27.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Διάλυση ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Διάλυση ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 179
  •  
  •  

Τα σενάρια για απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να την εκπαραθυρώσει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα προκληθεί σοβαρό ρήγμα στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει.

Μετά τη κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά F-16 στη Συρία, πολλοί στην Ελλάδα έσπευσαν να μιλήσουν για “εκπλήρωση προφητειών”, διότι θεώρησαν πως το “ξανθό γένος” θα σπεύσει να εκπληρώσει τις προφητείες, επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Τουρκία.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη το 2016, με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, το “ποθούμενο” δεν εκπληρώθηκε.

Φυσικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάθε άλλο παρά αφελής είναι, και παρά τις αρνητικές συγκυρίες του 2015 και του 2016, πέτυχε να προσεταιριστεί την Τουρκία και εν πολλοίς να την κάνει υποχείριό του.

Αποτέλεσμα; Εξαιτίας του στενού φλερτ Μόσχας-Άγκυρας και της αγοράς των S-400, σήμερα γίνεται λόγος ακόμη και για εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια τεράστια νίκη της ρωσικής διπλωματίας, που πέτυχε να σπείρει διχόνοια και καχυποψία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό

Κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, η τότε σοβιετική διπλωματία, πέτυχε κάτι ανάλογο. Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν “το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Αν. Μεσογείου” λόγω της στρατηγικής της θέσης. Για αυτό το λόγο η ΕΣΣΔ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος του νησιού να περάσει εξ’ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

Το 1964 η Τουρκία είχε αποφασίσει να εισβάλει στη Κύπρο για να “αποκαταστήσει τη τάξη και να προστατέψει το τουρκικό στοιχείο”, ως εγγυήτρια δύναμη. Η επέμβαση του τότε Αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον, ματαίωσε αυτά τα σχέδια. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι ΗΠΑ απέσυραν από τη Τουρκία τους βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους Jupiter, πράξη που δυσαρέστησε τους Τούρκους που θεώρησαν ότι η χώρα τους έμενε απροστάτευτη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η Τουρκία άρχισε να κοιτάζει προς ανατολάς. Αν και παρέμενε ισχυρά προσδεδεμένη στη άρμα της Δύσης, θεώρησε ότι μια προσέγγιση με τους Σοβιετικούς θα έκανε τους Αμερικάνους να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό. Οι Ρώσοι φυσικά εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και μάλιστα στο έπακρο.

Οι Σοβιετικοί σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν η Κύπρος να προσαρτηθεί από την Ελλάδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων ακόμη πλησιέστερα στην ΕΣΣΔ και τις χώρες δορυφόρους της στην Αν. Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Ανατολή. Από την άλλη γνώριζαν ότι τυχόν τουρκική εισβολή (που εξ’ ορισμού θα ήταν παράνομη) θα δημιουργούσε χάσμα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που τελικά συνέβη. Η εγκληματική ανατροπή Μακάριου και η τοποθέτηση του Ν. Σαμψών από τη Χούντα των Αθηνών, έδωσε το πρόσχημα που χρειαζόταν η Τουρκία για να εισβάλει, δεδομένου πως το σχέδιο του Σαμψών και της ΕΟΚΑ Β’ ήταν η de facto ανακήρυξη της ένωσης Ελλάδας- Κύπρου.

Εκτός από τη κατάληψη 1/3 του νησιού από τις δυνάμεις του Αττίλα, υπήρξαν και κάποιες σημαντικές επιπτώσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ που ευνοούσαν τα σοβιετικά σχέδια. Η Ελλάδα και η Τουρκία (αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ) βρέθηκαν πολύ κοντά στη σύρραξη και από τότε οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες. Μετά την εισβολή, η Ελλάδα αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με απόφαση Καραμανλή, δημιουργώντας κενό στα πλευρά του Συμμαχίας, το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην (σύμμαχη) Τουρκία και η Άγκυρα απάντησε με το κλείσιμο όλων των νατοϊκών σταθμών παρακολούθησης που υπήρχαν στο έδαφός της, με αποτέλεσμα να “τυφλωθεί” ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής αντικατασκοπείας. Τέλος ο Καραμανλής στρατικοποίησε τα νησιά του Αν. Αιγαίου και διακήρυξε ότι η πρωταρχική απειλή για την Ελλάδα δε προέρχεται πλέον από τις κομμουνιστικές χώρες του βορρά, αλλά από ανατολάς.Το κέρδος για τους Σοβιετικούς ήταν πολλαπλό και ίσως ως ένα βαθμό αναπάντεχο. Με την ευνοϊκή διπλωματική τους στάση και πιθανότατα ενθάρρυνση απέναντι στους Τούρκους στα γεγονότα του 1974, ουσιαστικά διέλυσαν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η Σοβιετική διπλωματία

Πως κατάφεραν οι Σοβιετικοί να μπουν σφήνα στο Νατοϊκό σχεδιασμό; Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αμερικανική στάση στο θέμα του Κυπριακού και η απόσυρση των Jupiter, δυσαρέστησε τους Τούρκους. Σε εκείνο το σημείο ξεκινά η προσέγγιση της ΕΣΣΔ: από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70 επιδίωξαν και πέτυχαν να ενδυναμώσουν τις εμπορικές σχέσεις των 2 χωρών. Το εμπορικό ισοζύγιο τετραπλασιάστηκε και σύντομα άνοιξε σοβιετική τράπεζα στην Άγκυρα για να εξυπηρετεί τις συναλλαγές. Παράλληλα, δε δίστασαν να προσφέρουν στη Τουρκία οικονομική βοήθεια που έφτανε το $1 δις ετησίως και που κατευθυνόταν στη κατασκευή βαριάς βιομηχανίας, φραγμάτων, ηδροηλεκτρικών εργοστασίων κτλ.

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 1965, αναφέρει με σαφήνεια πως η ΕΣΣΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την “εχθρότητα” μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για να αποδυναμώσει τη Νατοϊκή Συμμαχία, έχοντας υιοθετήσει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή στάση υπέρ της Τουρκίας.

Επιπλέον, τηλεγράφημα του State Department με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1974 αναφέρει: “Έχοντας μεγάλο χρέος στη Ρωσία για τη συναίνεσή της στην εισβολή της Κύπρου τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία ενδέχεται να μην μπορέσει να αρνηθεί τα αιτήματα των Σοβιετικών για προνόμια στις υπερπτήσεις που θα απαιτηθούν σε μελλοντικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή. Ειδικά τώρα που τα συναισθήματα στο Κογκρέσο είναι ιδιαιτέρως αντι-τουρκικά».

H ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται

Η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας, αν και διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, ουσιαστικά ακολουθεί το σοβιετικό μοτίβο. Η ρωσική διπλωματία επιδεικνύει για μια ακόμη φορά άριστη “ευελιξία” και χωρίς ιδιαίτερο κόστος, επιχειρεί τη διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι συγκυρίες ήταν καθόλα ευνοϊκές. Ο έλεγχος της εξουσίας από τον “υπερφίαλο” Ερντογάν, η διαφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας στο θέμα της υποστήριξης από την Ουάσιγκτον των Κούρδων της βόρειας Συρίας (SDF/YPG) τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκράτες” και βραχίονα του PKK, οι σωστές κινήσεις της ρωσικής διπλωματίας και προφανώς του ίδιου του Πούτιν, έδωσαν υπόσταση στα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να εγκαταλείπει τους κόλπους του ΝΑΤΟ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 179
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

25 ΣΧΟΛΙΑ

25 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Σας έχω πολύ καλά νέα . Στα τσακίδια … Κυπρος ισραηλ ,Αίγυπτος και το εκκολαπτόμενο κουρδικό κράτος άνετα μπαίνουν στην συμμαχία λίγο αν προσπαθήσουν .Μπορούμε να παμε και παραπάνω .Αζερμπαιτζαν,Γεωργια.ουκρανια … Αν αρχίσει το σκληρό ροκ ,τίποτα δεν θα μείνει απο τους πουτιν ερντο και τους αυλικούς .Όσο για τους τζάμπα μαγκες της τουρκιας ,αύριο να κλείσει τα σύνορα Ελλαδα βουλγαρια και η υπολοιποι ευρωπαϊκή ένωση θαλασσα αερα θα ψάχνουν δέντρα να ανεβούν … Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τους τουρκους κυβερνώντες .Περιμενουν να πάθεις κατι κακο για να αρχίσουν να εκβιαζουν και να χλεβαζουν,κακεντρεχής … Καλά έκανε το… Read more »

thanos

κύριε Θάνε μας δεν μας τα λέτε καλά

μου φαίνεται διαβάζετε μονομερώς την ιστορία. Το εκκρεμές στις σχέσεις ελλάδας αμερικής ρωσίας και τουρκίας δεν λειτουργεί έτσι όπως το περιγράφετε Πιο σωστά, οι σχέσεις λειτουργούν ακριβώς όπως το εκκρεμές. Όταν οι Τούρκοι κοίταγαν Ρωσία εμείς βλέπαμε Αμερική και το ανάποδο. Ποτέ δεν δεν συνέβη ταυτόχρονα να κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση, θα ήταν παράλογο εξάλλου.

Epam Panos

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού έχει αντιαμερικανικά αισθήματα λόγω του κυπριακού. Εμείς σαν δημοκράτες είμαστε με την πλειοψηφία του λαού.

JohnnyB

Που ακριβώς το βασίζεις αυτό?
Στο Κυπριακό ένας πλέον ενήμερος άνθρωπος με νοημοσύνη θα έβλεπε τα δικά μας λάθη πρώτα και όχι κάποια συνομωσία των ΗΠΑ εναντίον μας πράγμα που ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Αν κάποιος μας φέρθηκε εχθρικά εκείνη την περίοδο αυτή ήταν πρώτη η Βρετανία και μετά η Ρωσία.

chriss8

Παρατήρηση 1: Ο Αντρέας επί μία δεκαετία καλιέργησε τον αντι-αμερικανισμό στην ελλάδα. Για αυτό έμεινε στο μυαλό του κόσμου ότι κάπου φταίνε και οι Αμερικάνοι.
Παρατήρηση 2: Η χούντα ήταν μαριονέτες των αμερικάνων.
Παρατήρηση 3: “πλέον ενήμερος άνθρωπος με νοημοσύνη ” ξέρεις πολλούς στην Ελλάδα? 🙂

x-m

Επίτρεψτε μου να παραθέσω γραφόμενα κάποιου, που ούτε έλλειψη νοημοσύνης έχει ούτε έλλειψη ενημέρωσης: Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή, που οδήγησε στην κατοχή του 40% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ισλαμική Τουρκία. Είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος ήταν ένας ξεροκέφαλος παπάς, που πίστευε πως ήταν μεγάλος και τρανός και ηγείτο μίας χώρας μικρής, για την οποία ο ίδιος πίστευε πως ήταν ο ομφαλός της γης. Απέναντί του είχε ένα σκληρό Αμερικανό διπλωμάτη, χωρίς το παραμικρό συναίσθημα για οποιονδήποτε, τον περίφημο Χένρι Κίσιγκερ. Τα… Read more »

x-m

Η ιστορία μ’ εμάς, τους τούρκους και τους Ρώσους είναι τόσο μακρινή που ξεπερνάει ακόμα και το έτος ίδρυσης των ΗΠΑ, και έχει περάσει απο πολλά κύματα. Και αν μπορεί να δικαιολογήσει κανείς την αφέλεια των μακρινών προγόνων μας για τις προσδοκίες που έμειναν προσδοκίες , δεν δικαιολογούμαστε εμείς να κοιτάμε ανατολικά ή δυτικά για τον σωτήρα μας. Μόνοι μας θα σωθούμε, αν μπορούμε. Μετά τα Ορλοφικά γεννιέται ενα δημοτικό τραγούδι : κι οι Μόσκοβοι οι φίλοι μου, η μοναχή μου ελπίδα και τι καλό μου εκάμανε που ήρθαν στο Λεβάντε να μου αφανίσουν τα νησιά και να με παρατήσουν… Read more »

ira-ant

1)”Για αυτό το λόγο η ΕΣΣΔ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος του νησιού να περάσει εξ’ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.” Mην ξεχνάμε,ότι πάγια τακτική του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ,είναι:Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη. Δηλαδή,όχι Ένωση.Κάτι ανάλογο όμως δεν υποστηρίζουν στην διαμάχη Κίνας-Ταιβάν,δεν θα τους ακούσετε ποτέ να λένε,Ταιβάν ανεξάρτητη. 2)…”Έχοντας μεγάλο χρέος στη Ρωσία για τη συναίνεσή της στην εισβολή της Κύπρου”… Δείτε τι γράφει γι’αυτό η ΟΑΚΚΕ,προς τιμήν της,ενώ “κάποιοι άλλοι” σιωπούν”. https://www.oakke.gr/global/2013-02-16-19-26-19/item/846-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-m%CF%80%CF%81%CE%B5%CE%B6%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B4-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1974 3)…” το “ποθούμενο” δεν εκπληρώθηκε.” Αυτή η ηλιθιότητα περί “προφητειών¨να σταματήσει.Ξέχωρα που υποβαθμίζει την νοημοσύνη μας,είναι και εθνικά καταστροφική. Δεν γίνεται να πιστεύουμε ανθρώπους με λογικές μισανθρωπίας,ελέω… Read more »

Epam Panos

Πρώτη φορά διαβάζω κάπου ότι οο σοβιετικοί είναι πίσω από το κυπριακό. Καινοφανείς θεωρίες. “Interesting” που λένε με μηδιαμα οι Αγγλοσάξονες. .

Lefteris

Οι σοβιετικοί διέταξαν να μην επέμβουν τα fantom, να μην δράσει ο “Γλαύκος”, οι σοβιετικοί διέταξαν να μην κηρύξει πόλεμο η Ελλάδα στην τουρκία, οι σοβιετικοί μας παπαγαλίζουν το “δεν ξεχνώ” 40πόσα χρόνια τώρα, οι σοβιετικοί διασπείρουν ότι το ξανθό γένος είναι πλέον οι ισραηλινοί.

chriss8

Προφανώς συμβάλλουν πολλοί παράγοντες σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό συμβάν όπως το κυπριακό. Ο ρόλος των δυτικών είναι γνωστός και χιλιο-ειπωμένος. Αυτός των Ρώσων όχι και τόσο. Για αυτόν μας μιλάει το άρθρο.

Paris

Phantom

dash5

Phorever

ppppp

Δεν αναφέρεστε καθόλου σε μια σειρά πραξικοπημάτων και φυσικά στο πιο πρόσφατο.
Οι συνιστώσες γενικά είναι πολλές παραπάνω.

Ganesha_Mahesvari

Η Ιστορική σας ανάλυση με άφησε αποσβολωμένο… με ξεπερνάει εντελώς ο τρόπος που βγάζετε ιστορικά συμπεράσματα όσον αφορά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την Σοβιετική διαβολική εμπλοκή στο ζήτημα. Σηκώνω τα χέρια ψηλά και παραδίνομαι αμαχητί εγώ και το όπλο μου. Το ακούσαμε και αυτό ότι η Σοβιετική ένωση είναι υπεύθυνη για την εισβολή στην Κύπρο και για το πραξικόπημα εναντίων του Μακαρίου… ΟΚ… μόλις ένιωσα σαν να επέστρεψα στην δεκαετία του 50-60 και την Κομμουνιστική υστερία … Ναι η Τουρκία περίμενε την Συναίνεση της Σοβιετίας για να επιτεθεί στο νησί… οι Σοβιετικοί ήσαν αυτοί ου εμπόδισαν τις ημέτερες… Read more »

chriss8

Το ποιος μας εμπόδισε, αν μας εμπόδισε κανείς, δεν το ξέρουμε. Το υποθέτουμε. Το άρθρο δεν αθωώνει πουθενά τους υπόλοιπους παίχτες του κυπριακού. Απλά σου παραθέτει τον ΥΠΟΥΛΟ ανθελληνικό ρόλο των σοβιετικών. Που και αυτός αναλύεται στα πλαίσια της real politic.

sotbak

το σενάριο δεν είναι καλό για μας γιατί μετά από όλα αυτά και την απώλεια της Κύπρου ήρθε η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας

FTS

Είναι φανερό σε κάθε σκεπτόμενο και ανεπηρρέαστο από την διαχρονική ρωσική προπαγάνδα και τις ρωσικές θεωρίες συνομωσίας/fake news κτλ ότι ωφελημένος από την Τουρκική εισβολή βγήκε η ΕΣΣΔ και όχι οι ΗΠΑ οι οποίες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν και να προσπαθούν να διαχειριστούν την πιο σοβαρή κρίση εντός ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κανένα ώφελος από το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Βέβαια οι Κύπριοι μια χαρά συνεργάζονται με την ρωσική ολιγαρχία και το μαφιόζικο χρήμα ρέει να τα λέμε και αυτά. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε χαρίσει ποτέ κάτι στην Ρωσία και ούτε περιμένουμε ή θέλουμε κάτι από την Ρωσία και οι… Read more »

panos71

Αντίστοιχα στελέχη και μηχανισμοί του τουρκικού δημοσίου ήταν (ισως και να είναι ακόμη) μπλεγμένοι με το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είδα να ιδρώνει αυτί στη Δύση για αυτές τις δραστηριότητες.
Όταν αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο ο οποίος έχει ανθρωποκτόνο πρόθεση και σχεδιασμό σε βάρος σου, δεν είναι ντροπή να συμπράττεις με οποιον μπορεί να σε βοηθήσει.

Chrisgk1

Ρε παιδιά είπαμε αλλά όχι και έτσι !!!!!!

Στέφανος

Συγνώμη, μήπως κατάλαβε κανείς τί ενοούσε ο νέος πρωθυπουργός στη Βουλή όταν έλεγε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε με τον κ. Ερντογάν θαρραλέα β’ηματα εμπρός;;;

ChristosCii

Καλημέρα. Ας πω την γνώμη μου και εγώ και να μην απαντήσω μεμονωμένα σε κάποιους φίλους που διαβάζουν αυτό το άρθρο. Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τον συντάκτη του άρθρου αυτού και θα αναφέρω επιγραμματικά τους λόγους (το βάθος του θέματος ας το ψάξουν αυτοί που έχουν τις απορίες – όπως έψαξα και εγώ… και έχω μόνο στις εύκολες πηγές δλδ την μία όψη του νομίσματος). 1. Ξεχνάμε/ -τε κάποιοι τον ρόλο τον Βρετανών και τις σχέσεις τους με τους Σοβιετικούς μετά το τέλος του Β’ΠΠ, και πιο συγκεκριμένα των Εργατικών (Πολιτικό Κόμμα) στο Η.Β, που η στάση τους απέναντι στην… Read more »

antonios

Η Τουρκία είναι πολύτιμη για να την αφήσουν να φύγει απο το μαντρί. Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν μακρά παράδοση σε ανατροπές καθεστώτων όταν δε του βόλευαν ποια ή τα θεωρούσαν επικίνδυνα. Μην αυταπατάστε ότι αν ο Ερτογαν συνεχίσει έτσι , κάποιο”φοιτητικό” κίνημα θα ξεκινήσει μια εξέγερση και οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μια μαριονέτα ως νέο αυτό ανακυρησομενο ηγέτη της Τουρκίας. Έτσι στο όνομα του “καλού” του Τουρκικού Λαού οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να ενισχύσουν στρατιωτικούς που θα ανατρέψουν τον Ερτογαν. Υπάρχει βέβαια και μια λεπτομέρεια. Ότι οι ΗΠΑ και οι διπλωμάτες τους βλέπουν το κόσμο γύρω τους μόνο… Read more »

ChristosCii

Παρατηρώ τα σχόλια και τα “Like” & τα “dislike” και ανακάλυψα ότι όποιοι θίξουν την ιερή αγελάδα της ανθρωπότητας, λεγε με ΕΣΣΔ, είναι στο πυρ το εξώτερο. Μια ερώτηση μόνο σε αυτούς που θίγονται. Έχετε μιλήσει ποτέ με κάποιον που έζησε τα γεγονότα της Κύπρου (μιας και τα περισσότερα ποστ, μέσα σε αυτά και το δικό μου), εγώ είχα την ευλογία να μιλήσω με άτομα που ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑΝ στα γεγονότα από θέσεις όπως Κυβερνήτη σε Β707 (επιχείρηση Αλέξανδρος) , Συγκυβερνήτη σε C-47 (Ήταν η προγραμματισμένη συνοδεία των Nordatlas που θα κουβαλούσαν τον βαρύ οπλισμό) Στο σύνδεσμο του Κεντρ.Επιχειρήσεων με τους προαναφερώμενους… Read more »

STRATOS

Αγαπητοί, Το παραπάνω άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ είναι πέρα για πέρα ΕΓΚΥΡΟ. Σε περίπτωση απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα επιτελεστεί θρίαμβος της Σοβιετικής διπλωματίας ανώτερος ακόμη και από αυτόν που επιτευχθεί το 1974.. Προφανώς και αγνοείται τα τελευταία αποχαρακτηρισθέντα αμερικάνικα έγραφα…………..εν συντομία Ο Ιωαννίδης και οι άλλοι χουντικοί ήταν πατριώτες (είχαν πολεμήσει έτσι και αλλιώς για την Ελλάδα επανειλημμένα και τραυματιστεί επανειλημμένα και από την ντροπή τους πεθάναν στην φυλακή παρόλο που μπορούσαν να αποφυλακιστούν) και εξαπατήθηκαν από τους εδώ Αμερικανούς συνδέσμους τους που τους κοίμισαν και τους διαβεβαίωσαν ότι σε περίπτωση ανατροπής του Μακαρίου δεν θα άφηναν τους… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο των ερευνών στην Μεσόγειο

Η Handelsblatt δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την κρίση της Τουρκικής λίρας. Πρόκειται για την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Καλησπέρα στους θαλασσομάχους της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ

25
Οι σκέψεις και προσευχές όλων των Ελλήνων μαζί σας!
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99

Related News

Μακρόν: Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο – Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει...

Καλησπέρα στους θαλασσομάχους της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ

Οι σκέψεις και προσευχές όλων των Ελλήνων μαζί σας!

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

ΑΠΕ-ΜΠΕΣυνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και...

Το κείμενο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τι είπε πριν το “Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη”

Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του...

Κορωνοϊός: 262 νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι

Σε 262 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ καταγράφηκαν δυο ακόμη θάνατοι. Όπως έγινε γνωστό,...
- Advertisement -