Αφιέρωμα: S-300 (κι όχι μόνο…) βρέθηκαν στις ΗΠΑ. Πώς, πού, γιατί

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δορυφορικές φωτογραφίες από ανοιχτές πηγές που απεικονίζουν ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που βρίσκονται ανεπτυγμένα σε κάποιο πεδίο βολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένα όχημα φορέας του συστήματος ελέγχου βολής 30N6 καθώς οχήματα μεταφοράς, ανάπτυξης κι εκτόξευσης (Transporter Erector Launcher – TEL) 5P85. Όλα αυτά τα οχήματα αποτελούν μέρος του συστήματος S-300PT.

Το σύστημα S-300PT αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση το 1979 και προοριζόταν για την αεράμυνα μεγάλων βιομηχανικών και διοικητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών βάσεων και τον έλεγχο του εναέριου χώρου εναντίον εχθρικών αεροσκαφών κρούσης.

Η παρουσία του συγκεκριμένου συστήματος στις ΗΠΑ προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές. Δεν είναι καν κάτι καινούριο, όπως θα δουμε στην συνέχεια, κι αξίζει να επεκταθούμε σ’ αυτό.

Με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου αφενός, αλλά και την ένταξη στο ΝΑΤΟ αρκετών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι ΗΠΑ απέκτησαν ξαφνικά απεριόριστη πρόσβαση σε μέχρι πρότινος άκρως απόρρητο υλικό και συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Αμερικανοί στρατιώτες κατά την διάρκεια εκπαίδευσης με ρωσικής σχεδίασης αντιαρματικό εκτοξευτή RPG-7.

Φυσικά τότε ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τα συστήματα αυτά είτε με επί τόπου αποστολή τεχνικών για την αποσυναρμολόγηση και μελέτη τους, είτε με απ’ ευθείας μεταφορά τους στις ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά αποκτήθηκαν πολλά συστήματα με διάφορες μεθόδους πληρωμής και από διάφορες οδούς. Για παράδειγμα, αποκτήθηκε ολόκληρη πολεμική μοίρα μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 πιστοποιημένων για πυρηνική κρούση από την Μολδαβία, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα κάθε είδους από αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πιο πρόσφατα, αγοράστηκαν μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Pride Aircraft δυο πρώην ουκρανικά Su-27 και χρησιμοποιήθηκαν ως εχθρικά μαχητικά (aggressor) για λογαριασμό της αμερικανικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη δεν είναι πλέον στην κατοχή της εταιρείας, όπως αναφέρει στην σελίδα της.

USAF: Αληθινή εκπαίδευση εναντίον… αληθινών ρωσικών μαχητικών!

Εξάλλου, στις ΗΠΑ ήδη από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου λειτουργούσαν μονάδες του Στρατού και της Αεροπορίας οι οποίες διέθεταν αποκλειστικά οπλισμό κι εξοπλισμό ανατολικής προέλευσης με αποκλειστικό σκοπό την μελέτη τους προκειμένου να αναπτυχθούν τακτικές αντιμετώπισής τους.

Για παράδειγμα, η αμερικανική Αεροπορία επί σειρά ετών διατηρούσε την ειδική 4477 Μοίρα Επιχειρησιακών Δοκιμών, η οποία είχε στις τάξεις της μαχητικά αεροσκάφη MiG-17, 21 και 23 από διάφορες πηγές (Ινδονησία, Αίγυπτο, Κίνα κ.α.).

Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες ζητούν ρωσικά ελικόπτερα για να εκπαιδεύονται!

Παρομοίως δόθηκε αντίστοιχη έμφαση και σε επίγεια συστήματα. Είτε ως λάφυρα πολέμου (ιρακινά Τ-72) είτε ως προϊόν αγοράς (ουκρανικά Τ-80) ή παραεμπορίου (μέσω εταιρειών «βιτρίνων»), οι ΗΠΑ πέτυχαν να εισάγουν σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης συστήματα, από κύρια άρματα μάχης μέχρι ΤΟΜΠ MT-LB και αντιαεροπορικά ZSU-23.

U.S. Marine Infantrymen from the 3rd Amphibious Assault Battalion, 1st Marine Division, are riding in two soviet bloc MT-LB Multi-Purpose Tracked vehicles. The Marines were acting as the Opposing Forces (OPFOR) during this exercise. (SCREEN RESOLUTION ONLY)

Πάντα ο σκοπός σε όλες τις περιπτώσεις δεν ήταν η αντιγραφή μέσω ανάστροφης μηχανικής των σοβιετικών / ρωσικών συστημάτων. Οι Αμερικάνοι θεωρούσαν ανέκαθεν πως τεχνολογικά τα ρωσικά συστήματα ήταν κατώτερα, συνεπώς δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο.

Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μελετήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί το εκάστοτε ρωσικό σύστημα, ποιες τακτικές μάχης το ευνοούσαν και τελικά τι αντίστοιχες τακτικές αλλά και αντίμετρα ενεργητικά και παθητικά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν κι εξουδετερωθούν με επιτυχία.

H παρουσία S-300 στις ΗΠΑ αποτελεί βέβαια μία ποιοτική αναβάθμιση σε μία υπάρχουσα τάση εισαγωγής υλικού για εκπαίδευση ενάντια σ’ αυτό για την ημέρα που μπορεί να βρεθεί «απέναντι», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

SA-9 “Gaskin” στην αεροπορική βάση Νέλλις στις ΗΠΑ. Άγνωστο πώς αποκτήθηκε, χρησιμοποιείται κατά κόρον για εκπαίδευση.

Το πώς ακριβώς βρέθηκε το σύστημα αυτό στις ΗΠΑ, υπό αυτό το πρίσμα, δεν έχει μεγάλη σημασία. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει πωληθεί σε αρκετές χώρες από τότε που μπήκε σε μαζική παραγωγή, συνεπώς υπάρχουν αρκετές πιθανές πηγές.

To πραγματικό ερώτημα είναι αν πρόκειται για το σύστημα που είχε αγοραστεί με υπόγειες διαδικασίες από την Λευκορωσία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ή αν πρόκειται για καινούρια προμήθεια από άλλη χώρα σε πιο μεταγενέστερη χρονολογία, που φυσικά θα είχε περισσότερο νόημα ενσωματώνοντας νεότερη τεχνολογία.

Αυτό εξάλλου είναι και το βασικό πρόβλημα με τις προμήθειες τέτοιου υλικού. Γενικώς η Σοβιετική Ένωση δεν εμπιστευόταν τους συμμάχους της, ακόμα και τους πιο στενούς και γενικώς τους πουλούσε υποβαθμισμένες εξαγωγικές εκδόσεις, κατώτερες από αυτές που εισάγονταν σε υπηρεσία με τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνεπώς, ακόμα και αν ένα σύστημα π.χ. S-300 έπεφτε με κάποιον τρόπο στα χέρια του αντιπάλου, αυτός δεν θα είχε μία πλήρη εικόνα των ικανοτήτων του συστήματος.

Επιπλέον, μόλις γινόταν αντιληπτό κάτι τέτοιο, ξεκινούσε άμεσα κάποια διαδικασία τροποποίησης ή αναβάθμισης των υπαρχόντων συστημάτων, ώστε το συντομότερο δυνατόν τα συστήματα που είχε ο αντίπαλος στην διάθεσή του να καθίσταντο πλέον «μη επίκαιρα», δηλαδή οι ικανότητές τους δεν θα ανταποκρίνονταν σ’ αυτά που θα ήταν σε υπηρεσία.

Υπό αυτό το πρίσμα το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για κάποια νεότερη αγορά. Το σύστημα του1994, εκτός του ότι θα ήταν έκδοση παραγωγής της δεκαετίας του ’80, θα είχε πλέον τεράστια προβλήματα υποστήριξης ενώ οι πύραυλοί του θα ήταν ληγμένοι από καιρό. Πρακτικά, η μόνη τους αξία θα ήταν ως στατικές προσομοιώσεις στόχων.

S-300 της Σλοβακίας. Τα συστήματα αυτά έχουν διατεθεί για ασκήσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ από τότε που η χώρα προσχώρησε ως μέλος.

Επιπλέον, όλα τα κύρια υποσυστήματά του, δεν θα είχαν πια καμία σχέση με νεότερες εκδόσεις που πωλούνται στην διεθνή αγορά όπως τα S-300VMS που έχει προμηθευθεί πριν λίγα χρόνια η Βενεζουέλα και σίγουρα είναι κρίσιμου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Από πού να βρέθηκαν λοιπόν; Η Λευκορωσία είχε υπάρξει παραδοσιακά σημαντικός προμηθευτής «ενδιαφέροντων» σοβιετικής προέλευσης συστημάτων και όπλων. Όμως επί ηγεσίας Λουκασένκο, η χώρα έχει κάνει μία ουσιαστική στροφή στο πλάι της Ρωσίας, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πλέον το ίδιο κράτος σε όλα εκτός από το όνομα.

Πρακτικά η πιο σοβαρή πιθανότητα αμέσως μετά η Ουκρανία του Ποροσένκο. Σίγουρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά το βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας υπήρχε και το κίνητρο, αλλά κι η (πιεστική) ανάγκη για ρευστό.

Το πρώην ουκρανικό συγκρότημα ραντάρ του συστήματος που μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία μέχρι το 2014 είχε ακόμα μία υποτυπώδη στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία, όντας προμηθευτής της αρκετών κρίσιμων συστημάτων όπως κινητήρες αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων.

Συνεπώς θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε δεδομένο πως αν δεν είχε πρόσβαση σε νεότερες εκδόσεις του s-300, τουλάχιστον θα μπορούσε να αναβαθμίσει τα ήδη υπάρχοντα συστήματά της.

Η περίπτωση της Ουκρανίας συγκεντρώνει επιπλέον πιθανότητες για τον λόγο ότι ήδη είναι γνωστό ότι έχει πουλήσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα συγκρότημα ραντάρ του συστήματος, τον Σεπτέμβρη του 2018.

Η Ουκρανία ζητά Α/Α συστήματα Patriot καθώς μεταβιβάζει ραντάρ στις ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη S-300 στις ΗΠΑ και βασικά η χρήση τους από ό,τι φαίνεται για εκπαίδευση, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορεί να σημαίνει είναι εγρήγορση για την ενδεχόμενη αντιμετώπισή τους σε πιθανή αναμέτρηση με αντίπαλο που διαθέτει το σύστημα στις τάξεις τους στο (κοντινο;) μέλλον…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
adpanos
Member
adpanos

Μια χαρά αντιγράφουν και οι Αμερικανοί. Από παρθενογένεση δεν βγήκε ποτέ τίποτα στην σύγχρονη ιστορία .

Λογικά τα ίδια κάνουν και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ adpanos,

Αφού ισχυρίζεσαι πως οι Αμερικανοί αντιγράφουν Ρώσικα και Κινέζικα συστήματα και είσαι τόσο βέβαιος για αυτό… δεν μας αναφέρεις μερικά παραδείγματα να πεισθούμε κι εμείς οι αδαείς που τρεφόμαστε αποκλειστικά με NATOϊκή προπαγάνδα;

ΥΓ. Θυμήθηκα μία φωτογραφία που είχα δει σε κάποιο πολύ παλιό τεύχος της «Π&Δ» με την ακόλουθη λεζάντα: «…Αλβανικό Chengdu F-7 που είναι η Κινέζικη αντιγραφή του Ρώσικου MiG-21, το οποίο φέρει βλήματα PL-2 που είναι η Κινέζικη αντιγραφή του Ρωσικού AA-2 Atoll, το οποίο με τη σειρά του είναι η Ρώσικη αντιγραφή του Αμερικάνικου AIM-9 Sidewinder…»

VonUlver
Guest
VonUlver

Yak-141 smile

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πράγματι η ΕΣΣΔ εξήγε μόνο κατώτερα, “αποστειρωμένα” από “ευαίσθητες” δυνατότητες συστήματα. Ως πιθανή εξαίρεση (χωρίς ιδιαίτερες αποδείξεις) φέρεται η ΛΓΔ. Φυσικά, και αυτή πήρε π.χ. το MiG-23BN και όχι το MiG-27/-27M/-27K (δεν περίσσευαν κιόλας βέβαια, οι ανάγκες της VVS ήταν τεράστιες και η παραγωγή των κρίσιμων ηλεκτροοπτικών μέσων βραδεία …), αλλά τα Su-22M4 της δεν διέφεραν σε δυνατότητες από τα σοβιετικά Su-17M4 (εντάξει, δεν ήταν και τύπος αιχμής, αλλά ένα πολύ ουσιαστικό οπλικό σύστημα πάντως …), και έφεραν όλο το φάσμα οπλισμού σε κατευθυνόμενα βλήματα, που επίσης παραδόθηκαν. Ως πιθανή ένδειξη ότι το υλικό που παρεδίδετο στη ΛΓΔ ήταν α΄… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Η μελέτη των Ρωσικών/Σοβιετικών συστημάτων φυσικά είχε ξεκινήσει πολύ πριν τη διάλυση του συμφώνου της Βαρσοβίας. Αρχικά εξ’ αποστάσεως ή με ομοιώματα όπλων/ραντάρ, προφανώς. Αλλά και μόνο η διάταξη των συστημάτων ήταν χρήσιμο αντικείμενο μελέτης, έστω και για εξοικείωση των πιλότων με την εμφάνιση των στόχων που θα καλούνταν να βομβαρδίσουν. Για όποιον αρέσκεται να χαζεύει στο Google-Earth και άλλα παρόμοια, στη Φλόριντα, 18 χλμ ΒΑ της διάσημης πίστας στο Sebring, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση. Και άλλη μια 15χλμ Β-ΒΔ της πρώτης. Το Google δεν δίνει κανένα ‘κλου’ για το τι είναι αυτές οι εγκαταστάσεις, αλλά όσοι θυμούνται το άρθρο… Read more »

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Η Ουκρανία ειναι η πιθανότερη πηγή τέτοιων συστημάτων. Με την αλλαγή καθεστώτος και την συμμαχία με τις ΗΠΑ το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ουκρανία έχει πέσει κάτω και από της Αλβανίας. Αυτός που πεινάει, κυριολεκτικά, λοιπόν έχει το κίνητρο να ξεπουλήσει τα πάντα.

Flanker
Member
Noble Member
Flanker

Τα αμερικανικα συστηματα ηταν παντοτε overated,και η “αποδοση ” τους ειναι περισσοτερο αποτελεσματος μαρκετιγκ παρα ουσιας. Παραδειγματα: Πολεμος της Κορεας,διαρροη kill ratio 17:1 την δεκαετια του 50,9:1 την δεκαετια του 60,5:1 το 70 ,2,5 :1 το 80,ενω τωρα μαλλον ειναι 1,7:1 υπερ των σοβιετικων. Πολεμος του Κολπου,θεοποιηση του Μ1 ειμπαραμς και ας υπερτερουσε σε αριθμους του Τ72 10:3 ,ενω τα Τ72 ηταν σε κακη κατασταση λογω εμπαργκο του ΟΗε για τον πολεμο Ιραν-Ιρακ.(ληγμενες καννες και πυρομαχικα) “Ενα Μ1 δεν μπορει παρα να καταστραφει μονο απο ενα αλλο Μ1” https://www.youtube.com/watch?v=vZTccFE0y9c 120 tanks κατεστραμμενα πριν το 2011,ημερομηνια δημιουργιας του βιντεο και ολα… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες…
https://www.ptisidiastima.com/russia-looking-to-replace-pantsir/

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Πες το Χρυσόστομε γιατί τείνουμε να θεοποιούμε συστήματα μόνο και μόνο από την προέλευσή τους ….

Εν τω μεταξύ, σε όσες πολεμικές αναμετρήσεις υπήρξαν από την μια όπλα του δυτικού και από την άλλη όπλα του ανατολικού οπλοστασίου, υπήρχε :

α) Διαφορά γενεών στα συστήματα αυτά.
β) Τα συστήματα ήταν σχεδόν πάντα χειρότερες εκδόσεις (εξαγωγικές) των πραγματικών Ρωσικών.
γ) Υπήρχε συντριπτική υπεροχή των Αμερικανών σε στεριά , αέρα και θάλασσα λόγω αριθμών και υποστήριξης.

Vasilis82
Member
Active Member
Vasilis82

Αποκλείεται φιλε μου, ειναι δυνατόν να λενε ψέματα οι Αμερικανοί για τα όπλα τους…

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

As I have served in a Patriot Batallion in Saudi Arabia on a deployment between ’96 and ’97, under Operation Southern Watch, and in ’98 I escorted the Greek Air Force delegation during Roving Sands ’98, as I speak Greek, I can tell you the comments against the Patriot system are false. I will leave it at that. As about the performance of the system during the first Gulf War, you have to consider this. A system designed to defend air breathing threats (a/c) received an untested software upgrade to defend against Tactical Ballistic Missiles. It performed really well. It… Read more »