Η Ρουμανία με την Romgaz προσχωρεί στο σημαντικό έργο του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η κρατική ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου Romgaz θα υπογράψει την ερχόμενη εβδομάδα την προσχώρησή της στο έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης (LNG FSRU).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Adrian Volintiru δήλωσε πως «είμαστε στα τελευταία εκατό μέτρα». Και εξήγησε: «Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα γίνει η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία θα εγκριθούν οι όροι που θα υπογράψουμε με τον έλληνα εταίρο για την είσοδό μας στο έργο. Τα επίσημα έγγραφα θα υπογραφούν με την ελληνική εταιρεία-φορέα του έργου την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή».

Η Romgaz θα είναι ο πέμπτος εταίρος στο υψίστης σημασίας ενεργειακό έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία GASTRADE, με ποσοστό συμμετοχής 20%. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι ο Όμιλος Κοπελούζου (20%), η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), η ΔΕΠΑ (20%), και η Bulgartransgaz (20%).

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με την GASTRADE, το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγούμέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ) και απο εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, θα διασφαλίσει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ελλάδας, και τις περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Η ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας, είναι το σημαντικότερο όφελος από τη λειτουργία του Σταθμού.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ChrisSAABMy_name_is_Nobody Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Να τα λέτε σιγά σιγά, γιατί με την κλονισμένη υγεία που έχει η Μέρκελ μπορεί να την βρει τίποτα.

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Πριν 25 έτη το υπεράκτια ήταν της μόδας σαν offshore.
Αν υποψιαστώ, ότι η έδρα της εταιρείας θα είναι υπεράκτια για να έχει αφορολόγητα κέρδη, θα πεθάανω!
Ξεχνάμε λοιπόν τα περί εθνικής κυριαρχίας άνω των 6 νμ.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Τώρα πρέπει να κάνουμε και σταθμό υγροποίησης στην Κρήτη για να μπορούμε αν πουλάμε το δικό μας.