29.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε εχθρό της χώρας μας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα του αγωγού East Med που θα φέρει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου πιο κοντά στην Ευρώπη, είναι κατά γενική ομολογία μια στρατηγική συμμαχία που θα ωφελήσει και τα τρία κράτη. Πως μεταφράζεται όμως αυτό το όφελος για τους τρεις εταίρους, και το κυριότερο, ποιοι και γιατί δεν θέλουν με τίποτα να δουν αυτό το έργο να υλοποιείται;

Ως προς το κομμάτι των οφελών, ας δούμε τι γράφει ο Greek Reporter:

Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σίγουρα από την πρόσφατη συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Η συμφωνία υπογράφηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι συνομιλίες μεταξύ των τριών εθνών για το θέμα ξεκίνησαν το 2015 και έχουν προχωρήσει σε μια συμπαγή συμμαχία, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τον ανατολικό βυθό της Μεσογείου θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε μόνο να συγκεντρώσει τα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου και να ενισχύσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και να εκμεταλλευτεί τον αγωγό για να καλύψει τις δικές του ανάγκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ David Friedman, ο αγωγός έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία εκτός από τα οικονομικά οφέλη για τις εμπλεκόμενες χώρες. Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου, αν και είναι μικρότερος από τον ρωσικό North Stream, αναμφισβήτητα θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσει τον ρόλο της Ρωσίας ως αποκλειστικού προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Handelsblatt: Πολλαπλά οφέλη της Ελλάδας από τον East Med

Ποιες οι διαθέσεις των ΗΠΑ;

Είναι σαφές πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς την δημιουργία του East Med, για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Σύμφωνα με την «The Jerusalem Post», η δραστηριότητα των τριών μεσογειακών χωρών συμβαίνει σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αναμένει την παραλαβή του Α/Α συστήματος S-400. Το τελευταίο έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, που θεωρεί ότι πρέπει πλέον να στηρίζεται σε πιο έμπιστους συμμάχους στην περιοχή.

Αν αυτό θεωρείται δεδομένο μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ, υλοποιείται σιγά άλλα σταθερά στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, κάτι που φαίνεται και από την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας.

Στο ζήτημα του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν κρατούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ο υφυπουργός εξωτερικών για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell ενθάρρυνε τη Λευκωσία να συνεχίσει τον σχεδιασμό της, χαρακτηρίζοντας την τουρκική θεώρηση «μειονότητα» απέναντι στη διεθνή επικρατούσα άποψη και εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πρόκληση εις βάρος της Κύπρου.

Jerusalem Post: “Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να βασιστούν στην αμερικανική υποστήριξη”

Οι μεγάλοι χαμένοι

Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις γεωστρατηγικής για να αντιληφθεί κάποιος πως οι μεγάλοι χαμένοι από την κατασκευή του αγωγού East Med, είναι η Τουρκία και η Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, βλέπουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα Ελλαδας-Κύπρου-Ισραήλ, με έκδηλη την υποστήριξη των ΗΠΑ, που βγάζει την Άγκυρα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού της Ανατολικής Μεσογείου.Το κοίτασμα Leviathan ανακαλύφθηκε το 2010 ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, και το μέγεθός του σε φυσικό αέριο εκτιμάται στα 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το κοίτασμα Zohr στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών με 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Επίσης στην παρακείμενη οικονομική ζώνη της Κύπρου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα αποθέματα, με την αμερικανικών συμφερόντων Exxon να έχει αναλάβει να κάνει γεωτρήσεις.

Τα λάθη της Τουρκίας, Νο 2, η σύγκρουση με το Ισραήλ

Είναι προφανές από δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, πως η τρέχουσα διάθεση της Ουάσιγκτον, δεν είναι να αφήσει την Άγκυρα να ανακατευτεί στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και προτιμά έναν αξιόπιστο άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ + Αιγύπτου, για να εξορυχθούν οι υδρογονάνθρακες και να κατευθυνθούν στην ενεργειακά “πεινασμένη” και εξαρτώμενη από τη Ρωσία, Ευρώπη.

WSJ: Η Τουρκία να “πάρει πόδι” από το NATO

 

Ο επόμενος μεγάλος χαμένος, δεν είναι άλλος από την Ρωσία. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2016, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου από την ΕΕ προέρχονταν από την Ρωσία (32%), τη Νορβηγία (12%), τη Νιγηρία και την Σαουδική Αραβία (και 8%) και το Καζακστάν (7%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία (40%), τη Νορβηγία (25%) και την Αλγερία (12%), ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των εισαγωγών στερεού καυσίμου (κυρίως άνθρακα) από τη Ρωσία (30%), την Κολομβία (23%) και την Αυστραλία (15%).

Οι παρακάτω πίνακες, αποτυπώνουν με σαφήνεια την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, για αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και στερεά καύσιμα (άνθρακα).

Στην ΕΕ το 2016, το ποσοστό εξάρτησης ήταν ίσο με 54%, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ καλύφθηκαν από εισαγωγές. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από πάνω από 90% στη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, έως κάτω από το 20% στην Εσθονία και τη Δανία. Το ποσοστό εξάρτησης αυξήθηκε σε 54% το 2016, από 47% που ήταν το 2000.

Η ΕΕ εξαρτάται κυρίως από τη Ρωσία για εισαγωγές αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και στερεών καυσίμων.

Δεν είναι μυστικό πως οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πολλές χώρες μέλη όμως, έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ρωσία που εκτείνονται μέχρι το 2025 και ορισμένα (λίγα) φτάνουν ως το 2030, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες, θεωρούν επισήμως την Μόσχα αναξιόπιστο πάροχο. Η ΕΕ αναζητά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, εναλλακτικές πηγές ενέργειας που μπορούν να φανούν στον παρακάτω πίνακα και περιστρέφονται γύρω από χώρες της Μέσης Ανατολής, από Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν και από εισαγωγές από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ανατολική Αφρική.

Ο ανωτέρω πίνακας φυσικά δεν αναφέρει τον East Med, διότι δημοσιεύτηκε το 2015. Παρόλα αυτά, είναι εμφανή τα μειονεκτήματα σε κάθε εναλλακτική επιλογή εισαγωγής από άλλες πηγές, όπως πολιτική αστάθεια (Ιράκ), διεθνείς κυρώσεις (Ιράν) κτλ. Πολλοί από αυτούς τους προμηθευτές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τυχόν κενό της Ρωσίας, ενώ και το ζήτημα της τελικής τιμής, σίγουρα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Προφανώς εάν ο ίδιος πίνακας συντασσόταν σήμερα, θα παρουσίαζε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Θα απεικόνιζε την Ανατολική Μεσόγειο ως δυνητική εναλλακτική πηγή σεβαστού μέρους του φυσικού αερίου που η ΕΕ εισάγει από την Ρωσία. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, είναι σαφές πως ο East Med δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει τυχόν κενό της Ρωσίας. Είναι σε θέση όμως να προσφέρει μια σπουδαία εναλλακτική πηγή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την -εν μέρη- ανεξαρτητοποίηση της ΕΕ από το φυσικό αεριο της Ρωσίας και την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε σκληρό συνάλλαγμα που έχει τόσο πολύ ανάγκη η στηριζόμενη στις εξαγωγές ορυκτού πλούτου, ρωσική οικονομία.

Συνοψίζοντας

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω και κάνοντας ένα βήμα πίσω για να δούμε την “μεγαλύτερη εικόνα”, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία. Πέρα από τις -όχι και πολλές- κοινές επιδιώξεις στο μέτωπο της Συρίας, Άγκυρα και Μόσχα δεν θέλουν με τίποτα να δουν τον East Med να κατασκευάζεται. Και εδω ταιριάζει η φράση, “Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος”, διότι παρά την κατάρριψη του ρωσικού σουχόι το 2015 από τουρκικά μαχητικά και παρά την δολοφονία Καρλόφ τον επόμενο χρόνο στην Άγκυρα, οι δυο χώρες απολαμβάνουν έναν ιδιότυπο “μήνα του μέλιτος”, που απ’ ότι φαίνεται, κάθε άλλο παρά πρόσκαιρος είναι.

Yuri Borisov: Η Τουρκία θα παραλάβει τους S-400 το 2019

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως η ρητορική των ρωσικών ΜΜΕ ήταν ιδιαιτέρως εχθρική κατά της Τουρκίας. Κλασικό παράδειγμα η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 το 2015, που προκάλεσε κύμα οργής στη ρωσική κοινή γνώμη και μετουσιώθηκε μέσω «εμπρηστικών» δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων που έτυχαν την ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ. Ανάμεσα σε αυτές, η δήλωση του Ντ. Μεντβέντεφ πως η Τουρκία υποθάλπτει το ISIS.

“Ρωσία και Τουρκία θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο από κοινού ανάπτυξης αεροσκάφους 5ης γενιάς”

Τα ρωσικά ΜΜΕ (και οι Ρώσοι αξιωματούχοι) ακολούθησαν το κλίμα ευφορίας που είχε σχηματιστεί και όχι μόνο ξέχασαν τη παλαιότερη σφοδρή κριτική τους κατά του Ερντογάν, αλλά πολλάκις έπλεξαν το εγκώμιο της Τουρκίας. Πλέον, οι επικριτικές αναφορές εις βάρος της Άγκυρας είναι κάτι που συναντάται εξαιρετικά σπάνια στα ρωσικά ΜΜΕ.

Συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν στην τελετή για τον αγωγό Turk Stream

Φυσικά η Ρωσία κάνει τα στραβά μάτια στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ, πέρα από κάποιες σποραδικές δηλώσεις περί σεβασμού των διεθνών κανόνων και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτό που όλοι οφείλουν να κατανοήσουν, είναι πως στην γεωπολιτική, δεν υπάρχει χώρος για συναισθήματα και συμμαχίες που βασίζονται σε μύθους περί «ομόδοξων εθνών,» «προφητειών,» «ξανθών και λοιπών γενών,» κοκ. Στις διακρατικές σχέσεις (όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά με κάθε χώρα), αυτό που μετράει είναι το (όχι πάντα) αμοιβαίο συμφέρον.

Ελλάδα-Ρωσία-Σκοπιανό: Γιατί στη γεωπολιτική δεν χωρούν συναισθηματισμοί

Πρώτη δημοσίευση 2/1/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

43 ΣΧΟΛΙΑ

43 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GiorgosRou

Συμφέροντα >ομολογία
Απολυταρχικος ηγέτης-κρατος τα κάνει πλακακακια με άλλον απολυταρχικο ηγέτη-κράτος > ομοθρησκεια

Μιχαλης

Ο Πουτιν εχει στησει φακα στον Ερντογαν και το ξανθο γενος θα μας σωσει οπως και να χει. Μην ξεχνατε το στρατηγειο 12 χιλιόμετρα κατω απο την Κωνσταντινούπολη.

sotbak

παρντόν, κάτω σημαίνει υπογείως 12 χλμ.;

Thras

@Μιχαλης
Καλημέρα! Γύρνα πλευρό γιατί μάλλον πιάστηκες σε αυτό από τα όνειρα…
Σοβαρά τώρα, πίστεύετε ακόμα ότι ο Πούτιν θα πάρει την Πόλη και θα την δώσει στην Ελλάδα!

Η παραπάνω ανάλυση είναι ρεαλιστική και τα συμφέροντα Ρωσίας τουρκίας συμπίπτουν αυτή την περίοδο…

G-164g ag-cat

Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της Ρωσίας και πολλές φορές προσβλητική στη νοημοσύνη μας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να βρεί τρόπους συνεννόησης έστω και με τύπους σαν τον Μεντβέντεφ ή τον Πούτιν (ο οποίος κάποια στιγμή θα αποσυρθεί). Δύο προβλήματα που μας αφορούν είναι τα εξής : ο East Med είναι πανάκριβος και πολύ λιγότερο ελκυστικός οικονομικά από τους ηπειρωτικούς αγωγούς. Εδώ μας διασώζει η συμπεριφορά της Τουρκίας που κατάφερε να κάνει το Ισραήλ να στυλώσει τα πόδια. Ένα άλλο θέμα είναι η συνεχώς αυξανόμενη ισχύς της Ρωσίας. Οι ηγεσίες της Ευρώπης νομίζουν ότι πετώντας στη μούρη των… Read more »

Ilker

This eastmed issue has been exaggerated too much on greek media. I personally think the reason of this exaggeration is to give some hope to the greeks who are been devastated under the burden of massive debts. In Turkey before every election , our politicians lie about massive oil fields in Turkish territories. I don’t know why but even the sound of oil and gas changes people’s mood a lot. As a highly educated observer , I don’t think that they matter too much. Especially in this era. Today supply of oil and gas is much bigger than demand. Europe… Read more »

G-164g ag-cat

East Med is an international project consisting of 5 countries (Israel, Cyprus, Egypt, Greece and Italy). Although the operational cost is big at the end it will be divided. Do not worry about Greece, it is sure that Turkey is out of question (sorry for this but life is cruel —> Turkey conquered the wrong part of Cyprus island). You will agree with me that if Israel doesn`t want to sell their own natural gas through Turkey, this will be respected by the Turks, don` t you agree with that ? Btw, who talks about Oil? Ergogan? Natural gas here,… Read more »

seb

Even though many of your statements are true (increased costs of an underwater pipeline, predicted global economic slowdown, current oil prices), I ‘m afraid I have to disagree with your conclusions. Starting from the beginning, the importance of the EastMed not only has not been exaggerated, but on the contrary it has been understated and in some cases fought. Do not forget that the pipeline will also be used to transport gas from the south of Crete, where the vast majority of natural gas deposits lay. In this case Greece will not only be a transit country, but also and… Read more »

The Outsider

I agree with all the points made in this reply. Especially the part about profitability. Building a pipeline on solid ground is extremely expensive. Now imagine trying to build a pipeline underwater that is around 1000kms. The building and maintenance costs will be astronomical. Also whenever you try to build a pipeline underwater, due to the pressure of the water above, the pipe itself needs to have smaller diameters. Therefore limiting the volume that can be transported at a time, actually making it more expensive. There is a reason why Europe still buys gas from Russia because it is cheap.… Read more »

Episkeptis

Dear Ilker,

Although you mention some realities (e.g. overoptimistic politicians and unrealistic expectations for financial benefit), the basics of your writing have no rationale.

A) Global demand for oil and natural gas will increase the years to come.
https://www.ft.com/content/a12af4be-85cf-11e8-96dd-fa565ec55929

B) Any incremental amount to a country’s GDP favors the economy. Even $500m annually. Even $100m annually. Period.

C) Transporting or producing oil or natural gas gives a country more negotiating power that other forms of GDP. Check your friends Saudis, how well tolerated they are by US compared to you, despite that you both violate international laws.

Iyi geceler!

Thethirdpart

I agree %100

Aslan

right word

Kara gioz perde

Your highly educated logic is truly astonishing !
Try not to breathe very rapidly.
Please.

Αναγνωστης

We know East Med is politics, if your relations with İsrael werent so awful they would prefer the turkish option.We will see what happens.TAP(Azeri gas) is ready in Greece.USA LNG imports have started. İf approved by the respective EU authorities, we can also join the turkish stream(Russian gas) .Mind you, we already buy expensive Russian gas. The more diverse the better for our economy and for our energy needs.Research in İonian sea and Crete blocks are also moving forwards. Regarding the turkish regime threats, there is a planned Greece-İsrael-Cyprus Republic joint military force to protect the east med pipe.

kiriakos

I fully agree with your words. Let us lose a little money yet.

Larisaios

Dear Ilker. You got it all right-and yet wrong. I agree on one point: Nobody needs the pipeline. The Natural Gas (and not Oil like you incorrectly stated) that is lying under the bottom of the Mediterranean can be transported in far easier ways than a costly pipeline stretching from Tel Aviv to Piraeus (or wherever the pipeline will end). Israel is not even that hot on exporting Fossil Fuels, they are doing just fine with High Tech, like Benjamin Netanyahu said in Thessaloniki. But, if you take a look at the map of the projected East Med you might… Read more »

Scalp_eg

Θα έγραφα πολλά για τον βλαδίμηρο, αλλά κυκλοφορεί πολύ πολώνιο και νευροτοξικό Α234 και έχω και οικογένεια.

George

Εδώ και 1,5 αιώνα έχουμε αποκλίνοντα συμφέροντα με τη Ρωσία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Μια μερίδα Ελλήνων έχει μείνει βέβαια στη κατάσταση πριν 2 αιώνες αλλά αυτή άλλαξε τη στιγμή που οι Αγγλοι βούλιαξαν (ήταν επικεφαλείς των τριών δυνάμεων και αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία να τα κάνουν υποβρύχια) τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο και ο Μαιζόν τελείωσε τον Ιμπραήμ στη Πελοπόννησο Η Ελλάδα ως ενδεχόμενο πιόνι της Ρωσίας είχε τελειώσει. Θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί καλύτερα στα Ορλωφικά μια και το αίμα που χύθηκε τότε μετά τη προδοσία της Ρωσίας δεν υπήρχε περίπτωση να ξεχαστεί. Και το 21… Read more »

Vasilis82

Ας έχουμε μία εναλλακτική σαν χώρα γιατί ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό… Ο Ερντογαν δεν είναι αθάνατος, κάποια στιγμή θα τον διαδεχθεί ενας πιο “συνεργασιμος”, θα το φροντίσει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση ακυρώνεται ο αγωγός και θα περνάει μέσω Τουρκίας(λιγότερα χιλιόμετρα, πιο φθηνός στην κατασκευή και στη συντήρηση). Το αναφέρω γιατί παλι θα μείνουμε ξυπόλητοι στα αγκάθια και δε θα μας φταίει κανένας…

Παῦλος Πιτσελᾶς

Στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία εχει περάσει το 30% του κοιτάσματος «μαμούθ» Ζορ το οποίο βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου. Η ρωσική Rosneft αγόρασε το 30% του κοιτάσματος από την ιταλική Eni έναντι 1,125 δις. δολαρίων.
Με τον τρόπο αυτό η ρωσική επιχείρηση γίνεται στρατηγικός εταίρος των Eni και BP και συμμετέχει στο διεθνές σχήμα.

Αυτό θα επρεπε ναγινει και σε ενα τμημα των Ελληνικων και των Κυπριακων κοιτασματων διοτι αυτο, πιστευω εναι συμφωνο με τα συμφεροντα μας, και περαν της γεοστρατηγικης, δινει δυναμη αγορας & συντηρησης υπαρχοντων οπλικων συστηματων.

Nikoss

Η Ελλαδα εχει μια δυσκολη αποστολη,να ισοροπισει τις σχεσεις της με ΗΠΑ και Ρωσια,η προσεγγιση με τις ΗΠΑ ειναι αναποφευκτη για πολλους λογους,επειτα ο eastmed ειναι ευθεως ανταγωνιστικος προς τη Ρωσσια,μπορει αυτη μαζι με την τουρκια να συμμαχισουν κατα του αγωγου..ενα αλλο προβλημα ειναι οτι οι ΕΔ ηθελαν καποια ρωσικα οπλικα συστηματα τα οποια θα μας ηταν πολυ χρησιμα,οπως οι tor m2 αλλα λογω των κυρωσεων δεν μπορουμε να τα παρουμε και δεν μπορουμε να τα προμηθευτουμε απο αλλες χωρες διοτι κανονικα καποια οπλικα συστηματα,οπως τα shorads,τα αγοραζουμε παραδοσιακα απο τη Ρωσσια και η προτιμιση αλλου προμηθευτη θα την εξοργισει..ελπιζω… Read more »

Men

Το «ξανθό γένος» το περιμένουμε 250 χρόνια τώρα να κατεβάσει τον στόλο του μαζί με τον Ορλόφ. Να δούμε πόσα ακόμα.

VAGGELAS

Ρωσία και Τουρκία πέρα απο τα κοινά συμφέροντα σχετικά με την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά που κάνουν τη προσέγγιση τους ευκολότερη. Προσχηματικές Δημοκρατίες, με αποδεδειγμένη αναθεωρητική διάθεση, απειλή για σειρά γειτονικών τους κρατών και ένας απροκάλυπτος μεγαλοϊδεατισμός με κύριο βέβαια στόχο την εσωτερική κατανάλωση. Όμως δεν είναι απολύτως ρόδινα τα πράγματα. Η οικονομική ελίτ της Τουρκίας γνωρίζει καλα ότι η Ρωσία σε καμμία περίπτωση δεν μπορει να προσφέρει την οικονομικη προοπτική της Δύσης και ο Πούτιν γνωρίζει καλα ότι όταν η Τουρκία κληθεί να επιλέξει αναγκαστικά στρατόπεδο μάλλον θα του γυρίσει την πλάτη.… Read more »

Nikolaos

Καλή σας χρονιά! Μεγάλες αλήθειες, ως συνήθως στις καίριες συμβολές σας. Να σημειώσουμε βέβαια ότι η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τις πρώτες ύλες (με όλα τα δεινά, μεγάλη έκθεση στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, ελάχιστη ως μηδενική προστιθέμενη αξία κλπ.) φαίνεται να είναι μάλλον επιλογή της Ρωσίας. Διότι η ανάπτυξη της μεταποίησης (πέραν της πολεμικής βιομηχανίας) χρειάζεται ξένα κεφάλαια, τα οποία δίδουν (εκ των πραγμάτων, όπως και σε κάθε κοινωνία) κάποια επιρροή στους φορείς τους. Αλλά αυτό ακριβώς είναι ανάθεμα για τη ρωσική ηγεσία, η οποία έχει αντικαταστήσει το κομμουνιστικό αφήγημα με ένα ιδιότυπο ιδεολόγημα υπερτονισμού μιας εθνικής ιδιοπροσωπίας, η οποία τάχατες… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρώτα από όλα τα συγχαρητήρια μου στην Πτήση που επιτέλους απέκτησε έναν αρθογράφο που θα ενέκρινε ως άξιο τέκνο του ακόμα και ο πλέον σεβάσμιος κυνηγός Ρώσων κομμουνιστών J. Edgar Hoover! Πέρα από την πλάκα, και το ότι φυσικά επιβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά μόνο γεωπολιτική, το άρθρο επιδέχεται αρκετής κριτικής. Πρώτον σε επίπεδο σύνταξης. Αυτή η έκφραση “με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται” θυμάμαι την είχα γράψει κάποτε σε έκθεση στο Λύκειο και ο εξαιρετικός φιλόλογος που είχα όταν το διάβασε έγινε κατακόκκινος, του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι που λέμε, και μου είπε το έγραψες γιατί… Read more »

Flight

Ο σύντροφος αρθρογράφος μεταφερθεί σε γκουλαγκ για αναμόρφωση. Τυγχάνει δε και αρχισυντάκτης της διαδικτυακής Π.

Θωμάς

32% δεν είναι δύο τρίτα του αργού πετρελαίου

Kosmas

Ilker, please answer honestly, why do you read PTISIDIASTIMA? Where do you live?

MUSTAFA

Kosmas, please answer honestly, why do you read PTISIDIASTIMA? Where do you live?
Gaziantep… έλα να πιεις τσάι :)))
Τι σημασία έχει;

Hoplite

Dear Kosmas, where does he works would be the proper question.
Remember the turkish “journalists” that visited Imia (or Kardak dear Ilker???) rockislands…

Aslan

translate.google.com.tr: Anyone who wants to know Greece is studying ptisidiastima. You read Turkish sites. you improve yourself.

yunanistanı tanımak isteyen herkes ptisidiastima okuyor. sende türk sitelerini oku. kendini geliştirirsin.

data

Πότε δεν κατάλαβα που στηρίζεται η άποψη περί ελληνορωσική φιλίας. Στην επανάσταση του 1774 μας πουλησαν στην επανάσταση του 1821 μόνο μετά το 1826 αποφάσισαν να μας υποστηρίξουν για πρώτη και τελευταία φορά. Μετά στράφηκαν αποφασιστικά στην υποστήριξη των σλαβικων λαών στα Βαλκάνια και βοήθησαν ανοιχτά τους Βούλγαρος. Το 1921 δώσανε μπόλικα όπλα στον Κεμάλ και το 1947 ήταν αυτοί και όχι οι Τούρκοι που επέβαλαν την απιστρατικοποιηση των Δωδεκανήσων. Το 1974 δεν κάνανε τίποτα και τώρα είναι σαφείς σύμμαχοι των Τούρκων. Χρειάζεστε περισσότερα;

Hoplite

Αγαπητέ Παναγιώτη, η μη γνώση της ιστορίας προκαλεί τον μύθο περί ελληνορωσικής φιλίας.
Αν η πλειοψηφία του κόσμου γνώριζε τα παραπάνω που αναφέρεις δεν θα ζούσε τον ελληνορωσικό μύθο του.
Ή όπως έλεγε και ο Ναπολέων: “Η φαντασία κυβερνάει τον κόσμο”.

Κύριε Επαχτίτη, μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι το πρόγραμμα αναμόρφωσης απέτυχε να αποδώσει τα δέοντα. Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να παρκάρουμε κανέναν X-101 μέσα απ’το παράθυρο της εργατικής σας κατοικίας προς παραδειγματισμό…

Αλήθεια, πόσα σχόλια αναγκαστήκατε να κόψετε;…

Flight

Περιέργως, κανένα.
Φυσικά ο κος Επαχτίτης μεταφέρθηκε σε χειμερινό κατάλυμα για αναμόρφωση…

Θράκη

Και για να βοηθήσω, με ένα βιβλίο:

Solzhenitsyn Aleksandr Isayevich
Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ
1918-1956

Θράκη

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σταματήσει, η χωρίς λόγο καθυστέρηση της διαδικασίας παραχώρησης των ελληνικών θαλάσσιων οικοπέδων, και επιτέλους να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα για την πατρίδα μας. Έως τότε συνεχώς θα μιλάμε για ενέργειες άλλων, που ναι μεν μας επηρεάζουν θετικά, αλλά δεν είναι αυτές που θα φέρουν την αλλαγή φάσεως της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Καλή συνέχεια, για ένα έτος στρατηγικών ανακαλύψεων στην ΑΟΖ της πατρίδας μας.

Shadowfax

Η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ…
Καμία εταιρία δεν πρόκειται να κάνει γεώτρηση αν πρώτα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο να την καλύπτει περαν των 6νμ…

Θράκη

Σωστός, στο ότι ακόμη δεν έχουμε θέσπιση ΑΟΖ από την Ελληνική Βουλή, και θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς και να υπογράψουμε συμφωνίες οριοθέτησης με τα κράτη, απλά εάν θες να δεις το έργο πραγματικά, θα ανακαλύψεις ότι οι εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει τα σεισμικά για να μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τα οικόπεδα, έχουν συντάξει προσφορές για τον διαγωνισμό που έχει λήξει βέβαια, και ξέρουμε τους δικαιούχους ( Exon mobil κλπ) που όλα αυτά σημαίνουν ότι ήδη οι εταιρίες έχουν ξοδέψει εκατομμύρια!!! Δεν θα το έκαναν χωρίς να υπάρχει συνέχεια! Κατά τα άλλα επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να προχωρήσουμε… Read more »

Τάσος

Μην παραβλέπεται την Kurdish Republic (made in Israel) από αυτά που σκέφτεστε.Υπαρχουν Κούρδοι και στο Ιράν νομίζω……

Θράκη

Ένα νομίζεις ότι η ExxonMobil βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και άλλες εταιρείες όπως η ιταλική ENI και η Γαλλική Total, μόνο και μόνο επειδή ” μπορεί ” και να βρεθεί κάτι και” μπορεί ” και να αξίζει τελικά ένας αγωγός, τότε μας έπεισες ότι το σχόλιο σου είναι μόνο και μόνο ιδεολογικό και τίποτα άλλο. Μπορεί και να μην είσαι άσχετος αλλά να είσαι βαθειά επηρεασμένος από την ιδεολογία του κενού που δεν αφήνει ορθολογικά να δει κανείς τα πραγματικά δεδομένα. Εάν σε αφήσει η κόκκινη σκλαβιά σου κοίτα λίγο στο youtube τον καθηγητή Ηλία… Read more »

observer

Εγώ ξέρω ότι το ξύλο δεν το γλιτώνουμε. Κάτι σαν τον Τζανετάκο στις ταινίες, όπου η σφαλιάρα έπεφτε σύννεφο. Πάντως αν μας αγαπούν ή όχι οι Ρώσοι φαίνεται στην πίσω πόρτα των κελιών στη μονή Παντελεήμονος, όπου οι οδηγίες είναι πρώτα στα ρωσικά, μετά στα ρουμανικά, επειτα στα αγγλικά και τέλος στα ελληνικά.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

22
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $

Related News

Πολωνία: Μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας –και στο βάθος η Ρωσία

Το τελευταίο που θα ήθελε η Πολωνία είναι να βρεθεί μεταξύ του σημαντικότερου συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Γερμανίας, του ισχυρού γείτονά...

Το Ιράν παραδέχεται σοβαρές ζημιές σε πυρηνική εγκατάσταση (που μπορεί να έγιναν από το Ισραήλ)

Μια έκρηξη βόμβας στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, μπορεί να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες το ομώνυμο πρόγραμμα του Ιράν.Σύμφωνα με τους «New York Times»,...

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...
- Advertisement -