Νέος υποστρατηγικός πύραυλος cruise για τα ρωσικά βομβαρδιστικά

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα νέο υποηχητικό βλήμα cruise με την κωδική ονομασία Kh-50 πρόκειται να εξοπλίζει στο μέλλον τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 και τα στρατηγικά Tu-95MS και Tu-160 της ρωσικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η προμήθεια των Kh-50 έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του ρωσικού εξοπλιστικού προγράμματος για την περίοδο 2018-2027.

Ο πύραυλος cruise που ανέπτυξε το Γραφείο Σχεδίασης ΜΚΒ Ράντουγκα στο πλαίσιο του προγράμματος Kh-SD (Σρήντνι Ντάλναστι, Μέσης Εμβέλειας) εκτιμάται ότι είναι ένα υποηχητικό βλήμα το οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημα καθοδήγησης του στρατηγικού πυραύλου Kh-101 αλλά θα είναι μικρότερο σε μέγεθος, παρόμοιο με το αμερικανικό AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Stand-off Missile). Η έρευνα και ανάπτυξη είχε ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ωστόσο το σχετικό πρόγραμμα αναβλήθηκε για αρκετά χρόνια.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση Jane’s, ο νέος πύραυλος έχει μήκος σχεδόν 6 μέτρα –περίπου 1,5 μ. λιγότερο από τον Kh-101– και βάρος 1.600 κιλά ενώ ο τουρμποφάν κινητήρας του (ΟΜΚΒ 37-04 ή TRDD-50B) αναμένεται να προσδώσει ταχύτητα πλεύσης 378 κόμβων (700 χλμ/ώρα), μεγίστη ταχύτητα 513 κόμβων (950 χλμ/ώρα) και εμβέλεια άνω των 1.500 χλμ (810 ναυτ. μίλια) για πλήγματα ακριβείας. Σχεδιασμένο να μεταφέρεται εσωτερικώς στις αποθήκες οπλικών φορτίων των Tu-22M3, Tu-95MS Bear-H και Tu-160 Blackjack, ο πύραυλος χαρακτηρίζεται από σώμα πεπλατυσμένης διατομής, συνδυάζοντας μειωμένο ίχνος ραντάρ και μικρό μέγεθος για καλύτερη αξιοποίηση του περιστροφικού φορέα/εκτοξευτή των βαρέων βομβαρδιστικών με προβλεπόμενη ανάρτηση έξι βλημάτων ανά φορέα.

Για την καθοδήγησή του θα χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας με διορθώσεις εν πτήσει από δορυφορικό σύστημα GLONASS και ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ψηφιακού συσχετισμού εικόνας Otblesk κατά την φάση της προσέγγισης στον στόχο. Πέραν του μικρού οπτικού ίχνους που παρουσιάζει, ο Kh-50 θα βασίζεται στην χαμηλή πτήση (low-altitude flight profile) για διείσδυση στην περιοχή του στόχου και υπερκέραση της εχθρικής αεράμυνας ενώ θα είναι εξοπλισμένος με συστήματα αυτοπροστασίας όπως ενεργό ηλεκτρονικό παρεμβολέα (jammer) και ρυμουλκούμενους παραπλανητικούς στόχους-decoys.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha2
Guest
tsimuha2

O τουρμποφαν λειτουργει σε διαφορετικες στροφες κατα την διαρκεια της πτησης;
Γιατι διαφορετικη ταχυτητα ( πλευσης-μεγιστη ) σημαινει πρακτικα και διαφορετικη αποδοση κινητηρα.
Η μεγιστη ταχυτητα ( των 950 χλμ/ωρα ) επιτυγχανεται στην τερματικη φαση της πτησης;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Πάλι χάθηκε το avatar σας…