
Η Μόσχα έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των μεραρχιών και ταξιαρχιών στις ένοπλες δυνάμεις της, παρά το γεγονός πως έχει μειώσει το στρατιωτικό προσωπικό της, επισημαίνει το Jamestown Institute. Το αποτέλεσμα, αναφέρει ο ανεξάρτητος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκόλτς, είναι η επιστροφή των «χάρτινων μεραρχιών» που ήταν χαρακτηριστικές των τελευταίων ετών της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτές τις σοβιετικές μονάδες, υπήρχαν αξιωματικοί, αλλά όχι επαρκής αριθμός στρατιωτών που θα είχαν την δυνατότητα να τις μετατρέψουν σε αξιόμαχα τμήματα.
Σύμφωνα με τον Γκολτς, η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη, επειδή οι κατώτεροι αξιωματικοί αναγκάζονται να αναλάβουν ρόλους υπαξιωματικών, και οι στρατιώτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν επαρκώς τα ολοένα και πιο υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Μέχρι το τέλος του 2019, η Μόσχα θα έχει δημιουργήσει 40 νέες ταξιαρχίες και μεραρχίες ενώ θα μειώσει το μέγεθος του προσωπικού. Έτσι θα προκύψουν και πάλι “χάρτινες μεραρχίες”, δηλαδή μονάδες που παρά την εντυπωσιακή ονομασία τους, θα είναι στη πραγματικότητα “ανύπαρκτες”. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τον Γκολτς, είναι ότι η Ρωσία έχει εισέλθει σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των Ρώσων. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα δεν έχει καμία δυνατότητα να ανταποκριθεί, εκτός από τη δημιουργία μονάδων που δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό αντίκρυσμα.
Στα τέλη του 2018, ο στρατός ανακοίνωσε ότι είχε συστήσει δέκα νέες μεραρχίες και ταξιαρχίες, και σχεδιάζει να σχηματίσει ένα άλλες 11 το 2019, φέρνοντας το σύνολο των νέων μονάδων που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 σε περίπου 40. Ωστόσο, παρά το σχηματισμό αυτών των νέων μονάδων, ο Γκόλτς επισημαίνει ότι το μέγεθος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά μειώνεται». Από το 2015, ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών δεν έχει αυξηθεί, και οι κληρωτοί μειώθηκαν κατά 14.000 άνδρες το 2017, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στις παραλαβές νέων οπλικών συστημάτων. Για παράδειγμα, το 2018 η Ρωσική Αεροπορία παρέλαβε 126 αεροσκάφη αντί για 203 που σχεδίαζε, και το Ναυτικό απέκτησε 25 νέα σκάφη αντί για 35.
Οι νόμοι της οικονομίας είναι σκληροί. Έθνη που στηρίζονται αποκλειστικά στην εξαγωγή πρώτων υλών, με μηδενική προστιθέμενη αξία, και εμποδίζουν την ανάπτυξη της μεταποίησης, διότι η τελευταία απαιτεί σοβαρά ξένα (γιατί ημεδαπά σπανίζουν …) κεφάλαια (που βέβαια θεωρούνται ανάθεμα, διότι οι προϋποθέσεις προσέλκυσής τους κατατείνουν στο χαλάρωμα του ελέγχου οικονομίας και κοινωνίας από την περί τον Πρόεδρο ολιγαρχία …), δεν θα φθάσουν ποτέ σε οικονομική δύναμη. Και μόνο που έχουν διατηρήσει λειτουργική πυρηνική αποτροπή πλήρους δυναμικού και έχουν εκσυγχρονίσει τις συμβατικές δυνάμεις του στρατού ξηράς τους ώστε να αποτρέπουν αποσκιρτήσεις δορυφόρων της εγγύς περιφέρειας τους προς τον αντίπαλο συνασπισμό δεν… Read more »