Μπορούν οι πύραυλοι να αντικαταστήσουν τα μεταφορικά αεροσκάφη;

2
753
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Θα σας φαινόταν εξωφρενική η εκτόξευση πυραύλων για την παράδοση φορτίων οπουδήποτε στον κόσμο σε μόλις 30 λεπτά; Για τις ΗΠΑ μάλλον όχι!

 

Σύμφωνα με το “Popular Mechanics”, η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) μίλησε με ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες για το ζήτημα την προηγούμενη εβδομάδα, σε στρατιωτική εκδήλωση που έγινε στο Ντάλας. Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρόωρο στάδιο, με την USAF να δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε δαπάνη κονδυλίων, παρατηρώντας μόνο το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν οι ιδιώτες να προχωρήσουν την ιδέα.

 

Οι ΗΠΑ διατηρούν σε υπηρεσία έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταφορικών αεροσκαφών, για την ανάπτυξη δυνάμεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ωστόσο, η χρήση πυραύλων θα μπορούσε να εκμηδενίσει τον χρόνο που απαιτείται σήμερα. Ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-5 μπορεί να μεταφέρει για παράδειγμα 150t φορτίου στην άλλη άκρη του κόσμου σε 10 ώρες, αλλά ένας πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει μια κάψουλα στο ίδιο σημείο σε μόλις 30 λεπτά! Αυτή η χρονική διαφορά θα μπορούσε να έχει σπουδαία σημασία, εφόσον το φορτίο θα ήταν κρίσιμο για την επίτευξη της νίκης ή την επιβίωση των στρατιωτικών δυνάμεων.

 

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει εμπειρία αξιοποίησης πυραύλων, για την εκτόξευση δορυφόρων ή την επίτευξη αποτροπής. Η χρήση των διηπειρωτικών πυραύλων θα μπορούσε να είναι επιλογή, εφόσον αφαιρεθούν οι πυρηνικές κεφαλές τους. Οι πύραυλοι που θα μεταφέρουν τα μεταφορικά φορτία θα μπορούσαν να είναι πάντως μεγαλύτεροι από τους διηπειρωτικούς. Ένας από αυτούς, ο SpaceX Big Falcon Rocket θα μπορούσε να αντικαταστήσει το C-5, σύμφωνα με την USAF. Τα φορτία θα μπορούσαν να ανακτηθούν με ακρίβεια, αλλά το κόστος του εγχειρήματος ακόμη προβληματίζει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

Μήπως στη USAF ενδιαφέρονται κατά βάθος για την ιδιωτικοποίηση των βαλλιστικών τους πυραύλων; Θεωρητικά όλοι οι πυραυλικοί φορείς φορτίο μεταφέρουν και ουσιαστικά ή κεφαλή προσδιορίζει τη χρήση τους. Δεν ξέρω. Μου φαίνεται λίγο περίεργο αυτό αυτό που ζητάνε, δεδομένου ότι έτσι θα αναπτυχθούν από τους ιδιώτες, φορείς άμεσης χρήσης, οι οποίοι θα είναι ειδικά σε επιχειρησιακές περιόδους stand by, θα απαιτείται προετοιμασία κάποιων ωρών για την εκτόξευση με το φορτίο τους και ουσιαστικά θα τυποποιούνται ως εμπορικοί φορείς, άρα θα παρακάμπτονται οι όποιες διεθνείς αντιδράσεις για τον αριθμό τους…

chikichiki
Guest
chikichiki

Δύσκολο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν αρκετές διαφορές με τους εμπορικούς (εμένα με προβληματίζει το κατά πόσο θα είναι εφικτή η μεταφορά φορτίου στη θέση των κεφαλών), κι επιπλέον μιλάμε νομίζω για παραβίαση παραπάνω από μίας συνθηκών και συμφωνιών…