Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίζεται πως το πλήρωμα του Losharik απέτρεψε “πλανητική καταστροφή”

1
5830
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένας ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού Ναυτικού δήλωσε ότι το ατύχημα στο υποβρύχιο Losharik θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “πλανητική καταστροφή”, κάτι που εμπόδισαν οι ναυτικοί που σκοτώθηκαν στο περιστατικό. Το υποβρύχιο, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν κατασκοπευτικό που μπορεί να λειτουργήσει στο βαθύ ωκεάνιο πυθμένα, υπέστη καταστροφικό ατύχημα την 1η Ιουλίου, παρασέρνοντας στο θάνατο τους 14 επιβαίνοντες. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος μιας τέτοιας “καταστροφής”.

Ο πλοίαρχος Σεργκέι Παβλόφ, δήλωσε στην κηδεία του πληρώματος: «Με τη ζωή τους, έσωσαν τις ζωές των συναδέλφων τους, έσωσαν το σκάφος και εμπόδισαν μια πλανητική καταστροφή». Ο Παβλόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι ο αντιδραστήρας ήταν σε κίνδυνο, δηλώνοντας ότι είχε «σφραγιστεί πλήρως». Οι σταθμοί παρακολούθησης ακτινοβολίας στη Νορβηγία σχετικά κοντά στο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό δεν έχουν αναφέρει τυχόν αύξηση ραδιενέργειας.

Το ατύχημα, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ξεκίνησε στο διαμέρισμα των μπαταριών του υποβρυχίου και εξαπλώθηκε. Αυτό υποδηλώνει πυρκαγιά που μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της συσσώρευσης υδρογόνου μέσα στο σκάφος. Τα υποβρύχια, ακόμα και τα πυρηνικά, διαθέτουν μπαταρίες που χρησιμοποιούνται ως προσωρινή πηγή ενέργειας και το υδρογόνο παράγεται ως υποπροϊόν της διαδικασίας φόρτισης της μπαταρίας. Εάν το αέριο φθάσει σε υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης, ένας σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Το Losharik ήταν εξοπλισμένο με πυρηνικό αντιδραστήρα ισχύος 5 μεγαβάτ. Ακόμη και αν η φωτιά έφτανε στον αντιδραστήρα, είναι απίθανο πως τυχόν έκρηξή του, θα μπορούσε να προκαλέσει μια «πλανητική καταστροφή» στην κλίμακα του ατυχήματος του Τσερνομπίλ το 1986. Συγκριτικά, ο αντιδραστήρας RBMK στο Τσερνομπίλ ήταν πολύ πιο ισχυρός και χρησιμοποιούσε πολύ περισσότερο πυρηνικό καύσιμο για να παραγάγει μέχρι και 3.200 μεγαβάτ.

Πηγές: Bloomberg, Popular Mechanics
Εικόνα εξώφυλλου: H.I. Sutton


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spider
Member
Noble Member
Spider

Ρώσοι και πυρηνικοί αντιδραστήρες = ολέθρια σχέση.