18.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ρω: που βρισκόταν το τουρκικό ελικόπτερο;

- Advertisement -


Σύμφωνα με (άτυπη) ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου στο χθεσινοβραδινό περιστατικό «το τουρκικό ελικόπτερο (πιθανότατα της τουρκικής ακτοφυλακής) πετούσε χωρίς να έχει ενεργοποιημένα τα φώτα ναυτιλίας και βρισκόταν στα όρια του ελληνικού εναερίου χώρου». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «το συμβάν δεν θεωρείται μείζον αφού δεν υπήρξε παραβίαση του εναερίου χώρου της Ελλάδας».

Η Ρω όπως φαίνεται από τα τουρκικά παράλια

Να θυμίσουμε ότι η μέση απόσταση της νήσου από τις τουρκικές ακτές είναι περίπου 5.600 μέτρα. Άρα σύμφωνα με τον κανόνα της μέσης γραμμής, δηλαδή της μέσης απόσταση των ακτών των δύο χωρών ο ελληνικός εναέριος χώρος (που διαφορετικά εκτείνεται στα 10 ναυτικά μίλλια) ταυτίζεται με τα ελληνικά χωρικά ύδατα (που διαφορετικά εκτίνονται στα 6 ναυτικά μίλια) και δεν υπάρχουν διεθνή χωρικά ύδατα.  Εάν το τουρκικό ελικόπτερο βρισκόταν, όπως υποθέτουμε, στην ανατολική πλευρά της νήσου, τότε ο ελληνικός εναέριος χώρος βρίσκεται κάπου στο μέσον της απόστασης των 5.600 μέτρων από τις τουρκικές ακτές, που “δικαιολογεί” και το γεγονός ότι έγινε αντιληπτό ακουστικά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΥΕΘΑ ή του ΓΕΕΘΑ παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από 15 ώρες από το περιστατικό. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε τουρκικές στρατιωτικές πηγές οι οποίες θεωρούν ότι δεν υπήρξε περιστατικό.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Αν μου επιτρέπετε τρεις μικρές διορθώσεις, χάριν ακρίβειας, σαφήνειας και ενότητας της ορολογίας:
ΕΕΧ: 10ΝΜ (με αιγιαλίτιδα ζώνη 6ΝΜ) και όχι 12ΝΜ (άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν είναι της στιγμής).
“χωρικά ύδατα” = αιγιαλίτιδα ζώνη
“διεθνή χωρικά ύδατα” (contradictio in adjecto, και διεθνή και χωρικά!) = ανοικτή θάλασσα
Επίσης, θεωρητικά δεν αποκλείεται το ε/π να ήρθε από την ανοικτή θάλασσα, αν και μάλλον στα 10ΝΜ δεν θα ρίχνονταν πυρά …

Spirit

α) Προειδοποιητικές βολές ενώ ήταν εκτός EEX πέρα τους ενός μιλίου που είναι περίπου η μέση κάποιος μας δουλεύει άγρια.

Ηλίας

Όντως κάποιος μας δουλεύει.
Ή το ελικόπτερο έφτασε πολύ κοντά στο νησί και ο πυροβολισμός ήταν ακραίο μέτρο αλλά αποδεκτό ή ισχύει η άτυπη ενημέρωση και έριξαν με G3 ? στον αέρα για να προειδοποιήσουν ένα ελικόπτερο που πετούσε 2,5 χιλιόμετρα μακριά.
Στη δεύτερη περίπτωση, αφενός αυτό εξηγεί γιατί λένε οι Τούρκοι ότι δεν έγινε τίποτα (αν οι χειριστές δεν κοιτούσαν εκείνη την στιγμή προς το μέρος που έριξαν τους πυροβολισμούς, χαμπάρι δεν θα πήραν) και αφετέρου για εμένα είναι δείγμα πανικού από αυτόν που πυροβόλησε και είναι κάτι που αν ισχύει πρέπει να προσεχθεί.

Spirit

ΤΙ να σου πω φίλε μου, εγώ εκτιμώ ότι κάποιος μας λέει ψέματα και στα 2,5-3 χιλιόμετρα που ειναι η οριογραμμή κάποιος δεν πυροβολεί, προφανώς το ελικόπτερο έφτασε πιο κοντά στο νησί, τώρα πόσο άγνωστο γιατί είχε και ένα νοτιοανατολικό αεράκι που έσπρωχνε προς την Ρω πιο έντονα τον ήχο…
Ένα ΑΒ412 σε 300 μέτρα δεν ξέρω από τι απόσταση ακούγεται, 3 χιλιόμετρα πάντως δεν το βλέπω.Οι Τούρκοι δεν θα παραδεχθούν τίποτα γιατί ήταν πτήση που δεν πληρούσε τους κανόνες πτήσεων.

pito59

Από ότι λένε κάποια ΜΜΕ, οι βολές έγιναν από πολυβόλο 7,62 με δραστικό βεληνεκές 800μ. Αρα αν το ΕΠ πέρναγε στα 5.600μ μάλλον οι Τούρκοι δεν κατάλαβαν γιατί πράγμα συζητάμε και γιαυτό δεν υπάρχει αντίδραση.

Spirit

Εξαρτάτε την διεύθυνση του ελικοπτέρου, αν έρχονταν κατά μέτωπο στην Ρω, απίθανο να μην είδαν κάτι.
Επίσης αν στήθηκε πυροβόλο, το ελικόπτερο θα ήταν για κάποια λεπτά εκεί γύρω.
Το πλέον πιθανό πάντως ότι οι “ανακοινώσεις” που βγήκαν από τις δύο πλευρές καμιά δεν αναφέρει την αλήθεια…

SpaceMan

Καταρχάς υπάρχουν δύο νησίδες δεξιά και αριστερά της Ρω οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία και απέχουν λιγότερο 4,4km η μία και 4km η άλλη, οπότε η μέση γραμμή είναι στα 2,2 και 2km αντίστοιχα. Το ελικόπτερο λοιπόν προφανώς και “έγλυφε” την συνοριογραμμή απο βορειοδυτικά.
Φαντάζομαι πως οι βολές δεν έγιναν απο G3 αλλά πιθανότατα απο MG3 ή άλλο πολυβόλο…Το ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου είναι 1200 μέτρα και το μέγιστο 4000 μέτρα.
Ας μην ξεχνάμε πως στόχος των προειδοποιητικών βολών είναι ο εκφοβισμός και όχι η καταστολή. Μια ριπή απο MG3 με τροχιοδεικτικά μέσα στη νύχτα είναι εντυπωσιακό θέαμα.
Επιπλέον, ας αναλογιστούμε πως στην ησυχία και στο σκοτάδι, ένα ελικόπτερο που προσεγγίζει είναι εύκολα αντιληπτό ακόμα και στα 2km ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ειδοποίηση στην φρουρά του νησιού για επερχόμενη “πρόκληση” (στην οποία μάλλον ψαχνόμασταν για να απαντήσουμε απο ότι φαίνεται)

sozosk

Εισαι σκοπια τη νυχτα.Δυο συναδελφοι ειναι φυλακη.Καπου ακουγεται ηχος ελικοπτερου.Ξερεις οτι το πρωτοακους δυο τρια χιλιομετρα μακρια.Ο ηχος δυναμωνει και δυναμωνει.Λες να ερχεται γθα προσγειωση;ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Nikolaos

Shoot to kill. Ask questions later. Δεν υπάρχει καν δίλημμα. Όχι σε μέρος με φρουρά μια διμοιρία πάντως, Ότι χάνεται δεν ξαναπαίρνεται. Ούτε έχει μέλλον για το τομάρι μας αν κατεβούν οι άλλοι. Το ε/π θα τους πάρει μαζί του μόνο αν του ρίξεις πριν ρίξει σχοινιά (δεν μιλώ καν για να ακουμπήσει).

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

202
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49

Related News

Βουλή: Το ν/σ για τα Rafale εισάγεται με τη διαδικασία του «επείγοντος» στην αρμόδια επιτροπή

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται σήμερα με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την απόκτηση...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για τα Rafale

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την...