Μια “κατσαρίδα” θα βοηθά τους μηχανικούς αεροσκαφών της Rolls-Royce

0
713

Στα πλαίσια του φετινού Farnborough, η Rolls-Royce ανακοίνωσε τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο project δημιουργίας μικροσκοπικών ρομπότ που θα μοιάζουν με κατσαρίδες και θα βοηθούν τους μηχανικούς της εταιρίας να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό ενός κινητήρα.

Η Rolls-Royce πιστεύει πως τα μικρά ρομπότ σε μέγεθος κατσαρίδας, θα μπορούν να εισέρχονται στα δυσπρόσιτα μέρη ενός κινητήρα και με τις κάμερες που θα διαθέτουν, θα επιτρέπουν στους μηχανικούς να εκτιμήσουν τη κατάσταση, δίχως να χρειαστεί να τον “λύσουν” για να φτάσουν σε αυτά τα σημεία. Για παράδειγμα, η επιθεώρηση ενός θαλάμου καύσης, μπορεί να απαιτήσει 5 ώρες σκληρής δουλειάς, ενώ με τη χρήση της “ρομποκατσαρίδας,” ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 5 λεπτά.

Η Rolls-Royce έχει ήδη κατασκευάσει πρωτότυπα, με τη βοήθεια ειδικών ρομποτικής των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και του Νότινγκαμ. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει ρομποτάκια με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από μισή ίντσα (1,25 εκ.), κάτι που η εταιρία ευελπιστεί να καταφέρει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.