20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΥΕΔ: Ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης για τον COVID-19 με στόχο την υπονόμευση των...

ΕΥΕΔ: Ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης για τον COVID-19 με στόχο την υπονόμευση των ευρωπαϊκών κοινωνιών

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), με ημερομηνία 16 Μαρτίου που επικαλείται το Reuters, αναφέρει “Μία σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και φιλορωσικά ΜΜΕ σχετικά με το COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες … σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες“.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε πολλαπλασιασμός της ποσότητας των πληροφοριών που διακινήθηκαν κυρίως στο διαδίκτυο, αναφορικά με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης. Ο όρος «Infodemic», είναι ένας νεολογισμός που διατυπώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να περιγράψει την υπεραφθονία πληροφορίας, εξαιτίας της πανδημίας, που καθιστά δύσκολη την εύρεση αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης από το μέσο χρήστη του διαδικτύου.

Ένα σκέλος του Infodemic, είναι η παραπληροφόρηση, που έχει να κάνει με θεωρίες συνωμοσίας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με τεράστια απήχηση:

Ο κορωνοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και αναπτύχθηκε σε εργαστήρια.
Ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο για την απομείωση του πληθυσμού.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για να επιβληθεί καθολικός εμβολιασμός.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για τον έλεγχο του πληθυσμού.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων προς όφελος των τραπεζιτών.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για να προωθηθεί η τεχνολογία 5G.
Ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με το 5G, είναι όπλο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας.
Ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με το 5G, και τους αεροψεκασμούς, είναι όπλο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας.
Ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Είναι μια απάτη.
Δεν υπάρχουν νεκροί από τον κορωνοϊό. Είναι απάτη.
Ο κορωνοϊός θεραπεύεται με «φυσικές» θεραπείες.
Ο κορωνοϊός είναι σχέδιο των ΗΠΑ για απόσπαση της προσοχής του κοινού από τον πραγματικό στόχο, ο οποίος είναι η κατάληψη της Ευρώπης και/ή της Ρωσίας με στρατιωτικά μέσα.
Ο κορωνοϊός οφείλεται στους μετανάστες.
Χώρες όπως η Κούβα έχουν βρει το φάρμακο για τον κορωνοϊό.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επιβάλλεται εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά για το γενικό έλεγχο της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων EU vs Disinfo, που υπάγεται στο East Stratcom Task Force, και το οποίο ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παραπληροφόρηση που προέρχεται από το Κρεμλίνο, ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό, έχουν διαδώσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας για το νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2.

Δημοσιεύματα που απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια (στα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά, μεταξύ άλλων γλωσσών – ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ έχουν παραρτήματα σε πολλές χώρες), επικεντρώνονται κυρίως στις θεωρίες συνωμοσίας για τις «παγκόσμιες ελίτ» που σκόπιμα οπλοποιούν ή εκμεταλλεύονται τον ιό για δικούς τους σκοπούς. Στόχος -μεταξύ άλλων- είναι η πρόκληση δυσπιστίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στους διεθνείς οργανισμούς και στους εμπειρογνώμονες υγείας.

Για παράδειγμα, άρθρο του Sputnik Λετονίας, διατύπωσε μια σειρά από αβάσιμες θεωρίες και υποστηρίζει πως η πανδημία COVID-19, μπορεί να προέρχεται από τη Λετονία, και δημιουργήθηκε για να απομειωθεί ο πληθυσμός των ηλικιωμένων της Ιταλίας. Αναφέρει επίσης πως η COVID-19 θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, την Ιταλία να μειώσει το κόστος για συντάξεις ηλικιωμένων, και την Ευρώπη στο σύνολό της να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών από την Τουρκία. Με λίγα λόγια, το δημοσίευμα, υποστηρίζει πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σύμφωνα πάντα με το EU vs Disinfo, το Sputnik Λετονίας δεν είναι το μοναδικό παράρτημα που έχει διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19. Η αραβόφωνη έκδοση του Sputnik έχει υποστηρίξει πως η πανδημία μπορεί να είναι μια αμερικανική βιολογική επίθεση, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ διέταξε να εξαπολυθεί μια τέτοια επίθεση και ότι κατασκευάστηκε για να στοχεύσει τους Ασιάτες. Το ισπανόφωνο Sputnik έχει υποστηρίξει ότι η COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα αμερικανικό βιολογικό όπλο, που αναπτύχθηκε ως μέσο για την απομόνωση της Κίνας, και τη πρόκληση πανικού για την απόσπαση της προσοχής από τα μη δημοφιλή θέματα, όπως το Brexit.

Στην ευρεία αποδοχή θεωριών συνωμοσίας, υπεισέρχονται και ψυχολογικοί παράγοντες. Η πανδημία COVID-19 είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, με ορισμένες άγνωστες παραμέτρους. Η συνωμοσιολογία θα δώσει στον αναγνώστη την απάντηση που αναζητά με χαρακτηριστική ευκολία, και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θα την υιοθετήσει για να καλύψει το κενό. Η αβεβαιότητα και τα ερωτηματικά μπορούν άνετα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεκάδες ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το νέο κορωνοϊό. Η προέλευση ορισμένων εξ αυτών, μπορεί να ιχνηλατηθεί απευθείας σε ΜΜΕ ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο.

Ο αντίλογος υποστηρίζει πως η προσπάθεια “δαιμονοποίησης” της Ρωσίας, έρχεται για να καλύψει την ανεπάρκεια της Δύσης να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς χώρες-εταίρους/συμμάχους.

Εικόνα εξώφυλλου: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ElCy

Δεν μας έφτανε ο ‘Σουλτάνος’ με τα ψυχολογικά του, έχουμε και τον ‘Τσάρο’ με τα ‘δικά’ του…εν μέσω πανδημίας!
Πρέπει να είμαστε το πιο ηλίθιο είδος στο σύμπαν, γι’αυτό και οι εξωγήινοι μας αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι! 😕

My_name_is_Nobody

comment image
Το εμβόλιο υπάρχει και μας το κρύβουν!

My_name_is_Nobody

Εγώ πάντως έχω αναπτύξει την δική μου θεωρία. Ο ιός έχει εξωγήινη προέλευση από το αστρικό σύστημα Omega Leonis, το οποίο να πληροφορήσω τους μη γνώστες πως είναι η πατρίδα των αιμοσταγών Klingon. Τα πλοία τους αυτήν την στιγμή βρίσκονται αρόδο στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπόρεσαν να διασπείρουν τον ιό στην Γη, και για αυτό όμως έχω πειστική απάντηση. Μέσω τηλεμεταφοράς. Εξηγώ και αποκαλύπτω παράλληλα. Μέσα από τους φούρνους μικροκυμάτων οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι πύλες τηλεμεταφοράς. Ελπίζω να σας ανοιξα τα μάτια ΥΓ Η εξήγηση μου είναι το ίδιο αξιοπιστη με όσες διάβασα… Read more »

Captain_Kal
Spyros

Φίλος μου Αγγλοσάξωνας (άρα εξ’ ορισμού αναξιόπιστος, φασίστας, μέλος συνομωσίας κτλ κτλ) αρέσκεται να λέει “Το επόμενο βήμα της ανθρώπινης εξέλιξης είναι να αρχίσει η βλακεία να μας πονάει”.

flashg

Εγώ πάντως βρίσκω πολύ περίεργο με τόσους λίγους νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν παρθεί τέτοια μέτρα. Ούτε το ποσοστό αυτών που πεθαίνουν σε σχέση με αυτούς που προσβάλονται είναι τόσο υψηλό. Στις χώρες που έχουν πρόβλημα περίπου το 8 % του πληθυσμού είναι πλέον φορείς. Ακόμα και στην Ελλάδα περίπου το 5% . Γι αυτό και είναι αντίθετοι οι υπεύθυνοι να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Αυτό δείχνουν οι εξετάσεις σε κλειστά συστήματα π. χ. όσοι έρχονται απ έξω. Πιστεύω ότι βρέθηκε η τέλεια δικαιολογία για να δηλωθεί η παγκόσμια χρεωκοπία. Ελπίζω να μην γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια… Read more »

Flanker

Μαλιστα ,για την εξαπλωση των θεωριων “συνωμοσιας” υπευθυνοι ειναι οι κακοι ρωσοι… Εδω βρισκομαστε μπροστα σε μια παγκοσμια κριση και καποια μαγαζακια των ΗΠΑ στην ΕΕ τα δικα τους. Κυριοι ,”ορθολογιστες” “ευρωπαιοι” ,για την εξαπλωση των θεωριων συνομωσιας δεν φταιει κανεις ρωσος αλλα η προφανης ,απολυτη και καταφανεστατη ανικανοτητα του Δυτικου Συστηματος Εξουσιας: Οπως αυτο οριζεται απο ηγετικα κρατη,επιστημονικους φορεις ,μεσα προπαγανδας ,να δωσουν μια επαρκης εξηγηση για την τωρινη πανδημια. Εσεις δεν εισασταν ρε που ειρωνευοσασταν επι δεκαετιες τους συνωμοσιολογους,και λέγατε οτι δεν υπαρχει καμια συνομωσια, και οτι η αναπτυξη της ιατρικης των πληροφοριων και της δημοκρατιας εχει ριξει… Read more »

Spyros

Συγχαρητήρια, μας δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα Ρώσικης προπαγάνδας.

Φυσικά απαντήσεις για ΟΛΑ όσα “ρωτάτε” (τη προέλευση του υιού πχ) υπάρχουν, δεν αμφισβητούνται (στα σοβαρά) και όποιος θέλει τα βρίσκει σε 5 λεπτά.

Diogenis

Ναι τους Ρωσους περιμένουν στις ΗΠΑ, και στην Ελλάδα για συνομοσιολογιες .Εχει γεμισει ο τοπος από κάθε καρυδιάς θεωρίες , να μην πω για προφητείες ,μεχρι και την ανεμοβλογιά ξαναφεραμε στο προσκήνιο …… Χθες, πάντως, 12 Φεβρουαρίου του 2020, ανήμερα τα γενέθλια του Κάρολου Δαρβίνου, η Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία, μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία με έδρα την Κρήτη που ιδρύθηκε πρόσφατα για τη διάδοση της εξελικτικής σκέψης στην επιστήμη και στην κοινωνία, πραγματοποιούσε στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου την πρώτη της εκδήλωση. Θέμα: «Θεωρία της Εξέλιξης: Διαλύοντας τους Μύθους». Διότι 140 χρόνια μετά εκείνη την επιστολή, και 160 χρόνια από τη… Read more »

GK21

Δεν ξερω αν υπαρχει καποια συνωμοσια απο πισω αλλα οι Κινεζοι με τον ενα η τον αλλο τροπο εχουν μεγαλη ευθυνη.Το κομμουνιστικο καθεστως της Κινας λογο νοοτροπιας προσπαθησε να κρατησει κρυφη την ολη υποθεση οσο περισσοτερο καιρο μπορουσε(βλ. τσερνομπιλ) με αποτελεσμα να τρεχει τωρα πανικοβλητος ολος ο πλανητης.Οσον αφορα τον ιο τον ιδιο πιστευω,χωρις να ειμαι ειδικος φυσικα,πως λογο της συμπεριφορας του(υψηλη μεταδοτικοτητα,μεταλλαξεις,ανθεκτικοτητα,προσβαλει ευπαθεις ομαδες,ηπια η καθολου συμπτωματα στους νεους)μαλλον εχουμε να κανουμε με καποιον φρανκενστάιν που το σκασε απο το εργαστηριο παρα με νυχτεριδες,κροκοδειλους,δεινοσαυρους και αλλα εξωτικα εδεσματα που καταναλωνονται στην Απω Ανατολη.Αλλα για να μην τρελαθουμε εντελως,συνωμοσια η… Read more »

Lefteris

118 νεκροί από H1N1 στην Ελλάδα πέρυσι. Κανένα ΜΜΕ δεν μετέδιδε ότι θα πεθάνουμε όλοι. Από το “ψυχραιμία” είμαστε στο επίσημο “θα πεθάνετε όλοι, ας μην πεθάνουμε όλοι”. Απαγόρευση κυκλοφορίας επειδή δεν πλέναμε τα χέρια μας και δεν φοράγαμε μάσκα; Κατάφωρη παραβίαση στην τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων. Οι Εκκλησίες είναι πιο βρώμικες από τα supermarket και οι χριστιανοί αρρωστιάρηδες με αποκορύφωμα ρυπαρότητας και ανοησίας τους την Θεία Κοινωνία. Αν δεν ήταν ιός, θα ήταν πόλεμος. Ευκαιρία για μέτρα ελέγχου, για οικονομική αναδιάρθρωση που θα επιφέρει κατάργηση μετρητών για απόλυτη πάταξη φοροδιαφυγής, νέοι χαμηλότεροι μισθοί, νέες στρατιές ανέργων που μαζί με τους… Read more »

chriss8

Σχόλιο που συνοψίζει την ιντερνετική βλακεία αυτών των ημερών…

Spyros

Φίλε Λευτέρη, στην Ιταλία και Ισπανία οι γιατροί διαλέγουν ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, επειδή δεν έχουν αρκετούς αναπνευστήρες για όλους. Αυτό δεν έγινε με τον Η1Ν1 ούτε όταν πρωτοξέσπασε εκείνη η ιστορία. Οτι ακόμα πεθαίνει τόσος κόσμος απο τον Η1Ν1 (και τη γρίπη γενικά) δείχνει τη βλακεία και συνωμοσιολαγνεία κάποιων που ακόμα αρνούνται τον εμβολιασμό, με ατάκες τύπου “Έλαμωρετωρα, πρώτη φορά περνάμε γρίπη;”

Nikolaos

Επιβεβαιώνω ότι οι παραπάνω απίθανες (και αντιφατικές μεταξύ τους …) δοξασίες έχουν τεράστια διάδοση σε πληθυσμούς παλιννοστησάντων της Θεσσαλονίκης, που κύρια πηγή ενημέρωσης έχουν τα ρωσικά ΜΜΕ … Και επειδή τα πιστεύουν άνευ έρευνας, με αντίστοιχη αμέλεια φέρονται, μη εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας και καγχάζοντας όσους το πράττουν ….

chriss8

Δεν είναι μόνο οι πάλινοστούντες. Τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα στην ελληνική κοινωνία (μέσω των εν Ελλάδι παραρτημάτων τους)… το μεγάλο πρόβλημα είναι να το αποδείξεις. Άντε. Στην Ανατολική Ευρώπη είναι εύκολο. Ξέρουν την Σοβιετική προπαγάνδα από την καλή και την ανάποδη. Άρα μπορείς να τους πεις ότι αυτά ξεκινάνε από την Ρωσία. Εδώ όμως έχουμε γενιές μπολιασμένες με τον μεσσιανισμό και ότι οι Ρώσοι θα μας σώσουν από τους άσπονδους συμμάχους μας. Ναι μεν ορθώς είμαστε καχύποπτοι προς την Δύση και τους ηγέτες μας, αλλά χάφτουμε οτιδήποτε έρχεται από διαφορετική πηγή! Έχουμε φάει τόσο δούλεμα που αντιστεκόμαστε… Read more »

Diogenis

Οι θεωρίες συνωμοσίας που ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα .Παντού υπάρχει ένας Έλληνας που δεν θέλουν να ξέρουμε,Ποιοι και γιατί μας κρύβουν το μεγαλείο του ελληνισμού ανά τον κόσμο; Γιατί δεν θέλουν να μάθουμε τη δράση των συμπατριωτών μας στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου; Μήπως γιατί μας τρέμουν; Φυσικά και μας φοβούνται, γι’ αυτό και μας κρατούν στην αμάθεια για τους μεγάλους Έλληνες .2)Οι μασόνοι κυβερνούν (και) την Ελλάδα,Μασόνοι ή κάποια από τα συνεργαζόμενα παραρτήματά τους απεργάζονται εδώ και καιρό σκοτεινά σχέδια για την καθυπόταξη του έθνους. Η «ελληνική κρίση» είναι ένα πλαστό υποπροϊόν της δράσης τους ώστε να διευκολυνθεί… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).Η συζήτηση, σύμφωνα με...

«Επίσημη πρώτη» για τα Patriot της Ρουμανίας

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια το πρώτο της Α/Α σύστημα Patriot, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε πεδίο βολής...
- Advertisement -