Η Μόσχα αδυνατεί να αγοράσει τα 2.300 T-14 Armata που χρειάζεται

14
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν δεχθεί το 2015 ένα γερό σοκ: ο Ρωσικός Στρατός είχε παρουσιάσει ένα νέο άρμα μάχης, πιο γνωστό ως T-14 Armata, και ένα νέο βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης που μοιραζόταν το ίδιο σασί με το T-14, το T-15. Τα δύο νέα οπλικά συστήματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν  τα T-72 και BMP-2, αρκετά από τα οποία είναι σε χρήση από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Τρία χρόνια μετά, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τα ίδια…

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το «Popular Mechanics», η Μόσχα είναι αναγκασμένη να στηρίζεται στα παλαιότερα άρματα μάχης και ΤΟΜΑ επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την αγορά μεγάλης ποσότητας των νέων όπλων. Η συρρίκνωση της οικονομίας οδηγεί σε περικοπές στον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει απαίτηση να χρηματοδοτηθεί πλειάδα άλλων προγραμμάτων (π.χ. Su-57, νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος, νέα αεροπλανοφόρα, ανανέωση πυρηνικού οπλοστασίου κ.α.). Κάθε Armata εκτιμάται ότι κοστίζει τουλάχιστον $4 εκατ., κάνοντας το στόχο κατασκευής 2.300 T-14 μέχρι το 2025 σχεδόν απρόσιτο. Για την κατασκευή των 2.300 Armata απαιτούνται $9,2 δις.

 

Πρόσφατα η Ρωσία ανακοίνωσε την παραγγελία 132 T-14 & T-15, ένας αριθμός ικανός να εξοπλίσει μία ταξιαρχία. Η έδρα των Armata θα είναι πλησίον της Μόσχας, με τα οχήματα «προσανατολισμένα» προς τη Βαλτική και την Ουκρανία. Η γραμμή παραγωγής των δύο τύπων θα μείνει πιθανόν ανοικτή, με πρόσθετες παραγγελίες μικρών ποσοτήτων, μήπως τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν μελλοντικά προς το καλύτερο. Είναι επίσης πιθανό να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς το νέο ΤΟΜΑ Kurganets-25, για την αντικατάσταση του BMP-2. Αλλά τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα συνεχίσουν να στηρίζονται στα T-72 και T-90, που λαμβάνουν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, με την εγκατάσταση νέου ΣΕΠ, συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, βελτιωμένη θωράκιση ERA και σύστημα ενεργητικής προστασίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Guest
Παναγιωτης

μα αυτοί δεν ήταν που θα μας δάνειζαν χρήμα ; και τώρα αδυνατούν να αγοράσουν όπλα παραγωγής τους

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Δεν νομίζουμε ότι ήταν ποτέ σε θέση να δανείσουν ποτέ κανένα. Αυ

Thomas
Guest
Θωμάς

Δηλαδή τι τσάμπα οι υποκλίσεις στον Βλαδίμηρο και τα παρακάλια στους παπάδες;

Αλλιώς μας τα είχαν πει οι Γεροντάδες……..

Ας ελπίσουμε κάποιοι να βάλουν μυαλό από αυτή την ιστορία (έστω και τώρα)

dimitrov
Guest
dimitrov

Πάντως $4 εκ το τμχ δεν είναι κακή τιμή για τις δυνατότητες που προσφέρει. Θεωρητικά τουλάχιστον. Διότι στο πεδίο δοκιμών και στη μάχη κυρίως φαίνεται τι κάνει. Πάντως ο στόχος των 2.400 τμχ είναι για μένα εξ΄αρχής υπερβολικός.

chikichiki
Guest
chikichiki

Για μένα αυτό είναι και το πιο σημαντικό σκέλος. Η αγορά αυτή θα ήταν κάτι παραπάνω από κολοσσιαία, οπωσδήποτε εκτός των δυνατοτήτων των ρωσικών ΕΔ δεδομένων των παράλληλων εξελίξεων σε άλλα προγράμματα. Τμηματικές παραγγελίες μικρότερου συνολικού αριθμού θα είναι υπερ-αρκετές για την κάλυψη των αναγκών τους. Άλλωστε, όλα τα υπόλοιπα άρματά τους έχουν ζωή ακόμα.

dimitrov
Guest
dimitrov

Συν τοις άλλοις τα υπόλοιπα άρματα που λέτε αναβαθμίζονται, εκσυγχρονίζονται κλπ,κλπ. Για μένα αυτά είναι η κυρίως “απειλή” και όχι τα Τ-14 και Τ-15.
Ειδικά αν δούμε τις επιδόσεις των λέο2α4 απέναντι σε παλιά αντιαρματικά συστήματα στη Συρία μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο ……….
Παρεπιπτόντως τα Τ-14 δεν με εντυπωσιάζουν τόσο. Αντίθετα βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τα Τ-15 και τα Kurganets-25.

Π.Α
Guest
Π.Α

Καμια σχεση μ αυτο που γραφεις.

Thras
Guest
Thras

Νομίζω ότι τα αντίστοιχα Δυτικά Leo2/M1 καινούρια κοστίζουν κοντά στα $10εκ. το ένα! Άρα οι ρώσοι φαίνεται να παράγουν αντίστοιχα, αν όχι καλύτερα άρματα μαχης απο τα κορυφαία της Δϋσης, στο 40% του κόστους!!!Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα.

Όπως επίσης είναι απίστευτο το μέγεθος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με την οικονομία της χώρας. Το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι όσο αυτό της Ιταλίας…

chikichiki
Guest
chikichiki

Πέρα από το ότι η wiki εκ πρώτης όψεως δίνει σχεδόν το μισό κόστος από αυτό που αναφέρατε για ένα Leo2A6 (η πηγή φαίνεται αξιόπιστη), το 40% που προκύπτει θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να σας προβληματίσει διότι όπως κι εσείς εμφανώς διαπιστώνετε, είναι νούμερο εξωπραγματικό. Όλα τα πιθανά σενάρια και στερεότυπα (“διεφθαρμένοι δυτικοί, γκατζετομανείς του τεχνολογικού μεσσιανισμού, ενώ οι Ρώσοι τα φτιάχνουν απλά και αξιόπιστα” και άλλα τέτοια τροπάρια) να αθροίσει κανείς, πάλι είναι οικονομικά απίθανο να επιτευχθεί τέτοια διαφορά κόστους με μηδενική ή ακόμα και θετική (για τη Ρωσία) διαφορά ποιότητας. Παρά τις διαφορές εργασιακού κόστους/αγοραστικής δύναμης/οικονομικών μεγεθών/διαφάνειας… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Νομίζω πως ο φίλος όταν μιλάει για 10εκ/τμχ για τα λέο2α6 δεν αναφέρεται στην βικιπαιδεία αλλά στην συμφωνία του Παπαντωνίου. 170τμχ για 1,7δις ευρουλάκια. 2δις με τα λέο2α4 τουτέστιν 8 μύρια/τμχ και 2/τμχ φάπα. Αν θυμάμαι καλά τα ποσά.
Να σημειώσω εδώ πως ο αρθρογράφος λέει “Κάθε Armata εκτιμάται ότι κοστίζει τουλάχιστον $4 εκατ., …” άρα μιλάμε και για 4,5 ή 5 ή και για 6 να υποθέσω?

Brainp
Guest
Brainp

Το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι εντελως πλασματικό, αυτό είναι κάτι που συνομολογουν πολλοι οικονομολόγοι. Οταν η ίδια η κυβέρνηση κάνει μπίζνες με μαύρα λεφτά και αγνώστου προέλευσης κεφάλαια ποιος μπορεί να υπολογίσει το αληθινό Ρωσικό ΑΕΠ;

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Καταρχάς πιστεύω ότι το να κάνουμε τα τεθωρακισμένα ολοένα και βαρύτερα, όταν υπάρχουν τόσα σύνθετα υλικά RAM για έξυπνες smart θωρακίσεις είναι άτοπο και άστοχο. Το μέλλον το βλέπω σε light tanks. Δεύτερον θεωρώ ότι η υψηλότερη προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι πλέον η ανάπτυξη ενός μοντέρνου -μικρού- αεροπλανοφόρου, αλλά αυτή τη φορά χωρίς ράμπα γιατί μέχρι και οι Κινέζοι φαίνεται ότι τους έχουν ξεπεράσει σε αυτόν τον τομέα. Όσο για το su-57, ας χρησιμοποιήσουν τις Τουρκικές λίρες του Ερντογάν για επίσπευση. Λογικά εκσυγχρονισμός όλων των BMP και Τ-κάτι μέχρι νεοτέρας. Ότι κάνει και η Ελλάδα δηλαδή που λόγω κρίσης… Read more »

Flanker
Guest
Flanker

Οι Ρωσοι δεν βιαζονται και σωστα: Απο το 2012 και μετα εκσυγχρονισαν ανω των 1500 Τ-72Β σε Τ-72Β3/Β3Μ. Σε εξελιξη ειναι ο εκσυγχρονισμος των 400 Τ-90 σε Τ-90ΑΜ και σε αρχικο σταδιο ο εκσυγχρονισμος ανω των 500 Τ-80Β σε ΒVM. Συνολο κοντα στα 2400+ αρματα μαχης ισαξια των Leo-2A5 ,και ανωτερα των leo2A4 και Μ-1Α1. Αυτα σε απολυτους αριθμους.Σε επιπεδο θεατρου επιχειρησεων ,εχουν να αντιμετωπισουν καμια 300 λεο2Α4 των Πολωνων και εκσυγχρονισμενες εκδοσεις των Τ-72Μ. Η διαφορα τοσο σε ποιοτητα οσο και σε αριθμους ειναι καταθλιπτικη υπερ των ρωσων.Γιατι να βιαστουν? Οι Αμερικανοι εχουν προβληματα στην περαιτερω εξελιξη του Μ-1Α2… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Θυμάστε τα 455 BMP 3 που θα αγόραζε η κυβέρνηση Καραμανλή με 2 δις €; Μιλάμε ολόκληρη Ρωσία κολλάει στα 9 δις $ για 3200 τεμάχια, τι να πει η χρεοκοπημένη Ελλάδα που με το 1/5 περίπου πήγαινε για 455 τεμάχια.

Αυτή είναι η Ελλάδα, από αυτούς κυβερνάται, προηγούμενους, νυν και επόμενους και αυτοί είμαστε κι εμείς που τους εκλέγουμε….