Έκκληση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή μέσων αεροπυρόσβεσης

1
751

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε χθες Δευτέρα αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο αίτημα αυτό για συνδρομή μέσω του εν λόγω Μηχανισμού αναμένονται με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας 60 πυροσβέστες από την Κύπρο και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία.

Ενημέρωση:  Δυο ακόμα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 θα συνδράμουν στο πυροσβεστικό έργο, αυτή τη φορά από την Ιταλία

Το αίτημα βρίσκεται σε ισχύ και σε περίπτωση που οι καιρικές ή άλλες συνθήκες δεν επιτρέψουν τον έλεγχο των πυρκαγιών πιθανόν να έχουμε ανταπόκριση και από άλλες χώρες.

Έχει υπάρξει προσφορά αποστολής μέσων και από την Τουρκία, όπως αναφέρει το τουρκικό δίκτυο TRT, όμως όπως έχουμε σημειώσει ήδη αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας λόγω της απροσδόκητης έντασης δασικών πυρκαγιών έχει αιτηθεί βοήθεια σε εναέρια μέσα από το εξωτερικό.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2007 κατά την διάρκεια των τότε μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία, όπου είχε ανταποκριθεί μέχρι κι η Αυστρία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου UH-1.

Παράλληλα κι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί αρκετές φορές σε αντίστοιχα αιτήματα ξένων χωρών με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών, με την ίσως πιο προβεβλημένη αποστολή του είδους το 2016 στο Ισραήλ.

Αεροπυρόσβεση στο Ισραήλ

Notify of
kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou
Offline

τους 8 που κοντά τους κρατάμε ξέρει κανείς τίποτα?