14.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021
- Advertisement -

ΕΥΕΔ: Ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης για τον COVID-19 με στόχο την υπονόμευση των ευρωπαϊκών κοινωνιών

- Advertisement -

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), με ημερομηνία 16 Μαρτίου που επικαλείται το Reuters, αναφέρει “Μία σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και φιλορωσικά ΜΜΕ σχετικά με το COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες … σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες“.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, παρατηρήθηκε πολλαπλασιασμός της ποσότητας των πληροφοριών που διακινήθηκαν κυρίως στο διαδίκτυο, αναφορικά με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης. Ο όρος «Infodemic», είναι ένας νεολογισμός που διατυπώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να περιγράψει την υπεραφθονία πληροφορίας, εξαιτίας της πανδημίας, που καθιστά δύσκολη την εύρεση αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης από το μέσο χρήστη του διαδικτύου.
Ένα σκέλος του Infodemic, είναι η παραπληροφόρηση, που έχει να κάνει με θεωρίες συνωμοσίας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με τεράστια απήχηση:
Ο κορωνοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και αναπτύχθηκε σε εργαστήρια.
Ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο για την απομείωση του πληθυσμού.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για να επιβληθεί καθολικός εμβολιασμός.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για τον έλεγχο του πληθυσμού.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων προς όφελος των τραπεζιτών.
Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε για να προωθηθεί η τεχνολογία 5G.
Ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με το 5G, είναι όπλο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας.
Ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με το 5G, και τους αεροψεκασμούς, είναι όπλο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας.
Ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Είναι μια απάτη.
Δεν υπάρχουν νεκροί από τον κορωνοϊό. Είναι απάτη.
Ο κορωνοϊός θεραπεύεται με «φυσικές» θεραπείες.
Ο κορωνοϊός είναι σχέδιο των ΗΠΑ για απόσπαση της προσοχής του κοινού από τον πραγματικό στόχο, ο οποίος είναι η κατάληψη της Ευρώπης και/ή της Ρωσίας με στρατιωτικά μέσα.
Ο κορωνοϊός οφείλεται στους μετανάστες.
Χώρες όπως η Κούβα έχουν βρει το φάρμακο για τον κορωνοϊό.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επιβάλλεται εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά για το γενικό έλεγχο της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων EU vs Disinfo, που υπάγεται στο East Stratcom Task Force, και το οποίο ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παραπληροφόρηση που προέρχεται από το Κρεμλίνο, ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό, έχουν διαδώσει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας για το νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2.


Δημοσιεύματα που απευθύνονται σε διεθνή ακροατήρια (στα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά, μεταξύ άλλων γλωσσών – ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ έχουν παραρτήματα σε πολλές χώρες), επικεντρώνονται κυρίως στις θεωρίες συνωμοσίας για τις «παγκόσμιες ελίτ» που σκόπιμα οπλοποιούν ή εκμεταλλεύονται τον ιό για δικούς τους σκοπούς. Στόχος -μεταξύ άλλων- είναι η πρόκληση δυσπιστίας στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στους διεθνείς οργανισμούς και στους εμπειρογνώμονες υγείας.


Για παράδειγμα, άρθρο του Sputnik Λετονίας, διατύπωσε μια σειρά από αβάσιμες θεωρίες και υποστηρίζει πως η πανδημία COVID-19, μπορεί να προέρχεται από τη Λετονία, και δημιουργήθηκε για να απομειωθεί ο πληθυσμός των ηλικιωμένων της Ιταλίας. Αναφέρει επίσης πως η COVID-19 θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, την Ιταλία να μειώσει το κόστος για συντάξεις ηλικιωμένων, και την Ευρώπη στο σύνολό της να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών από την Τουρκία. Με λίγα λόγια, το δημοσίευμα, υποστηρίζει πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Σύμφωνα πάντα με το EU vs Disinfo, το Sputnik Λετονίας δεν είναι το μοναδικό παράρτημα που έχει διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19. Η αραβόφωνη έκδοση του Sputnik έχει υποστηρίξει πως η πανδημία μπορεί να είναι μια αμερικανική βιολογική επίθεση, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ διέταξε να εξαπολυθεί μια τέτοια επίθεση και ότι κατασκευάστηκε για να στοχεύσει τους Ασιάτες. Το ισπανόφωνο Sputnik έχει υποστηρίξει ότι η COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα αμερικανικό βιολογικό όπλο, που αναπτύχθηκε ως μέσο για την απομόνωση της Κίνας, και τη πρόκληση πανικού για την απόσπαση της προσοχής από τα μη δημοφιλή θέματα, όπως το Brexit.
Στην ευρεία αποδοχή θεωριών συνωμοσίας, υπεισέρχονται και ψυχολογικοί παράγοντες. Η πανδημία COVID-19 είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, με ορισμένες άγνωστες παραμέτρους. Η συνωμοσιολογία θα δώσει στον αναγνώστη την απάντηση που αναζητά με χαρακτηριστική ευκολία, και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θα την υιοθετήσει για να καλύψει το κενό. Η αβεβαιότητα και τα ερωτηματικά μπορούν άνετα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Όσον αφορά την Ελλάδα, δεκάδες ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το νέο κορωνοϊό. Η προέλευση ορισμένων εξ αυτών, μπορεί να ιχνηλατηθεί απευθείας σε ΜΜΕ ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο.
Ο αντίλογος υποστηρίζει πως η προσπάθεια “δαιμονοποίησης” της Ρωσίας, έρχεται για να καλύψει την ανεπάρκεια της Δύσης να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς χώρες-εταίρους/συμμάχους.
Εικόνα εξώφυλλου: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Κορβετιάδα»: Το μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να γίνει

Κορβέτες λοιπόν από παντού: Γαλλικές Gowind, ιταλικής σχεδίασης Doha, ευρωκορβέτες. Αυτό ξαφνικά είναι το νέο σκηνικό για την προμήθεια κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Webinar ASW από το navaldefence.gr και την ΠΤΗΣΗ, 10 Νοεμβρίου (save...

14
Όπως σας έχουμε υποσχεθεί, η ΠΤΗΣΗ σε συνεργασία με την Crowdpolicy, διοργανώνουν ένα Διαδικτυακό Σεμινάριο για τον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο στο Αιγαίο. Θεωρούμε το συγκεκριμένο...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Οκτωβρίου 1944: Σύγκρουση γιγάντων στη θάλασσα των...

0
Ξεκινά η αεροναυμαχία του κόλπου του Λέϋτε στον Ειρηνικό. Λίγες μέρες πριν, ο αμερικανικός στόλος πραγματοποίησε απόβαση για να στερήσει τα νησιά των Φιλιππίνων...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ο ορισμός της ανακύκλωσης: Η Κίνα μετατρέπει παμπάλαια ψυχροπολεμικά αεροσκάφη σε ΜΕΑ

Η Κίνα παρουσίασε για πρώτη φορά αποσυρμένα μαχητικά της δεκαετίας του 1950, που μετατράπηκαν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Συγκεκριμένα η  Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού...

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση της ναυπηγικής βιομηχανίας

«Είμαστε στη φάση σημαντικών παρεμβάσεων για την εξυγίανση όλης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια...

Κομητεία στο Όρεγκον θέλει να επιστρατεύσει την Εθνοφρουρά για αντιμέτωπισει τις παράνομες χασισοφυτείες

Την ίδια μέρα, πριν λίγο καιρό, που μια κομητεία του Όρεγκον κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απότομης αύξησης των παράνομων φυτειών κάνναβης, η...