Η Ρουμανία μπορεί να ανακοινώσει σύντομα τον νικητή των νέων κορβετών

24
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 18
  •  
  •  

Το υπουργείο άμυνας της Ρουμανίας ίσως κληθεί σύντομα να ανακοινώσει τον νικητή του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων νέων κορβετών, μετά την εγκατάλειψη της ένστασης της εταιρείας Constanta Shipyards, που ζητούσε την ακύρωση της διαδικασίας.

 

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η ρουμανική εταιρεία μαζί με τη γαλλική Naval Group είχαν καταθέσει την φθηνότερη προσφορά στο πλαίσιο του προγράμματος, το σημαντικότερο κριτήριο που ο διαγωνισμός ορίζει για την ανάδειξη του νικητή…

 

Σύμφωνα με το “Hot News”, η ένσταση κατατέθηκε στη ρουμανική δικαιοσύνη στις 19 Οκτωβρίου 2018 και πάρθηκε ως παράμετρος σε συνδυασμό με άλλες αντιρρήσεις για το πάγωμα του διαγωνισμού τον Ιανουάριο, μία ημέρα πριν την οριστική επιλογή! Στο ρουμανικό πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις προτάσεις: η γαλλική Gowind 2500, η ολλανδική SIGMA 10514 και η ιταλική Abu Dhabi Enhaced.

 

H Ρουμανία ανέστειλε τον διαγωνισμο της νέας κορβέτας μία ημέρα πριν επιλέξει τον νικητή!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 18
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ranger
Guest
Ranger

Δεν περιμένω πολλές εκπλήξεις εδώ λογικα damen θα κερδίσει τον διαγωνισμό λόγω της ευρύτατης παρουσίας της στην Ρουμανία.

Nestoras
Guest
Νεστορας

Ωστε υπήρξε ένσταση συμμετέχουσας εταιρείας. Και μάλιστα της φερόμενης ως μειοδότριας! Και νόμιζα πως η ίδια η Ρουμανία τον πήγαινε για ακύρωση επειδή δεν ήθελε την Gowind αλλά τη Sigma! Να πω ότι αυτός ο διαγωνισμός για τις 4 κορβέτες έβγαλε πολύ σημαντικά οικονομικά στοιχεία για το “πόσο πάει” το πράμα! 300 εκ η Gowind 2500 με 16Χ Mica VLS Λίγο πάνω από 315εκ η Sigma 10514 με 12Χ ΜΚ56 (για 24Χ ESSM) VLS Και 335 εκ περίπου η Ιταλική! Όλες με ανθυποβρυχιακές ικανότητες! Απλά διαβάζοντας για τον νέο πύραυλο της MBDA (τον CAMM) που είναι αυτοκαθοδηγούμενος και ΚΥΡΙΩΣ τον… Read more »

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Πολύ ενδιαφέρουσες οι τελευταίες γραμμές σου…
Δηλαδή σα να λέμε ότι σε μια Gowing 2500 με 4 ΕxLS μπροστά στην πλώρη χωράνε 16 CAMM-ER για άμυνα σημείου στα 47χλμ και μένουν διαθέσιμα κιλά για να μπει και το 127αρι κανόνι???
Η’ σε μια [email protected] με 4+4 ExLS κελιά εκατέρωθεν του υπόστεγου χωράνε 32 CAMM-ER να βαράνε στα 47χλμ και μπροστά στην πλώρη τα 24 Sylver A50 μένουν για να υποδεχθούν τους 24 Aster-30 να καλύπτουν ακτίνα 130χλμ στην AAW έκδοση???
Αν όντως ισχύουν, ο πήχης πάει πολύ ψηλά.

Nestoras
Guest
Νεστορας

Δυστυχώς δεν μιλάμε για τον CAMM ER αλλά τον απλό με τα 25 χιλιόμετρα εμβέλεια! Ο MICA έχει 20 και ο ESSM II 50 αλλά απαιτεί καθοδήγηση από το πλοίο, αυξάνοντας τις απαιτήσεις του πλοίου σε ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ ο CAMM ER απαιτεί εκτοξευτή Sylver A50 (ή αντίστοιχο προφανώς) ενώ πουθενά δεν βρήκα δυνατότητα να γίνει quad packed σε οποιοδήποτε VLS. Σίγουρα πάντως δεν χωρά σε ExLS αφού το μήκος του πυραύλου (4.2μ) είναι μεγαλύτερο του κανίστρου του εκτοξευτή (4μ) Το ποιό σημαντικό πλεονέκτημα της διαμόρφωσης με 3 κελιά quad packed, είναι ο πολύ μικρότερος χώρος… Read more »

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Α στον απλό CAΜΜ αναφέρεται το ExLS? Ε τότε τι Mica τι CAΜΜ..και οι δύο στα 20χλμ βαράνε, με μόνη διαφορά πως, όπως λες κ εσύ, στον ίδιο χώρο ο συνδιασμός ExLS+CAMM σου δίνει 48 πυραύλους ενώ ο συνδυασμός SylverA43+Mica δίνει 16. Το θέμα βέβαια θα αλλάξει τον επόμενο -max μεθεπόμενο- χρόνο που θα βγει ο Mica NG να ρίχνει στα 30-35χλμ περίπου (όπως λένε) ενώ ο CAMM-ER αν όντως είναι τόσο μακρύς, δείχνει λίγο ασύμφορος να απαιτεί SylverA50 και πάνω αλλά τα 47χλμ αυτοκαθοδήγηση είναι ισχυρό δέλεαρ..! Το 127αρι, αν και βαρύτερο, το βλήμα του διαθέτει περισσότερη ισχύ πυρός… Read more »

Nestoras
Guest
Νεστορας

Ναι στον απλό αναφέρομαι, ο άλλος είναι μεγαλύτερου μεγέθους. Η διαφορά MICA με CAMM είναι μάλλον θέμα αριθμού πυραύλων ανά τετραγωνικό μέτρο καταστρώματος! Όταν σε έναν εκτοξευτή 3 κελιών που έχει λίγο πάνω από το μισό πλάτος από τους Sylver και περίπου το ίδιο μήκος, μπορούν να χωρέσουν 12 πύραυλοι αντί 8, η διαφορά είναι τεράστια! Στην Gowind που στο χώρο των 2 Α 35 VLS χωρούν τουλάχιστον 3 ExLS, θα μπορούν να βολευτούν 3Χ12=36 πύραυλοι αντί 16! Το πλεονέκτημα του MICA NG θα είναι κυρίως τα ανώτερα ηλεκτρονικά του σε σχέση με τον CAMM, ιδιαίτερα απέναντι σε αεροσκάφη stealth.… Read more »

airman
Guest
airman

Αυτη δεν θα λεγεται ΒΕΛΧΑΡΑ αλλα ΣΟΥΠΕΡΑΙΓΙΣ.

darede
Guest
darede

O camm-er δεν υφίσταται ακόμα και μάλλον δεν χωράει σε 4άδες στον ΕxLS. Εάν χωρούσαν θα έδιναν αυτό το κάτι που λείπουν απο τα πλοία των γάλλων. Αλλά ακόμα και με τον ESSM εάν χωράει τα πλοία αποκτούν άλλη δυναμική

FOX
Guest
FOX

Σωστά η έκδοση ER έχει πάει πίσω, αλλά οι ιταλικές ανάγκες είναι μεγάλες, κατά συνέπεια θα προχωρήσει…

FOX
Guest
FOX

Στην δική μας περίπτωση μάλλον η απαίτηση είναι για μεγαλύτερο μήκος συνεπώς GOWIND 3100+

Επιπλέον θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες, συνεπώς τα 310 εκατομμύρια είναι λίγα, πρέπει να υπολογίσουμε περί τα 400εκ. ανά πλοίο.

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό αεράμυνας σημείου αφού οι CAMM-ER καθυστερούν, Mk.41 με 32 ESSM block 2 είναι μονόδρομος. Επιπλέον θα πάμε καλύτερο κύριο ραντάρ, CIWS, σόναρ πλώρης-πρύμνης, ίσως ισχυρότερο μηχανοστάσιο κλπ

gdmast
Guest
gdmast

Εξαρτάται που θα κάτσει η μπίλια σχετικά με τις φ/γ α/α. Αν είναι γαλλικές, λόγω ομοιοτυπίας θα πάμε σε Silver με Aster και Mica, αν είναι αμερικανικές, θα πάμε σε Mk41 και Essm κ.λ.π.
Λόγω ομοιοτυπίας, τα μεγαλύτερα πλοία επιφανείας (όποια και να είναι) θα πρέπει να έχουν …..ομοιοτυπία τουλάχιστον στα όπλα (για τους γνωστούς λόγους).
+100%, ότι αν πάμε σε μεγάλες κορβέτες για αντι-S, τότε θέλουμε πλοία 3.000 t +.

FOX
Guest
FOX

Σε ότι και να πάμε τελικά η επιλογή πρέπει να είναι 115+ μέτρα…

Βασικά το ιδανικό θα ήταν να μιλάμε για μια S της εποχής μας…

gdmast
Guest
gdmast

Αυτό δεν συζητείται. Η χώρα πρέπει να έχει μέσα ανάλογα της απειλής, της έντασης της απειλής και των μέσων που θα αντιμετωπίσει. Η αυξανόμενη ισχύς (και αριθμός) των μέσων πυροβολικού και πυραύλων πάσης φύσεως των γειτόνων (με αντίστοιχη αύξηση της ικανότητας των ραντάρ και των εν γένει αισθητήρων), καθιστά υπερ-απαραίτητη πλέον την ικανότητα ΚΑΙ α/α άμυνας των (τουλάχιστον μεγαλύτερων) ελληνικών σκαφών επιφανείας. Σοβαρή α/α άμυνα προϋποθέτει χώρο για εγκατάσταση των σχετικών μέσων. Τα περίπου 110 μ. της Gowind 3100, είναι απολύτως οριακά.

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Το ιδανικό θα ήταν ένα πλάνο για να ρίχναμε λεφτά σε ετήσια βάση για την άμυνα, ούτως ώστε να μας είχε αποδώσει ήδη τις 6 FREEM (επί Καραμανλή) για την Ανατολική Μεσόγειο και τώρα να πηγαίναμε για 2 [email protected] και 4 Gowing 2500 ή 3100 για το Αιγαίο.
Και όχι με την Γαλλική διαμόρφωση..με τα νεροπίστολα που βάζουν οι Γάλλοι, αλλά made in Greece σετάρισμα..!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Και 10 καινούργια Arleigh Burke να πάρουμε με 1000 SM-2 ή και SM-6 το σίγουρο είναι στο τέλος ότι σαν χώρα θα πάμε κατά διαόλου.

nikos
Guest
nikos

Αυτή όντως θέλουν κορβετες κ πολλές με την Ρωσία απέναντι αλλά αυτοί κ αν δεν είναι διεφθαρμένοι κ αδιάφοροι

darede
Guest
darede

Οι sigma προσφέρονταν με NS 100 ραντάρ, με RAM, 76άρι πυροβόλο,Tacticos και 24 ESSM στα 315εκ. Δηλαδή μια κορβέτα με 36 camm μεσω ExLS δεν θα υπερέβαινε τα 350 εκ. Ερωτηματικό παραμένει εάν ο ExLS μπορεί να δεχτεί ESSM block 2, με αλλάγή ραντάρ φυσικά. Το μόνο αρνητικό που βλέπω στο σχέδιο της Damen είναι το μήκος όπου η gowind μπορεί να φτάσει τα 114 μέτρα και να ενσωματώσει και aster-30. Μια τέτοια διαμόρφωση δεν θα ξεπερνούσε νομίζω τα 400 εκ.

antonis
Guest
antonis

Μην μπερδεύετε τον CAMM με τον CAMM-ER, μόνο ο πρώτος μπορεί να τοποθετηθεί σε τετράδες, ενώ για τον δεύτερο που έχει αυξημένες διαστάσεις, δεν υπάρχει αυτή η πληροφορία και μάλλον δεν ισχύει, αν μάλιστα αληθεύει ότι το μήκος κάνιστρου του είναι 4,4 μ. τότε δεν χωράει ούτε στον Α43. Για άμυνα σημείου μια χαρά είναι και ο MICA ή ακόμη καλύτερα το RAM.

tpap
Guest
tpap

O CAMM-ER δεν χωράει ούτε σε EXLS, A35, A43, μόνο σε ΜΚ41 και σε Α50. Ως προς το θέμα του αριθμού ανά κελί, άλλοι αναφέρουν ως Dualpack, άλλοι ως Quadpack (αναφέρομαι σε Α50) με την MBDA να μην έχει δώσει διευκρινήσεις επί του θέματος. Πάντως, το μέλλον του CAMM-er είναι λίγο θολό μετά τις αποφάσεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι ο εν λόγω πύραυλος αναπτύσσεται από το ιταλικό παρακλάδι της MBDA. Όσον αφορά στον CAMM, η εμβέλεια του δεν είναι 25χλμ, αλλά όπως αναφέρεται “υπερβαίνει τα 25 χλμ”. Σε δοκιμές επέδειξε εμβέλεια μεγαλύτερη των 60χλμ, προφανώς όμως σε τέτοιες αποστάσεις οι… Read more »

Kamp
Guest
Kamp

Δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τις κορβέτες Sigma με τις Gowind. Οι Gowind είναι ανώτερες και ιδανικότερες για το περιβάλλον του Αιγαίου αφού σχεδιαστικά είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγαλύτερο κυματισμό. Το μόνο μειονέκτημα των Gowind είναι ο εξοπλισμός τους και ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί για essm. Αν θεωρητικά υπήρχε έκδοση aster 15 ή mica σε τετράδες θα είχε σαρώσει όλους τους διαγωνισμούς. Οι sigma όπως και άλλες κορβέτες το μόνο πλεονέκτημα που διαθέτουν έναντι των gowind είναι η εξοπλιστική προσαρμοστικότητά τους και η ταχύτητα. Αν είχαν λίγο μεγαλύτερη προνοητικότητα και ευελιξία οι Γάλλοι δεν θα προλάβαιναν από τις… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

+1

tpap
Guest
tpap

Δε ξέρω αν οι Gowind είναι ή φαίνονται να είναι αξιόπλοες σε δυσμενείς συνθήκες, οι Sigma ακόμα και οι μικρότερες έχουν δείξει πολύ καλά χαρακτηριστικά πλεύσης ακόμα και σε ωκεάνιες κακές καιρικές συνθήκες. Έτσι τουλάχιστον αναφέρουν οι χρήστες.

Nestoras
Guest
Νέστορας

Κοιτάζοντας τη συμπαγή όψη του ατσαλιού στις Sigma στα βίντεο καθέλκυσης και τα αντίστοιχα των Gowind και ιδίως του ξεδελφακιού της από τη Fincantieri, με κάνουν σίγουρο ότι σε επίπεδο ποιότητας και φινιρίσματος οι Ολανδοί είναι ένα επίπεδο πάνω. Σε επίπεδο αξιόπλοου επίσης για την Sigma έχουν ακουστεί κολακευτικά σχόλια με βάση και το μέγεθος των πλοίων. Τώρα σε επίπεδο ηλεκτρονικών και ραντάρ, αν και έγκειται στο τι θα επιλέξει ο πελάτης, οι Gowind είναι ίσως πληρέστερες στη βασική τους διαμόρφωση. Για τους πυραύλους τι να πούμε. Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες για έγκατάσταση “κάτω από… Read more »

Ασβος
Guest
Ασβος

Και μια διαμορφωση με Barak8 θα ειχε ενδιαφερον