Η Ρωσία αναβαθμίζει την αντιβαλλιστική προστασία της Μόσχας  

0
201

Έναν νέο πύραυλο που θα αντικαταστήσει το αντιβαλλιστικό βλήμα 53Τ6 Gazelle δοκίμασαν με επιτυχία οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) στο πεδίο βολής Σάρυ-Σαγκάν στο Καζαχστάν. Ο αναβαθμισμένος PRS-1M, σχεδιασμένος να αναχαιτίζει μεμονωμένες ή πολλαπλές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων νέας γενιάς, θα αποτελέσει μέρος του αντιβαλλιστικού συστήματος Α-135 «Αμούρ» που προστατεύει την ρωσική πρωτεύουσα από πιθανό πυρηνικό πλήγμα.

Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή των Δυνάμεων Αεράμυνας, Σμήναρχο Αντρέι Πριχότσκα, ο νέος πύραυλος διαθέτει σημαντικά ανώτερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με αυτόν που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα του υπουργείου Άμυνας «Κράσναε Ζεϊντά» (Ερυθρός Αστέρας) ο PRS-1M υπερτερεί σε «εμβέλεια, ακρίβεια και επιχειρησιακή ζωή». Πέραν της επικείμενης ένταξης του πυραύλου σε υπηρεσία με την ολοκλήρωση του σταδίου των δοκιμών, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Βίντεο από την δοκιμή

Ο PRS-1M είναι ελαφρύτερος, με νέο κινητήρα που προσδίδει ταχύτητα 4 χλμ ανά δευτερόλεπτο και διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα κατεύθυνσης, ανθεκτικό στα αντίμετρα που αναπτύσσει ένας επερχόμενος ICBM. Το μέγεθός του είναι ίδιο με των αντιβαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς 53T6 που αναμένεται να αντικαταστήσει –οι τελευταίοι βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1995 και δεν παράγονται πλέον– και θα εκτοξεύεται από τα υπάρχοντα σιλό πυραύλων που προστατεύουν σήμερα την Μόσχα ή από κινητούς εκτοξευτές.

Η εμβέλειά του εκτιμάται στα 350 χλμ και σε ύψη 40-50.000 μέτρων και η πλέον πρόσφατη δοκιμή του ήταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, στο ίδιο πεδίο βολής του Καζαχστάν. Η αναβάθμιση του αντιβαλλιστικού συστήματος Α-135 δεν περιορίζεται όμως μόνο στον τομέα των βλημάτων. Κατά τον Σμήναρχο Πριχότσκα η VKS (BKC, Воздушно-космические силы) εκσυγχρονίζει πλήρως τις δυνάμεις αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ και των μέσων αναγνώρισης και πληροφοριών.

Βίντεο από προηγούμενη δοκιμή

Το αντιβαλλιστικό σύστημα A-135 άρχισε να δοκιμάζεται το 1979, επί Σοβιετικής Ένωσης. Αποτελείται από το ραντάρ Don-2N στο Σόφρινα, στα περίχωρα της Μόσχας, το Κέντρο Διοίκησης 5K80 στο Πούσκινα και αρκετές πυροβολαρχίες βλημάτων ανεπτυγμένες και έτοιμες να αναχαιτίσουν ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση με στόχο την πρωτεύουσα.

Αλέξανδρος Θεολόγου