28.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Aποσυρθέντα βρετανικά Sea King AEW και ευσεβείς πόθοι

Aποσυρθέντα βρετανικά Sea King AEW και ευσεβείς πόθοι

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά από επίσημη ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Κουζήλος εμφανίστηκε από το πουθενά ζήτημα ενδιαφέροντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τα προσφάτως αποσυρθέντα ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης (AEW) του βασιλικού Ναυτικού.

Το Βρετανικό Ναυτικό απέσυρε τα ελικόπτερα Sea King

Αν και μόνο η ηλικία άνω των 40 ετών των συγκεκριμένων ελικοπτέρων (υπενθύμιση ότι μιλάμε για εναέρια μέσα) θα έπρεπε να ήταν αρκετή απάντηση πριν καν εγερθεί το ερώτημα, ωστόσο το ΥΠΕΘΑ μέσω του ίδιου του υπουργού κ. Πάνου Καμμένου προέβη στην έκδοση επίσημης απάντησης.

Υπενθυμίζεται αναλυτικά η ερώτηση, όπως διατυπώθηκε από τον βουλευτή:

«Ερώτηση 3001/02-11-18 της Βουλής των Ελλήνων

Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, αποσύρθηκαν από την υπηρεσία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτιού τα 4 εναπομείναντα ελικόπτερα Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης/ Εναέριας Επιτήρησης & Ελέγχου (AEW/ASAC) τύπου Sea King ASaC7, με τον χαρακτηριστικό εξωτερικά μεταφερόμενο θόλο του ραντάρ Search water 2000.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα αποτελούσαν τα εναέρια “μάτια” του βρετανικού στόλου και ιδίως της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με το Σύστημα Αποστολής Cerberus της Thales (δύο σταθμοί εργασίας) ολοκληρωμένο με παλμικό ραντάρ Search water 2000, σύστημα IIP τύπου Nik XII Mode 4 με ανακριτή σήματος ΑΡΧ-113 και ζεύξη δεδομένων Link 16, με το Search water 2000 και με ικανότητα ιχνηλατίσεως 400 ιχνών, ενώ χάρη στην διαμόρφωση Ενδείξεως Κινούμενου Χερσαίου Στόχου (GMTI) είναι δυνατή η στενή παρακολούθηση στόχων στην στεριά. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν σταθμοί ασυρμάτων ασφαλών επικοινωνιών και Σύνολο Αμυντικών Βοηθημάτων με Δέκτες Προειδοποιήσεως Ραντάρ (RWR), Σύστημα Προειδοποιήσεως Προσεγγίζοντος Πυραύλου AAR47, παρεμβολέα υπερύθρων ALQ-144 και διανομείς αεροφύλλων/ θερμοβολίδων.

Στην ελληνική περίπτωση, τα Sea King ASaC7 μπορούν να είναι χρήσιμα τόσο στις ανοικτές και κλειστές περιοχές του Αιγαίου προς όφελος ομάδων μάχης, επεκτείνοντας τον ορίζοντα αποκαλύψεως χαμηλά ιπταμένων εναερίων απειλών, είναι σε θέση να υποστηρίξουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις αλλά και Ειδικές Επιχειρήσεις του ΓΕΕΘΑ σε όλο τον χερσαίο χώρο, όπως ακριβώς συνέβη στο Αφγανιστάν.

Φυσικά, τα εν λόγω ελικόπτερα ειδικού ρόλου, μπορούν να υποκατασταθούν σε έναν βαθμό από συστήματα UAV, τα τελευταία όμως μόνο με ειδικό εξοπλισμό μπορούν να αποκτήσουν ικανότητα GMTI ενώ βεβαίως δεν μπορούν να έχουν καμιά συνεισφορά σε ρόλο AEW. Στον τελευταίο, τα Sea King ASaC7 είναι σε θέση να συμπληρώσουν και σε εξεζητημένες περιπτώσεις να υποκαταστήσουν σε έναν βαθμό τα ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Υπάρχει πρόθεση να τεθεί προς εξέταση η αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων;

Ο βουλευτής,

Νικόλαος Κούζηλος»

Στο παραπάνω ερώτημα λοιπόν ακολούθησε η παρακάτω απάντηση από το ΥΠΕΘΑ, όπου εν ολίγοις υπήρξε αρνητική τοποθέτηση.

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 3001/02-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος με θέμα «Σχετικά με την ενδεχόμενη αγορά των SeaKing ASaC7» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και μέσων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση την εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, Δομή Δυνάμεων (ΔΔ) των ΕΔ. Στην ισχύουσα ΔΔ 2013-2027, δεν υφίσταται πρόβλεψη για προμήθεια ελικοπτέρων (Ε/Π) για υποκατάσταση ή υποβοήθηση του ρόλου των αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, η εξέταση της σκοπιμότητας απόκτησης των υπόψη ελικοπτέρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τεθεί στο ΥΠΕΘΑ ή και στο ΓΕΕΘΑ από κάποιον φορέα, ώστε να τύχει περαιτέρω επιτελικής επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη των συναφών επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΕΔ – ήτοι αυτών που δύνανται να συσχετισθούν με τις δυνατότητες του υπόψη Ε/Π και αφορούν στους τομείς της επιτήρησης και της έγκαιρης προειδοποίησης – έχει ήδη δρομολογηθεί επιτελικά μέσω των συναφών διαδικασιών του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ).

Τέλος, το όλο ζήτημα σχετίζεται με διεργασίες του ΕΑΣ, οι επιμέρους παράμετροι των οποίων φέρουν διαβάθμιση ασφαλείας «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σχόλιο Π&Δ:

Από την μία είναι ομολογουμένως και αντικειμενικά θετικό αν και σπάνιο βουλευτές της ελληνικής βουλής να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εξοπλιστικά ζητήματα να διατυπώνουν απόψεις κι ερωτήσεις, ανεξάρτητα του κόμματος που πρόσκεινται. Από την άλλη όμως υπάρχουν και όρια.

Δεν εξετάζουμε τα κίνητρα ή/και πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να οδήγησαν τον συγκεκριμένο (ή κάθε άλλον βουλευτή) να υποβάλλει ερώτηση για κάποιο εξοπλιστικό θέμα. Οι βουλευτές δεν είναι παντογνώστες, ούτε περιμένει κανείς να είναι, για αυτόν τον λόγο άλλωστε η Βουλή των Ελλήνων δικαιολογεί την απασχόληση συμβούλων για λογαριασμό τους. Σήμερα στην εποχή του Google ούτε καν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ελικόπτερο το οποίο είναι σε υπηρεσία για πάνω από πενήντα χρόνια και συγκεκριμένα τουλάχιστον 37 χρόνια για την έκδοση Sea King ASaC.7 (πρώην Sea King AEW.2) και αποσύρεται μαζικά από όλους τους χρήστες του, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επί των αμυντικών θεμάτων ούτε να έχεις συμβούλους ειδικούς επί των αμυντικών θεμάτων για να μπορείς να αντιληφθείς ότι έχει θέση μόνο στο μουσείο ή στο κοντινότερο κέντρο διαλογής παλαιών μετάλλων σκραπατζίδικο.

Υπό άλλες συνθήκες, τα συστήματα που φέρουν είναι τεράστιας και εγνωσμένης επιχειρησιακής αξίας και σίγουρα θα είχαν τουλάχιστον ενδιαφέρουσες προοπτικές. Οι πλατφόρμες που τα φέρουν όμως δεν έχουν μέλλον αφενός και είναι σε μικρό αριθμό για να αξίζει τον κόπο η προσθήκη ενός ακόμα νέου τύπου μεγαλώνοντας περεταίρω την πολυτυπία την στιγμή που κι οι τρεις κλάδοι δυσκολεύονται τρομερά να κρατήσουν επιχειρησιακά τα υπάρχοντα αερομέσα τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

47 ΣΧΟΛΙΑ

47 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

Ευσεβείς πόθοι δημοσιογράφων του ειδικού τύπου είναι κύριοι. Όχι βουλευτών της Χ.Α.

https://www.defence-point.gr/news/elikoptera-typou-sea-king-asac7-aewasa-ton-vretanon-gia-to-polemiko-naftiko

Gunner

Ερώτηση στην Βουλή για τα βρετανικά Sea King ASaC7

https://doureios.com/erotisi-stin-vouli-gia-ta-vretanika-sea-king-asac7/

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι παλαιά ελικόπτερα και δεν συμφέρει να αποκτηθεί ένας νέος τύπος μεταχειρισμένου ελικοπτέρου, σε μόλις 4 μονάδες, που είναι ηλικίας 40 χρονών.

Spirit

Καλα τόσο προβλήματα, αυτό βρήκε να κάνει επερώτηση;
Αν κοιτάξουμε τι θα κάνουμε με την υποστήριξη ΕΜΒ-145Η και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα…

Π. Ν.B

Αλίμονο αν αρχίσουμε να δίνουμε την παραμικρή σημασία στις αρλούμπες που κατά καιρούς ξεστομίζουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής…

zipo's

Όχι ότι μου είναι συμπαθείς οι κύριοι του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά ευτυχώς που οι “δημοκράτες” ενδιαφέρονται για την άμυνα της χώρας. Όσον αφορά δε την ηλικία των ελικοπτέρων, υπάρχουν και παλαιότερα (δόξα το θεό) και στο ελληνικό οπλοστάσιο.

chikichiki

Τα παλαιότερα όμως μαζί μας γεράσανε τα περισσότερα, δε τα πήραμε για καινούρια!

STRATOS

Μόνο οι δημοκράτες έχουν σοβαρή άποψη επί του θέματος, θα το ρισκάρουμε!!

Θα συμφωνήσω πάντως με Spirit. Οι δημοκράτες έχουν αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς ανταλλακτικά. Άλλες προτεραιότητες υπάρχουν, αλλιώς τα ελικόπτερα μια χαρά ηλικία έχουν (αν λάβουμε υπόψη και τις εκπληκτικές δυνατότητες τους).

Εκσυγχρονίζουμε (μέχρι το 2023 καλά να είμαστε) τα P-3B που είναι 40+ χρονών και στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν και άλλα ιπτάμενα μέσα (ελικόπτερα , αεροσκάφη) με αντίστοιχη ηλικία, χωρίς ορίζοντα αντικατάστασης..

Κωνσταντίνος

Οι (αριστερές) πολιτικές σου απόψεις δεν ενδιαφέρουν κανένα εδώ μέσα. Για αυτό κράτα τες για τον εαυτό σου

Flight

Καλωσήλθατε στην σελίδα μας, αλλά οποιαδήποτε άποψη, αν εκφραστεί κόσμια, έχει θέση εδώ. Σας παρακαλούμε, αν διαφωνείτε, κάντε το με επιχειρήματα.

ETS

Στα υβριστικα σχολια του ΠΝΒ που λερωνουν την σελιδα σας δεν απαντησατε μονο κανετε παρατηρηση σε αυτον που κανει οτι θα επρεπε να κανετε εσεις .
.Κοσμια θεωρειτε την τοποθετηση του ΠΝΒ ?
Ταιιαζει με το υφος και το ηθος τελικα της σελιδας?
Ποια επιχειρηματα ειδατε εκει και τα αναζητητε εδω?
Εκτος και αν συμφωνειτε με ορισμενους που τους αφηνετε να υβριζουν ..
Οποτε θα υπαρξουν απαντησεις μεταμορφωνοντας την σελιδα σε κατι οχι ευχαριστο για ολους αλλα με δικη σας ευθυνη..

Flight

Τι υβριστικό ειπώθηκε; Αν μας ξέφυγε κάτι πείτε το

ETS

”αρλούμπες που κατά καιρούς ξεστομίζουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής…”” Άσχετα το τι πρεσβεύει ο καθένας οι εκφράσεις αυτές δεν έχουν θεωρώ λόγο παρουσίας εδώ. Νομίζω καταλαβαινομαστε.. Εννοείται πως πρέπει να απέχουμε από τέτοιες τοποθετήσεις αλλιώς χάνεται η ουσία των σχολίων που αναφέρονται σε μια ερώτηση για ένα θέμα άμυνας. Αλλιώς να μιλήσουμε για αριστεροειδη και βασταζους κοινοβουλευτικών απατεώνων και να ξεφύγει η υπόθεση όπως κάνουν άλλοι σε άλλα σχόλια εδώ πάλι χωρίς μετριασμο. Διαφήμιση κανενός πολιτικού χώρου δεν δέχομαι όταν μιλάμε επί συγκεκριμένου. Δικαίωμα σας να κρίνετε όπως θέλετε αλλά θεωρώ πως η παρουσία τέτοιων σχολίων είναι υβριστική και… Read more »

MPAMPIS

Και ομως δεν θα ήταν άσχημα για χερσαία χρήση στον Έβρο (οχι στο μέτωπο) οπως και στην Κύπρο, για ναυτική χρήση στην γραμμή Κρήτη-Κάρπαθος-Ρόδος….
…..ελπιζω να μην τα πάρουν οι Τούρκοι για το αεροπλανοφόρο τους…
……μηπως να μας τα δώσουν για την frontex?

Jerry

Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν. Αν η τιμή των ελικοπτέρων είναι υποπολλαπλάσια του συνόλου του εξοπλισμού τους, ένας κανιβαλισμός τους και διαμοιρασμός σε κατάλληλη σημεία, (Link 16 σε φρεγάτες, IFF σε ΠΑ όπως και RWR & MWR & ALE & ALQ-144 ) μπορεί να συμπλήρωνε απόθεμα στις μάντρες ή συμπλήρωμα κάπου αλλού)

chikichiki

Φυσικά δε θα ήταν άσχημα, αλλά το “δε θα μας έπεφτε κι άσχημα” (και μάλιστα αποκλειστικά από άποψη ικανοτήτων, γιατί δε λαμβάνονται υπόψη τα κόστη και οι ανάγκες) θέτει τον πήχυ τόσο χαμηλά που πρακτικά κάθε οπλικό σύστημα μας φαίνεται εν δυνάμει κατάλληλο και ικανό να έχει κάποια χρήση εντός των ΕΔ.

MPAMPIS

Αν ειναι πολυ φτηνό ή και τζάμπα ναι!
Φυσικα καμια σχέση με προτεραιότητα.
Τιποτα ΑΩ απο vosper έπαιζαν;

chikichiki

Δε ξέρω αν υπήρχαν ΑΩ από τη Vosper, πάντως φθηνά αυτά τα ε/π δε θα τα έλεγα. Από όσα μας λείπουν αυτή τη στιγμή, καλύτερα τα όσα χρήματα να πάνε προς τα κει αντί να καλύπτουν ανάγκες που δημιουργήσαμε εμείς.

Tpap

Εδώ θα πετάμε τα P-3B που θα είναι πόσο χρονών είπαμε;;;;!!!! Τα Sea king που είναι 37 χρονών μας προβλημάτισαν, μια γερή ανακατασκευή και θα τα έχουμε όλα μέχρι και τα δισέγγονα μας.

FOX

Αυτά θα πετάνε γιατί θα εκσυγχρονιστούν δεν είναι το ίδιο.

Tpap

Δεν είναι έτσι και το ξέρουμε. Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλες τις κατασκευές. Αν είναι έτσι να εκσυγχρονίσουμε όλες τις “S” (εκσυγχρονισμένες και μη), ώστε να μη χολοσκάμε για την ανανέωση του στόλου με πλοία μικρότερης ηλικίας, να εκσυγχρονίσουμε τα Μ-48 κ.α. Εξάλλου τα Sea king AEW δε τα λες και για πέταμα – ιδίως τα ηλεκτρονικά τους.

Spirit

Έτσι είναι και χειρότερα. Αεροσκάφη AEW έχουμε, δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο προς το παρόν από να τα αξιοποιήσουμε, και μεσοπρόθεσμα να τα εκσυγχρονίσουμε.

chikichiki

Ο χρόνος όμως έχει και διαφορετικές επιπτώσεις στις διαφορετικές κατασκευές, άλλο μου ράγισε η υπερκατασκευή στη φρεγάτα, άλλο μου φεύγουν τα μπουλόνια από το υποβρύχιο 70μ κάτω από την επιφάνεια και άλλο μου σπάει μια δοκός στην ουρά του ελικοπτέρου στα 3χλμ πάνω απ’το έδαφος. Στην τελική όμως είναι θέμα προτεραιοτήτων. Τα ε/π δεν είναι άχρηστα, κάθε άλλο, αλλά η απόκτηση τέτοιων δυνατοτήτων απλά δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Τα επιχειρησιακά μας σχέδια τη βγάζουν μια χαρά και χωρίς AEW helos, όπως τη βγάζουν μια χαρά και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Spirit

Συμφωνώ, καμιά σχέση οι δύο περιπτώσεις.
Τα P-3 για να πετάξουν από εδώ και πέρα διαθέτουμε ένα σωρό χρήματα, τα ίδια θέλουμε να γίνουν και για τα Sea king;
Μιλάμε για παράνοια.

Shadowfax
Devilakos

Ο εξοπλισμός του ραντάρ με τους σταθμούς εργασίας και τον υπόλοιπο εξοπλισμό, θα μπορούσε να βγει και να εγκατασταθεί σε άλλο ελικόπτερο; Είτε σε “γυμνά” μεταχειρισμένα S-70 που δεν θα έχουν εξοπλισμό ASW, είτε σε κάποιο Eurocopter; Θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος; Σε μια τέτοια περίπτωση ζητάς τα 4 και 2-3 που είχαν αποσύρει ήδη και το ελικόπτερο που προκύπτει το έχεις και περιπολεί ανάμεσα στα νησιά, γιατί άλλο να κόβει βόλτες το EMB-145 εκεί ψηλά και άλλο 1 ελικόπτερο χαμηλά.

Spirit

Αυτό θέλεις από ένα ιπτάμενο ραντάρ να πετά ψηλά και οικονομικότερα με μεγαλύτερη αυτονομία.

chikichiki

άμα το ελικόπτερο AEW πετάει χαμηλά, ποιο το νόημα;

zipo's

Το “υπάρχουν και παλαιότερα (δόξα το θεό) και στο ελληνικό οπλοστάσιο” εννοείται ότι είναι ειρωνικό, έτσι;
Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι σε κάποια χρόνια η 40ετία θα μας φαίνεται “ενδιάμεση” ηλικία…

NikolakiEfentis

Αν (i) τα ήθελε η AΣ ή ΠΑ και κατά τη γνώμη θα ήταν πάρα πολύ σημαντική προσθήκη και (ii) ήταν made by Lockheed Martin κατά την γνώμη μου θα μιλούσαμε διαφορετικά…

Εννοείται ότι μιλάω για την περίπτωση που μας τα έδιναν σε λογική τιμή μαζί με στοκ αποσυρμένων Sea King.

Φυσικά ισχύει αυτό που έιπε πρόσφατα ο Ρήγας, πρώτα η κοινωνία (δηλαδή διορισμοί στο Δημόσιο) κι ότι άλλωστε οι ΕΔ κάνουν μόνες τους αναβαθμίσεις. Οπότε ούτε FOS ούτε ΜΕΚΟ ούτε τίποτα.

Tpap

Αυτό που είπε ο Ρήγας με τρομάζει περισσότερο από το “θα το ρισκαρουμε” του Μπαλαφα. Ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, ότι μπορούνε μόνες τους οι Εδώ, από εκεί και πέρα χάος. Τρομακτικό!

chikichiki

Ειλικρινής απορία, αυτό το “θέμα” με την LM από που πηγάζει;

NikolakiEfentis

Λέω ότι μπορούσε και να παίξει η περίπτωση όπως των ορίων… Να μου κάποιος για το αν τα έχουμε ανάγκη ναι μα μου έχουμε άλλες προτεραιότητες ναι αλλά ότι είναι πολλών από μόνο του δεν λέει τίποτα.

Fingolfin

Φυσικά θα ήταν σημαντική προσθήκη και επειδή είναι ελικόπτερα (και όχι μαχητικά) μπορούν να μείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη σε υπηρεσία (αρκεί να υπάρχει καλή συντήρηση). Επίσης έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα EMB-145H (πχ κινούνται σε διαφορετικά ύψη,link 16, κ.α.) στην ουσία θα δρούσαν συμπληρωματικά. Και όλα αυτά αρκεί η τιμή τους να είναι χαμηλή.

Panos71

Το οτι οι δημοκρατικές δυνάμεις μας αφησαν χωρις ανταλλακτικά, πως ακριβως δικαιολογεί το ξέπλυμα των φασιστοειδών;,… ειναι κατι που εμενα με ξεπερνά. Αυτος ο αυτοματισμός ορισμένων ρε παιδακι…….

STRATOS

Το ξέπλυμα των “φασιστοειδών” όπως λες, δεν το έχει επιτύχει η έλλειψη ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων αλλά η απόλυτη παρακμή στην οποία μας έχουν φτάσει σαν χώρα (σε όλα τα επίπεδα) αυτοί που εσύ ονομάζεις “δημοκρατικές δυνάμεις”.

chikichiki

Αξιότιμοι θιασώτες των Sea King AEW, μη κοιτάτε τους Βρετανούς στα islas Malvinas και σας πιάνει πανικός. Οι άνθρωποι πήγανε για πόλεμο με σχεδόν καθολική έλλειψη συστημάτων αεράμυνας σημείου (δηλαδή το πρόβλημα στο kill chain δεν ήταν τόσο στα detect track ID κλπ αλλά στο engage) και δεν είχαν οργανικό AEW σταθερής πτέρυγας στα αεροπλανοφόρα τους, επομένως ΚΑΠΩΣ έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς έχουμε το 2ο (που έχει και καλύτερη επιβιωσιμότητα) και έχουμε και αεράμυνα σημείου στα πλοία. Κι επιπλέον έχουμε 800 άλλα πιο σημαντικά πράγματα από το να αγοράζουμε επικουρικές δυνατότητες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kαθολική έλλειψη αεράμυνας σημείου… Μάλιστα.
Δηλαδή τα χερσαία α/α συστήματα Rapier και τα ναυτικά α/α συστήματα Sea Cat, Sea Wolf, Sea Slug αλλά και το αντιαεροπορικό μέσου βεληνεκούς Sea Dart, τι ήταν ?
Επίσης επειδή τα νησιά ανήκουν στους Άγγλους η ονομασία τους είναι Falklands Islands.
Ιslas Malvinas τα ονομάζουν οι αργνεντινοί που τα ονειρεύονται και τα βλέπουν με το τηλεσκόπιο. Είναι σαν να ονομάζεις την Κύπρο, Kibris αντί για Κύπρο, υιοθετώντας έτσι την τουρκική θέση.

chikichiki

Συγγνώμη, εννοούσα έλλειψη στα πλοία τους, mea culpa, κατά τα άλλα όμως δε βλέπω το λάθος μου. Τα Seacat αν θυμάμαι καλά δε κατέρριψαν τίποτα, όχι ότι θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό, τα Sea Wolf ήταν σε πολύ λίγα πλοία και είχαν τα προβληματάκια τους (εξαιτίας τους όμως έβαλα το “σχεδόν” δίπλα στο “καθολική”), τα Sea Slug άμυνα σημείου ούτε για αστείο και τα Sea Dart μόνο κατ’εξαίρεση και καθ’υπέρβαση αφού προορίζονταν για εντελώς άλλη δουλειά. Αγνοώ κάτι;

Εντάξει είπαμε να έχουμε ευαισθησίες ως προς τέτοια θέματα αλλά το όνομα το χρησιμοποίησα χιουμοριστικά, δεν εκφράζω αναθεωρητισμούς…

Shadowfax

chikichiki chikichiki
Βασικα οι Αγγλοι πηγαν στα Falklands χωρις ΑΕW ελικοπτερα και το πληρωσαν…
Ειχαν τα Sea King HAS.1/2…
Μετατρεψαν 2 HAS.2 σε AEW βαζοντας το EMI ARI 5930/3 Searchwater radar, μια παραλλαγή του ραντάρ που φέρουν τα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας Nimrod της RAF… Τοποθετησαν και IFF και ESM…
Ξεκινησαν την μετατροπη Μαιο 82′ και την τελειωσαν σε 11 εβδομαδες τον Αυγουστο σε κατεπειγον διαδικασια, οποτε και τοποθετηθηκαν στο HMS ILLUSTRIOUS, το οποιο ηταν στην περιοχη και μετα το τελος της συγκρουσης τον Ιουνιο…

chikichiki

Αυτό είπα κι εγώ, ελλείψει συμβατικής ικανότητας AEW σταθερής πτέρυγας έπρεπε να βρουν κάποια λύση.

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Αν κάποιος πιστέψει τον Υπουργό, τότε οι ΕΔ διέπραξαν “έγκλημα” που αξιολόγησαν θετικά τα oφέλη από τις ευκαιρίες των M109A3GEA2 και φυασικά των 70 Kiowa. Γιατί δεν νομίζω να υπήρχε εξοπλιστικό πρόγραμμα για εκατοντάδες Α/Κ πυροβόλα ή 70 Ε/Π Scout!

Προφανώς το θέτω ως σχόλιο στις “αστείες” δικαιολογίες που προβάλλονται από την ηγεσία κατά περίπτωση, καθώς οι δηλώσεις του κου Ρήγα ούτως ή άλλως δείχνουν την απόλυτη αδιαφορία τους για το μέλλον των ΕΔ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

258
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99 $

Related News

To USS Bonhomme Richard υποκύπτει στις φλόγες – οριστική απώλεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα πάνω στη ροή της ειδησεογραφίας, η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα γύρω στις 20:30 τοπική ώρα...

Φωτογραφίες: Πυρκαγιά μαίνεται στο αμερικανικό LHD USS Bonhomme Richard

Πυρκαγιά ξέσπασε στο αμερικανικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο δεξαμενής κλάσης WASP, USS Bonhomme Richard, καθώς αυτό βρισκόταν στο ναύσταθμο του Σαν Ντιέγκο για προγραμματισμένες επισκευές.Μέχρι στιγμής...

Καναδική εταιρεία αγόρασε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Alpha Jet του Βελγίου

Το βελγικό υπουργείο Άμυνας έχει πουλήσει 25 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Alpha Jet στην Top Aces, μια καναδική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στις ένοπλες...

Τζο Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση του για την Αγία Σοφία

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος...

Αναβολή και όχι ακύρωση της επίσκεψης Ν. Παναγιωτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσαν σημερινά ανυπόστατα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακυρώθηκε λόγω δυσαρέσκειας του...
- Advertisement -