19.1 C
Athens
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Ο Ρωσικός Στρατός δοκιμάζει το νέο βαρύ φλογοβόλο ΤΟS-2

- Advertisement -

Κάθε φορά που βάλλονται ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές προκαλούν δέος και η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της νέας έκδοσης TOS-2 «Τοσότσκα» στην κύρια φάση της φετινής άσκησης «Καύκασος» (Кавказ-2020) δεν απετέλεσε εξαίρεση. Μαζί με εννέα TOS-1A μικτού Τάγματος φλογοβόλων της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης εξουδετέρωσαν, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, «εχθρικό» Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στο πεδίο βολής Καπούστιν Γιάρ του Άστραχαν .
«Τα πυρά μη κατευθυνομένων ρουκετών με θερμοβαρικές κεφαλές ενισχυμένης ενέργειας προκάλεσαν μαζικές ζημιές στον προελαύνοντα εχθρό» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους εκπροσώπους του Τύπου. Συνηθισμένες δηλώσεις μετά από κάθε επίδειξη νέου όπλου, θα πει κανείς. Όμως το TOS-2 δεν είναι ένα συνηθισμένο όπλο.

Κατηγοριοποιημένο ως «βαρύ φλογοβόλο» όπως και το προγενέστερο TOS-1, το σύστημα TOS-2 διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια και αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Μάλιστα ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικά αντίμετρα εναντίον πυρομαχικών ακριβείας.
Αντίθετα με το TOS-1A που χρησιμοποιεί ως φορέα τροποποιημένο πήγμα άρματος Τ-72, η νεότερη έκδοση φέρεται επί βαρέος οχήματος παντοδαπού εδάφους Ural. Οι δε ρουκέτες φορτώνονται με την βοήθεια του δικού του γερανού καθιστώντας περιττά τα οχήματα αναχορηγίας ενώ η στόχευση, πυροδότηση και έλεγχος βολής είναι διαδικασίες πλήρως αυτοματοποιημένες.

Οι ρωσικοί πολλαπλοί εκτοξευτές θερμοβαρικών ρουκετών των 220 χιλ. έχουν την φήμη του «πιο καταστρεπτικού όπλου μετά τα τακτικά πυρηνικά» καθώς σχεδιάστηκαν ώστε με την έκρηξή τους πάνω από τον στόχο να πυρπολούν ο,τιδήποτε υπάρχει. Το αρχικό σύστημα TOS-1 «Σολντσεπιόκ» (Солнцепёк, καυτός ήλιος) ή «Μπουρατίνα» (Πινόκιο) όπως το αποκαλούν τα πληρώματά του, αναπτύχθηκε για την εξουδετέρωση ισχυρά οχυρωμένων θέσεων του αντιπάλου –προπύργια ανταρτών και σπηλιές-φρούρια είτε στόχοι εντός αστικού περιβάλλοντος– σε απόσταση 6 χλμ.
Δύναται να βάλλει 24 ή 30 (TOC-1A) ρουκέτες ανεξάρτητα ή κατά κύματα εντός 15 δευτερολέπτων και έχει δει δράση με τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αζέρους, στoν δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και πιο πρόσφατα κατά των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ και στην Συρία. Και πάντα δικαίωνε την τρομερή του φήμη.

Με την βοήθεια ενός πρώτου πυροκροτητή οι κεφαλές των ρουκετών διασπείρουν πάνω από τον στόχο ένα «νέφος» ψεκάδων FAE (Fuel Air Explosive) το οποίο εισχωρεί σε κτήρια, καταφύγια, ορύγματα και κάθε είδους κοιλότητες. Ένας δεύτερος πυροκροτητής αναφλέγει το νέφος, με αποτέλεσμα μια τεράστια παρατεταμένη έκρηξη που κατακαίει, σκοτώνει και ακρωτηριάζει φρικτά όποιον βρίσκεται εντός ζώνης περίπου 200 x 300 μέτρων.
Πέραν των θανατηφόρων εγκαυμάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, η υπερπίεση ένεκα της αιφνίδιας συμπίεσης του αέρα είναι ακόμη χειρότερη: η ανάφλεξη του χημικού νέφους δημιουργεί ένα «κενό» οξυγόνου, εξίσου φονικό. Η πίεση της έκρηξης ισοδυναμεί με 193,6 κιλά ανά 2,5 τετρ. εκατοστά, όταν συγκριτικά η αντίστοιχη των περισσοτέρων συμβατικών βομβών είναι σχεδόν η μισή και η πίεση φθάνει τα 6,3 κιλά.

Στην ακτίνα μιας έκρηξης θερμοβαρικής ρουκέτας οι άνθρωποι κυριολεκτικά συνθλίβονται. Η υπερπίεση τσακίζει τα κόκκαλα, βγάζει τα μάτια από τις κόγχες τους, σπάει τα τύμπανα των αυτιών και διαρρηγνύει τα σπλάχνα και άλλα εσωτερικά όργανα, προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία και βγάζοντας βίαια τον αέρα από τους πνεύμονες επιφέροντας θάνατο από ασφυξία. Το σύστημα βάλλει και ρουκέτες με συμβατικές εμπρηστικές κεφαλές.
Στα φετινά γυμνάσια «Καύκασος 2020» (21-26 Σεπτεμβρίου) της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης συμμετείχαν σχεδόν 80.000 άτομα, μεταξύ αυτών προσωπικό του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων και Εθνοφύλακες. Στις διάφορες φάσεις της άσκησης έλαβαν μέρος περίπου 12.900 στρατιώτες ενώ με τους Ρώσους συνασκήθηκαν επίσης 1.000 ξένοι στρατιώτες από έξι χώρες.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DangerJetExhaust
Active Member
DangerJetExhaust (@dangerjetexhaust)
27 days ago

Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί, αν είχαμε διαθέσιμο ανάλογο δικό μας σύστημα στον Έβρο, με βεληνεκές όμως στα 20 Km

d.b
d.b (@d-b)
27 days ago

Ποιο πιθανό να τα δεις στα παράλια της Μικράς Ασίας….

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
26 days ago

Το όπλο αυτό θα ήταν ένας τρομακτικός τοίχος φωτιάς στα νησιά και τον Έβρο. Θα σταματούσε στην αρχή της, επίθεση τεθωρακισμένων και αμφίβιων δυνάμεων.

Panos71
Active Member
Panos71 (@panos71)
27 days ago

Εγώ πάντως σαν όπλο το σιχαθηκα…

FTS
FTS (@fts)
27 days ago

Το TOS 1/1A είναι το όπλο με πολύ μεγάλη καταστροφική ικανότητα (μπορεί να εξαφανίσει για πλάκα ένα στρατόπεδο) αλλά η μικρή εμβέλεια του (μόνο 6χλμ) το περιορίζει σε ένα όπλο με μικρή πρακτική αξία.
Αν το TOS 2 μπορέσει να φτάσει μια εμβέλεια των 30+ χλμ νομίζω οι αντίπαλοι στρατιώτες θα λιποτακτούσαν

Konios
Konios (@konios)
26 days ago
Reply to  FTS

Οι Ρώσοι έχουν εδώ και χρόνια ένα χειρότερο, τη ρουκέτα 9M55S των 300χιλ με βεληνεκές 70km. Παλαιότερα βαλλοταν από τους πολλαπλούς εκτοξευτές bm30 smerch ενώ σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους νεότερους 9Α53-S Tornado.

Alex-N
Active Member
Alex-N (@alex-n)
26 days ago

Εφευρεσεις νοσηρων εγκεφαλων.Δικαιολογειται εν μερει ως εσχατη μορφη αμυνης.Ενθαρρυντικο το μικρο βεληνεκες αλλα αυτο δυναται να αυξηθει . Τετοιου ειδους οπλα πρεπει οπωσδηποτε να απαγορευτουν.

TGD
TGD (@tgd)
26 days ago

Κατά τα άλλα καταστρέφουμε τις νάρκες στο οπλοστάσιό μας για ανθρωπιστικούς λόγους…
Αν έφτιαχνε το Ιράν τέτοια όπλα να δείτε πώς θα ζητούσαν οι μεγάλες δυνάμεις την καταστροφή τους.

jw4799
Active Member
jw4799 (@jw4799)
26 days ago

Τέτοιου είδους όπλα θα έπρεπε να απαγορεύονταν με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Είναι αντί – ανθρώπινα, ξεκάθαρο αυτό

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
26 days ago

…..εγω να θυμίσω οτι η Τουρκία με καμάρι έχει ανακοινώσει οτι αναπτύσσει
Τέτοιου «είδους» όπλο…..σε μορφή θερμοβαρικης βόμβας……έχει πολλάκις κομπάσει οτι θα ειναι απο τις ελάχιστες χώρες που θα έχει τέτοια δυνατότητα……

kakaouskia
Active Member
kakaouskia (@kakaouskia)
26 days ago

Καλησπέρα
Στα πλαίσια της άσκησης έγινε και βολή αντιπλοϊκού από Bastion χωρίς εκρηκτική γόμωση.
Στο βίντεο φαίνονται τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης με υπερηχητική ταχύτητα στο στόχο (η φωτιά μάλλον από τα εναπομείναντα καύσιμα)
https://www.youtube.com/watch?v=OQl-fftC28Q
Όσο δε για το TOS, πραγματικά τρομακτικό όπλο. Αλλά μάλλον αδύνατο αδύνατο να καταργηθούν τα εμπρηστικά όπλα σύντομα. Η ανθρωπότητα πάντα έκανε όπλο τη φωτιά: από τα φλεγόμενα βέλη στο υγρό πυρ, το καυτό λάδι, τις φλεγόμενες μπάλες με πίσσα στους καταπέλτες, τα φλογοβόλα, τις βόμβες ναπάλμ και τώρα στα TOS.

chikichiki
Active Member
chikichiki (@chikichiki)
26 days ago

Αλήθεια, γνωρίζει κανείς πως αξιοποιείται επιχειρησιακά αυτό το ιδιαίτερο όχημα και ο προκάτοχος του στο σοβιετικό/ρωσικό δόγμα επιχειρήσεων; Η επιλογή ερπυστριοφόρου φορέα στην πρώτη γενιά υπονοεί μάλλον στενή δράση με ΤΘ δυνάμεις ελιγμού, το βεληνεκές όμως είναι ασυνήθιστα μικρό και -υποθέτω- δείχνει αξιοποίηση σε σενάρια εγγύς μάχης; Κι επιπλέον έχουμε τώρα την νέα έκδοση TOS-2 η οποία φέρεται επί τροχοφόρου οχήματος κι έχει αυξημένο βεληνεκές. Τι ρόλους επιτελεί ένα τέτοιο ανορθόδοξο σύστημα στη μάχη;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

67
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Κίνα-Ταϊβάν: Το Πεκίνο θυμάται τον πόλεμο της Κορέας στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ με ένα… διαχρονικό «όπλο»

Η πρόσφατη αποδέσμευση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ταϊβάν και δη πυραύλων cruise SLAM-ER που θέτουν την κινεζική ενδοχώρα εντός βεληνεκούς δεν άρεσε...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

Συνεκπαίδευση Mονάδων ΠΝ Ελλάδας και Γερμανίας

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (F-465) με τη γερμανική Φρεγάτα «FGS ΒRANDENBURG» (F-215) στη θαλάσσια περιοχή...