Τερματίσθηκε η παρουσία του ρουμανικού “πυροσβεστικού” Spartan στην Ελλάδα

13
2697

Στις 30 Ιουλίου 2018 τερματίσθηκε η αποστολή πυρόσβεσης στην χώρα μας του μεταφορικού αεροσκάφους C-27J της Ρουμανικής Αεροπορίας, μεταδίδει το «Remove Before Flight».

 

Το ρουμανικό αεροσκάφος είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με ένα C-130 στις 25 Ιουλίου συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική. Τα αεροσκάφη συνόδεψε αποστολή 20 ατόμων προσωπικού.

 

 

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ρουμανικού C-27J είναι το σύστημα πυρόσβεσης. Η εταιρεία Leonardo παρέδωσε το 2014 στη Ρουμανία εξειδικευμένο σύστημα που αφήνει πάνω από τις φλόγες έως έξι μεγάλα κιβώτια χωρητικότητας 1t νέρου ή επιβραδυντικού υγρού. Τα κιβώτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το μεγαλύτερο C-130.

 

Η αξιοποίηση των κιβωτίων γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, ωστόσο, απαγορεύεται (μεταξύ άλλων για λόγους ασφαλείας) η ρίψη τους κάτω από 1.500ft. Τα αεροσκάφη που τα χρησιμοποιούν, μπορούν να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

 

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σε ότι αφορά την χρήση του επιβραδυντικού υγρού από το Π.Σ λένε ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό αλλά από την Π.Α τους έκαναν παράπονα ότι προκαλούσε σκουριά στα C-130.

  • Υπάρχει η λύση του MAFFS 2, εναλλακτικά μπορεί να πάμε σε λύση Q-400MR όπως οι Γάλλοι που θα έχουν 2+6, ή μετασκευές πολιτικών AVRO.

 2. Και η ΠΑ χρησιμοποιούσε, αν δεν κάνω λάθος, τα C-130 για ρίψη επιβραδυντικού υγρού, με διαφορετική τεχνική.

 3. Aλλο το MAFFS ,αλλο η συγκεκριμενη πατεντα…μακαρι να δουλεψει…ισως ειναι και η μονη ελπιδα των Ελληνικων Σπαρταν να δουνε λιγο δραση εκτος απο καθηκοντα πολιτικων αερογραμμων 😉
  Aφου δεν ριχνουν αλεξιπτωτα ας ριχνουν μπουγελα…

 4. Πολύ μεγάλο το ύψος άφεσης και το νερό (ή το επιβραδυντικό υλικό) διασκορπίζεται αμέσως, ακόμα και χωρίς ένταση ανέμου, με συνέπεια σχεδόν μηδενικά κατασβεστικά αποτελέσματα.
  Η χωρητικότητα ενός τόνου είναι λίγη για μη στοχευμένες ρίψεις.
  Δύσχρηστο διότι απαιτεί ικανότητα άμεσης εξυπηρέτησης από κοντινό αεροδρόμιο, αν και η φόρτωση με τα σωστά μέσα είναι άμεση (αλλά σε πόσα αεροδρόμια υπάρχουν τέτοια).
  Το MAFFS ήταν αξιόλογο σύστημα, αλλά είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την φόρτωση του (συν τα θέματα διάβρωσης).

  • Δεν καταλαβες, αυτα ισχυουν για τα καναντερ. Τουτο δω ριχνει το νερο συσκευασμενο οποτε παει και σκαει ακριβως στο εδαφος με ακεραιο το φορτιο νερου. Εξ’ου και το μεγαλο υψος ριψης , το οποιο δινει σχετικη ασφαλεια για δυνατοτητα ακομα και νυκτερινης ριψης!

   • Ευτυχώς που δε σκάει στο έδαφος, γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τις επίγειες δυνάμεις. Δες προσεκτικά το βίντεο από τι ύψος ανοίγει η συσκευασία και υπολόγισε ότι οι συνθήκες ρίψης είναι με ελάχιστες ριπές ανέμου και πόσο διασκορπίζεται το νερό ή το επιβραδυντικό υλικό. Τα Canadair πραγματοποιούν ρίψεις ακόμα και στα 60 πόδια, με αποτέλεσμα η ποσότητα του νερού να πέφτει σχεδόν ατόφια στα μέτωπα.

    • Όχι οτι διαφωνώ με αερα θα σκορπίσει το φορτίο αλλά και τα canadair όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνουν ρίψεις σε τέτοια ύψη που αναφέρεις, αλλά πιάσουν 5-6 μποφόρ βγαίνουν off απο αναταράξεις, περιορισμούς στην υδροληψία.

     Το συζητούμενο νομίζω είναι ότι πρέπει να επανέλθει η χρήση του επιβραδυντικού, είτε από MAFFS 2, είτε από βαρέα ελικόπτερα, είτε νοικιασμένα εναέρια μέσα, είτε με την είσοδο σε υπηρεσία όπως των Γάλλων των Q-400MR

Comments are closed.