30.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Foreign Policy Research Institute: Ρωσικός νεοϊμπεριαλισμός και Ελλάδα

Foreign Policy Research Institute: Ρωσικός νεοϊμπεριαλισμός και Ελλάδα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Andrey Grashkin αναλύει τη νεοϊμπεριαλιστική προσέγγιση της Ρωσίας προς την Ελλάδα και την Ουκρανία σε άρθρο του στο Foreign Policy Research Institute.


Τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά κίνητρα της Ρωσίας συχνά ενσωματώνονται στην αντίληψη ότι πρόκειται για μια ρεβιζιονιστική χώρα που συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα υπεραπλουστεύει τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, η οποία προσπαθεί να χειριστεί άλλα έθνη, εκμεταλλευόμενη ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ομοιότητες με εκείνες της Ρωσίας μέσω της χρήσης σκληρής και μαλακής ισχύος (soft power).

Τα παραδείγματα της Ουκρανίας και της Ελλάδας δείχνουν πώς η Ρωσία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική σε διαφορετικές καταστάσεις. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Μόσχα έχει επιδιώξει μια διεισδυτική υβριδική στρατηγική σκληρής και μαλακής ισχύος, μέσω της ενεργειακής διπλωματίας της δεκαετίας του 2000, της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 και της υποστήριξης των στρατιωτικών αυτονομιστικών ομάδων στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ. Αντίθετα, η Ελλάδα βίωσε την “προσέγγιση” της Ρωσίας μόνο μέσω της μαλακής ισχύος, που βασίζεται στη γεωπολιτική της (κοινής) πίστης και της διπλωματίας των αγωγών, με στόχο να κερδίσει έναν σύμμαχο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να προκαλέσει διχασμούς σε αυτά.

Οι μακροχρόνιες θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία χρησιμεύουν ως μέσο για το Κρεμλίνο να επηρεάσει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές υποθέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Μόσχα έχει εφαρμόσει επιτυχώς την πολιτική μαλακής ισχύος, μέσω της γεωπολιτικής της ενέργειας, της εθνο-πολιτιστικής γοητείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των στρατηγικών επιχειρηματικών δεσμεύσεων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας συμβολικά καθιερώθηκε ως πλατφόρμα για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Τον Μάρτιο του 2007, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή υπέγραψε τριμερή συμφωνία με τη Μόσχα και τη Σόφια για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αξίας 924 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά το γεγονός ότι το έργο δεν υλοποιήθηκε, η Gazprom επιδίωξε επίμονα αλλά ανεπιτυχώς την εξαγορά των ελληνικών εταιρειών ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και του διυλιστηρίου Hellenic Petroleum. Το 2015 η Gazprom υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να μετατραπεί σε σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το 2017 η Gazprom, η ΔΕΠΑ και η Edison SpA υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας νότιας διαδρομής για ρωσικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης, μέσω του προγράμματος Turkstream. Όπως κατέστησε σαφές ο Πούτιν στην επίσκεψή του στο 2016, οι βαθιές και ιστορικές σχέσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες χρησιμεύουν ως το επίκεντρο της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία έχει οδηγήσει σε συνεχή αύξηση της επιρροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η προσωπική επαφή του Πούτιν είναι επίσης καθοριστική για τη διατήρηση στενής σχέσης με την ηγεσία της Ελλάδας. Αφού ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τις αντιρρήσεις της Αθήνας στην κοινή δήλωση καταδίκης της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, η πρώτη επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ (μετά την επιβολή των κυρώσεων) του Πούτιν ήταν η Ελλάδα. Σε αυτό το ταξίδι, ο Ρώσος ηγέτης διεξήγαγε επίσης ένα προσωπικό, συμβολικό προσκύνημα στο Άγιο Όρος, ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ορθοδόξου Χριστιανισμού. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ελληνική ορθόδοξη παράδοση που μοιράζεται η Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, ως μέσο ενίσχυσης των σχέσεων και διαμηνύει στους δυο λαούς την ανεκτίμητη σχέση μεταξύ των δύο αδελφών ορθόδοξων εθνών.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχει διοχετεύσει ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2005. Σε συνδυασμό με τη χρηματική υποστήριξη, η Μόσχα συνέχισε θεσμικά περαιτέρω την υιοθέτηση πολιτικών μέτρων για την προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ των ορθόδοξων εθνών μέσω της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία (Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αποτελεί διακοινοβουλευτικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο τον Ιούνιο 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Στη Δ.Σ.Ο. μετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, καθώς και από την Αυστραλία). Παρόλο που αυτό το όργανο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Μόσχα είναι αυτή που κυριαρχεί στην οργάνωση και προωθεί την ατζέντα της. Στην πραγματικότητα, μετά την επέτειο της 25ης Γενικής Συνέλευσης το 2018, ο ίδιος ο Τσίπρας επισκέφθηκε το Κρεμλίνο για να επαναλάβει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και να επισημάνει την ειδική σύμπραξη.

Τέλος, οι άνθρωποι του Πούτιν έχουν αναπτύξει θερμές επιχειρηματικές, πολιτικές και δημοσιογραφικές σχέσεις στην Ελλάδα, ως μέρος της στρατηγικής μαλακής ισχύος του Κρεμλίνου. Μεταξύ των εξέχοντων επιχειρηματικών μεγιστάνων είναι ο Ιβάν Σαββίδης, Ελληνο-Γεωργιανός επιχειρηματίας και πρώην μέλος του Κόμματος του Πούτιν. Το 2017, ο Σαββίδης απέκτησε την ελληνική εφημερίδα Έθνος και τον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV. Αγόρασε επίσης ποσοστό 19,63% στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό Mega TV. Δεδομένων των στρατηγικών συμφερόντων του Κρεμλίνου, η φιλοκυβερνητική ατζέντα που προωθήθηκε από τα συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήταν αρνητική κατά του φιλοευρωπαίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομοίως, ο Σαββίδης σχημάτισε προσωπική σχέση με τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, έναν φιλορώσο Έλληνα εθνικιστή, φτάνοντας στο σημείο να τον καλέσει στο γάμο του γιου του, μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ακριβώς όπως ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε δημόσια τον Σαββίδη, ομοίως και ο Καμμένος τον υποστήριξε δημόσια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 ανακαλύφθηκε ότι ο Σαββίδης λειτουργούσε για λογαριασμό του Κρεμλίνου για να υπονομεύσει μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Με παρόμοιο τρόπο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε μια σχέση με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, έναν άνθρωπο που χαράσσει τη γεωπολιτική στρατηγική της Ρωσία, και που είναι γνωστός ότι βρίσκεται στον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν. Ο Ντούγκιν ένωσε επίσης τις δυνάμεις του με τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ, έναν συντηρητικό, ορθόδοξο εθνικιστή, για να συνεργαστεί με δυνητικούς εταίρους στη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφώς, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ελλάδα θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι για τη Μόσχα. Η ανάδειξη του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν μετατόπισε τη Ρωσία προς μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στον νεοϊμπεριαλισμό και τον νεο-εθνικισμό που στηρίχτηκε στη μοναδική ταυτότητα, το μέγεθος, την ιστορία και στην ιδέα της “μοναδικότητας” της Ρωσίας. Για το Κρεμλίνο λοιπόν, αυτή η γραμμή σκέψης υπονοεί ότι η Ρωσία είναι μια κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη που είναι ένα φρούριο για όλες τις« συντηρητικές δυνάμεις »που αντιτίθενται στη δυτική ιδεολογική ασυνέπεια. Μια τέτοια στρατηγική ενσωματώνεται στην έννοια ενός «Ρωσικού Κόσμου» που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα της Ρωσίας και περιλαμβάνει έναν ρωσικό πολιτισμό που βασίζεται σε αξίες και οράματα που διαφέρουν από εκείνους του δυτικού κόσμου.


 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
plm

Πρωτον η Ελλαδα δεν ειναι Αμερικανικη αποικια ποσο μαλλον οσο οι Αμερικανοι δεν μας βοηθουν σε τπτ και πουθενα. Δευτερον αν οι Ρωσοι γουσταρουν να επενδυουν Ελλαδα και γιατι οχι να μας στηριζαν εναντιον του Τουρκικου επεκτατισμου μακαρι να γινομασταν συμμαχοι με τους Ρωσους.

Εγω μεχρι στιγμης βλεπω μια Ρωσια και μια Αμερικη να κανουν τουμπες για τα ματια της Τουρκιας. Με τετοιους φιλους τι να τους κανω τους εχθρους.

Αντωνης

Ξεχάσαμε να κάνουμε μια μικρή αναφορά & στην ομόδοξη Σερβία, όπου η ρωσική επιρροή κάνει πραγματάκια.

Epam Papas

Και μόνο που το άρθρο συγκρίνει μια πρώην σοβιετική δημοκρατία και μάλιστα όχι μια τυχαία αλλά το alter ego της Ρωσίας, με την αλλόφυλη και πάντα δυτική Ελλάδα είναι ενδεικτικό του πόσο λίγη ιστορία γνωρίζει ο συγγραφέας. Η αστειότητα κορυφώνεται όταν κατηγορεί την πλέον φιλοαμερικανική ελληνική κυβέρνηση που έχει περάσει από την εποχή του Εμφυλίου ως φιλορωσική. Εκείνη που έδωσε το όνομα Μακεδονία χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Που πέταξε έξω τους Ρώσους από τις επενδύσεις στο ΟΣΕ και στο Λιμένα Θεσ/νικης. Που απαξίωσε κάθε ρωσικό και γαλλικό ή ευρωπαίκό οπλικό σύστημα που υπηρετεί ήδη στις ΕΔ. Επειδή λέει δεν καταδίκασε λεκτικά… Read more »

kkalev

Συγνώμη αλλά ο συγγραφέας είναι εντελώς λάθος στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία αποτελεί βασικό σημείο εισβολής στη Ρωσία ενώ παράλληλα η απόσταση της από το Καζακστάν είναι τόσο μικρή ώστε να αποσταθεροποιεί και το Ρωσικό έλεγχο του Καυκάσου. Γεωγραφικά η Ρωσία δεν έχει μεγάλα εδαφικά κολλήματα στον άξονα εισβολής από Δύση προς Ανατολή. Το μόνο το οποίο διαθέτει είναι στρατηγικό βάθος, την ανταλλαγή δηλαδή εδαφών για χρόνο. Η “Σοβιετική Αυτοκρατορία” ήταν κατά κύριο λόγο η προσπάθεια της Μόσχας να αποκτήσει στρατηγικό βάθος με το να μεταφέρει τα σύνορα της στην Ανατολική Γερμανία. Ανεξαρτήτως των προθέσεων, ξένη κατοχή της Ουκρανίας… Read more »

Ellinokyprios

“Nations have no permanent friends or allies, they only have permanent interests.
We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies.
Our interests are eternal and perpetual, and these interests it is our duty to follow.”
-Lord Palmerston 1784-1865 British Prime Minister and British Foreign Minister
“Τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή συμμάχους, έχουν μόνο μόνιμα συμφέροντα.
Δεν έχουμε παντοτινούς συμμάχους, ούτε έχουμε διαρκείς εχθρούς.
Τα συμφέροντα μας είναι αιώνια και διαρκή, και αυτά τα συμφέροντα έχουμε καθήκον να ακολουθούμε.”
Πότε επιτέλους εμείς σαν Ελληνισμός θα το καταλάβουμε και, κυρίως, να το εφαρμόσουμε;

Stavrogin

μονοπλευρο το αρθρο χωρις αναλυτική διαθεση. οπως εγραψε πιο πανω αλλος σχολιαστης, πως ο φιλορωσος Κοτζιας κανει την συμφωνία των πρεσπών την οποια σαφως δεν θελαν οι ρωσοι; Μου αρεσε βεβαια το σημειο που χαρακτιρισατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη φιλοευρωπαίο. Με εκανε και χαμογελασα. Τι σικ χαρακτηρισμός! θα λεγα οτι δεν προσδίδει απολύτως καμία ιδιότητα στον νυν προθυπουργο μας, αλλά μάλλον την αντίθετη ιδιοτητα στους αντιπάλλους του

Sokratis

Εαν θελετε να εισαστε περιοδικο επιπεδου, και οχι Φιλοαμερικανικο εντυπο, μην δημοσιευεται τετοια αστεια αρθρα!

Γιώργος70

comment image

FTS

Άμα είναι να έχουμε την τύχη της Συρίας, του Ιράκ, και της Σερβίας να μας λείπει το βύσσινο και να την χαίρονται οι Τούρκοι την συμμαχία τους με την Ρωσία.

Όσο για τους αμερικάνους ανέκαθεν βοηθούσαν την Ελλάδα πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και για να το πάω λίγο παραπέρα άμα δεν ήταν οι Αμερικάνοι στα Ίμια τώρα μπορεί να μιλούσαμε τουρκικά.

Fingolfin

Η ιστορία της Ρωσίας τα τελευταία 150 χρόνια είναι μια θλιβερή ιστορία ηττών και ψευδαισθήσεων, ενώ η ιστορία των ΗΠΑ είναι γεμάτη άλματα προόδου σε όλους τους τομείς. Πώς να στηρίξεις την εξωτερική σου πολιτική σε μια χώρα (Ρωσία) που δε μπορεί να κρατηθεί όρθια στα πόδια της. Τρανό παράδειγμα η Σερβία η οποία για ιστορικούς λόγους ακολούθησε παντού τους “ορθόδοξους” Ρώσους και γνώρισε μόνο πόνο και μιζέρια.

Lefteris

Η Σερβία ήταν η μόνη βαλκανική χώρα μαζί με την Ελλάδα που πολέμησε του ναζί.
Αυτό πλήρωσε και το πληρώνει ακόμα.

Fingolfin

Αν ήταν έτσι θα πλήρωνε και η Ελλάδα το ίδιο τίμημα. Επίσης έχουν πολεμήσει πολλές χώρες τους ναζί και είναι αναπτυγμένες, δε σε καταλαβαίνω. Θες να πεις πως τους τιμωρούν ακόμη και σήμερα οι Γερμανοί και καλά; Δηλαδή δε μπορούν να στραφούν σε ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία κτλ για επενδυτές. Επίσης τους ανάγκασαν οι γερμανοί να κάνουν εγκλήματα πολέμου; Η Σερβία έκανε μια σειρά επιλογών που της έφεραν και το αντίστοιχο τίμημα, αντιθέτως η Ελλάδα έκανε τις σωστές επιλογές και όταν λέω η Ελλάδα εννοώ οι πολιτικοί της Ελλάδας. Όλες οι βαλκανικές χώρες προσπαθούν να μπούν στην ΕΕ και να κόψουν… Read more »

Lefteris

Να θυμίσω ότι στην Ουκρανία απαγόρευσαν την χρήση ρωσικής και ελληνικής γλώσσας, ανέτρεψαν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και αυτοί που ανέλαβαν την ηγεσία χαιρετούσαν ναζιστικά και ήταν άμεσοι πολιτικοί απόγονοι των ναζί.
Κάτι που δεν μας ενόχλησε καθόλου από ότι φαίνεται.
Πολύ καλή ανάλυση πάντως!
Περιμένουμε με αγωνία την ίδια για την πολιτική των ΗΠΑ, πχ για το θέμα στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την άποψη της για την ΑΟΖ, για την “τσαμουριά”, για την “μειονότητα” στην Θράκη, για την Κύπρο κλπ.

Fingolfin

Ποιοί ανέτρεψαν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο; Οι Ουκρανοί πολίτες που διαδήλωναν (100+ σκοτώθηκαν από αστυνομικούς του Yanukovich) καθώς ΚΑΙ το Ουκρανικό Κοινοβούλιο απήλλαξαν από τα καθήκοντά του τον φυγά πρόεδρο στον οποίο αναφέρεσαι. Και μετά ήρθαν οι “αθώοι” Ρώσοι και πήραν την Κριμαία γιατί δεν τους άρεσε η τροπή των γεγονότων.

24ΤΘΤ

Mr. Fingolfin τα χαιρετίσματα μου στο πρέσβη ….:)

Pedantic

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Maidan οργανώθηκε από την Αμερικανική πρεσβεία. Σε οτι αφορά τους ελεύθερους σκοπευτές, δεν έχει ακόμα αποδειχθεί οτι ήταν στελέχη της Berkut. Η τοτε “δημοκρατική” αντιπολίτευση, δεν ήταν πολύ δημοκρατική. Η Ουκρανία ήταν και εξακολουθεί να είναι failed state και για αυτο δεν φταίνε οι Ρώσοι αλλά η διαφθορά.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην...

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $

Related News

Πράσινο φως για την πώληση αεροσκαφών Osprey στην Ινδονησία, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών κλίνοντος στροφείου MV-22 Block C Osprey στην Ινδονησία, με δυνητικό κόστος $2...

Αμερικανική Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε...

Δυο Beechcraft King Air 350C για το ΕΚΑΒ!

Δυο δικινητήρια στροβιλοελικοφόρα King Air 350C θα ενταχθούν στον στόλο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος δωρεάς ύψους 25 εκατ. ευρώ του...

Δήλωση Α. Γεωργιάδη μετά την ολοκλήρωση της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την DFC συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ που...

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ...

Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker για την Αργεντινή, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 27 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων M1126 Stryker ICV στην Αργεντινή, με εκτιμώμενο κόστος $100 εκατομμύρια.Σύμφωνα...
- Advertisement -