- Advertisement -

Η Ρουμανία θα αγοράσει τέσσερις κορβέτες Gowind 2500!

- Advertisement -

Το υπουργείο άμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου 2019 την επιλογή της γαλλικής κορβέτας Gowind 2500 για την ανανέωση των μονάδων επιφανείας του Ρουμανικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με πηγές του τοπικού Τύπου η Ρουμανία θα προμηθευτεί τέσσερις κορβέτες του τύπου και οι Naval Group και Santierul Naval Constanta (SNC) θα αναβαθμίσουν επιπλέον τις δύο φρεγάτες Type 22, οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά κατευθυνόμενα βλήματα από τη στιγμή που εισήλθαν σε ρουμανική υπηρεσία, και τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και επισκευών.

Η Gowind 2500 προωθείται στη Ρουμανία


Τα τελευταία χρόνια το Ρουμανικό Ναυτικό είχε εκκινήσει διαγωνισμό για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών, στον οποίο έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον η Damen, η Fincantieri, η TKMS, η Naval Group και η STM. Πρώτη αποχώρησε από τον διαγωνισμό η STM και ακολούθησε η TKMS.

Γαλλικά “παράπονα” στο Βουκουρέστι για τις κορβέτες


Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, η προσφερόμενη έκδοση Gowind 2500 στη Ρουμανία παρουσιάζει ομοιότητες με την αιγυπτιακή Gowind 2500 και η γαλλική πρόταση θα κοστίσει €1,2 δις. Να θυμίσουμε, στον διαγωνισμό υπήρχε βασικός όρος που ευνοούσε την υποψηφιότητα με το χαμηλότερο κόστος, κάτι που είχε συνέπεια τη μη επιλογή της φερόμενης ως επικρατέστερης SIGMA 10514.

Η Ρουμανία μπορεί να ανακοινώσει σύντομα τον νικητή των νέων κορβετών


Επιλέγοντας την Gowind 2500, η Ρουμανία θα αποτελέσει τον πέμπτο χρήστη της οικογένειας σκαφών του τύπου στον κόσμο, μετά την Αίγυπτο, τη Μαλαισία, την Αργεντινή και τα ΗΑΕ. Η παράδοση της πρώτης ρουμανικής Gowind 2500 ελπίζεται να συμβεί σε τέσσερα χρόνια και η παραλαβή της τέταρτης κορβέτας να γίνει σε επτά χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

Διαθέσιμο ηλεκτρονικά το Τεύχος Ιουλίου 2019 στο Joomag!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
antonios

Δεν θα ηταν ποιο “καλή” είδηση εαν ο τίτλος έγραφε “Η Ρουμανία επιλεγεί τις Ελληνικές Κορβέτες”? Η μήπως η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων είναι εκτός προγράμματος της μελλοντικής ανάπτυξης που υπόσχεται και η νέα κυβέρνηση?

George_K

Σε μια κανονική χώρα, ναι…

p270

Πιστευεις οτι υπαρχει κυβέρνηση στην ελλαδα με τετοια προθεση;ολοι οταν ακουν για οπλα την κανουν με ελαφρα πηδηματακια

Alex

Ποιές ελληνικές κορβέτες; Εικονική πραγματικότητα σε ένα εικονικό κράτος!

adpanos

Από την εικονική πραγματικότητα ξεκινάνε όλα . Εκτός και αν νομίζεις πως η GOWIND πρώτα κατασκευάστηκε και μετά εικονοποιήθηκε και σχεδιάστηκε ….
Και φυσικά και μπορούμε και θα έπρεπε να έχουμε έτοιμα σχέδια και παραγωγή τέτοιων πλοίων.

Spirit

Καλό ειναι να αντιλαμβάνεται κανείς ποιες ειναι οι δυνατότητες του.
1ον Η Γαλλία μπορεί να επιδοτεί αν θέλει ναυπηγήσεις.
2ον μιλάμε να ναυπηγία κολοσσό, μέσα στην πρώτη τριάδα της ευρώπης!
Και όλα αυτά τα συγκρίνουμε με την ALS που ούτε στα χαρτιά δεν είναι ολοκληρωμένη, αγγίζουμε τα όρια της παράνοιας.
Αυτά για να μην πιάσουμε τι θα ελληνικό σε αυτό το πλοίο…

BreguetXIX

Τα -σχέδια- που κάθε λογής ειδήμονες προτείνουν για το ΠΝ χωλαίνουν σε 3 σημεία. Πρώτον, σε ένα τελικό προϊόν μπορείς να επιλέξεις κλειστό συμβόλαιο (Αν δεν το κάνεις κακό του κεφαλιού σου, αλλά μια φορά μπορείς). Ένα σχέδιο πάλι, περιλαμβάνει στάνταρ ανατιμήσεις, και προσφέρει αμφίβολες ικανότητες.
Δεύτερον, η χώρα δεν έχει σχεδιάσει ποτέ μετά τον 19ο αιώνα, πετυχημένο πολεμικό πλοίο που να είναι μεγαλύτερο από βάρκα. Θα ξεκινήσει με μια κορβέτα, που δεν είναι κορβέτα αλλά κορβετοφρεγάτα (βρε τι μου θυμίζει..), με εξοπλισμό αντιτορπιλικού, σε υποσχόμενη τιμή σουπερμάρκετ???
Τρίτον, Η χώρα δεν έχει μεγάλα ναυπηγεία που να είναι βιώσιμα. Η naval με βαση ανοιχτές πηγές το 2016 είχε έσοδα 3.2δις. Τα μόνα δις που βλέπουν ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα είναι αυτά που χρωστάνε στο Ελληνικό δημόσιο.
Και όλα αυτά χωρίς να βάλουμε στην εξίσωση ότι τα Ελληνικά ναυπηγεία έχουν γδύσει ξανά και ξανά το ΠΝ. Βλέπε 4 περιπολικά 500τ για μόλις… 200εκ (όσα έδωσαν περίπου οι Δανοί για τα Knud Rasmussen των 1700τ). Και ποιος θα ξεχάσει τις 2 τελευταίες SV που χτίζονται κοντά 15 χρόνια και έφθασαν τα +200εκ εκάστη, κόστησαν δηλαδή ένα έξτρα 214. Γιατί καλό είναι να λέμε ότι το κράτος δεν δίνει χρήματα, σπανίως όμως ρωτάμε τι πήρε με τα χρήματα που έδωσε τις τελευταίες δεκαετίες.

x-m

Για τους ίδιους λόγους που η Ελλάδα δεν αγοράζει σουηδικά αεροπλάνα δεν θα μπορούσε να αγοράσει η Ρουμανία ελληνικές κορβέτες.

NikolakiEfentis

Θα ήταν φυσικά. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα όμως…
Η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων είναι εκτός ενδιαφέροντος, θα έλεγα εγώ δυστυχώς, της μελλοντικής ανάπτυξης που υπόσχεται και η νέα κυβέρνηση. Μακάρι να βγούμε ψεύτες.
Το μόνο που ελπίζω είναι σταδιακά να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ και να δρομολογηθούν μια σειρά από εκσυγχρονισμούς του υφιστάμενου στόλου, συν μεσοπρόθεσμα κάποιες ναυπηγήσεις νέων σκαφών. Οι ανάγκες εκσυγχρονισμού του συνόλου των υφιστάμενων σκαφών είναι τεράστιες, μην γελιόμαστε και το έργο θα έδινε πολύ ψωμί στα ναυπηγεία.
Αν η όλη προσπάθεια γίνει συντονισμένα με σχεδιασμό και συνέργειες των εταιρειών κάτι καλό μπορεί να γίνει…

chikichiki

Ενώ η υπόλοιπη ανάπτυξη που τάζουν ας πούμε είναι ρεαλιστική, μόνο στις ναυπηγήσεις είναι το ψέμα…

FTS

antonios antonios
Ναι όντως με έναν νόμο και ένα άρθρο της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα θα γίνει ναυπηγική υπερδύναμη.
Γιατί όπως είναι γνωστό έτσι ξεκινάς την εκβιομηχάνιση της χώρας και όχι με την μείωση της φορολογίας, γραφειοκρατίας, σταθερό τραπεζικό σύστημα, ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ξένες επενδύσεις και τέλος πάντων όλα αυτά τα νεοφιλελέ και αντιλαϊκά. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

George

1,36 δις $ για 4 κορβέτες είναι 340 εκ $ για κάθε σκάφος
Η πρόταση της Δανίας στην Ινδονησία είναι 720 εκ $ για 2 φρεγάτες. 360 εκ $ δηλαδή για κάθε σκάφος Iver Huitfeldt των 6,500 τόνων με δυνατότητα 32 SM-2 και 24 ESSM!!!

Spirit

Και να τρακάρει με καμιά τράτα των Τούρκων και να την ψάχνουμε όπως την Νορβηγική…

George

Η Νορβηγική ήταν βασισμένη σε Ισπανικό καράβι!
Η Iver Huitfeldt συμμετέχει στο διαγωνισμό του RN για την επόμενη φρεγάτα του.
Θεωρώ ότι μάλλον κάτι θα ξέρουν το Δανέζικο και το Βρετανικό ναυτικό.
Και οι δύο χώρες έχουν τεράστια ναυτική παράδοση, αν όχι και την κορυφαία διεθνώς μαζί με το Ολλανδικό ναυτικό

Spirit

Μία με την Iver Huitfeldt την άλλη με ALS το έχουμε κουράσει το θέμα,
Οι τιμές που δίνεις για τις Iver Huitfeldt ειναι εκτός πραγματικότητας, το RN έχει προϋπολογίσει £250εκ (που κινείται αυξητικά) και δες τι εξοπλισμό θα έχει η δανέζικη πρόταση.
Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία είναι στην Νότια Ευρώπη, σίγουρα και αυτά που αναφέρεις έχουν μεγάλη παράδοση σε σχέση με εμάς μιας και μιλάμε από την άλλη για ALS.
Τόσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο κανείς δεν ξεστραβώθηκε να διαλέξει ακόμα τις Iver Huitfeldt? Αυτό το θαύμα της ναυπηγικής που κοστίζει όσο μια κορβέτα των άλλων ναυπηγείων;

George

Δεν έχω πει ποτέ κάτι για τις ALS, δεν ξέρω από που σου προκύψανε.
Η Iver Huitfeldt είναι αληθινή, όχι virtual
Οι τιμή που δίνεις για RN είναι παρόμοια με αυτή που έδωσα, που είναι απλά η προσφορά των Δανών στην Ινδονησία.
Υπόψη ότι στο διαγωνισμό του RN κατεβαίνει και με σοναρ
Πάντως συμμετοχή σε δύο διαγωνισμούς με σοβαρές πιθανότητες για RN, σχεδόν κλεισμένη δουλειά για Ινδονησία δεν το λες και λίγο για μια χώρα μισή από την Ελλάδα
Το κόστος είναι 133 εκ $ για το σκάφος και 207 εκ $ για όπλα και ηλεκτρονικά με άλλα 50 εκ $ να είναι με μεταφορά όπλων από παλαιότερα σκάφη του ναυτικού της Δανίας.
Μαζί με το upgrated cutter της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ είναι για την ώρα οι μόνες προτάσεις για φτηνές (δυτικές) φρεγάτες κάτι που μάλλον θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει για τις 4 μουσειακές μας S

Spirit

Η διαμόρφωση των type 31 η τιμή των $250εκ που μάλλον θα ειναι ανοδικά δες τι εξοπλισμό έχει σε σχέση με τις Iver Huitfeldt. Στο κομμάτι το AAW που ειναι και το ακριβότερο, καμιά σχέση. Συνεπώς μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο κόστος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μέσα στο κόστος είναι και ο κοστοβόρος εκσυγχρονισμός των 2 φρεγατών Type 22.

George

Ακόμα και με 100 εκ το κάθε σκάφος πάλι η διαφορά είναι χαοτική
Σαν να σου πουν ότι μια νταλίκλα κάνει λίγο παραπάνω από το αγροτικό που σκέφτεσαι να πάρεις 🙂
Ισως οι κορβέτες να είναι με πυραύλους και οι φρεγάτες χωρίς αλλά και πάλι δεν υπάρχει σύγκριση.
Μια ελαφριά εξοπλισμένη κορβέτα από τη μια, ένα σχεδόν αντιτορπιλικό αεράμυνας από την άλλη….

Tazos

Μια χαρά είναι οι κορβέτες για τα Ελληνικά δεδομένα, αρκεί να έχουν ESSM για αεράμυνα και οχι τους μικρής εμβέλειας VL MICA. Ταιριάζουν στα οικονομικά δεδομένα, πολιτικά είναι ορθές αφού κάτι πρέπει να πάει στην Γαλλία και σίγουρα με το μικρό κόστος χρήσης μπορούν να διατηρήσουν την οροφή στις 12-13 μονάδες αντικαθιστώντας τις 3 S.

NikolakiEfentis

Μην μένουμε στις λέξεις. Αν είναι σαν των ΗΑΕ με εκτόπισμα 3000t + είναι στην πράξη σαν τις φρεγάτες μας κι ως τέτοιες θα τις πληρώναμε…

chikichiki

Συγγνώμη αλλά γιατί “πρέπει” να πάει κάτι στη Γαλλία; Τους χρωστάμε κάτι; Προς το παρόν τουλάχιστον (η προσφορά Μακρόν για ναυτική παρουσία δεν έχει γίνει δεκτή ακόμα…), δε βλέπω να χρωστούμε τίποτες. Τι γραμμάτια εξοφλάμε πάλι λοιπόν οι κακομοίρηδες για να παραμερίζουμε (πάλι) τις ανάγκες των κλάδων για να φιλεύουμε τον εκάστοτε ντεμέκ “εγκάρδιο” προμηθευτή; Αν τα πλοία καλύπτουν τις ανάγκες μας, νομίζω δε χρειάζεται να επικαλεστούμε τίποτε παραπάνω…

x-m

Ας μην εθελοτυφλούμε,το πολιτικό στοιχείο επηρεάζει τις αποφάσεις και αυτό δεν γίνεται μόνο στην περίπτωση μας, και άλλες χώρες το συνυπολογίζουν.Αν η τελική επιλογή είναι μεταξύ μιάς γερμανικής και μιας γαλλικής , γιατί να επιβραβευτούν αυτοί που στο πρόσφατο παρελθόν (όχι ότι στο απώτερο μας φέρθηκαν με το γάντι…) μας επιτέθηκαν με σφοδρότητα όχι μόνο σε πολιτικό- οικονομικό αλλά (για μένα) κυρίως σε ηθικό επίπεδο;

chikichiki

Μα δεν εθελοτυφλώ, απλώς απορώ γιατί αυτή η πρακτική θεωρείται τόσο ευρέως αποδεκτή. Μου ήταν ανέκαθεν δύσκολο να συνειδητοποιήσω γιατί η απαράδεκτη έκταση της επιρροής του πολιτικού παράγοντα στις αμυντικές μας προμήθειες (και μάλιστα ενός γεωπολιτικά ανίκανου παράγοντα, γιατί τόσα χρόνια δε βλέπω να πετύχαμε τίποτε με αυτή την τακτική, εκτός αν μετράμε σα νίκη το ότι δε μας έχουν κόψει την καλημέρα επειδή δε ψωνίζαμε απ’αυτούς- το οποίο, κατά την άποψή μου βέβαια, ουδέποτε κινδύνευε να συμβεί) τύχαινε τέτοιας ανοχής από την κοινή γνώμη. Δεν αμφιβάλλω ότι έτερες χώρες ζυγίζουν και τις πολιτικές προεκτάσεις των αγορών τους, αμφιβάλλω όμως ότι οι σοβαρές από αυτές τις αφήνουν να έχουν βάρος μη αμελητέο στην απόφασή τους. Είμαστε μια χώρα με μικρό πορτοφόλι και μεγάλη απειλή, και ποτέ δε μας έπαιρνε να θυσιάζουμε επιχειρησιακά χαρακτηριστικά ή ανταγωνιστικές τιμές για να κάνουμε χάρες. Κάπως έτσι μετά φτάνουμε κατόπιν εορτών να διαπιστώνουμε “έλλειμμα δυνάμεων”. Αν αυτός που μας επιτέθηκε με σφοδρότητα ηθικά ή οικονομικά έχει το ανώτερο προϊόν (λόγω δυνατοτήτων, τιμής, πακέτου υποστήριξης, οτιδήποτε), εμένα προσωπικά δεν είναι προτεραιότητά μου να αποστερηθώ αυτό το προϊόν αν διαφέρει αισθητά από τις άλλες υποψηφιότητες έτσι για να νιώσω ότι τον τιμώρησα (και μετά βέβαια να τσιμπήσω απ’αυτόν ή την Ένωσή “του” δάνεια κι επιδοτήσεις σαν κύριος). Έτσι λοιπόν κι εδώ, το “πρέπει να πάει κάτι στη Γαλλία” έτσι για να πάει κάτι στη Γαλλία λόγω κάποιας θολής, αφηρημένης υποχρέωσης δε μου λέει, ειλικρινά, τίποτα, εκτός έστω αν σε ιδιαίτερες περιστάσεις υπάρχει αιτιολόγηση σαφής και συγκεκριμένη (όπως στο πχ πιο πάνω, “δανεισμός” φρεγατών).

x-m

Νομίζω ότι αυτή η πρακτική τουλάχιστον για εμάς σχετίζεται και με τον ραγιαδισμό που χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες μας. Συμφωνώ μαζί σας ,όταν υπάρχει διαφορά ποιότητας και τιμής δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει το πολιτικό κριτήριο. Όμως αν μιλάμε για περίπου ισοδύναμα προϊόντα……….Θυμάμαι, η Βραζιλία κατά τη διάρκεια επιλογής αεροσκάφους είχε αλλάξει τον αδόξαστο στη Γαλλία προκειμένου να αγοράσει 36 κομμάτια,που τελικά δεν πήρε . Τα τελευταία 30 χρόνια όσο και αν δεν αρκούν για τις ανάγκες μας έχουμε ξοδέψει πολύ χρήμα. Λες και μας έκαναν χάρη οι πωλητές το αντιμετωπίσαμε.

NIKOS

Ακομα και οι Ρουμανοι μας ξεπερασαν,οι οποιοι σημειωτεον εξοπλιζονται διχως αυριο χωρις φυσικα να αντιμετωπιζουν τις απειλες που αντιμετωπιζουμε εμεις..

Nikitaras

Είδατε οι Ρουμάνοι, πριν ενάμιση χρόνο ήμουν εκεί και βρισκότανε σε αρχικό στάδιο 4 φρεγάτες (σκελετός με λαμαρίνες), βλέπετε παραγγελία για το Π.Ν. του Πακιστάν (έχω και φώτο για του λόγου του αληθές. Βλέπετε εκεί τα ναυπηγία δεν αλλάζουν χέρια, κατά το δοκούν … άλλα Βενιζέλος

NickK

Γνωριζω την χωρα αρκετα καλα. Εχει φυγει μπροστα – ακομα και ο βασικος μισθος ειναι πλεον μεγαλυτερος της Ελλαδας.
Βασικη διαφορα οτι ο Ρουμανος εχοντας ζησει τον σοσιαλιστικο παραδεισο ειναι καπιταλιστης, pro business σε αντιθεση με μεγαλο % Ελληνων που ακομα και σημερα πιστευουν σε λεφτοδεντρα και οποιον τους τάζει ευκολα λεφτα χωρις προσπαθεια.

Spirit

Καταρρίφθηκε πάντως ο μύθος των ακριβών Γάλλων…
Ενδιαφέρον για μας είναι η διαμόρφωση που επέλεξαν τελικά οι Ρουμάνοι άλλα και η διαμόρφωση που θα επιλέξουν τα ΗΑΕ με την ενσωμάτωση των ESSM.
Ίσως μια ρεαλιστική λύση για εμάς…

chikichiki

Η σχετικά μικρή ταχύτητά τους είναι πρόβλημα στον Α/Υ πόλεμο;

spyros_sub

Όχι, γιατί η Α/Υ δράση γίνεται με χαμηλές ταχύτητες, κάτω από την ταχύτητα cavitation (περίπου 15 knts για πλοία μεγέθους φρεγάτας).

Spirit

Στις FREMM που ίσως έχουν το καλύτερο εξοπλισμό ASW παγκοσμίως και ηλεκτροκινητήρες με μπαταρίες το κυνήγει γίνεται με κάτω από 10 κόμβους.
Α/Υ δράση δεν υπάρχει με υψηλές ταχύτητες όταν βογκάει όλο το πλοίο και ακούγεται μέχρι τα Δαρδανέλια!
Επίσης δεν σε σώζει σε κάτι η μέγιστη ταχύτητα από 28 και σε 32-33 κόμβους, οι σύγχρονες τορπίλες και αυτές που θα εμφανιστούν από εδω και κάτω θα έχουν πάνω από 50 κόμβους ταχύτητας, οι Ιαπωνικές μάλιστα έχουν στα 70 knots!!!

chikichiki

Ευχαριστώ κι εσάς πολύ!

chikichiki

Ευχαριστώ πολύ.

CKfurious

Βεβαίως και είναι!!
Εάν δεν έχεις σύχρονα συστήματα αντιμέτρων κατά τορπιλών και νομίζεις πως οι γείτονες σου έχουν τορπίλες της δεκαετίας των70s
σίγουρα θέλεις πλοία των 30+ KNOTS

spyros_sub

Αν και η αποφυγή Τ/Λ είναι άλλο πράγμα -και αφορά όλες τις μονάδες επιφανείας σαν δυνητικούς στόχους- από το ASW, ακόμα κι έτσι η μεγάλη ταχύτητα δεν προσφέρει συνήθως προστασία στο στόχο έναντι επερχόμενης Τ/Λ. Η μεγάλη ταχύτητα προσφέρει στον διώκτη μεγάλη απόσταση εντοπισμού -λόγω αυξημένου υδροφωνικού ίχνους- και ακριβή στοιχεία κίνησης του στόχου. Έτσι το Υ/Β, εφόσον η γεωμετρία του προβλήματος βολής το επιτρέπει, έχει το χρόνο να λάβει ιδανική θέση και να εκτελέσει βολή με πολύ μεγάλο ποσοστό πιθανής επιτυχίας, ακόμα και με Τ/Λ του 70′. Επιπλέον η μεγάλη ταχύτητα καθιστά τον στόχο πρακτικά ¨κουφό¨ κι ανίκανο να εντοπίσει το Υ/Β και την επερχόμενη Τ/Λ. Η αύξηση της ταχύτητας μετά τον εντοπισμό της Τ/Λ, πάλι δεν βοηθάει τον στόχο εφόσον η απειλή έρχεται από πρωραία διόπτευση και συνήθως γίνεται πολύ αργά.

CKfurious

JΑυτό που έγραψα έχει αναφερθεί πως είναι η δικαιολογία που προβάλει το ελληνικό ναυτικό όταν ζητάει πλοία με ταχύτητες των 30+ knots~!
Βασίζονται λέει σε ελιγμούς υψηλής ταχύτητας για να αποφύγουν επερχόμενες τορπίλες
Μπορεί να είναι valid tactikh για τορπίλες με τις κινηματικές επιδόσεις των SUT-70s era
που έχουμε αλλα δεν νομίζω να στέκει στις σύχρονες Tigerfish/DM3/4 και MK48 που έχουν οι γείτονες !
Καταδεικνύει επίσης και τη γύμνια μας σε σύχρονα συστήματα παραπλάνησης τορπιλών
Κατάντια γενικώς

MPAMPIS

Οι σύγχρονες τορπίλες μπορει να αντικαταστήσουν Εν μέρη τους αντιπλοικους πυραυλους και ετσι να αναστήσουν την κατηγορία των τορπιλάκατων, με την παραδοσιακή έννοια του τορπιλοβόλου…..

MPAMPIS

Μερικές σκέψεις:
Πλοία που δεν έρχονται σε επαφή με το νερό υδροπτερυγα,αεροστρωμνα,εκροπλαν….
Η ταχύτητα ειναι σχετική, πλοία που αναπτύσσουν 45κομβους οπως οι LCS….
Σύγχρονα πλοία με μικρή επάνδρωση ώστε να περιοριστούν οι απώλειες……
Κατακερματισμός, πλοία μικρού εκτοπίσματος και μικρής επανδρώσης……
Ενίσχυση, αλλα και αντικατάσταση δραστηριοτήτων απο τον αεροπορικό βραχίονα
του ΠΝ, αεροπλάνα, ελικοπτερα, επίγειοι εκτοξευτές αντιπλοικων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας…….
Ναυπήγηση και άλλων υποβρυχίων…….
Ειμαι θιασώτης της LCS για το Αιγαίο (φυσικα με essm αλλα δεν τον θεωρώ άκρως απαραίτητο για το Αιγαίο, με την ΠΑ αλλα και με ομπρέλα Πάτριοτ και τον αντικαταστάτη των OSA)
Ισως 6 μεγάλες μονάδες να αρκούν μελόντικα για το ΠΝ αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις και βασικά να μπορούν να δράσουν κάτω απο την ομπρέλα της ΠΑ…..

Spirit

Ακόμα και με 30+ κόμβους δεν σώζεσαι από σύγχρονες τορπίλες…

antonios

Εικονικη πραγματικοτητα για καποιους. Για καποιους ποιο ειδικους απο εμας ΟΜΩΣ ΟΧΙ. 9o56NRJzfEw Ο κος Υφαντης ηταν καθηγητης της Σχολης Ναυτικων Δοκιμων. Αυτο και μονο τον κανει ποιο ειδικο απο ολους μας. Η μηπως και σε αυτο εμεις τα ξερουμε καλυτερα? Παρ’οτι το αρθρο αναφερεται σε κορβετες δεν μπορω να μην συγκρινω την τελικη σχεδιαση της Als-115 με την [email protected] H Als-115 ειναι 3μ κοντυτερη και 1 μ στενοτερη. Ομως φερει 24 +16 κελια σε 2 θεσεις. Α Als-115 με τα ηλεκτρονικα και οπλα της [email protected] και με δεδομενο οτι στο συστημα μαχης θα ολοκληρωθουν οι ESSM για αλλο πελατη τοτε η H Als-115 θα μπορει να φερει 24 ASTER-30, 8 Scalp Naval και σε οκταπλο Μκ-41 32 ESSM! Εαν και η 2η θεση περιλαβει 24 κελια τοτε ο οπλισμος εκτοξευεται σε 32 ASTER-30, 8 Scalp Naval και 32 ESSM. Οι γαλλοι υπο εξοπλιζουν τα πλοια τους ενω οι Ιταλοι σε ιδιο σκαρι εχουν σχεδον διπλασια οπλα! Το οτι ειναι Ελληνικο σχεδιο η Als-115 δεν σημεινει αυτοματα οτι ειναι κατωτερης ποιοτητας η αντιληψης σχεδιο.

antonios
BreguetXIX

Το πιο βασικό ξεχάσατε. Οι AΛΣ δεν είναι παρά σχέδιο. Με αυτό το δεδομένο μπορούνε να ενσωματώνουν ακόμα για αεροπλανοφόρο τσέπης. Γιατί όχι?? Μιλάμε για αέρα κοπανιστό, ποιος θα βάλει χαλινάρι στα όνειρα μας??

MisCo

Σε τετοιο χαλι που ναι ο στολος των φρεγατών, δεν θα με χάλαγε να δω αντι για δειγμα απο Belhara, μια 6αδα Gowind 3100 με ESSM + SeaRam. Για να μπορεσουμε να πετάξουμε της S στα σκουπιδια με κοστος λογικο.

Nestoras

Αν γίνει κάποιο θαύμα και ξεκινήσουμε διαγωνισμό στις 1 Σεπτέμβρη δηλαδή και ένα δεύτερο θαύμα και τελειώσει άμεσα (εντός 6μήνου το πιο αισιόδοξο σενάριο) και 1 Μαρτίου παραγγείλουμε την πρώτη μονάδα, η παράδοση θα γίνει το 2024, όπου κάποιες από τις Kortenaer, που μπήκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 70 (η πιο παλιά η Κουντουριώτης το 1978), θα είναι ως 46 χρονών!
Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η καθυστέρηση, αλλά και πόσο αναγκαία η άμεση αγορά μεταχειρισμένων μονάδων ΤΩΡΑ ακόμα και αν προχωρήσει η σύναψη συμφωνίας για αγορά νέων!

Thras

Θα μπορούσε να είναι όρος της σύμβασης, ο νικήτής του διαγωνισμού να παράσχει μεταχειρισμένα πλοία έως 25 ετών ως αντισταθμιστικά. Οι χώρες που μπορούν να το κάνουν είναι:
– ΗΠΑ: ναυπήγηση FFG και παραχώρηση Tico
– Γαλλία: ναυπήγηση Gowind ή FTI και παραχώρηση LaFayette
– Αγγλία: ναυπήγηση Type 26 και παραχώρηση Type 23
ίσως στις παραπάνω να μπορεί να προστεθεί και η Ιταλία…

antonios

Για σταθητε ρε παιδια γιατι θα τρελαθουμε ιδιως απο μυνυματα του Spirit και αλλων…. Δεν εχουμε ναυπηγεια το πρωτο δηλιμα . Οι Αμερικανοι ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑΝ τοτε? Τα πανω απο 200 πλοια απο ρυμουλκα, πετρελαιοφορα μεχρι πυραυλακατοι και φρεγατες που ναυπηγηθηκαν στον Σειριο απο τους Ελ? Θα ειναι μονο ελληνικες λαμαρινες το δευτερο δηλιμα! Γιατι οι Ολλανδικες εχουν ολανδικους κινητηρες και ολλανδικα οπλα ΜΗ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ μεσα σε αυτη τη ζεστη! Ειναι απλα σχεδιο το τριτο δηλιμα…. Εδω σε βιντεο μιλαει ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ αξιολογοντας τη σχεδιαση και ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ επιμενουμε οτι ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ τα ξερουμε καλυτερα απο τους ειδικους. Το τεταρτο δηλιμα ειναι οτι δεν φτιαχνεται τιποτα αλλο εκτος απο λαμαρινες και μολις πριν απο λιγο η ΠΤΗΣΗ ποσταρε συνεργασια της ΟΝΕΧ TECHNOLOGIES με ελληνικο ιδρυμα για αναπτυξη πρωτοποριακου ρανταρ! Δηλαδη τους πιασαμε παλι αμερικανακια!!!! Ρε τι πινετε και δεν μας δινετε για να μπορεσουμε να καταλαβουμε την λογικη σας? Συμπερασμα¨1ον Ημαστε Ελληναραδες και ξερουμε τα παντα καλυτερα απο τους ειδικους. 2ον Οι Αμερικανοι ξυπνησαν μια μερα και ειπαν ¨δεν πεταμε τα λεφτα μας καπου ετσι για πλακα” και αγορασαν τα ναυπηγεια Συρου και το 40% των Ναυπηγειων Ελευσινας και περιμενουν την τελικη εκαθαριση για να αγορασουν και τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα που εχουν απο τις μεγαλυτερες ναυπηγηκες κλινες παγκοσμιως (τοσο μεγαλες που ανετα το ρωσικο αεροπλανοφορο θα μπορουσε να εξυγχρονιστει στην Ελλαδα που εμεις οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ περιφρονουμε)….Δεν φτιαχνεται τιποτα στην Ελλαδα οταν εταιρια που φτιαχνει συστημα μαχης για ανθυποβριχιακα αεροπλανα εχει κερδισει 120 συμβολαια, οταν το 30% του IRIS-T φτιαχνεται αποκλειστικα στην Ελλαδα και οταν Ελληνικες εταιρειες ηλεκτρονικων πουλανε software σε παγκοσμιους κολοσους. Αλλα ειπαμε…Ειμαστε ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ μεχρι την στιγμη που θα πρεπει να ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ. Μην τα λερωσουμε δουλευοντας , ας δωσουμε τις δουλειες σε ξενους , για εμας υπαρχει το δημοσιο και τα προνοιακα επιδοματα. Ξαναρωτω λοιπον…ΤΙ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ?

BreguetXIX

Τα ελληνικά ναυπηγεία παραδοσιακά κάνουν δεξαμενισμούς και ελαφριές λαμαρινοκατασκευές. Δηλαδή αυτά κάνουν όσοι σέβονται τα χρήματα τους (υπερπόντια ναυτιλία και ακτοπλοΐα). Σπάνια αυτοί έχουν μπλέξει να χτίσουν καράβι στην Ελλάδα, και άμα ποτέ το κάνουν, ακόμα σπανιότερα το επιχειρούν ξανά.
Εξαίρεση αποτελούν μικρά μεταφορικά και ρυμουλκά. Από αυτά το να κατασκευάσεις σύγχρονες φρεγάτες 5000τονων, η απόσταση είναι όση και εκείνη από το πλαστικό βαρκάκι του παιχνιδάδικου μέχρι το σκάφος αναψυχής.
Ο μοναδικός επίμονος -βλάκας- είναι το ΠΝ, το οποίο εξαναγκάζεται από το Ελληνικό κράτος αντί να προσφεύγει σε κλειστά συμβόλαια με μεγάλα ναυπηγεία του εξωτερικού να ξεκινάει γιοφύρια της Αρτας. Το τι λέει ο κος Υφαντής είναι αδιάφορο. Δεν έχει πίσω του κανένα σοβαρό σχήμα, με παράδες, ταμειακές ροές, χρόνια ναυπηγήσεων και πωλήσεων στο εξωτερικό. Ακόμα χειρότερα δεν θα βάλει αυτός τα χρήματα του για να εγγυηθεί τον χρόνο παραδόσεων και την τελική τιμή, σε ένα περίπλοκο προϊόν το οποίο υπάρχει σαν σχέδιο -και μόνο-.
Το «τι πίνουμε» να μας το πεί ο Κος Υφαντής, μαζί με το υπόλοιπο ΠΝ και τους πολιτικούς του προϊστάμενους. Μεταξύ 1998-2009, πέταξαν +2δις -μονο- για μονάδες επιφανείας, και κατάφεραν να μείνουμε με 4 μετριότατες φρεγάτες, και 5(+2) βάρκες 500 τόνων με ελλιπέστατο εξοπλισμό, προορισμένες ρεαλιστικά -μόνο- για ενέδρες.
Οι 2 τελευταίες ΜΕΚΟ που αναφέρετε, παραδόθηκαν στην δεκαετία (!!) και αμέσως μετά να ναυπηγεία χρεοκοπημένα αγοράστηκαν από τους Γερμανούς. Αγορά που έγινε για το πρόγραμμα των 4+4 υποβρυχίων (214/209), που αργότερα έγινε 4+3, μετά 4+1, και μετά 1+4+2, και που ακόμα δεν λέει να κλείσει. Στο μεταξύ, τα τρία πρώτα υποβρύχια παραδόθηκαν στο ΠΝ 12-16 χρόνια αργότερα, και κανένας δεν ξέρει πόσα χρήματα έχουν ακριβώς δοθεί, ούτε τι θα γίνει με τις τελευταίες 2 μονάδες.
Ή μήπως να πούμε για τα μεταφορικά ταξί Ιασων??? Με σκαρί μόλις 4000τ, είναι ότι πιο κοντινό και εφικτό για τα Ελληνικά ναυπηγεία, και παρόλα αυτά παραδόθηκαν, 8, 10, 13 και 14 χρόνια μετά τις υπογραφές.
Οι δύο τελευταίες Ρουσσεν (500τ) κατασκευάζονται 12 χρόνια, μάλλον θα παραληφθούν στην 15ετία (??), και θα στοιχήσουν +400εκ με τις ανατιμήσεις. Με αυτά τα χρήματα το ΠΝ αγόραζε από τα Γερμανικά ναυπηγεία ένα καινούργιο 214. Αυτό μας στοίχησε το να στηρίξει το γαλαντόμο κράτος τα Ελληνικά ναυπηγεία.
Να πούμε για τα περιπολικά?? Με τα χρήματα που δοθήκαν για 4 περιπολικά 500 τόνων το ΠΝ θα μπορούσε να αγοράσει από το ράφι 3 Knud Rasmussen/amazonas/opv-80/L’Adroit. Όλα τα παραπάνω πλοία είναι 1500-2000τ, και ειδικά τα δύο τελευταία έχουν 4πλάσια εμβέλεια από τα HSY-56A, και 30-50μελές πλήρωμα… για να κάνουν περιπολία. Αυτό δηλαδή που σήμερα είναι αναγκασμένο να κάνει το ΠΝ με φρεγάτες 3500τ και 200μελές πλήρωμα.
Με όλη αυτή την προϊστορία που έχουν τα Ελληνικά ναυπηγεία, αν υποστηρίζει κάποιος το 2019 ότι είναι βιώσιμο να κατασκευάζει το ΠΝ τα πλοία του στην Ελλάδα, είναι είτε αφελής, είτε διαπλεκόμενος.

BreguetXIX

Και για να μην παρεξηγούμαι, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι προσωπική μομφή σε κανέναν. Αναφέρομαι στο ΠΝ, στους συνεργάτες του, και στο Υπ. Αμυνας σαν ένα οργανισμό -και μόνο-, που παράγει χρέη, και τινάζει στον αέρα κάθε προγραμματισμό των ΕΔ και του ίδιου του ΠΝ. Όσοι τυρβάζουν, και δη από θέσεις ευθύνης, περί -εθνικών πλοίων- καλά θα κάνουν πρώτα να απαντήσουν γιατί χάθηκε τόσος χρόνος και χρήμα σε όλα τα παλαιότερα προγράμματα ναυπηγήσεων?? Ακόμα, γιατί μονίμως τα Ελληνικά ναυπηγεία είναι χρεοκοπημένα και επιδοτούμενα από το κράτος?? Οι επιδοτήσεις στον Σκαραμαγκά κόστισαν μια ολόκληρη φρεγάτα. Από αυτές που σήμερα οι Γάλλοι μας λένε ότι θα στείλουν μπας και κάνουν καμιά περιπολία στο όνομα μας. Εκεί φτάσαμε. Πως θα χτίσεις κάτι σοβαρό και κοστολογημένο, πάνω σε αυτή την κινούμενη άμμο όταν όλη η προϊστορία μας λέει τα αντίθετα??

Spirit

Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία, η ΕΑΒ πρέπει να είναι μέσα 2δισ. για να μην πιάσουμε τις άλλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, η ιστορία αυτή έχει κοστίζει ένα ΕΜΠΑΕ στο ελληνικό κράτος κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Καθυστερήσεις δεν τις υπολογίζω που έχουν ξεπατώσει το ΠΝ, τελευταίο δείγμα οι δύο ΤΠΚ Ρούσσεν.

antonios

Για να μην τρελαθουμε τελειως ας συνοψισουμε: Γερμανια, λαμαρινες, ντιζελοκινητηρες, ηλεκτρονικα, ΟΧΙ ΟΠΛΑ , ΟΧΙ αεριοστροβιλους. Ολλανδια , Λαμαρινες, ηλεκτρονικα, ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΤΥΠΟΥ, ΟΧΙ ΟΠΛΑ. Ισπανια, λαμαρινες ΜΟΝΟ. Νοτιος Κορεα, λαμαρινες, οπλα , ΟΧΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ, Ιταλια, λαμαρινες, ηλεκρονικα, οπλα, ΟΧΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ . Γαλλια, Λαμαρινες, ηλεκτρονικα, οπλα, ηλεκτροκινητηρες , ΟΧΙ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΟΧΙ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ. Ρωσια, λαμαρινες, ηλεκτρονικα, οπλα, ντιζελοκινητηρες ΟΧΙ αεριοστρβιλους μετα το εμπαργο απο Ουκρανια! Ουκρανια, Αεριοστροβιλους, ΟΧΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ, ΟΧΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΟΠΛΑ, ΟΧΙ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ. Τουρκια, λαμαρινες, προσεχως, ηλεκτρονικα, προσεχως οπλα, Οχι ολα τα υπολοιπα. Για πειτε μου ρε εξυπνοπουλια ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟ 100% ΕΝΟΣ ΠΛΟΙΟΥ? Μιλατε για τις Κορτεναερ….ξεχνατε ομως οτι εχουν ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ… Ετσι για την αποκατασταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΜΕΡΙΚΩΝ!

Spirit

Μάλλον δεν μπορείς να ιεραρχήσεις ότι το θέμα πρωτίστως δεν ειναι αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε “εθνικό” πλοίο, αλλά πως θα θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας.
Εθνικό πλοίο μόνο με λαμαρινοκατασκευή ΔΕΝ ειναι. Τα άλλα ναυπηγία είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικές εταιρίες και αρκετά ηλεκτρονικά ειναι εγχώρια, πολλά άλλα προφανώς δεν ειναι.
Το να κάνουμε μείζον θέμα δημιουργίας ενώ εθνικού πλοίου, που μόνο εθνικού πλοίου δεν ειναι, που αποσκοπεί, να δημιουργήσουμε τεχνογνωσία που άλλοι χουν εδώ και δεκαετίες; Να πληρώσουμε το όποιο κόστος ανάπτυξης; Να πάρουμε το ενδεχόμενο ρίσκο; Να καθυστερήσουμε μέχρι να παραδοθούν πλοία στο ΠΝ;
Αν θέλουμε να στηρίξουμε ελληνικά ναυπηγεία, επιλέγουμε ένα σχέδιο, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο και ξεκινάμε ναυπήγηση, όπως έκανε η Ρουμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία κλπ.

antonios

Αποφευγεις να απαντησης στις ερωτησεις μου. 1ον τα 2 απο τα τρια ελληνικα ναυπηγεια ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ 100% ΚΑΙ 40% αντιστοιχα απο τα ναυπηγεια Συρου και Ελευσινας. 2ον Λες λαμαρινοδουλειες υποτημιτικα…Δεν απαντας ομως ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΑ δεν κατασκευαζει 100% ενος πολεμικου της πλοιου… Γιατι οι Ολλανδοι δεν κατασκευαζουν οπλα και κινητηρες για τα δικα τους πλοια? 3ον Κατασκευη ηδη γνωστου σχεδιου…Ωραιο ακουγεται και εχει μικροτερο ρισκο…Αλλα ΑΥΤΟ ΠΑΝΕ ΠΕΣ ΤΟ ΣΤΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ που εχασαν μια φρεγατα επειδη οι Ισπανοι (που μονο λαμαρινες σχεδιαζουν και κατασκευαζουν) ξεχασαν να συμπεριλαβουν τα υδραυλικα στην απομονωση διαμερισματων και απο απλες σωληνες βυθιστηκε μια φρεγατα! Που να δεχοταν 2-3 βληματα εξοσετ η χαρπουν δηλαδη!!! Ποιος ΣΟΥ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΞΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ στο οποιου την σχεδιαση συμετεχουν 2 ελληνικες εταιρειες, 2 ξενες το ΕΜΠολυτεχνειο και ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΠΝ? Η μηπως εισαι ο Αλεφαντος των ναυτικων σχεδιασεων σε σημειο να πεις στην ομαδα επιβλεψης του ΠΝ “μαθε μπαλιτσα απο τον ειδικο”? !!! Εισαι ποιο ειδικος απο το ΠΝ η την Σχολη Ναυτικων Δοκιμων ? Αν ΝΑΙ να σε προτεινουμε σε καποια εταιρεια να μας σχεδιασεις καυτερα πλοια απο τις Gowind !

BreguetXIX

Δεν χρειάζεται να είσαι Αλέφαντος. Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να καταλάβει κανένας πως όταν αγοράζεις έτοιμο προϊόν ξέρεις καλύτερα τι τιμή θα κληθείς να πληρώσεις και τι θα παραλάβεις. Πολλώ δε μάλλον όταν η εναλλακτική είναι ένα σχέδιο από μια -ανύπαρκτη εταιρεία-. Που και να υπήρχε (θυμίζω δεν υπάρχει σαν νομικό πρόσωπο με σχεδιαστικό γραφείο&ναυπηγείο) δεν έχει ξαναναυπηγήσει στο παρελθόν ούτε φουσκωτό!! Θέλει σκέψη για να περιμένεις ότι δεν θα πάει καλα?? Και οι SV κάτω απο την επίβλεψη του ΠΝ έφτασαν τα +10 χρόνια στην ντάνα και στα +200εκ η μονάδα…
Φυσικά και σε άλλες ναυπηγήσεις μέρος του πλοίου μπορεί να έχει παραχθεί αλλού. Σε εμάς τι θα είναι εγχώριο πέρα από το αλουμίνιο και την σημαία στην πρύμνη??
Και όλα αυτά γιατί ακριβώς?? Για να ζήσουμε την μέρα της Μαρμότας με τα ναυπηγεία να παραδίδουν υπερκοστολογημένα πλοία 15 χρόνια αργότερα και να χρεωκοπούν αμέσως μετά την λήξη του προγράμματος? Ναυπηγεία που στο ενδιάμεσο θα έχουν επιδοτηθεί ποικιλοτρόπως από το Ελληνικό κράτος, πάντα στην υγειά του κορόιδου (Βλέπε τα 600εκ του Σκαραμαγκά). Ναυπηγεία που και όταν είναι ιδιωτικά τα κάνουν σαλάτα (βλέπε υποβρύχια στον Σκαραμαγκά ή τις SV στην Ελευσίνα).
Οι Νορβηγοί μετά το κάζο με την Helge Ingstad πήγαν να ρίξουν μέρος από το φταίξιμο στην Navantia και όχι στο ότι μια υπερσύγχρονη φρεγάτα κατάφερε σε συνθήκες ειρήνης να στραπατσάρει 4 από τα 13 υδατοστεγή διαμερίσματα και ακολούθως πλημμυρισαν άλλα 3. H ίδια η επιτροπή για την ώρα καταλήγει ότι είναι μια περίπλοκη απώλεια και δεν φταίνε μια ή δύο αιτίες. Σε κάθε περίπτωση, όταν μια φρεγάτα 5000τ συγκρούεται με ένα μεγαθήριο 110000τ πολλά μπορούν να στραβώσουν. Είναι κάτι που και το ΠΝ έμαθε όταν το Σαμαινα των 4000τ παρέσυρε την ΤΠΚ Κωστάκος των 400τ.
Ακόμα και αν το σχέδιο της Navantia έχει προβλήματα δεν υπάρχει τίποτα που να μας λέει ότι ένα -σχέδιο-, από μια -ανύπαρκτη- εταιρεία, θα είναι καλύτερο. Ειδικά όταν όλες οι εμπειρίες του ΠΝ τα τελευταία 40 χρόνια με τα Ελληνικά ναυπηγεία είναι αρνητικές. Ποιος θα εγγυηθεί την τιμή και ποιος θα πληρώσει τις, δεδομένες με βάση την παρελθοντική εμπειρία, υπερτιμολογήσεις?? Ποιος θα εγγυηθεί την ποιότητα και της προδιαγραφές (Όπου εγγύηση σημαίνει ανάληψη κόστους όχι μια απλή παρουσίαση powerpoint με ευχολόγια).Ποιος θα πληρώνει τα εργατικά για 10-15 χρόνια (γιατί αυτοί είναι οι ρυθμοί των ελληνικών ναυπηγείων)??? Το ΠΝ τι θα κάνει στο ενδιάμεσο αυτής της 15ετίας??

antonios

Μαλλον εισαι “Αλεφαντος”. Δεν εξηγηται αλλιως ΓΙΑΤΙ το ΠΝ ΠΑΝΤΑ ζηταει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ σε “ετοιμα” σχεδια !!! Μαλλον ειναι μαζοχιστες εκει στο ΠΝ. Ο σχεδιαστης αναφερει την Veritas ship design που ειναι Ελληνικη και δυο ξενα σχεδιαστικα γραφεια. Ας υποθεσουμε οτι ο συγκεκριμενος ειναι ενας φαντασιοπληκτος που φτιαχνει μοντελα σε 3dxmax η αλλο σχεδιαστικο προγραμμα και λεει αρλουμπες. Ερωτημα 1ο Γιατι η Ελληνικη σχεδιστικη εταιρεια δεν του εκανε μυνηση για συγκοφαντικη δυσφημιση? Γιατι δεν το εκαναν αυτο οι 2 ξενες εταιρειες? Γιατι Καθηγητης της Σχολης Ναυτικων Δοκιμων σε συνεδριο παραδεχεται οτι ελεγξε την συγκεκριμενη σχεδιαση..Γιατι το Μετσοβειο δεν αρνηθηκε την αναμηξη του σε αυτο το εγχειρημα? Μιλας για πλοια που παραδωθηκαν με καθυστερηση. Το Προμυθευς ομως παραδωθηκε ποιο νωρις του προβλεπομενου ακομα και απο τους χρονους που εδιναν οι Ιταλοι σχεδιαστες του. Γιατι το ΠΝ επιμενει σε “εθνικο” πλοιο ? Τελικα ολοι ξερουμε “μπαλιτσα” εκτος απο τους πραγματικους ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. ΥΓ. Το μυνημα σου ειναι κατα 99% ιδιο με μυνημα στελεχους της navalanalyses πριν απο καιρο…Πολυ τηλεπαθεια εχει πεσει τελευταια.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική [email protected] να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες!

 Το γαλλικό site MerEtMarine πριν λίγες μέρες παρουσίασε την τελική διαμόρφωση της γαλλικής φρεγάτας FDI, ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά, [email protected] Η FDI, γαλλική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπέγραψε η Ελλάδα και...

36
Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή, αρχική δημοσίευση εδώοΗ ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $

Related News

Ο Αμερικανός πρέσβης διαψεύδει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ διέψευσε κατηγορηματικά μέσω Twitter δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης του "Πρώτου Θέματος", σύμφωνα με το οποίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν...

Πήτερ Στάνο: η Τουρκία είχε τυπικά το δικαίωμα να μην δώσει άδεια για τον έλεγχο του πλοίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.Το...

1.600 ΕΠ.ΟΠ. θα προσληφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2021

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε νωρίτερα σήμερα η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών – Εθνικής Άμυνας για τον ορισμό του αριθμού των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), για...