τα 10 km.

christos_choris_a

Κατ’ αρχήν δεν ισχυρίστηκα οτι οι Τουρκικοί S-400 είναι διασυνδεδεμένοι με τα Τουρκικά F-16 Τα δεύτερα θα μπορούσαν να “τυποποιήσουν” μια πτητική συμπεριφορά ( π.χ. να μην κατεβαίνουν κάτω απ’ τα 20.000 πόδια, να μην περνούν δυτικότερα του 26ου μεσημβρινού και όταν θα επιστρέφουν στη βάση τους να ακολουθούν προσχεδιασμένους “αεροδιαδρόμους”). Ακόμα και έτσι αν οι S-400 κατέρριπταν 5 φίλια F-16 η ωφέλεια από την συνδρομή τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στους S-400 και στα Ε-7 υπάρχει ανάμεσα στα Ε-7 και στα F-16 που θα κατέρριπταν τα χαμηλά ιπτάμενα Apache που θα απειλούσαν τους S-400. Να μην ξεχνάμε οτι ακόμα και υπό το καθεστώς χρεωκοπίας η Τουρκία είναι μέλος των G-20 και μπορεί να αποκτήσει Ρωσικά αεροσκάφη υπεροχής που οι S-400 να τα θεωρούν φίλια. Έχει υπάρξει άρθρό της “Πτήσης” για “άγνωστη” χώρα με παραγγελία Su-35S με την υποψία να είναι η Τουρκία. Επιβάλλεται οι σχεδιασμοί να γίνονται με το χειρότερο σενάριο και όχι με το πιο αισιόδοξο. ΑΚΟΜΑ και Καταριανά F-15EQ στα χέρια Τούρκων πιλότων θα πρέπει να παίζουν σαν σενάριο πολέμου. Οι S-400 κάνοντας ψηφιακή επεξεργασία σήματος θα μπορούσαν να διακρίνουν τα F-15 από τα F-16 και τα Rafale χωρίς τη μεσολάβηση IFF.

NikolakiEfentis

Μερικές επισημάνσεις.
 
Καλό το Rampage αλλά όπως επισημάνθηκε από συμφορουμίτη είναι κυρίως για σταθερούς στόχους και τα στοιχεί εισάγονται στον πύραυλο προ πτήσης. Άλλωστε, για να τροφοδοτείται αυτόματα με στοιχεία στόχου από το ραντάρ πρέπει να ολοκληρωθεί στο F-16V πράγμα αδύνατο χωρίς την LM. Εκτός αν έχουν κάποια λύση οι Ισραηλινοί.
 
Ο Spike NLOS πρέπει να αποκτηθεί από ΠΝ και ΕΣ όμως είναι απαραίτητη η αύξηση των ΠΑΠ και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους. Αλλιώς θα κάνουμε μια τρύπα. Γι’ αυτό και όπως έχω αναφέρει ξανά, ο SpikeNLOS δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Helfire στα Apache, μόνο να τον συμπληρώσει. Ο υπερηχητικός Helfire σε συνδυασμό με τα σκοπευτικά του ε/π έχουν τις δικές τους αρετές και ρόλους. Ιδίως, τα ΑΗ-64 Ε με το αναβαθμισμένο ραντάρ Longbow (αύξηση εμβέλειας από 8 στα 16 km) με δυνατότητα πολλαπλής εξαπόλυσης AGM-114L κι αργότερα JAGM απλά «σκίζει»… Ορίστε λοιπόν, να παραγγελία στους Αμερικανούς, αντί LCS/MMSC…
 Αυτό που δεν ακούω είναι συνεργασία με το Ισραήλ για την αγορά ρουκετών για τα MLRS. Το Ισραήλ μπορεί ακόμη να πουλάει πυρομαχικά διασποράς βομβιδίων… 

stepa

Μια απορια προς ολους και την “Π”. πολυ κουβεντα και διαξιφισμοι περι jassm-er, scalp naval κλπ κλπ. Κατα ποσον ειναι εξαγωγιμα οπλα χαρακτηριζομενα σαν υποστρατηγικα , βασει διεθνων συνθηκων, που προβλεπουν απαγορευση εξαγωγων, για οπλα με εμβελειες ανω των 500Km?

ptisidiastima

🙂

x-m

The Missile Technology Control Regime (MTCR) is an intergovernmental organization whose members implement voluntary export controls on missiles capable of delivering nuclear, chemical or biological weapons, as well as related technology…….
…….The equipment, software and technology covered by the agreement are broken down into Category I and Category II items. Category I items are strictly controlled under the organization’s guidelines; these items are missiles capable of delivering a warhead weighing 500 kilograms or more to ranges exceeding 300 kilometers, as well as their major subsystems like engines and re-entry vehicles. Member countries have more discretion regarding the transfer of Category II items, which are considered less sensitive, such as propulsion and launch components, and missile systems with a range of at least 300 kilometers, no matter the payload…….
…….MTCR guidelines are an informal standard set by a selected group of countries rather than an international treaty adopted by its members. The agreement has no legally binding provisions or regime-wide compliance procedures…….
(Μιας και το έφερε η κουβέντα ο jassm είναι 450 kg, και ο Scalp Naval επίσης . Δηλαδή Cat II. )

Last edited 3 months ago by Aldaron47
ANDREW

Παρ’ όλα αυτά μπορεί η Αμερική μπορεί να μας δώσει και jassm er, εάν τον ζητήσουμε; Ρωτάω γιατί και οι Τούρκοι φτιάχνουν π.χ yildirim και bora σε διάφορες εκδόσεις. Μπορεί να μην ξέρουμε εάν είναι αποτελεσματικοί (που η λογική λέει πως δεν θα είναι εάν κρίνεις από άλλα συστήματα που παρουσίασαν σε πεδία μαχών), αλλά άμα θέλουν οι Αμερικάνοι ίσως μας δώσουν τέτοια όπλα για να δράσουν προληπτικά και να μη τρέχουν τελευταία στιγμή.
ptisidiastima ΠΤΗΣΗ λέω βλακείες;;;

x-m

Νομίζω ότι είναι απίθανο να μάθουμε τι θα μπορούσαμε να πάρουμε σε σχέση με αυτά που έχουμε. Και η MTCR δεν είναι απροσπέλαστο εμπόδιο. Αποτελεί μια καλή δικαιολογία από ένα σημείο και μετά. Η ουσία αυτής της συμφωνίας “κυρίων” είναι να κάνει την απόκτηση τεχνολογίας μεταφοράς WMD πιο δύσκολη. Εμείς δεν είμαστε “ύποπτοι” για ανάπτυξη τέτοιων όπλων οπότε στα πλαίσια του εφικτού δεν θα προκαλούσε “ηθικά” διλήμματα η πώληση σ’εμάς συστημάτων ας πούμε Cat II . Το αν θα μας πουλούσαν τέτοια, δεν είναι θέμα μόνο χρημάτων είναι και θέμα σχέσεων. Δεν αρκεί ας πούμε να έχεις μια βαλίτσα χρήματα και να χτυπήσεις την πόρτα του Πεκίνου για να αγοράσεις Dongfeng. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πιο βασικά ερωτήματα όπως , “αυτά που ήδη έχουμε , έχουμε τη διάθεση να τα χρησιμοποιήσουμε; ” ή ” οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά εκπορεύονται από την κατανόηση της απειλής ή ευκαιρία είναι να δουλέψουν Dassault , Blohm+Voss και λοιποί”;

Apostolis

Εξαιρετικα νεα αλλα θελω να τα δω να πραγματοποιουνται και να μην γινει οτι εγινε με τις συλλογες spice.Δυστυχως οι αναγκες σε οπλα ειναι τεραστιες.Δεν μπορει σε εναν στολο που αριθμει 230 αεροσκαφη αυτη την στιγμη ασχετα με το ποσα ειναι διαθεσιμα λογω fos,τακακια,κλπ να υπαρχουν μονο 90 scalp,40 AGM-154C JSOW,100 GBU-31A JDAM,50 GBU-50,70 AFDS και 37 Exocet.Oταν μαλιστα εχεις απεναντι σου τον δευτερο σε μεγεθος στρατο του ΝΑΤΟ με εκατονταδες στοχους,ειναι πραγματικα εγκληματικο να αγοραζεις αεροσκαφη και να μην παιρνεις τις ποσοτητες των οπλων που χρειαζεσαι για να κανεις οικονομια στο συμβολαιο και να τα αφηνεις για αργοτερα.Κατι που δεν εχουν καταλαβει απο οτι δειχνει η ιστορια οι πολιτικοι μας ειναι οτι και τα οπλα δεν ειναι αμεσα διαθεσιμα και θελουν χρονο για να κατασκευαστουν, ελπιζω στο συμβολαιο των rafale ολα τα οπλα να ειναι μεσα και να μην τα αφησουμε για αργοτερα ειδικα τα meteor.
Σημ.οι αριθμοι των οπλων δεν ειναι μυστικο μιας και αναφερονται σε συμβολαια δημοσιευμενα και ετησιες ανασκοπησεις πολλων περιοδικων.

Thanos74

Ρε παιδια οχι νουμερα. ΕΛΕΟΣ!!!!!!

x-m

Γιατί; Είναι άγνωστα τα ανωτέρω αναφερόμενα;

Vas

Βρε φίλε αν είναι δυνατόν, αυτά τα ξέρουν και οι πέτρες, γιατί έχουν γίνει με συμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί. Εδώ τα βλέπεις στο διαδίκτυο αν το googlareis, και στα αμυντικά περιοδικά. Δηλαδή οι Τούρκοι στρατιωτικοί εμάς περίμεναν να τα μάθουν; Εδώ ξέρουμε και πόσα έχουν αγοράσει αυτοί.

Apostolis

Φιλε θανο αυτα που εγραψα ειναι ανακοινωσιμα εδω και χρονια και απο περιοδικα και εφημεριδες και απο τις εταιριες και απο θεσμικα οργανα οπως το κογκρεσο των ΗΠΑ. Το ιδιο ισχυει και για τα τουρκικα οπλα και εμεις ξερουμε τι ποσοτητες εχουν,εκει που θα εχουμε προβλημα ειναι με τα τουρκικης κατασκευης.Μακαρι να κατασκευαζαμε και εμεις τους δικους μας πυραυλους ωστε να μην ηξερε κανεις τι ακριβως ποσοτητες θα ειχαμε.

Vas

Φίλε αυτό με τους αριθμούς έχεις απόλυτο δίκιο και το φωνάζω χρόνια. Ειδικά όσο αφορά το F-16 είναι απαράδεχτο ο πιο πολυπληθείς τύπος μαχητικού της Π.Α. και να μην έχει βλήμα μακράς εμβέλειας ανάλογο του SCALP. Τα 40 JSOW ανεμοπορίας των ~100χλμ(από πολύ μεγάλο ύψος) είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.
Αντικειμενικά χρειαζόμαστε το ελάχιστο 300 τέτοια βλήματα δλδ JASSM, SCALP κλπ αυτής της κατηγορίας. Αν σκεφτεί κανείς το ότι οι Αμερικάνοι έριξαν το 2017 σε μία και μόνο συριακή αεροπορική βάση 59 Tomahawk(τα 2/3 των SCALP μας) καταλαβαίνεις λοιπόν τι ανάγκες έχουμε εμείς όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία που είναι πολύ ισχυρότερη από την διαλυμένη Συρία, με πολύ περισσότερους στόχους στρατηγικούς για χτύπημα. Μερικοί εδώ νομίζουν ότι ένας SCALP αρκεί να καταστρέψει μια γέφυρα, ένα αεροδρόμιο, ένα ναυπηγείο, ένα στρατηγείο, ένα ναύσταθμο κλπ, ενώ στην πραγματικότητα θα χρειαστούν πολλαπλά πλήγματα και βγάζω εκτός τυχόν καταρρίψεις από τα αντιαεροπορικά των Τούρκων.
Και δεν είναι μόνο ότι έχουμε ανάγκη υπό-στρατηγικά, στρατηγικά βλήματα κρούζ αλλά ίσως ακόμα μεγαλύτερη σε τακτικά βλήματα, βασικά σε συλλογές έξυπνων βομβών.
Όπως είπες 100 JDAM των 25-30χλμ δεν είναι αρκετά, μετά πάμε σε λέιζερ βλήματα Paveway που έχουν εμβέλειες των 10-15 χλμ και κάνουν το μαχητικό απίστευτα τρωτό, τα τελευταία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο όταν θα έχουμε καταστρέψει την τουρκική αεροπορία.
Χρειαζόμαστε SPICE 250/1000/2000(60-100χλμ ανάλογα την έκδοση), ή το γαλλικό Hammer(50-60χλμ) ή το αμερικάνικο JDAM-ER(80χλμ). Εγώ θυμάμαι πολλά χρόνια πριν τις προσπάθειες ελληνικής εταιρίας για την ανάπτυξη εγχώριου κιτ που λεγόταν Σειρήνα που τελικά χαντακώθηκε και αυτή η προσπάθεια από την πολιτική ηγεσία. Οι Τούρκοι και εδώ έχουν προχωρήσει, πέρα από το πύραυλο πλεύσης SOM, έχουν αρχίσει και παράγουν και το κιτ HGK.

zap

πιστοποιηση Scalp στα F-16.

geo79

μακαρι,και ελπιζω η συνεργασια με τους ισραηλινους να μην μεινει μονο εκει,ασχετα τις ιδεολογικες αντιληψεις οι ανθρωποι ειναι προτυπο οργανωσης και εξοπλισμου

SAAB

Εδώ έχει μία γενική περιγραφή των συστημάτων.
https://www.flash.gr/tech/1640365/ayti-einai-i-elliniki-korveta-themistoklis-vid-pic
Το πλοίο μάλλον πρέπει να το κατατάξουμε στις ελαφριές κορβέτες.
Να αποκτήσουμε Θεμιστοκλήδες χωρίς συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ έχουμε ήδη τις ΤΠΚ είναι πλεονασμός.
Όπως πλεονασμός είναι και το ελικόπτερο το οποίο πιστεύω τοποθετήθηκε επειδή κάποια-ες εταιρεία-ες θέλει-ουν να πουλήσει-ουν κάτι παραπάνω από κάποια μικροσυστήματα ή κάτι απ’ το τίποτα.
Το μέγεθος ενός ελικοπτέρου και οι υποδομές στην κατασκευή του πλοίου δεσμεύουν δυσανάλογα μεγάλο χώρο σε αντίθεση με την εγκατάσταση συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ο χώρος της πρύμης του σκάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εποικοδομητικά…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμερικανική φρεγάτα FFG(X): Πάει «σφαίρα», ξεκινά ναυπήγηση φέτος!

Τα τελευταία νέα γύρω από την νέα φρεγάτα FFG(X) (κλάση Constellation) μετέφερε ο πρόεδρος της Fincantieri Marinette Marine, απόστρατος υποναύαρχος Rick Hunt, σε συνέντευξη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Γιατί δεν μετατρέψαμε τα A340-300 της ΟΑ σε Air Refuelling ή...

4
 Eίμαστε περήφανοι, αλλά εκεί που πραγματικά δεν σηκώνουμε "κουβέντα", είναι για το επίπεδο των αναγνωστών μας. Σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο μας, του Αλέξανδρου...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Αμερικανική φρεγάτα FFG(X): Πάει «σφαίρα», ξεκινά ναυπήγηση φέτος!

Τα τελευταία νέα γύρω από την νέα φρεγάτα FFG(X) (κλάση Constellation) μετέφερε ο πρόεδρος της Fincantieri Marinette Marine, απόστρατος υποναύαρχος Rick Hunt, σε συνέντευξη...

Ολοκληρώνεται η κατασκευή και του δεύτερου πρωτότυπου του B-21 – όλο και πιο κοντά στην παρθενική πτήση

Η παραγωγή ενός δεύτερου βομβαρδιστικού stealth B-21 Raider βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις του Northrop Grumman στο Palmdale της Καλιφόρνια, ενώ το πρώτο αεροσκάφος...

Γιατί δεν μετατρέψαμε τα A340-300 της ΟΑ σε Air Refuelling ή κάτι άλλο; Ένας αναγνώστης μας απαντά!

 Eίμαστε περήφανοι, αλλά εκεί που πραγματικά δεν σηκώνουμε "κουβέντα", είναι για το επίπεδο των αναγνωστών μας. Σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο μας, του Αλέξανδρου...