Ρωσικό Su-27 αναχαίτισε σουηδικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος στη Βαλτική

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα πολεμικό αεροσκάφος Su-27 της Ρωσικής Αεροπορίας προχώρησε στην αναχαίτιση ενός σουηδικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Gulfstream IV στη Βαλτική, ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας στις 24 Ιανουαρίου 2019.

 

Σύμφωνα με το “TASS”, το σουηδικό αεροσκάφος πλησίαζε τη ρωσική επικράτεια και εντοπίστηκε από τους Ρώσους ελεγκτές. Το Su-27 πλησίασε το τροποποιημένο Gulfstream και το σουηδικό αεροσκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή.

 

Το ίδιο Gulfstream IV βρέθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο την άνοιξη του 2017, πετώντας καθημερινές πτήσεις Ηλεκτρονικής Αναγνώρισης κοντά στα συριακά παράλια για μία εβδομάδα, με πιθανότερη αποστολή τη συλλογή στοιχείων για τα ρωσικά Α/Α συστήματα και ραντάρ. Παρόμοια συστήματα βρίσκονται αναπτυγμένα στη Βαλτική Θάλασσα, στον Θύλακα του Καλίνινγκραντ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos

Τα έθνη που έχουν πραγματική αποτρεπτική ισχύ δεν την έχουν τυχαία. Οι Σουηδοί ανέκαθεν έκαναν καθημερινές τέτοιες πτήσεις μεταπολεμικώς. Εδώ και χρόνια, τα δύο αυτά Gulfstream IV με εξεζητημένο τοπικό εξοπλισμό SIGINT (το σκάφος χρησιμοποιείται λόγω των ασυνήθιστων επιδόσεων ταχύτητας και οροφής … άλλοι τα έχουν για βόλτες των κηφήνων …), που λέγονται Huginn και Muninn αντίστοιχα (από τα δύο γεράκια του μονόφθαλμου σεβάσμιου θεού της σοφίας Odin – γνωστού και ως Wotan – της μυθολογίας των υπερβόρειων γερμανικών φύλων, που κάθε μέρα, εκκινώντας το ένα προς δυσμάς και το άλλο προς ανατολάς, έκαναν το γύρο του κόσμου και του… Read more »

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Σύντομα και στη γειτονιά μας https://defencereview.gr/xekinise-i-kataskeyi-toy-protoy-aeros/

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ασύλληπτο … Φοβερή απειλή. Δεν μιλάμε καν για συλλογή ηλεκτρονικών ιχνών, αλλά για παρεμβολές, προφανώς σε πολύ μεγάλο φάσμα συχνοτήτων και σε μεγάλη εμβέλεια, από α/φ τεράστιας αυτονομίας, ταχύτητας και ύψους πτήσεως.

chikichiki
Guest
chikichiki

Είναι πάντως κάτι πράγματα που ακόμα και για τη Σουηδία σε κάνουν να απορείς, πως είναι δυνατόν μια χώρα σαν τη Σουηδία (πληθυσμιακά, οικονομικά, τεχνολογικά κλπ μεγέθη) να διαθέτει δύο (ευχαριστώ, Νικόλαε) α/φη με εξοπλισμό αρκετά προχωρημένο και ιδιαίτερο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει και να αναλύει τα τελευταίας τεχνολογίας σήματα/εκπομπές συστημάτων της κλάσης της Ρωσίας, και φυσικά υπό διόλου ευκαταφρόνητους περιορισμούς (συγκεκριμένες εναέριες οδοί, EMCON, αναχαιτιστικά, κλπ). Μπορεί να φταίει ότι αγνοώ τη φύση του συγκεκριμένου πεδίου των τηλεπικοινωνιών (δηλ. να είναι πιο εύκολη η δημιουργία συστημάτων ELINT/SIGINT απ’όσο νομίζω) αλλά το γεγονός με αφήνει άναυδο. Εγχώρια α/φη τέτοιας… Read more »