Η Ρουμανία απορρίπτει τα F-16C/D Block 30 (για την ώρα)

10
1927

Η Ρουμανία θα προχωρήσει στην απόκτηση πέντε μεταχειρισμένων μαχητικών F-16A/B από την Πορτογαλία, ανακοίνωσε στις 13 Ιουλίου 2018 ο υπουργός άμυνας της χώρας Mihai Fifor. Τα πέντε μαχητικά (τέσσερα μονοθέσια και ένα διθέσιο) θα αγορασθούν για να επιτευχθεί η συμπλήρωση της υφιστάμενης μοίρας της Ρουμανικής Αεροπορίας που επιχειρεί 12 F-16AM/BM.

Σε δήλωσή του μόλις στις 11 Μαΐου ο Fifor είχε υποστηρίξει ότι μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση 4+36 μαχητικών αεροσκαφών είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 30 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Τότε γράφαμε πως «για λόγους ομοιοτυπίας πιο κοντά στις ρουμανικές ανάγκες θα έμοιαζε η απόκτηση άλλων τεσσάρων μαχητικών από την Πορτογαλία», κάτι στο οποίο δείχνει ότι δικαιωθήκαμε! Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι τα ελληνικά μαχητικά έχουν τεθεί εκτός του ρουμανικού σήριαλ, μιας και θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση η αγορά των υπολοίπων 36 F-16. Η διαφορά είναι τώρα ότι τη θέση του τρίτου υποψηφίου πωλητή, στη θέση της Πορτογαλίας, έχουν πάρει οι ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι δύο «συνήθεις ύποπτοι» είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

 

Να υπενθυμίσουμε, η Ρουμανία αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση όπου προωθούνται φανερά τα ελληνικά Block 30, μετά την Κροατία. Με βάση τα κριτήρια της τελευταίας, τα ελληνικά αεροσκάφη έλαβαν την χαμηλότερη αξιολόγηση. Η Κροατία επέλεξε τελικά τα ισραηλινά F-16C/D Block 30 «Barak».

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 1, οι προσπάθειες της ΠΑ μέχρι σήμερα)

Σύμφωνα με το «HotNews», το θέμα των πέντε πορτογαλικών F-16 θα συζητηθεί στη ρουμανική βουλή προς τα τέλη του έτους, ενώ ο Fifor πιστεύει πως είναι ακόμη πρόωρο να συζητηθεί το τελικό κόστος της μεταβίβασης.

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευτυχως….θα δωσεις μερικα (για να σου μεινουν τα υπολοιπα και μετα να λες οτι δεν συμφερει να διατηρεις την υποεκδοση) για να παρεις καμμια 30αρια εκατ οσα δηλαδη η κυβερνηση κοβει απο το ΥΠΕΘΑ ως
  ανταλλαγμα για το ΦΠΑ στα νησια.

  Προταση.Η περικοπη των 4 εκατ που επεσε στο τραπεζι προχθες προτεινω να εφαρμοστει στα Κανανταίρ…
  Ετσι για να πεσουν και οι τελευταιες μασκες…..και ο Α/ΓΕΑ να ζητησει το αντιστοιχο κονδυλιο απο το ΠΡΟ.ΠΟ.

 2. Θεωρώ πως το πρόγραμμα για τα 36 θα αφορά F-16V (δηλ. νέας κατασκευής) και όχι μεταχειρισμένα και μάλιστα αρκετά καταπονημένα όπως τα δικά μας Block 30.

 3. τα block 30 γιατί δεν τα παίρνει η Κυπρος να φτιαξει 2 μοιρες να αποκτησει επιτελους και αεροπορια;

  • Οι Αμερικάνοι δεν θα δώσουν την έγκριση τους για να τα πουλήσουμε ή να τα παραχωρήσουμε στην Κύπρο.
   Επίσης, η Κύπρος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα και να τα συντηρεί. Τέλος οι Αμερικάνοι δεν θα δώσουν την άδεια τους να υπάρχουν κυπριακά μαχητικά στο έδαφος της Κύπρου και θα γίνει ότι με τους S-300.

   • Εαν η κυπρος στραφει σε καποια άλλη αγορα; Ρωσια Γαλλία Σουηδία; Δεν μου φαίνεται δυσκολο η κυπριακη οικονομια να μην μπορει να συντηρήσει 1 η 2 μοιρες, αλλο εαν δεν θελουν να δαπανουν στην αμυνα κατι που εχει οδηγησει σε διαλυση την ΕΦ.

 4. Αυτή η αξιολόγηση των δικών μας F-16 από την Κροατία πόσο ακριβής είναι; Είναι όντως τα χειρότερα από τα διαθέσιμα στην αγορά μεταχειρισμένα F-16 ; Υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για την πώληση τους;

 5. “…η Ρουμανία αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση όπου προωθούνται φανερά τα ελληνικά Block 30, μετά την Κροατία. Με βάση τα κριτήρια της τελευταίας, τα ελληνικά αεροσκάφη έλαβαν την χαμηλότερη αξιολόγηση”

  Δεν ξέρω αν είμαι προκατειλημένος, αλλά μήπως ούτως ή άλλως η Κροατία δεν θα αποκτούσε F-16 από την Ελλάδα -μία χώρα αν όχι σύμμαχο, σίγουρα πολύ κοντα στη Σερβία- και επομένως η βαθμολόγηση δεν είναι και τόσο αξιόπιστη;

 6. Mερικά χρόνια πριν ανακοινωθεί ο εκσυγχρονισμός των 85 μας F-16, μέσα από την Λόκχιντ είχε ειπωθεί στην ελληνική πλευρά να προσπαθήσει να πουλήσει τα F-16 Block-30 στην Ρουμανία ώστε έτσι να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπόλοιπων F-16 μας.

 7. Μη εκσυγχρονισμένα μαχητικά ηλικίας 30 χρονών και πιθανόν αρκετά καταπονημένα.
  Ερώτηση. Ποιος μπορεί να βρεθεί να τα αγοράσει ??
  Πιάνεις ένα παγκόσμιο χάρτη, τον κοιτάς καλά καλά, και ξέροντας πως έχουν τα αεροπορικά πράγματα, αρχίζεις τα σενάρια.
  Πακιστάν , Ινδονησία, Αργεντινή, Μεξικό, Λιβύη, Ταιλάνδη, μπορούν να είναι υποψήφιες χώρες πέρα από τις βαλκανικές που τελικά μπορούν να βρουν πιο βελτιωμένα F-16 (π.χ τα πορτογαλικά MLU) από τα δικά μας που ούτε μια στοιχειώδη αναβάθμιση δεν τους κάναμε αυτά τα 30 χρόνια. (πόσο μάλλον για ριζικό εκσυγχρονισμό..)

  Κάτι που έχω σκεφτεί είναι να δίναμε 14 F-16 Block-30 στην Αργεντινή με αντάλλαγμα καινούργια εκπαιδευτικά αεροπλάνα ΙΑ-100 και IA-63 Pampa III ώστε έτσι να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα των εκπαιδευτικών αεροπλάνων μας. Βέβαια οι αργεντίνοι θα είχαν το πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή 40+ ΙΑ-100 και ΙΑ-63 Pampa III.

 8. Κατά αλλα τα F-16A/B MLU Βελγίου, Ολλανδίας δεν έκαναν σε κάποιους εδώ και δεκαετία και βάλε. Ομοίως απαξίωσαν και τα bl.30… έστω και αργά πρέπει να αξιοποιηθούν υλικά από τα νεότερα block που θα εκσυγχρονιστούν.

Comments are closed.