Η Ρωσία ετοιμάζεται να “αποσυνδεθεί” από το ίντερνετ στα πλαίσια άσκησης κυβερνοπολέμου

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ρωσία σχεδιάζει να “αποσυνδεθεί” προσωρινά από το διαδίκτυο, για να προσομοιάσει την περίπτωση πλήρους κλίμακας κυβερνοεπίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι πάροχοι ίντερνετ σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας, θα ανακατευθύνουν τη διαδικτυακή κίνηση (web traffic) που προέρχεται από τη χώρα, σε σημεία δρομολόγησης που έχουν εγκριθεί ή ελέγχονται από τον επίσημο κρατικό πάροχο της χώρας Roskomnazor. Κάτι τέτοιο, μπορεί θεωρητικά να αποτελέσει εργαλείο ελέγχου και λογοκρισίας του διαδικτύου στην Ρωσία.

Η άσκηση αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ψηφιακής Οικονομίας της χώρας, ένα σχέδιο νόμου που εισήχθη πέρυσι με στόχο την προστασία της ψηφιακής υποδομής της χώρας, ακόμη και αν άλλες χώρες την αποκόψουν.

Ο απώτερος στόχος του Κρεμλίνου για το πρόγραμμα είναι η απομάκρυνση της χώρας από εξωτερικούς παρόχους διαδικτύου και η διατήρηση του ρωσικού διαδικτύου ανεξάρτητου, ώστε να προστατεύεται από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

H διακοπή θα δοκιμάσει επίσης πόσο ανθεκτικά και αξιόπιστα είναι τα εγχώρια δίκτυα και πόση διαδικτυακή κίνηση είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση θα λάβει χώρα κάποια στιγμή πριν την 1η Απριλίου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Με την ευκαιρία να δοκιμάσει και την σιγή της πληροφόρησης, να περάσει 5-6 κατάπτυστους νόμους και να μη μπορεί να αντιδράσει κανείς. Και εννοείτε δεν παραβλέπουμε την σημασία της άσκησης για αμυντικούς σκοπούς.

Μανώλης2
Guest
Μανώλης2

Eυκαιρία να βγει και το διψασμένο βαμπίρ ο Βλαδίμηρος παγανιά να υποθέσω;

chikichiki
Member
chikichiki

Συμφωνώ ότι κινεί υποψίες η μέθοδος διεξαγωγής, αλλά δε μπορώ να μην επισημάνω πόσο ΚΡΙΣΙΜΟ είναι να γίνονται τέτοιες ασκήσεις, γενικότερα φυσικά για την ασφάλεια κρίσιμων πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών αλλά ειδικότερα για τις ηλεκτρονικές υποδομές. Λέμε συνεχώς για περισσότερη μηχανοργάνωση (και συμφωνώ κι εγώ), λίγο όμως ασχολούμαστε με το δυνητικό όλεθρο που θα μπορούσε να προκύψει αν κάποιος “state/non-state actor” αποφάσιζε να ακινητοποιήσει τις ψηφιακές υποδομές μας. Εδώ όταν κυκλοφορούσε πρόσφατα εκείνο το ZDE της NSA είχαμε κρούσματα σε παν/μια και νοσοκομεία που ελπίζω μονάχα ότι δεν σκότωσαν κανέναν, απέναντι σε σοβαρή, οργανωμένη επίθεση θεωρώ βέβαιες τις απώλειες ανθρώπινων… Read more »

MisCo
Guest
MisCo

“λίγο όμως ασχολούμαστε με το δυνητικό όλεθρο που θα μπορούσε να προκύψει αν κάποιος «state/non-state actor» αποφάσιζε να ακινητοποιήσει τις ψηφιακές υποδομές μας.”

Την προσβαση στο facebook να μην κοψουν και τα αλλα… ειναι ανυπαρκτα ουτως η αλλως. grin