Ισόβια στον Ratko Mladic, που κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία στον πόλεμο της Βοσνίας

2
143
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Από το 1992 έως το 1995 ο Ράτκο Μλάντιτς, ήταν ο κύριος στρατιωτικός διοργανωτής της εκστρατείας εκκαθάρισης των μουσουλμάνων και λοιπών μη σερβικών πληθυσμών από τα εδάφη της Βοσνίας. Μαζί με τον πρώην πρόεδρο Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος καταδικάστηκε με παρόμοιο κατηγορητήριο πέρυσι, ο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια επειδή ενορχήστρωσε την εθνοκάθαρση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έμεινε στη ιστορία ως μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες του  20ου αιώνα.

Το 1992, πέθαναν 45.000 άνθρωποι, συχνά στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε μια σειρά από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άλλοι έχασαν τη ζωή τους στην σχεδόν τετραετή πολιορκία του Σαράγιεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, όπου οι ελεύθεροι σκοπευτές και οι βομβαρδισμοί τρομοκρατούσαν τους κατοίκους για περισσότερο από τρία χρόνια και στις μαζικές εκτελέσεις 8000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις δυνάμεις του Μλάντιτς στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι ο  Μλάντιτς σε μεγάλο βαθμό ακολούθησε εντολές πολιτικών προϊσταμένων και ότι οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από στρατιώτες και πολιτοφύλακες δεν έγιναν κατόπιν εντολών του.

Στο αποκορύφωμα της εκστρατείας εθνοκάθαρσης το 1992, περίπου 45.000 σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν, σχεδόν οι μισοί από τους 100.000 που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Βοσνίας. Εκείνο το έτος, ο αριθμός των Βοσνίων προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ανήλθε σε 2,6 εκατομμύρια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Guest
Παναγιωτης

αλήθεια η άλλη πλευρά δεν ειχε εγκληματίες ; ας που η πλευρά των Κροατών;

chikichiki
Guest
chikichiki