Παρουσιάσεις στο ΓΕΣ για βελτιωμένα πυρομαχικά RM-70 και βελτίωση ηλεκτρονικών συστημάτων ιπτάμενων μέσων

8
7666
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εκπρόσωποι της σλοβακικής εταιρείας «S.M.S DUBNICA» επισκέφτηκαν το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις 9 Ιουλίου 2019 και ενημέρωσαν τους επιτελείς γύρω από τα πυρομαχικά που η εταιρεία προτείνει για τα συστήματα RM-70, αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Ελλάδα απέκτησε σημαντικό αριθμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 122mm τύπου RM-70 από τη Γερμανία το α΄ μισό της δεκαετίας του 1990, τα οποία τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό. Για την πληρέστερη αξιοποίηση των συστημάτων, που κατασκευάστηκαν στη Τσεχοσλοβακία, είναι στόχος η εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού με την προμήθεια βελτιωμένων πυρομαχικών. Τους εκπροσώπους της σλοβακικής εταιρείας συνόδεψαν ο Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης και ο Πρόξενος της Σλοβακίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Μαυρίδης.

Δύο ημέρες αργότερα (11 Ιουλίου) ακολούθησε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ, με θέμα τη βελτίωση των ηλεκτρονικών συστημάτων για τα ιπτάμενα μέσα της Αεροπορίας Στρατού. Την ενημέρωση έκαναν εκπρόσωποι της εταιρείας «Hellenic Instruments I.K.E.».

Μπαράζ ΠΕΠ RM-70 – μοναδικά πλάνα τραβηγμένα από drone!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tazos
Guest
Tazos

Πολύ φοβάμαι ότι τζάμπα μπαίνουν στον κόπο οι Σλοβάκοι. Ενα εκσυγχρονισμένο rm-70 μπορεί να έχει εμβέλεια 40-52χλμ, 4πλασιάζοντας τους στόχους που θα μπορούσαν να πλήξουν στην Μ. Ασία τα συστήματα που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά. Επίσης Ελληνικές εταιρίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν ενα σύγχρονο ψηφιακό ΚΔΜ και να αυτοματοποιηθεί η στόχευση των συστημάτων παράλληλα με την χρήση νέων ρουκετών.
Αλλά δυστυχώς η εμπειρία δείχνει ότι η χώρα αδυνατεί να κάνει τέτοιες απλές και έξυπνες κινήσεις διαχρονικά, και πολύ φοβάμαι ότι ότι κονδύλια υπάρξουν θα πάνε στα MLRS οδηγώντας τα RM-70 σε πλήρη απαξίωση.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

…..φαινομενικά εχεις δίκιο ομως η έξυπνη κίνηση με μια μικρή χώρα οπως η Σλοβακία (και προφανώς και εταιρεία) ειναι η συμπαραγωγή, μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα στον τομέα των στερεών προωθητικών, απο ηλεκτρονικά εχουμε δυνατότητες…αλλα πέρα απο το aris iv πριν 30 χρονια δεν εχουμε τολμήσει κατι άλλο….
Η νέα κυβέρνηση ανέφερε για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας….για να δούμε…

Observer
Guest
Observer

……Είπαμε, δε μας αρέσουν οι φθηνές αποτελεσματικές λύσεις!!! razz

Spirit
Guest
Spirit

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση ο φορέας του rm-70 έχει ήδη δεκαετίες στην πλάτη, πόσο θα τραβήξει ένα τέτοιο σύστημα ακόμα που απαιτεί ούτως ή άλλως εκσυγχρονισμό νέες ρουκέτες νέο ΣΕΠ ανακατασκευή του Tatra;
Οπότε η αναζήτηση νέου φορέα είναι θέμα χρόνου…

Εδώ δεν κινούμαστε για ακόμα φθηνότερες ρουκέτες 128 ή 107 χιλιοστών από Σερβία ή Κροατία, που με πολύ μικρό κόστος εχουμε πολλαπλάσια ισχύ στην ΑΣΔΕΝ σε σχέση με την σημερινή κατάσταση…

Νικος
Guest
Νικος

Πόσες βολές έχει κάνει το RM70 και πάλιωσε;

zipo's
Guest
zipo's

Είμαστε στο 1997 . ΔΕΑ ΠΒ σε μονάδα του Έβρου με RM70 , έχω διοικητή πυροβολαρχίας τον Υπλγο ΑΕ. Αυτός (τρελαμένος με τη δουλειά του, με τη καλή έννοια), μαζί με έναν οπλίτη πτυχιούχο Φυσικό, δημιουργούν (από μόνοι τους) το παραπάνω που ανέφερες (ισχυρός Η/Υ-του πέρασαν στοιχεία που έδιναν σε έγγραφα οι ανατολικοί, και ΗΖ για παροχή ρεύματος).Το δοκιμάσαμε σε κοινή άσκηση με τα MLRS. Η αποτελεσματικότητα του τέτοια (χρόνοι, τυχαίοι στόχοι) που οι ΑΝΩΤΑΤΟΙ Αξκοι που παρακολουθούσαν κυριολεκτικά εντυπωσιάστηκαν. Δίνουν συγχαρητήρια σε ολόκληρη τη Πυροβολαρχία (παραταγμένη) και μιλούν κατ’ιδίαν με τον Υπλγο. Στη κουβέντα τους ζητούν στοιχεία για το… Read more »

Digenis
Member
Noble Member
Digenis

Καπως πρεπει να δικαιολογησουν τον μισθο στο υπουργειο Pause

Lesalaut
Guest
Lesalaut

Ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είχε αναπτυχθεί προ πολλού ένα ΣΕΠ για τους όλμους , που θα μπορούσε να είχε και μια έκδοση για RM70, M110 και παλαιότερα M109. Όπως φυσικά θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί σύστημα διοίκησης με χρήση πολιτικών τάμπλετ και κινητών. Όμως πού…