RC-135 Rivet Joint: Πρώτα στις… «αδιακρισίες» 29 χρόνια τώρα   

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα αεροσκάφη υποκλοπών δεν διαφημίζουν την παρουσία τους, απλώς είναι εκεί που πρέπει. Αυτό κάνουν 29 χρόνια τώρα στην Μέση Ανατολή τα κατασκοπευτικά RC-135 Rivet Joint της USAF. Από τον Πόλεμο του Κόλπου μέχρι τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους, τα αεροσκάφη και τα πληρώματα της 763ης Εκστρατευτικής Μοίρας Αναγνώρισης παρείχαν στους επιτελείς της αμερικανικής Αεροπορίας πληροφορίες που κάνουν την διαφορά.

Η αδιάλειπτη προφορά του 763rd Expeditionary Reconnaissance Squadron στην περιοχή μετριέται με τις χιλιάδες: 10.699 ημέρες, 12.741 αποστολές και πάνω από 140.000 ώρες –φυσικά άκρως απόρρητες. Οι «Κυνηγοί» της 763rd ERS ‘Hunters’ που επιχειρούν με τα RC-135R/V Rivet Joint ή ‘RJ’ όπως τα αποκαλούν τα πληρώματά τους, εντοπίζουν, ταυτοποιούν και βάζουν στον χάρτη εκπομπές ηλεκτρονικών σημάτων από ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται προωθούνται κατηγοριοποιημένες στους «πελάτες» –επιτελείς και Διοικητές μαχίμων μονάδων– σε μια ποικιλία φορμάτ χάρη στις διευρυμένες δυνατότητες επικοινωνιών του τύπου. Η δε ανάλυσή τους επιτρέπει την δημιουργία μιας ακριβούς «ηλεκτρονικής διάταξης μάχης» του αντιπάλου, με τις θέσεις και τους τύπους των εχθρικών ραντάρ και μέσων επικοινωνιών, συν την δυνατότητα υποκλοπής και παρακολούθησης ραδιοσυχνοτήτων από ειδικούς αναλυτές/γλωσσολόγους σε πραγματικό χρόνο.

Η αποστολή των Rivet Joint στην Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου 1990, έξι ημέρες μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ. Επιχειρώντας από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τα αεροσκάφη συνέλλεγαν πληροφορίες, χωρίς φυσικά την… άδεια των Ιρακινών, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικείμενη «Καταιγίδα της Ερήμου».

Διαβάστε επίσης: Πώς τα U-2 και τα RC-135 άλλαξαν τον πόλεμο των Πληροφοριών (https://www.ptisidiastima.com/desert-storm-u-2-rc-135/)

Η Επιχείρηση Instant Thunder, μέρος της Operation Desert Storm, έφερε στο προσκήνιο τα αεροπλάνα και τα πληρώματα που από τις «σκιές» του κόσμου των Πληροφοριών βρέθηκαν σε ένα διαφορετικό, περισσότερο τακτικού χαρακτήρα επιχειρησιακό περιβάλλον. «Εκεί που οι Διοικητές των τακτικών αποστολών ήταν τυφλοί, τους βοηθήσαμε να δουν» λέει χαρακτηριστικά ο Μοίραρχος της 763rd ERS, Αντισμήναρχος Μπον. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Μετά την «Καταιγίδα της Ερήμου, τα ‘RJ’ συνέχισαν να πετούν αποστολές προς υποστήριξη των Επιχειρήσεων Southern Watch και Northern Watch –την επιτήρηση του νοτίου και βορείου Ιράκ αντίστοιχα. Κατά την διάρκεια των αποστολών αυτών, τα πληρώματα των RC-135 έθεσαν τις βάσεις για πολλές στρατηγικές συλλογής πληροφοριών και πρακτικές τακτικής ενσωμάτωσής τους οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 υπήρξαν αλλαγές στην αποστολή των Rivet Joint καθώς οι διαδικασίες συλλογής πληροφοριών αναθεωρούντο και ανανεώνονταν. Φυσικά αυτό δεν έγινε από την μια ημέρα στην άλλη. Η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των αποστολών είναι αποτέλεσμα 18 ετών πτήσεων σχεδόν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με τα πληρώματα να εντοπίζουν κενά στις διαδικασίες και να βελτιώνονται σε κάθε έξοδο.

Η μάχη εναντίον του ISIS ήταν ο επόμενος πόλεμος των RC-135. Όπως επισημαίνει ο Αντισμήναρχος Μπον, η αεροπορική ισχύς σε όλα τα επίπεδα ήταν το κύριο μέσον για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού αυτής της εκστρατείας, με τους ανθρώπους των Πληροφοριών και το προσωπικό των μέσων ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) να στηρίζουν ως επί το πλείστον την όλη προσπάθεια. Ακόμη το κάνουν. Αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •