24.9 C
Athens
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Αμυντικών Κολοσσών διεκδικούν την ΕΛΒΟ, προσφορά από Rheinmetal/NEXTER/KMW!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Αμυντικών Κολοσσών διεκδικούν την ΕΛΒΟ, προσφορά από Rheinmetal/NEXTER/KMW!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι γερμανικές εταιρείες οι γερμανικές KMW, NEXTER και Rheinmetall σε συνεργασία με την ελληνική EODH, έρχονται να διεκδικήσουν την ΕΛΒΟ, μπαίνοντας σφήνα σε μια διαδικασία που μέχρι σήμερα είχε φέρει μόνο μια προσφορά, αυτή της ισραηλινής PLASAN. Θυμίζουμε πως πρόσφατα έληξε ο χρόνος υποβολής προσφορών για την ΕΛΒΟ, με μόνη διεκδικήτρια της ισραηλινή PLASAN. Στον πρώτο διαγωνισμό, την ΕΛΒΟ είχε διεκδικήσει η νοτιοαφρικανκή Paramount και η γερμανική KMW, αλλά υπήρξαν υπόνοιες πως η τότε πολιτική ηγεσία είχε μια σαφή προτίμηση στην -τελείως ασαφή- πρόταση των Νοτιοαφρικανών. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει και η ιστοσελίδα ΔΟΥΡΕΙΟΣ, στο business plan συμπεριελαμβανόταν και η εξασφάλιση έργο από πλευράς Ελλάδας.

Απάντηση ΥΕΘΑ σχετικά με την επαναδραστηριοποίηση της ΕΛΒΟ (βίντεο)

Η PLASAN ήρθε δυναμικά στην Ελλάδα, αλλά αναμφίβολα είναι μια εξαιρετικά μικρή εταιρεία, που δύσκολα μπορεί να προσφέρει σε μια επένδυση στην ΕΛΒΟ που θα μπορούσε να μετατρέψει την τελευταία σε ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας. Τα προϊόντα της PLASAN είναι περιορισμένα, και ακόμη πιο περιορισμένες είναι οι παραγγελίες της, καθώς λίγοι είναι αυτοί που την έχουν εμπιστευτεί στον χώρο των Ένοπλων Δυνάμεων.

Δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει η πρόταση της εταιρείας, αλλά θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, να αγοράζει έστω και σε εμπορική αξία τα ακίνητα της ΕΛΒΟ, ενώ ελπίζουμε να φέρνει και κατασκευαστικό έργο που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Αν έρχεται, απλά και μόνο για να επωφεληθεί από διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξουν στην Ελλάδα, σύντομα η ΕΛΒΟ θα φτάσει στο ίδιο σημείο που είναι σήμερα.

Στο επόμενο 10ήμερο ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ

Εκεί ακριβώς ποντάρει και το χτύπημα της Γερμανικής Κοινοπραξίας KMW/NEXTER/Rheinmetall, που θέλει να φέρει στην Ελλάδα κομμάτι από το ανεκτέλεστο έργο που έχουν οι τρεις εταιρείες, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ από τον Ελληνικό Στρατό ή τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, οι Γερμανοί λένε ξεκάθαρα, θέλουμε να φέρουμε βιομηχανικό έργο από την Γερμανία στην Ελλάδα, charge free για εσάς. Άλλωστε, στο σχήμα συμμετέχει και η Ελληνική EODH, που συνεργάζεται πολλά χρόνια με όλες αυτές τις εταιρείες, και ξέρουν πολύ καλά το ελληνικό γίγνεσθαι.

“Λεωνίδας” της ΕΛΒΟ σε δοκιμές με πύργο ενός ατόμου. Αν και δοκίμασε αρκετά σχέδια ξένων εταιριών το τελικό συμπέρασμα ήταν πως ένα ΤΟΜΑ δεν είναι ένα ΤΟΜΠ με πύργο

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση για την τύχη της ΕΛΒΟ, αλλά είναι προφανές πως η γερμανική “σφήνα” σηκώνει πολύ ψηλά τον πήχη, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει πλέον ανοιχτός διαγωνισμός. Άλλωστε, η μοναδική προσφορά της PLASAN δεν εξασφαλίζει πως ο διαγωνισμός θα κριθεί γόνιμος, αφού οι τρεις γερμανικές εταιρείες που έρχονται για την ΕΛΒΟ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι τρεις αυτές εταιρείες, αντιπροσωπεύουν το 80% της Land αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, πως άλλωστε να αγνοηθούν. Και οι τρεις σκοπεύουν να φέρουν στην Ελλάδα, 500 εκ ευρώ ανεκτέλεστο βιομηχανικό έργο από το περίπου 20 δις που έχουν συμβασιοποιημένο!

Άγονος ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ!

Φυσικά, δεν έχουμε δει την προσφορά των Ισραηλινών, και δεν αποκλείουμε τίποτα, ακόμη και την προσφορά υψηλού τιμήματος για την ΕΛΒΟ, αλλά και την μακροχρόνια εξασφάλιση βιομηχανικού έργου που θα επιτρέψει την βιωσιμότητα της εταιρείας σε βάθος χρόνου. Το σίγουρο είναι πως κάτι έχει αρχίσει και κινείται γύρω από την εγχώρια βιομηχανία, και ελπίζουμε τελικά να δούμε την Ανάστασή της. Σε αναμονή λοιπόν, καλοδεχόμαστε το γερμανικό ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ. Η “μπάλα” είναι τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης! Παρακολουθούμε στενά τα τεκτενόμενα, και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, είμαστε αισιόδοξοι!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

98 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
98 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Ενδιαφέρον.

Ως “αντίδωρο” για την προσφορά, θα μπορούσαμε να αναθέσουμε σε πρώτη φάση τον εκσυγχρονισμό των Λεωνίδας βάση της πρότασης της EODH.

ANDREW

Ναι ρε φίλε…. Όνειρο ζω…..Αττο σημαίνει ότι θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό άρμα και στο fcas. Αντε μακάρι. Καλύτερα να μην είναι οι ισραηλινοι. Έχουμε να διαλέξουμε πόσα π.χ Lynx, boxer, οχήματα από το πρόγραμμα scorpion, φορτηγά man. Επιτέλους.

Voiceofreason

Φίλε μου εννοείς το Γαλλογερμανικό άρμα στο οποίο θέλανε να μπουν και οι Πολωνοί – με παραγγελία 800 αρμάτων – και δε τους δέχτηκαν;
Όσο για το FCAS προφανώς θα ξεχνάς τη δήλωση του Τραπιέ – επικεφαλή της Dassult – στο «FlightGlobal», ” «αν αλλάζουμε συνεταίρους κάθε εξάμηνο, δεν θα φτάσουμε στο 2040». Επιπλέον, ο ίδιος είπε πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να λέγεται ευρωπαϊκό, και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει προοπτική συγχώνευσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FCAS και Tempest, τουλάχιστον μέσα στο χρονικό διάστημα 2020-2022.”
https://www.ptisidiastima.com/dassault-rules-out-more-countries-joining-fcas/

ANDREW

ναι αυτό εννοώ. Εμείς στο κάτω κάτω άμα μπούμε δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Απλά θα διατάζουν και θα παράγουμε ότι χρειάζεται.

Fingolfin

Η KMW&Nexter δεν είναι γερμανική εταιρείας, αλλά γαλλογερμανική εταιρεία (συγχώνευση) με έδρα το Άμστερνταμ (Ολλανδία). Τα νέα είναι αισιόδοξα (!), γιατί κύριο θέμα είναι η βιωσιμότητα της επένδυσης και των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Να αναμένουμε ελληνική συμμετοχή στο MGCS;;;

https://www.armyrecognition.com/april_2020_news_defense_global_security_army_industry/france_and_germany_agree_on_new_main_ground_combat_system_mgcs_mbt.html

evaggelos

ωραια μακαρι να γινει.
υγ. η nexter δεν ειναι κρατικη γαλλικη? που εφτιαχνε το aravis?

filon26

Γερμανο-Γαλλική σφήνα για την ακρίβεια. Η KMW-Nexter είναι γερμανογαλλική κοινοπραξία με έδρα την Ολλανδία.

Yiorgos

Και όλο αυτό το καιρό οι Γερμανοί τι περίμεναν και δεν έκαναν προσφορά? Το θέμα είναι ότι η PLASAN ήταν ή μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά πριν λήξει η προθεσμία και όχι μετά. Εάν επιλέξουν την Γερμανική προσφορά, πρώτον οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα παγώσουν και δεύτερον θα χάσουμε δικαστικά γιατί δεν ακολουθήσαμε σωστά την διαδικασία. Αυτό δεν είναι επιχειρηματική σφήνα αλλά σφήνα εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Άσχετα πόσο καλή μπορεί να είναι η Γερμανική προσφορά, το θέμα χρειάζεται λεπτές κινήσεις. Θα πρέπει στο επίπεδο πρωθυπουργού να συμφωνήσουμε με το Ισραήλ ότι αν η ΕΛΒΟ πάει στους Γερμανούς… Read more »

KonstantinosKaperonis

Όταν πουλάς μια εταιρεία αν οι προσφορές που δέχτηκες δεν είναι ικανοποιητικες έχεις κάθε δικαίωμα να μην την δεχθείς. Τόσο απλό

Yiorgos

Οπότε ακυρώνεις τον διαγωνισμό και αρχίζεις από την αρχή.

Fu_Mantsu

Σιγουρα υπαρχει κατι που δεν εχει ειπωθει για την ΕΛΒΟ και ειναι τα διαφορα “εθνικα” προιοντα χωρις γαλλογερμανικη αναφορα που κυκλοφορησαν προσφατως εχουν πολυ πιθανη σχεση.
Το να αναγαγεις ομως την πιθανη χασουρα της PLASAN σε επιπεδο διαταραξης των σχεσεων με το κρατος του Ισραηλ με ξεπερνα.Ειναι η στρατηγικη συνεργασια τοσο φτηνη ? Με μολις 500 εκ “αγοραζουμε” μια ?

Yiorgos

Αγαπητέ δεν είναι το ποσό αλλά πως αντιμετωπίζεις τους άλλους. Πόσο αξιόπιστος είσαι. Εάν με 500 εκτ, φτήνια όπως λες, οι Γερμανοί σε κάνουν να φτύσεις τους Ισραηλινούς, τότε γιατί οι Ισραηλινοι να κάνουν μελλοντικές σχέσεις μαζί σου?

Fingolfin

Τον ΟΣΕ τον δώσαμε για 50 εκατομμύρια και τώρα θα μας φέρουν έργο 500 εκατομμύρια και δε μας αρέσει; Μιλάμε για μια εταιρεία μέσα στα χρέη; Μακάρι να γίνει νέος διαγωνισμός, γιατί διαγωνισμός με έναν μόνο ενδιαφερόμενο είναι προβληματικός.
ΥΓ: Εκτός του έργου 500 εκατομμυρίων, υποθέτω πως θα υπάρξει και ελληνική παραγγελία για οχήματα του ΕΣ.

Nikolaos

Αγαπητέ μου Γιώργο, α) δεν πρόκειται για την Γερμανία, αλλά για γαλλογερμανική κοινοπραξία, και β) δεν θα υπάρξει καμιά παρεξήγηση με το Ισραήλ, διότι βα) το Ισραήλ θα αναλάβει αθροιστικά πολύ μεγαλύτερου αντικειμένου έργα και προμήθειες με τους SPIKE NLOS, αναβάθμιση των ΑΗ-64Α κλπ., και ββ) η ισραηλινή εταιρία είναι ένας ασήμαντος κατασκευαστής παραστρατιωτικού υλικού και θωρακίσεων για πολιτικά οχήματα, που μόνο από τύχη και ελλείψει σοβαρού ενδιαφερομένου θα της κατακυρωνόταν ο διαγωνισμός. Να δούμε βέβαια, διότι οι προσφορές είναι κλειστές. Δεν θα ήταν καλό η Ελλάς να δεσμευθεί σε υλικά υποδεέστερα και αδοκίμαστα, και μάλιστα μικρού μόνο κλάσματος της… Read more »

Last edited 15 days ago by Nikolaos
Yiorgos

Αγαπητέ  Nikolaos Συμφωνώ με όσα είπες αν η προσφορά γινόταν στην ώρα της. Τώρα όμως ή Ελληνική κυβέρνηση είναι στο δίλημμα, D+F ή Ισραήλ. Αυτό που λέω είναι είτε ακυρώνουμε τον διαγωνισμό και αρχίζουμε πάλι από την αρχή.,ή γίνετε συνομιλία με το Ισραήλ ετσι ώστε αυτοί να πάρουν κάτι άλλο, πχ αυτά που ανέφερες. Σε κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος πρέπει να δείξει ότι ακολουθεί τους νόμους του και είναι αξιόπιστο. Εαν αυτό γινόταν στην Αμερική η απάντηση θα ήταν “Sorry you are a second too late, you snooze you loose.” Όσο για την ελληνική αδράνεια στα εξοπλιστικά, η ΕΛΒΟ… Read more »

Nikolaos

Θεωρώ ως δεδομένο, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την έλκυση επενδύσεων, ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα (θα ήθελα να γράψω τη φράση χωρίς το εντός κομμάτων τμήμα, αλλά στην Ελλάδα ζούμε …). Δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη αυτή η προσφορά. Είναι όμως πιθανό, αν η προσφορά του μοναδικού εμπρόθεσμου ενδιαφερομένου είναι χαμηλή σε σχέση με την αποτίμηση που έχει κάνει ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης, να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Δεν γνωρίζουμε και με ακρίβεια το κείμενο του διαγωνισμού βέβαια. Το σίγουρο είναι ότι κατακύρωση σε εκπρόθεσμο δεν μπορεί να γίνει, διότι ακολουθούν προσφυγές.
Δ

Yiorgos

Αγαπητέ φίλε Νικολαε,
Συμφωνώ με όσα είπες και ελπίζω να κάνουν το σωστό για να μην έχουμε πρόβλημα αργότερα.

Μού κάνει εντύπωση ότι για τα ναυπηγεία τού Σκαραμαγκά, ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε τον ιδιοκτήτη, εμείς, ως Ελληνικό κράτος, συνεχίζουμε να μιλάμε για την εύρεση επενδυτή για αυτό το ναυπηγείο. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης έχει δουλειά πού μπορεί να δώσει στο ναυπηγείο για πολλά χρόνια, οπότε πιο είναι το πρόβλημα?

Αυτά νομίζω γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Kamp

Αγαπητέ Νικόλαε, Συμφωνούμε για τις δυνατότητες του ανωτέρω σχήματος και αντικειμενικά έχει ένα ευρύ φάσμα προιόντων που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Όμως το ερώτημα γιατί ένα σχήμα εταιρειών με τζίρο αρκετών δισ € δεν ενδιαφέρθηκε νωρίτερα αλλά κινήθηκε με μεγάλη επιπολαιότητα είναι αμείλικτο. Προφανώς η απάντηση είναι μόνο μία. Είδαν την δυναμικότητα των Ισραηλινών και φοβήθηκαν ότι μέσω της Ελλάδος θα πατήσει το Ισραήλ πόδι σε όλες τις Νατοικές ή μη χώρες με αποτέλεσμα την μείωση του μεριδίου της πίτας που κατέχουν οι ίδιοι. Έβαλαν μπροστά μία Ελληνική εταιρεία για να έχουν την απαραίτητη ηθική και τυπική νομιμότητα και… Read more »

socrates politis

Ισχύει αυτό που λες. Δλδ από τόσο μεγάλες εταιρίες, τι σόι ερασιτεχνισμοί είναι αυτοί; Λίγες μέρες μετά τη λήξη, θυμήθηκαν ότι υπάρχουμε; Ή μήπως είναι το κλασσικό κολπάκι “ανακατεύομαι με τα του οίκου σου” με σκοπό να διαταράξουν τις νέες σχέσεις μας με το Ισραήλ; Φυσικά, με το Ισραήλ προσπαθούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και συζητούσαμε για τα οχήματα, τα όπλα αλλά και τις κορβέτες… Είχαμε ακούσει ότι το Ισραήλ αναζητά ουσιαστικά έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ ώστε να μπορεί να πιστοποιήσει οχήματα και να τα πουλήσει σε χώρες του ΝΑΤΟ με μεγαλύτερη ευελιξία. Μήπως το γαλλο-γερμανο-ολλανδικό σχήμα προσπαθεί να… Read more »

Yiorgos

Πιστεύω ότι είναι το πιο πιθανό και δεν μάς συμφέρει.

Lesalaut

Πολύ σωστός. Μια φήμη που διαδόθηκε ταυτόχρονα σήμερα σε διάφορα μέσα, με too good to be true περιεχόμενο, περισσότερο μοιάζει με προσπάθεια να χαλάσει η δουλειά με τους Ισραηλινούς παρά με ειλικρινή -και εκπροθεσμη- έκφραση ενδιαφέροντος. Η Πτήση θα έπρεπε να είναι λίγο πιο επιφυλακτική όταν αναπαράγει τέτοια “δελτία τύπου”.

ANDREW

Υπάρχει και η EAB εάν την θέλουν από τη στιγμή που κάνουν παιχνίδι με f16 και f35. Σε λίγα χρόνια μπορεί και εμείς να παραγγείλουμε f35. Και σιγά μη χαλάσει η σχέση μας με το Ισραήλ από κάτι τέτοιο. Το Ισραήλ έχει να το απασχολεί οι σχέσεις Ιράν Τουρκίας και μη βρεθεί κάποια στιγμή η Τουρκία με πυρηνικά (πράγμα αρκετά δύσκολο).

Yiorgos

Μάλλον ξεχνάς ότι το Ισραήλ, αντίθετα με την Ελλάδα, τυχαίνει να είναι σοβαρή χώρα που έχει μνήμη ελέφαντα. Πόσα χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε σχέσεις με αυτούς? Δεν μας χρειάζεται το Ισραήλ, εμείς το χρειαζόμαστε.

ANDREW

Και όμως μας χρειάζεται. Εάν θέλει η Τουρκία από πάνω είναι. Ας σηκώσει την αεροπορία να τελειώνει με αυτήν. Δεν το κάνει όχι επειδή δεν έχει τα μέσα, αλλά επειδή δεν θέλει να βγάλει το φίδι από μόνο του. Άποψη δική. Σε αυτή τη φάση όλοι χρειαζόμαστε όλους.

Yiorgos

Αγαπητέ ANDREW ANDREW

Το Ισραήλ δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα στην Τουρκία γιατί α) δεν την φοβάται, β) μπορεί να την διάλυσή μόνο του και γ) έχει τις πλάτες της Αμερικής ή όποια μπορεί και να μπλοκάρει το άρθρο 5 στο ΝΑΤΟ.

Εμείς χρειαζόμαστε το Ισραήλ περισσότερο ώστε να μην είμαστε μόνοι.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Kostasmirage

Συμφωνώ 100% !
Φοβού τους Γερμανούς και εκπρόθεσμας προσφοράς φέροντας !

Daidalos

Αφού ενδιαφέρονταν γιατί δεν έκαναν κανονική προσφορά; Προφανώς θέλουν να κόψουν από τους Ισραηλινούς συμβόλαια του ΕΣ. Να θυμίσω τι έγινε με την γερμανική “επένδυση” στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Ακόμη πληρώνει πρόστιμα…

Kostasmirage

Πολύ σωστά !
+++

Fingolfin

Μυρίστηκαν το χρήμα. Τώρα ανακοινώθηκε πως θα δωθούν 10 δις και όλοι τρέχουν να πάρουν μερίδιο.

Pantelis82

Κανείς δεν σε υποχρεώνει να δεχτείς την προσφορά. Απλά κηρύσσεις τον διαγωνισμό άγονο. Δηλαδή αν οι Ισραηλινοί έδιναν 1 ευρώ εμείς θα έπρεπε να δεχτούμε; Όλα αυτά αν ισχύει η είδηση.

Yiorgos

Πουθενά δεν είπα ότι θα δεχθείς μια προσφορά για €1. Αυτό που λέω είναι ότι η προσφορά των Ευρωπαίων ήρθε αργά, μετά την διορία καταβολής προσφορών. Εάν την δεχθούμε, τότε θα μπούμε σε μπελάδες. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά.

x-m

Στη μια περίπτωση και με βάση το όσα είναι γνωστά έχουμε ένα σχήμα που θα φέρει έργο και δεν αξιώνει εγχώριες παραγγελίες και άρα εξ’ αρχής δέσμευση. Στην άλλη ;

Yiorgos

Καταρχάς δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει έργο. Δεύτερον αν καίγεσαι τόσο πολύ για παραγωγικό έργο δεν κάνεις προσφορές μετά την λήξη για κατάθεση προτάσεων. Ας ανοίξουν των Ισραηλινο φάκελο και αν δεν τους αρέσει τον κηρυζουν άγονο και πάλι από την αρχή την επόμενη μέρα. Για να δούμε θα έρθουν?

Φιλικά πάντα
Γιώργος

kK19641970

Γιώργο καλησπέρα, συμφωνώ μαζί σου για το Ισραήλ και είμαι σίγουρος ότι η παρούσα ηγεσία δεν θα χαλάσει την σχέση αλλά θα την ενισχύσει. Τι προσφορά να έκαναν με το τσίρκο που κυβερνούσε πριν;

Με εκτίμηση

Κώστας

x-m

Καλά, κόψτε κάτι. Έχουν ξανακυβερνήσει οι νυν , αρκετές φορές και όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Η ζωή δεν ξεκίνησε το 2015.

Yiorgos

Αγαπητέ Κώστα,
Δεν θα πάρω κομματική θέση γιατί και οι προηγούμενη κυβέρνηση δούλεψε την σχέση με το Ισραήλ και την Αμερική. Όλοι έχουν κάνει λάθη. Ελπίζω να αρχίσουν να μαθαίνουν.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Voiceofreason

Πολύ σωστό αυτό που λες. Δεν είναι τα 500 εκ. αλλά θέμα αξιοπιστίας.

Thanos74

Φιλικα παντα το Ισραηλ δεν εξαρτα την σχεση μας απο αν παρει η PLASAN την ΕΛΒΟ η οχι.
Την PLASAN δεν την εμπιστευεται καν το Ισραηλ και αυτο φαινεται απο τις ισχνες πωλησεις της.
Η καλη σχεση μας με το Ισραηλ υπαρχουν λογω της κοινης αντιπαλοτητας με την τουρκια και κοινων γεωπολιτικων και οικονομικων συμφεροντων.
Φιλικα παντα και η σκεψη μονο οτι αυτα θα εξαρτηθουν απο την εξαγορα της ΕΛΒΟ απο την PLASAN ειναι τουλαχιστον αφελης.
Η δικαστικη μαχη ξεπερνατε ευκολα με κήρυξη του διαγωνισμου ως αγονου και επανεναρξης του

Yiorgos

Αγαπητέ Thanos74 Thanos74
Το σημαντικό για την PLASAN είναι ότι μπήκε στο διαγωνισμό μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Άρα η συμμετοχή της έχει γίνει βάση πολιτικών κριτηρίων. Θα μπορούσε να είναι το περίπτερο της γειτονιάς τού Νετανιαχου (υπερβολή).

Όπως είπα και πιο πάνω, εμείς πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά, με το νι και με το σίγμα του Ελληνικού νόμου, έτσι ώστε να μην μπλέξουμε σε περιπέτειες. Ταυτόχρονα πρέπει να μιλήσουμε στο ανώτερο επίπεδο με όλους για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

photographix

Ρε θα με κανετε να γραφτω στην ΤΟ ΚΔ. Το ενα απιστευτο μετα το αλλο

Last edited 15 days ago by photographix
NikolakiEfentis

Δηλαδή, οι ξένοι έχουν ξετρελαθεί από το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θέλυν να από-επενδύσουν από τις χώρες τους…
 
Μάλλον γι’ αυτό στο καινούριο εξοπλιστικό δεν ακούγεται μέχρι στιγμής απολύτως τίποτα για μεταχειρισμένα άρματα μάχης Abrams…
 
H ΕΟDH είναι ή δεν είναι 100% θυγατρική της Rheinmetall;
 
Tέλος πάντων, αν συμμετάσχουμε στο μελλοντικό ΕυρωπαΙκό άρμα θα είναι εξαιρετική εξέλιξη.

Iomar

Όχι, η ΕΟDH δεν είναι θυγατρική της Rheinmetall. Υπήρχε η γερμανική εταιρεία Engineering Office Deisenroth η οποία ίδρυσε ελληνική θυγατρική, την ΕΟDH. Όταν πέθανε ο ιδρυτής της μητρικής, η γυναίκα του θέλησε να την πουλήσει. Η ελληνική θυγατρική η οποία στο μεταξύ είχε πρακτικά ανεξαρτητοποιηθεί – παρότι διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί και σήμερα ως κύριο προμηθευτή της την πρώην μητρική – κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της γερμανικής εταιρείας η οποία αρχικά έγινε δεκτή, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε υπαναχώρηση και η μητρική πωλήθηκε στο 100% της μετοχικής της σύνθεσης στην Rheinmetall. Γνωρίζω ότι η ΕΟDH κατέθεσε αγωγή κατά της γυναίκας του… Read more »

Iomar

Αυτό ακριβώς εννοώ όταν γράφω “Η ελληνική θυγατρική η οποία στο μεταξύ είχε πρακτικά ανεξαρτητοποιηθεί…”.

Iomar

Καλησπέρα,

Σε γενικές γραμμές το άρθρο επιβεβαιώνει όσα διάβασα και εγώ. Η δε “στενή σχέση με την Rheinmetal” προκύπτει από την εξαγορά της πρώην μητρικής.

neuromancer

Οι Γερμανοί λογικά το άφησαν στο τέλος γιατί το συνδύασαν με τίποτα άλλο που δεν ξέρουμε (και δεν θα μάθουμε). Πάντως τα 500 δεν είναι πρόβλημα για αυτούς αν βάλεις ότι ο Ελληνικός στρατός έχει καμιά 10 χιλιάδες σαραβαλάκια για αντικατάσταση. Θα τα βγάλουν τα λεφτά τους. Το θέμα είναι να γίνει win win σκηνικό.

Bridger

Ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει με την ΕΛΒΟ. Πρόταση που την βάζει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την παντρεύει ιδανικά με την καθόλα αξιόλογη ελληνική EODH. Μακάρι να προχωρίσει. Η αλήθεια είναι ότι η Plasan ανέκαθεν φαινόταν να είναι μάλλον αναγκαίο κακό ελλείψει άλλων επιλογών, παρά ιδανική λύση. Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ψύχρανση με το Ισραήλ. Μήπως μετά τα Spike NLOS είναι ώρα να ξαναδούμε εκείνα τα ξεχασμένα Spice 1000/2000;

Last edited 15 days ago by Bridger
Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, το Ισραήλ δεν είναι τυχαία κοσμοϊστορικό έθνος επί 3500 χρόνια, ούτε αναγεννήθηκε βέβαια κατόπιν γενοκτονίας με ηγέτες που ψυχραίνονται με στρατηγικώς συγκλίνοντες εταίρους για να λειτουργήσουν σαν πλασιέ ενός μικρομάγαζου. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως και με τη Γαλλία, περίπτωση στην οποία η ματαίωση της μη επωφελούς για την Ελλάδα προμήθειας των Belharra δεν ζημίωσε τις σχέσεις, έτσι και με το Ισραήλ θα υπάρξει πεδίο πράγματι επωφελών συνεργασιών (SPIKE NLOS, AH-64A upgrade), με μεγαλύτερο αντικείμενο. Σημειωτέον πώς ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, εκείνα τα περίφημα Popeye (ΑGM-142, στην αμερικανική αεροπορία, που τα προμηθεύτηκε) δεν τα είδαμε ποτέ σε… Read more »

Bridger

Πράγματι, η Plasan έχει μικρό ειδικό βάρος για να θεωρηθεί deal breaker ως προς την ευρύτερη διακρατική συνεργασία. Από την άλλη, αν τυχόν έχουν ήδη δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, τότε η αναίρεση της συγκεκριμένης υπόσχεσης καλό θα είναι να εξισορροπηθεί από τη δημιουργία προοπτικής σε κάποιον άλλο τομέα. Άλλωστε, με τους συγκεκριμένους εταίρους η βεντάλια των εναλλακτικών επιλογών είναι όντως τεράστια.

Last edited 14 days ago by Bridger
ANDREW

και ανάπτυξη από κοινού αντιαεροπορικών συστημάτων

Iomar

Προτιμώ να δούμε πολύ σοβαρά τις Rampage

https://elbitsystems.com/media/rampage.pdf

Δίνουν πολύ μεγάλη ισχύ πυρός στα F-16, και δεν είναι καθόλου απίθανο να κατασκευάζονται στην Ελλάδα, ειδικά αν εξοπλίσουν και τον στρατό ξηράς στην έκδοση EXTRA.

Bridger

Όντως, ενδιαφέρον όπλο, αν και διαφορετικής φιλοσοφίας από τα Spice. Σαφώς μεγαλύτερο βεληνεκές και ταχύτητα αλλά με μικρότερες γομώσεις και κατάλληλα μόνο για σταθερούς στόχους. Από την άλλη τα Spice έχουν καλύτερο CEP (3m vs 10m των Rampage), δυνατότητα στοχοποίησης και κινούμενων στόχων σε ξηρά και θάλασσα λόγω του IR αισθητήρα και της man in the loop λειτουργίας, ποικιλία γομώσεων 250kg-1000kg και δυνατότητα χρήσης από οποιοδήποτε τύπο α/φους. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν και εναλλακτική των AASM για τα Rafale. Θα τα έβλεπα περισσότερο σαν συμπληρωματικά παρά σαν ανταγωνιστικά όπλα.

Iomar

Καλησπέρα, Καταρχήν δεν νομίζω ότι οι Γάλλοι θα έβλεπαν θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια πιστοποίησης ξένου όπλου στα Rafale. Κατά δεύτερο, μου φαίνεται υπερβολική σπατάλη η χρήση ενός όπλου έστω των 250 κιλών για την καταστροφή ενός κινούμενου στόχου, κατά συνέπεια θεωρώ ότι και τα Spice – με την απόκτηση των οποίων δεν διαφωνώ, για να μην παρεξηγούμαστε – θα χρησιμοποιηθούν σε παρόμοια σενάρια, για πιο δύσκολους στατικούς στόχους. Οι Rampage, από την άλλη, πρακτικά δεν χρειάζονται πιστοποίηση, όπως φαίνεται στο φυλλάδιο, και μπορούν να λειτουργήσουν ως αναμφίβολα χαμηλότερου κόστους συμπλήρωμα των Spice. Για την προσβολή κινούμενων στόχων νομίζω η καλύτερη λύση… Read more »

Last edited 14 days ago by Iomar
Bridger

Συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μεγάλους αριθμούς stand off όπλων χαμηλού κόστους, τόσο για σταθερούς όσο και για κινούμενους στόχους. Πάντως όσον αφορά τους κινούμενους στόχους, αυτοί περιλαμβάνουν δυνητικά και στόχους μεγάλης αξίας όπως π.χ. εχθρικά πλοία, αποβατικοί σχηματισμοί, κινητές Α/Α πυροβολαρχίες κ.α. Εκεί και για επιθέσεις κορεσμού χρειάζονται εναλλακτικές φθινότερες από τους αντιπλοϊκούς ή τους πυραύλους πλεύσης. Τέτοιες λύσεις μπορεί να είναι κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, όπως π.χ. τα vulcano καθώς και συλλογές μετατροπής απλών βομβών σε έξυπνα κατευθυνόμενα πυρομαχικά, όπως τα spice ή και έτοιμες βόμβες όπως τα SmartGlider που αναφέρεις. Η καταλληλότερη επιλογή είναι πρωτίστως θέμα κόστους, γιατί… Read more »

Dimitris

Προφανώς οι Γερμανοί προσπαθούν να προλάβουν την άπαξ και δια παντώς αποπομπή τους από τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με την υποψηφιότητα αυτή. Υπάρχει το κακό προηγούμενο των ναυπηγείων Ελευσίνας. Από τη HDW στην Prininvest και εν τέλει στη λήθη. Αυτό βέβαια δεν συνέβη με αποκλειστική υπαιτιότητα των Γερμανών. Ο συνδικαληστικός νόμος και η υψηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι δυο μόνιμα προβλήματα. Τα οποία ούτε η παρούσα κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει. Υπάρχει το κακό προηγούμενο των ευρωπαϊκών συνεργατικών προγραμμάτων. Σχεδιάζει μια κοινοπραξία (καλή ώρα και η γερμανική πρόταση σε κοινοπραξία αφορά) ένα… Read more »

nigozs

Φοβού τους Δαναούς !!!

Makis

δεν υπάρχει σύγκριση Μιλάμε για αγορά Ευρωπαϊκού επιπέδου όχι τριτοκοσμικών χωρών…

desperadonik

Μέχρι τώρα γκρινιαζαμε ότι οι Γερμανοί και άλλοι δεν μας υποστηρίζουν γιατί έχουν βιομηχανικά συμφέροντα στην Τουρκία. Θα ήταν κακό να συνδέσουμε τα συμφέροντα μας με τα δικά τους; Να τραβήξουμε πραγματική βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα με ότι συνεπάγεται αυτό. Το Ισραήλ έχει να μας προσφέρει πολλά αλλα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν και με υψηλότερη αξία για εμάς σε σχέση με τα τεθωρακισμενα οχήματα μιας εταιρείας μικρού βελινεκους. Από την άλλη, είναι μοναδική ευκαιρία να δούμε την ελληνική EODH να μεγαλώνει και να υλοποιεί τα σχέδια της σε πραγματικές κατασκευές με προοπτικές εξαγωγών, με χρήση τεχνογνωσίας των μεγάλων συνεταιρων της… Read more »

Yiorgos

Και ή ερώτηση είναι γιατί η EODH δεν έκανε προσφορά από την αρχή έστω και μόνη της? Αν θυμάμαι καλά στον τελευταίο διαγωνισμό η προσφορά ήταν €10 εκ. Λίγο αργά δεν ξύπνησαν?

A.K.

Εφ΄όσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ καλό νέο. Κυρίως γιατί με το να μην ζητούν συμβόλαια από εμάς, αλλά να μεταφέρουν έργο από τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις τους μοιάζει να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την εταιρεία. Επίσης πολύ καλό νέο και η συμμετοχή της EODH. Ας περιμένουμε λίγο γιατί πολλά ακούγονται και για τον Σκαραμαγκά και τους Ολλανδούς και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Το σημαντικότερο όμως μοιάζει να είναι πως εάν πράγματι προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με αυτόν τον τροπο, οι αμυντικές μας βιομηχανίες που μπορούν να γίνουν ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανικής μας υποδομής και της τεχνολογικής μας ανάπτυξης, γίνονται… Read more »

nigozs

Μύρισε χρήμα και σκάνε μύτη σιγά σιγά…..πάτε στοίχημα ότι θα πάει η ΕΛΒΟ στους Γερμανούς οι οποίοι θα την εγκαταλείψουν μολις τελειώσουν “τα έργα” ?
Προοπτική και σοβαρότητα κύριοι της κυβέρνησης.

nigozs

Για διάβασε την ιστορία της ΕΛΒΟ και θα καταλάβεις, δυστυχώς.

neuromancer

τα δικά τους θα είναι τα οχήματα στρατού που θα αγοράσουμε από αυτούς 🙂

Nikolaos

Οπωσδήποτε όμως, και εύλογα άλλωστε, και το άνοιγμα του πουγγιού έδωσε άλλη προοπτική στο διαγωνισμό.
Όπως έλεγε και ο πλανόδιος έμπορος συγχωροχαρτίων, ιερομόναχος Johann Tetzel στη Γερμανία του 16ου αιώνα, προκαλώντας τη μήνι του Λουθήρου, „Wenn das Geld im Kasten klingt, die Seele in den Himmel springt.“ Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, “με τον ήχο του νομίσματος στον κουμπαρά, η ψυχή στον Παράδεισο αναπηδά!” Μια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πολύ διαχρονικά γερμανική στάση απέναντι στη ζωή και στα πράγματα 🙂 …

Gunner

Τώρα σοβαρά το πιστεύετε αυτό;

Bridger

Αν κρίνουμε από την έντονη δραστηριότητα της EODH τον τελευταίο καιρό, με τις απανωτές προτάσεις της προς το ΕΣ (Λεωνίδας 300, Μ113, MRAP κλπ), δεν μου βγαίνει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι και ο προτεργάτης αυτού του σχήματος. Δηλαδή, αντιλαμβανόμενη ότι μόνη της δεν μπορεί να παρακάμψει τον ελέφαντα που λέγεται ΕΛΒΟ, να δούλεψε όλο αυτό τον καιρό ώστε να στήσει ένα βιώσιμο σχήμα με σοβαρούς διεθνείς παίκτες που, μαζί με την ΕΛΒΟ, να την συμπεριλαμβάνει. Άλλωστε, όλοι μας καταλαβαίναμε ότι όσο αξιόλογες κι αν ήταν οι προτάσεις της, μικρή τύχη θα είχαν χωρίς τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ.… Read more »

Last edited 14 days ago by Bridger
Yiorgos

Αγαπητέ Bridger Bridger
Αν και συμφωνώ με την λογική σού, το πρόβλημα τότε είναι ότι ο προγραμματισμός στην EDOH πάσχει. Εάν δεν μπορείς να κάνεις κατάθεση πρότασης προσφοράς μέσα στα χρονικά όρια του διαγωνισμού τότε είσαι άξιος της τύχης σου.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

ANDREW

Και ποιο είναι το πρόβλημα ρε παιδιά; Θα έπρεπε να χαιρόμαστε με τη πιθανότητα το στράτευμα να αναβαθμιστεί με νέα τομα και τομπ και φορτηγά; Το σημαντικότερο είναι ότι είναι κάτι παραπάνω απι αξιόλογα και οι επιλογές είναι πολλές για πολλά γούστα. Επίσης μιλάμε για εταιρίες κολοσσούς. Και η Αμερική εάν είχε έρθει με πρόταση για ffgx δεν θα λέγαμε όχι. Τώρα που ήρθε με πρόταση για mmsc μπορείς να πεις ότι μυρίστηκε αίμα. Τα προϊόντα όμως αυτών των εταιριών είναι τούμπανο, άρα είναι λες και μας κάνουν χάρη. Μακάρι να έρθει μια τέτοια επένδυση, γιατί τα τελευταία χρόνια πνιγηκαμε… Read more »

Panos71

Αν δεν υπήρχε και το Γαλλικό κομμάτι στην συγκεκριμένη εταιρεία, θα είχα πάθει ήδη αλλεργικό σοκ!!!

Gunner

Μάλιστα. Μυρίστηκαν αίμα και έρχονται. Το τυράκι το ανεκτέλεστο έργο που λένε ότι θέλουν να φέρουν, η φάκα, οι απαιτήσεις να εκσυγχρονίσουμε τα Leo-2A4/6 στο επίπεδο Α7V, τα Leo-1A5, να αποκτήσουμε ΤΟΜΠ/Α, φορτηγά, πυρομαχικά και ότι άλλο παράγουν. Είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσουν να αναλάβουν αυτοί την συντήρηση οχημάτων μάχης, λοιπού τροχαίου υλικού και άλλου εξοπλισμού, με αποκλειστικά συμβόλαια. Χρυσές δουλειές φαίνονται στον Ορίζοντα.  

neuromancer

Νow you are talking – ακριβώς έτσι. Θα φέρουν 500 από τα 2-3 δις που θα πάρουν μακροπρόθεσμα. αν είναι win-win κανένα πρόβλημα.

Gunner

Δεν το νομίζω. Η υπόθεση μυρίζει έντονα Σκαραμαγκάς.

geo79

και ειδικα την συντηρηση που μπορει να την κανει μονος του ο στρατος αλλα εχουν απαξιωθει και αυτες οι εγκαταστασεις

Voiceofreason

Τώρα που ανακοινώθηκε εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δις στριμώχνονται όλοι να κάνουν προσφορές. Από μόνο του βγάζει μάτι ότι υπάρχει “δόλος”. Δεν είδα κανέναν από όλους αυτούς να κάνουν προσφορές για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγά.

Bridger

Οι χρυσές δουλειές είναι δεδομένες σε κάθε περίπτωση, όπως δεδομένο είναι ότι αυτές θα πάνε σε όποιον αγοράσει την ΕΛΒΟ (δηλαδή σίγουρα όχι σε ελληνικά συμφέροντα). Τώρα, είτε Ισραηλινοί είναι, είτε Αμερικανοί, είτε Ολλανδο-Γερμανο-Γάλλοι (με ολίγον και από Έλληνες), το θέμα είναι τελικά να πάρουν εμπρός οι μηχανές μας, που είναι σβηστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Iomar

Εάν πρέπει να μας εκβιάσουν οι ξένοι για να κρατήσουμε τα Leo-2A4/6 – των οποίων η σημασία και σπουδαιότητα συγκρίνονται μόνο με αυτές των Apache – στην αιχμή της τεχνολογίας, και τα -1A5 που συνιστούν τον κορμό του αρματικού μας δυναμικού σε επίπεδο τέτοιο που να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να κλείσουμε το μαγαζί και να παραδώσουμε τα κλειδιά στον μεμέτη αύριο. Ή μαλλόν, και δεν πιστεύω καν ότι γράφω αυτές τις λέξεις δεδομένου ότι εμπλέκονται οι Γερμανοί, πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να γίνει η μεταβίβαση στην ενδιαφερόμενη κοινοπραξία το… Read more »

FTS

Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή την είδηση. Καθώς η πρόταση από την κοινοπραξία είναι εκπρόθεσμη θα πρέπει να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει καινούργιος. Η Ισραηλινή εταιρεία επίσης θα είχε το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες για τον νέο διαγωνισμό. Επίσης στον νέο διαγωνισμό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετείχαν ούτε η Ισραηλινή εταιρεία αλλά κυρίως καμία βεβαιότητα ότι θα συμμετέχει όντως η κοινοπραξία και θα ισχύουν όσα αναφέρονται στην τωρινή (εντελώς ανεπίσημη) προσφορά. Δηλαδή και η δική μου εταιρία ανεπίσημα ενδιαφέρεταιι για την εξαγορά της ΕΛΒΟ με αντίτιμο 10 δις ευρώ.… Read more »

Last edited 14 days ago by FTS
nikos2972

Καλησπέρα σας Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί αυτή η μεγάλη κοινοπραξία των εταιριών δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό ο οποίος έγινε μέσα στο καλοκαίρι? Εάν ήθελαν την Ελβο θα έπαιρναν μέρος στο διαγωνισμό . Ειδικά η KMW και η Nexter ακούστηκαν πριν το διαγωνισμό αλλά στο δια ταύτα δεν έδωσαν προσφορά. Επίσης η EDOH δεν ακούστηκε πότε σαν ενδιαφερόμενος αλλά ούτε σαν συνεργασία, εμφανίστηκε τώρα γτ πιθανόν με το που ακούστηκε ότι ο ΕΣ θα αλλάξει το στόλο του ετοίμασε ένα πρωτότυπο για να πάρει τη παραγγελία. Το συγκεκριμένο άρθρο με προβληματίζει όπως και πολλά άλλα του ιδίου… Read more »

nikos2972

Ακούγοντας τον κ. Πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη και τον κ.Σταικουρα αυτό που προέκυψε είναι ότι η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε. Ίσως οι περιπτώσεις μελλοντικών συνεργασιών με το νέο μέτοχο είναι ένα άλλο θέμα.

ANDREW

Εάν η μεταβίβαση είχε ολοκληρωθεί θα είχε μαθευτεί διεθνώς. Όταν υπογράφτηκε η αγορά για τα rafale μέσα σε μια μέρα είχαμε δηλώσεις και άρθρα σε όλο τον κόσμο. Βγήκε η Παρλι σχολίασε. Ένας Ισραηλινός που είναι να πει ότι επιτέλους η palsan μπήκε στην ευρωπαϊκή και νατοικη αγορά; Άρα για να μην έχει ακουστεί μάλλον το πράγμα επανεξεταζετε. Στο κάτω κάτω τέτοια προσφορά δεν την αφήνεις εάν ισχύει. Η επένδυση θα είναι κοσμογονία για τα ελληνικά δεδομένα. Θα βγάζει από στρατιωτικά μέχρι πολιτικά οχήματα. Θα μιλάμε για φορτηγά στρατού, το α, τομπ, τανκ, mortars, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα για αστυνομία, λεωφορεία.… Read more »

nikos2972

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε . Όποιος ήθελε το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ έκανε τη κίνηση του. Κατέθεσε προσφορά και δέχθηκε τους όρους του Ελληνικού Δημοσίου . Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

kK19641970

Αγαπητή Πτήση, ζω στιγμές που ούτε καν τις ονειρευόμουν όταν έπερνα το πρώτο τεύχος το 1982 ( μεσουρανούσε ο λαοπρόβλητος ). Οι συνδικάλες των ναυπηγείων Ελευσίνας να λένε ευχαριστώ στον Αμερικανό Πρέσβη και να τραγουδάνε ” γκλόρυ γκλόρυ αλληλούια”, και θα δω τους συνδικάλες της ΕΛΒΟ να φωνάζουν “DEUTCHLAND UBER ALLES” και να λένε :¨ευχαριστούμε θεία Αγγέλα. Οδυσσέα ” I also had a dream”.

Last edited 14 days ago by kK19641970
dimitrisx

Μύρισαν αίμα και έτρεξαν.

evo_ii

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή, αν και εκτός διαγωνισμού, είναι πολύ σημαντική για να την αγνοήσει κανείς, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ορθά οι συνσχολιαστές παρέθεσαν τόσο θετικές όσο και αρνητικές πιθανές επιπτώσεις. Δεδομένου, όμως, ότι δεν γνωρίζουμε καν τους όρους του διαγωνισμού ή το σχετικό παρασκήνιο, είναι άνευ ουσίας οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αρχής γενομένης από την αποσφράγιση της μοναδικής υποβληθείσας προσφοράς (δεν γνωρίζω αν έχει γίνει ήδη), οπότε σύντομα θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε “τα βόδια από τα ρόδια”…

Last edited 14 days ago by evo_ii
nikos2972

Καλησπέρα
Η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς έγινε 27/8. και στη βουλή προχθές ο Υπουργός οικονομικών ενημέρωσε την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχεία της ΕΛΒΟ.

https://www.taxheaven.gr/news/50516/omilia-yp-oikonomikwn-k-xrhstoy-staikoyra-sthn-olomeleia-ths-boylhs-sth-syzhthsh-toy-nomosxedioy-toy-yp-ygeias?fbclid=IwAR16aYnRZXTbPP18yQxwZ6Omo0eERVpRuV6SGRx6Xz-88ekSLE17r7mTl1w

SAAB

“Θυμίζουμε πως πρόσφατα έληξε ο χρόνος υποβολής προσφορών για την ΕΛΒΟ, με μόνη διεκδικήτρια της ισραηλινή PLASAN.”.

Εάν είναι εκπρόθεσμη η προσφορά, τι καθόμαστε και συζητάμε;

geo79

μυρισε μαρουλι και πεσαν τα κορακια λεω εγω…αυτα τα ”εθνικα” οπλα θα τα πληρωσουμε πολυ ακριβα σε βαθος χρονου…

evaggelos

αν κ δεν γουσταρω τους γερμανους ομως εδω δειχνει κατι λενε οτι κατεβαινουν χωρις να τους απασχολουν τα ελληνικα προγραμματα κ αυτο ειναι καλο ασχετα βεβαια που η λογικη λεει οτι σε αρμα λεοπαρντ βαζεις την κραους το ιδιο κ στα παντσερ τωρα ενα σημειο κλειδι ειναι η nexter κ τα δικα της καλουδια,το μονο που βρισκω περιεργο ειναι η στιγμη που γινεται η κινηση κ γιατι δεν εγινε 5-6 μηνες πριν.
υγ. κ τι εμποδιζει την ελλαδα να παρει 200 sandcat spike nlos για τα νησια κ να φτιαχτουν στην ευρωνατοικη ελβο?

dimitrov

Για να ανακεφαλαιώσουμε κύριοι ….. Έχουμε ξαφνικό ενδιαφέρον της “κοινοπραξίας” KMW, NEXTER και Rheinmetal, EODH. Είναι ξαφνικό; Όχι και τόσο. Το ενδιαφέρον από την KMW υπήρχε από παλιά αλλά ο τότε ΥΠΑΜ αποφάσιζε με το “αλάνθαστο” κριτήριο …. δεν γουστάρουμε τους Γερμανούς και πάμε να κάνουμε μια αρπαχτούλα με κάτι περίεργους Νοτιοαφρικάνους. Σωστά; Θυμίζω πως KMW, NEXTER και Rheinmetal είναι βιομηχανικοί κολοσσοί που εργάζονται πάνω στο κοινό άρμα το οποίο θα αντικαταστήσει Leopard2 απανταχού της οικουμένης και Leclerc. Υπενθυμίζω πως οι 2 γερμανικές είναι το Leopard2 και μαζί με αυτές το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναβάθμισης του εν λόγω άρματος σε Α7… Read more »

christos_choris_a

Η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η επανάληψη του διαγωνισμού. Ούτε η απευθείας ανάθεση στους Γερμανούς αλλά ούτε και η κατοχύρωση στους Ισραηλινούς – στη μοναδική εταιρία που κατέθεσε πρόταση εμπρόθεσμα – μπορούν να έχουν την όποια νομιμοποίηση. Διαγωνισμός με έναν υποψήφιο είναι παρωδία. Μου θυμίζει “Ελληνικό” και κυβέρνηση Σαμαρά.

Nikolaos

Επειδή ακούγονται (εν μέρει, και σε αφηρημένη βάση, εύλογες) ανησυχίες, ότι το ενδιαφέρον είναι προσχηματικό, ότι θέλουν απλώς να βγάλουν από τη μέση τον καταθέσαντα πρόταση (το ότι δήθεν αν ο τελευταίος πατήσει πόδι στο ΝΑΤΟ θα κατακτήσει τον κόσμο το αφήνω ασχολίαστο …), να προκαλέσουν την κήρυξη του διαγωνισμού αγόνου, και στη συνέχεια αν πλειοδοτήσουν να μην εκπληρώσουν κλπ, να πούμε τα εξής: Αυτά δεν είναι νέα φαινόμενα στην ιστορία των συναλλαγών. Γι’ αυτό υπάρχουν εκλεκτοί νομικοί, για να προβλέπουν τέτοια ενδεχόμενα και να διαφυλάσσουν τα συμφέροντα του πωλητή. Αν τώρα ο πωλητής δεν θέλει να διαφυλαχθεί, κανείς νομικός… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ φίλε Νικολαε,

Η κεντρική ιδέα είναι στο “εάν ο πωλητής δεν θέλει να διαφυλαχθει”. Εκεί είναι το πρόβλημα μάς. Πριν λίγες μέρες υπήρχε μόνο μία προσφορά. Μερικές μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβλήθηκε μία δεύτερη προσφορά. Ελπίζω να ακολουθήσουν το νομο και να μην μπλέξουμε.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

SAAB

Να προσθέσω και κάτι ακόμα. Πέρα από τις πολιτικές αιτίες, υπάρχει και ο ανταγωνισμός των εταιριών. Εάν πχ αποφασίσουμε να τρέξουμε διαγωνισμό για αντικατάσταση όλων αυτών των ακατάλληλων οχημάτων 1000cc κυρίως Mercedes, που έχουν κατακλύσει τις ένοπλες δυνάμεις και αποφασίσει να συμμετάσχει η PLASAN, με ποιες εταιρείες θα συνεργαστεί; Κατά 90% και βάλε με εταιρείες από Ισραήλ ή ΗΠΑ. Οπότε, οι Nexter, KWM και Rheinmetall αποκτούν σοβαρό ανταγωνισμό εντός της ΕΕ. Και από πολιτικής και από επιχειρηματικής πλευράς, τα συμφέροντα συμπίπτουν. Άρα, η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών με τις κυβερνήσεις των χωρών τους πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Το ανέφερε και… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Όχι άλλη ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, θα σκάσουν τα καζάνιααααααα!

52
 Έχει χρειαστεί να γράψουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο, πριν χρόνια, εδώ στο site μας. Ήταν τότε, που ομάδα δημοσιογράφων, προσπαθώντας να εξωραϊσει την εικόνα...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99

Related News

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά από πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας, εγκρίθηκε έκτακτο κονδύλι ύψους 15.000.000 ευρώ, για την...

Πύραυλοι RAM Block 2 για την Ιαπωνία, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση μέχρι 51 πυραύλων RAM Block 2 στην Ιαπωνία με εκτιμώμενο κόστος $55,3 εκατομμύρια.Σύμφωνα με...

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ και τους εταίρους της για αλληλεγγύη στην πράξη

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Η αποχώρηση του Oruc Reic από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μη ανανέωση της σχετικής NAVTEX είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, το οποίο πρέπει...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει την εθνική μας γραμμή

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε αναφορά στις επιτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο,...

Η Γερμανία κάνει πίσω στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ελικοπτέρων CH-53G

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να επέλεξε την ακύρωση του προγράμματος αντικατάστασης των γηρασμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-53G, καθώς κρίνει ότι οι προσφορές των αμερικανικών...
- Advertisement -