H Revell αποσύρει μοντέλο υπό κλίμακα ιπτάμενου δίσκου των Ναζί

17
2728

Η γνωστή γερμανική εταιρεία Revell που κατασκευάζει μοντέλα υπό κλίμακα διέκοψε την κυκλοφορία στην αγορά και απέσυρε από τα ράφια των καταστημάτων ένα μοντέλο ιπτάμενου δίσκου με την ονομασία «Flying Saucer Haunebu II», που περιγράφεται ως διαστημική πολεμική μηχανή από την εποχή των Ναζί.

Ο Γερμανικός Οργανισμός Παιδικής Προστασίας (DKSB) και το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας (MHM) παραπονέθηκαν ότι το προϊόν παρείχε ανακριβή απολογισμό της ιστορίας.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι η παρουσίαση αυτού του μοντέλου χωρίς να διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα ενέχει κίνδυνο να δώσει στους ανθρώπους την ψευδή πεποίθηση ότι η τεχνολογία του Τρίτου Ράιχ ήταν πολύ πιο προηγμένη από ό, τι στην πραγματικότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, ηρωοποιεί τους Ναζί και δίνει στους υποστηρικτές τους την ευκαιρία να προτρέψουν το κοινό να αμφισβητήσει τα γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα από την ιστορία όσον αφορά το ναζιστικό κόμμα και τις ικανότητές του.

Η Revell σε ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι η κριτική που έλαβε η εταιρεία ήταν «απολύτως δικαιολογημένη» και ότι η εταιρεία δεν θα παράγει πλέον ούτε διανέμει το εν λόγω προϊόν.

Η περιγραφή του προϊόντος στην συσκευασία το περιγράφει ως το πρώτο αντικείμενο στον κόσμο ικανό να πετάει στο διάστημα. Η ταχύτητα του σκάφους αναφέρεται ως 3.750 μίλια / ώρα ενώ διευκρινίζεται ότι οι Ναζί σταμάτησαν την παραγωγή μετά την φάση των δοκιμών καθώς έληξε ο Β’ Π Παγκοσμίος Πόλεμος.

Προφανέστατα και πρόκειται για φανταστικό μοντέλο που δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα μπορούσε να υπάρξει εξάλλου καθώς η διαθέσιμη τεχνολογία εκείνη την εποχή απλώς δεν ήταν αρκετή για την κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος.

Πρόκειται για μία συσκευή που σαφώς εντάσσεται στην σφαίρα της συνομωσιολογίας, ωστόσο φαίνεται ότι η εν λόγω «σφαίρα» έχει ένα αρκετά δυναμικό κοινό που έχει ωθήσει εταιρείες όπως η Revell να παράξουν αντίστοιχο υλικό για εμπορικούς λόγους.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι Ναζί εργάστηκαν πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιπτάμενος δίσκος Haunebu δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι υπήρξε.

Ορισμένοι θεωρητικοί της συγκεκριμένης συνωμοσιολογίας πάνε ένα βήμα πιο μακριά κι ισχυρίζονται -πάντα χωρίς αποδείξεις- ότι οι Ναζί έθαψαν τα πρωτότυπα των εν λόγω ιπτάμενων δίσκων στην Ανταρκτική και ότι είναι ακόμα εκεί, περιμένοντας να ανακαλυφθούν.

Για τους λάτρεις της συγκεκριμένης μυθολογίας πάντως, θα μπορούσαμε να προτείνουμε και την εξαιρετική σατιρική ταινία φινλανδικής παραγωγής Iron Sky (2012).

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρίμα που δεν το ήξερα εκ των προτέρων, να πάω να αγοράσω δυο-τρία.

  Φαντάζεστε που θα φτάσουν οι τιμές τους στους κύκλους των συλλεκτών μετά από αυτό;

  • Μην αγχώνεσαι, πουθενά δεν θα φτάσει η τιμή. Υπάρχει και η 3D εκτύπωση. Να ένα μικρό παράδειγμα ενός έτοιμου μοντέλου για άμεση εκτύπωση (https://www.thingiverse.com/thing:1531645). Βέβαια αν ασχοληθεί και κανένας άλλος θα σχεδιάσει ποιο λεπτομερές μοντέλο.

   • Χωρίς να θέλω να ακουστώ κάπως, μάλλον δεν ξέρετε πως λειτουργεί η αγορά συλλεκτικών ειδών.

    Οτιδήποτε σπάνιο αποκτά αυτόματα αξία πολύ επάνω από την αρχική του.

    Δεν ξέρω πόσα τέτοια kit κυκλοφόρησαν τελικά, αλλά μετά από κάποια χρόνια οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο θα μπορεί να το πουλήσει σε τιμή πολλαπλάσια της αγοράς, ειδικά αν είναι άθικτο στην αρχική του συσκευασία.

   • @ Anestix,

    Θα συμφωνήσω με τον Μάριο. ΄Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανώ αγενής, αλλά δεν έχεις ιδέα ούτε πως λειτουργεί η αγορά των συλλεκτικών ειδών και πολύ περισσότερο δεν έχεις ιδέα από 3D σχεδιασμό και 3D εκτύπωση. Θα σου εξηγήσω αν μου επιτρέπεις επιγραμματικά:

    1) Η αγορά του πλαστικού injection molded κιτ της Revell κοστίζει περί τα 70 EUR αν δεν κάνω λάθος από τα καταστήματα μοντελισμού.

    2) Το 3D σχέδιο που υπέδειξες (το οποίο διατίθεται σε amateur 3D χομπίστες χωρίς υψηλές προσδοκίες) είναι απλά αστείο και ανάξιο σχολιασμού. Ένα λεπτομερές 3D σχέδιο, σαν αυτό που χρησιμοποιήσε η Revell και δημιουργήθηκε από 3D σχεδιαστές, κοστίζει όχι λιγότερο από 4-5 χιλιάδες EUR και μπορεί να φτάσει για τα καλά κιτ μέχρι και 20 χιλιάδες EUR (πίστεψέ με γνωρίζω πολύ καλά τι λέω).

    3) Εάν υποθέσουμε οτι διαθέτεις ένα εξαιρετικά λεπτομερές 3D σχέδιο υψηλού κόστους, θα χρειαστείς επίσης τελευταίας τεχνολογίας 3D printer και όχι τα απλά οικιακά gadgetakia εάν θέλεις να παράξεις κάτι που έστω να πλησιάζει την ποιότητα του προαναφερθέντος κιτ της Revell και όχι μια μαζα με χυμένο πλαστικό και εμφανή τα layers. Συγκριτικά αναφέρω πως ένα σοβαρό μηχάνημα που μπορεί να παράγει (σχεδόν) τέλεια αντίγραφα, δεν κοστίζει λιγότερο από 280 χιλιάρικα USD και δεν νομίζω πως κάποιος από εμάς διαθέτει, οπότε θα ζητήσεις υπηρεσίες κάποιας εταιρείας που να μπορέι να το εκτυπώσει (…η εξής μία για όσους είναι γνώστες). Από εκει και πέρα, το κόστος παραγωγής για χρήση των τελειότερων πλαστικών που ίιιιισα θα μπορούν να συγκριθούν με το injection molded πλαστικό της Revell και για μέγεθος που αφορά το μοντέλο στην 1/72, μην περιμένεις λιγότερα από 500-600 EUR.

    …για κάνε λοιπόν τη σούμα, και την επόμενη φορά που θα βιαστείς να κάνεις σχόλια για 3D σκέψου διπλά.

    ΥΓ. Ο πολύς κόσμος ΝΟΜΙΖΕΙ πως τα 3D μηχανήματα είναι η απόλυτη λύση. Νομίζουν πως πατάς ενα κουμπί κι απλά από την άλλη μεριά βγαίνει το αντικείμενο που θέλουν. Αμ δε! Για να σχεδιαστεί αυτό με απίστευτη λεπτομέρεια και όχι τίποτα παιχνιδάκια, πρέπει να εργαστούν σχεδιαστές και να κοπιάσουν πολλές εργατοώρες, ίσως εβδομάδες ολόκληρες – δεν νομίζω κανείς να περιμένει αυτή η εργασία να διατίθεται δωρεάν! Επίσης δεν νομίζω να περιμένει κανείς σχεδόν τέλεια υφή του υλικού με μηχανήματα που μπορεί να βρει στο μαγαζάκι της γειτονιάς. Η τελειότητα, ΚΟΣΤΙΖΕΙ.

    • 1ον Με γνωρίζεις και από εχθές και λες ότι δεν γνωρίζω από 3D εκτύπωση και 3D σχεδιασμό και από πλαστικομοντελισμό;
     2ον Σε site όπως το Thingiverse και άλλα παρόμοια σαν αυτό, υπάρχουν amaueur σχεδιαστές όπως και developers που έχουν κάνει και κάνουν “παπάδες” τα ανεβάζουν στα site και δεν ζητούν τίποτα. Μπορεί να κερδίζουν αλλιώς. Άλλοι πάλι πωλούν τα σχέδια τους και καλά κάνουν. Και εμένα μπορεί να με πιάσει η μούρλα αύριο π.χ. και να το σχεδιάσω κομμάτι κομμάτι με όσο καλύτερη πιστότητα μπορώ και να το ανεβάσω δωρεάν.
     3ον Με κατάλληλες ρυθμίσεις και αλλαγές μπορεί και ένας 3D εκτυπωτής φθηνός FDM και με το κατάλληλο filament όπως και με κατάλληλη επεξεργασία αυτού, να αποδώσει αρκετά καλή πιστότητα το εκτυπωμένο μοντέλο όπως με το μοντέλο της Revell. Επίσης υπάρχουν και τεχνικές επεξεργασίας του κομματιού και μετά την εκτύπωση και όλα αυτά αρκετά φθηνά πριν καταφύγης σε ακριβότερες εκτυπώσεις από SLS ή DLP εκτυπωτές.
     4ον Την 3D εκτύπωση την γνωρίζω και διάβαζα για τις λειτουργίες της και τις μελλοντικές της χρήσεις από το 1998 όπως και έχει πολλά χρόνια που έχω στην κατοχή μου 3D εκτυπωτές.
     5ον Οι 3D εκτυπωτές θα είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ λύση στο μέλλον. Τώρα ακόμα βρίσκονται ίσως στο προνηπιακό στάδιο.
     6ον Μήπως είσαι ιδιοκτήτης καταστήματος πλαστικομοντελισμού και φοβάσαι το μέλλον…
     7ον Μήπως εσύ είσαι ΔΕΝ γνωρίζεις αρκετά από 3D εκτύπωση και τεχνικές της;

     • @ Anestix,

      Ότι πεις φίλε μου. Άλλωστε ποιός είμαι εγώ για να σου χαλάσω τη ζαχαρένια. Λάθος μου που επιχείρησα να σου εξηγήσω μερικά πράγματα – δεν φαντάστηκα πως θα σου θίξω τον πληγωμένο σου εγωϊσμό και την ανάγκη να έχεις “πάντα δίκιο”. Συνέχισε έτσι, καλά πας…

   • Το 3D μοντέλο θα είναι “ίδιο”, αλλά δε θα είναι το ορίτζιναλ. Εγώ εκτιμώ πως η τιμή θα ανέβει, έστω κι αν τυχόν 3D αντιγραφές στο μέλλον τη ρίξουν κάπως.

 2. Ε, εντάξει, μιλάμε για παράνοια. Υπήρχαν παλαιότερα (δεν γνωρίζω ακόμα αν υπάρχουν) ολόκληρες σειρές από πολλές εταιρίες με πολλά από τα ακυρωμένα προγράμματα των Ναζί.

  Συμφωνώ με το Μάριο περί συλλεκτικότητας του εν λόγω κιτ.

 3. Ναι λες και άμα πάρει κάποιος μοντελο μια ιπτάμενη πτέρυγα horten229 είναι λιγότερο προηγμένη από το ιπτάμενο ταψί. Το θέμα είναι ότι οι μαζί ήταν σκουλήκια. Η τεχνολογία τους όμως έστειλε τις υπερδυνάμεις στο διάστημα.

 4. “Ειδικότερα, εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι η παρουσίαση αυτού του μοντέλου χωρίς να διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα ενέχει κίνδυνο να δώσει στους ανθρώπους την ψευδή πεποίθηση ότι η τεχνολογία του Τρίτου Ράιχ ήταν πολύ πιο προηγμένη από ό, τι στην πραγματικότητα.”

  Δε θέλω να τους απογοητεύσω, αλλά η νεοφασιστική/νεοναζιστική προπαγάνδα του σήμερα είναι έτη φωτός πιο μπροστά από αυτό το επιεικώς ηλίθιο σενάριο. Υπάρχουν απείρως πιο πειστικοί τρόποι προσυλητισμού των νέων στο ακροδεξιό/αντισημιτικό άρμα. Όσοι θέλουν να πολεμήσουν το ναζισμό θα πρέπει να βγάλουν όχι απλά βιβλία ιστορίας (αφού ως γνωστόν είναι όλα ανακριβή και προκατειλημμένα, γραμμένα από πληρωμένους Εβραιόδουλους), αλλά να ανατρέξουν σε πρωτογενείς πηγές της εποχής και να προετοιμαστούν να διυλίσουν τον κώνωπα για τα καλά (ατελείωτες συζητήσεις για τις πόρτες στους θαλάμους αερίων πχ). Από την άλλη βέβαια, υποθέτω είναι πιο εύκολο να ασχολούνται με τέτοιες χαζομάρες…

 5. ουαου…. ως πολιτισμός πιάνουμε συνεχώς νέα χαμηλά. Δλδ επειδη ειναι ανακριβές ιστορικά το αποσύρουμε? Μα ειναι ενα παιχνιδι με την γενικοτερη εννοια. Απο ποτε απαιτουνται τα παιχνιδια να διαθέτουν ιστορική ακρίβεια ή και να λαμβάνουν σαφή πολιτική τοποθέτηση?

  Αν εγω φορέσω δλδ την σβάστικα στο Mi Drone μου και το βαφτίσω drone των ναζί… θα μου το σφυριξουν καναν Patriot καθως το πετάω για λογους ανακρίβειας ιστορικης και πολιτικης?

  Δουλειά δεν έχουμε και ασχολούμαστε με μ@λ@κιες.

  • αν το κάνεις τώρα ειδικά στην Ελλάδα θα σε χαρακτηρισουν χαλαρά φασίστα να μην τιποτα παραπάνω

  • @ tallyhogr,

   Δεν νομίζω πως όλη αυτή η περίπτωση συμβαίνει επειδή ειναι “…Ιστορικά ανακριβές…”, αλλά επειδή ΔΕΝ το αναφέρει σαφώς στην συσκευασία και τις οδηγίες. Θα μου πεις οτι αυτά είναι λεπτομέρειες, αλλά σκέψου (σε ένα παράλληλο Σύμπαν που η εθνική μας εξωτερική πολιτική θα τα είχε καταφέρει καλύτερα) το ενδεχόμενο μία εταιρεία για παράδειγμα να εμπορευόταν μία υπό φιγούρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην συσκευασία και τις οδηγίες να ανέφερε πως πρόκειται για τον Βελίκι Αλεξάντροβιτς, πρόγονο των σημερινών FYROMέζων. Καταλαβαίνεις που το πάω; Όλη αυτή λοιπόν η ιστορία έχει νομικό πάτημα στην πιθανή “εξαπάτηση” του αγοραστικού κοινού.

   Τι θα γίνει από εδώ και πέρα, τώρα που η Revell (σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα) αναγκάστηκε να αποσύρει από τα ράφια το επίμαχο κιτ; ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ! Θα ανασυσκευάσει το ΙΔΙΟ κιτ σε διαφορετικό κουτί και με ελαφρώς διορθωμένο το ενημερωτικό κείμενο στις οδηγίες… και όλα μέλι – γάλα! Άλλωστε, η Revell, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που βγάζει το κιτ αυτό – υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που βγάζουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο κιτ, με ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο καλούπι! Απλώς, η Revell την “πάτησε” (εδώ ερωτηματικό διότι ίσως πρόκειται για σκόπιμο λάθος με σκοπό την διαφήμιση) που δεν ανέφερε σαφώς πως πρόκαιται για Science Fiction κιτ και όχι ως κάτι Ιστορικά ακριβές. Αυτό είναι όλο και πολύ κακό για το τίποτα.

   • Δεκτόν, απλά βρίσκω υπερβολικη την οποια παρεμβαση για ενα παιχνιδι που απεικονιζει ενα αντικειμενο χωρις κάποιο εθνικο/πολιτικο/ιδεολογικο υποβαθρο απο πισω.

 6. Δέν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για στατικό μοντέλο.Η διαφορά τεράστια και ουδεμία σύγκριση.Το αναγράφει και στις συσκευασίες με σήμανση πως δέν επιτρέπετε σε ηλικίες κάτω των 14 άν δέν κάνω λάθος.

Comments are closed.