22.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δίποδας και Τακτική Χρησιμοποίηση Φορητού Οπλισμού

Δίποδας και Τακτική Χρησιμοποίηση Φορητού Οπλισμού

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 112
  •  
  •  

Στο άρθρο περί αναβάθμισης του G3 «υποσχεθήκαμε» να επανέλθουμε με σχολιασμό για την χρήση δίποδα στα τυφέκια.
Η καθολική υιοθέτηση δίποδα από τον Ε.Σ. με την εισαγωγή του G3 σε υπηρεσία πριν 3 δεκαετίες (αλλά και πιο πριν με τα FN FAL) είχε έμμεσες και άμεσες συνέπειες ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης στις βολές και ως προς την γενική αντίληψη περί της τακτικής χρησιμοποίησης των τυφεκίων στις επιχειρήσεις.

Το πεδίο της μάχης σπανίως επιτρέπει απροβλημάτιστη χρήση δίποδα.
πηγή:eΑ

Ο δίποδας είναι ένα πολύ βοηθητικό παρελκόμενο οπλισμού ως προς την επίτευξη ακρίβειας κατά τις βολές από την θέση πρηνηδόν. Αυτό το γεγονός συνέβαλε σε μια σειρά αρνητικών επακόλουθων. Οι Διοικήσεις είδαν στην χρήση δίποδα ένα αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης των αποτελεσμάτων κατά τις βολές των Μονάδων αλλά και αύξησης της ασφάλειας καθώς πλέον η ανεξέλεγκτη μετακίνηση του όπλου κατά την βολή είναι πιο δύσκολη. Δεν είναι σπάνιο (ίσως να είναι και ο κανόνας) οι πλείστοι στρατεύσιμοι να έχουν κάνει βολές μόνο από θέση πρηνηδόν και μόνο με την χρήση δίποδα.

Η χρήση δίποδα στο επίπεδο πεδίο βολής δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις περί τακτικής χρησιμοποίησης των τυφεκίων
πηγή:defensegr

Οι αρνητικές συνέπειες από την πιο πάνω πρακτική είναι πολλές, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Σταχυολογώντας αυτές θα συνοψίζονταν στα εξής:

Εκπαιδευτικές.
1. Ο εκπαιδευόμενος ποτέ δεν θα μάθει να διαχειρίζεται την ανάκρουση του όπλου του.
2. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα μάθει να ελέγχει τον οπλισμό του και να τον αξιοποιεί (επώμιση, διαχείριση βάρους, κατευθυντικότητα κάννης, θεραπεία εμπλοκών, γέμιση, κλπ) από τις λοιπές θέσεις βάλλοντος, κύριες και εναλλακτικές/ενδιάμεσες, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι ο κανόνας στις επιχειρήσεις.
3. Ο εκπαιδευόμενος δεν αποκτά κουλτούρα ασφαλείας κατά την χρήση οπλισμού (πειθαρχία κάννης, μοχλού πυρός και ασφαλείας, και δαχτύλου σκανδάλης) καθώς τα γεμάτα όπλα πάντα τα βλέπει στο έδαφος στηριγμένα στον δίποδα.
4. Ακόμα και αυτή τη θέση πρηνηδόν δεν την μαθαίνει σωστά διότι του επιβάλλουν αδικαιολόγητες πρακτικές όπως να μην κρατεί το όπλο από τον γεμιστήρα (αστικός μύθος που παραμένει!), να κρατά το όπλο από τον χειροφυλακτήρα (διότι έτσι προβλέπεται παρόλο που στηριζόμενο το όπλο στον δίποδα σημαίνει ότι ο αγκώνας των πλείστων χειριστών θα «πετά» στο αέρα) ή να κρατά το όπλο από το κοντάκι (εν είδη Ε.Σ) διότι έτσι πετυχαίνει την καλύτερη ακρίβεια (στο επίπεδο πεδίο βολής μιας κατεύθυνσης φυσικά…)

Επιχειρησιακές (πέραν από τις πιο πάνω που σαφώς έχουν και επιχειρησιακές προεκτάσεις)
1. Οι στρατιώτες σχηματίζουν μιαν λανθασμένη εντύπωση ως προς το πως θα χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους στις επιχειρήσεις και βάση αυτής θα επιχειρήσουν αρχικά.
2. Από το πιο πάνω, στην θέση πρηνηδόν αναγκάζουν τον χειριστή να κρατά μια αχρείαστα ψηλή θέση βάλλοντος που τον εκθέτει σε περισσότερους κινδύνους
3. Καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικοί χειριστές του οπλισμού τους με όσα αυτό συνεπάγεται στην επίτευξη και διατήρηση υπεροχής πυρός στο πεδίο της μάχης

Αν και αναμφισβήτητα Σκοπευτές Ακριβείας και λοιποί έχουν σαφή χρησιμότητα δίποδα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν λειτουργούν στο κενό αλλά σαν μέρος ενός περιβάλλοντος “συνδυασμένων όπλων”
πηγή:eA

Είναι αναγκαίος ο δίποδας; Ο δίποδας είναι αναγκαίος για συγκεκριμένα είδη οπλισμού και για συγκεκριμένες τακτικές εφαρμογές. Κυρίως αυτό έχει να κάνει με πολυβόλα (που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι χειριστές τους το αυτόματο πυρ) και τους Σκοπευτές Ακριβείας/Ακροβολιστές και Ε.Σ. που η ανάγκη αυξημένης τακτικής ακρίβειας τους επιβάλλει πιο σταθερές θέσεις.
Αυτό που παραβλέπεται από πολλούς διαβάζοντας το πιο πάνω είναι ότι οι πολυβολητές και Ακροβολιστές κλπ δεν λειτουργούν στο κενό αλλά σε ένα περιβάλλον συνεργασίας με λοιπά όπλα και ως εκ τούτου και με τους τυφεκιοφόρους. Ανάλογα της τακτικής κατάστασης οι μεν παρέχουν κάλυψη στους δε και αντίστροφα.

Η δουλειά του τυφεκιοφόρου, του χειριστή τυφεκίου είναι να λαμβάνει και να εγκαταλείπει τάχιστα θέσεις μάχης είτε προωθούμενος είτε απεμπλεκόμενος και να υποστηρίζει τα λοιπά όπλα ώστε αυτά να τον υποστηρίξουν στον ελιγμό που θα του επιτρέψει να πλησιάσει τις εχθρικές θέσεις (ή αντίστοιχα να απεμπλακεί)
.
Δεν είναι η δουλειά του τυφεκιοφόρου η εκδήλωση πυρών ακριβείας (οποιασδήποτε θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ότι θα του πρόσφερε ο δίποδας) που δεν θα του επιτρέψει αυτήν την τάχιστη μετακίνηση. Και ενδεχομένως θα τον εκθέσει σε περισσότερα εχθρικά πυρά.
Επίσης, συχνά ξεχνάμε ότι σπανίως το πραγματικό πεδίο της μάχης θα είναι το ίδιο με το επίπεδο πεδίο βολής που ευνοεί την χρήση δίποδα. Άρα, επιμονή σε αυτού του είδους βολές δεν προετοιμάζει το προσωπικό ρεαλιστικά για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει.

Υ.Γ. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ή παραβλέπουν, το γεγονός ότι αυτό που ανατρέπει τον εχθρό σχεδόν ποτέ δεν είναι το πυρ. Τις πλείστες φορές είναι ο ελιγμός. Ο εχθρός εγκαταλείπει τις θέσεις του, ή την προσπάθεια του, όταν βρεθεί υπό του κινδύνου να υπερκεραστεί. Αν οι μάχες μπορούσαν να κερδηθούν με τα πυρά θα είχαμε περιβάλλον και τακτικές Α’ΠΠ

Ευστάθιος Παλαιολόγος


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 112
  •  
  •  
- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

18 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti

Πολύ καλό. Ας μιλήσουμε και για κάποια θέματα “ταμπού” στον ΕΣ, όπως ας πούμε την εκπαίδευση των κληρωτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μηδαμινή.

Υπάρχουν στρατεύσιμοι Ικανότητος 1 (θεωρητικά μάχιμοι δηλαδή) που έκαναν σε ολόκληρη θητεία (ας πούμε 9 μήνες) 4 βολές όλες κι όλες, όλες από θέση πρηνιδόν κατά ορισμένου στόχου. Υπάρχουν στρατεύσιμοι που αγνοούν το σωστό κράτημα του όπλου.

Το αυτό δυστυχώς ισχύει και για τους κληρωτούς των Καταδρομών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των βολών είναι μ’αυτόν τον τρόπο.

AlxPorto

Σωστά. Εγώ άδειασα μόλις έναν γεμιστήρα σε όλη την θητεία και οι βολές πήγαν μάλλον στον γάμο του Καραγκιόζη και λέω μάλλον γιατί είχε πάρει ο αέρας τους στόχους και δεν ξέραμε πού πήγαιναν οι σφαίρες. Το μόνο σημείο αναφοράς ήταν το χώμα που ανασηκώνονταν «μπροστά» μας

chikichiki

Με την αλησμόνητη, αστείρευτη σοφία που τον διακατέχει, η Αυτού Μεγαλειότης του ο Υπουργός Αμύνης σας πρόλαβε και μας πρόλαβε για άλλη μια φορά. Προ ημερών ανακοίνωσε τις προθέσεις του για την αναβάθμιση της παρεχόμενης από τον ΕΣ εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως ο Στρατός πλέον θα δίνει στους φαντάρους “χρήσιμες δεξιότητες” και μάλιστα θα αποδίδει και πιστοποιήσεις για τις εν λόγω δεξιότητες. Θα σχολίαζα κι εγώ αλλά τι να πω, όταν οι φωστήρες του Έθνους είναι πάντα 10 βήματα μπροστά.

GeorgeD

Δυστυχώς ο ΕΣ (για να μην πω οι στρατιωτικοί και θιχτούν συλλήβδην διάφοροι εύθικτοι…) δεν ενδιαφέρεται να εκπαιδεύσει μαχητές, αλλά να συντηρήσει το δημοσιοϋπαλληλίκι των στελεχών. Όποιος έχει υπηρετήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια,μην πω και παραπάνω, το ξέρει από πρώτο χέρι:στον ΕΣ δεν εκπαιδεύεσαι να πολεμήσεις.Εκπαιδεύεσαι να είσαι μια καθαρίστρια ντυμένη δέντρο… Οπότε όσο και να μιλάει κανείς για το G3 και τα δίποδα και όλα τα σχετικά, μην περιμένετε να δώσουν σημασία οι υπεύθυνοι.Έχουν αποφασίσει την πορεία τους από καιρό, όπως και την πορεία της χώρας προς οθωμανική διοίκηση… ΥΓ Με μεγάλη θλίψη το γράφω και έχοντας υπηρετήσει ως… Read more »

Costas

Έχω χρησιμοποιήσει πρόσθια χειρολαβή σε τυφέκιο, η οποία άνοιγε και εκτεινόταν με ένα κουμπί, μετατρεπόμενη σε περιστρεφόμενο δίποδο. Αρνητικά: Ο δίποδος ήταν κατά πολύ κοντύτερος από αυτόν του G3 και δεν καρφωνόταν στο έδαφος (ήταν σχετικά αμβλύ). Αυτό σημαίνει (ελαφρώς) χαμηλότερη σκόπευση σε πρηνή θέση (αλλά καλύτερη κάλυψη), ενώ θεωρητικά σημαίνει μεγαλύτερη ανάκρουση σε μαλακό έδαφος (αν και προσωπικά δεν παρατήρησα διαφορά) Θετικά: Παρ’ όλες τις αδυναμίες του, επιτρέπει καλύτερο χειρισμό του τυφεκίου σε κίνηση, σε έφοδο, πολύ καλύτερη ταχύτητα σκόπευσης και επανασκόπευσης, πολύ καλύτερο έλεγχο ανάκρουσης και πολύ καλύτερη σκόπευση (εργονομικά) γονυπετής και όρθιος. Η γνώμη μου είναι: Για… Read more »

d.b

Εν έτη 2002 03 εκανα 6 βολες τις 3 χωρις δίποδα. Αλλωστε η μια ηταν Μ1 και ειχα τσουβαλι. Μαλλον ημουν απο τους τυχερούς. Παντως το G3 χωρις διποδα ή τσουβαλι μια χαρά μου φάνηκε.

GDIKEOS

Να δω πως θα κάτσεις πολύ ώρα κάτω και θα έχεις την ικανότητα να συμμαδέψεις με ακρίβεια χωρίς δίποδο! Εμένα το δίποδο με βολεύει το έχω ξανά γράψει είναι γούστα αυτά ίσως και λόγο ηλικίας είμαι 57 ετών. Να δω όμως πως θα αλλάξεις γεμιστήρα χωρίς δίποδο άμα είσαι πρηνηδόν τι θα κάνεις θα σηκώσεις ψηλά το όπλο; Θα γυρίσεις το κορμί σου για να βγάλεις γεμιστήρα από την θήκη και θα την αλλάξεις; Μόνο μην μου πεις πως θα καταφέρεις να γεμίσεις το όπλο έτσι ακίνητος κάτω με το όπλο στο πλάι γιατί είναι πολύ δύσκολο. Γενικά θα ήθελα… Read more »

chikichiki

Όλως περιέργως όλοι οι ικανοί και αξιόλογοι στρατοί στον κόσμο τα κάνουν αυτά χωρίς δίποδο. Και με ακρίβεια σημαδεύουν πρηνηδόν, και γεμιστήρες αλλάζουν και όλα τα κάνουν. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αλλά τι να μας πουν εμάς αυτοί οι άσχετοι, εμείς βλέπουμε Brent0311. Αλήθεια, αυτός τι έχει να πει για δίποδα σε όλους τους τυφεκιοφόρους; Σίγουρα το θεωρεί λύση στρατηγικού αντίκτυπου.

Spyros

Ξεκίνησα να γράφω ένα κατεβατό για το πώς αλλάζουμε γεμιστήρα σε θέση πρηνηδόν χωρίς δίποδα… το έσβησα. Έλεος, απλώς το αριστερό μας χέρι (όσοι είμαστε δεξιόχειρες) στηρίζει το όπλο αντί του δίποδα, σιγά το δύσκολο. Δεν χρειάζονται τα τυφέκια ή οι αραβίδες δίποδα, όπως ακριβώς λέει το άρθρο: η χρήση του είναι βασικά για να κάνει ευκολότερη τη ζωή του διοικητή πεδίου και όσων ασχολούνται με την ασφάλεια. 9 βολές έκανα με G3 και ΗΚ11 στη θητεία μου, 1 ορθίως, μια εκ του ισχίου (ο ορισμός του χασίματος χρόνου), οι άλλες πρηνηδόν. Νομίζω 2 φορές ρίξαμε χωρίς δίποδα, επειδή ρίχναμε… Read more »

Γιωργος

Ο διποδας είναι καθαρά και μόνο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των βολων. Στις πρώτες μου βολές έτρεμα από το φόβο και αν δεν υπήρχε ο διποδας να σταθεροποιεί το όπλο κατά του στόχου θα ένιωθα ακόμα περισσότερο άγχος. Είναι ιδανικός για να χτίσει αυτοπεποίθησή στον βαλοντα. Τα τελευταία χρόνια που συμμετέχω στην εθνοφυλακή και κάνουμε ρεαλιστικές βολές όπως πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά, πραγματικά χρησιμοποιείται ο διποδας στις μεγάλες αποστάσεις άνω των 200 μέτρων και μόνο εκεί. Δείτε τον σαν ένα εργαλείο εκπαίδευσης και μην καταπιανεστε με θεωρίες τι θα γινόταν σε περίπτωση… Read more »

ΑΙΑΣ

Ο διποδας δεν φέρνει την ευτυχία αλλά καλό είναι να υπάρχει. Η εκπαίδευση στον ΕΣ είναι τραγική. Το πρόβλημα είναι αυτό και η ευθύνη βαραίνει την ηγεσία. Κακή ηγεσία = κάκιστα όλα. Μίνιμουμ ρεαλιστική βάση εκπαίδευσης θεωρώ, σε ότι αφορά βολές, να μπορεί ο καθένας να εκτελεί βολές καθισμένος στο ποδαρακι και ποπουδακι του. Να γεμίζει την γεμιστηρα του; Δεν πρέπει να συζητήσουμε τα αυτονόητα κάποια στιγμή; Τέλος η μόνη ένσταση μου προς τον αρθρογράφο, τον οποίο διαβάζω και σαν σχολιαστή ευχάριστα, είναι στο σημείο του πυρ και ελιγμός. Στο μέτωπο του Έβρου το πυρ θα παίξει τον ρόλο πρωτίστως.… Read more »

Χρήστος

Δεν ξέρω σε τι στρατό υπηρετήσατε εσείς αλλά έριξα ακόμα και εκ του ισχύου. Όντως ο υπερκερασμός κάνει ένα στράτευμα να εγκαταλείπει τη θέση του αν όμως τον αντιληφθεί και μόνο με διαταγή ανωτέρων. Ανάλογο αποτέλεσμα όμως έχει και ακόμα ο ήχος του πυρ. Άμεσα ανακόπτεται η επίθεση και οι στρατιώτες καλύπτονται χωρίς διαταγες… Αν τώρα έστω και μια ή δυο βολές πετύχουν κάποιους και οι υπόλοιποι δουν το πόδι του να κόβεται στη μέση, να ουρλιάζει και το αίμα απο τις αρτηρίες να πετάγεται μακριά η επίθεση και ο τσαμπουκάς σπάει αμέσως. Αν τώρα κάποιος κάνει επέλαση και ακούσει… Read more »

Spyros

Α, κι εμείς σε μια βολή τσαπίσαμε το έδαφος… εεε συγνώμη, ρίξαμε εκ του ισχίου εννοώ.

Χρήστος

Φίλε Σπύρο εγώ απο τύχη αλλά και απο θέληση έριξα με ότι όπλο υπήρχε και βολές μέχρι να πιαστώ. Και με διόπτρα. Με αβολίδωτα έριξα με το ένα χέρι (κατάληψη υψώματος) και ένας ανθυπολοχογός με κοίταξε απορημένος αφού δεν είμαι σωματώδης. Μια φορά με το HK 11 δεν έριξα καλά (ήταν ρυθμισμένο στα 400 μέτρα κ η βολή στα 200) και με έβαλαν να ξαναρίξω… Έτυχε όμως να είμαι σε ΔΑΕ και να τρέχω μαζι με το ΕΤΕΘ και να κάνω και σε βραχονησίδα όπου πριν πας έπρεπε να μπορείς να χειριστείς διάφορα. Ακόμα και σκοπιά να ήσουν σε αντικατηστούσαν… Read more »

jim40

Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω πόσες βολές έχει κάνει ο γράφων. Παρεμπιπτόντως διαφωνώ με την κατάργηση του δίποδα. Σίγουρα πρέπει να μπορείς και χωρίς αυτόν αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χειρολαβή

Flight

Πολλές, μα πάρα πολλές…

Spyros

Η χρήση του δίποδα του G3 ως χειρολαβή είναι ό,τι πιο άβολο έχω δοκιμάσει.

Όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού πρακτικά κανένας οπλίτης δεν παραλάμβανε/χρεωνόταν όπλο που να τον φοράει, παρ’ όλο που τα όπλα παραδίδονταν από την ΕΒΟ με δίποδες. Την ως άνω αναφερθείσα δοκιμή την έκανα… εκτάκτως.

(επίσης όλα παραδίδονταν με κιτ καθαρισμού, αλλά στις μονάδες είμαστε τυχεροί αν είχαμε ένα κιτ ανά 10 άτομα)

jim40

Λόγο καθαρά ελληνικής διοικητικής μέριμνας, ότι χαλάει δεν επισκευάζεται απλά αποσύρεται στην αποθήκη χωρίς δυνατότητα παραγγελίας καινούργιου. Είναι το πιο εκνευριστικό που συνάντησα στον στρατό να μην θέλει και να μην μπορεί γιατί δεν έχει τα εργαλεία να κάνει επισκευή ή αντικατάσταση παρελκομένου οπλισμού.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

61
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά $

Related News

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση...

Αμερικανική Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε...

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Οι Τούρκοι θα εκπαιδεύουν τώρα και Λίβυους αξιωματικούς

Η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία σε 190 Λίβυους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής της Τρίπολης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη –έμπρακτη– ανάμιξη της Άγκυρας...

Ιταλία: Το πρώτο της Elephant Walk με μαχητικά Eurofighter

Στις 25 Ιουνίου, το 36° Stormo της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας ( Aeronautica Militare ) πραγματοποίησε επιτυχώς μια άσκηση σε επίπεδο πτέρυγας που περιελάμβανε 12...
- Advertisement -