Ρωσία: Απαγορεύονται τα κινητά στον Στρατό (το πάθημα έγινε μάθημα)

1
3504
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 144
  •  
  •  

H Pωσία προχωρά στην απόκρυψη του ψηφιακού της ίχνους απαγορεύοντας στους στρατιώτες να έχουν και να χρησιμοποιούν smartphones και ταμπλέτες εν ώρα υπηρεσίας. Εις το εξής, η ανάρτηση φωτογραφιών, βίντεο και σχολίων που σχετίζονται με ασκήσεις και επιχειρήσεις όπως και πληροφορίες για τους ίδιους ή τους συναδέλφους τους, ακόμη και για τους συγγενείς τους, θα τιμωρείται αυστηρότατα. Το προσωπικό θα μπορεί, αν θέλει, να έχει «απλά» κινητά, χωρίς κάμερα και, κυρίως, όχι σύνδεση στο Ίντερνετ και στα social media.

Η απαγόρευση και μάλιστα δια νόμου πέρασε παμψηφεί από την Δούμα, την ρωσική Βουλή, με 408 ψήφους υπέρ και καμμία κατά, καθώς η Μόσχα θεωρεί την χρήση των κινητών «κερκόπορτα» για την στρατιωτική ασφάλεια. Το υπουργείο Άμυνας είχε επιβάλλει περιορισμούς στην χρήση smartphones και tablets σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την διαρροή στρατιωτικών μυστικών, ωστόσο… όλοι γνωρίζουν πώς περνά ο στρατιώτης τις ώρες που δεν είναι απασχολημένος με κάτι.

Ρώσοι Πεζοναύτες στο Ντονμπάς. Μια φωτογραφία με τις “σειρούλες” και το έμαθε όλος ο κόσμος…

Οι Ρώσοι ανεβάζουν συχνά φωτογραφίες και λεπτομέρειες από την θητεία τους στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ‘Φκαντάκτιε’ (Вконтакте) και ‘Αντνακλάσνικιε’ (Одноклассники) για να μην χάνουν επαφή με τους συναδέλφους τους. Εκεί όμως ο ιστότοπος ερευνών Bellingcat υποστηρίζει ότι εντόπισε στρατιώτες που μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό.

Ειδικά οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούντο από ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις και διεθνή ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας την δραστηριότητα Ρώσων στρατιωτικών σε μέρη που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ήθελε να μαθευτεί παραέξω, π.χ στην ανατολική Ουκρανία. Από τα social media οι ξένοι μπορούσαν να μάθουν για τις ρωσικές απώλειες στην Συρία και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες και αυτό οδήγησε το υπουργείο να λάβει δραστικά μέτρα.

Κατά την ρωσική Δούμα ο σχετικός νόμος ήταν «απαραίτητος» επειδή το στρατιωτικό προσωπικό γινόταν αντικείμενο «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» από υπηρεσίες Πληροφοριών, ακόμη και τρομοκρατικών ή εξτρεμιστικών οργανώσεων. Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση έπρεπε να σταματήσει. Ένα φαινομενικά αθώο σχόλιο, μια selfie ή ένα βίντεο online μπορούν να αποκαλύψουν πολλά –πληροφορίες για μετακινήσεις μονάδων και υλικού, τον τελικό προορισμό τους κ.ά. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να συνθέσει το παζλ.

Η τεχνολογία των κινητών και των άλλων gadget που κυκλοφορούν σήμερα μπορεί κάλλιστα να γίνει όπλο. Και αυτό οι Ρώσοι το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον. Στην ανατολική Ουκρανία χρησιμοποίησαν τα κινητά των Ουκρανών στρατιωτών για να εξαπολύσουν μια προσεκτικά μελετημένη εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου, στέλνοντας μηνύματα που αποσκοπούσαν στην υπονόμευση του ηθικού τους. Και έκαναν τα κινητά των Ουκρανών στα αλήθεια όπλο, βρίσκοντας μέσω αυτών την θέση τους και βομβαρδίζοντάς τους…

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 144
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Guest
chikichiki

Το Bellingcat χρησιμοποιεί πάρα πολύ τα ρωσικά social media, VK κλπ κι έχουν βγάλει πάρα πολλή (επιζήμια) πληροφορία έτσι από γεωεντοπισμούς, μεταδεδομένα κλπ άλλες περίεργες λέξεις. Πολύ σωστό μέτρο πάντως, ίσως λίγο υπερβολικό γιατί δεν είναι πάντα απαραίτητη τόση ασφάλεια αλλά γενικά ορθό. Ακριβώς το αντίθετο με τους ανεκδιήγητους Ουκρανούς, που απ’ότι έχω καταλάβει φέρνουν κινητά σε προκεχωρημένες θέσεις ή ακόμα και σε μάχες…