Ημέρες «Top Gun» αλλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Αερομαχία στους ουρανούς της Νεβάδα και του Nellis Test and Training Range ανάμεσα σε F-22 Raptor και A-4K Skyhawk της Draken International, μιας από τις εταιρίες που προσφέρουν «ειδική αεροπορική εκπαίδευση» (είχαμε αναφερθεί πρόσφατα από τις σελίδες μας με ένα ενδιαφέρον άρθρο που αποκάλυπτε πολλά στοιχεία στην Discovery Air Defence).

Και από την ίδια πηγή του βίντεο μια παλαιότερη παραγωγή για Joint Forcible Entry Exercise (JFEX)

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το διάβασα αυτό το άρθρο (για τα Discovery air – AlphaJet), εκπληκτικές πληροφορίες… απότι κατάλαβα χρησιμοποιούν πολιτικό TICAS και έτσι είναι σαν να έχουν πλήρη εικόνα που βρίσκεται το κάθε μαχητικό (σαν να έχουν εικόνα από ιπτάμενο ρανταρ ή link-16!!) + τα ατρακτίδια που κουβαλάν τα αεροσκάφη προσομοίωσης που ακριβώς προσομοιώνουν το οπλικό σύστημα ενός αντίπαλου μαχητικού ή ηλεκτρονικό πόλεμο (αναλόγως την περίσταση και το ατρακτίδιο)..+ εκπαίδευση σε άλλες αποστολές anti-ship & jtac.

  Το μόνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί ενώ π.χ το Ισραήλ απέσυρε τα A-4 λόγω κόστους χρήσης (ως εκπαιδευτικό προωθημένης εκπαίδευσης) τα αγοράζει κάποιος άλλος και τα αξιοποιεί (πάλι για εκπαιδευτικούς σκοπούς) έχοντας πολλαπλό κέρδος!!!

  Ασφαλώς στην περίπτωση των Alphajet είναι πολύ φτηνότερο για μια αεροπορία να αγοράζει ώρες από μία εταιρία απεικόνισης (εναέριας μάχης) από το να διατηρεί επιπλέον εκπαιδευτές πιλότους και μαχητικά αεροσκάφη (σε αυτόν τον ρόλο) , αλλά πλέον, διαβάσαμε ότι οι εταιρίες αυτές ψάχνουν να αγοράσουν καθαρόαιμα μαχητικά (Mirage F-1, F-16) για να μπορούν να εξομοιώνουν νέες (ρωσικές και κινέζικες) απειλές??..

  Να πεδίο τρανό!! Για τον καμένο!! Που έχει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για προσωπική του επιχείρηση!! Ας φτιάξει μια μοίρα με τα Mirage F-1 που έχει αποσύρει η ΠΑ, ας φωνάξει και παλαιούς απόστρατους τεχνικούς-πιλότους με ειδικές συμβάσεις και ας πουλάει (η ΠΑ) υπηρεσίες απεικόνισης ανά τον κόσμο?!!

  • Αν δεν ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε από άποψη οικονομικών κι επάνδρωσης, η προσφορά από την ΠΑ υπηρεσιών Aggressors θα ήταν πιστεύω μια βιώσιμη ιδέα…

  • To Ισραήλ τα αντικατέστησε με M346 και για τον ρόλο Aggressors.
   Μας πρόλαβαν με τα γαλλικά Mirage…

 2. Πάντως πρέπει να πω ότι δυσκολεύομαι να δω την αξία του A-4 ως εχθρική απεικόνιση σήμερα. Δηλαδή να κυνηγάς το A-4 με το Raptor πρέπει να είναι λίγο ξεφτίλα…

Comments are closed.