Το Βρετανικό Ναυτικό τιμά την Ημέρα της Γάτας!

1
830

Η 8η Αυγούστου έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες ως η “Ημέρα της Γάτας”. Το Βρετανικό Ναυτικό, γιορτάζει ανεπίσημα αυτή την ημέρα, παραθέτοντας ιστορικές φωτογραφίες από τη ζωή των μικρών αιλουροειδών πάνω σε σκάφης της Αυτού Μεγαλειότητας.

Οι γάτες υιοθετήθηκαν επίσημα από πολλά πλοία στο παρελθόν, για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται εύκολα σε νέο περιβάλλον, για τη συντροφικότητα που πρόσφεραν στους ναύτες και κυρίως να καταπολεμούν τα τρωκτικά που απειλούσαν το φορτίο και τον εξοπλισμό των σκαφών.

Οι ναυτικοί του Μεσαίωνα θεωρούσαν πως οι γάτες έφερναν μαζί τους τύχη και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν καταιγίδες και τρικυμίες. Η ανωτέρω “διαπίστωση” ίσως έχει έναν μικρό κόκκο αλήθειας, δεδομένου πως οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης (που πέφτει πριν μια καταιγίδα), γεγονός που κάποιες φορές (όχι πάντα και σίγουρα όχι σε όλες τις γάτες) μπορεί να εκδηλωθεί με νευρικότητα και ανησυχία.

Το 17ο και μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα και ειδικά επί Λουδοβίκου XIV, όλα τα γαλλικά πλοία ήταν υποχρεωμένα να κατέχουν τουλάχιστον 2 γάτες. Το Βρετανικό Ναυτικό απαγόρευσε τις γάτες σε πλοία μόλις το 1975.

Μερικές από τις πιο γνωστές γάτες που “πολέμησαν” με το Βρετανικό Ναυτικό είναι οι παρακάτω:

Ο Blackie, του HMS Prince of Wales (σε φωτογραφία με τον Winston Churchill)
Οι γάτες του HMS Hawkin
Ο Convoy του HMS Hermione
Ο Peebles του HMS Western Isles
Ο Pincher του HMS Vindex (αεροπλανοφόρο του 1ου ΠΠ)
Άγνωστη γάτα στο κανόνι του διάσημου θωρηκτού HMS Dreadnought
Άγνωστη γάτα που κόβει βόλτες στα 15 ιντσών κανόνια του HMS Queen Elizabeth
Ο Simon του HMS Amethyst που παρασημοφορήθηκε επειδή τραυματίστηκε σε περιστατικό ανταλλαγής πυρών μεταξύ του βρετανικού πλοίου και Κινέζων στρατιωτών στο ποταμό Γιανγκτσε το 1949. Η παρουσία του Simon κράτησε το ηθικό των ναυτών ψηλά, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε με επιτυχία τους αρουραίους που μάστιζαν το πλοίο. O Simon πέθανε λίγους μήνες αργότερα από μόλυνση πιθανότατα από τις πληγές που υπέστη, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.