Η Π&Δ στην Rapid Trident 2019

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 η ετήσια πολυεθνική άσκηση Rapid Trident, που για την φετινή της περίοδο αναμένεται να εμπλέξει 3.700 στελέχη από 14 χώρες. Η Π&Δ, προσκεκλημένη του ΝΑΤΟ παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην πρώτη εβδομάδα της σε διάφορες τοποθεσίες, όπου διεξάγεται στην κεντρική και δυτική Ουκρανία.

Η άσκηση επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στην αξιολόγηση των προσπαθειών της ευθυγράμμισης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, μια πολύπλευρη διαδικασία υπό ουκρανική διαχείριση αλλά με την βοήθεια του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογραμμίζει επίσης την ενίσχυση της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στις συμμαχικές και συνεργαζόμενες χώρες αλλά κυρίως αποτελεί το ισχυρό μήνυμα της Ουάσιγκτον για την υποστήριξη του Κιέβου απέναντι στις κινήσεις της Μόσχας.

Η αμερικανική συμμετοχή στην Rapid Trident, που είναι και η ογκωδέστερη διεθνής, περιλαμβάνει φέτος προσωπικό από την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, μονάδες της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας που έχουν μετακινηθεί στην Ευρώπη ειδικά για τον σκοπό αυτό, τη Διοίκηση Εκπαίδευσης της 7ης Στρατιάς και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο έχει κατηγορήσει την Μόσχα για πολλαπλές παραβιάσεις τη συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους αυτονομιστές, κάτι που η άλλη πλευρά αρνείται.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται στον απόηχο της αποδέσμευσης νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας $250 εκατ. η οποία καθυστερούσε μπλεγμένη στους διαδρόμους της διαβόητης γραφειοκρατίας στην αμερικανική πρωτεύουσα και τις σχέσεις νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καμιά σχέση με την ουσία των πραγμάτων που επηρεάζουν. Στην προκειμένη περίπτωση η βοήθεια μαζί με επιπλέον $141,5 τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν «σκαλώσει» στις τεταμένες σχέσεις Λευκού Οίκου και κογκρέσου, που ελέγχεται από το δημοκρατικό κόμμα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •