27.9 C
Athens
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Mια οφειλόμενη απάντηση στις παρατηρήσεις του αναγνώστη μας

Mια οφειλόμενη απάντηση στις παρατηρήσεις του αναγνώστη μας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Θέμα: “Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως παράγοντας αναγέννησης του Πεζικού”, άρθρο άποψης που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 2020

Λαμβάνοντας την απάντηση του αναγνώστη μας αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο επικοινωνίας, όχι μόνο στα σχόλια αλλά και μέσω ολοκληρωμένης αρθρογραφίας, ώστε και ο χώρος να είναι επαρκής και να δοθεί η ευκαιρία στους υπόλοιπους αναγνώστες μας να δουν, να κρίνουν και να συμμετέχουν στον διάλογο τώρα και στο μέλλον, εξαφορμής άλλων άρθρων.

Είμαστε τυχεροί που έχουμε εσάς για αναγνώστες! Ένας χρήσιμος αντίλογος στην αρθρογραφία μας

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: ένα άρθρο-άποψης παραμένει ακριβώς άποψη του γράφοντος. Ο συντάκτης ενός άρθρου παρουσιάζει την γνώμη του σε ένα θέμα και εφόσον την υποστηρίξει ορθά και με λογικά επιχειρήματα, η άποψη μπορεί να σταθεί και να δεχθεί, τα “πυρά” της κριτικής των αναγνωστών.


Η αντίδραση των αναγνωστών στο άρθρο υπήρξε μάλλον θετική. Παρά τον περιορισμένο χώρο ενός ιστολογίου, που δεν επιτρέπει αναλύσεις έκτασης 3,000 , 6,000, 12,000 λέξεων για να είναι πλήρεις, οι περισσότεροι αναγνώστες έδειξαν να συμφωνούν με την ουσία του άρθρου, άλλοι έριξαν την μπάλα στην εξέδρα (“δεν υπάρχουν λεφτά”, “δεν αλλάζουν μυαλά”, “δεν αφήνουν οι πολιτικοί”) και κάποιοι, μεταξύ τους και ο συγγραφέας της απαντητικής επιστολής, διαφώνησαν.

Η ουσία του άρθρου ήταν πως η κατάσταση στο όπλο του Πεζικού σήμερα εξελίσσεται δυσάρεστα, λόγω της χρονίας παραμέλησής του σε θέματα εξοπλισμών που, εκτός από μερικές προμήθειες βαρέων όπλων, τα πολυβομβιδοβόλα GMG, η ένταξη των ZU-23 ως όπλα υποστήριξης, τα MINIMI, η κατάσταση δεν άλλαξε.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως παράγοντας αναγέννησης του Ελληνικού Πεζικού

Δεν άλλαξε γιατί το δόγμα χρήσης έχει παραμείνει εκτός εποχής, τα κύρια μέσα εξοπλισμού (τυφέκια, μέσα προστασίας, ιματισμός) παραμένουν παλιά και κακής ποιότητας (πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία, κακή ποιότητα ιματισμού) και ο τρόπος χρήσης του πεζικού παραμένει κολλημένος σε δόγματα παλιότερων εποχών. Η στρατιωτική τέχνη έχει κάνει σημαντικά βήματα από το 2000 και εξής που ο Στρατός Ξηράς δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται.


Το γεγονός ότι ο Ελληνικός Στρατός ακολουθεί ένα αμυντικό δόγμα, σύμφωνα με την πολιτική στρατηγική, προσηλωμένο στην διατήρηση πολλών μονάδων πεζικού, κατακερματισμένων και υπερβολικά απλωμένων σε όλο το μήκος της Ελληνο-Τουρκικής μεθορίου, θέτει το πεζικό στην πρώτη γραμμή κάθε εξέλιξης.

Είναι αδύνατον να έχει υπηρετήσει κανείς τη θητεία του και να μην έχει προσέξει κάποιες δυναμικές της παραπάνω θέσης:

1. Χρειάζονται πολλές μονάδες πεζικού, υπερβολικά πολλές, που θέτουν τον πεζό στρατιώτη στην πρώτη γραμμή κάθε εξέλιξης. Όταν ο Στρατός έχει πρωταρχικό καθήκον την επιτήρηση και υπεράσπιση της μεθορίου με την Τουρκία, τότε τα φυλάκια παρατήρησης και οι μονάδες φύλαξης και αμέσου αντίδρασης είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε μια κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως ο πυρήνας των ενεργών μονάδων παραμένει “πεζικοκεντρικός“, για να δανειστούμε τον όρο του γνωστού αναλυτή “Αρματιστή”.

2. Τούτων λεχθέντων, θα περίμενε κανείς ότι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του πεζού στρατιώτη θα ήταν στις προτεραιότητες των Επιτελείων. Η θητεία όλων μας αποδεικνύει πως η εκπαίδευση δεν είναι επαρκής, η αντιμετώπιση των στρατιωτών θητείας (αλλά και των επαγγελματιών) δεν είναι αυτή που παραπέμπει σε έναν ενιαίο οργανισμό ενώ η πορεία των εξοπλισμών υπέρ του Πεζικού δείχνει πως τα επιτελεία δεν έχουν το Πεζικό ως πρώτη ή δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα (προγράμματα Νέου Τυφεκίου 5.56 mm, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, όλμοι 120 mm, σύγχρονων φορητών αντιαρματικών, μέσων νυχτερινής όρασης/σκόπευσης, στολών, αρβυλών, κρανών, αντιβαλλιστικών γιλέκων).

Ισραηλινό μηχανοκίνητο πεζικό αποβιβάζεται από Βαρύ ΤΟΜΠ Namer. Oι ιδιαίτερες ανάγκες του Ισραήλ το κάνουν παράδειγμα προσεκτικής μίμησης από την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι ένα μικρό κράτος με περιορισμένους πόρους και μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας αλλά και γιατί επιλέγει και τολμά να σκέφτεται out of the box χωρίς να αντιγράφει τους άλλους

3. Θα στεναχωρήσουμε περαιτέρω αλλά ενώ τα παραπάνω είναι εμφανή ήδη από την Κρίση των Ίμια του 1996, όταν οι μονάδες σε όλο το μήκος της Ελληνο-Τουρκικής Μεθορίου κινητοποιήθηκαν, επιστρατεύτηκαν, εξοπλίστηκαν και μετακινήθηκαν στους τόπους διασποράς, λίγα έγιναν για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Αν και η κίνηση έγινε σε γενικές γραμμές καλύτερα από την τελευταία φορά, την εποχή των πατέρων μας το 1974, ωστόσο τα προβλήματα έγιναν ιδιαίτερα αισθητά: μονάδες που δεν επιστρατεύτηκαν όπως έπρεπε (αδυναμία σχεδιασμού), ανεπαρκής ιματισμός (ο Ιανουάριος του ’96 ήταν ιδιαίτερα βροχερός και πολλοί υπέφεραν χωρίς καλές αρβύλες, χωρίς επάρκεια ζεστών ρούχων και αδιάβροχα της προκοπής) ενώ τα μέσα παρατήρησης ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και η προστασία του προσωπικού από εχθρικά πυρά παρέπεμπε σε άλλες εποχές. Οι μονάδες κινήθηκαν, αλλά κινήθηκαν ισχνές, γυμνές, τυφλές και με ελάχιστα μέσα να εκτελέσουν την αποστολή τους. Λυπούμαστε που επιμένουμε τόσο στο θέμα των υλικών αλλά εν έτει 2020 τα υλικά που κέρδισαν πολέμους το 1960, το 1950, το 1940 και πριν δεν “σε κάνουν άνδρα”, όπως λένε πολλοί σε καφε-στρατιωτικές συζητήσεις. Νεκρό σε κάνουν!

4. Πολλοί έθιξαν το ζήτημα της εκπαίδευσης και της (αν)επάρκειας άλλων μέσων θέτοντας άλλες προτεραιότητες (“Τί ΤΟΜΑ και χαζομάρες; Εδώ δεν έχουμε …” *συμπληρώστε ανάλογα* ) και φυσικά στα χρήματα. Ας αρχίσουμε από το τέλος: Τα διαθέσιμα χρήματα.

Ναι, είναι γεγονός πως η Ελλάδα ποτέ δεν έβαλε την άμυνά της ως προτεραιότητα. Θεώρησε τους εξοπλισμούς πεταμένα λεφτά, απέτυχε να αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παίρνει ιδιαίτερα κακό βαθμό στην σύναψη και διαχείριση αμυντικών προγραμμάτων (με εξαιρέσεις, φυσικά, αλλά ο γενικός κανόνας είναι αυτός που είναι) και ακολουθώντας ένα μάλλον μοιρολατρικό τσιτάτο βάζει πάντα τη λέξη “μίζα” στην ίδια πρόταση με τα εξοπλιστικά.

Οι νέοι εξοπλισμοί που επιθυμεί ο ελβετικός Στρατός – στο επίκεντρο ο στρατιώτης

Ασφαλώς, τα χρήματα σε ένα κράτος που δεν έχει την οικονομία της Σιγκαπούρης, της Σαουδικής Αραβίας ή των ΗΠΑ, είναι και θα είναι λίγα. Φυσικά, θα τεθούν προτεραιότητες και θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις. Δικαιολογούν, όμως, όλα αυτά την εικόνα του Έλληνα πεζού σήμερα; Στολές που σκίζονται, άρβυλα που σου μένουν στα χέρια με το πρώτο σφίξιμο; Κράνη, στολές, όπλα με ημερομηνία κατασκευής/σχεδίασης από το 1970 (υπενθυμίζουμε… 2020) και το ίδιο ισχύει και “μικρότερα” πράγματα, όπως ατομικά αντίσκηνα, κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, σακίδια και ασφαλώς οχήματα μάχης (εδώ πάμε πιο πίσω ακόμα). Όμως, είναι η εικόνα του Έλληνα πεζού συγκρίσιμη -για παράδειγμα- με του Φινλανδού ή του Ισραηλινού ακόμα; Στρατών με υποχρεωτική στράτευση, μεγάλα θέματα ασφαλείας, εκτεταμένα σύνορα να καλύψουν, ενεργές απειλές και προϋπολογισμό ανάλογο με της χώρας μας;

Φινλανδικό στοιχείο όλμου σε άσκηση του ΝΑΤΟ (φωτογραφία: SHAPE/NATO)

Αναφερθήκαμε στο ΤΟΜΑ σε μια προσπάθεια να βάλουμε το δάχτυλό μας σε ένα από τα πολλά σημεία του εικονοστασίου που είναι το ελληνικό πεζικό του σήμερα. Και το κάναμε όχι για να προσβάλουμε κάποιον υπουργό, κυβέρνηση ή το Σώμα των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Σίγουρα, οι τελευταίοι έχουν ακούσει πολλά και “καίγονται” περισσότερο με την κατάσταση αφού είναι η δουλειά τους.

Το κάναμε αφενός για την αγάπη προς την χώρα και τον λαό της και την αγωνία για την ασφάλεια και την ευημερία τους, που εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της και έχουμε άποψη για αυτές επειδή ΕΙΜΑΣΤΕ και εμείς οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Με τη θητεία μας μικρή ή μεγάλη, ουσιαστική ή ανούσια, όπως το βλέπει κανείς, καθένας από εμάς που υπηρετήσαμε ως στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες ή έφεδροι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί είμαστε η ασπίδα που φυλά την πατρώα γη και τους πολίτες της τη νύχτα, τη μέρα, στο κρύο και στον καύσωνα. Είμαστε αυτοί που θα επανδρώσουν τις θέσεις των ορυγμάτων και θα αποτελέσουμε τη “γέμιση” των απαρχαιωμένων ΤΟΜΠ και άλλων μέσων που η πατρίδα μας διαθέτει κι αν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά πρέπει να έχουμε φωνή και λόγο.


Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από τα Τεθωρακισμένα: πριν 20 περίπου χρόνια σκέφτηκαν με θάρρος, σχεδίασαν, εκτέλεσαν και έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα και έφεραν 350 άρματα Leopard-2 στον Ελληνικό Στρατό αλλάζοντας τις ισορροπίες στον Έβρο και κάνοντας ένα γιγάντιο άλμα εμπρός. Πείτε ό,τι θέλετε (“λίγα ήταν”, “το Abrams έπρεπε”, “Germanotsoliades”, “να τα κάνουμε όλα -2ΗEL”, ΜΙΖΕΕΣΣ”) αλλά τα Τεθωρακισμένα τόλμησαν και κέρδισαν. Το Πεζικό;

Ένα νέο όχημα πεζικού θα φέρει την “Άνοιξη” στην εκπαίδευση, θα συμπληρώσει την ισχύ και την ασφάλεια των τεθωρακισμένων σχηματισμών, θα προστατέψει τις ομάδες μάχης και θα επιφέρει αλλαγές. Αλλαγές στην οργάνωση και στον τρόπο μάχης. Οι διμοιρίες πεζικού κάποτε παρέτασσαν 48 άνδρες, όταν το μόνο όπλο υποστήριξής τους ήταν ένα παλιο-οπλοπολυβόλο Chauchat κι ένα Lebel με “χωνί” για βομβίδα. Με την βελτίωση των όπλων, την αύξηση της ακρίβειας και ταχυβολίας, των επικοινωνιών μεταξύ των ομάδων και μονάδων, οι διμοιρίες πεζικού μίκρυναν. Οι λίγοι μπορούσαν να προβάλουν την ίδια και μεγαλύτερη ισχύ με τους πολλούς, να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις με πυρά και έγιναν ισχυρότεροι, αποτελεσματικότεροι και λιγότερο “αναλώσιμοι”. Απώλειες μάχης 10-15% δεν είναι αποδεκτές σήμερα όπως ήταν ίσως τότε.


Αυτό ήταν το νόημα των γραφομένων μας και σε αυτό και σε προηγούμενο άρθρο. Πως το ΤΟΜΑ θα φέρει την αλλαγή που το πεζικό χρειάζεται, συμπαρασύροντας την ανάγκη για νέα τυφέκια, νέα κράνη, νέες τακτικές και νέες εποχές. Οι στρατιωτικοί κανονισμοί θα ξαναγραφούν και -γιατί όχι- είναι καιρός να γράψουμε και εμείς τους δικούς μας, προσαρμόζοντάς τους στις ανάγκες μας και στους στόχους μας.

Γιατί «τρώγεται» ο ΕΣ να αποκτήσει M2 Bradley; Τι είναι αυτό που του λείπει και απαξιώνονται τα Leopard 2HEL; Νέο ΤΟΜΑ ή πατέντες;

Αυτό δεν ανατρέπει την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη τριβή και καλύτερη σχέση του προσωπικού με τον εαυτό του και μεγαλύτερη υποστήριξη από την βιομηχανία, άσχετα από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, των “Μασώνων” και όλων των κακών “δαιμόνων” που μας κατατρέχουν. Η ώρα της αλλαγής και της Αναγένησης στο Πεζικό έχει φτάσει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

66 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

επιτέλους ειπώθηκαν όλα τα θέματα μέσα σε ένα άρθρο και οποιος έχει υπηρέτηση ξέρει πως όσα γράφονται σήμερα εδώ στην ΠΤΗΣΗ ειναι η απόλυτη πραγματικοτητα

υπηρέτησα το 90-91 στην ΚΩ σε λόχο ΕΜΛ και από τότε και μέχρι σήμερα βλέπω τον ίδιο εξοπλισμό τον ίδιο ρουχισμό (τότε δεν είχαμε την περιβόητη παραλλαγή ) και βλέπω φωτογραφίες απλά εντυπωσιασμου με κράνη σχετικά νέου τύπου και τα G3 να τα κρατάνε πλεον οι στρατιώτες οπως οι αμερικανοι τα M4 και ότι άλλο μόνο που το g3 μοιαζει με μπαστούνι

θα έγραφα και αλλα αλλα τα είπατε όλα ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

zap

Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι καλό, όπως επίσης και να μην γνωρίζουν όλοι τα πάντα. Δεν αμαυρώνεται η υπόληψη της Πτήσης εάν κάπου υπάρχει έλλειψη γνώσης.
Το σημαντικό είναι ένα κατακλείδι ότι οι ΕΔ της χώρας είναι σε τραγική κατάσταση και ΔΕΝ μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις,.
Όποτε…..

Mikros-hroas

Παρακαλώ να σταματήσει η καραμέλα πως δεν έχουμε χρήματα!
Σας έστειλα ένα κείμενο τι θα μπορούσαμε να είχαμε με μόνο
5 εκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια.
Πόσα χρήματα χρειάζονται νομίζεται ετησίως;
Να σταματήσει επιτέλους η κοροιδία!
Να σταματήσει επιτέλους το ψέμα!
Να σταματήσει επιτέλους η ανέχεια!
Φυσικά όχι από εσάς αλλά από αυτούς που έχουν και κατέχουν της θέσεις.
ΥΣ με 30 εκατομμύρια ετησίως θα είχαμε τα πάντα αλλά εμείς σκεπτόμαστε
με την λογική του σήμερα! Έχουμε πάντα επείγουσες ανάγκες!!!
Ξύλο δεν μας ρίχνουν μπας και βάλουμε μυαλό!
Ξύλο μπόλικο με την γκλίτσα θέλουν όλοι!

chriss8

Καλημέρα hroas. Σε είχα ρωτήσει παλιότερα και μου είχες εξήγησες τον τρόπο σκέψης σου. Αν και έχει βάση δεν είναι απόλυτα σωστός. Καταρχήν η αξία του χρήματος αλλάζει μέσα στον χρόνο. 1) Άλλη αξία έχουν 30 m $ το 1990 και άλλη το 2020. Απλά είναι τα μισά λεφτά, επομένως το 2020 θα έπαιρνες την μισή ποσότητα. 2) Δεν μπορείς να κλείσεις συμφωνίες βάθους 30 χρόνων με επιχειρήσεις. Οι περισσότερες δεν υπάρχουν για τόσο πολύ. 3)Οι μικροποσότητες που θα παίρνουμε κάθε χρόνο θα αυξάνουν το κόστος απόκτησης του υλικού, ίσως και κατά 100%!!! 4)Επίσης αν αρχίζαμε την προμήθεια ενός υλικού… Read more »

Mikros-hroas

chriss8 αγαπητέ συμφωνώ μαζί σου για το 1,2,3,4 που έγραψες. Δεν είπα ποτέ να παραγγείλεις το ίδιο υλικό για 30 χρόνια το αναφέρω, ούτε να κλείσεις συμφωνία με μια εταιρία για 30 χρόνια. Δεν φταις εσύ δεν έβαλα το προσχέδιο της μελέτης για να το καταλάβεις. Το μόνο ακριβό σύστημα είναι τα 500.000 οπτικά σκοπευτικά που χρειάζεσαι, με κόστος χοντρικής 100 ευρώ το ένα φτάνεις στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό στο διευκρίνισα την προηγούμενη φορά, πρώτα μαζεύεις τα χρήματα και μετά παραγγέλνεις. Τα υπόλοιπα όλα όσα γράφω είναι λίγα τα χρήματα, πχ 10 εκατομμύρια ευρώ κάνουν τα βασικά φαρμακεία μάχης.… Read more »

chriss8

Μακάρι κάποια μέρα να υπάρξει σοβαρότητα στα εξοπλιστικά μας προγράμματα! Αντί να συζητάμε για φαρμακεία και γεμιστήρες, θα έπρεπε να συζητάμε για υψηλή στρατηγική και όπλα τα άλλα να ήταν δεδομένα!

Mikros-hroas

Μεγάλη κουβέντα είπες φίλε μου λες για υψηλή στρατηγική από ποιόν;
Ξέρεις πόσα χρόνια έλεγα πως κινδυνεύουμε στον Έβρο από Τουρκική επίθεση και γελάγανε νομίζανε τον Έβρο αδιαπέραστο.
Βγήκε η Βαριοπούλα και με δικαίωσε και έτρεχαν και δεν έφταναν μετά οι δικοί μας!

chriss8

Λες και ο Έβρος είναι η Μάγχη (που και αυτή την περάσανε)

phormio

Καλο αρθρο, σοβαρα επιχειρηματα. Μπραβο Πτηση. Με ολο το σεβασμο ομως θεωρω οτι η εκπαιδευση πρεπει να εχει προτεραιοτητα. Για να εχει προτεραιοτητα, χρειαζομαστε ικανους αξιωματικους και υπαξιωματικους και οχι paper pushers που απλα εφευρισκουν χαρτουρα. Το να φροντιζεις να εχεις τακτοποιημενο στρατοπεδο για να ερθει ο ταξιαρχος επιθεωρηση, δεν κανει καποιο επαγγελματια στρατιωτικο αλλα επιστατη σε νηπιαγωγειο. Χαιρομαι πολυ που αναφερθηκε ο αξιος φινλανδικος στρατος, που θα επρεπε να ειναι το προτυπο μας (Ισραηλ δεν ειναι δυνατον να γινουνε ποτε, αλλες εμπειριες και ιστορια). Το προσωπικο κανει τη διαφορα στον φινλανδικο στρατο. Επαγγελματιες στρατιωτικοι με ολη την εννοια της… Read more »

chriss8

Την ημέρα που η πολιτεία θα αποφασίσει να ρίξει τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμό, θα έχει αποφασίσει ότι πρέπει να έχουμε και έναν ουσιαστικό στρατό. Θα αποστρατευτούν οι γραφειοκράτες στρατηγοί και θα ανέλθουν στην ιεραρχία οι «άνθρωποι της δράσης». Αυτοί με την σειρά τους θα απαιτούν να βγαίνει επιχειρησιακό έργο και όχι καλλωπιστικά χαρτιά! Αυτοί που θα διαταχθούν να φέρουν εις πέρας το έργο, θα χρειαστούν ανθρώπινο δυναμικό. Τότε λοιπόν θα αρχίσει η σωστή εκπαίδευση και ο τελευταίος στρατιώτης θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο. Όλα κινούνται από την κορυφή στην βάση και όλα είναι αφάνταστα αλληλένδετα! Χωρίς (πχ) όπλα αυτού του… Read more »

SAAB

(Για να ευθυμήσουμε): Την ημέρα που η πολιτεία θα αποφασίσει να ρίξει τεράστια ποσά για εκσυγχρονισμό, θα έχει αποφασίσει ότι πρέπει να έχουμε… ΜΙΖΕΣ!

chriss8

😉 😆

phormio

Αγαπητε διαφωνω. Δεν χρειαζεσαι ΤΟΜΑ 4 εκατομμυριων για να μην εισαι τεμπελης. Δεν χρειαζεσαι tactical drones σε καθε ταξιαρχια για να κανεις τη δουλεια για την οποια πληρωνεσαι. Αν καποιος ειναι αχρηστος, θα παραμεινει αχρηστος και αν λαβει το προυπολογισμο του us army. Ας μην πιασω για την ελλειψη αξιολογησης. Για να σε αποστρατευσουν πρεπει να εισαι εγκληματιας και χαζος μαλιστα. Δηλαδη, ενας καλος επαγγελματιας ειναι χαραμοφαης, τεμπελης και δεν ξερει καν πως να κανει τη δουλεια του λογω ελλειψης οπλικων συστηματων; Μολις αγοραστει το συστημα, ξαφνικα ο αχρηστος τεμπελης γινεται προτυπο στρατιωτικου; Συγνωμη, αλλα εχω δει τις εξαιρεσεις του… Read more »

x-m

Μπορεί το ΤΟΜΑ των εκατομμυρίων να μην είναι απαραίτητη συνθήκη, αλλά το έργο που πρέπει να παραχθεί δεν μπορεί να παραχθεί με τα μέσα που διαθέτει η Πολιτεία στο στράτευμα εδώ και χρόνια . Αν π.χ. υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα πως θα εκπαιδευτεί ο πυροβολητής ; Με ακίνητα πυροβόλα;

chriss8

Σε καμία περίπτωση δεν δίνω άφεση αμαρτιών στους τεμπέληδες και στους χαραμοφάηδες! Αλλά η χώρα δεν ενδιαφέρεται! Όσοι ανθυπολοχαγοί και να ιδρώσουν, όταν το σύστημα είναι σάπιο και δεν δίνει κατεύθυνση στο έργο τους, απλά ιδρώνουν μάταια. Κάποια μέρα θα το συνειδητοποιήσουν και θα σταματήσουν, καθώς ολόκληρη η χώρα κινείται με διαφορετικό αξιακό και ανταποδοτικό κώδικα από αυτόν που έχω εγώ και εσύ. Η ύπαρξη εξοπλισμών δείχνει την αποφασιστικότητα του κράτους να γίνει δουλειά. Να βγει έργο. Να υπάρξει αποτέλεσμα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου έχουμε ξεμείνει με όπλα τελείως παρωχημένα! Το μάνλιχερ θα γεννήσει έναν ήρωα. Αλλά το cv90 έναν… Read more »

chriss8

Απώλειες μάχης 10-15% δεν είναι αποδεκτές σήμερα όπως ήταν ίσως τότε.

AYTO!

Tango.Alpha

Σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Συμφωνώ στα περισσότερα.

Δυο παρατηρήσεις: Τα εξοπλιστικά προγράμματα είχαν πάντα την υποψία, όταν βλέπαμε τις σπατάλες στις μονάδες και πως είχαμε στρατό παρελάσεων κι όχι επιχειρήσεων.

Και ουσιαστικά είναι ίσως τι μπορούμε να δούμε: την αποτελεσματικότητα των δαπανών στην άμυνα συντήρηση και εκπαίδευση πριν από νέες αγορές. Που όταν κι αυτές γίνουν θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος συντήρησης και πυρομαχικών κι όχι μόνο η αρχική τιμή αγοράς χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη συντήρησης.

.

BGK

Μια παρατήρηση όχι επί του άρθρου, αλλά περί των ΕΕΔ. Λέμε για ΤΟΜΑ, όπλα κοκ., αλλά δεν λέμε ποιος θα τα χρησιμοποιήσει; Ο Έλληνας Στρατιώτης των <9 μηνών θητείας, όπου το 40% έχει μειωμένη θητεία, και το 20% είναι Ι3/4 (παλαιότερες εκτιμήσεις); Ο παντελώς ανεκπαίδευτος στρατιώτης, που πρέπει: -να εκτελεί ελιγμούς στο επίπεδο της ομάδας, -να βάλει με το όπλο του από όλες τις θέσεις. -να ξέρει να λύνει και να λειτουργεί όλα τα όπλα της Ομάδας (Χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, ΜΙΝΙΜΙ, πενηντάρι, GMG, LAW/RPG-18, πιθανώς νάρκες, κοκ) -να εκτελεί καταστροφές. -ΝΑ,ΝΑ,ΝΑ….μπορώ να γράφω μέχρι αύριο Μία είναι η λύση. Μεγαλύτερος στρατός… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

“Μεγαλύτερος στρατός επαγγελματιών” σημαίνει περισσότερα λεφτά σε μισθοδοσία και λιγότερα σε εξοπλισμούς, με δεδομένο ότι δεν μιλάμε για αύξηση του προϋπολογισμού.

chriss8

Ο προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί..κατά πολύ. Ή έστω στο κατά πόσο πρέπει, εάν η Τουρκία είναι πραγματικά μια στρατιωτική απειλή!

Ilias_Skaltsiotis

Ναι αλλά αν η αύξηση πάει σε πρόσληψης ΕΠΟΠ και όχι σε εξοπλισμούς δεν κάνουμε τίποτα.

chriss8

Και τα δυο είναι απαραίτητα. Έχουμε μείνει πολύ πίσω και στον τομέα του προσωπικού, αλλά και στον τομέα των εξοπλισμών…

Δεν μπορείς να τραγουδάς « περνάει ο στρατός, ο γκριζομάλλης φρουρός»
Αλλά ούτε και να περνάει θα μπορεί, με Μ113Α0 όταν θα αντιμετωπίσει έναν στρατό 5πλασιο και με πιο σύγχρονα μέσα!

Ilias_Skaltsiotis

Όταν γίνεται γκριζομάλης να μετατάσσεται σε αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες. Ένας ΕΠΟΠ 40+ δεν νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει στο στράτευμα.

chriss8

Μεγάλο σφάλμα η μονιμοποίηση του συνόλου των ΕΠΟΠ. Για πιο λόγο όλοι οι Έλληνες να γίνουμε ΔΥ;!;!;!;

Ilias_Skaltsiotis

Δεν είμαι κατά της μονιμοποίησης, γιατί θα είμαι δύσκολο να βγουν στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλη ηλικία και με αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Αλλά αυτό να γίνει σε υπηρεσίες που δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με το στράτευμα.

chriss8

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 7ετή απασχόληση και μετά απόλυση (του μεγαλύτερου μέρους) με μια σημαντική αποζημίωση. Δηλαδή περίπου το αμερικάνικο σύστημα. Ένας 30άρης με γεμάτη τσέπη δεν ακούγεται ως κακή σκέψη.
Αλλά έπιασε η κρίση επομένως απλά δεν θα υπήρχαν δουλειές…. Ένας εξαθλιωμένος πρώην στρατιωτικός είναι η χειρότερη εικόνα για να είσαι ελκυστικός σε στρατολόγηση ικανών ατόμων στο μέλλον!

Ilias_Skaltsiotis

Η Ελλαδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δίνει σημαντικές αποζημιώσεις σε 30αρηδες, ούτε να αφήνει ανθρώπους που έχει εκπαιδεύσει να φύγουν, αλλά ούτε και να πάει σε έναν πλήρως επαγγελματικό στρατό.
Σαφώς και μετά από μια ηλικία δεν μπορούν να προσφέρουν στο στράτευμα, ΠΑ και ΠΝ μπορούν να γίνουν πλήρως επαγγελματικά, και οι πρώην ΕΠΟΠ έχουν να προσφέρουν και είναι πιο οικονομικά βιώσιμο να πηγαίνουν σε παρεμφερείς δημόσιες υπηρεσίες.

zap

Αγαπητε, δεν ειμαι αρκετα εξυπνος ή αρκετα εμπειρος για να πω πιο μοντελο οργανωσης ταιριαζει στον ΕΣ. Αυτο που ξερω ειναι οτι αυτο που εχει τωρα εχει φτασει στο τελος του και δεν εχει να προσφερει πια τιποτα.

Stavrogin1

Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται προτάσεις του τύπου “Η ώρα της αλλαγής και της Αναγέννησης στο Πεζικό έχει φτάσει” είναι ότι αν αργήσει παρ όλα αυτά η ώρα του πεζικού άλλα 20 χρόνια τέτοιες βαρυσήμαντες εκφράσεις απονευρώνονται στο σημείο να χάνουν ολότελα την σημασία τους και δυστυχώς είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο μετά από χίλιες ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Το θέμα χρημάτων που “δεν υπάρχουν” ή δεν “δίνονται” δεν είναι “μπάλα στην εξέδρα”. Είναι πρόταση λύσεων ανάγκης. Αν είμαστε φτωχοί οφείλουμε να “φτωχύνουμε” και στην νοοτροπία και στο αμυντικό δόγμα. Δεν λεω να αποποιηθούμε τις εξελίξεις, η να παντρευτούμε… Read more »

chriss8

Οι χεζμπολάδες ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν και τον τελευταίο Λιβανέζο για να νικήσουν το Ισραήλ. Τους έβλεπες να πανηγυρίζουν την «νίκη» τους μπροστά στις ερηπωμένες πόλεις τους.

Εφόσον ο Έλληνας δεν είναι πρόθυμος να χαθούν τα πάντα για μια και μόνο πολεμική απόκρουση του νεο-οθωμανισμού, σίγουρα απαιτούνται τα κατάλληλα όπλα!

Stavrogin1

Τα θύματα δεν ήταν τόσα πολλά. Οι άμαχοι χάθηκαν σε βομβαρδισμούς Ισραηλινών. Ο βομβαρδισμος σίγουρα θα συμβεί και στην απόπειρα κατάληψης ενός μεγάλου νησιού. Ασφαλώς δεν προτείνεις την γρήγορη παράδοση ενος νησιού προκειμένου να γλυτώσουν οι άμαχοι γιατι αυτο θα σημάνει οτι κάνουμε εύκολη την ζωη του ειβολέα και του ανοίγουμε τον δρόμο για τον επόμενο στόχο. Υπάρχει πράγματι το ενδεχόμενο να δούμε Έλληνες να πανηγυρίζουν μπροστά σε ένα γκρεμισμένο Bαθύ. Αν σε 5 χρόνια συμβει το κακό, θα έχουμε όλα αυτα τα όπλα που χρειαζόμαστε; κι άν τα έχουμε μπορούμε να αποκλείσουμε ζημιές και θύματα. Τι ακριβώς προτείνεις; Ξέρεις… Read more »

chriss8

Θεωρώ προσβλητικό και αποπροσανατολιστικό το ότι υπονοείς ότι μίλησα για παράδοση! Είμαι σαφής όταν μιλάω για τους κατάλληλους εξοπλισμούς και έχω γράψει την γνώμη μου επ’αυτού πολλές φορές. Τα UCAV δεν αντιμετωπίζονται από γενναίους εθνοφύλακες που θα ελλίσονται “μυστικά” στα τουριστικά νησιά μας. Απαιτούν το σωστό όπλο. Από κει και πέρα, ενώ συμφώνησα με το αρχικό κείμενο σου, διαφώνησα στην μεταφορά του Λιβανέζικου παραδείγματος στα ελληνικά πράγματα. Καταρχήν η Χεζμπολά εξοπλίζεται διαρκώς και ανελλιπώς από το Ιράν. Οι επιτυχίες τους είναι τα κατάλληλα όπλα και η σωστή τους χρήση. Αλλά και πάλι. Τί είδους νίκη πέτυχε η Χεζμπολά το 2006?… Read more »

Stavrogin1

Σαφως δεν πιστευω οτι μιλας για παραδοση. ο λογος μου ειναι σαφής. ο αντικειμενικος σκοπος του Ισραηλ δεν επιτευχθηκε. ορθα μιλας για αναγκη εξοπλισμων και ορθα μιλω για στοχευμενη cost effective αναβαθμιση της μαχητικότητας του Στρατευματος και προσαρμογη του στα δεδομενα του παροντος κι οχι άραξε και περιμενε ποτε θα δεησει το ελληνικο κρατος να αναλαβει τις ευθηνες του. Ολοι ξερουμε οτι ο ΕΣ δεν εχει εξαντλησει τις δυνατοτητες της διαταξης ή του εξοπλισμου του. To think out of the box σημαινει think out of systemick establisment. Αυτο το πνευμα προσπαθω να εκφρασω κι αν το κανω επιτυχημένα ειναι δευτερευον.… Read more »

Episkeptis

Νομίζω ότι ο στρατός που έχουμε είναι ανάλογος των πολιτών που είμαστε. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και ας ξεκινήσει ο καθένας απο το ποστο του. Και το προβλημα φυσικά δεν είναι μόνο τα χρήματα που δεν έχουμε. Είναι η νοοτροπία μας. Δεν γίνεται να έχουμε ελεύθερους σκοπευτες που να λένε δημόσια οτι μια σφαίρα απο barett με αποκλιση 1 μετρο απο ανθρωπο διαμελιζει κομματι απο τον ανθρωπο, είναι ντροπή. Δεν γίνεται να έχουμε συγχρονα glock και να μην μαθαίνουμε πως τα κρατάμε γιατί δεν μάθαμε. Δεν γίνεται να είμαστε επαγγελματιες στρατιωτες και η κοιλιά να φτάνει στα γονατα.… Read more »

SAAB

Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά. – Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων. Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Τι πράττουμε για να αναθρέψουμε πολεμιστές; Σκοπιά, τσιγάρο, αγγαρεία, καλλιόπη, γραφειοκρατία, πάλιουρες, βύσματα, σκουπιδιάρες κλπ, κλπ. Αυτό δεν είναι στρατός που παράγει πολεμιστές. Χρειάζεται ένα σοκ ή στροφή 180 μοιρών αλλιώς το σοκ θα έρθει ως συνέπεια. Τα παραπάνω θα δικαιολογούνταν εάν υπήρχαν επαγγελματίες στρατιώτες που εκπαιδεύονταν εντατικά και έπρεπε να υποστηριχθούν όπως στην αρχαία Σπάρτη. Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες στρατιώτες είναι διεκπεραιωτές γραφειοκρατικών διαδικασιών και οι στρατεύσιμοι αυτοί που τρώνε την λάντζα για να μην αποσπώνται οι μόνιμοι από… Read more »

VAGELIS

Συμφωνώ απόλυτα φίλε.Δυστυχώς λόγω υπογεννητικότητας ο στρατός μας τις επόμενες δεκαετίες θα μικρύνει ,πρέπει λοιπόν η εκπαίδευση να σκληρύνει και να γίνει πιο επαγγελματική,ταυτόχρονα όμως με μικρά προγγράματα που θα απομακρύνουν σταδιακά υλικά τις δεκαετίας 70-80 απο τα χέρια του στρατιωτη

Alexandros79

Πολύ σωστά τα λέτε αλλά μια επισήμανση.
Την απάντηση ή μάλλον τις απαντήσεις δεν τις χρωστάτε εσείς, αλλά όλοι όσοι κυβερνησαν τόσα χρόνια και υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης στις Ε. Δ.
Αυτοί και μόνο έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν για την ανικανότητα και την αδιαφορία που διέπει την άμυνα της χώρας μας.

Giorgos_T

Να σχολιάσω λίγο εκτενέστερα για τα απαράδεχτα εμετικά άρβυλα, τα οποία κάποτε κατόπιν κάποιων ασήμαντων τροποποιήσεων που τους είχαν γίνει,το ΓΕΣ τα παίνευε κιόλας σε βίντεο που είχε αποδεσμέυσει. Αν είναι δυνατόν. 1ον Μάυρα, απλα για να ξεχωρίζουν από την παραλλαγή. 2ον Κατάλληλα μόνο για άνοιξη και φθινόπωρο και αυτό όχι απόλυτα. Ανυπόφορα το καλοκαίρι – επώδυνα με κάυσωνα στην ξερολιθιά – και άκρως επικίνδυνα για μακροχρόνια έκθεση στο χιόνι και τον παγετό για κρυοπαγήματα. Αν μιλάμε δε για λασπώδες ή και υδάτινο περιβάλλον με παγετό τα κρούσματα θα είναι απολύτως βέβαια και μάλιστα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. 3ον… Read more »

Greg575tpn

Πραγματικά δεν μπορω να συμφωνήσω περισσότερο μαζι σας και με αυτο το άρθρο! Μονο αληθεια έχει γραφτει και οσο και αν ποναει πρεπει παντα να γράφετε! Γιαυτο οπως εγραψα και την προηγούμενη φορα, σιστε οτι καλυτερο μπορει καποιος να διαβαζει για την άμυνα και οχι μόνο της χωρας! Υ1. Πολυ φοβάμαι πως οπως και στο δημόσιο γενικα, ετσι και στον ΕΣ που και παλι δημόσιο ειναι, οι αλλαγες μαλλον δεν έρχονται η δεν υοαρχει βουληση για να ερθουν γιατι πολυ απλά θα πρεπει να βγαλουν 20 χρονια νωρίτερα σε συνταξη τιυς αρμόδιους! Υ2. Δεν θα ξεχασω ποτε την ασκηση “δεκαήμερο… Read more »

epampapas

Σύμφωνοι σε σχεδόν όλα. Δύο παρατηρήσεις 1. Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην άμυνα. Ας τελειώσει πια αυτός ο μύθος. Η σύγκριση με το Ισραήλ που έχει δις ετήσιας βοήθειας έξωθεν και μεγαλύτερη οικονομία όπως και η Φινλανδία (που όμως έχει μικρότερη αεροπορία και ναυτικό) είναι άδικη και άσχετη. Ας φροντίσουμε να γίνει καλύτερη χρήση των πολλών πόρων και εν τέλει να μεγαλώσουμε την οικονομία μας που θα βοηθήσει και πολιτικά στα εθνικά ζητήματα. 2. Να θίξετε την ιερά αγελάδα των πάαααρα πολλών ανώτατων αξιωματικών που αναλώνουν μεγάλο μέρος των ποσών για την άμυνα, ναι αυτών με τις σύντομες θητείες αστραπής… Read more »

chriss8

Ο αληθινός μύθος είναι η εξωτερική βοήθεια που παίρνει το Ισραήλ. Ενώ παίρνει 1% του ΑΕΠ του σε βοήθεια, αυτό σπαταλά από 4,5 έως 20% στην άμυνα. Και τα χαμηλότερα ποσοστά τα βλέπουμε την τελευταία 10ετία οπότε και το ΑΕΠ του είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με άλλες εποχές.

Κλαιγόμαστε οι μωρές παρθένες για το ότι δεν μας βοηθάνε οι «κσένοι», ενώ οι ίδιοι δεν θελουμε να βάλουμε το χέρι στην δικιά μας τσέπη.

Lesalaut

Θα επιμείνω στο ότι η εκπαίδευση, η εικόνα τακτικής κατάστασης και τα ατομικά υλικά είναι πολύ σημαντικότερα για το πεζικό απ’οτι τα ΤΟΜΑ. Τα ΤΟΜΑ ουσιαστικά αφορούν έναν μόνο χώρο δράσης του ενδεχόμενου ελληνοτουρκικού μετώπου, εκείνον ενός μέρους του Μ/Κ ΠΖ στον Έβρο, ενώ όσα προανέφερα αφορούν το σύνολο του ελληνικού πεζικού. Ο αγύμναστος, άκαπνος και άυπνος νεαρός Έλληνας “σκοπάνθρωπος” δεν πρόκειται να αποκτήσει ακμαίο ηθικό αν μάθει ότι σε κάποιον ορχο βρίσκονται παρκαρισμένα λίγες εκατοντάδες Bradley, όταν η εικόνα η δική του και της ομάδας του ταιριάζει σε ταλαίπωρο στρατό του τρίτου κόσμου (οι αστεράδες και οι πολιτικοί μάλλον… Read more »

GK_

Θεωρω εξισου σημαντικες οπως επισης και πολυ ορθες τις τοποθετησεις τοσο του αναγνωστη οσο και του αρθρογραφου. Μπορω να παρατηρησω οτι σε γενικες γραμμες τα περισσοτερα ζητηματα στα οποια αναφερεστε λυνονται με σχετικη ευκολια (παραξενο, ε;!) και με μια περιορισμενη ετησια δεσμευση κονδυλιων απο τον κρατικο κορβανα. Το γεγονος οτι υπαρχει το 700ΣΕ επιτρεπει να αποκτηθουν ο ρουχισμος, η εξαρτηση, η υποδυση και τα λοιπα απαραιτητα υλικα για την διαβιωση σε κλιματολογικες συνθηκες που δεν ειναι ευνοϊκες, σε πολυ φτηνοτερες τιμες απο οτι απο το ελευθερο εμποριο. Λιγο ακριβοτερα θα ερθει ο λογαριασμος οταν προκειται για τα αλεξισφερα γιλεκα και… Read more »

SEAMAN

Λιτά και περιεκτικά αναφέρατε με εξαιρετικό τρόπο την ωμή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται το Όπλο του Πεζικού και παρ’ όλες τις διαφωνίες που εκφράζονται από μερίδα των αναγνωστών (που φυσικά πηγάζουν από τις ίδιες πατριωτικές ανησυχίες), το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, ο Έλληνας πεζός στρατιώτης όχι μόνο υπολείπεται σε επίπεδο εξοπλισμού από τα ΝΑΤΟικά πρότυπα αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατ’ επέκτασιν ηθικού. Η σύγκριση και μόνο με στρατιώτες νεότερων μελών της συμμαχίας φανερώνει την καταθλιπτική εικόνα του Έλληνα στρατιώτη, κακοεξοπλισμένος με ελλειπέστατη εκπαίδευση. Την στιγμή που η κύρια απειλή (Τ.Σ.) διογκώνεται και εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, οι εκάστοτε… Read more »

Alter_eagle

Κατά την προσωπική μου άποψη, εφόσον δεν υπάρχουν κονδύλια για εξοπλισμούς στο πεζικό το βάρος θα πρέπει να πέσει κυρίως στην εκπαίδευση του φορητού οπλισμού που έχουμε στα χέρια μας κ όχι σε κάποιο καινούριο τυφέκιο.

Pyriflegethwn

Όταν σαν χώρα δίνεις το συντριπτικό ποσοστό του badget σου σε μισθούς, θα ανέμενε κάποιος αν μη τι άλλο να υπάρχει σοβαρή εκπαίδευση (άσχετα από τις ελλείψεις σε υλικά). Είναι σαν να λες περήφανα ότι επενδύω πρώτα στους ανθρώπους μου και την ίδια στιγμή το παίρνεις πίσω!

dokimos

κοιτάξτε ρε παιδεια στην φωτογραφία πιο πανω τους 8 στρατιώτες με της μπαλασκες και τα G3 πως τους τα εχουνε κρεμάσει απορώ πως αναπνέουν, εντωμεταξύ σε ενέδρα θα είναι ” Βαστα Τουρκο να γεμίσω ” ενας ακόμα λογος που πρέπει ο ΕΣ να προτιμήσει τα TAVOR

Viper

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπω και εγώ να κάνω την θητεία μου. Μέχρι στιγμής το βλέπω σαν αγγαρεία που θα μου κόψει 9 μήνες από την ζωή μου, όχι γιατί ο στρατός είναι βαρετός και δεν το γουστάρω, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Μακάρι να έκανα και 14 και 16 μήνες θητεία αρκεί να είχε νόημα. Υποτίθεται ότι μπαίνω μέσα για να μάθω να πολεμώ, ωραία μέχρι εδώ. Τι κάνει ο στρατός γι αυτό?, τίποτα. Ούτε πεζοπορία ούτε χειμερινή διαβίωση ούτε εκπαιδεύσεις, ούτε βολές ούτε τίποτα. Βασικά πράγματα που πρέπει να μάθω για να μπορέσω να επιβιώσω σε περίπτωση πραγματικού… Read more »

phormio

Θα μπορουσα να ρωτησω την ηλικια σας ; Αν ειστε ανω των 18, εχετε ζησει μονος σας και ξερετε να σφουγγαριζετε, τοτε τα βασικα της εκπαιδευσης τα ξερετε. Απο εκει και πλεον αν κανετε 2 βολες θα ειστε τυχερος. Θα μαθετε επισης πως λυνεται το g3. Αυτα λιγο πολυ. Οπως ειπε μια σειρα μου οταν απολυθηκαμε : “αντε να ξαναγινουμε παραγωγικοι ανθρωποι, θα βγουμε τεμπεληδες και χαιβανια απο δω”. Μια συμβουλη θα ηθελα να σας δωσω: ο στρατος ειναι ευκαρια για διαβασμα. Αγοραστε ενα φτηνο kindle, ακομα και χρησιμοποιημενο. Περαστε καμμια ντουζινα βιβλια πανω στο αντικειμενο σας. Μαθετε επομενως κατι… Read more »

zap

Ακριβως αγαπητε. Ακριβως. Ο ΕΣ θελει ανανεωση απο την ριζα. Κανεις δεν θα εβλεπε την θητεια σαν χασιμο χρονου εαν αποκομιζε εστω το ελαχιστο που ειναι να μαθει να χρησιμοποιει ενα αριθμο οπλων αξιοπιστα. Ουτε καν αυτο. Αγγαρειες και σκοπιες. Αηδιες δηλαδη.

Viper

 phormio φυσικά κανένα πρόβλημα 24 είμαι, στο τελευταίο έτος της σχολής μου. Ωραία ιδέα το Kindle θα το σκεφτώ, ευχαριστώ για την πρόταση  zap Νομίζω κανένας δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει και τις αγγαρειες εάν υπήρχε και λιγο σόου. Δηλαδή εάν ήσουν για βολές, εκπαιδευσεις, μαθήματα (ή στα ΤΘ όλη μέρα μέσα σε ένα άρμα) δεν θα είχε πρόβλημα κανείς να κάνει μια δυο ώρες σκοπιά ή καθαρισμου (τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγω). Το πρόβλημα είναι ότι κάνεις μόνο αυτά. Παρακαλαω να μπω είτε στα τεθωρακισμενα είτε στην αεροπορία στρατού σκεπτόμενος ότι τουλάχιστον θα κάθομαι που θα κάθομαι όλη… Read more »

phormio

Viper, μαυροσκουφης ειναι ενδιαφερον. Το προβλημα ειναι οτι θα εχεις τανκς στην επιλαρχια, θα τα βλεπεις, αλλα δε θα μαθεις πως λειτουργουν. Δεν θα μαθεις πως χρησιμοποιουνται σε τακτικο επιπεδο. Το μονο, οταν γυρνα το αρμα στο στρατοπεδο, θα πρεπει να μαζευεις κιλα λασπη απο ερπυστριες με φαρασι και σκουπα.

Εαν γινεις τεθωρας, επεδιωξε να πας Εβρο που γινεται και καμμια ασκηση. Με τιποτα ασδεν!

Και φυσικα να μπεις σεπτεμβριο ή νοεμβριο.

dokimos

Δεν θα πάρεις μόνο 20 σφαίρες θα την γεμίσεις την Μπαλασκα σου . Στην εκπαίδευση λοιπόν άνοιξε τα μάτια σου και τα αυτιά σου να μάθεις να χρησιμοποιείς σωστά αυτά που θα σου δώσει η πατρίδα και τα οποία δεν θα είναι μόνο οι σφαιρες αλλά και χειροβομβίδες και χαρτες και πυξίδες, και από ότι φαίνονται τα πράγματα μαλον θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις
Και να Θυμάσαι ότι οι Άτολμοι πεθαίνουν πολλές φορες Οι Τολμηροί μόνο μια, Καλή σου θητεία φιλαράκο

Mikros-hroas

Ελπίζω φιλαράκο να μην βρεις το χάλι που βρήκα εγώ όταν πήγα!
Που κοιτούσε ο καθένας την πάρτη και δεν έκανε τίποτα για το γενικό καλό.
Εγώ τουλάχιστον άφησα πίσω μου κάτι για να βρουν οι νέοι και χαίρομαι για αυτό.

Tango.Alpha

Οπως να σερβίρω σε λέσχη αξιωματικών, είχα τη χαρά να βοηθήσω σε δεξίωση που είχε έρθει στέλεχος της “Π”, να σφουγαρίζω με “Τ” ρίχνεις τα νερά και τα διώχνεις με το Τ που έχει στην πλατιά επιφάνεια ένα λάστιχο, να μην τηρώ το λόγο μου όπως πολύ αξιωματικοί και τέτοια πράγματα έμαθα στη θητεία μου. Επίσης υπάρχει στα Αγγλικά μια ωραία έκφραση. Δε βοηθάς την πατρίδα σου για αυτή αλλά σκοτώνοντας τους μπάσταρδους που τους απειλούν.  Viper , νόμιζα ότι το όπλο το επιλέγει το βύσμα και η υπηρεσία όχι ο στρατεύσιμος. Το σφουγγάρισμα όντως βοηθά από τις πιο κρίσιμες… Read more »

phormio

Ευτυχως ποτε δεν με εστειλαν σερβιτορο σε λεσχη. Καλυτερα ξεχορταριασμα μεχρι δυση ηλιου.

Οσον αφορα γνωσεις πολεμικης ιστοριας εχω να πω το εξης: 2 μερες κρατηση απο συνταγματαρχη, επειδη σε προβα για παρουσιαση της απελευθερωσης των νησιων, ειχα το θρασος να πω οτι το Αβερωφ ηταν θωρακισμενο καταδρομικο και οχι θωρηκτο. Φταιω βρβαια οτι επεμεινα οτι δεν ηταν θωρηκτο και δεν εκανα το χαζο.

Tango.Alpha

Για το ξεχορτάριασμα μονάδας αεροπορίας μας έδωσαν χορτοκοπτικό χειρός αντί να μπουν στον κόπο να νοικιάσουν για μια μέρα έναν καταστροφέα/ γκρέιντερ/φρέζα και να ολοκληρωθεί η δουλειά γρήγορα κι αξιόπιστα. Η λέσχη είχε τις ωραίες στιγμές αλλά ειλικρινά θα προτιμούσα να είχα πληρώσει ένα άτομο από την περιοχή να έκανε τις υπηρεσίες αυτές αντί για μένα. Ελάχιστη σημασία θα είχε για την επάνδρωση της μονάδας σε περίπτωση πολέμου αφού ούτε βολή κάναμε ούτε κάποια τυπική ενημέρωση τι κάνουμε σε περίπτωση πολέμου. Γρήγορη ιστορία: ανοίγαμε τη θερινή παραθαλάσσια λέσχη αξιωματικών ενώ η μονάδα ετοιμάζονταν για άσκηση. Ρωτά κάποιος αξιωματικός έναν κληρωτό… Read more »

phormio

Τι πλοιο ειναι το Αβερωφ ειναι υπερβολικα απλη γνωση. Δε θα ρωτουσα συνταγματαρχη πεζικου να μου κανει αναλυση των βιβλιων του Φωτακη ή να ξερει ποιος ηταν ο Νιμιτς. Αυτο σημαινει, οτι ενας συνταγματαρχης που κοκορευοταν για τη σχολη πολεμου που εβγαλε, δεν ειχε διαβασει καν ενα απλο βιβλιο για τους Βαλκανικους. Ειμαι σιγουρος οτι αν τον ρωτουσα για small unit tactics στο πολεμο του ιρακ, δεν θανειχε καθισει να διαβασει ποτε του.

phormio

Κυριοι, δειτε εδω το υλικο του φινλανδικου στρατου https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Finnish_Army Δειτε πως ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ σοβιετικο υλικο ηλικιας 50 ετων και βαλε. Οι ελλειψεις σε συγχρονο υλικο ειναι δικαιολογιες ανθρωπων αχρηστων για την κοινωνια και τη χωρα. Δικαιολογιες και τιποτα παραπανω. Αν το σωμα των Ελληνων αξιωματικων ειχε θεληση και μια στοιχειωδη επαγγελματικη αξιοπρεπεια, θα ειχαμε αξιομαχες ενοπλες δυναμεις χωρις ουτε ενα παραπανω ευρω στον προυπολογισμο. Οι Φινλανδοι βγαινουν χειμωνα με ενα μετρο χιονι με τα bmp 2 και mt lb (σχεδιαση του 50) και κανουν γυμνασια. Απλες μοναδες με κληρωτους των 6 μηνων, οχι τιποτα ειδικες δυναμεις.Κι αυτα ενω η Ρωσια δεν… Read more »

Mikros-hroas

Το μεγάλο ψέμα. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε οπλικά συστήματα, γιατί δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τους ξένους στο κόστος! Διαφωνείτε; Λάθος διαφωνείτε και θα το αποδείξω ευθύς αμέσως. Οι μελέτες που κάνω αφορούν βελτιώσεις, τροποποιήσεις οπλικών συστημάτων και νέα σχέδια που δεν υπάρχουν στην αγορά. Το γράφω για χρόνια αυτό, μόνο με νέα καινοτόμα προϊόντα μπορείς να προχωρήσεις. Να αναγκάσεις της μεγάλες εταιρίες να συνεργαστούν μαζί σου, να βάλουν χρήματα για την ανάπτυξη σχεδιάσει και να κερδίσεις από της εξαγωγές σε άλλες χώρες. Η πατέντα να μείνει στην Ελλάδα για να έχεις κύρος και χρήματα. Πρότζεκτ χρειαζόμαστε που είναι όμως δεν… Read more »

Mikros-hroas

Μπορείτε την μελέτη εδώ:
https://www.proelasi.com/μελέτη-εξέλιξης-και-βελτίωσης-φορητώ/
Υπάρχει και άλλου.

Giorgos_T

Αυτό ονομάζεται υπόθεση, οχι μελέτη! Μπείτε σε κάποιο επιστημονικό ή ακαδημαϊκό περιοδικό/ ιστότοπο να πάρετε μια ιδέα πως είναι οι πραγματικές μελέτες.

Mikros-hroas

Προσχέδιο μελέτης όχι η ολοκληρωμένη μελέτη.
Έχω και καλύτερες εκατοντάδες σελίδες νομίζεις πως της διαβάζει κανένας στην Ελλάδα;
ΥΣ ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να την διαβάσεις έστω και κουτσουρεμένη.

Stratilatis

Διαβασα με προσοχή και το αρχικό άρθρο με το e-mail του αναγνώστη αλλά και το παρών άρθρο και ομολογώ όλα τα σχολια. Θα περίμενα μια διαφορετική απάντηση από εσάς και όχι αυτό που διάβασα. Στην παρότρυνση μα ειστε φειδωλοί στις κρίσεις σας λόγω άγνοιας του αντικειμένου σε βάθος και χάνετε το δίκαιό σας (ειλικρινά το βλέπω σε πολλά άρθρα σας) βασικά πετάτε την μπάλα στην εξέδρα.λέγοντας ναι έχει δίκαιο αλλά ο στρατός δεν έχει άρβυλα. Θα περίμενα να στηλιτεύσεται τον παραγματικό υπαίτιο που ο στρατός έχει άρβυλα, ή στολές χαμηλής ποιότητας και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις εγχώριες βιομηχανίες… Read more »

Stavrogin1

αυτό ηταν που θελησα να πω αναφέροντας την χεσμπολαχ οτι ο αγωνας της δεν ηταν ένας αναχρονισμός, αλλά μια ρεαλιστική προσπάθεια με χρήση τεχνολογίας σε κρίσιμα σημεία. μελέτησαν σοβαρά τι έπρεπε να κάνουν και το έκαναν.

Tango.Alpha

Κάποιοι καραβανάδες υπογράφουν τις προδιαγραφές και την παραλαβή. Είτε επειδή ο Υπουργός Tango Alpha τους υπαγόρευσε προδιαγραφές είτε γιατί έκριναν ότι έπρεπε να παραγγείλουν υλικό κακών προδιαγραφών.
Βλέπετε το κοινό στοιχείο: και στις δυο περιπτώσεις αποδέχθηκαν χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς επώνυμη στοιχειοθετημένη καταγγελία και οι ένοπλες δυνάμεις παραλαμβάνουν υλικό κακής ποιότητας και υψηλού κόστους με την ανοχή ή σύμπραξη των στελεχών. Οπως λέγαμε στη θητεία μου τις δυο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα το Δημόσιο αποδέχθηκε όλα τα έργα από ένα σκαλί ως ένα αεροδρόμιο όταν όλοι βλέπαμε πόσα πράγματα ήταν λάθος.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μεταφορά των MLRS σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά απαιτούν οι ΗΠΑ. Οι...

31
 Σε μια κλασική κίνηση, οι ΗΠΑ, διά του γνωστού αμερικανού υπουργού οικονομικών Σκρουτζ Μακ Ντακ, απαίτησαν τη μεταφορά των ελληνικών συστημάτων MLRS στη Λευκάδα....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

Η Νότια Κορέα παραλαμβάνει ολόκληρη την γραμμή παραγωγής ελικοπτέρων H155B1 από την Airbus

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Γης, Υποδομών και Μεταφορών της Νότιας Κορέας (MOLIT) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) υπέγραψαν μια ηλεκτρονική...

Νέα ελαφρά πολυβόλα M249 για τον Στρατό των ΗΠΑ

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, η FN America κέρδισε ένα συμβόλαιο ύψους 78,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια επιπλέον αριθμού ελαφρών...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

Οι “κακοί” και φιλότουρκοι Αμερικάνοι συνωμοτούν, σκάβουν τον λάκο μας, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών, μοίρασμα του Αιγαίου… και στο βάθος, πολύ βάθος το East...

Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και...
- Advertisement -