Recce: Τα πρώτα ελληνικά αναγνωριστικά τζετ στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν… «πατέντα»

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην Κορέα τα F-84G Thunderjet χτυπούσαν σκληρά τον εχθρό με ό,τι πιο βαρύ μπορούσαν να φορτώσουν οι οπλουργοί της USAF αλλά στον Ψυχρό Πόλεμο η παρακολούθηση των «Κόκκινων» ήθελε κάτι πιο… διακριτικό. Με τρείς κομμουνιστικές χώρες στα βόρεια σύνορά της, η Ελλάδα δεν άργησε να εφοδιαστεί με τζετ, συμπεριλαμβανομένων και αναγνωριστικών.

Ελάχιστα γνωστά και ακόμη λιγότερο φωτογραφημένα, τα πρώτα αεριωθούμενα αναγνωριστικά που υπηρέτησαν με ελληνικά διακριτικά ήταν μερικά τροποποιημένα Thunderjet του Σμήνους Αναγνωρίσεως το οποίο συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1953 στην Ελευσίνα από τον Διοικητή του Σμήνους Μετεκπαιδεύσεως των F-84G στην 112 ΠΜ, Υποσμηναγό (Ι) Αλέξανδρο Παπανικολάου.

Η τροποποιημένη δεξαμενή των 230 gal. τύπου ‘Fletcher’ με την Κ-24 που έφεραν τα Thunderjet του Σμήνους Αναγνωρίσεως (Λεύκωμα «110 Πτέρυξ Μάχης Διώξεως-Βομβαρδισμού 1952-1955»)

Τα έξι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, «φωτογραφικά» αεροσκάφη διέφεραν από τα υπόλοιπα F-84 δίωξης/βομβαρδισμού διαθέτοντας μια φωτομηχανή που «κοιτούσε» από μια θυρίδα στο πρόσθιο τμήμα της αριστερής ακροπτερυγικής δεξαμενής καυσίμου. Σημειωτέον ότι η δεξαμενή δεν ήταν η συνηθισμένη των 230 gal. της Republic αλλά τύπου ‘Fletcher’.

Το τμήμα της τροποποιημένης δεξαμενής με την φωτοθυρίδα από την οποία έβλεπε η Κ-24 των 51,5 ιντσών ήταν περιστρεφόμενο, μετατρέποντας ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε αποστολής την κάμερα από πρόσθια σε αριστερή λοξή. Η σχετική ρύθμιση γινόταν χειροκίνητα από το προσωπικό εδάφους πριν την απογείωση.

Ο Διοικητής του Σμήνους Αναγνωρίσεως με δύο χειριστές μπροστά στο «φωτογραφικό» Thunderjet ‘FS-287-B’ (Λεύκωμα «110 Πτέρυξ Μάχης Διώξεως-Βομβαρδισμού 1952-1955»)

Η τροποποίηση έγινε από τους Αμερικανούς και τα αεροσκάφη παραδόθηκαν έτοιμα στην ΕΒΑ. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1953 με τον Υπσγό (Ι) Παπανικολάου στα χειριστήρια του ‘FS-052’ ενώ η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 24 του μηνός, πάλι από τον Διοικητή του Σμήνους.

Η καριέρα τους ήταν σχετικά βραχύβια. Το Σμήνος Αναγνωρίσεως μεταστάθμευσε στις 5 Ιουλίου 1954 από την Ελευσίνα στην 110 Πτέρυγα Μάχης όπου και αναβαθμίσθηκε σε Μοίρα τον Μάιο του επομένου έτους. Όταν το 1956 ανέλαβε Μοίραρχος της 348 ΜΤΑ ο αείμνηστος Γεώργιος Βαγιακάκος καθώς ο Σγός (Ι) Παπανικολάου μετατίθετο τότε στο ΓΕΑ, βρήκε στην Λάρισα τέσσερα «φωτογραφικά» F-84G να συνυπηρετούν με τα νεοπαραληφθέντα RT-33A –ουσιαστικά ένα Τ-33 με επανασχεδιασμένο ρύγχος για την τοποθέτηση φωτομηχανών και «black boxes» στην θέση του πίσω καθίσματος. Μόλις βγήκαν ετοιμοπόλεμοι οι χειριστές των RT-33, τα ‘Recce Thunderjet’ αποσύρθηκαν.

Τα F-84G ήταν τα τζετ που μαζί με τα F-86 απετέλεσαν τον κορμό της Τακτικής Αεροπορίας την δεκαετία του ’50 όμως για την δράση των «φωτογραφικών» F-84G ελάχιστα γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι οι φωτογραφίες που τράβηξαν να είναι ακόμη κρυμμένες σε φακέλλους με την ένδειξη «Άκρως Απόρρητον» –αν δεν έχουν καταστραφεί.

Μπορεί να ήταν «πατέντες» και όχι «καθαρόαιμα» αναγνωριστικά, ωστόσο έδωσαν την ευκαιρία στους Έλληνες αεροπόρους να εντρυφήσουν στην λεπτή τέχνη της φωτοαναγνώρισης την πρώιμη εποχή της αεριοπροώθησης. Τα δε RT-33A, τα πρώτα αληθινά αναγνωριστικά της Π.Α, ήταν τα αεροπλάνα στα οποία οι πιλότοι «ακόνισαν» μεσοπρόθεσμα τις δεξιότητές τους στην τακτική αναγνώριση μέχρι την παραλαβή των ασυγκρίτως ανωτέρων RF-84F Thunderflash που άφησαν εποχή.

Αλέξανδρος Θεολόγου      

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Ο Παπανικολάου είναι ο μετέπειτα αρχηγός της αεροπορίας την εποχή της χούντας Ιωαννίδη, όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο και αυτός έπαιζε στέλνοντας F-4 στην Κρήτη και ακυρώνοντας εντολές απογείωσης των F-84F;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πρώιμο δείγμα γραφής του θρυλικότερου ίσως ηγέτη και οραματιστή στην ιστορία της ΠΑ, ως νεαρού αξιωματικού. Ακόμη και το 2000-01 ως σμηνίτες ακούγαμε από κάτι πολύ παλιές καραβάνες (σμηνάρχους εκ μονίμων υπαξιωματικών, που τον πρόφθασαν ως Α/ΓΕΑ) απίστευτες ιστορίες για τις διοικητικές αρετές του, και προπάντων για τις παροιμιώδεις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις του: Για αλλού υπέβαλλε σχέδια πτήσεως, και αλλού πήγαινε, για να δει από πρώτο χέρι την ετοιμότητα και να τσεκάρει ρεφλέξ και διαδικασίες. Ο άνθρωπος πίσω από την αναγέννηση της ΠΑ, με την παραμέριση του “ό,τι δώσουν οι Σύμμαχοι” και την προμήθεια α/φ αμιγώς βάσει του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού… Read more »

Νικος
Guest
Νικος

Tυχεροί ήσασταν που είχατε μερικούς ανοιχτόμυαλους ! Εάν το συγκρίνεις με άλλους αξιωματικούς σε άλλο Οπλο, δεν είναι να απορεί κανείς με την βραδύτητα που κινείται!

PH II
Guest
PH II

Από τις πλέον αντικειμενικές κριτικές που έχω διαβάσει ή ακούσει για τον πρώην αρχηγό Αλ.Παπανικολάου. Δεν τον πρόλαβα εν ενεργεία, ώστε να έχω καλύτερη και, κυρίως, προσωπική άποψη. Οι επικριτές του προήλθαν, κατά βάση, από την φιλο-βασιλική ομάδα αξκων (Πρωτόπαππας κλπ), γιατί δεν στήριξε το αντικίνημα του τέως Βασιλιά, τον Δεκέμβριο του 1967. Στα α/φη που παραγγέλθησαν επί των ημερών του, πρέπει να προσθέσεις C-130 και T-2.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Σωστό, είχε σφαιρικό σχέδιο για την οικοδόμηση μιας Πολεμικής Αεροπορίας άλλης κλάσεως, που περιελάμβανε φυσικά και την αεροπορική εκπαίδευση, προκεχωρημένη και επιχειρησιακή. Για τους Ηρακλείς, αν κάποιος δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία για τα πρώτα 6 (ακολούθησαν άλλα έξι επί Καραμανλή), θα ήμασταν με C-119 (που ετοιμάζονταν να μας παραδώσουν) ως τις παραμονές του 2000, όπως η Ταϊβάν.