24.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΡωσία Vs Ουκρανία: Τι δηλώνουν ότι κατέστρεψαν από τα όπλα του αντιπάλου

Ρωσία Vs Ουκρανία: Τι δηλώνουν ότι κατέστρεψαν από τα όπλα του αντιπάλου

- Advertisement -

Συνεχίζοντας την ανάγνωση των επίσημων στοιχείων των δύο πλευρών στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σήμερα κάνουμε μια σύγκριση των όσων δηλώνουν σχετικά με την καταστροφή πολεμικού υλικού που έχουν καταφέρει κατά του αντιπάλου τους.

Πηγές εδώ δύο, από πλευράς Ουκρανίας η λίστα που δημοσιεύει καθημερινά ο ιστότοπος Kyiv Independent εκπροσωπώντας άτυπα τις σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις, ενώ από πλευράς Ρωσίας είδαμε την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Και οι δύο λίστες είναι της 15ης Απριλίου.


Τι βλέπουμε λοιπόν; Αρχικά η Ρωσία ισχυρίζεται πως έχει καταρρίψει 132 μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας, δηλαδή το σύνολο της Ουκρανικής Αεροπορίας που υπολογιζόταν ότι είχε σε δράση κάπου 100-120 αεροσκάφη (μετράμε εδώ και εκπαιδευτικά που μπορεί να φέρουν οπλισμό). Άρα για τη Ρωσία δεν υφίσταται πλέον ουκρανική Αεροπορία παρά μόνο ίσως κάποια υπόλοιπα της.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, πάλι σε μαχητικά, καταγράφεται η κατάρριψη 163 ρωσικών, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου της Ρωσικής Αεροπορίας (με συνυπολογισμό μαχητικών, αεροσκαφών κρούσης κ.λπ.). Ένας ισχυρισμός που αν ισχύει δεν είναι και λίγος, αν σκεφθεί κανείς πως η Ρωσική Αεροπορία φαίνεται να δρα σε καθεστώς σχεδόν πλήρους κυριαρχίας εδώ και εβδομάδες.

Σε ελικόπτερα η Ουκρανία λέει πως κατέστρεψε 144 ρωσικά (κάπου το 10% του συνόλου), και οι Ρώσοι πως κατέρριψαν 105 Ουκρανικά δηλαδή σχεδόν το 100% των αποθεμάτων.

Στο Στρατό Ξηράς τώρα, η Ρωσία δίνει συγκεντρωτικά αποτελέσματα ότι έχει καταστρέψει 2.224 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα της Ουκρανίας. Εδώ ο υπολογισμός είναι δύσκολος καθώς τυπικά η Ουκρανία διαθέτει κάπου 14.000 (στρογγυλοποιημένα) άρματα και τεθωρακισμένα, αλλά βέβαια ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος καθώς πολλά από αυτά ήταν σε αχρησία, με μεγάλες ελλείψεις ανταλλακτικών, πεπαλαιωμένα, κανιβαλισμένα για να εξυπηρετηθούν οι ενεργές μονάδες κ.ο.κ. Αν δεχθούμε ότι κάπου τα μισά ήταν στην έναρξη του πολέμου ενεργά, τότε οι Ρώσοι λένε πως έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τρίτο. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει πόσα παλαιά άρματα έχουν καταφέρει οι Ουκρανοί να επιδιορθώσουν πρόχειρα, ενώ έχουν πετύχει να εντάξουν στις δυνάμεις τους και κάποια που «απαλλοτρίωσαν» από τους Ρώσους. Τα τελευταία όμως δεν πρέπει να είναι πολλά, παρά τη δημοσιότητα που είχαν πάρει οι σχετικές φωτό με τις ρυμουλκήσεις από… τρακτέρ.

Αντίστοιχα, η Ουκρανία δηλώνει πως έχει καταστρέψει 2.732 ρωσικά άρματα/τεθωρακισμένα, δηλαδή περίπου το 6-7% των συνολικών ρωσικών αποθεμάτων. Και εδώ όμως τα ρωσικά αποθέματα είναι θεωρητικά, καθώς και αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας και επισκευών, άρα το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι έως και διπλάσιο. Πάντως είναι εμφανές πως στο ουκρανικό μέτωπο δεν έχουν κάνει ισχυρή εμφάνιση τα ποιοτικότερα ρωσικά άρματα, όπως τα T-90, τα όποια Armata κ.λπ. Και εδώ πάντως οι ουκρανικοί ισχυρισμοί δείχνουν (αν ισχύουν) αξιοσημείωτες ρωσικές απώλειες για ένα πόλεμο μόλις 50 ημερών.

Ποιες είναι οι απώλειες Ουκρανών και Ρώσων; Όλοι «πυροβολούν» την αλήθεια

Στα αντιαεροπορικά συστήματα παρατηρείται σημαντική διαφορά. Η Ρωσία διεκδικεί την καταστροφή 245 (μάλλον εννοεί εκτοξευτών) που αντιστοιχούν στο περίπου 40% των όσων (πυραυλικών) διαθέτει η Ουκρανία, αν βέβαια αυτά ήταν όλα σε χρήση (δύσκολο). Η Ουκρανία δηλώνει 66 κατεστραμμένα, δηλαδή ένα πολύ μικρό αριθμό σχετικά με τα ρωσικά αποθέματα.

Σε ρουκετοβόλα και πυροβόλα έχουμε και εδώ σχετικά λογικές απώλειες από τις δύο πλευρές οι οποίες είναι και δύσκολο να αξιολογηθούν καθώς οι Ρώσοι δίνουν π.χ. μικτό αριθμό «πυροβόλων-όλμων» ενώ οι Ουκρανοί καταγράφουν μόνο πυροβόλα.

Στα μη επανδρωμένα τώρα έχουμε και τη μεγάλη διαφορά, που αιτιολογείται και από όσα διαπιστώνονται στο πεδίο. Οι Ρώσοι μιλούν για καταστροφή 457, χωρίς να αξιολογούν μεγέθη-ρόλο, ενώ οι Ουκρανοί λένε πως έχουν καταρρίψει 135. Ο ρωσικός ισχυρισμός για εκατοντάδες (δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα διέθετε η Ουκρανία στην αρχή του πολέμου, κάπου 24 Bayraktar, λαμβάνοντας στη διάρκεια του άλλα 20-24, συν 72 μικρά RQ-11 Raven παρατήρησής) ερμηνεύεται μόνο αν συμπεριλαμβάνουν τα εκατοντάδες του εμπορίου χρησιμοποιούν οι μονάδες του Κιέβου. Αντίστοιχα οι ρωσικές απώλειες των 135 που λέει η Ουκρανία, και εδώ δεν είναι σαφές τι είναι αυτά, αν είναι δηλαδή πολεμικά ή και εμπορικές μετασκευές. Πάντως από τις εκατέρωθεν δηλώσεις φαίνεται το αναλώσιμο του συγκεκριμένου όπλου.

Ουκρανία: Φθηνοκατασκευές τα ρωσικά UAV, αλλά είναι αυτό λάθος;

Τέλος, σε ότι αφορά οχήματα, κυρίως φορτηγά και θωρακισμένα τζιπ, και οι δύο πλευρές διεκδικούν μεγάλα νούμερα. 2.173 λέει η Ρωσία πως έχει καταστρέψει, 1.544 λένε οι Ουκρανοί. Οπότε είναι ενδεικτικό πόσο αναλώσιμα είναι τα ελαφρά θωρακισμένα όπως και τα μεταφορικά μέσα, που όμως η καταστροφή των τελευταίων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τροφοδοσία των στρατευμάτων. Να πούμε εδώ πως πλέον και οι δύο πλευρές κάνουν μαζική χρήση πολιτικών φορτηγών, λεωφορείων, ημιφορτηγών κ.λπ. για να συντηρήσουν την ροή εφοδίων τους, μια ξεκάθαρη ένδειξη πως τα «στρατιωτικά» μέσα τους έχουν μεγάλες απώλειες, όχι μόνο πολεμικές, αλλά και από βλάβες, κακή συντήρηση, ατυχήματα κ.ο.κ.

Τονίζουμε εδώ πως οι παραπάνω συγκρίσεις που κάναμε, είναι με βάση τα όσα δηλώνουν οι δύο πλευρές. Άρα στηρίζονται σε μη επαληθεύσιμες δηλώσεις και είναι έντονη η υποψία μας πως αμφότεροι έχουν «φουσκώσει» τις εκτιμήσεις τους. Σε τι βαθμό; Αδύνατον να εκτιμηθεί. Άλλωστε πέρα από την όποια προσπάθεια προπαγάνδας, η κάθε πλευρά μπορεί να σημειώνει ως απώλεια ένα οπλικό σύστημα το οποίο όμως τελικά διασώζεται, επισκευάζεται, κ.ο.κ. Έτσι ήδη έχουν κυκλοφορήσει βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους με σοβαρά πλήγματα αλλά να καταφέρνουν να προσγειώνονται, έχουμε δει πρόχειρα επισκευασμένα άρματα και τεθωρακισμένα, έχουμε δει εκατέρωθεν «απαλλοτριώσεις» να επανεμφανίζονται με τα «χρώματα» της άλλης πλευράς σε ένα φοβερό γαϊτανάκι μεταξύ δύο στρατών που χρησιμοποιούν σχεδόν ίδιο εξοπλισμό.

Το Su-25 δεν πέφτει από ένα και μόνο MANPADS, Νόμος!

Τελικά έχει νόημα η παραπάνω σύγκριση; Ναι γιατί, όσο παραποιημένα να είναι τα νούμερα που παραθέτουν οι δύο αντιμαχόμενοι, φανερώνεται η μεγάλη φθορά υλικού που έχει σημειωθεί σε ένα πόλεμο λίγων εβδομάδων. Με χιλιάδες οχήματα κάθε είδους, εκατοντάδες αεροσκάφη, εκατοντάδες ειδικά συστήματα να έχουν πληγεί, και μάλιστα -και εδώ είναι το ειδικό ενδιαφέρον- χωρίς να έχουν γίνει οι «μεγάλες συγκρούσεις». Δεν έχει δηλαδή μέχρι σήμερα καταγραφεί στη ρωσική εισβολή μια σημαντική αρματομαχία, μια μονομαχία μεγάλων δυνάμεων πυροβολικού, μια «μεγάλη μέρα» αεροπορικής μάχης με δεκάδες απώλειες. Αντίθετα οι απώλειες είναι συνεχείς και διεσπαρμένες, σε εκατοντάδες μικρά-μεσαία περιστατικά, πολλά ενέδρες, αψιμαχίες, πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, τοπικές αστικές μάχες, σε ένα πόλεμο έντασης αλλά όχι ειδικής κορύφωσης. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι θα γινόταν αν είχαμε και τέτοια συμβάντα, μιας μεγάλης μάχης «εκ του συστάδην», μιας σκληρής ουκρανικής άμυνας που δεν θα υποχωρούσε στο ανοιχτό πεδίο, ή μιας ρωσικής αιχμής που θα κατάφερνε να εφαρμόσει το παλαιό σοβιετικό δόγμα της κυλιόμενης αρματικής επίθεσης με σαρωτικό κινητό πυροβολικό.

Δίδαγμα; Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ δύο σχετικά ισότιμων τεχνολογικά δυνάμεων (όχι ισότιμων αριθμητικά όμως) έχει τεράστιο κόστος υλικού (το ανθρώπινο είναι βέβαια η πιο μεγάλη και ουσιαστική τραγωδία) και αυτό ίσως καθορίσει και την ημερομηνία λήξης του.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

30 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ολλανδική φρεγάτα Αεράμυνας LCF: το πλοίο που έπρεπε να αποκτήσει το...

5
Tων Leo van Westerhoven και Kώστα Kαρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 177, Μάρτιος 2000H φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης LCF του ολλανδικού βασιλικού ναυτικού...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1944: Νίκη πάνω στα ερείπια, το...

0
Μετά από επταήμερο αγώνα, η τέταρτη απόπειρα των Συμμάχων για κατάληψη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία στέφεται επιτέλους με επιτυχία, καθώς οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

Ολλανδική φρεγάτα Αεράμυνας LCF: το πλοίο που έπρεπε να αποκτήσει το ΠΝ πριν 20 χρόνια

Tων Leo van Westerhoven και Kώστα Kαρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 177, Μάρτιος 2000H φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης LCF του ολλανδικού βασιλικού ναυτικού...

Σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της Άμυνας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της Άμυνας, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών της 11ης...

Νέος πύραυλος αέρος-επιφανείας βασισμένος στην οικογένεια Spike από τη Rafael

Η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems παρουσιάζει τον νέο πύραυλο αέρος-επιφανείας Aerospike στη Special Operations Forces Industry Conference που πραγματοποιείται στην Φλόριντα των ΗΠΑ.Ο...