Αυξημένη χρήση ουσιών στα πλοία του βρετανικού Ναυτικού

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To Βασιλικό Ναυτικό ίσως θα προτιμούσε τα παραπτώματα των ναυτών του να περιορίζονταν στα επικά μεθύσια και τα άλλα παρατράγουδα που κάνουν την ζωή των ναυτικών… αξιομνημόνευτη. Όμως τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών τεστ στο προσωπικό για ναρκωτικά έδειξαν δραματική αύξηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Morning Star, τα κρούσματα ναυτών που απέτυχαν να περάσουν τα σχετικά τεστ πέρυσι ήταν διπλάσια σε σύγκριση με αυτά του 2017. Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο του νόμου περί ελευθερίας στην πληροφόρηση δείχνουν ότι η πλειονότητα αφορά ναύτες που υπηρετούν σε μονάδες επιφανείας παρά σε υποβρύχια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η τάση δείχνει αυξητική αλλά και το Βασιλικό Ναυτικό έχει διπλασιάσει τα τεστ για τον εντοπισμό «φτιαγμένων» ναυτών –και αυτό λέει κάτι. Τον προηγούμενο χρόνο ελέγχθηκαν περισσότεροι από 8.000 άνδρες και γυναίκες ενώ το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 4.000 υπηρετούντες.

Τα αποτελέσματα πάντως φέρνουν σε αμηχανία το Ναυτικό τα οποίο υπερηφανεύεται για την δράση του κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η αναχαίτιση και κατάσχεση προσφάτως από το αντιτορπιλλικό HMS Dragon ποσότητας ναρκωτικών αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών, κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην ανοικτή θάλασσα, είχε διαφημισθεί δεόντως από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η δεύτερη επιτυχία του πολεμικού σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον κατάπλου στον Ινδικό Ωκεανό, την επονομαζόμενη «λεωφόρο του χασίς». Παρόμοιες αποστολές έχει πραγματοποιήσει το Βασιλικό Ναυτικό και στην θάλασσα της Καραϊβικής, σε συνεργασία με σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Voreios
Guest
Voreios

Μάλλον ήθελαν να δοκιμάσουν την ποιότητα των κατασχεμένων….

Δημήτρης Τ.
Guest
Δημήτρης Τ.

HMS Faliraki

Αντισφύριζα
Guest
Αντισφύριζα

Τελικά η ναυτική παράδοση της Αγγλίας επεκτάθηκε πέρα απ’ το rum, sodomy and the lash.