19.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΓιατί η Ρωσία μας απειλεί να μη στείλουμε S-300 στην Ουκρανία, πως...

Γιατί η Ρωσία μας απειλεί να μη στείλουμε S-300 στην Ουκρανία, πως φτάσαμε εδώ;

- Advertisement -

Αυξάνει την πίεση η Μόσχα προς την Ελλάδα με βάση την υπόθεση -που στα ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζεται ως βεβαιότητα- ότι η χώρα μας θα αποστείλει το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που υπηρετεί στην Κρήτη, στην Ουκρανία. Το ζήτημα εδώ βέβαια είναι επίτηδες «μπερδεμένο» καθώς τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ελλάδα και υπάρχουν μόνο σκέψεις, που διατύπωσε μάλιστα και ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος ακριβώς έτσι, πως “αν υπάρχει σχετική πρόταση ας γίνει” (εννοώντας τις ΗΠΑ για παροχή πυραύλων Patriot).

Το ενδιαφέρον; Ότι το «υπό σκέψη» και το «μπορεί» στην Ελλάδα, δικά μας ΜΜΕ το ερμηνεύουν ως «δεδομένο» και ως «έτοιμη η κυβέρνηση να το κάνει» και στη συνέχεια ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως το πρακτορείο TASS το αναμεταδίδουν!

Οπότε οι Ρώσοι επίσημοι με τη σειρά τους, κάνοντας «διαχείριση πιθανής ζημίας» έχουν ξεσπαθώσει σε πιέσεις κατά της Ελλάδας. Είχαμε λοιπόν δήλωση του Georgiy Muradov, μόνιμου απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία, ο οποίος μιλώντας στο RIA Novosti είπε πως «…μια τέτοια κίνηση από την Αθήνα θα ήταν απερίσκεπτη εκδήλωση εχθρότητας προς την Ρωσία, και επίσης ένα ριψοκίνδυνο βήμα εις βάρος των δικών της εθνικών συμφερόντων, όπως ήδη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης δηλώνει ανοιχτά. Μάλιστα όσοι Έλληνες υποστηρίζουν το Κίεβο υπονομεύοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας τους, ας θυμηθούν πως ήταν η Μόσχα που κινούμενη από τις φιλικές της σχέσεις με την Αθήνα, προμήθευσε αυτό το σύστημα αεράμυνας πριν χρόνια».

Ο Georgiy Muradov

Ο Muradov που είχε υπηρετήσει ως Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία εκείνη την περίοδο (1999) τόνισε πως «οι S-300 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας καθώς διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης φίλου-εχθρού».  

Στο θέμα επανήλθε και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα η οποία δήλωσε πολύ πιο ευθέως πως η Ρωσία θεωρεί «εχθρική ενέργεια την ελληνική πρόθεση μεταφοράς των S-300 στην Ουκρανία». Λέγοντας πως «οι ελληνικές αρχές πρόσφατα υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας S-300 PMU1, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν επιπλέον αριθμό αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot για να τα αντικαταστήσουν». Τέλος η ίδια κατηγόρησε την Ελλάδα πως αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις για το εμπόριο όπλων και τις σχετικές διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ρωσία, που απαγορεύουν την εξαγωγή των S-300 χωρίς την άδεια της Μόσχας, ενώ είπε πως ότι μεταφερθεί στην Ουκρανία θα γίνει στόχος και θα καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τι έχουμε από όλα τα παραπάνω: Το πρώτο το είπαμε, εγχώρια ΜΜΕ παραφράζουν μια διατύπωση του Έλληνα υπουργού Αμύνης ως «απόφαση», ως «ομολογία», ως «παραδοχή», και μάλιστα έχουν κάνει και ανάλυση κειμένου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όχι μόνο θα έρθουν αμερικανικοί Patriot στην Ελλάδα προς αντικατάσταση των S-300 αλλά αυτοί θα ανήκουν στις ΗΠΑ και δεν θα υπηρετούνται από Ελληνικό προσωπικό. Μόνο που όλα αυτά δεν έχουν ειπωθεί ή συμφωνηθεί. Το ότι υπάρχει ο σχετικός προβληματισμός, ναι, αλλά έως εκεί. Η βεβαιότητα που πολλοί διατυπώνουν δεν προέρχεται από κανένα στοιχείο και κακώς η όποια φιλορωσική διάθεση να οδηγεί σε τέτοιες υπερεκτάσεις και ταύτιση με ρωσική επιχειρηματολογία.

Καταγγελίες ότι η Μόσχα θα εγκαταστήσει ραντάρ και πυραύλους S-400 στο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο

Το δεύτερο στοιχείο είναι η «ρωσική επίθεση» δηλώσεων. Από πλευράς Μόσχας, καλώς κάνουν, είναι σε πόλεμο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη ροή όπλων προς την Ουκρανία, οπότε ασκούνται σε βαρύγδουπες δηλώσεις και προειδοποιήσεις προς την «φίλη Ελλάδα» να μην διανοηθεί να στηρίξει περισσότερο το Κίεβο. Δεν το λέμε ειρωνικά, η Μόσχα κάνει από τη δική της πλευρά αυτό που την συμφέρει και προσπαθεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις, που όμως γνωρίζει ότι ακόμη είναι σε μια σφαίρα υποθέσεων.

Το τρίτο και σημαντικό; Η Μόσχα μας «ενημερώνει» να μην διανοηθούμε ως χώρα να στείλουμε S-300 στο Κίεβο, γιατί υποτίθεται αυτό «θα υπονομεύσει την αμυντική μας ικανότητα». Ότι δηλαδή θα λείψουν από την Ελλάδα οι συγκεκριμένοι πύραυλοι και πως δεν μπορούν να αντικατασταθούν (περισσότερα εδώ θα γράψουμε εντός των ημερών). Αρχικά να σχολιάσουμε εδώ πως την αμυντική μας ικανότητα και δυναμική την κρίνουμε εμείς οι ίδιοι, Έλληνες πολίτες και ειδήμονες και πολιτικά και στρατιωτικά υπεύθυνοι και δεν είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος μιας τρίτης χώρας, που δεν είναι καν σύμμαχος μας.

Κόμβο ρωσικού αερίου υποσχέθηκε να κάνει την Τουρκία ο Πούτιν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν

Πέρα από το άκομψο της διατύπωσης, η Ρωσία αφού τόσο νοιάζεται για την εθνική μας άμυνα, ας μας εξηγήσει με ποιο σκεπτικό έκανε εξαγωγή μιας ενισχυμένης πυροβολαρχίας S-400 στην Τουρκία. Πως δηλαδή η ίδια στήριξε την Τουρκία στην επιθετικότητα της προς την Ελλάδα, ενίσχυσε το υπερφίαλο των δηλώσεων του Ερντογάν, ο οποίος κάθε μέρα πλέον μας απειλεί με εισβολή και πόλεμο. Μήπως η Ρωσία διασφάλισε πως οι πύραυλοι αυτοί δεν θα στραφούν κατά ελληνικών μαχητικών; Μήπως εξασφάλισε πως το σύστημα των S-400 θα τοποθετηθεί μακριά στην ανατολική Τουρκία για να υπερασπίσει την χώρα από πιθανά ιρανικά βαλλιστικά βλήματα και μόνο; Τίποτα από όλα αυτά.

Να θυμίσουμε εδώ πως οι S-300 έφθασαν στην Ελλάδα το 1999, χωρίς η χώρα μας να τους έχει παραγγείλει ή ζητήσει, αλλά μέσω μιας πολύ προβληματικής διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Καθώς ήταν κυπριακή παραγγελία, η οποία ουδέποτε πήγε στην Κύπρο μετά από τουρκικές απειλές πολέμου (ξανά δηλαδή το γνωστό στυλ της Άγκυρας), οπότε βρέθηκε η κοινή λύση να τους παραλάβει η Ελλάδα. Και τότε λοιπόν η Ρωσία, ενώ είχε κάνει την πώληση στην Κύπρο, δέχθηκε και αυτή τον τουρκικό εκβιασμό χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

Να λοιπόν το κεντρικό ζητούμενο. Η Ρωσία πουλά όπλα παντού. Και στην Ελλάδα, και στην Κύπρο και στην Τουρκία. Τα υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή τους S-400, στην Τουρκία. Τα μεσαίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Οπότε εφόσον δρα ως τυπικός έμπορος όπλων, ας αφήσει τις μεγαλοστομίες περί ειδικού ενδιαφέροντος για την ελληνική άμυνα.

Προφανώς Ελλάδα και Ρωσία μας συνδέουν πολλά και υπάρχει μεταξύ μας εκτίμηση και συμπάθεια, με πολλές βάσεις, θρησκευτική, παράδοσης, ιστορική. Αλλά μια διμερής φιλία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο ένδοξο παρελθόν, οφείλει να συντηρείται και κάθε στιγμή.

Πούτιν και Ερντογάν κήρυξαν την έναρξη των εργασιών κατασκευής για τον τρίτο αντιδραστήρα του Ακούγιου

Δυστυχώς για την κοινή μας φιλία, η Ρωσία, έχει κάνει την δική της στροφή υπέρ της Τουρκίας, και όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο στρατιωτικό προμηθεύοντας την με όπλα και σχετική τεχνογνωσία. Αλλά και συνεργαζόμενη άτυπα μαζί της στην Συρία, προσκαλώντας την ως παρατηρητή στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, με πολλές συναντήσεις Πούτιν και Ερντογάν, έχοντας την Άγκυρα ως προνομιακό διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό, απολαμβάνοντας ήδη ελευθερία κινήσεων και μεταφοράς κεφαλαίων στην Τουρκία, καθώς εκεί δεν εφαρμόζονται κυρώσεις εναντίον της.

Αμερικανοί βουλευτές στον Μπλίνκεν: Πείτε μας τι κάνετε με την Τουρκία και τις κυρώσεις για τους S-400

Ακόμη είναι η Ρωσία που συζητά με την Τουρκία την εξαγωγή ακόμη πιο υψηλής τεχνολογίας όπλων (θυμόμαστε την επίδειξη του Su-57 στον Ερντογάν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν), είναι η Ρωσία που χτίζει ένα τεράστιο πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο, είναι η Ρωσία που χρηματοδοτεί το όλο έργο και τώρα συζητά και για δεύτερο παρόμοιο εργοστάσιο.

Ερντογάν και Πούτιν επιθεωρούν το μαχητικό Su-57 στην αμυντική έκθεση MAKS 2019 κοντά στη Μόσχα. Τότε ο Πούτιν είχε δηλώσει πως συζητά με την Τουρκία την συνεργασία για τα μαχητικά Su-35 και Su-57, τόσο για αγορά όσο και για συμπαραγωγή.

Δεν θέλουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Η σχέση Τουρκίας και Ρωσίας δεν είναι κάτι δεδομένο, έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα, έχει τριβές, έχει παρασκήνιο. Αλλά χτίζεται εδώ και χρόνια, αναπτύσσεται, σε κάποιους τομείς όπως τον ενεργειακό «τρέχει», και η σύγκλιση των δύο χωρών μεγαλώνει συνεχώς. Και διαφαίνεται ήδη η πρόθεση και των δύο (όχι όμως και συγχρονισμός) να μελετηθεί μια μεγάλη «χαλαρή συνεννόηση τους» που θα συμπεριλαμβάνει το Ιράν και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ασίας με τουρανική παράδοση. Σε όλα αυτά η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει τυφλή.

Να θίξουμε και το ειδικό-νομικό του ζητήματος. Μας λέει η κ. Ζαχάροβα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξάγει τους S-300 σε τρίτη χώρα, χωρίς την ρωσική άδεια. Πράγματι μια τέτοια πρόβλεψη συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις συμφωνίες πώλησης όπλων. Μπορεί η Ελλάδα να παραβιάσει μια τέτοια συμφωνία; Αν κρίνει πως είναι προς εθνικό της όφελος και λάβει αρκετά ανταλλάγματα ναι. Μετά η Ρωσία έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από εμάς για παραβίαση της διμερούς σύμβασης μας και να ζητήσει και δικαστική επίλυση. Εμφανώς λοιπόν δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει «ελαφρά τη καρδία» και σίγουρα θα επηρεάσει δυσμενώς τις ελληνορωσικές σχέσεις. Οι οποίες έχουν χειροτερέψει από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την Ουκρανία.

ΗΠΑ: Όχι στην προσπάθεια Ακάρ να συνδέσει τους S-300 με τους S-400

Το πρόβλημα όμως είναι κοινό. Η μεν Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή των S-300, με τις όποιες νομικές και διπλωματικές δυσχέρειες του. Η δε Ρωσία όμως, εισβάλλοντας στην Ουκρανία, αποφάσισε να ανατρέψει το μεγαλύτερο ταμπού στη μεταπολεμική Ευρώπη, ότι δηλαδή δεν θα είχαμε νέο «μεγάλο πόλεμο» στην ήπειρο μας, με συμμετοχή υπερδυνάμεων, που μάλιστα θα απειλούν συνεχώς, έστω και με ιδιόρρυθμες διατυπώσεις, με χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσική απόφαση, που παραβιάζει πολύ περισσότερα και πολύ πιο σοβαρότερα στο διεθνές δίκαιο από ότι μια πιθανή μεταφορά όπλων από την Ελλάδα προς το Κίεβο, δεν ήταν ούτε «μη αναστρέψιμη», ούτε μονόδρομος για τη Μόσχα. Αν το ΝΑΤΟ, ανοήτως ή ριψοκίνδυνα «πίεζε» για επέκταση προς τα ανατολικά η Ρωσία είχε το κύρος, την έμφαση, την διπλωματική παράδοση να το φρενάρει, να το μπλοκάρει, να το παζαρέψει. Έκανε μάλιστα και κινήσεις πέρα και πάνω από τη διπλωματία, καταλαμβάνοντας το 2014 την Κριμαία (πάλι σε παραβίαση διεθνών νόμων και ξεκάθαρα επιθετικά), ενώ στήριξε και την απόσχιση των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, μιας χώρας που την ακεραιότητα των συνόρων της και την εθνική της ανεξαρτησία είχε η ίδια αποδεχθεί και αναγνωρίσει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για διεύρυνση της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας

  • Αν λοιπόν η Ρωσία πιστεύει πως όλα αυτά μπορεί να γίνουν χωρίς επιπτώσεις κάνει λάθος.
  • Αν πιστεύει πως με απειλές μπορεί να συντηρήσει την ελληνορωσική σχέση κάνει λάθος.
  • Αν πιστεύει πως οι S-400 στην Τουρκία δεν απειλούν ευθέως την Ελλάδα κάνει λάθος.
  • Αν νομίζει ότι προμηθεύοντας με πολεμική τεχνολογία την Άγκυρα, δεν τραυματίζει την Ελλάδα κάνει λάθος.
  • Αν θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να ανεχθεί την διάλυση της Ουκρανίας γιατί «είναι ιστορικά ρωσικός χώρος και έχουμε εκεί δικαιώματα» (το επιχείρημα της Μόσχας) βλέποντας το ίδιο ακριβώς επιχείρημα να χρησιμοποιεί και η Τουρκία στο Αιγαίο, κάνει λάθος.
  • Αν η Ρωσία εκτιμά πως προωθώντας το Πατριαρχείο Μόσχας στη φιλοδοξία του να υποκαταστήσει και να υπονομεύσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο -πολλά χρόνια τώρα- δεν θίγει την Ελλάδα κάνει λάθος. Το ίδιο και να θεωρεί πως περνά απαρατήρητη η “εισπήδηση” που επιχειρεί η Ρωσική Εκκλησία εντός Ελλαδικής και Κυπριακής Εκκλησίας.
  • Αν η Ρωσία προμοτάρει την Τουρκία ως “ενεργειακό κόμβο” και ως “συνέταιρο” στον συριακό εμφύλιο και νομίζει ότι αυτό δεν μας προβληματίζει κάνει λάθος. Και αν ταυτόχρονα βλέπει τις ελληνικές προσπάθειες να γίνουμε εμείς ενεργειακός κόμβος και τις αποδοκιμάζει, και πιστεύει ότι αυτό δεν μας απογοητεύει κάνει λάθος.
  • Αν η Ρωσία ελπίζει πως με την απειλή των όπλων θα επιβάλλει την άποψη της, όπως ακριβώς προσπαθεί να κάνει και η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδος τότε και πάλι κάνει λάθος, ότι αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό.
  • Αν η Ρωσία τέλος, πιστεύει πως δικαιώνεται ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων υπερδυνάμεων -δηλαδή των ΗΠΑ- που και αυτές έχουν υποπέσει σε παρεμφερείς βαρύτατες αμαρτίες και μπορεί να επικαλείται επιλεκτικά τη «διεθνή νομιμότητα» και εδώ για πολλοστή φορά κάνει λάθος. Φιλικά πάντα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

175 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
175 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαρτίου 1999: Nighthawk down, οι Σέρβοι καταρρίπτουν...

2
Αεροσκάφος κρούσης stealth F-117A Nighthawk της Αμερικανικής Αεροπορίας καταρρίπτεται από σερβική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Είναι η μόνη καταγεγραμμένη απώλεια...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ – Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται...

ΗΠΑ: Κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι της Υεμένης

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψε 4 μακράς εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως είχαν στόχο...

Ουκρανία: 190 ρωσικοί πύραυλοι σε μια εβδομάδα-Το Κίεβο ζητεί περισσότερους Patriot

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 28, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το...