Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την “Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες 2018”.

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πριν λίγες μέρες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε την καθιερωμένη του «Έκθεση για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες» που αφορά το έτος 2018. Με την περίσταση αυτή, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες Σαμ Μπράουνμπακ αναφέρθηκαν στο θέμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης καλώντας ανοιχτάς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να την ανοίξει.

Πυρ και μανία οι Τούρκοι από την αμερικανική έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Το κυριότερο αγκάθι στην έκθεση όμως ήταν η αναφορά στο φαινόμενο της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με την ισχυρή και σταθερή πίεση του προέδρου Τραμπ η Ουάσινγκτον κατάφερε να πετύχει την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του, όπως αναφέρεται.

Αναφορικά με την γενικότερο επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» που έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.

Από την πλευρά της Τουρκίας, η αντίδραση στην έκθεση ήταν δριμύτατη, αφού εκτός των παραπάνω γίνεται αναφορά και στον επικεφαλή της -θεωρούμενης από την Τουρκία ως – τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ, μουσουλμάνου ιεροκήρυκα και πολιτικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι άσκησε κριτική κατά της προσέγγισης των ΗΠΑ σχετικά με τον επικεφαλή τρομοκράτη της FETÖ λέγοντας ότι το να αποκαλείται ο «επικεφαλής τρομοκράτης» της οργάνωσης ως «μουσουλμάνος ιεροκήρυκας και πολιτικός» είναι απόδειξη στο ότι η έκθεση δεν είναι αντικειμενική κι ότι επηρεάστηκε από άλλες εστίες.

Ισχυρίστηκε δε ότι οι τουρκικές διώξεις στον Γκιουλέν είναι καθαρά αποτέλεσμα του -φερόμενου- ρόλου του στην υποστήριξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Τέλος αναφερόμενος στην υπόθεση με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον ισχυρίστηκε ότι είχε φυλακιστεί όχι λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων του αλλά επειδή είχε διασυνδέσεις με την τρομοκρατία της συγκεκριμένης οργάνωσης και μόνο με βάση την απόφαση του δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στη χώρα του.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Δεν πέρασε ποτέ απο το ταραγμένο τους μυαλό γιατί τους επικρίνουν! Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να…ξεσκίζονται απο τις διαμαρτυρίες! ‘Ολα είναι τέλεια στο σουλτνάτο, τους την σπάσανε όμως καλά τώρα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πάλι, κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί τους ‘τέλειους’ πανευτυχείς που είναι Τούρκοι, που έχουν το δίκαιο πάντου και πάντοτε με το μέρος τους, το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να επιτρέπεται σε απολύτως κανένα ‘υποδεέστερον’ να τους πεί το παραμικρό!
Κακό πράγμα ο φθόνος…
“Όταν οργισθεί ο Θεός τον μέρμυγκα του δίνει φτερά και πετάει”