Το Πεντάγωνο ακυρώνει πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας της Boeing πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Πεντάγωνο ακυρώνει μια σύμβαση αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Boeing για ένα νέο πύραυλο αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, θέτοντας τέλος σε ένα πολύπαθο πρόγραμμα ανάπτυξης γεμάτο προβλήματα και διακλαδικές ίντριγκες.
Πρόκειται για απόφαση του Μάικλ Γκρίφφιν, υποδιευθυντή για την έρευνα και την μηχανική να ακυρώσει το πρόγραμμα του Ανασχεδιασμένου Οχήματος Αναχαίτισης (Redesigned Kill Vehicle – RKV), μετά από χρόνια προσπαθειών.

Σε ανακοίνωσή του ο Γκρίφφιν αναφέρει τα εξής: «Ο τερματισμός του προγράμματος ήταν η υπεύθυνη απόφαση που θα μπορούσα να πάρω. Τα αναπτυξιακά προγράμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα μερικές φορές. Μετά από την άσκηση όμως της δέουσας επιμέλειας, αποφασίσαμε ότι η πορεία που ακολουθούσαμε δεν θα είχε αποτέλεσμα. οπότε δεν θα πάμε πια προς εκείνη την κατεύθυνση. Η απόφαση αυτή υποστηρίζει τις προσπάθειές μας να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή απόσβεση και στο τελευταίο μελλοντικό δολάριο φορολογούμενου που θα δαπανηθεί για την άμυνα».

Το RKV ήταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υψηλής τεχνολογίας αξίας 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία της Boeing – αν και τους ίδιους του πυραύλους Kill Vehicle θα τους κατασκεύαζε η Raytheon – για την βελτίωση του υφιστάμενου Εξωατμοσφαιρικού Οχήματος Αναχαίτισης (Exo-Atmospheric Kill Vehicle – EKV). Και οι δύο προγράμματα θα απέδιδαν πυραύλους αναχαίτισης για την άμυνας των ηπειρωτικών ΗΠΑ από επιθέσεις με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ό,τι κι αν ακολουθήσει στη συνέχεια, η Boeing και η Raytheon είναι περίπου βέβαιο ότι θα εμπλακούν κι εκεί λόγω της μακράς τους ιστορίας κι εμπειρίας στην πυραυλική άμυνα. Σύμφωνα εξάλλου με τον Μιτς Στέβισον, αντιπρόεδρο του τμήματος στρατηγικών και ναυτικών συστημάτων της Raytheon, η εταιρεία είναι η μία και μοναδική εταιρεία που διαθέτει εργοστάσιο εξειδικευμένο στην κατασκευή πυραύλων αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Τα προβλήματα με το πρόγραμμα ήταν χρονίζοντα. Ο Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας είχε δηλώσει το 2016, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα RKV, ότι ανέμενε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση το 2019, και την ένταξη σε υπηρεσία το 2020. Η τελευταία εκτίμηση τώρα κάνει λόγο για το 2025.

Όμως ούτε και το υφιστάμενο πρόγραμμα EKV ήταν απροβλημάτιστο. Από το 1999, έχει καταγράψει 11 επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις από συνολικά 19 προσπάθειες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
enasanagnostis
Guest
enasanagnostis

Κανονικά ισως θα έπρεπε να σκεφτούν να ξεχάσουν τους πυραύλους πια καθώς έρχονται οι υπερ-υπερηχιτικοί πύραυλοι, και να στραφούν σε λέηζερ ή κάτι άλλο,