Ο Άρης αναδρομεί στις 28 Ιουνίου, αλλά μάλλον αυτό δε φταίει για την ατυχία που μας “δέρνει”

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Καθυστερήσεις σε θέματα δραστηριοτήτων, καταπιεσμένη οργή και θυμός, προβλήματα με την σεξουαλικότητα, σύγχυση σχετικά με την δράση μας κτλ είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο Άρης σύμφωνα με τους αστρολόγους, που εισέρχεται σε ανάδρομη φάση στις 28 Ιουνίου. Αυτό το κατά τα άλλα ενδιαφέρον φαινόμενο, δεν θα είναι μάλλον ο λόγος για την ατυχία που μπορεί να συναντήσουμε το προσεχές διάστημα.

Τι εστί “ανάδρομος Ερμής”;

Στις 31 Ιουλίου, ο πλανήτης Άρης θα βρεθεί στη πλησιέστερη θέση ως προς τη Γη από το 2003, σε απόσταση μόλις 57,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Εάν στρέψουμε το βλέμμα μας στο νυχτερινό ουρανό, θα διαπιστώσουμε πως ο Κόκκινος Πλανήτης, είναι περίπου 25 φορές φωτεινότερος σήμερα σε σχέση με τη 1η Ιανουαρίου, όταν βρισκόταν σε απόσταση 292 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η πορτοκαλοκόκκινη λάμψη του, θα είναι περίπου ίδια με αυτή του Δία. Από τις 28 Ιουνίου, θα παρατηρήσουμε πως ο Άρης θα αλλάξει φορά κίνησης και θα κινείται προς δυτική κατεύθυνση σε σχέση με τα υπόλοιπα αστέρια. Στις 28 Αυγούστου, η ανάδρομη κίνηση του Άρη θα σταματήσει και θα αρχίσει να κινείται πάλι “κανονικά”.

Σύμφωνα με το space.com, η αναδρομή του Άρη είναι ουσιαστικά μια ψευδαίσθηση. Η Γη και ο Άρης μπορούν να παρομοιαστούν με δυο αυτοκίνητα που κινούνται στην εθνική οδό προς την ίδια κατεύθυνση και καθώς το γρηγορότερο προσπερνά το αργότερο, μας δίνεται η εντύπωση πως το αργότερο κινείται προς τα πίσω.

Ο Κοπέρνικος εφάρμοσε αυτή την αντίληψη στη κίνηση των πλανητών. Η Γη, κινείται πιο γρήγορα από τον Άρη στη τροχιά της γύρω από τον ήλιο και όταν “προσπερνάει” το Κόκκινο Πλανήτη, φαίνεται σαν αυτός να κινείται προς τα πίσω.

Με απλά λόγια, ο Άρης δεν σταματά ή αναστρέφει τη κίνησή του στο διάστημα. Αυτό που ερμηνεύουμε ως αναδρομή, είναι μια ψευδαίσθηση που γεννάται από τη σχετική θέση του πλανήτη μας στο ηλιακό σύστημα. Ο Άρης θα συνεχίσει την ελλειπτική τροχιά του γύρω από τον ήλιο με μικρότερη ταχύτητα από αυτή της Γης και όπως το παράδειγμα με το γρήγορο και το αργό αυτοκίνητο, ενίοτε θα μοιάζει σαν να αλλάζει πορεία.

Ανάδρομος Άρης, αστρολογία και ο θάνατος του ορθολογισμού

Τη στιγμή που οι επιστημονικές στήλες και εκπομπές στα ελληνικά ΜΜΕ, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, οι δεισιδαιμονικές ανοησίες των ζωδίων και των κάθε λογής μελλοντολόγων ζουν στιγμές δόξης και αναγνώρισης από τεράστια μερίδα Ελλήνων πολιτών. Τα ζώδια είναι η μεγαλύτερη ήττα του ορθολογισμού στην κοινωνία μας. Ενώ τα έχει απορρίψει κατηγορηματικά η επιστήμη, συνεχίζουν να έχουν απήχηση στον κόσμο.

Τη στιγμή που οι αστρολόγοι βασίζουν τη γνώση τους σε δεισιδειμονικες αντιλήψεις ηλικίας χιλιάδων ετών, πασπαλισμένης με ολίγη αστρονομία και διατείνονται πως η θεωρία τους “δουλεύει”, ο καθηγητής Shawn Carlson, δημοσίευσε το 1985 στο Nature αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείται ως η απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση που καταρρίπτει τις ασυναρτησίες των αστρολόγων.

Στο πείραμα συμμετείχαν 28 αστρολόγοι, όλοι ιδιαιτέρως γνωστοί και «επιτυχημένοι» στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Συμφώνησαν να εξετάσουν 116 αστρολογικούς χάρτες και να τους ταιριάξουν με αντίστοιχα ψυχολογικά προφίλ. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκύψουν προκατειλημμένα αποτελέσματα, η διαδικασία έλαβε χώρα ως διπλή, τυφλή μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστρολόγοι συμφώνησαν απόλυτα με τους όρους του τεστ.

Από τους 116 αστρολογικούς χάρτες, οι αστρολόγοι κλήθηκαν να βρουν σε ποιο ψυχολογικό προφίλ ανήκει μεταξύ 3 διαφορετικών, ενός αληθινού και δύο ψεύτικων (πιθανότητες 1 στις 3). Συνολικά, έπεσαν μέσα σε μόλις 40 περιπτώσεις, ποσοστό 34%. Ακόμη και εάν η επιλογή γινόταν τυχαία, το 33,33% των απαντήσεων θα ήταν σωστές. Εξυπακούεται πως η διαφορά μεταξύ 33.33% και 34%, είναι στατιστικά αμελητέα. Περισσότερα εδώ. Για τον ανάδρομο Ερμή, δείτε εδώ.

SPOILER ALERT! Η NASA έχει επισημάνει την ύπαρξη ενός 13ου αστερισμού, του Οφιούχου. Το 13ο ζώδιο δεν ήταν μια νέα επιστημονική αποκάλυψη, ενώ ήταν γνωστό στους αστρονόμους ήδη από την αρχαιότητα.  Ήταν ένα αιχμηρό σχόλιο κατά της αστρολογίας, η οποία δε συνιστά επιστήμη. Οι αστρολόγοι δεν έχουν συμπεριλάβει τον Οφιούχο στις αστρολογικές ενδείξεις, διότι ο Ήλιος περνά μόνο δεκαεννέα ημέρες από αυτόν τον αστερισμό, που βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη. Οι αστρολόγοι βέβαια, επειδή ξέρουν περισσότερα από τη NASA και επειδή ο Οφιούχος χαλάει τη συνταγή, έσπευσαν να τον “καταρρίψουν»!

Επίλογος

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 του National Science Foundation, τουλάχιστον 40% των Αμερικανών, πιστεύουν πως η αστρολογία είναι επιστήμη. Προφανώς κάτι ανάλογο ενδέχεται να ισχύει και για τους Έλληνες, δεδομένου πως οι στήλες των ζωδίων σε εφημερίδες και περιοδικά, ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που ασχολούνται με επιστήμες. Εάν λοιπόν είστε από αυτούς που πιστεύουν πως η επερχόμενη αναδρομή του Άρη θα επηρεάσει τη ζωή σας, τότε κακό του κεφαλιού σας!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member

Η ατυχία μας δέρνει ή η άλλη;
Εδώ θα πίστευαν και αυτό:
http://tovatraxi.com/social/kai-to-zodio-tou-katoxou-sta-ilektronika-eisitiria/#.WzDymNIzbcs