Ο πυρετός της εξόρυξης bitcoin φαίνεται πως επηρέασε κάποιους Ρώσους επιστήμονες που εργάζονταν σε εγκατάσταση υψηλής ασφαλείας. Για αυτό το λόγο, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές της χώρας, για να εξορύξουν το πασίγνωστο ψηφιακό νόμισμα.

Οι επιστήμονες εργάζονταν στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πυρηνικό Κέντρο στο Σάροφ. Οι υπολογιστές σε αυτές τις απόρρητες εγκαταστάσεις, σπανίως είναι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χακαρίσματος. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 8 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες αποφάσισαν να συνδεθούν για να εξορύξουν bitcoin.

Οι εγκαταστάσεις στο Σάροφ είναι πολύ αυστηρά φρουρούμενες και δύσκολα προσβάσιμες. Παλιότερα υπήρξαν αναφορές πως το πολώνιο-210 που σκότωσε το πρώην πράκτορα της FSB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, προήλθε από αυτή την εγκατάσταση.

Το συγκεκριμένο κέντρο έχει 20.000 εργαζόμενους και ο υπερυπολογιστής του έχει δυνατότητα 1.000 τρισεκατομμυριών υπολογισμών το δευτερόλεπτο. Επειδή η εξόρυξη bitcoin απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και χρήση υψηλών φορτίων ενέργειας, φαίνεται πως κάποιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσέφερε η απόρρητη εγκατάσταση.

Το εγχείρημα των Ρώσων επιστημόνων δεν είχε ευτυχή κατάληψη και συνελήφθησαν. Έχουν υπάρξει και άλλες αναφορές για χρήση κρατικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία για την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων και ένας επιχειρηματίας, φέρεται να αγόρασε δυο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτό το σκοπό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Nα τα ακουνε οι Ελληνες χακερς. Ετσι σβηνονται τα χρεη της χωρας.
    Αν περιμενουμε να ξεχρεωσουμε αυτα που υπογραψε το πολιτικο συστημα, θα εχει εξαφανιστει ο ηλιος.

Comments are closed.